Sušalusios rasos

Èíôîðìàöèÿ î ïîëüçîâàòåëå

Ïðèâåò, Ãîñòü! Âîéäèòå èëè çàðåãèñòðèðóéòåñü.

Âû çäåñü » Sušalusios rasos » fragmentai Laiko ir Savęs » Fragmentai laiko ir savęs

Fragmentai laiko ir savęs

Ñîîáùåíèé 1 ñòðàíèöà 16 èç 16

1

:flag:                                                                         http://s8.uploads.ru/t/SCDIJ.jpg

.                       Iš kelionių po Savęsp (Ašašai) I 

– Girdėjai? Karieta kaip karalių rūmai.
  – Kur  važiuoja?   
  – Dar niekur, bet reikia suprasti  kad  važiuos.

Taip, man girdint, sužneko dvi papūgos, Nadežda ir Potjė. Nesibaimino manęs. Aš jų, įsitaisiusių mano galvoje, labiau baiminausi.
   Kai pragyventa tiek dešimtmečių, kad juos  skaičiuojant neužtenka vienos rankos pirštų , laikas darosi greitesnis. Štai užlenkti ir kitos, dešinės, rankos Nykštys su Smiliumi. Valio! Septyni dešimtmečiai kaip Nemunu vanduo nuplaukė. Ar ne per greitai, a? Tuomet suvoki, kad šalia Smiliaus esantį Didįjį  pirštą vargu ar pasiseks užlenkti. Vilties nedaug, bet, žinoma, be jos neįmanoma.Vis dažniau pagalvoju, kad užbaigus aštuntą dešimtmetį, ne sarmata būtų, jeigu įsikibęs į Bevardį pirštą, ir su juo pradėčiau  galynes. Nemirksėdamas, neabejodamas, nesibaimindamas, kad tai, kas man atrodo gražu ir gera, kitiems taip neatrodo. O jis, Bevardis, su savo dešimtmečiu, čia pat, tik už durų. 
   Nelabai įsivaizduoju, kad aštuntą dešimtmetį (o ir visus aštuonis), galėjau praleisti prasmingiau, negu atsitikę, tačiau skolų sąskaitos – vis į mane, į mane. Ir šiandieną – vis į mane, į mane... Jos  nesiliauja, neatslūgsta, o priekaištai irgi vis už tą patį, tą patį: kad, girdi, nepranokau savęs tokio, kurį prisimenu ar žinau buvus nuo 1939 metų penktojo  sekmadienio (sausio 29 dienos). Ir nors  pats neblogai supratau, kad žmonių pasaulyje man pagalbininkų daug neatsiras, betgi pasakoma, kad nėra padėties be išeities. Niekuomet netikėjau, kad taip yra, bet stop, nes iš tiesų – kas yra įvardinama  „šventu melu“? Ar tik ne Ji, nesuvokta tiesa?
    Tačiau  neskubėkim . Štai Pro ( proza), štai Poe (poezija) ir te būna
  smagu girdėti:

1. Įžanga

Kada tyliu
peizažai į akis
ateina ošti pasaką ar giesmę.
Nenoriu pasilikti su jomis,
tačiau be jų taip pat – ne kas:
lyg bėgčiau nuo savęs,
bijočiau prisiimti pajuokas,
kad toks netikėlis,
o taikausi surinkti atmintį,
atversti ją proza ar lyra.

Pavasariai jau palikti toli.
Žiema užpustė žalią laiką.
Nepasakyčiau, kad esu kvailys
ir nežinau, koks balius laukia.
Daugiau perkūnijos širdin negu dangun.
Iš ten žaibai supjausto užmojį kilnesnį,
iš ten lyg nuo aukštų kalnų
išnokus nušliaužia griūtis.

Ne kartą jau žiūrėjau į save,
norėdamas surast kilnesnį žmogų;
griūties nelaisvėje ir pajautos kitokios –
naktis nemoka atsiskirti nuo dienos,
žmogus – išsaugoti autoportretą.
Net nesvarbu esi ar – ne...
Ir tik vėliau, ištirpus griūčiai,
atsirandi nuo pat pradžių:
O Viešpatie, ir vėl bažnyčios skambina,
ir vėl, o, Viešpatie, žmogus esu,
ir vėl peizažai į akis
ateina ošti pasaką ar giesmę.

Man reikia dar sugrįžti į Savęsp
ir Ašašai išvaikščioti
kol kojų padai dar į žemę
pėdas spaudžia.

– Betgi, dzieduli, negi neatsimeni, ką tau reiškia Ašašai? O jeigu atsimeni, tai – ar verta dėl to vargti? – atsiliepė Pro.
  Su jomis – su Pro (proza) ir Poe (poezija) – lyg nepastebėdami  susigyvenome. Netgi negalėčiau pasakyti, kada būtent tai prasidėję, bet prasidėję  dar anais laikas, kuriuos judvi geriau  prisimena. Jokių susitarimų, kaip mums būti, neturėta, o labiausiai užkliudė tai, kai vieną sykį, lyg pajuokaudamos paprašė paslaugos vadinti jas Pro ir Poe. Esą, kad įprastų taip šaukiančias girdėti, kol išnoks laikas ir suaugs į vieną (gal suaugs?)
   – O ten jau matysim, kaip kas atsitinka. Galbūt prie altoriaus ateisime kaip Pro ir Poe,  o nuo jo  sugrįšime, kaip ProEzija. Na, bet tik dievai žino, kada taip ir ar tikrai taip galėtų būti, – kažkuri pakalbėjo. Tačiau ne ką  supratęs iš girdėto, daugiau žinoti neparūpo. Prozą gi vadinti Pro, o Poeziją  – Poe, man nebuvo sunku.
   Dabar, išgirdęs  Pro, kalbančią  apie Ašašai, žinojau, kodėl  ji taip – ar verta man atsiminti ją,  Ašašai?.
   – Ką myli, tą muša, – šyptelėjau jai į akis.
   –  Myli? – sukluso Pro. Ir lyg  stebėdamasi:– O!,  myli, myli, myli... Na, tuomet  girdėk tuos meilius  žodelius, –  pasakė ji,  ir iš tikrųjų, juos  girdėti man  buvo smagu. Smagu ir dabar, kai užrašau juos manydamas, kad jie bus atversti užrašais. Tačiau te jos vardas būna Švelnioji. Bet vizualiai ją  neblogai  pavaizdavo ir  Pro, iškalbėdama Švelniosios  man skirtus žodžius:

aš tyčia žodį aš parašysiu mažosiomis. ar atsiras sveiko protelio žmonių šiam garbėtroškai parašysiančių vienetus. vieni marazmai senuk skaitant savąjį prisistatymą. ar yra dar žmogus tiek sugedęs kaip tu. Būtų užtekę pristatyti save taip:

AŠ:AŠ:AŠ:
AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:
AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:
AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:
AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:
AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ::
AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:
AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:
AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:
AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:
AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:
AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:
AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:
(Švelnioji)

– Nagi, senuk iš Švelniosios raštų, ką pasakysi? – nesusilaikė patylėti  Poe.
  – Prisimenu Vidinį, Poe. Tiesą sakant, paskutiniu  laiku neatrodo, kad jį užmiršęs būčiau. Vis sunkiau  suvokti, kad štai mes esame čia, o kur jis? Aš gi  nesugebėsiu vaidyba pavaizduoti Vidinį taip, kaip Pro  Švelniąją.. Bet dvasioje  prašau jo: Vidini, nors mintimis atsiliepki, kad būtų kuo panašiau, kaip tada, – pasakiau, net nepamanęs, kad pasiruošęs atkartoti veiksmą, kurį  mudu su juo kažkada atlikome.
   – O „kažkada“ – kada tai? – pasidomėjo Poe.
   – Buvo žiema. Metų nepamenu. O mėnuo?  Vasaris.  Ar tik ne jo tryliktoji diena?   
   – Na va, tryliktoji! –
  – Suprantu tave, Poe, bet man tai džiugi,  atmintina toji diena. Vidinis irgi ja džiaugėsi ir,  tikiuosi, džiaugiasi. Bent  tuomet  neatrodė, kad  giedame, žiodami burnas. „Giedok, širdie, giedok“–  skatino  jis  savo širdį. Aš gi  panašiai raginau  savo širdį. Užrašuose irgi „Giedok, širdie“ ar „Dainuok, širdie“ Nuo jų ir  prasidėjo.  Nuo užrašų.

Senieji užrašai,
kaip pūdymas —
kiek pailsėjęs, plūgo vėl sulaukia.
Aš suprantu, Vidini,
kad vyžų iš tavęs – manęs nepins
Ir milo nesuvels,
bet balana dar dega
ir — tegu.
O mano laikas — tavo laikas
nepaisant, kad ne aš tave,
o tu mane lopšy supai...

Taip tada taręs aš. Ir nemaniau, kad galėjau daugiau pasakyti. Tačiau girdžiu,  Vidinis apsidairė aplinkui it kažko paieškodamas, bet laukti atsiliepiančio, ilgai nereikėjo. Užkliuvo jam balana. Neliūdnai, linksmai užkliuvo. Jos liepsnoje, atrodė, visą Šilinių dzūkų kraštą matėme.

Vidinis:
Ir ba - la - na.
Ir balana, Pranuci.
Be jos vargu, ar būtume užaugę.
Dar druskos žiupsnis
ir riekelė duonos.
Neprašmatniai gyveno šitas kraštas,
bet su Čepkeliais, su šilais .
Tegu nedidelis,
bet kas dabar jį šitokį apvaikščios,
kai reikia pasišviesti balana,
o kojas klumpėmis ar vyžomis apauti.
Giedok, širdie,
gal tu dar mums galėtumei padėti

– O, atsiminiau! Ir metus atsiminiau! – apsidžiaugiau tokia sėkme. – Tai, Poe, buvo 2014 metais, ir būtent... taip, taip, būtent vasario 13 d. Tačiau reikalas tuo nesibaigė. Į jos laiką sutilpo ir  kiti mudviejų  su Vidiniu „ pagiedoti“ posmai. Atrodo, kad ir dabar juos, kaip tada  galima dėlioti  ir taip, ir kitaip, o jie vis tiek atrodys padėti savo vietoje.  Nesvarbu, kuris jų  pirmesnis, paskesnis  ar paskutinis.

Ir ne tik tu, Širdie!
giedokit Šklėriai, Marcinkonys,
giedokite Ašašnykai, Kabeliai, Musteika...
O Dieve, kiek daug muzikos girdžiu,
ištardamas vardus šilinių sodžių:
Piesčiai, Senovė, Dubas, Grybaulia
Žiūrai, Zervynos ir Puvočiai...
Šilinių krašte,
Dievas su tavim,
bet leisk ir mums su tavimi išbūti,
kažkur kelionėje suklupus,
suspėti leisk ištarti  žodį „ačiū“,
ir užsimerkti žinant, kad esi...

O užrašai? Senieji užrašai?
Galbūt kelionėje jie apsitrins kažkiek.
Dėl to liūdėti nereikėtų,
kad cik, dzievuliau, duok,
kad ir iš jų girdėtum,
kaip gieda Pogarenda, Šunupis, Rudnia.

– Ir toliau? – kažkodėl šį kartą labai smalsi buvo Poe.
   – Ar Jums neatrodo, kad aš, brangutės, pavargau. Ko gero, Vidinis ten, kur jis dabar yra – irgi pavargo. Ir nieko nežinau apie Švelniąją. Tačiau ją norėčiau matyti netgi labiau, negu daug kas mano. Kandžius paprastai nebuvo atidus bet kokio rašto perskaitymui. O tuomet, girdint Švelniąją, jo ausys kaip žvakutės pakito į dangų. Šypsena pasidarė tokia atvira, saulėta, kad visus dantis galėjau suskaičiuoti. Visus...
  – Nėra Kandžiaus,– kažkas pasakė, – Išėjo  Kandžius. Namisėda jis niekuomet nebuvo. Draugai  buvome ir, beje, esame, – beveik nematomas kaip  migla švietėsi kalbančio žmogaus siluetas.  Miglotas jo paveikslas greitai brėško, dėliojosi ir susidėliojo į gerai pažįstamą Vaidinimą.
Pelėda
2017-07-15 14:59:05

Pasakyta: gera pradžia — pusė darbo. Ankstesnė pradžia, regis, nebuvo  sėkminga, nes ja pradėtas  darbas krenta iš  rankų. Tenka pradėti iš naujo. Bet nenustebčiau, kad ir ji pasirodytų netikusi. Darbo nesėkmės priežastys akivaizdžiai kitos, tik nesinori jomis teisintis  ir bendrai — kitiems  akis badyti.  Ir taip dar kartą pradedu jau anksčiau bandytą parašyti kūrinį, kuris visas kažkur ten, žvaigždynuose, o čia taikausi tik į jo fragmentus, 

http://sd.uploads.ru/t/ozGiq.jpg    fragmentai LAIKO ir SAVĘS

1. Žiūriu į Cezarį

Sumanymas paprastas, sakyčiau, natūralus, savaime atėjęs, subrendus poreikiui pasidairyti po save ir nusipaveiksluoti su ten surasta būtimi. Labiau žingeidu peizažai, būtis, o ne išvaizda, kai jau pats save sunkiai atpažįsti. Tokios, kad ir būdamas egoistas, menkai paisai, bet kažkur ten, po oda, kraujo, kaulų ir kaukolės ertmėse draikosi pasaulis, kurį neretai vadinu Savęsp ar Savęspi šalimi. Nesuvokiu jos masto, tačiau suprantu, kad tai sunkiai aprėpiamos (gal netgi neaprėpiamos?) dvasinės ertmės. Negebėdamas apglostyti kitaip, neretai jas atiduodu begalybės globai ir manau, kad Savęspi pasaulis tikrai to vertas. Tačiau ir ta jos dalis, į kurią pretenduoju kaip savarankišką karalystę, man irgi sunkiai suvokiama. Labiausiai akivaizdi, neginčytina yra jos būtis, esatis. Suprantu, beje, kokiais varpais taip kalbėdamas skambteliu, bet tikra — bent kol kas — kad taip skambinu ne iš palatos nr. 6, bet kad toks darbas gali nuvesti į ją, labai nesunkiai įsivaizduoju. Jau kelintą kartą pradedu sumanytus užrašus, tačiau po kurio laiko priverstas juos suniekinti, palikti ugniai ar šiukšlynui, makulatūrai, tačiau atsitinka taip, kad po kurio laiko vėl drimbu į krėslą ir pradedu juos iš naujo gaivinti. Kažkas tempia prie darbo, kuris man per sunkus ir priverčia pasakyti: pradedu

Žinau, ne kartą taip pasakęs:
pra -de - du,
nes iki šiol tik tiek, deja, ir likę.
Ar ne todėl vėl sugrįžtu atgal į ten,
kur pirmą kartą, nuoširdžiai pamanęs,
kad būsiu dar,
kad dar gebu ir žodyje 
kaip alpinistas įsikibt į kalną
ir lesinti raide Savęsp pasaulį
tą buvusį,
tą esantį,
tą būsimą.

