Santrauka:
Vietoje įžangos, norint patikinti, kad rašau ne iš „Palatos Nr. 6“
[b]
Neužkeik [/b]
Sumanymas paprastas, jis net ne mano, o, sakyčiau, natūralus, savaime ateinantis, kuomet subręsta žmoguje noras pasidairyti po save ir — su ten surastais peizažais — nusipaveiksluoti, nusifotografuoti paskutiniame žodyje. Kalbant apie išvaizdą jau pats savęs nepažįsti, menkai jos paisai, bet kažkur ten, po oda, kraujo, kaulų ir kaukolės ertmėse draikosi pasaulis, kurį neretai vadinu Savęspi šalimi. Ligi šiol dar vis nesuvokiu jos masto, kurį gebėčiau kad ir šviesmečiais matuoti. Neretai ją atiduodu begalybės globai ir manau, kad Savęspi pasaulis tikrai to vertas. Galbūt tai dvasinis begalybės aprėdas, o, vadinasi, savo apimtimi prilygstantis jai. Suprantu, kokiais varpais taip skambteliu, bet tikrai — bent kol kas — taip skambinu ne iš „Palatos Nr. 6“. O kai Dalija paklausė, kodėl apleidau pobūvius „Žalios Žolės“ svetainėje, pasidarė nesmagu. Parašiau, kad, girdi, sumaniau savo rašybą sukaupti į vieną didesnį dalyką, o tada jau pasirodyti. Neaiškinau, kad tas „didesnis dalykas“ yra ketinimas parengti knygutę, tą „paskutinį žodį“, kurią preliminariai įvardiju „Fragmentai laiko ir savęs“, nors iš pat pradžių knietėjo vietoje „savęs“ parašyti „Savęsp“ ar „Savęspi“. Bet tikėkim, kad tai gal dar nedega, o ateitis gali pakuždėti netgi visai naują pavadinimą, nors, kaip suvokiu, tai mažai įtikėtina, nes neatsitiktinai jau anksčiau į Savęsp rodžiau kaip į šalį ir eilėraštyje „Šalis Savęspi“ pagiedojau:
Štai ji, Savęspi!
Žodynas neužmiršęs jos.
Nors iš toli atėjus — iš toliau nei raidė.
Ji man kaip didelė šalis. Valstybė,
Į kur įkėlė Dievas ir lopšys.
Meldžiu, Savęspi,
Nepradinki toliuos praeities!
Lukštenkis iš savęs, jei molio neužtenka —
Iš supratimo ir pasaulio dieviškos būties,
Kuri įkritusi į žmogų.
Jau, regis, sugebėčiau geriau apie ją pagiedoti, bet kaip bus— leisis matyti, tačiau nepaisant priekaištų, vis dėlto, rodydamas į šitą šalį, pacituosiu paskutines eilėraščio eilutes.
Tiek daug surinkusi
Ir nieko nepraradus.
Žmogaus būty kaip amžinybė
Dvasingai spindi, virpa
Ta šalis didi —
Nuo lopšio, kryžiaus
Lig žvaigždėtos begalybės...
Taip užsispyrusiai cituoju ne šiaip sau, o norėdamas parodyti, kokį, mano galva, nemenką užtaisą nešioja sumanymas bent kiek protingiau parašyti tokio turinio knygą. Ar ne kvaila, a?
Na taip, bet štai rašau ir pats šypsausi, žinodamas, kad net žvirblis — danguje, o ne saujoje. Ką jau kalbėti apie didesnį sparnuotį! Tačiau nuotaika tokia, kai atviresnis žodis ir Dzievulio ausiai meilesnis. Dar kartą perskaitau numanomos knygelės preliminarų pavadinimą „Fragmentai laiko ir savęs“ ir džiaugiuosi suprasdamas, kaip patikimai mano ketinimus pasaugoja pirmasis jos žodis — fragmentai...
Ir jeigu kas panorėtų surasti jos įvadą, tai manau, kad galiu jo vietoje pasiūlyti šitaip sudėliotas eilutes:
Neužkeik
nei medyje, nei akmeny
ir neleisk išsikalbėti lig tuštybės —
te dar liks bent kauburėlis manyje
su našlaitėmis sniege pražydęs,
ir erdvės skiautelė danguje
paukščiui mostelėt sparnu
ar prasižioti giesmei.
