Sušalusios rasos

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Sušalusios rasos » fragmentai Laiko ir Savęs » Užrašai kasdien

Užrašai kasdien

Сообщений 1 страница 5 из 5

1

:tomato:

http://sd.uploads.ru/t/9wWxM.jpg

Neužkeik

Sumanymas paprastas, jis net ne mano, o, sakyčiau, natūralus, savaime ateina, kuomet subręsta žmoguje noras pasidairyti po save ir — su ten surastais peizažais — nusipaveiksluoti. Manau, kad labiau žingeidu peizažai, o ne savo išvaizda, kai jau pats savęs nepažįsti. Jos menkai paisai, bet kažkur ten, po oda, kraujo, kaulų ir kaukolės ertmėse draikosi pasaulis, kurį neretai vadinu Savęsp ar Savęspi šalimi. Ligi šiol dar nesuvokiu jos masto, tačiau suprantu, kad tai sunkiai aprėpiamos (gal netgi neaprėpiamos?) dvasinės ertmės. Ngebėdamas apglostuyti kitaip, neretai jas atiduodu  begalybės globai ir manau, kad Savęspi pasaulis tikrai to vertas. Tačiau ir ta jos dalis, į kurią pretenduoju kaip karalystę, man irgi sunkiai suvokiama. Labiausiai akivaizdi, neginčytina yra jos būtis, esatis. Suprantu, beje, kokiais varpais taip kalbėdamas skambteliu, bet tikra — bent kol kas — kad taip skambinu ne iš „Palatos Nr. 6“. O kad toks darbas gali nuvesti į ją, labai nesunkiai įsivaizduoju. Jau kelintą kartą pradedu sumanytus užrašus, tačiau po kurio laiko priverstas juos suniekinti, palikti ugniai ar šiukšlynui, makulatūrai, tačiau po kurio laiko vėl drimbu į krėslą ir pradedu juos iš naujo. Kažkas tempia prie darbo, kuris man per sunkaus ir priverčia pasakyti: pradedu

Žinau, ne kartą taip pasakęs:
pra -de - du,
nes iki šiol tik tiek, deja, ir likę.
Ar ne todėl vėl sugrįžtu atgal į ten,
kur pirmą kartą, nuoširdžiai pamanęs,
kad būsiu dar,
kad dar ir žodyje gebu
kaip alpinistas įsikibt į kalną
ir lesinti raide pasaulį
tą, buvusį,
tą, esantį dabar...
ir būsimą.

O kaip kitaip ateiti prie pradžios
be pra - de - du?

Taip pagiedota  senokai, dar neįėjus į 75. Ir šit...
   — Kas —„ir šit“?— klausiau savęs  atvira burna ir pats sau atsakiau:
   — Ir šit jau po 75. Jau beveik pusmetis prėjo nuo skakties ir šit priartėju prie Joninių. Atrodo, dar vis netikiu vardo Goliaus išmintimi, kad, girdi, po 75 žmogus netenka galių savo   gyvenimui. Jam leista tik pabūti, pažioplinėti po jį. O tiems, kam lemta  gyventi daugiau, jie privalo  gyventi už tuos kitus, kuriems nebuvo lemta  sulaukti auksinių jubiliejų.
   Prisimenu, kaip šiurpdavau nuo tokių jo kalbų ir atlaidžai sakydavau, kad, esą, kranki garsiai, Goliau, bet būtų  dar geriau, kad suprastumei, ką kranki. Ir šit pradėjau suvokti, kad mano galios gyventi išsemtos. Būti— taip, galiu, o gyventi? Nors prie darbo ir prakaitas  pasirodo, ir nuovargis po kūną  skruzdelynai pavaikšo, ir šioks toks darbas padaromas. Kartais  net neblogai, tačiau vis jautriau suprantu, kad mudu vienas kitam nereiklaingi. Pradedu įtarti, kad varnas Golius tokia žmogaus būtį vadina gyvenimu už kitą. Ir aš net savyje dėl to  nesiginčiju. Netgi, atsiminęs seną dainušką, paniūniuoju: viskas valdžiai, viskas tautai / o Pranucui  gryni (...)autai.  Tai šeip sau, kad linksmiiau, o tiesiai-šviesiai  esmę  suprantu taip: ne man darbas, nei aš darbui jau nereikalingi. O kai jis nesiseka taip, kad pats nuknenta iš rankų, irgi suprantu, kad taip dažniausia atsitinka, kai dirbi ponui, o ne sau.
    Taip, jau beveik  pusė metų, kaip po 75. Ir nesunkiai susivokiu, kad per tiek savo gyvenimui skirtų metų žadėtos knygos nesuspėjau parašyti. Deja, nesuspėjau.   

Va, jau vidurdienyje iš ligoninės grįžau.
Nors, regis, ne ligotas, bet...
o! šventas Jonai, nesupyk,
norėčiau pakelbėti atvirai
nepaisant kad
galbūt tiktai dievai mane išgirs,
kurie ne kur kitur,
o irgi  — manyje.

Mačiau ligonių daug
ir nieko — prie ligonių.
Taip tuščia, kad atrodo ir manęs,
prie jų  atėjusio per daug.

Apie ką aš čia, a? — suklustu savyje. Kai šitais žodžiais kalbėjau anksčiau, neatrodė, kad pasakyta ne taip. Žinojau, kad buvo sekmadienis, kai atėjau aplankyti ligonio. Jie dėl to niekur nedingsta, o gydytojams tai poilsio diena. Jų nedaug. Ateina budėti. Tuomet ligoninėje nepamačiau nė vieno.