O kaip kitaip ateiti prie pradžios
be pra - de - du?

Taip pagiedota senokai, dar neįėjus į 75. Ir šit...
   — Kas — „ir šit“?— klausiau savęs atvira burna ir pats sau atsakiau:
   — Ir šit jau po 75. Jau beveik pusmetis praėjo nuo sukakties. Ir šit priartėju prie Joninių. Tačiau  atrodo, kad dar vis netikiu varno Goliaus išmintimi: girdi, po 75 žmogus netenka galių savo gyvenimui. Girdi, jam leista tik pabūti, pažioplinėti po jį. O tiems, tai mažumai, kuriai lemta  gyventi daugiau, tai, girdi, jie gyvena ne dėl savęs, o už tuos kitus, kuriems nebuvo lemta sulaukti tokio solidaus amžiaus.
   Prisimenu, kaip šiurpdavau nuo tokių jo kalbų ir atlaidžiai sakydavau, kad, esą, kranki garsiai, Goliau, bet būtų  dar geriau, kad suprastumei, ką kranki. Tačiau varną Golių dabar prisimenu kitaip, prisimenu jausdamas, kad mano galios gyventi išsemtos. Būti— taip, galiu, dar būti nesunku, o gyventi? Nors prie darbo ir prakaitas pasirodo, ir nuovargis po kūną  skruzdėlynais pavaikšto, ir šioks toks darbas padaromas. Kartais net neblogai, tačiau vis jautriau suprantu, kad jis —man,  aš —jam nereikalingi. Įtariu, kad varnas Golius tokią žmogaus būtį vadina gyvenimu už kitą. Ir aš net savyje dėl to nesiginčiju. Netgi atsiminęs seną dainušką, paniūniuoju: viskas valdžiai, viskas tautai, o valstiečiui gryni  -autai. Šiaip sau. Kad linksmiau. O kai darbas nespartus, kai jis nesiseka, kai jis pats pradeda kristi iš rankų, irgi suprantu, kad taip dažniausia atsitinka, kai dirbi ne sau, dirbi kitam.
    Taip, jau beveik pusė metų, kaip po 75. Ir nesunkiai susivokiu, kad per tiek savo gyvenimui skirtų metų žadėtos knygos nesuspėjau parašyti. Deja, nesuspėjau.
   O  kodėl? Kas trukdė?   
   Rašyta. Bandyta. Popierių tiek prirašyta, kad Joninių laužą jais kūrenki. Jau tada, prieš  metus, kitus ir dar anksčiau. 

Va, jau vidurdienyje iš ligoninės grįžau.
Nors, regis, ne ligotas, bet...
o! šventas Jonai, nesupyk,
norėčiau pakalbėti atvirai
nepaisant kad
galbūt tiktai dievai mane išgirs,
kurie ne kur kitur,
o irgi  — manyje.

Mačiau ligonių daug
ir nieko — prie ligonių.
Taip tuščia, kad atrodo ir manęs,
prie jų atėjusio per daug.

Apie ką aš čia, a? — suklustu savyje.
   Kai šitais žodžiais kalbėjau anksčiau neatrodė, kad pasakyta ne taip. Žinojau, kad buvo sekmadienis, kai atėjau aplankyti ligonio. Dėl to, kad sekmadienis, jie, ligoniai, niekur nedingsta, o gydytojams — tai poilsio diena. Jų čia nedaug. Ateina budėti. Tuomet ligoninėje nepamačiau nė vieno.

Žiūriu į Cezarį, 
Jis žiūri į mane.
Ką pasakyti tau, žmogau?
Pasekti pasaką,
kad po ligoninių sugrįžta tik sveiki
ir nemažiau, kaip šimtą nugyvena?

Ne, nepasakiau taip. Ne todėl, kad Cezaris užsiima poezija: kuria, rašo, deklamuoja, kritikuoja, tašo iš  jos pasakų namelius, meluoja ir jau nesusivokia, kur teisybė, kur išmonė. Manau, kad tokios kategorijos publiką, pats prie jos šliedamasis, neblogai pažįstu: tai vis žmonės mažiausiai atsparūs dvasinei veikai. Pasikuisęs savo nešulyje, apčiupau ten 200 gr. talpos degtinės buteliuką.
   — Pabandysim, Cezari. 
   — Jau daugiau kaip pusmetis, kai —  anė, anė.
   — Suprantu, kad – ne?
   — Bala nematė. Šį kartą 10 lašų. Neatsimenu  net kada besusitikę.
   Cezariui reikalinga koja. Sveika, sava koja, kuri su juo kartu nuo jo atsiradimo pasaulyje. Koja išlikusi, bet Cezaris kalba apie ramentus ir vežimėlį.
    — Beje, — prisiminė, — o kur žadėtoji knyga? Dažniau apie ją pagalvodavau, negu tave, bet kažkodėl vis sapnais. Kur?
   — Ne knyga, Cezari, o knygelė. Mažytė. Ūgis —16,5 centimetrų, plotis – 12, 2. Tarp viršelių  įsispraudę 158 puslapiai.
   — Kalbėdavome apie knygą. 
   — Taigi, kad kalbėdavom, o ją reikia rašyti. Net ir nedidelę tokią.
   — Ar kas trukdo? Beje, ačiū už 10 lašų. Ūpas praėjo,— pasakė Cezaris, - ir, nepalietęs lūpų mažo buteliuko kakliuku, sugražino degtinę atgal.
   — O tu nekerštauk, nepyk. Beliko įveikti  pradžią, nepatikėti varnui  Goliui ir savo nuojautoms, nusigręžti nuo tiesos, kuri trukdo gyventi už save. Seniai irgi sugeba eiti į mūšį.  Sugeba, Cezari. Ar manai, kad  aš dar vieną kartą šitaip bjauriai meluoju? Bet svarbiausias dalykas, Cezari, kad mokausi sapnuoti atviromis akimis. Šitaip štai ir tu susapnuotas. Tai labai svarbu. Patikėk. Tai padeda viltis, kad šį kartą man pavyks.

Galbūt šį kartą man pavyks
apglostyti ketinimus eilėraščių kalba,
prie jų priglausti prozą
ir savimi, kaip traukiniu,
važiuoti, ūkti, gausti
ir nemanyti, kad galiu nebūti,
kai reikia  šitaip sunkiai vežti
va  šitokį,
koksai esu...

Jis:
— Ligonių daug,
o gydytojų — anė vieno.
Gal, pone, žinote
kaip nukeliauti į Savęsp?

Aš:
Atrodo lyg žinau, bet gali būti
miražai mulkina akis ir vėl.

0

2

.      http://sd.uploads.ru/t/7s9Er.jpg  Iš Kelionių  po Savęsp (Ašašai) II

Poe smalsumas nebuvo tuščias, nebuvo tik sau. Pajuto, kad jeigu tai, kas pasakoma žodžiu, sugultų į užrašus, pagal juos protinga būtų nupiešti šilinių dzūkų žemėlapį, o tuomet – ir jų vėliavą iškelti. Aukštai. Kad matytųsi lig Gardino, lig Punsko, iki... Kažin, kaip atrodytų šito krašto teritorija, jeigu ją sudėjus į vieną? Jeigu ji be kelių valstybių sienų, jų spalvų? Jeigu ji – tiesiog Šilinių dzūkų etnografinė karalystė. Ir ar įmanoma tokią statybą realizuoti? – nuotrupomis mąstė Poe. Lyg netyčia taip, bet darėsi įdomu galvoti ir klausti: o jeigu pasirodytų, kad įmanoma, tai kur tokiai karalystei būti  – Čia ar Kitur kur?
    Prisiminė eilėraštį. Gal savo, gal – ne, bet pajuto, kad susigyvena su jo tekstu ir jis talkina jai žvalgytis plačiau, toliau, neužsidarius  mažame...

Regis, po truputį užaugau
lig tol, kaip Dzūkija kadaise –
dairaus po Gardiną, po Ščiutiną, Radūnią...
Nemoka jie lietuviškai kalbėti,
bet aš gi – baltarusiškai kalbu
ir Lydoje taip kalbantį
kaip nuosavą supranta.

Ak tu, senoji Dzūkija,
gal netgi ne senatvė kaulus gelia –
užaugau lig Suvalkų,
iki Punsko ir Seinų
toks didelis, kaip tu kadaise,
kad ir savęs nesugebu pažinti.

Taip jau atsitiko, kad, pažinę iš rūko „įsišvietusį“ Vaidinimą, nebuvome patenkinti. Atrodė, kad jis ne laiku. Tačiau labiausia taip todėl, kad žinojome jo nenuspėjamas išdaigas. Nebuvo jos piktos, bet visuomet taip labai akivaizdžios, įtikinamos, kad negalima buvo suprasti, kada jis vaidina, kada – ne. Betgi tai ne pasakos žmogus. Tikras jo vardas – Vladas. Tačiau žmonėse – o ir  jis pats – šitaip nevadino: vis Bladukas, Bladukas. Didelis ar mažas, vyras ar moteris; visiems jis tik Bladukas, Bladukas, o tolimesnių apylinkių gyventojams – Šklėrių Bladukas. Ir šį kartą, po trumpo laiko jam atėjus, jau neatrodė, kad jis ką tik, ką, ką tik išniręs iš rūkų. Labiau atrodė, kad pasiilgo savęs būti kompanijoje tarp savų, būti darbe, pabūti savo prigimtyje  ir va – dabar lyg  atsidėkoja, kad yra tokia kelių asmenų publika ir galimybė pasireikšti savimi – pabūti Vaidinimu.

Kada noriu verkiu,
kada noriu dainuoju,
nuo sunkių darbelių
neišsivaduoju... – padainavo ir taria:

– Ko tylite? Ko nepadedate?
  – Betgi ne merga, ne panelė esi, Bladukai. Ar jau ir į moterį persikūnyti sumanęs?
  – Ak, štai kaip. Jums labai reikia Vidinio, taip?  Ką gi, greitai bus ir Vidinis, – pats su savimi, bet tarytum už visus susirinkusius pakalbėjo Bladukas, o minutėlę  lukterėjęs, lyg taip telkdamas sau dėmesį: – Bus ne tik Vidinis. Bus ir dar kai kas, – pasakė.
  – Net neabejojame, kad bus. Kai pasirodo Bladukas, visuomet  kažkas būna, – pasakiau, tačiau jau vėluodamas, nes priešais mane Bladuko nebuvo; jo vietoje buvo Vidinis ir būtent iš anų, 2014 metų vasario mėnesio tryliktosios dienos. O tai man tapo didžiule paskata, galingu stimulu ir pačiam įeiti į tą laiką, persiorganizuoti savijautoje, mintyse. Vėliau, bet dar neatslūgus nuotaikai, parašiau:

„Pradedu manyti, kad nepaisant ką bedarytų žmogus, nepaisant kokiomis statybomis jis užsiėmęs, tačiau darbas jo paprastai prasideda dvasinėje erdvėje, išgirdus trumpą, bet drąsų žodelį: reikia.  Nesvarbu, kaip kas jį išgirsta ir pajaučia. Tačiau būna ir kitaip. Su Vidiniu susitikti nerūpėjo ir nereikėjo ir anuomet – 2014 metų vasarį  – o susitikom. Susitikus gi, irgi neišgirdau iš jo, kaip įprasta:
  – Ką, Pranuci? Ir vėl klausi, kokia šiandien diena? Pirmadienis,  trečiadienis, šeštadienis ir ar greitai bus sekmadienis? O svarbiausia, kur esame, Vidini?
  Taigi nereikėję ir atsiliepti jam taip, kaip buvau įpratęs: 
  – Traukinyje esame, Vidini, Kurgi

Poe smalsumas nebuvo tuščias, nebuvo tik sau. Pajuto, kad jeigu tai, kas pasakoma žodžiu, sugultų į užrašus, pagal juos protinga būtų nupiešti šilinių dzūkų žemėlapį, o tuomet – ir jų vėliavą iškelti. Aukštai. Kad matytųsi lig Gardino, lig Punsko, iki... Kažin, kaip atrodytų šito krašto teritorija, jeigu ją sudėjus į vieną? Jeigu ji be kelių valstybių sienų, jų spalvų? Jeigu ji – tiesiog Šilinių dzūkų etnografinė karalystė. Ir ar įmanoma tokią statybą realizuoti? – nuotrupomis mąstė Poe. Lyg netyčia taip, bet darėsi įdomu galvoti ir klausti: o jeigu pasirodytų, kad įmanoma, tai kur tokiai karalystei būti  – Čia ar Kitur?
    Prisiminė eilėraštį. Gal savo, gal – ne, bet pajuto, kad susigyvena su jo tekstu ir jis talkina jai žvalgytis plačiau, toliau, neužsidarius  mažame...