Kartais regisi, toks negrabus esu,
kad baisu prie žodžio liestis
bijant sužinoti, kad išėjęs jau
pas ku ti nis
ir nebus daugiau.
Neužkeik manęs
nei medyje, nei akmeny. Pelėda 2014-08-17 16:07:24
KomentaraiVartotojas (-a): giedrex26 Sukurta: 2014-08-19 09:44:03 ...tokia rami skaidri gelmė čia vis šaukia sugrįžti prie Jūsų Žodžio...skaitau jau kažkelintą kartą ir negaliu atsigerėti...Moderatorius (-ė): nenumeruojant Sukurta: 2014-08-18 09:05:12 Prasmingas tekstas, gramzdina skaitytoją į save.Vartotojas (-a): daliuteisk Sukurta: 2014-08-17 21:39:12 Pradžia visada reiškia viltį, pažadą, todėl manau, kad nedera, kad per anksti minėti žodį pas ku ti nis.
Savespi šalis didelė, dosni, te sodriai skamba jos žodžiai - girdi, kaip jie atliepia sieloje?Moderatorius (-ė): Pakeleivis Sukurta: 2014-08-17 21:06:20 Neatrodo, kad gresia išsikalbėti lig tuštybės. Sėkmės dairantis po save.
_________________________------------------------------------
O ką dabą pasakyti man? Jau nekalbant apie Vidinį.
Šaunu, kad yra Šuo, bet džiugu, kad ir tu, Kiaule, yra.
– Nesitikėjo. Laukėm šuns,
Ir pamanėte, kad aš pagrobiau jo, valdovo, karūną. Taigi – ne.. Matota, atpapoto ausim.
O diena,
Nesurauk man veido
Išlygink ant kaktos raukšles
Anapus slenksčio sumaniau išeiti
Daugiau nereikia iš tavęs
Kuo dar galėtumei padėti
Poetų tiek, kad netelpa širdy
Bandysiu šitą krovinį palikto gatvei ؘ–
Gal atsimins, kad Lietuva poezijos šalis
Širdis – ne prieglaudos namai.
2.
Reikšminga ir tai, kad sutarėme metų dienas į kalendorių įkeldinti netaupant popieriaus, kuomet kiekvienai dienai skiriama tik po atskiro popieriaus lapelio puslapį, nepaisant kokios apimties jis bebūtų. Tai irgi Vidinio idėja, kuriai mielai pritariau, nes protingiau manyti, kad ne laikas dėl kalendorių, o priešingai: kalendoriai dėl laiko. Buvo įspūdingą girdėti, kad Danutė Balsytė į sudegintą „Lietuvio kalendorių“ rodė kaip knygą. Taip pat nesunkiai su Vidiniu sutarėme būti kantresniems ir palaukti, kol mūsų konstruojamo kalendoriaus pavadinimas savaime atsiras. Tačiau nesmagu buvo, kai perskaitęs vėliava papuošta eilėraštį, Vidinis pratarė:
— Tikėjausi, kad sugebėsi geriau.
Patylėjau. O galėjau netylėti, nes visą laiką, net atkakliai nenorėdamas pripažinti, jaučiau, kad nemaža dalis jo savijautos kažkokiu būdu persimeta į mane: gera jam — gera ir man, bloga jam — ne kaip ir man. Nuo jo dvasinės būklės nemenka dalimi priklausė mano poezijos sveikata. Man net atrodė, kad turiu didesnę teisę priekaištauti jam dėl mano kūrybinėje autobiografijoje nesamų bent kelių poezijos ir prozos knygų. Ne syki keliausi parašyti tai vieną, tai kitą, tačiau vos įsibėgėjus, motoras pradėdavo čiaudėti, kosėti, strigti, greitis nykti, dusti ir galop tekdavo prisipažinti eilinę nesėkmę. Tačiau nepaisant patirtų fiasko, iki pat Naujų metų išvakarių, vis dar nesiryžau atsisakyti tokio ketinimo. O nedrįsdamas rodyti į save, rodžiau į Aukščiausiąjį: esą, besistengiančiam ir Dievas padeda.