Žiūriu į Juozą. 
Jis žiūri į mane.
Ką pasakyti tau, žmogau?
Pasekti pasaką,
kad po ligoninių sugrįžta tik sveiki
ir nemažiau, kaip šimtą nugyvena?

Ne, nepasakiau taip. Tai kas, kad jis poetaujantis žmogus ir todėl mažiausiai atsparus išmislams, pasivaidenimams, dvasinei  veikai. Pasikuistęs savo našulyje, apčiupau ten 200 gr. talpos degtinės buteliuką.
   — Pabandysim, Juozai. 
   — Jau daugiau pusės  metų, kai  —  anė, anė, bet dabar 10 lašų.
   Juozui reikalinga koja. Sveika, sava koja, kuri su juo kartu nuo jo atsiradimo pasaulyje. Koja išlikusi, bet Juozas kalba apie rementus ir vežimėlį. O internetinėse svetainėsė pasirodo kaip šimtametis. Su tokiu šimtamečiu ten ir susipažinę. Virualiai. Bet dabar man reikia  įveikti pradžią. Nepatikėti varnui Goliui, nepatikėti savo nuojautomis, nusigrežti nuo tiesos, kuti  trukdo gyeneti ne už ką nors, kad ir už save. Seniai irgi  sugeba  eiti  į  mūši? Ar  aį  jau kelionta  karta šitaup bjautiai meluoju? Bet  vias  delto pra-ded- du

Galbūt šį kartą man pavyks
apglostyti ketinimus eilėraščių kalba,
prie jų priglausti prozą
ir savimi, kaip traukiniu,
važiuoti, ūkti, gausti
ir nemanyti, kad galiu nebūti,
kai reikia  šitaip sunkiai vežti.
Va  šitokį,
koksai esu...

Ligonių daug,
o gydytojų — anė vieno
Gal, ponai, žinote kas kelią į Savęsp?
Žemelapyje  neieškokite  šitos  šalies

Vilnius, Balsiai
2013 07 28

O kai Dalija paklausė, kodėl apleidau pobūvius „Žalios Žolės“ svetainėje, pasidarė nesmagu. Parašiau, kad, girdi, sumaniau savo rašybą sukaupti į vieną didesnį dalyką, o tada jau pasirodyti. Neaiškinau, kad tas „didesnis dalykas“ yra ketinimas parengti knygutę, tą „paskutinį žodį“, kurią preliminariai įvardiju „Fragmentai laiko ir savęs“, nors iš pat pradžių knietėjo vietoje  „savęs“ parašyti „Savęsp“ ar „Savęspi“. Bet tikėkim, kad tai gal dar nedega, o ateitis gali pakuždėti netgi visai naują pavadinimą, nors, kaip suvokiu, tai mažai įtikėtina, nes neatsitiktinai jau anksčiau į Savęsp  rodžiau kaip į šalį ir eilėraštyje „Šalis Savęspi“ pagiedojau:

Štai ji, Savęspi!
Žodynas neužmiršęs jos.
Nors iš toli atėjus — iš toliau nei raidė.   
Ji man kaip didelė šalis. Valstybė,
Į kur įkėlė Dievas ir lopšys.

Meldžiu, Savęspi,
Nepradinki toliuos praeities!
Lukštenkis iš savęs, jei molio neužtenka —
Iš supratimo ir pasaulio dieviškos būties,
Kuri įkritusi į žmogų.

Jau, regis, sugebėčiau geriau apie ją pagiedoti, bet kaip bus— leisis matyti, tačiau nepaisant  priekaištų, vis dėlto, rodydamas į šitą šalį, pacituosiu paskutines eilėraščio eilutes.

Tiek daug surinkusi
Ir nieko nepraradus.
Žmogaus būty kaip amžinybė
Dvasingai spindi, virpa
Ta šalis didi —
Nuo lopšio, kryžiaus
Lig žvaigždėtos begalybės...

Taip užsispyrusiai cituoju ne šiaip sau, o norėdamas parodyti, kokį, mano galva, nemenką užtaisą nešioja sumanymas bent kiek protingiau parašyti tokio turinio knygą. Ar ne kvaila, a? 
   Na taip, bet štai rašau ir pats šypsausi, žinodamas, kad net žvirblis — danguje, o ne saujoje. Ką jau kalbėti apie didesnį sparnuotį! Tačiau nuotaika tokia, kai atviresnis žodis ir Dzievulio ausiai meilesnis. Dar kartą perskaitau numanomos knygelės preliminarų pavadinimą  „Fragmentai laiko ir savęs“ ir džiaugiuosi suprasdamas, kaip patikimai mano ketinimus  pasaugoja pirmasis jos žodis  — fragmentai...
   Ir jeigu kas panorėtų surasti jos įvadą, tai manau, kad galiu jo vietoje pasiūlyti šitaip sudėliotas eilutes:

Neužkeik
nei medyje, nei akmeny
ir neleisk išsikalbėti lig tuštybės —
te dar liks bent kauburėlis manyje
su našlaitėmis sniege pražydęs,
ir erdvės skiautelė danguje
paukščiui mostelėt sparnu
ar prasižioti giesmei.
Kartais regisi, toks negrabus esu,
kad baisu prie žodžio liestis
bijant sužinoti, kad išėjęs jau
pas  ku  ti  nis
ir nebus daugiau.