Regis, po truputį užaugau
lig tol, kaip Dzūkija kadaise –
dairaus po Gardiną, po Ščiutiną, Radūnią...
Nemoku čia lietuviškai kalbėti,
užtat gi – baltarusiškai kalbu,
ir Lydoje taip kalbantį
kaip nuosavą supranta.

Ak tu, senoji Dzūkija,
gal netgi ne senatvė kaulus gelia –
užaugau lig Suvalkų,
iki Punsko ir Seinų
toks didelis, kaip tu kadaise,
kad ir savęs nesugebu pažinti.

Taip jau atsitiko, kad, pažinę iš rūko „įsišvietusį“ Vaidinimą, nebuvome patenkinti. Poe  taip pat. Atrodė, kad jis labai ne laiku. Labiausia taip todėl, kad žinojome jo nenuspėjamas išdaigas. Nebuvo jos piktos, bet visuomet taip labai  akivaizdžios, įtikinamos, kad negalima  buvo suprasti, kada jis vaidina, kada – ne. Betgi tai ne pasakos žmogus. Tikras jo vardas – Vladas. Tačiau žmonėse – o ir  jis pats – šitaip nevadino: vis Bladukas, Bladukas. Didelis ar mažas, vyras ar moteris; visiems jis tik Bladukas, o tolimesnių apylinkių gyventojams – Šklėrių Bladukas. Ir šį kartą, po trumpo laiko jam atėjus, jau neatrodė, kad jis ką tik, ką tik atėjęs iš rūkų. Labiau atrodė, kad pasiilgo savęs būti kompanijoje tarp savų, būti darbe, pabūti savo prigimtyje  ir va – dabar lyg  atsidėkoja, kad yra tokia kelių asmenų publika ir galimybė pasireikšti savimi – pabūti Šklėrių Bladuku.

Kada  noriu verkiu,
kada noriu dainuoju,
nuo sunkių darbelių
neišsivaduoju... – padainavo ir taria:
    – Ko tylite? Ko nepadedate?
    – Betgi ne merga, ne panelė esi,  Bladukai. Ar jau ir į moterį persikūnyti sumanęs
  – Ak, štai kaip. Jums labai reikia Vidinio, taip?  Ką gi, greitai bus ir Vidinis, –  pats su savimi, bet  tarytum už visus susirinkusius pakalbėjo Bladukas, o minutėlę  lukterėjęs, lyg taip telkdamas sau dėmesį: – Bus ne tik Vidinis. Bus ir dar kai kas, – pasakė.
  –  Tai jau teisybė. Net neabejojame, kad bus. Kai pasirodo Bladukas, visuomet  kažkas  būna,– pasakiau, tačiau jau vėluodamas, nes priešais mane Bladuko nebuvo; jo vietoje buvo Vidinis ir būtent iš anų, 2014 metų vasario mėnesio tryliktosios dienos. O man – didžiulė paskata,  galingas stimulas ir pačiam įeiti į tą laiką, persiorganizuoti savijautoje, mintyse. Vėliau, bet dar neatslūgus nuotaikai, parašiau:

„Pradedu manyti, kad nepaisant ką bedarytų žmogus, nepaisant kokiomis statybomis jis užsiėmęs, tačiau darbas jo paprastai prasideda dvasinėje erdvėje, išgirdus trumpą, bet drąsų žodelį: reikia. Nesvarbu, kaip kas jį išgirsta ir pajaučia. Tačiau būna ir kitaip. Su Vidiniu susitikti nerūpėjo ir nereikėjo ir anuomet, 2014 metų vasarį, o susitikom. Susitikus gi, irgi neišgirdau iš jo, kaip įprasta:
   – Ką, Pranuci? Ir vėl klausi, kokia šiandien diena? Pirmadienis,  trečiadienis, šeštadienis ir ar greitai bus sekmadienis? O svarbiausia, kur esame, Vidini?
  Taigi nereikėję ir atsiliepti jam kaip buvau įpratęs: 
  – Traukinyje esame, Vidini, Kurgi mudviem būti, jeigu ne čia.
  Ir štai po netrumpo laiko vėl regiu jį.   
   Taip, jis, Bladukas, geba ne tik  persitvarkyti, persiorganizuoti save į kitą, bet ir įsiminti tai, kas jo išgirsta ar pamatyta Pats ne syki sakiau, kad tai neįtikėtina. Ir dabar sakau, jog iš tikrųjų tai neįtikėtina, bet realybė tokių dalykų nepaiso. Kita vertus, ji irgi man ne pavyzdys, ne  autoritetas ir štai sakau, kad man smagu, kaip moku, kaip sugebu matyti Bladuką iš Šklėrių. Būk, mielas žmogau, būk ir būk. Kai įgrįsta, nusibosta būti savimi, būki  kitu, kad ir Vidiniu  arba kad ir  panele...“

Taip čia pacitavau iš dienoraščio, bet irgi jausdamas, kad neužtenka pasakyti tik “būk, mielas žmogau, būk“. Prie Blanduko iš Šklėrių kažkaip guviau, įdomiau, linksmiau darosi gyventi. Atsiranda pasitikėjimas ir savimi, ir vienas  kitu. Pajunti, kad Bladukas labai reikalingas, kad  žmonės priartėtų vienas prie kito, telktųsi į krūvą, į draugę. Tuomet jau ir atsiminimai išjuda iš sąstingio ir juda, kruta, dirba, varinėja vedomis kraują: gyvenkim, žmonės, kol esame, būkime reikalingi vieni kitiems. Ir tai, kas  buvę, te  nenusėda dulkėmis. Pats atsiminimų iš praeito laiko procesas lyg išmoksta ne tik dvasia, bet ir materija ateiti, atkakti susitikimais ir pasimatymais, ir pasirodyti būtent taip, kaip Tada. Taip atsitiko ir tą kartą, kai mudu suvaidinome nedidelį  žmogaus gyvenimo žiupsnelį iš 2014-02-13.
  Atsiprašau. Sakau, suvaidinome? Ar ne teisingiau būtų – pagyvenome?
  Ir taip: sužiurau į akis Bladukui, persikūnijusiam į Vidinį, ir tariau:

Nešauk taip: „gieda“,
kuomet yra išėjusių negrįžti.
Greičiau čia gervė klyktelės
negu šuva sulos,
bet, žinoma, kai skęsti, ką darysi? –
griebiesi ir už šiaudo, kaip vilties.
Tačiau norėtųsi labai,
kad vietinės reikšmės poetai
Ir jiems nepatingėtų atminčiai gėlių.

Vidinis:
Nutiesk žemėlapyje mūsų kelią,
nors jis kol kas tik mintyse.
Betgi tik ten numirėliai gyvena
It laukdami manęs – tavęs,
kad juos ne tik žvake per Vėlines minėtum.
Šilčiau jiems žodyje,
Šilčiau jiems širdyje.
O, vietinės reikšmės poetai,
Nebūkite kurti:
Nereikia būti odisėjais,
Bandykime išlikti krašto žmonėmis.

Sakau, kad – ne, tai nebuvo išankstinis sutarimas Tačiau, kaip  įtikėti, kad iš tikrųjų taip? Lengviau patikėt, kad šie tekstai išmokti, ilgai repetuoti, kol pagaliau, tokius turint, ryžtasi išeiti į viešumą ir nepaisyti ar kas juos girdi ar negirdi, o tikėti, žinoti, kad jie reikalingi. Net ir tiems, kas juos nuoširdžiai peikia:
„ar yra dar žmogus tiek sugedęs kaip tu. Būtų užtekę pristatyti save taip:
AŠ:AŠ:AŠ:
AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:
AŠ:AŠ:AŠ:AŠ:AŠ,
Ir taip daug kartų AŠ:AŠ:AŠ – girdžiu iš toli Švelniąją ir tikiu, kad ir dabar ji mane girdi, pakartojantį su Vaidiniu anuomet sakytus tekstus. O man irgi gera atsiminti ir kartoti  pasakytą.

Kaip, kaip? Nereikia būti odisėjais?
Kodėl nereikia, o Vidini?
Po tiek klajonių, į namus parėjus,
jie žino vietinių reikšmių prasmes.
Skanduokite vardus šilinių sodžių,
skanduokit tai, kas čia, prie kojų,
kelionei naginėmis apautų.
Tai ne pradžia,
bet tai arčiau link ten,
iš kur atėjom būti čia. 

Vidinis:
Lig Liškiavos skanduokime, iki Merkinės...
Bet ar visus įvardinsi?
Parapijomis telkiasi šiliniai,
kad į bažnyčias kuo arčiau
Giedok, širdie, –
             dar Vidinio žodžiais (ir juo būdamas)  pagiedojo Vaidinimas, tačiau reikalas sugrįžti į save, į Šklėrių Bladuką, buvo netgi svarbesnis. Visos Vaidinimo grimasos, visas grimas nuslinko nuo jo išvaizdos, išsikvėpė iš dvasios ir matėsi, kad jo kūnas garuoja. Žinojo, kokią nemenką žinią mums atneša šis jo atėjimas.  Anksčiau žinojo, kai tik pagaliau suprato, kokios  paslaugos  jo prašo penki  ateiviai -  dvi moterys ir trys vyrai. Taip ir prisistatė: ateiviai, esą.  Iš kalendoriaus lapelio, esą. Ir savo vardus sakė. O saulė leidosi ir diena geso
  – Matyti, pone, mes pernelyg aitriai kvepiame žuvimi. Tačiau  taip ir yra. Esame iš Žuvies  žvaigždyno, – pasišviesdamas šypsena, pakalbėjo vienas iš vyrų.
  Ir dienos, ir kelių pritrūko, kol Bladukas suprato, kad tokius dalykus jis girdi pirmą kartą. Net ir meluojant, fantazuojant jam netekę girdėti, kad, kur dabar, pustomi smėlio, nyksta Kabelių parapijos sodžiai, atsirasianti prašmatni karalystė.
  – Aš irgi savo kelnių karalius,– pradžioje dar pabandė nusišypsoti Bladukas. – Kiekvienam savo...
  – Garai, pone. Ir tai labai gerai, bet ką daryti  tiems, kurie kelnių neturi.
  – O – ką? – nustebo  Bladukas. Ar ir  vėl kaip  anksčiau: iš kiekvieno – pagal galimybes, kiekvienam – pagal poreikius?
  – Ne! ne! ne!.. Per ankstis dar „pagal poreikius“. Dabar pagal galimybės. Ir tai iš labai reto,
  – Kandidatūrų būta daug, bet pasirinkome Jus, Vaidinimai...
  Bladukas pro nosį išlaido susikaupusį  krūtinėje orą. Žuvies kvapas išnyko.
  – Tai – ką? Autobiografiją rašyti, bet kad rašyti nemoku. Nebent pasirašyti reikėtų..
  – Nereikia autobiografijos rašyti. Ir pasirašyti nereikia.