— Dievas, žinoma, visuomet padės, — neprieštaravo Vidinis,— Galbūt sveikata, dar kitaip, bet už tave molio ar cemento nemaišys, akmenų neskaldys. Klausyk,— staiga it prisiminė ir pats nutilo, tačiau tik trumpam, o atkutęs iš nuostabos: — Ko tyli, Pranuci? Sakiau, reikėjo tik išgirsk jį ir prašau:
Ir Dievas tarė: Tepasidaro šviesa! Ir pasidarė šviesa. Ir Dievas matė, kad šviesa buvo gera, ir jis atskyrė šviesą nuo tamsybių; ir praminė šviesą Diena, o tamsybes Naktimi; ir pasidarė vakaras ir rytas — pirmoji diena
— Ha! — žioptelėjau.— Sakai, pasidarė pirmoji diena. Bet jis apie pasaulio pirmąją dieną. Netgi ne Jis, o Biblija taip žino.
— „Tepasidaro knyga“. Štai ką iš Dievo girdžiu. Parašyki stambiomis raidėmis šiuo du žodžius, prilipink juos ant krūvos popierių. Pamatysi, kaip tai gražu ir prasminga:
Tepasidaro knyga
---------------_____________________________---------------------
Dėl taip įkeltos vėliavos ginčų nebuvo.
Smagu dar, jog ankstesniu laiku buvome sutarę, kad į kalendorių įkeldami metų dienas, popieriaus netaupysime, kuomet kiekvienai dienai – po puslapį. Tai irgi Vidinio idėja, kuriai mielai pritariau, nes protingiau manyti, kad ne laikas dėl kalendorių, o kalendoriai dėl laiko. Buvo įspūdinga žinoti, kad Danutė Balsytė į sudegintą „Lietuvio kalendorių“ irgi rodė kaip knygą.
2018, sausis
Saulė teka 070:42 leidžiasi 15:03
Pilnatis 15 mėnulio diena
2
ANTRADIENIS
Bazilijus Grigalius Mažvydas Gailutė Fulgentas Stefanija
Bloga pati ir gerą vyrą pagadina
Ožiaragis (12.22-01.20) – Šuo 2 / 01
Žiūriu į Didįjį, į pirštą dešinės
Jau greit ir jam, dešimtmetį sukrovęs
Pas Nykštį eisiu. Ar girdi?
Sakau, Nykšty, ateisiu pas tave
Nesitikėjau, kad ir šitaip gali būti
nors laiko mirti visuomet yra,
tačiau nemirti – irgi
niekas nedraudžia kol kas,
Ramiai apsidairau aplink –
balti senoliai žemę kasa.
Ar bus kas juos kada surinks?
Sodins į Nojaus arką?
Plukdys atgal į pradžią?
Aš nežinau,
kur dar gausu tiek darbo
Kaip šitame – aštuntame –
dešimtmety žmogaus.
Jeigu išeičiau, nesupyk Didysis
Ne mano galioje
Savo likimą dovanoti sau.
Atsiremiu į lopetą
į vieną, kitą, trečią...
Bekalbėj išminty, kai veidrody matau –
Arčiausiai buvusių manęs
daugiausia pasilikę,
Tavo dešimtmety, Didysis Pirštai.
Aš nežinau,
kur dar gausu tiek darbo,
kaip šitame – aštuntame –
dešimtmety Gnkis, kol gyvas - numiręs negalėsi
Ožiaragis (12.22-01.20), – Kiaulė – 1 / 01
__________________________-----------------------------
???