Neužkeik manęs
nei medyje, nei akmeny. Pelėda 2014-08-17 16:07:24
KomentaraiVartotojas (-a): giedrex26 Sukurta: 2014-08-19 09:44:03 ...tokia rami skaidri gelmė čia vis šaukia sugrįžti prie Jūsų Žodžio...skaitau jau kažkelintą kartą ir negaliu atsigerėti...Moderatorius (-ė): nenumeruojant Sukurta: 2014-08-18 09:05:12 Prasmingas tekstas, gramzdina skaitytoją į save.Vartotojas (-a): daliuteisk Sukurta: 2014-08-17 21:39:12 Pradžia visada reiškia viltį, pažadą, todėl manau, kad nedera, kad per anksti minėti žodį pas ku ti nis.
Savespi šalis didelė, dosni, te sodriai skamba jos žodžiai - girdi, kaip jie atliepia sieloje?Moderatorius (-ė): Pakeleivis Sukurta: 2014-08-17 21:06:20 Neatrodo, kad gresia išsikalbėti lig tuštybės. Sėkmės dairantis po save.

Fragmentai laiko ir savęs (1

Šis kūrinys buvo tarp savaitės geriausių

Šaukei?
O gal tik taip atrodo.
Jau nedrąsu spėlionėmis manyti
Ir klausti nedrąsu
Iš kur ir kas esi.
Balsai — bažnyčiomis, varpais,
Balsai — žole ir vandeniu,
Balsai — vaikais ir seniais,
Neištesėtų pažadų šlove,
Balsai — gimtų kraštų Čepkeliais
Užlieja kurstančias ausis.
Balsai,  balsai...
O noriu — ar girdi? —
Oi, noriu sužinoti
Iš kur ir kas esi.

Visi už vieną —
Būna šitaip,  būna
Ir vienas už visus — taip pat.
Te laimina tokį kilnumą Dievas,
Tačiau man reikia kitko:
Pabūti savyje su kiekvienu,
Kas įterpė į sielą
Bent lašą draugo, priešo ir bet ko... 
Nereikia man nė daug, nė maža,
Vien tik akistatos,
Atsiminimais iškalbant vardus,
Gyvenimo  padovanotus.

Šaukei?
Jeigu dar ne — pašauk.
Norėčiau bent vaizdais matyti
Net jei jie prieblandos pilni.
Galbūt tuomet iš judesio pažinčiau
Ir pats jau atsiminčiau, kas esi.

2014-06-20 20:19

lakshtingala 
prisidėdamas prie komentuojančių, siūlyčiau perpavadint šį reikalą į "Išblaivinimo štrichai 4. Kulminacija".

Šnekorius 
Prisidedu prie vertinusiųjų ir komentavusiųjų. Gražiai įforminta akistata su savimi ir laiku.

java 
;) už jūsų žodį - neįkainojamą.
5.

Juozas Staputis 
Turininga, prasmingas eilėraštis.

Važarė 
Be galo jautru, Gera skaityti.

ATGALINIŲ METŲ ĮRAŠAS

:writing:
Atėjau čia iš Rašyk, palikęs ten savo dienoraštyje įrašą:
O! nemažai šiandien gimusiųjų, bet tik mr. gipsą šiek tiek pažįstu, nors kam, kam , o man jį reikėtų pažinti geriau. Matyt, tik mudu čia ir težinom, kokia skaudi šį neva šventinė diena.
- Su 73-čiuoju, mr. gipsai. Man greit irgi tiek pat. Saugok gipsą, žmogau, saugok, - palinkėjau ir žinau, kaip neprotinga manyti, kad tokia statybinė medžiaga galėtų patikimiau remontuoti senatvę.
" Bakstelėjau pirštu į tekstą ir pabiro", - turbūt protingais žodžiais sako Omnia. Ir ką bepadėsi, jeigu iš tikrųjų jau žinai, kad omnia mea mecum porto

Taigi,visa, ką turiu, nešioju su savim, tačiau norisi kai ką palikti nenešiojamo su savimi. Būtent todėl tikiuosi, kad gal atsiras dar vienas dienoraštis apie sunkų rašymą, kurį neišvengiamai patirsiu, bandydamas realizuoti tokį sumanymą. Norisi suspėti parengti antrą savo knygelę, tikintis kad gal dar pavyks sulaukti 75.
" Daug kalbėti ir daug pasakyti - ne tas pats, - sako Sofoklis. Tai aš jau žinau, bet žinau, kad lengviau daug kalbėti, na, o kiek bus pasakyta, ogi dievai žino. Ir ar ir daug kalbant dar nežinia ar kas bus pasakyta.

Fragmentai laiko ir savęs (1)
Santrauka:
Vietoje įžangos, norint patikinti, kad  rašau ne iš  „Palatos Nr. 6“