Ir štai Bladukas jaučia, kaip nelengva jam pakviesti į viešumą Žuvies žvaigždyno ateivius. Supranta, kokia didi beprotybė būtų pasakyti teisybę. Ateiviams nelabai rūpėjo, kaip tai bus  padaryta. Tačiau buvo  panašu, kad savo pasirodymu sukelti  didesni triukšmą visuomenėje  jiems irgi nesinorėjo. „ Dramblys koks didelis, bet po gabaliuką, po gabalėlį ir jis suvalgomas. Argi ne taip, Šklėrių Bladukai“ – pasidrąsindamas pats sau tarė jis  O man taip:
  –  Tu, Pranuci, vis skundiesi, kad dar vis negali  atgauti prarastos atminties.  Be, ponai,  girdėkit: atrodo, kad aš ją  pradedu prarasti.. Taip, taip, ,ponai,  girdėki: atėjės padainavau  merginos  daina,  o  dabar  gi ,praleidau puikia  proga, pakbietis   į scena  odisėjus.  Atsiprašau,  labai  atsipšara. Betgi  ir patys  galėjote  sustivoki,  kai  šip  Pranuvis   apgailestavp
  Nagi?  Gal kažkiek  atsukime  plokštele  atgal.
Pasakė Bladumas, ir jau  kaip atsukta  plokštelš:

Kaip, kaip? Nereikia būti odisėjais?
Kodėl nereikia, o Vidini?
Po tiek klajonių, į namus parėjus,
jie žino vietinių reikšmių prasmes.
-------

Ir ne tik tu, širdie.
Giedokite Mašnyčios, Latežeri ir Švendubre,
šilais aidėdami iki ausų dangaus.
Dainuokit, Grūtai, Ratnyčia, Viecūnai
Ir  tie, kuriu vardus jau primiršau.
Va, Randamonys ir Jaskonys,
Dar Cimakavas, ir Kermušija...

Vidinis:
Parapijom į krūvas telkiasi šiliniai, 
kad į  bažnyčią kuo arčiau,
bet tai nereiškia,
kad jose kiekvienas šventas
Ar moka kryžiumi žegnot save.

Vidinis drąsiai paėmė už mano švarko sagos. Atsiliepdamas ir aš įsikibau į jo švarko sagą. Atrodė, be priesaikos, be žodžių pasiryžome: pabandykime dar kartą. Gal bet šį kartą pavyks. O jai —ne ?
  Vidinis staigiai ir stipriai truktelėjęs ištraukė sagą iš mano švarko, o aš irgi nedvejodamas ryžausi tokiam veiksmui. Irgi sėkmingai, ir sieloje buvo gera, ramu, jauku.
  Dainuok, širdie, šilinių kraštą...

Nedėlios rytelį
Ėjau vandenėlio –
Sutikau bernelį
Šalia šaltinėlio.

– Pastatyk viedrelius,
Paguldyk naštelius,
Pailsėk, mergele,
Pailsink rankeles.

– Dėkui tau, berneli,
Už meilius žodelius –
Tokių negirdėjau
Nuo pat mažumėlės.

(2014-02-13)

2. Pasikalbėjimai su savimi

Manau, nebūtų blogiau, jeigu šiuos užrašus pradėčiau rodydamas į 1939 m. sausio mėn. 29 d. Tai metai, mėnuo ir diena, kuomet ten, Dzūkijoje, jos šilinių krašte, gimiau. Buvo sekmadienis. Krikštytas irgi ten,  Kabelių Šv. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų parapijos bažnyčioje. Tai padarė klebonas Čaglys, anot kraštiečių „cikras lietuvis“, o pasak Google informacijų už tai „Lenkijos valdžios persekiotas ir baustas“.  Tačiau dėl „ cikto lietuvio“ gerokai paabejoju. Jeigu „ cikras“ kaip galėjo pakrikštyti Františeku? Tai nesutelpa į „cikro lietuvio“ kategoriją. Juolab, kad ir mano tėvas tuomet po pasaulį žvalgėsi iš Gardino ir Vilniaus kalėjimų, bet yra, kaip yra. Dar ir šiandien prisimenu motiną, dažniau šaukiančią  Pranuciu, o tėtį — Pranciškumi. Tačiau  visiems aplinkiniams buvau tik Pranas, Pranas, Pranas... Ir pats  sau taip pat — Pranas Karlonas sūnus Stefanijos ir Vinco. Tačiau  pamastymų, kodėl taip, atsirasdavo visais laikais. Kažkada, prieš keletą metų rašiau:

Ramu. Tylu.
Todėl manau,
kad galim pakalbėti  —
aš neužaugau Lenkijai,
tačiau
mano varde ir
Lietuvos juk negirdėti.

Man sako,
kur gimiau,
ten Lietuvos nebuvo.
Tiktai vietovardžiai
tyri, balti
kaip dzūkų kopų smėlis:
Darželiai,
Margionys,
Kabeliai...

O Šklėriai
kryžius kėlė
kuo aukščiau,
kad pamatytų Musteika
ir Marcinkonys,
ir net visi raistai Čepkelių.

Nuo čia lig Gardino
kaip lig kalėjimo — netoli.
Ir ten sūnaus gimtadienį sutiko tėvas.
Dabar, kuomet pasikalbu su savimi,
tai guli prieš mane kaip skrynioje
eilutės laikraščių nereikalingos.
Bet ačiū joms.
Jos mano paspirtis.
Kai šalia jų esu,
labiau tikiu,
kad praeitis — ne vien tik praeitis.
Iš jos į dabartį nešu ir eilutes,
atėjusias man į akis prabilti,
kodėl neleista Vincui buvo
tą sausio rytą pamatyti
gimusio sūnaus.

Iš Vilniaus krašto lietuvių, buvusių politinių kalinių  sąrašo:
Pavardė, vardas?
— Karlonas Vincas.
Sprendimas?
—12 metų.

Lig Gardino
kaip lig kalėjimo — netoli.
Kur kas toliau lig vardo — Pranas.
Ot, ir užaugau toj šalyj
Apgaunat tėvą,
Ir bažnyčiai liepiant
Františeku,
Lenkų kalėjimo sūnumi.

Ne Lenkijai užaugau, bet, deja,
mano varde ir
Lietuvos juk negirdėti.
Todėl labai prašau:
išėjusį Anapilio kely
vadint mane Pranu
ir neapkęsti
ar mylėti.
            2006-08-28

Kad rašiau peršokęs per 75, ši aplinkybė man įsidėmėtina. Suvokiu, žinoma, kad ne vienam pasirodys: ak, kaip kvaila taip daryti! Jeigu per visą savo gyvenimą nepavalgei, tai ir  neprigramdysi.
   Suprantu ir aš, kad taip kvaila. Atsiliepdamas galiu irgi pritarti posakiu, kad šaukštai po  pietų, kad visuomet yra taip, kaip yra. Tačiau man nelabai  suprantama, kodėl turėdamas galimybę pastriksėti kad ir ant vienos kojos, to nedarau. Ir kodėl toks nuolankus susitaikstymas priimti išnokintą obuolį, net nepasidomėjus, kaip atsitikę taip, kad jis toks. Juk reikia nemažai laiko, kad toks  jis išnoktų.
   Buvo gražus birželio dar vis ilgėjančios dienos pavakarys, kai sunkiai gebėdamas pavilkti dešinę koją, gulinėjau bjauriai nusiteikęs sodo namelio „palėpės departamente“ ir masčiau apie tai, ką veikčiau, jeigu koją prisieitų amputuoti. Netikėjau, kad taip atsitiks, bet vis dėlto... o jeigu? Ir  daktaras apie gangreną, matyt, pakalbėjo ne todėl, kad  jam reikėję mane pabauginti.
   — Ak. klausi ką veikčiau?— suklustu savyje, o po valandžiukės ant popiergalio parašau:

Kai girtas būni — 
ir eilėraštis girtas.
Daug  kraujo praliejau ant sodo gėlių,
tačiau nė viena taip  gražiai nežydėjo,
kaip kaktą praskėlęs akmuo.

— Tai va  ką daryčiau. Turbūt  meluočiau, kaip dabar.
  Ir nebuvo sunku, neatrodė nedora perrašyti šį penkiaeilį į kompiuterį ir pasiųsti į „Rašyk“ svetainę. O iš ten išgirdau:
   — Och, kokia stipri mintelė.
   — Superinis.
   — Čia tai gerai.
   — Stipru.
   — Nuo šio teksto kaip gerai gavus į galvą pasidarė saldu. Ačiū. — perskaičiusi atsiliepė  svetainės publika ir atsitiko taip, kad kūrinys buvo priimtas į savaitės geriausių septintuką. Tačiau ir  dabar nesuvokiu, kodėl kūrinėlis nutolo nuo tikrovės. Taip, kraujo būta nemažai, tačiau ne  kaktai su akmeniu susidaužius, o man nukritus nuo kopėčių ant geležinių strypų tvoros, kai pasikoriau ant jos kaip šašlykas. Beje, ne menkas, sveriantis per 100 kilogramų. Atėjus į mūzą kažkokia dvasia neleido papasakoti būtent  apie taip atsiradusiu krauju palaistytas gėles.
   — Ogi ne pirmas kartas, a?
   — Ar sakau, kad pirmas? Nesakau, — vėl kalbuosi su savimi ir atidustus kaip surūdijęs  garvežys. 

Nepyk, motinėle, 
auginusį mažą,
guzus tartum bulves nešu vis sunkiau;
neįtelpu jau į gražesnį peizažą
nei ant  žemės po kojomis savo
nei mažytėj skiautelėj dangaus.
Bet daktaras sako, esą, nemanąs,
kad velnias saviškį apleistų.

Gyvenimas mano
ne kartą per nagą
palieka dar būti šiapus.
Į peizažą  gražesnį, žinau, neateisiu
jeigu velniui parūpusi mano lemtis.
Tačiau  iš Savęsp iškrapštyti
nesileisiu ir jam.
Žegnosiu bažnyčia Žmogaus,
į angelus kviesiu pargrįžti

— Ir vėl Savęsp? Baik cirkus krėsti. Užmiršk ją ir te ilsisi ramybėje,— priekaištingai tariu pats sau, nes išties sarmata net prisiminti, kaip neretai bandžiau įsikibti į ją, tačiau netrukus pasijausdavau išdvoktas kaip pirdalas. Esą, suprask, ir ten, ir Savęsp karalystėje iš bezdalų virvių neveja. Tačiau nepabandyti dar kartą irgi negaliu. Vėl  rodau į save, vėl įtikinėju:   
   — Jau po 75. Savas gyvenimas, anot  varno Goliaus, užrakintas, iškranktas ir reikia  manyti, kad kažkiek leista pagyventi už kažką kitą. Tikiuosi, kad šis kartas  nemeluos ir Savęspi pravers, kaip niekuomet iki šiol. Kad ir šūktelėti: aš čia! Esu! O štai ir keli paveiksliukai. Atsirado pomėgis fotografuoti ir net fotografuotis.

0

3

Iš kelionių po Savęsp (Ašašai) III   http://s6.uploads.ru/t/48Kwz.jpg

3.  Pasimatymas su odisėjais 

Vos spėjau pagalvoti, kad jis, Bladukas, vėl sumanęs mus Vaidinimu apmulkinti, kai paregėjau, kad panašiai kaip truputį anksčiau jis, iš rūkų pasirodė linksmai, mielai, draugiškai nusiteikę odisėjai. Tačiau taip tik žodyje – odisėjai, o iš išvaizdos – dvi moterys ir trys vyrai – kaip ir mes, kažkuo ir skirtingi, ir panašūs. O Poe... 
  – Betgi aš ją pažįstu, – pabandė pranešti žinią, kad tarp įsišvietusių yra ir jai pažįstamų, bet netrukus sudvejojo: – O gal tik labai panaši į Silviją. Buvome susitikusio ar Lydoje, ar Gardine, ar...
    Man irgi pasirodė, kad  matau pažįstamą.  Ir vardą atsiminiau – Juozapukas. Dzūkas nuo Alytaus, tačiau į glėbį jo imti nesiskubinau. Darėsi aišku, kad kažkas nauja atsiranda šitos dienos vakare.
– Kandžiau, ateik. Kur tu? – pakviečiau šunelį, užsimiršęs, kad jis išėjęs. Nėra Kandžiau. Išėjo...
  – Tai va, ponios ir  ponai, aš savo darbą padariau. Priartėjus penketukui pakalbėjo – Bladukas. – Norėjote sutikti karietos ekipažą. Štai jis, jos vežėjas. Pranucu vadinam. Su Vidiniu draugai. Atrodė, kad beperskiriami, bet ir Vidinio nėra. Sumažėjo mūsų, gerokai sumažėjo. O prieš keletą mėnesių ir Kandžius išėjo. Tačiau pasaulis dėl to, kaip regite, nesibaigia. Nors jau ir patys daugiau atsiminimais gyvename. Bėdų ir čia yra, nes ne visi taip sugebame. Pranucis vis skundžiasi, kad atmintis pranykusi, tačiau pradedu juo netikėti. Kad ir šiandieną, ką tik kelių metų senumo užrašus išgiedojome. Tikiuosi, kad girdėjote.
  – Bet nebaigėte, – pasakė vyras, įsiterpęs tarp dviejų moterų. 
  – Tai Naubartas. Atrodo, kad jis vyresnis, bet  nesuprasi, – pakuždėjo Bladukas.  O anos tai Silvija su Butgaile.
  – Irgi, turbūt,  nesuprasi, kodėl, – išgirdęs Bladuko informaciją linksmai pasakė Naubartas ir paaiškino: – Tai todėl, kad toks mūsu penketukas, – taigi ir Emilis su Geraldu. Esame iš kovo 10 d. kalendoriaus lapelio. Manau, kad jis jums atmintinas
  – Taip, taip atmintinas, – pasakė Pro, o Poe jai  talkino –Taip labai  atmintinas, kad geriau apie jį patylėti.
  – Na jau, – vėl Naubartas. – Negalima. Vien jau todėl negalima patylėti, kad ten ir tavo eilėraštis, Poe. Kaip čia taip – geriau patylėti. Be to ir skirtas ne kam, o Pranui. Tada dažniau vadintas Pranu, o  ne  Pranucu. Nagi, Silvija, gal tu mums primink, kaip tai atrodo.
  – O, kokia garbė!  Labas. Visiems, kas čia yra ir ko nėra, visiems labas vakaras, – atšokusi arčiau prie Poe sveikinosi Silvija. – Smagu, kad štai tokie esate ir kad vakaras mums talkina, – pasakė ji ir atrodė,
kad  jai po kojomis mestelėtas iš vakaro padagės debesėlis. Muzikantų nesimatė, tačiau muzikos, Silvijai deklamuojant, buvo daug.