Su Vidiniu nereikia susitikti akis į akį, kad sužinotume, kaip kuris jaučiamės, ką ir kaip apie kažką manome. Nereikia erzintis telefonų skambučiais, rašyti tekstus ir siuntinėti juos laiškais ar žinutėmis. Tačiau ne kartą būta, kai toks įgimtas aktyvios dvasios (ar materijos) substratas išnykdavo – dažniau palaipsniui, pajaučiant nykimo procesą, bet būta, kai išnykdavo ūmai, it žaibu kirstas ir uždusintas griaustiniu. Tuomet atrodydavome, kad vienas kitam esame mirę. O susirasti nebuvo paprasta, kadangi dingdavo ir atmintis, savo vietoje palikdama neryžtingą, abejojančią nuojautą. Ir būdavo taip, kad nors esame vienas arti kito: tik už posūkio, tik už kampo, tik kitame namo ar vagono gale, tačiau apsižvalgyti plačiau neatrodė, kad reikalinga. O busdavome ar keldavomės iš „numirusių“, atsimindami vienas kitą, irgi labai įvairiai.
Štai pavyzdys, kuomet eilinį kartą susitarėme būti kartu ne per nuotolius, o čia pat, vienas arčiau kito, būti kartu viename kieme, kuomet tai kasdien liudija ir ausys, ir akys.
— Sveikas, Pranciškau. Kaip drūtas?
— Pranciškau? — perklausiau sudvejojęs, kad gal kažkas kitas įsilaužė į mudviejuose sukonstruotą telepatijos susisiekimo liniją. Vidinis manęs niekuomet taip nevadinęs; tik Pranu, o dažniau Pranuciu.
— O kodėl ne Pranucis? — klausiu. — Suvokiu, kad mano sveikata geresnė negu tavo.
— Ir mano nebloga, Pranciškau. Bet neginčiju: tavo turėtų būti geresnė.
— Atsiprašau. Bet norėčiau kalbėtis su Vidiniu.
— Bandau įsivaizduoti, kaip atrodai su popiežiaus kepure ant galvos. Kaip ji ten vadinama? Mitra? Regisi, kad taip.
— Ačiū. Pasikalbėjime, — pabandžiau atsiginti nuo nežinia kaip atsiradusio įtartino pašnekovo ir nepatikėti, kad šitaip galėtų kvailioti Vidinis. Bet jis dar ir poetas. Kad ir vietinės reikšmės, tačiau mielai priimdavau pasiūlymą paskanduoti psichologinėje erdvėje. Man atrodė, kad tokie esame vieninteliai ir tai kėlė vertę. Susireikšminimą. Ir štai girdžiu:
Dairaus po žvaigždynus,
Apglostau žvaigždes,
Net manau, kad kažkur ten
Būtų gera sau sostą turėti,
Bet ir čia
Iš visur į mane
Eina Dievo dovanos:
Šliaužia druska,
Plaukia, ošia vanduo,
Duona ateina...
— Išgirdęs tiek, ryžtingiau tęsti tardymą, įsitikinant ar kalbuosi su Vidiniu, jau nebuvo prasmės. Patikėjau ir net tikėjau, kad šitokį eilėraštį, ko gero, tik tokiu būdu ir tegalima parašyti — nuklydus toli nuo kasdieninės būties, kurioje niveliuojiesi iki supanašėjimų su kitais ir negebi bet kiek kitaip, savaip ją pajausti ir išgiedoti. Pirmą kartą pamačiau, kaip tyliai, sunkiai, vos paeidama, sakytum, šliauždama ieško manęs druska. Kartais suošdamas vandenynu, bet dažniau išvingiuodamas upėmis – irgi ieškodamas manęs, plaukia, ošia vanduo. Ir duona neužmiršusi. Irgi ieško manęs. Norėjosi, kad Vidinis giedotų ir giedotų, tačiau jis buvo ištikimas kūrybinės bendraautorystės tradicijai.
— Na, o toliau? Kaip toliau? Tavo žodis, Pranciškau.
Ir nepaisant, kad nesiliovė vadinti Pranciškumi, negalėjau nežinoti, kas toliu, negalėjau nepriimti šitaip gaunamų dievo dovanų, kurias sudėjus į krūvą, atsiranda kažkas panašaus į eilėraštį.
Kas, sakykite, jas suskaičiuos?
Kas žino, kokio aukso
Karūnos jos vertos?
Paremiu galvą delnais tartum dangų,
Kur viskas sueina pabūt lig mirties.