0

2

Prieveiksmis, tapęs šalimi
*    -Sakyk, Pranuci, kaip tas Savęspi pas mudu atsirado? Plaukioju lyg miglose. Jokios atminties. Lyg ir mane būtų ištikusi amnezija. Betgi taip nebuvo, - prisėsdamas prie palangės paklausė Vidinis. Ir kilstelėjęs akis į akis: - Aš jau tą Savęspi pradedu vadint šalimi. Kaip ir tu. Irgi nelinksniuodamas. Vis dėlto tai ypatinga šalis – visuose linksniuose tik Savęs (i).
    Susitikusios akys tyliai nusišypsojo.
    -Ai, Vidini, -mostelėjau ranka. - Aš nesėkmes galiu priskirti mane ištikusios amnezijos ligai. Tau sunkiau.
    - Sunkiau?
    - Sunkiau, bičiuli. Apie mane bent gali pasakyti - taigi, jis sirgo. Liga visiškai neišgydoma, todėl bent truputį vis dėlto esu ligonis. Apie tave taip nepasakys.
    Laukiau, kaip jis atsilieps, bet Vidinis jau žinojo, kad palaukus trupučiuką ir neišgirdus atsiliepiant, vėl tęsiu pasakojimą pradėta linkme. Per tą laiką paprastai sugebu susikaupti ir pabandyti atsiminti. Jaučiu, kad tokios pastangos pastaruoju metu darosi vis sėkmingesnėmis, turbūt todėl, kad senatvė geriau atsimena praeitį ir jai ten įdomiau, kadangi ji ten - jaunatvės apraiškoje - ir apie tokią paliegusią net pagalvoti nenori.
  - Nežinau, Vidini, kada tai atsitiko, bet Savęsp (i) vardą išgirdau vienąkart atsivertęs lietuvių kalbos žodyną. Ko man ten prireikė, net nežinau, bet atsimenu, kad akis užkliudė eilutė su įrašu: savęsp (i)   prv. psn. prie savęs,  į save. Neabejok tuo, ką čia cituoju. Į šią eilutę žodyne daug kartų žiūrėjau. Net sapnuose ją matydavau.
    - Manau, kad  supratai, jog tas savęspi reiškia prieveiksmį. Dargi pasenusį..
    - Bet aš nepatikėjau, kad tai prieveiksmis. Suvokiau, kad tai klaida, kad šį prieveiksmį reikia rašyti didžia raide ir priskirti prie daiktavardžių. Galbūt tai reiškia net didžiausios šalies pavadinimą. Kol kas ją vadinu šalimi, bet nenustebčiau, jeigu kas Savęsp (i) įvardintų, sakykime, planeta, pasauliu, galbūt kosmosu.
    Vidinis šyptelėjo, bet be pašaipos. Tačiau bet kokiai pašaipai esu senokai pasiruošęs, pasakyčiau- pakaustytas. Jau ne vienam esu teigęs, kad žodžiai neretai keičia savo prasmę ir tokiu pavyzdžiu man yra  prancūziškas žodis konetablis, pradžioje rodęs į arklidės viršininką, vėliau juo vadintas karaliaus riterių viršininkas, galiausiai - vyriausias  kariuomenės ir karinio tribunolo vadai. Vidinis žinojo mano argumentus, bet, matyt, šis rytas buvo toks, kuomet norėjosi prisiminti, kas kalbėta anksčiau. Taip dar atsitinka tuomet, kai žmogus priima kitą religiją ir pagal ją išpažįsta Dievą ar dievus, bet abejonės dėl savo poelgio dar vis aikteli smegenyse. Vidinis jautė, kad pašnekesiai apie Savęsp (i) man visuomet malonūs. Ir iš tikrųjų taip, nes pasivaikščiojimai po Savęsp (i) senatvėje yra lengvesni – kuo žemiškoje būtyje sunkiau kojoms, tuo ten joms lengviau, net ir visas kūnas praranda sunkumo savybę.
    - Na, klausk, klausk. Jaučiu, kad perši liežuvį.
    - Vasario šešioliktoji praėjo, o su ja ir karieta su Aldona Vederaite ir Pranu dingo. Žioptelėjo kažką ir dingo.
    - Tikrai?
    - Irgi klausimėlis! Durys po užraktu, o už lango žiema. Ir, beje, tokia, kad geriau į bet kokią bažnyčią neiti. Sušalsi. Gerklės ar plaučių uždegimą gausi, kaip tavo bičiulis iš Griškabūdžio.
    - Deja, taip. Bet laikas jau šviečia taip, kad netrukus dalykai kardinaliai keisis ir žmonės rinksis Savęsp (i), kaip... Nežinau, „kaip“, bet ten Vasario šešioliktoji dar nepraėjusi ir nemanau, kad karieta su jos keleiviais dingusi.
    - Liaudyje sako - velniai rodosi. Paprastai tai atsitinka po švenčių, tau gi - per jas. Šį kartą netgi anksčiau – prieš jas.
    - Pats nežinai, ką pliauški. Sarmata klausyti. Bet ką su tavimi darysi? Argi pirmas kartas?
    - Betgi žinai, kad specialiai taip taikau, kad pašnekesys būtų smagesnis. Kad žiovauti  nereikėtų. Kavos ar arbatos? – paklausė kulniuodamas į virtuvę.
    Virdulys greitai sušnypštė, o aš šyptelėjau ir paprašiau pagaminti kavos trimis puodukais daugiau.
      - Pasakyta - bus padaryta, - net neklausė, kam tiek daug reikia, bet jau žinojau Vidinį lig panagių. Ne pirmą kartą kalba apie šį bei tą, apgailestaudamas, kad, girdi, nemokame žmogaus dvasinio pasaulio suvokti. Kiekvienas jo bijomės, bet dar stipriau bijome, kad, gink Dieve, į jį neužklystų kiti. Ar ne todėl beveik visi įsitikinę,  kad tegyvename vien žemišką pasaulį?
    - Padėk, - netrukus paprašė Vidinis. - Penki puodukai, tai ne du.
    - Bet kodėl nepaklausi, kam dar trijų prireikė?
    Minutėlė tylos, o paskui: 
    - Atsiprašau, ponai, - prikimusiu balsu pasakė: - Tikrai nemaniau, kad taip galėtų būti. Geriau tikėti velnių medžiokle, negu... Ką tik buvo žiema, o ji dingus. Ot, ir tikėk, kad perversmai akyse ar smegenyse negali atsirasti prie kavos. Prisimenu, vaikystėje vis sakydavau, kad  būsiu lakūnas, o man: lakūnu būsi ar nebūsi, o bezdūnas jau esi. Tik dabar suprantu, kaip tai rimtai pasakyta.
    - Nešk, kavą, Vidini, ir sėskis, kur patogiau. Vietos daug.
    - Nesisielok, Vidini. Juk gera, kai netikėdamas kažką surandi ir blogiau, kai tikėdamas surasti - nesurandi, - pratarė Pranas.
    - O kad taip yra, kaip yra, paklausyk ir iš mano lūpų, Vidini, - buvo maloni Aldona. - Ir nemanyk, kad tokie nutikimai tik sapnuose. Ne, jie labai realūs. Kaip tu, aš, mes visi, kaip išnykusi žiema ir pirmoji mano kelionė radijo karieta.
    Ir matėme, kaip į karietą sugrįžo jos vežėjas Pranas, o pamatęs nepažįstamą moterį:
    - Ponia, ką jūs čia veikiate? - paklausė:
ALDONA. Ar aš? Ką čia veikiu? Ar neatrodo jums, kad pats aukščiausias mane pasiuntė į šitą karietą. Tai aš privalau paklausti - kur bastaisi? kur trankaisi, vežėjau. Štai mano rankelė ir susimildamas bučiuok, kad dar „veikiu“. Žmonės laukia. Nori pamatyti mane kelionėje. Ak, dangau viršum mano galvelės! Gal tu žinai, iš kur tas lietuviškas apsileidimas? Penkias minutes, vežėjau, pavėlavai. Gal manai, kad tie vargšeliai žmonės ir vežėjų it viršininkėlių turėtų valandų valandas laukti. Ko tyli?
PRANAS: Tai, ponia, būtų džiugi naujiena, jeigu žinočiau, kad jie tikrai laukia.
ALDONA: Apšepęs. Nuplikęs. Maniau, kad esi  išvaizdesnis. Ak, tie vytai! Tik nemanyk, kad mane tavo išvaizda labai stebina. Visai ne. Buvau ir esu  įsitikinusi, kad vyrą visuomet  gražiausiai papuošia tas jo šonkaulis, iš kurio atsirado moteris. Tik kodėl tu iškart: „ponia, ponia“? Iš kur žinai, ar ponia ar panelė? Šypsotis moki?
PRANAS: Kai kada pabandau, bet tik ne šiandien. Sakai, apšepęs, sugrubęs. Bet iš tikrųjų, kas - ponia ar panelė?
    (...)  Kažkur visai arti, pagauta gegužės dvelksmo, užkukavo gegulė. Ir Viešpatie, kaip gera, kuomet taip netikėtai išnyksta žiema, kad kažkas padeda įeiti į Savęspi ir atsikvėpti pavasariu.
    Būk, Savęspi, būtinai būk. Tik kas tu, ir kaip tave pažinti?