Sustojome prieš publiką,
o ji tąkart – tai vakaras ir aš.
– O vakare, – sakau –
turbūt nepaprasta
įaugt ir būt žmogaus laike,
bet kažkodėl net nejaučiu, kad tu
dėl to norėtum pykti.
Net atvirkščiai: atrodo, tau smagu,
kad šit turi sau Praną Karlonų
prie vyno taurės ar alaus bokalo...

O vakaras:
– Cha,  cha! Vaišingas koks!
Gal net ir nežinai –
ne iš bajorų jis,
tačiau nemeskim kelio dėl takelio;
juk iki šiandien daug nežino net,
kas iš tiesų yra duetas –.
taigi daugiskaitos pradžia.
Todėl manau aktualu
suvokti jį, kaip esmę muzikų visų,
nes po dueto jau – trio.
Tegu mažytis pradžioje,
tegu rėksnys ir lopšyje,
bet be dviejų – argi galėtų būti? 

Štai mato publika, kad esam du
Ir...  ir – ką? Ne šventei tik
O! jei žinotų ji, kaip vakarui sunku.
Kartais atrodo – krapštelėtų kas
ir būgnai sudundėję prasiveržtų į erdves,
užtvindami pasaulį ilgesiu ir netektim.
Jau net ir tu ne kartą man: 
„O vakare, praėjus tau, užgęsta saulė“... 

Sustingo rankoje alaus bokalas,
sukilę putos, liovėsi kuždėti,
o vakaras
kaip niekuomet toks artimas, toks geras
pašaukęs Praną taria  jam:

– Klausyk, ką pasakysiu, Tau:
Esi tu šunsnukis, žmogeli.
Tačiau šunų, aš, žinoma, atsiprašau,
bet atsimink –
Su saule juk prasideda
ir mano kelias...

– Ačiū, Silvija, – trumpai  padėkojo, – Naubartas, –o mes, vietiniai, regis, dar  vis nežinojome, kaip pasielgti. Net nežinojome, kaip padėkoti už tokį mielą mums pasirodymą. Paėmiau į ranką Poe delną,  spustelėjau lyg atsiprašydamas, kad jau buvau užmiršęs man skirtą jos eilėrašti. Viešpatie, kur tu? Argi  galima buvo pamanyti, kad taip atsitiks? Nors niekuomet neatrodė, kad Poe labiau paisytų savo poezijos. Nemažai jos eilėraščių atrodo taip, tarytumei parašyti duetu: jos ir mano. Šis irgi. Tačiau  neatsimenu, kad kažkam tai užkliūdavo. Ir ši kartą neužkliuvo. Pagarbiai nusiteikė  Raimondas, pasisupo  sūpynėse  Ana, aukštai alaus bokalą pakėlė Šioks Toks, stryktelėjo  žvirblius Čia ne aš: girdi, net prunkštelėjau nuo tokio šunsnukio. Tačiau Naubartas nespalvino savo kalbos. Atrodė susikaupęs ir žino, kad darbą išmano nelaukdamas įtaigojimų iš pašalės. 
  – Atsiprašau,  bet įdomu žinoti, kas atsitiko, kad nebaigėte Vidinio ir Pranuco giedojimų apie šilinių  dzūkų karštą.
  – Na, taip. Nebaigėme. Tačiau apie tai te Pranucis pasakys, – parodė akimis Bladukas.
  Man irgi neatrodė, kad reikia slėptis. Todėl iškart nuleidau nuo liežuvio.
  – Tokiam reikalui reikalinga saga. Kaip mūsų  parapijonys sako – guzikas reikalingas.
  – Jeigu tik tiek, tai ar bėda? Surasime ir guziką.
  – Ne, ne. Tai rimtesnis dalykas, negu galima nuspėti. Saga kaip saga. Ji ir skurdžiui ne kokia brangenybė. Tačiau kad galėtume užbaigti  vadinamus  Vidinio Ir Pranuco pagiedojimus reikalinga, kad atsirastų Vidinis. Ne iš Vaidinimo personažų. Tikras. Su saga. Bet gal palikim, užmirškim tai,  o kartu ir tai, kad Vaidinimas į mane kaip karietos  vežėją parodė.
– Kodėl reikėtu užmiršti, ko negalima užmiršti. Nagi pabandykime. Gal kas nors pavyks.
  –  Ne, ne! Nepavyks, – buvau ryžtingai nusiteikęs. – Tai netgi būtų ne tik neprotinga, bet ir nekilnu.
  – Tarkime, kad bent proto mums tikrai nepritrūksią, o dėl  „kilnu – nekilnu“ irgi kaip kas supranta, – gan sausai atsiliepė Naubartas ir Silvijai: – Žinau, Silvija, kad ir su adata moki apsieti neblogiau kaip deklamuodama Poe eilėraštį. Padaryk mus paslaugą, prisiūk prie  Pranuco štai šitą sagą. Kad ir į švarko atlapą.
  Dabar jau atrodė, kad ir aš įklimpau į vakaro debesėlį taip giliai, kad – nė krust. Stoviu, regiu ir nemoku patikėti, kaip į mano švarko atlapą  prisegama saga, kuria iš mano palaidinės ištraukė Vidinis.
O buvo taip:

Aš:
Ir ne tik tu, širdie.
Giedokite Mašnyčios, Latežeri ir Švendubre,
šilais aidėdami iki ausų dangaus.
Dainuokit, Grūtai, Ratnyčia, Vieciūnai
Ir tie, kuriu vardus jau primiršau.
Va, Randamonys ir Jaskonys,
Dar Cimakavas ir Kermušija...

Vidinis:
Parapijom į krūvas telkiasi šiliniai, 
kad į bažnyčią kuo arčiau,
bet tai nereiškia,
kad jose kiekvienas šventas
ar moka kryžiumi žegnot save.

Vidinis drąsiai paėmė už mano švarko sagos. Atsiliepdamas ir aš įsikibau į jo švarko sagą. Atrodė, be priesaikos, be žodžių pasiryžome: pabandykime dar kartą. Gal bent šį kartą pavyks. O jai —ne?
  Vidinis staigiai ir stipriai truktelėjęs ištraukė sagą iš mano švarko, o aš irgi nedvejodamas ryžausi tokiam veiksmui. Irgi sėkmingai, ir sieloje buvo gera, ramu, jauku.
  Dainuok, širdie, šilinių kraštą...

Atitolęs jau ir šis laikas ir vis tik, kai reikia – jis čia pat. Ką daryti? Kaip elgtis man. Kaip prisiminti, kur aš laikiau anuokart iš Vidinio švarko ištrauktą guziką.

Nedėlios rytelį
Ėjau vandenėlio –
Sutikau bernelį
Šalia šaltinėlio, –
    uždainavo Silvija, atlikusi darbą ir palikusi atlape ne tik sagą, bet ir prie jos įsmeigtą adatą.

Pastatyk viedrelius,
Paguldyk naštelius,
Pailsėk, mergele,
Pailsink rankeles, –  susiprato Bladukas. Dabar  jis mieliau tiko būti Vaidinimu. 
  – Gražus vakaras šiandien. Netgi ir tada, kai jis nusileidžia į  žmogų. Vidini, aš tave vėl girdžiu. Kur tu bebūtum, girdžiu.
  – O kad tu buvęs vežėjas, – irgi išmesk iš galvos, – pasakė Naubartas .

Dėkui tau, berneli,
Už meilius žodelius –
Tokių negirdėjau
Nuo pat mažumėlės.

Kas atsitiko, ne ką ir dabar apibrėžčiau galiu pasakyti. Bent kažkokiu metu, nebuvo taip, kad  anieji  penki odisėjai – tik  sau,  o mes,  vietiniai – tik sau. Maišėmės visi taip, kaip, tarkim į pasimatymus šventėje susieinančios dvi man  geriausia  žinomos šilinių dzūkų krašto šeimos Abi jos Šklėrių kaimo viensėdijose. Tai Šimo Grigo ir jo dvejų žmonų Benignos (Benediktinos) su Marcele ir Felikso Karlono su Karolina šeimos.
  Sakoma,  darbymetyje ir akmuo kruta. Tokie  susiėjimai į darbymetį nepanašėjo, tačiau įsitikinęs, kad krutėjimo, šėlsmo ten būta daugiau.

2017-07-21 10:55

Proza

Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...

http://sd.uploads.ru/t/2LNyQ.jpg    fragmentai Laiko ir Savęs

3. Ginčas

Savęsp, Savęspi...
   Būna, kai  atrodo paprasta ir lengva būti tokioje Esatyje. Suvokimai šviesūs, aiškūs, suprantami taip,  kad, atrodo, jau  nieko neliko, kas galėtų varginti smegenis nežinia ar numanyti, kad tokie dalykai gali būti. Esi štai toks, koks esi ir to pakanka, kad pasaulis nesikeistų. Net įsitikinęs, kad taip iš tiesų ir tėra:  kaip dabar, taip ir per amžių amžius. Ramybė, kone absoliuti  ramybė. Tačiau, žiūrėk, kitą akimirką taip sudunda,  sudejuoja, suvaitoja, kad, regis, reikia kažkaip pasirūpinti dingti iš savo  odos, iš žmogaus kūno formos gabaritų ir išsitaškyti po visur panašiai kaip...
   — Išsigandai? Norėjai pasakyti išsitaškyti, kaip  Dievas? Po visą būtį? Ir tuomet... Nagi, drąsiau, drąsiau. Savęsp pasaulis užgula  mintis. Tęsk gi.
  — Lengva pasakyti: tęsk. Štai rodau į jį ir  suklustu, ar pats  jį žinau? O jeigu  kažkiek žinau, tai  ar netapatinu jo su tuo, kuris kažkam, kad ir Dievui, priklauso, yra jo nuosavybė? Ar nesu įsibrovėlis į svetimas  teritorijas? Kodėl taip knieti apibrėžti Savęsp sienų linija, nukeliant  jas kuo toliau į begalynės tolius. Ir, deja, tų  „kodėl“, to nežinojimo tiek daug, kad man darosi vis drąsiau pripažinti  nesėkmes, mėginat įsitverti į Savęsp sandaros būtį. Aš turbūt privalau klysi, nes amžinas klaidose, suklydimuose. Ir Dievas, jeigu, žinoma,  jis yra,  neturėtų dėl to priekaištauti.
   ... užsimiršta sodo  namelio Palėpės departamentas. Dabar svarbiau, kad  atsiradusioje  minties tyloje nepūstelėtų jokie  vėjai. Yra Savęsp, yra Savęspi pasaulis, o tai, ką vadinu užSImiršimu, yra jo dvelksmas.
  — Nesėkmės, nesėkmės... Taip, jų nemažai patirta, bet tai ne fiasko, Pranuci, jeigu vėl susiruošęs  kelionei po Savęspi. Ištikus fiasko paprastai nesugrįžtama, o tu iš prieveiksmio kuri daiktavardį ir visą šalį,— girdžiu iš savęs ir tuoj paskubu atsiliepti:
  — Kai suprasti? Iš prieveiksmio kuriu daiktavardį?     
  — Padūmok, atsimink, pavartyk užrašus.   
   Užrašų ilgai vartyti nereikėjo. It kažkam pasitarnavus, prieš akis atvirto nemenkos apimties rašinys „Prieveiksmis, tapęs šalimi.“
   — Tu čia, Vidini? Ak, atsiprašau. Užsimiršau, kad kalbuosi su savimi. Regis, kad tai vienas esmingų žmogaus senatvės požymių. Ką bepadarysi? Tačiau ar tai vargas, kurį reikia iškentėti, ar malonė, kuri reikalinga šventės?
     — Ar jau savęs nuo manęs neskiri? Skaityk, — atliepė Vidinis. Tikras. Nepasivaidenęs. Neretai mokėdavo ateiti tylus ir pabūti toks, nepastebimas, bet kartais netikėtai pasišiaušdavo kaip griaustinis. 
   — Labas. Matyt, užsnūdęs buvau. Kaip čia  atsiradęs?
   — Skaityk.
   Užkėliau akinius ant nosies kupros ir pasaulis prašviesėjo. Raidės irgi. Sakiniai prakalbo iš praėjusio laiko. Už abu: mane ir jį, Vidinį.