Regis, taip neseniai ketinau:
Pastatysiu bažnyčią Žmogaus,
Jei ne širdy,
Tai bent šalia jos
Iš duonos,
Iš druskos,
Vandens...
Mintis atrodė išsemta. Pasijaučiau sunkesnis ir žodžiai jau nebuvo tokie lengvi. O Vidinis džiugus:
— Regis, sugrįžom dar kartą, sugrįžome į save ir todėl manyti, kad taip atsitinka savaime, o ne, taip manyti neprotinga.
— Oi, Vidini, — atsidusau. — Šitas traukinys jau mane iš proto veda. Kartais pagalvodavau, kur dingęs. Beje, iš tiesų: kur tu?
— Kad pats nebežinau – kur? Kažkokia dalimi traukinyje, kita – šiliniuose, dar kita lanko pažįstamus, draugus, stengdamasi įsiminti tai, kas lengviau įplaukia į smegenis, kaip, pavyzdžiui: mums savęs pažinti iki galo niekaip neišeina — klaidžiojam po save kaip po dykumas, nerasdami savęs.
— Bet koks kipšas tampo tavo liežuvį vadinti mane Pranciškumi? Ir dar su popiežiaus mitra ant galvos.
— Atrodo, kad reikėtų susitikti. Akis į akį. O dėl Pranciškaus, tai manau, kad pakalbėjau beveik rimtai. Matyti tave Pranciškumi nesunku. Ir gerokai sunkiau matyti tokiu esantį popiežiumi.
— O aš jau seniai girtas buvau, - dar kartą stebiuosi jo mįslinga kalba.
— Ar manai, kad galėčiau patikėti? — atsiliepė Vidinis. Ir vėl: — Taip, mums jau reikia susitikti akis į akį, nes jau ryt nebus taip svarbu, kaip šiandien.
Neabejojau, kad kažkas svarbaus atsitinka. Galvoje švito, blaivėsi, tirštos ūkanos draskėsi skutais ir tirpo, nyko. Mestelėk į taip išgiedrėjusį jos dangų vyturėlį, kad užgiedotų kaip kadaise, kai dar Šklėriai neužaugę mišku, ir jis virpės, giedos, čirens ir augins piemenį, kol užaugins pusbernį, išeinantį pasibastyti toliau nuo Čepkelių.
„Regis, sugrįžom dar kartą, sugrįžome į save ir todėl manyti, kad taip atsitinka savaime, o ne, taip manyti neprotinga“— prisiminiau pasakytus Vidinio žodžius ir pačiam parūpo sužinoti, kur esu: negi vis dar traukinyje? Poreikis žinoti, jausti save darėsi aktualus, reikalingas, gal net būtinas. Ir Vidinio žodžių prasmė — reikšminga.
Žiūrėjau į duris it laukdamas, kad jos tuojau atsidarys ir pro jas įeis apie šešių pūdų masės vyras, bent kiek vyresnis už mane. Nors taip jau buvo lemta, kad nežinojome anė jo gimimo metų, anė gimtadienio, tačiau įpratę, kiek beatmename būti kartu, Vidinis savo gimtadienį dėdavo šalia mano ir sausio dvidešimt devintojoje dienoje jis būdavo it dvigubas. Tačiau tai mums buvo įprastas dalykas ir neatrodė, kad galėtų būti kitaip. Tačiau šį kartą buvo svarbu, kad galvoje pradėjo šviesėti. Ir net norėjosi žinoti, kokia metų dieną vyksta toks savęsp nubudimas. Įdomu, beje, kad ir žinia jau skubinosi ateiti, nes duryse pasirodęs Vidinis, tuoj iškalbėjo visus kalendoriaus lapelio užrašus:
Buvo 2013 metų kovo mėnesio 13 diena. Trečiadienis.
— Labas, Vidini. Regis, seniai matė...