Užrašai iš Savęsp (i)

0

3

http://se.uploads.ru/t/4U1cL.jpg

4. Ačiū, Giedre

Sveikos kojos prireikė greičiau negu galėjau numanyti. Tikėjausi, sulaukęs Joniniu, nuklysti į tėviškę ir uždegti laužą ant Karlonų kalnelio, šitaip pirmą kartą pasirodydamas tėviškėje, kai jau sulaukęs 75.
   Ar kas išgirstų? Ar kas pamatytų? Ar ateitų prie jo nors vienas Šklėrių sodžiaus žmogus? Tačiau iki Joninių dar dešimt dienių ir saulė,  nors lėtai, nors nedaug, bet dar ilgina dieną; šiandien ji patekėjo 04:42, o nusileis 21:56. Dar laiko yra, kad galėčiau prisėsti prie didesnio darbo, bet kad ir kiek daug jo bebūtų, o su viena koja Vidinio nepavysiu. Šį kartą jis nebuvo skubrus. Ir tuomet, kai girgžtelėjo sodo tvoros varteliai, galėjau nesunkiai jį pavyti ir, čiupęs už parankės, parsitempti atgal į Palėpės departamentą. Galėjau ir norėjau, bet... koja. Dėl jos tokios fizinės galios sumenko — net nekrustelėjau pavyti Vidinio. Netenka svajoti ir apie Joninių laužą tėviškėje. Bent šiemet tikrai — ne, o iki kitų Joninių dar marios laiko, tik mažiau tikimybės, kad jas perplauksiu.
   Vingių Jonas... Cha, — atsiminiau Vidinį ir man atrodė, kad tokios teisingos charakteristikos ir prašydamas nebūčiau galėjęs sulaukti.— Įdomu, kaip atrodęs šis tingus žemaitis senatvėje? — toptelėjo  mintis, bet akis badė popierinis šiukšlynėlis, padrikęs po grindis, kai iš paskos Vidiniui mėčiau kas bet kokių pavidalu pateko į rankas. Daugiausia popierių. Tai ir sąsiuviniai, ir  aplankai, ir išsisklaidę visokių formatų lakštai. Tušti ir išrašyti rašalais ir pieštukais. Todėl nors ir „Vingių Jonas“, bet reikėjo ristis iš lovos, šliaužioti grindimis ir surankioti taip  pažertą  makulatūrą, nes geriau, kad akys tokios betvarkės nematytų.
    Tačiau, kodėl jis taip? — vėl atbudo mintis apie Vidinį. — Kaip nesusitupėjęs paauglys. Kodėl taip, a? Kaip uodegon įskeltas. Štai ir vėl patarlė teisi: mažas kupstas didelį vežimą verčia. Ką ne taip pasakiau, kad kaip ešerys pasišiaušė?
  Lyg ir stengiausi, tačiau šliaužiodamas po palėpės grindis, nemokėjau mintyse atsikratyti Vidiniu. Ne pirmas kartas taip. Duok die, kad ir nepaskutinis, bet po panašių peštynių atsispyrimui į skrydį jėgų nebelieka. Pasiekiau numestą šratinuką, išlyginau pakeltą popieriaus lapą ir čia  pat, ant grindų rašiau.