Išrašas iš 2010 - 02 - 18

— Sakyk, Pranuci, kaip tas Savęspi pas mudu atsirado? Plaukioju lyg miglose. Jokios atminties. Lyg  būtų ištikusi amnezija. Betgi taip nebuvo, — prisėsdamas prie palangės teiravosi Vidinis. Ir kilstelėjęs akis į akis: — Jau tą Savęsp pradedu vadint šalimi. Kaip ir tu. Irgi nelinksniuodamas. Kaip besakytum, o tai ypatinga šalis — visuose linksniuose tik Savęsp, tik Savęspi. 
    Susitikusios akys tyliai nusišypsojo.
   — Ai, Vidini,— mostelėjau ranka. — Savo nesėkmes galiu priskirti mane ištikusios amnezijos ligai. Tau sunkiau.
   — Sunkiau?
   — Sunkiau, bičiuli. Apie mane bent galima pasakyti: taigi, jis sirgo. Visai liga neišgydoma, todėl bent truputį esu ligonis. Apie tave taip nepasakys.
    Laukiau, kaip jis atsilieps, bet Vidinis jau žinojo, kad palaukus trupučiuką ir neišgirdus jo atsiliepiant, vėl megsiu pradėtą pasakojimą. Per tą laiką paprastai sugebu susikaupti ir pabandyti atsiminti. Jaučiu, kad tokios pastangos darosi sėkmingesnėmis. Turbūt todėl, kad senatvė geriau atsimena praeitį, jai ten įdomiau, kadangi ji ten — jaunatvės apraiškoje ir apie save, paliegėlę, net pagalvoti nenori.
  — Nežinau, Vidini, kada tai atsitiko, bet Savęsp vardą išgirdau vienąkart atsivertęs lietuvių kalbos žodyną. Ko man ten prireikė, net nežinau, Tačiau atsimenu, kad akis užkliudė eilutė su įrašu: savęsp(i)   prv. psn. prie savęs,  į save.
   — Štai kaip. Netyčia.
   — Neabejok tuo, ką čia pacitavau. Į šią eilutę žodyne daug kartų žiūrėjau. Net sapnuose ją matydavau.
   — Manau, kad  supratai, jog tas savęspi reiškia prieveiksmį. Dargi pasenusį.
   — Nepatikėjau, kad tai prieveiksmis. Suvokiau, kad tai klaida, kad tokį „prieveiksmį“ reikia rašyti didžia raide ir priskirti prie daiktavardžių. Galbūt tai reiškia net didžiausios šalies pavadinimą. Kaip girdi, kol kas ją vadinu šalimi, bet nenustebčiau, jeigu kas Savęsp įvardintų, sakykime, planeta, pasauliu, galbūt kosmosu.
    Vidinis šyptelėjo, bet be pašaipos. Tačiau bet kokiai pašaipai esu senokai pasiruošęs, pasakyčiau, atsparus jai, pakaustytas. Ir tik tie, kas nenori žinoti, nežino, kaip mielai veliuosi į ginčus, netingėdamas kartoti jau kalbėtus dalykus. Galbūt daugiausia iškentėti tekę diskusijai, pasirūpinant priimti neginčytiną  nuostatą, kad žmogaus žodžiai neretai keičia savo prasmes. Įtaigiausiu, lig šiol nepabodusiu pavyzdžiu man yra prancūziškas žodis konetablis, pradžioje rodęs į arklidės viršininką, vėliau taip vadintas karaliaus riterių viršininkas, galiausiai — vyriausias  kariuomenės ir karinio tribunolo vadai. 
   Vidinis žinojo mano argumentus, bet, matyt, šis rytas buvo toks, kuomet norėjosi prisiminti, kas apie Savęsp kalbėta anksčiau. Taip dažniau atsitinka tuomet, kai žmogus priima kitą religiją ir pagal ją išpažįsta Dievą ar dievus, bet abejonės dėl savo poelgio dar vis aikteli smegenyse. Vidinis jautė, kad pašnekesiai apie Savęsp man visuomet malonūs. Ir iš tikrųjų taip, jie net labai  man malonūs, nes pasivaikščiojimai po Savęsp  senatvėje yra lengvesni — kuo žemiškoje būtyje sunkiau kojoms, tuo ten joms lengviau, net ir visas kūnas praranda sunkumo savybę.
  *------------------

Lioviausi  skaitęs. Gana. Ir energingai užverčiau sąsiuvinį kartu su savimi ir Vidiniu, su rašiniu „Prieveiksmis, tapęs šalimi“, užverčiau visa  tai kartu su   laiku, pažymėtu 2010 metų vasario mėnesio 18 dienos data
   — Kas atsitiko? Koją skauda? Betgi koja ne liežuvis.   
   — Galėjau, Vidini, taip nerašyti, kaip čia girdėjai, bet — ne, parašiau. O  dabar?  Tfu! Nesmagu, koktu. Imki šį šlamštą ir neški į ugnį. Kuo greičiau, tuo geriau.
   Vidinis neiškarto atsiliepė, bet jo veidas niaukėsi. Akyse įsižiebė jonvabaliai.
   — Sapnavau gaisrą. Kvailiok toliau.
   — Imk ir nešk į ugnį. Te sudega  tokie raštininkai kaip aš, o su jais ir Savęsp. O kaip kitaip, Vidini, kaip? Tai, kas svarbiausia, sumeluota. Tegu tai padaryta Citatos kalba, bet sumeluota. Įsimink:
   savęsp(i)   prv. psn. prie savęs,  į save.
   Po mano citatos, Vidiniui pauzės neprireikė.
   — Sapnuoji gaisrą – lauk ginčo. Net pykčio. Aš pasiruošęs, Pranuci. Todėl man labai įdomu tave girdėti, raštininke.Tačiau sudeginti Savęsp?.. Na nežinau, kas esi, kad  man įsakai deginti ne tik lopšį, bet ir Dievą. O ką  atsiminti, gal leisk man  apsispręsti,— atšiauriu balsu pakalbėjo Vidinis ir atšiauriai it bijodamas išdeginti burną, deklamavo;

Štai ji, Savęsp!
Žodynas neužmiršęs jos.
Nors iš toli atėjus — iš toliau nei raidė.   
Ji man kaip didelė šalis. Valstybė,
Į kur įkėlė Dievas ir lopšys.

Medžiu, Savęspi,
Nepradinki toliuos praeities!
Lukštenkis iš savęs, jei molio neužtenka —
Iš supratimo ir pasaulio dieviškos būties,
Kurį įkritusi į žmogų.

—  Ir  tai reikia vadini melu? Ir tai reikia nešti į ugnį? Gal palaukime savaitę - pusantros. Bus smagu deginti kartu su Joninių laužais. A? Ir dar: Dievas vis  dėlto yra. Manau, tai jis tave mestelėjo nuo kopėčių ant tvoros, kartu primindamas, kad jis nepasensta. Dievas supėja  ateiti  ten ir padaryti tai, kas reikalinga padaryti..
   — Vidini!!!
   — Mano kaltės irgi nemažai. Galėjau va tokį  „netyčia“ iš lopšio numesti. Ir kas nuo to būtų blogiau, kaip dabar  yra? Kas?

Tiek daug surinkusi
Ir nieko nepraradus,
Žmogaus būtyj kaip amžinybė
Dvasingai spindi, virpa ji
Savęsp — šalis didi
Nuo lopšio, kryžiaus
Lig žvaigždėtos begalybės.

— Vidini! Ar girdi? Arba  tu pats išnyk, arba tave pro langą nuleisiu. Duok gi žodį pasakyti. Ir bendrai, kas su tavimi  pastaruoju metu dedasi. Velnias kojos neims. Ir niekam be manęs ji nereikalinga. O tu man ir už ją  reikalingesnis. Žiūrėk į akis. Nenorėjau, kad meluočiau, bet niekieno ne kaltė, kad melą priėmiau, kaip tiesą. Man nereikalinga Putino tiesa apie  nekariaujančią Rusiją Ukrainoje ir matyti ten ir rusų, ir ukrainiečių kraują. Atsimink: tokia tiesa man  nereikalinga ir žinau, kad ji nereikalinga ir tau.
   — Taigis, taigis, Girdžiu, kaip pakalbėjo Vingių Jonas. o aš tariu: iki, Pranuci. Man irgi reikia paskubėti prie savo darbų, —- išgirdau Vidinį ir mačiau, kaip pradeda atsargiai leistis mediniais, siaurais, sunkiai praeinamais laipteliais žemyn prie sodo tvoros vartų.
   Buvau per silpnas valdytis. O gerklė nespringo.
   — Še, pasiimki užrašus. Visus. Iki vieno. Man jie  daugiau  nereikalingi. Meluoki jais visiems, kas juos skaitys.  O aš irgi  sušaudytas. Ten, Ukrainoje.

Dabar jau nėra manęs.
To nėra, kuris buvo.
Sušaudė tokį mane
Ukrainos kare,
o toks, koks esu.
koks likęs,
iš karo pareit negaliu.
Sako, ten gimęs.
Sako, nebūčiau laimingas.
Sako, užspringčiau
oro gurkšniu,
kuriuo gyvenau,
rašydamas žodį Žmogus.

0

4

Iš kelionių po Savęsp (Ašašai) IV           http://s5.uploads.ru/t/soemh.png

4. Ėgi, varduvininkai, kas atsitiko? 

Asmeniškai man lengviausia buvo atsiminti atėjusio penketo vardus ir žinoti, kad visi jie iš Žuvies žvaigždyno ir atėję iš Kovo 10 dienos  kalendoriaus lapelio. Joks kitas kalendoriaus lapelis taip ilgai nebuvo atverstas, nes šis, pabudinęs sapnu ir privertęs  jo neužmiršti, tiesiog nesileido, kad taip atsitiktų. O kaip užmirši, jei kiekvieną ankstų parytį, dar prieš gaidgaidystę (gaidgystę) prisieidavo atlikti tą pačią  ceremoniją. Net ir tuomet, kai pamanęs, kad kažkas iš manęs  įsakmiai prašo išgauti pasižadėjimą, kad tokios savo būsenos neužmiršiu, dienoraštyje parašau.

„Pašokau iš miego ir, krestelėtas baimės,  nesuvokiu, kas atsitiko, bet girdžiu:
  – Tūkstantis ir viena. Girdėk! Tūkstantis ir viena.
  Akys gyvos, bet atmerkti jų nesinori.  Atrodė, kad joms geriau būti pasilikus užmerktomis.
  – Kaip negirdėsi? Tūstantis ir viena, – pasikartojau lyg paliepimą. Ir tai nebuvo sunku Žinojau, kad beveik taip („Tūkstantis ir viena naktis“) pavadinta ir po žmonių pasaulį vaikščioja knyga. Tačiau su ja nebuvau susitikęs.  Kas atsitiko, ko jai prireikė? Akys tyliai atsimerkė, bet šviesos dėl to nepadaugėjo. Buvo šviesu. Dar kurį laiką  pasižvalgęs, pradėjau save įtikinėti, kad tai sapno išdaiga. Tačiau sapnas ne koks, be įkvėpino. Net ir knygos teisingai įvardinti nesugebėjo. Ar verta dėl to  jaudintis? “

Man neatrodė, kad darau sunku darbą, kai kitą  kartą atėjęs prie užrašo, pasilikdavau juo nepatenkintas ir imdavausi darbo jį perrašyti, pakoreguoti, apglostyti. Netgi pasakyčiau, kad tokie korektūros darbas darėsi vis labiau įdomūs, įgaunantys didesnę prasmę. Man buvo protinga  manyti, jog suprantu, kad galima ilgą laiką ištverti su išplėštu lapeliu, kad išmoktume atidžiau apglostyti ne tik jį, kalendoriaus lapelį, bet ir jaustis, judėti, gyventi jame, žinoti, kad taip protingiau, negu 365 – 366 kartus ateiti prie Metų  kalendoriaus ir versti ar išplėšti iš jo po lapelį.
    Tačiau ar galėjau tuo pasitenkinti, jeigu žinojau, kad kasdieną ankstų priešaušrį,  dar prieš  gaidgaidystę ir  vėl budins, kels iš sapno ir, vėl reikės bijoti, ir vėl girdėsiu:
  – Tūkstantis ir viena. Girdėk!  Tūkstantis ir viena, – o aš vėl versiuosi nuo kairio šono ant dešinio, kaip įprasta pamanęs, kad taip, aukščiau kilstelėjus savo kairiąją pusę, geriau pailsiu. Tuomet laisvesnė, jautresnė, be poilsio dirbanti širdis. O Die, kiek dienų – naktų kai ji taip? Ir kaip jai pailsėti, a? Be poilsio plakančiai širdžiai...
  Truputį aukščiau (mano ūgio lygmenyje) pakabintas tradicinis, mažų lapelių sieninis popiežiaus Grigaliau kalendorius. Iš atversto  lapelio gerai matosi informacija, atkakliai rodantį  į praeitą laiką.