— Neskubėk, Pranciškau, neskubėk. Tai dabar svarbu nesvarbu ar seniai neseniai matėmės. Aš čia dar ne visas. Tik tiek, kiek manęs Vatikane. Luktelėkim, kol visas ateisiu. O tada jau... Tada jau balius per visą traukinį. Visas šilinių kraštas prie jų stalų susės. Supranti? Žmogau2. Pasėdėjimas režisieriaus kėdėje
---------------------------------_______________________________
Vakarykštė diena Manyje dar nesibaigia. Tai, matyt, todėl, kad vakar sukako šimtas metų, kai gimė tėtis. Prisiminiau vėlai, jau apyvakarėje, tai apkartino nuotaiką. Mirusius prisimenam paskiausiai net tuomet, kai ant stalo dėliojame Kūčių vakarienę. Ir kitas svarbus dalykas- vakar pirmą kartą viešai paklausiau, kas jis, Manyje gyvenantis Vidinis - velnias ar dievas? Ir tai, sakyčiau, jį supykdė, nes naktį buvo agresyvus.
- Dieną miegi, naktį triukšmauji. Ne vienas gi.
- Žinau, kad ne vienas. Vienas netriukšmaučiau.
- Ša. Ša. Nebūk garvežys, Vidini. Už sienos – žmonės. Vėl kolios, kvies policiją. Ir bendrai - kas su tavimi darosi?
- Atrodo, kad paversti šiukšlynu rankraščiai tau ne atsakymas, ko triukšmauja, ko nori Vidinis. Žinau, daug kas savo viršūnės, arba sakykim - garbės siekia tyliai, pagal posakį - tyli kiaulė giliai žemę knisa. Priklausau tiems, kurių mažiau, kurie triukšmauja, liudija, kad nesame tuščia vieta. Ir reikalaujame pripažinimo. Ir šitie popieriai, dėl kurių tiek iškentėjau kūrybos kankynėse - irgi netylės. Triukšmausime ir būsime išgirsti. Netiki? Abejoji? Taip kaip buvo, daugiau nebus.
- Apie ką tu, Vidini?
- Negaliu ramiai žiūrėti į pradangintas viltis. Per tuos metus tiek rašalo išrašėme ir.. makulatūra. Argi ne tu įtikinėjai: būsime rašytojai, Vidini, žodžio meistrai, tūzai literatūroje. Tfu!
- Sakiau, nebūk garvežys, - bandžiau raminti.
-Sėsk! - dar smarkiau riktelėjo Vidinis ir triukšmingai paslinko prie kojų aptrintą kėdę. Atsisėdau, nežinodamas ką daryti ir jaučiau, kad kurį laiką Vidinis apžiūrinėja mane. Žvilgsnis priekabus. Prireikė kelis kartus pasikelti perkeliant kėdę iš vienos vietos į kitą, kol sėdinčio ant kėdės reginys įtiko.
- Nemanyk, kad priekabiauju. Tai turėjo įvykti anksčiau, kai ant šito apgeltusio popiergalio buvo užrašyta. Skaityk...
- Jau skaičiau.
- Šito neskaitei. Skaityk.
- Negi manai, kad įmanoma perskaityti visą šiukšlyną. Ir dar tuomet, kai jau akys žlibos, - pasakiau, tačiau prisikišau prie akių jo paduotą popiergalį. Aukščiausioje eilutėje padidintomis ir pastorintomis raidėmis parašyta:
„Pirmas paveikslas, pirma scena“
Žemiau rašoma, kad atidengus scenos užuolaidą publika mato kėdėje sėdintį valstietiškos konfigūracijos žmogų. Kažką masto.
- Suprantu, kad tas valstietiškos konfigūracijos mąstytojas esu aš?
- Reikia nuo kažko pradėti. Pasirinkau kėdę su sėdinčiu ant jos žmogumi. Sutik, kad mūsų atveju geriau, jeigu jis bus režisierius. Drąsus, ryžtingas, suvokiantis, ko gyvenimui labiausia reikia. Ir svarbiausia, kad iš nieko sugebėtų kažką padaryti. Bet neduok, Dieve, jeigu jo supratimas, kaip „Faustre“ direktoriaus, pageidavusio turėti vaidinimą pagal minios užgaidas:
Vaidinimas, man regis, turi būti
Lyg šiupinys- ir lengvas, ir skalsus.
Tokie režisieriai man nereikalingi. Supranti?