Labas
  „Ne kartą, Vidini, manęs prašei nebūti paršų. Šįkart, kaip suprantu, nesuspėjai ar užmiršai tai padaryti. Todėl dabar tavęs aš prašau: nebūk, Vidini paršas ir žinok, kad be DABARTINĖS LIETUVIŲ KALBOS ŽODYNO, kuris pas mane nuo 1972 metų, yra  galingesnis, yra LIETUVIŲ  KALBOS ŽODYNAS, nepaisantis kada, kaip, koks lietuviškai sakytas žodis. Apie tai ir bandžiau prakalbėti,  betgi neleidai. Ten irgi yra tarta  apie  SAVĘSP. Cituoju, prieteliau, bet pasitikrinki.

savęsp  pron. refl. sing. loc. savęspi —-savęs
   Kol atvėsi, pabandysiu, kai ką iššifruoti:
   pron. = promen personale, asmeninis įvardis
   sing. = singularis, vienaskaita 

Na, o priešpiečiams( aįr pietums) siunčiu tokį patiekalą:

Skauda sielą,
kai ištirpsta kontūrai Savęsp,
sudega žvaigždynai,
kai kalnelių žvirgždas 
vėl nelyg badauja tarp dantų —
girgžda, mala, apdalija sopuliais,
jau ir koja, regisi, svarbiau
nei, Dzievuliau, tu.

Leisk nebūti šitokiu man niekada,
juolab — įsispirt į žvyrą skrydžiui.
Čia dar bent truputį  Aš esu,
nors, žinoma, daugiau manęs jau Ten,
iš kur regi, kaip niujorkai, kaip londonai, paryžiai
nelyg rasa pakibus ant žolės.

O šienpjovy,  viens... du... ir trys...
Miklus dalgelis tavo.
Po kojom krenta Dievo įpirštas pasaulis
ir gesta saulės rasose.
.
Sapnai jau baigėsi.
Užtat kaip sapnas pats  tampu.

Neskanu?
   Nežinau, Vidini. Patiekalas toks, kokį sugebėjau pagaminti, padėjęs lapą ant grindų ir pats ant jų išsitiesęs. Galėjau rašyti dešinės kojos per tvarstį  persisunkiančiu krauju, bet manau, jog ir taip suprasi, kad nesiunčiau tavęs, besarmačio, žudyti Dievą (ir bet ką). Norėjau, o ir dabar stengiuosi pasakyti, kad Savęsp(i) pasaulį kuriu ne iš prieveiksmio, o iš įvardžio. Išmesk iš atminties užrašą „Prieveiksmis, tapęs šalimi“ ir jo vietoje įrašyk „Įvardis, tapęs šalimi“ ir pajausi, jog ši šalis pasiima tave kaip valdovą. Nors ir  baisu ištarti dar labiau pakeltu balsu, tačiau išgirsk: tokia šalis priima kaip savo dievą. Tai dar ir todėl, kad įsitikinęs, jog įvardis yra savybinis.
Štai ir viskas. Būk drūtas.

Laiškutis nedidelis, tačiau parašęs tokį, neskaičiau, bandydamas paredaguoti, kažkaip sušiaušti, sugarbanoti mintį, kad atrodytų pastabesnis Aiktelėjau į Savęsp, kaip darinį iš prieveiksmio ir balsas geso, klimpo, jam trūko drąsos, pasitikėjimo savimi, atrodė, kad ir manimi bodisi. Aiktelėjau į Savęsp, kaip darinį iš įvardžio ir  balso peizažas nepažįstamai kitoks — lengvas, jautrus, smarkus it žirgas, kad, regisi, balnok ir pats sėsk į aukštą jo balną. Todėl supranti, kad netiesa, ponai, kad kaip pavadinsi – nepagandinsi. Tokiems dalykams reikalingas aiškumas, abipusis atsidavimas, pasitikėjimas ir juos vadinti  bet kaip nebūtų protinga.
   — A-ūūū! Vidini, ar girdi, ką  sakau: nebūtų protinga. Kaip, beje, ir užliūliuoti Savęsp pasaulį savimi. Gal sakysi, kad ne taip?
   —Tai jau taip, — atsiliepė šviesus, švarus moters balsas — Tai jau taip, — pasikartojo  moteris ir tarė:— Aš čia gėlių atnešiau.
   — Giedre, tu?
   — Sakau, kad gėlių atnešiau. Pelėdai ir jo motulei, — pasakė ji ir visas Savęsp pasaulis sušvito jos atneštomis gėlėmis.

Suklaupę meldžias Žemės angelai
Prie Pasakos Gėlyno iš senolių skrynių --
Kaip pražydėję, Dieve! Nors vėlai...
Drugelis skrenda, su žaibais lenktynių

Sekundės lekia rožių debesy,
Paukštelis gieda virš lelijos žiedo,
Saulutė pievoj juokiasi šviesi --
Ir obelėlę rudenėlis rėdo...

Pilnatvės Meilė šypsosi virš mėtų --
Prie slenksčio arfos skamba! Ajerai
Palinkę virš krantų šiltų smėlėtų,
O tulpių auras nešasi šilai

Per gimtą sodžių virš karų, degėsių --
Pražydę gėlės gieda gintaruos --
Klajone mano, po pušim prisėsiu,
Ilgai klausysiuos, ką žiedai dainuos,

Motulės įpinti į sielą mano
Su vargo ašara tyra, kaip obelies
Žiedų Aušra! Virš metų uragano
Tos Gėlės - Žvaigždės iš Svajų Šalies --

Suklaupę meldžias Žemės angelai
Prie Pasakos Gėlyno iš senolių skrynių...   

— Ačiū, Giedre, — atsikvėpiau po visą Savęspi.