Kovas (2017) 
Saulė teka 07: 50,  leidžiasi 19: 10
        10
PENKTADIENIS 
Silvija Naubartas Butgailė Emilis Geraldas
40-ties paukščių diena
Žuvys (02. 20-03. 20)    Gaidys    69 / 10

Skaičiau, neužkėlęs akinių ant nosies ir neatrodė, kad jų, akinių, reikia, o ir kam skaityti, jeigu mintinai išmokęs. Tačiau kažkur pasąmonėje, toli toli it genelis kalė ir tvinksėjo smilkiniuose, kad nors toks  aiškumas labai suprantamas, betgi suprask, Pranuci, kad  to  nepakanka. Vėl bus ankstus  priešaušris ir vėl žadins sapnas:
  – Tūkstantis ir viena. Girdėk!  Tūkstantis ir viena, – o aš irgi  kaip papūga atkartosiu daug sykių tais pačias žodžiais kalbėtą savijautą ir žinias. Tačiau vis dėlto aiškiau ir aiškiau jausiu, kad  šitas laikas skirtas darbui, kuris jau prasidėjęs. Ir gali  būti, kad  toks mano elgesys yra būtent tai, ko tokiam darbui reikia. Galbūt tokio darbymečio ir  man prireikę, kad, tarpininkaujant Bladukui, nenustebčiau juos sutikęs. Dvasios pajautose buvome susitikę – ir su  dangaus dukromis Silvija ir Butgaile, ir su jo  sūnumis Naubartu, Emiliu ir Geraldu. Visuomet  kaip kovo mėn. 10 d. varduvininkus. Pažyminys „dangaus dukros“ ar „dangaus sūnūs“ nuo pat pradžių neatrodė reikalingas ir mano  užrašuose tik  retsykiais pasirodo . Ir net gaila pamačius, kiek nemažai įrašų, ar pastraipų dienoraštyje užsilikę, kuriais reikėtų atsikratyti – jau nereikalingi, jau kaip balastas, kaip nereikalingos apkovos ir patiems užrašams, ir protui. Ir  vis dėlto negebu jų atsikratyti.  Peržegnoju ir užrašau:  amen. Į archyvą.  Suskausta, kaip skiriantis prie uždegtos  žvakės, kaip  kalbant atsisveikinimą, kaip ištariant  – sudie.
      Ne vieną kartą ruošiausi užversti ir jį, kovo 10 d. kalendoriaus lapelį, tačiau šitaip,  atrodytų, nesunkiam darbui padaryti nekilo ranka. Lyg  kažkas jai  neleido taip padaryti. O laikas, žinoma, dėl  to nestovėjo – skubėjo dienos, ėjo savaitės. Žiūriu gi, kad jau ir trys žvaigždynai  – Žuvies,  Avino ir Jaučio – nuvilnijo, nutolo, nučiuožė. Po jų dangumi Dvyniai atkuteno pasimandravoti. Va, po  dienos kitos  tauta  atvers gyvenimui birželio mėnesi  su Joninėmis. O aš? O manasis  kalendorius?
  Kaip suvokti, kas atsitiko, kad 2017 metų kalendorius, lyg nepaklusęs įprastai tvarkai, kovo 10 dienos neatverstu lapeliu atkakliai bando
sustabdyti  laiką. Ot, tuomet ir  ištariau:
  – Ėgi, varduvininkai Silvija, Naubartai, Butgaile, Emili, Geraldai, kas atsitiko, kad va taip?
  – Taigis, taigis... Iš tiesų, Pranuci, kas atsitiko? – atsiliepė kažkuris iš vyrų.
  – Kinkyk karieta, Pranuci, – paragino Butgailė.
  – Y ha-ha-ha- ha! – iš toli sužvengė žirgas Ygaga.
  Tuomet  supratau, kad šito lapelio savo rankomis negebėsiu išplėšti nei tąkart, nei niekada, kol šalia penkių varduvininkų nepamatysiu  Kandžiaus vardo 
  Parūpo pasižiūrėti, kas parašyta kitoje lapelio pusėję. Atvertęs pamačiau, ko neturėjo būti – lapelio antroji pusė pasirodė esanti tuščia, tik iš jo viršaus kaip dangaus į akis reikšmingai sušvito užrašas:

1001 be 1000 = 1

Ką tai reiškia, man aiškinti nereikėjo. O matematikos šiek tiek prireikė. Užrašas – formulė reiškia laiko kiekio apibrėžtį, kurio kalendoriaus  lapelio pabaigoje turėtų būti užrašyta:

1001 be 0000 = 1001

– O! – iš  kalendoriau lapelio klyktelėjo Silvija.
  – Kaip bekalbėtum, o Kandžius netikėtai išėjo, – pamąstė Naubartas.
  – Kad tave kur! Iš tikrųjų 2017 metų kovo 10 -ji  yra Kandžiaus  išėjimo diena. Lapelis laukia, kada jo išėjimas bus pažymėtas vardadieniu, – pasakė Butgailė ir paklausė: – Kada, dzieduli?
  – O Kandžius? Kas jis? Suprantu, kad šuo ir kad  piktas. Mėgėjas kramtytis, kandžiotis. Turėti tokį  varduvininką šalia savęs, nagi sutikite, kad nelabai  jauku, – nebuvo abejingas Emilis. 
  – Emili! – grasinančiai pasakė Butgailė...
  Dvasia sujudo, sukruto ir aš gyvai pajaučiau, kiek reikia  gyvenimo,  gyvybės, energijos, kad taip atsitiktų. Ir pajaučiau dar, kiek nemažai reikia pastangų, kad viso tai nesimatytų, kad būtų ramu. O iš tikrųjų? Tyliai ir Nemunas teka, bet nesustabdysi. Stabdomas peršoka per užtvankas ir ramiai, tyliai plaukia toliau. 

Galbūt ir negerai,
kad netikiu mirtim,
užtat regiu,
kaip ateitis į pasaką susrūva.
Nejau ir ji neturi laisvės būti savimi?. 

– Tu čia, Poe?,
  – Ar trukdau?
  – Ne, Poe, ne. O kur Pro?
  – Ji  klausosi manęs.
  –  Aš irgi. O tu kada nors  jos klausausi?
  – 0 kaipgi..

Užkrito sniegas.
Dar maniau,
Kad  žilas plaukas  šitaip sninga
Tiek daug prisnigo virš galvos
Kad, regisi,
Ne-
...... iš-
......... si-
.............. kap-
..................... sty-
........................... siu.
Aš  kapanojuosi,
Bet virš  galvos
Vis sninga, sninga, snin...

– Senas eilėraštis, betgi iš tavo pirmos knygos
  – Ir paskutinės, Poe. O  kad  tu  netiki  mirtimi, tai šaunu. Kadangi ir ji, mirtis, yra tiek viena iš dvasinės kelionės epizodų. O visa ko esmė yra kelionė, kelionė, kelionė ir – tik kelionė.
  – Palikvilką kad ir geriausios pievos aptvare. Neištvers.  O žirgą? Pagaliau, kad ir asilą? – rezultatas skirtingas, – kažkodėl taip pasakyti prireikė Pro.
  Poe atsiliepė, bet man pasimanė, kad apeidama Pro žodžius, o atsiliepė į savo neparašyto eilėraščio pradžią. Jautėsi, kad panorusi kuo greičiau jį užbaigti, nes darbas prie šilinių dzūkų žemelapio jai regėjosi  prasmingesnis. 

Poe:
Prisimenu seniausią garvežį.
Iš jo aukštos triūbos,
pradvokę dūmai kilo... 
Kaip visa tai toli,
kaip nebe taip, kaip šiandien!
Betgi ir tu, o, mielas garvežy,
turėjai savo debesį,
o Dievas iki šiol su tavimi.
Ir nemažiau (galbūt) kaip aš su juo
taip jūs abu – panašūs.

http://se.uploads.ru/t/GnLIq.jpg    fragmentai Laiko ir Savęs

Ačiū, Giedre

Sveikos kojos prireikė greičiau negu galėjau numanyti. Tikėjausi, sulaukęs Joniniu, nuklysti į tėviškę ir uždegti laužą ant Karlonų kalnelio, šitaip pirmą kartą pasirodydamas tėviškėje, kai jau sulaukęs 75.
   Ar kas išgirstų? Ar kas pamatytų? Ar ateitų prie jo nors vienas Šklėrių sodžiaus žmogus? Tačiau iki Joninių dar dešimt dienių ir saulė,  nors lėtai, nors nedaug, bet dar ilgina dieną; šiandien ji patekėjo 04:42, o nusileis 21:56. Dar laiko yra, kad galėčiau prisėsti prie didesnio darbo, bet kad ir kiek daug jo bebūtų, o su viena koja Vidinio nepavysiu. Šį kartą jis nebuvo skubrus. Ir tuomet, kai girgžtelėjo sodo tvoros varteliai, galėjau nesunkiai jį pavyti ir, čiupęs už parankės, parsitempti atgal į Palėpės departamentą. Galėjau ir norėjau, bet... koja. Dėl jos tokios fizinės galios sumenko — net nekrustelėjau pavyti Vidinio. Netenka svajoti ir apie Joninių laužą tėviškėje. Bent šiemet tikrai — ne, o iki kitų Joninių dar marios laiko, tik mažiau tikimybės, kad jas perplauksiu.
   Vingių Jonas... Cha, — atsiminiau Vidinį ir man atrodė, kad tokios teisingos charakteristikos ir prašydamas nebūčiau galėjęs sulaukti.— Įdomu, kaip atrodęs šis tingus žemaitis senatvėje? — toptelėjo  mintis, bet akis badė popierinis šiukšlynėlis, padrikęs po grindis, kai iš paskos Vidiniui mėčiau kas bet kokių pavidalu pateko į rankas. Daugiausia popierių. Tai ir sąsiuviniai, ir  aplankai, ir išsisklaidę visokių formatų lakštai. Tušti ir išrašyti rašalais ir pieštukais. Todėl nors ir „Vingių Jonas“, bet reikėjo ristis iš lovos, šliaužioti grindimis ir surankioti taip  pažertą  makulatūrą, nes geriau, kad akys tokios betvarkės nematytų.
    Tačiau, kodėl jis taip? — vėl atbudo mintis apie Vidinį. — Kaip nesusitupėjęs paauglys. Kodėl taip, a? Kaip uodegon įskeltas. Štai ir vėl patarlė teisi: mažas kupstas didelį vežimą verčia. Ką ne taip pasakiau, kad kaip ešerys pasišiaušė?
  Lyg ir stengiausi, tačiau šliaužiodamas po palėpės grindis, nemokėjau mintyse atsikratyti Vidiniu. Ne pirmas kartas taip. Duok die, kad ir nepaskutinis, bet po panašių peštynių atsispyrimui į skrydį jėgų nebelieka. Pasiekiau numestą šratinuką, išlyginau pakeltą popieriaus lapą ir čia  pat, ant grindų rašiau.
Labas
  „Ne kartą, Vidini, manęs prašei nebūti paršų. Šįkart, kaip suprantu, nesuspėjai ar užmiršai tai padaryti. Todėl dabar tavęs aš prašau: nebūk, Vidini paršas ir žinok, kad be DABARTINĖS LIETUVIŲ KALBOS ŽODYNO, kuris pas mane nuo 1972 metų, yra  galingesnis, yra LIETUVIŲ  KALBOS ŽODYNAS, nepaisantis kada, kaip, koks lietuviškai sakytas žodis. Apie tai ir bandžiau prakalbėti,  betgi neleidai. Ten irgi yra tarta  apie  SAVĘSP. Cituoju, prieteliau, bet pasitikrinki.

savęsp  pron. refl. sing. loc. savęspi —-savęs
   Kol atvėsi, pabandysiu, kai ką iššifruoti:
   pron. = promen personale, asmeninis įvardis
   sing. = singularis, vienaskaita 

Na, o priešpiečiams siunčiu  dar ir tokį patiekalą:

Skauda sielą,
kai ištirpsta kontūrai Savęsp,
sudega žvaigždynai,
kai kalnelių žvirgždas 
vėl nelyg badauja tarp dantų —
girgžda, mala, apdalija sopuliais,
jau ir koja, regisi, svarbiau
nei, Dzievuliau, tu.
Leisk nebūti šitokiu man niekada,
juolab — įsispirt į žvyrą skrydžiui.
Čia dar bent truputį  Aš esu,
nors, žinoma, daugiau manęs jau Ten,
iš kur regi, kaip niujorkai, kaip londonai, paryžiai
nelyg rasa pakibus ant žolės.
O šienpjovy,  viens... du... ir trys...
Miklus dalgelis tavo.
Po kojom krenta Dievo įpirštas pasaulis
ir gesta saulės rasose.
.
Sapnai jau baigėsi.
Užtat kaip sapnas pats  tampu.
   Neskanu?
   Nežinau, Vidini. Patiekalas toks, kokį sugebėjau pagaminti, padėjęs lapą ant grindų ir pats ant jų išsitiesęs. Galėjau rašyti dešinės kojos per tvarstį  persisunkiančiu krauju, bet manau, jog ir taip suprasi, kad nesiunčiau tavęs, besarmačio, žudyti Dievą (ir bet ką). Norėjau, o ir dabar stengiuosi pasakyti, kad Savęsp(i) pasaulį kuriu ne iš prieveiksmio, o iš įvardžio. Išmesk iš atminties užrašą „Prieveiksmis, tapęs šalimi“ ir jo vietoje įrašyk „Įvardis, tapęs šalimi“ ir pajausi, jog ši šalis pasiima tave kaip valdovą. Nors ir  baisu ištarti dar labiau pakeltu balsu, tačiau išgirk: tokia  šalis priima kaip savo dievą. Tai dar ir todėl, kad įsitikinęs, jog įvardis yra savybinis.
Štai ir viskas. Būk drūtas.
   Laiškutis nedidelis, tačiau parašęs tokį, neskaičiau, bandydamas paredaguoti, kažkaip sušiaušti, sugarbanoti mintį, kad atrodytų pastabesnis Aiktelėjau į Savęsp, kaip darinį iš prieveiksmio ir balsas geso, klimpo, jam trūko  drąsos, pasitikėjimo savimi, atrodė, kad ir manimi bodisi. Aiktelėjau į Savęsp, kaip darinį iš įvardžio ir  balso peizažas nepažįstamai kitoks — lengvas, jautrus, smarkus it žirgas, kad, regisi, balnok ir pats sėsk į aukštą jo balną. Todėl supranti, kad netiesa, ponai, kad kaip pavadinsi – nepagandinsi. Tokiems dalykams reikalingas aiškumas, abipusis  atsidavimas, pasitikėjimas ir juos vadinti  bet kaip nebūtų protinga.
   — A-ūūū! Vidini, ar girdi, ką  sakau: nebūtų protinga. Kaip, beje, ir užliūliuoti Savęsp pasaulį savimi. Gal sakysi, kad ne taip?
   —Tai jau taip, — atsiliepė šviesus, švarus moters balsas — Tai jau taip, — pasikartojo  moteris ir tarė:— Aš čia gėlių atnešiau.
   — Giedre, tu?
   — Sakau, kad gėlių atnešiau. Pelėdai ir jo motulei, — pasakė ji ir visas Savęsp pasaulis sušvito jos atneštomis gėlėmis.