- Puiku, kad tokie Tau, Vidini, nereikalingi. Todėl prašau - sėsk šioje kėdėje. Sėsk, režisieriau. Ir būk toks, kokio tau reikia. Žinai, kad nepretenduoju į jokius režisierius.
- Tyliau, netriukšmauk! - dabar jau mane tildė Vidinis. Dar kartą pažiūrėk, kiek čia prišiukšlinta ir...
Vidinis ilgai tylėjo, paskui giliai į krūtinę įtraukė oro ir, triukšmingai jį iškvėpęs, tyliai, beveik pašnibždomis:
- Matyt, kad šūdžiai, o ne rašytojai, jeigu kelių metų darbą reikia išmesti į šiukšliadėžes.
- Todėl toks šiukšlynas ir atsirado, kad stengtasi, jog darbas būtų kokybiškas. Ir tu, Vidini, gerai tai žinai... Kartu šiukšlinom. Bet ačiū Dievui, kad ne scenoje. Džiaukimės bent tuo, kuo galime džiaugtis. Todėl tave ir gerbdavau, kad neleisdavai susigyventi su chaltūra. Arba - gerai, arba- nieko...
Širdyje pasidarė gera. Jausmai išsilygino ir savijautą užgriuvo darna. Atrodė, kad galiu atsikelti nuo kėdės ir vėl sugrįžti į poilsį ir ramybę Tačiau taip užtruko neilgai.
- Dieve mano, - vėl atodūsiu krūtinę pakėlė Vidinis. - Aš netgi nežinau, kuris daugiau čia prišiukšliname - ar aš, ar tu. Tačiau žinau vieną svarbų dalyką - luošieji, sužaloti žmonės nenori į savo tarpą įsileisti sveikų. Toks šiukšlynas galėjęs susidaryti ir dėl tokios priežasties. Supranti apie ką kalbu? Tai svarbiausia, kas reikalinga suprasti. Bet sakyk, kaip kitaip galėtume sužinoti ko čia daugiau – šiukšlių ar vertingų dalykų. Kaip sužinoti? -klausė mano kankintojas.
- Lyg tyčia manęs klausi ko nežinau.
- Ne tyčia, - išgirdau ir pajutau, kad nuo „režisieriaus“ kėdės bent kol kas man nebus lemta atsikelti. O ginčas, ar privalau juo būti ar ne, tiesiog absurdiškai beprasmis. Reikėjo imtis darbo ir pagal išgales kuo geriau tą mažą scenos štrichą - sėdinti režisieriaus kėdėje žmogų- apgaubti gyvenimu. Ir būtent tuo laiku, kuomet net Aūnas Žebriūnas nesuranda tinkamesnio scenarijaus kinui susukti. Gyvenimo daug, šiukšlynų apie ji rašant, irgi susikaupia daug, o to svarbiausiojo lyg ir nėra.
- Mes turėtume perkošti savo šiukšlyną. Netikiu, kad viskas jame taip beprasmiškai nyku, - pasakė Vidinis. Tylėjau, leisdamas jam nurimti, tačiau pats jaučiausi ne kaip. Darbas šiukšlyne... O Viešpatie! Kuo tau taip neįtikau…
- Savo... Savo pačių šiukšlyne, - sumurmėjo užmigdamas Vidinis..
Priėjau prie lango. Švito. Bet kai dienos šviesos tiek maža, tai, žinoma, nereiškia, jog rytas ankstyvas. Skrido man pažįstama varna, kurią išskirdamas iš kitų vadinu Juodąja Varna.
- Hm, bijau dėti savo rašliavonę. Manau, likčiau nesuprasta, - išgirdau vieton pasisveikinimo, o netrukus vėl: - Kiekvienas turime savą muzikos supratimą.
Tėvas irgi grojo smuiku, -atsiminiau- o paskui išmetė. Kažin, kur jis? Prieš šimtą metų gruodžio 23-ji buvo pirmoji jo pragyventa diena.
- Negi galėčiau būti režisieriumi? –tuoj pat parėjau namo, į save.s.
Îòðåäàêòèðîâàíî Pranas (2018-02-24 11:09:23)