0

4

7. Daugtaškis

Nekaip pasidarė išgirdus, kad birželio 18 d. kartu yra ir 140 –ji, kai sulaukiau 75 metų. Buvo nesmagu, kad ją pats įvardijau kaip gerą dieną, o Subartonių senolis Leonas kone man pritarė, esą, nebloga diena ir net sveikino, kad tokią turiu. Žaizdotą koją sugėlė, pakilūs matymai apniuko: kalnai jau neatrodė lengvi, Cezaris be šypsenos ir menkniekį reiškė tie keli žodžiai, atėję kurti Savęsp imperijos. O blogiausia, kad neatsispiriu vaizduotis, kaip šitokį vangų, netikusį gyvenimą iškenčia kažkas tas, už kurį gyvenu. Taigi, jau  140 dienų, kai...
   „Bijaisi? To? Kažko? – sugaunu  mintyse  ir prisipažįstu: — Nemielas sau. Kaip pekla nemielas.“ — Išgirstu, kaip krankia varnas Golius. Nelinksmai krankia, bet jam bent tiek gera, kad skaudžiai pajaučiu, kaip nepaprasta gyventi už kažką kitą, kaip skaudžiai rūpi sužinoti, kas jis?  Ir kodėl taip atsitikę, kad jam nebuvo lemta pragyventi tuos 75 žmogaus gyvenimui atseikėtus metus?
  Šmėstelėjo brolio Vyto nelinksmos akys. Ir jam  nebuvo lemta tiek išgyventi.
  Šmėstelėjo Cezario Kurilavičiaus akys...
  Šmėstelėjo Juozo Baravyko akys...
  Šmėstelėjo Seriožos Baravojaus akys. Kartu tarnavome Šiaurėje, povandeniniame laivyne. Jis  ukrainietis. Aš sugrįžau iš ten,  jis —  ne. Aš  atsiminęs parašiau, bet ar perskaitė jis?

Laivais išvaikščiojom
Didingą Šiaurę.
Dievai čia meldžiasi
Kad pražūties mažiau
Prisimenu Tave, Serioža Baravojau,
Ilgai reikėjo laukt, kol  sužinojau —
Tu neateisi —
Reikia man ateit.

Be ašaros nukėliau nuo galvos kepurę.
Be ašaros eilėraštį rašau.
O Šiaurė kaip tada didžiulė.
Dangus jos žemes
Ir gilus vanduo...

... Bet tą žinai geriau
Serioža Baravoj,
Nuo dugno gylį pamatavęs...   

Užsimaukšlinau žiemos kepurę ant galvos. O ir galvoje pasijuto žiema. Irgi tikra, neišgalvota. Su šuoliu iš sunkvežimio į sniego pusnį. Keliuosi iš jos. O  sniegas  kruvinas. Ir rankos mano kruvinos.
   „Kaip Ukraina“, — dabar dingteli vaizduotėje, o tada ne greitai suprantu, kad keliuosi su  pusnyje tvoros antgaliu pramušta kepure ir prakirstu dešiniu galvos smilkiniu.
   — Senoli, renkis kailinius. Šalta. Ne jaunystė gi, — pasakiau ir pagalvojau, kad gal tokią dieną  ne sarmata paklausti, ar žino jis už ką jam buvo lemta pagyventi? Tačiau  senelis Leonas netikėtai atitolo ir vėl stoviniavo pakalnėje, nusileidžiančioje iki Gelovinės upelio. Dar vis, matyt, mėgina suvokti, kaip atsitinka, kad žmonės nemoka atskirtis Žukovkos nuo Subartonių. Jiems jau nėra Žukovkos, kaip ir dvaro, kuris po nesėkmingo 1830 metu sukilimo išdalintas atsikėlusiems iš Rusijos sentikiams. Ir pasitaikyk taip, kad kone visi jie Žukai.
    Žiema galvoje nesibaigia...
    Jeigu labai rimtai, aš irgi nebetikiu varno Goliaus įtaigojimais, kad po 75, kiekvienas gyvename už kažką kitą. Tačiau stengtis patikėti tuo, kuo nebetiki, pasirodo, kad smagu, net protinga ir  naudinga. Ir man  jau nereikia vartyti  Biblijos puslapius ir skaityti, kad, pavyzdžiui, Noė po tvano gyveno dar tris  šimtus penkias  dešimtis metų. O viso  jo  amžiaus  buvo devyni šimtai penkios dešimtys. Ir tuomet man kyla stiprus, kad ir tylus įtarimas, kad kažkieno kažkokiu teismu iš mūsų atimta daug gyvenimo metų.
   Ir ką pasakyti? Dairykis kaip nori — toli arti — viso to seniai nėra. Ir varnas Golius, rodydamas į savo atmintį su Napoleonu joje, ne kažin kokius tolius parodo. Viso labo 200 metų. Argi palyginsi, ot,  kad ir su Adomo amžiumi?
   Viso amžiaus, kurį Adomas gyveno, pasidarė devyni šimtai trys  dešimtys metų, — liudija Biblija.
  Vėl šmėstelėjo kažkieno pažįstamos akys. Kieno? Ir, o! neduok dangau, kad tas KAŽKAS išsiryškintų iš negatyvo į nuotrauką, pataptų kino juosta ar dar kitaip atsivertų į kūną ir kraują, kad  tarkim, ir į Seriožą Baravojų. Neduok dangau, kad  sužinočiau, jog tas 140 dienų gyvenau būtent už jį. Taip nevykusiai, taip tuščiai,  kad pats sau esi teismas be teisės gintis. Bet kartu ryžtingai  supranti, kad tokius dalykus, nevargindamas Aukščiausiojo, tegali atlikti tik Savęsp šalyje. 
  Prisimenu, kaip labai man buvo gaila sukruvintos ir tvoros smaigaliu perkirstos ausinės kepurės.
   — O akis...  kur akis? — nesiliovė baimintis  motina, — rankomis varinėdama ir apžiūrinėdama  baltapūkę sūnaus galvą. Kol parėjau iš mokyklos akis pradingo, nuskendo užtinusiame veide. Dabar irgi jau nedaug kas pastebi, kad poros centimetrų nuotoliu nuo akies yra toks vaikystės atminimui paliktas randas. o žaizda smilkinyje, irgi, matyt, nebuvo gili. Užgijo. Tik va žieminės kepurės  gaila. Tačiau  ten,  Savęsp šalyje, tikiuosi, kad ir ją  surasiu.

Kai daug šviesos
Ir ji išdegina akis,
Neklausiu, ar kas lieka.
Kai  su tamsa,
šikšnosparnis esu
O jeigu norite, kad būčiau didingesnis
Prašau, vadinkit pelėda.
Nors,  žinoma, akims išdeginti
Daug  proto niekuomet nereikia.
Tačiau  ir  vėl šit ...

Taip, taip, ir vėl šit daugtaškis. Ne todėl, kad reikėtų, o todėl kad ir vėl kažkas trukdo išsakyti didesnius rūpesčius arba prašo neskubėti. Ir minties poilsiui reikalinga pertrauka, žvalgyba, kad neatsitrenktume povandeniniu laivu į uolą ar žiemine kepure į sniegu užpustytą daržo tvorą. Va, ir Vidinis paliko mane. Iš atokiau žiūrint, paliko lyg vieną, lyg vienatvei, bet iš tikrųjų yra gi šalis, vadinama Savęsp(i). Reikėtų Perkūnui į ją trenkti griaustiniu, sudeginti žaibais, jeigu joje  neatsirastų gyvastis, kad ir akmeniu virtusi, kuri tyčia – netyčia neatsirastų šalia, kad nebūtume  vienas. Čia būtent truputis iš to, tik truputis..

Sapnai  jau  baigėsi.
Užtat kaip sapnas pats  tampu.

0

5

.          2017: etiudai         http://sd.uploads.ru/t/ijeYk.jpg

2. Gaidys

Apsižvalgau.
Ne vieną kartą jau,
Vis paketindamas daugiau taip nedaryti.
Čia daug erdvės —
Platu, toli... 
Nors kulkomis lekiok.
Čia taip, kaip ir privalo būti:
Dangus yra dangus,
Tačiau jeigu tik man jo tiek,
Atsiprašau,
Kaip tremtiniui kad Sibiro,
Jo šitiek man per daug.

Na, belskit, belskit į mane
Ir nesvarbu kas – priešai ar draugai.
Štai ji, pirma lemties diena,
Kurią iš Visagalio išprašiau.
Aplenkus laikrodžius ne mėnesiais, o metais. 
Sekmadienis.
Sausio pirmoji.
Kažin, ar lig bažnyčių,
Iki altorių čia toli?
Seniai duris jų klebenau.
Dabar taip neturėtų būti.
Ir vis dėlto nepaisant, kad esu
Sunkiausia patikėti, kad išties Esu

Na taip, išmėtytas  kaip Grigo bites
Na, taip, atrodo, iš visur save girdžiu:
O aš? kur aš? Ar čia tikrai esu?
O jeigu taip, tai ką veikiu?

Sunki lazdą į kampą pastatyta.
Ir išgirstu, kaip gieda man pažįstamas gaidys,
O ir giesmė iš metų ankstesnių:
Kakariekūūūū!
O plunksnos sesės,
Plunksnos broliai,
Kiek daug niekučių,
Kiek niekūūūū
Dejuoja mūsų galvose

Aš:
Maniau, kad į aukštesnę būtį
Gaidžiai neatplasnos,
Bet tu, brolau, ir čia ankstyvas.
Dar tik pradžia penktos.

Gaidys:
Kaip visados.
Tokia manoji prigimtis.
Nei peikti, anė girt dėl to neverta.
Bet kurkis, Pranai,
Nesiguosk šventovių smilkalais.
Nepaisant kad dievai arčiau tavęs,
Bet buityje ir čia jie nepadės.

Aš:
Gražu girdėt tave, gaidy.
Maža  galva, bet protas
Ne iš šiukšlynų išlesiotas,
Ir pasakorius, regisi, ne prastas.
Tačiau pabūki paslaugus
Ir mestelėk man lazdą,
Matau, kampe  bestovi.

Gaidys:
Ji savo vietą žino
Vienintelė tau būsią paslaugi.
Pašauk -  ateis, o aš – toli.
Džiaugiuosi, kad giesmė skardi,
Todėl dažnai ir jai nereikia durų.
Bet suprantu, ir tu nepėsčias...
Į Amžinąjį Atilsį išleistas,
Tačiau guvus,
Tačiau kruti...

Ir užgiedojo vėl gaidys
Iš mano žodžių kažkada
Į burną jo įspraustą giesmę:
Kakariekūūūū!
O plunksnos sesės,
Plunksnos broliai,
Kiek daug niekučių,
Kiek niekūūūū
Dejuoja mūsų galvose.

Ir šitiek pagiedojęs, išmintingai tarė:
— Maniau, kad pasaką paseksiu,
Bet ogi – ne.
Negreit į tavo kalendorių
Atplauksime Žeme.
Žaizdoti, žinoma,
Ir dar labiau suluošinti siela. 
Tuomet ir aš išeisiu tau  lazdos paduoti,
Gal būt ir pats pasinaudodamas jos paslauga.

0

Вы здесь » Sušalusios rasos » fragmentai Laiko ir Savęs » Užrašai kasdien