Suklaupę meldžias Žemės angelai
Prie Pasakos Gėlyno iš senolių skrynių --
Kaip pražydėję, Dieve! Nors vėlai...
Drugelis skrenda, su žaibais lenktynių

Sekundės lekia rožių debesy,
Paukštelis gieda virš lelijos žiedo,
Saulutė pievoj juokiasi šviesi --
Ir obelėlę rudenėlis rėdo...

Pilnatvės Meilė šypsosi virš mėtų --
Prie slenksčio arfos skamba! Ajerai
Palinkę virš krantų šiltų smėlėtų,
O tulpių auras nešasi šilai

Per gimtą sodžių virš karų, degėsių --
Pražydę gėlės gieda gintaruos --
Klajone mano, po pušim prisėsiu,
Ilgai klausysiuos, ką žiedai dainuos,

Motulės įpinti į sielą mano
Su vargo ašara tyra, kaip obelies
Žiedų Aušra! Virš metų uragano
Tos Gėlės - Žvaigždės iš Svajų Šalies --

Suklaupę meldžias Žemės angelai
Prie Pasakos Gėlyno iš senolių skrynių...   
    — Ačiū, Giedre, — atsikvėpiau po visą Savęspi.

0

5

Iš kelionių po Savęsp (Ašašai) V                                  http://s2.uploads.ru/t/o3g8f.png

Kovo 10-sios kalendoriaus lapeliu pristabdytas laikas

Realybė atrodė neprotingai, tarsi sušaržuota: dvasioje gi su odisėjais iš Žuvies žvaigždyno susižinojau ir pabendravau anksčiau, kai dar Kandžius nebuvo išėjęs. Tačiau tuomet jie neišsiskyrė iš kasdienybės – kaip įprasta patys sau atrodėme svarbesni, reikalingesni, įdomesni, verti susilaukti pagarbos ir pripažinimo. Ir vėliausiu savo laiku, beje, nepagalvojau, kad tokios viltys perdėtos. Tačiau tikra ir tai, kad prasišvintantis aušra rytas ir saulės patekėjimas nebuvo man šventė – tai lyg durų atidarymas į kitą dieną, o darbas joje dažniausiai įprastas, išmoktas anksčiau. Taip buvo ir kovo 10 d. – pirmiausia tai darbo, tai duonai pelnyti diena. Ir saulė tekėjo truputį anksčiau negu aną rytą. Net nuojautose nei menkiausių požymių, kad atverstas kalendoriaus  lapelis užsiliks, kad pirmiausia iš jo atsiras  dvasinė pažintis su varduvininkais. Ir ar galėjau pamanyti, kad greitai priartėja laikas, kai man ypatingiau prireikia pastudijuoti kalendoriaus lapelio biografiją.
  –Te jos, tavo, dzieduli, studijos, užtrunka kuo ilgiau. Gal man per šį  laiką pavyktų nupiešti šilinių dzūkų krašto žemėlapį. Nemažėja jis. Priešingai. Auga  jis. Supranti?  Auga. Pradžioje maniau, kad pakaks pasidairyti po Kabelių, Ratnyčios ir Marcinkonių  parapijas ir... baigta – lipki, bobute, iš vežimo. O štai pažiūrėk kur jau nuklydusi, kur dairausi. Tu žinai, dzieduli, kur Naugardukas? – pakalbėjo Poe.
  – Aš jai siūliau pasidairyti po Vilnių ir paieškoti žydą. Et, užstrigo jo pavardė, bet judu, dzieduli, labai panašūs. Abu vežėjai. Sakau jai, kad nors rečiau, bet stebuklų būna. Ką gali žinoti – o gal suras? Gal pavyks įsiprašyti, kad nuvežtų į Naugarduką. Įdomi kelionė būtų. Jis kadaise  į  Vilnių atvežė Adomą. Žinai gi tokį, Adomą  Mickevičių, poetą.
– Palauk, Pro, palauk. Ne su tavimi  dabar  kalbuosi, – papriekaištavo Poe.
– Tačiau reikalas  rimtesnis, negu kalbėtumei tik su manimi. Vėliau tokie dalykai darysis dar labiau neįmanomi, o stebuklų irgi retės. Jų paramos prisišaukti  bus sunkiau. Beje, dziedulis, tikiuosi, tai irgi gali  liudyti, juolab, kad ir nemenką patirtį turi:  ieškoti, ieškoti  ir...
  – Ir nesurasti, –  padėjau jai ištari. – Taip, Pro, tu teisi. O dėl  stebuklų, tai pernelyg jų nenorėčiau neigti. Man regisi, kad jų yra daugiau, negu pasirengę juos pripažinti. Netgi gerokai daugiau. Tačiau suprantu, kad tu, Poe, pakalbėjai apie mano kaip karietos vežėjo patirtį
– Jau  didesnę kaip dvidešimties metų patirtį.
– Visaip, Pro, ją matuoju. Visaip.
– Aš pagal užrašus tavo, dzieduli. Ne specialiai, bet kaip Pro (proza). Man tai kaip pareiga. Jeigu ką primirštum, ką parašęs, nesikuklinki,  teirautis. Šį kartą omenyje turėjau tokį  tekstuką. Paklausyk.

Klausiau ir  girdėjau:
  „1994 m. sausio 15 d. 10 val. 30 min  eteryje pasigirdo radijo signalas Prieš tai savaitraštis „Kalba Vilnius“ parašė:
  Keistokai atrodo, kai viduržiemyje žmogus kinko karietą. Dar keisčiau girdėti, kai jis sako, kad susiruošė ieškoti žmogaus širdies, kad ieškos tol, kol ją suras, jeigu net tektų nuvažiuoti į gilesnius amžius. Karieta menkutė, o ant vieno jos  rato stipino  užrašas:  tikime ir abejojame, abejojame ir tikime.
  – Taip, taip, – pabandžiau nutildyti man vis skaudančią atmintį, tačiau tuoj pat pagalvojau: bet kodėl, a? kodėl turėčiau ją tildyti? Žvilgt – ten, žvilgt – kitur, žvilgt ir į kalendorių, į jo daug kartų apžiūrinėtą, mintinai išmoktą kovo 10 d. lapelį ir primą kartą sužinau, (taigi, pirmą kartą sužinau!), kad ne aš jį atverčiau. Ir tai, ko gero, panašu į stebuklą. Tegu nedidelį, labai privatų, bet tai būdavo mano pirmas naujos dienos darbas. Apie tai, kad galėčiau apsieiti be jo, kad gal kada kitaip pasitaikę, net ir kalbos negalėję būti. Ir štai atsitinka, kad  dvasia sujunda taip, tartum iš neužversto lapelio pats Kandžius tartų:
   – Dzieduli, būkime šiuolaikiniai, būkime nūdienos žmonės, būkime kartu su jos varduvininkais.
  – Būkim, būkim, Kandžiau, – išgirstu ir save, kaip  aną dieną ir puikiai atsimenu, kaip jis tą padaro – atverčia 2017 metų kovo 10 dienos lapelį – be mano bet kokios paramos. Atverčia jį savarankiškai, netgi nepaprašytas. Neįtikėtina, kad galėjau ir tokį dalyką užmiršti. Ak tu, Amnezija, ak, vienaake, ar ateis  laikas, kai būsiu tikras, kad tavimi atsikratęs?
  Tyliu, kaip musę perkandęs, nes žinau, kad ir Pro su Poe tuo nepatikės.
    O aš pats?
  – Dzieduli, ar kas negerai, – pajutusi permainas mano dvasioje paklausė Poe ir nepalaukusi, ką pasakysiu, guodė: –  Būna, būna. Ir man taip pasitaiko, kai nesupranti, kas atsitinka. Kodėl atsitinka.
  – Na taip, būna, būna. O aš pasakysiu, kas man  atsitiko. Ką tik. Dabar. Sužinojau, kad anas žydas, apie kurį kalbėjo Pro ir kuris savo briku atvežė Adomą į Vilnių yra Jankelis. Jis buvo Myro miestelio pirklys. Žvilgterėki, Poe, kaip ši vietovė  atrodanti  tavo žemėlapyje.
  – Pas mane ten irgi šilinių dzūkai. Argi galėtų taip būti? Tačiau kai pagalvoji, kad jeigu su briku į Vilnių atvažiuojama, tai anuomet ne taip toli. Sakyčiau, kad dabar tokia kelionė gerokai tolimesnė.
  – Mat  kaip! Sakai „gerokai tolimesnė“. Hm. Tačiau regisi, kad priverstas ir liudyti, kad, vizuali  realybė dvasioje atsispindi kitaip. Ten  kilometrai lyg ir neegzistuoja. Pro, kaip tu manai? Užsiplepėjome mes?
  – Norėčiau, kad iš ten, iš dvasios, kažkas  atneštų kad ir  mano autoportretą. Nemanau, kad pati save  atpažinčiau. Tikrai nemanau. Ir būna  taip, kai atrodo plepi plepi, o vėliau sužinai, kad kaip tiesiu  taikymu – į akį.
  Su Poe nelaukėme, kad taip galėtų pasakyti Pro. Tačiau  taip pasakiusi ji irgi nelaukė, ką jai pasakysime. Jai buvo aktualiau prisiminti aną seną tekstą iš „ Kalba Vilniaus“ ir tęsti jo skaitymą.
Ne, žmogeli! Su tokia karieta, jeigu tą žmogaus širdį ir surasi, tai pamesi. Todėl dar keisčiau matyti aktorių Tomą Vaisietą. Manytume, patenkintas, jeigu net tėvo mėgstamiausią dainą  užtraukė. Tačiau  apie tai  sužinosite įsijungę radijo imtuvus. .
  – Sakyk, dzieduli, – klausė ji, – kada  mums juos įsijungti? Taip,  taip – kada? O jeigu pasirodytų, kad per vėlu, pavėluojame, tai ar reikalingi tokie užrašai? Tačiau kalbu ne tik apie radijo imtuvus ir užrašus, bet ir  apie žemėlapius. Ir prašau, Poe, nebūk impulsyvi.  Pradžioje pagalvok, o tuomet išgirsk:
  – Žodis suteikiamas Poe, šilinių dzūkų krašto kartografei.
  – Taip ir pamaniau, kad manęs neapleisi, – atsiliepė Poe. – Dėkinga tau, Pro, už tokį rūpestį, tačiau neabejok, kad gerai suvokiu posakio esmę: devyni amatai – dešimtas badas. Nepersistenk, Pro, kad ir nuoširdžiausias patarimais. Aš irgi pradedu  rūpintis, kad  tuo niekas  neabejotų.  Jaučiu, žinau, kad ir  toks  užsiėmimas  dabar labai reikalingas. Ką?  Netiki? Tuomet  norėčiau, kad  mano tokį pasižadėjimą ir kiti girdėtų:

Skaitau, o gerklėje – nė žodžio.
Tikrai po sielą vaikščioja žvaigždynas...
Nepykit, žmonės, kad jį šitaip rodau –
Jau gali būti, kad kitaip nemoku
Bet argi tai svarbu? – liovėsi  deklamuoto Poe. Ir paprašė, kad  jeigu  ji suklystų, būtinai ją stabdyčiau. Būtinai, nes kalbant jautrius sielai dalykus yra žymiai didesnė galimybė klysti, o būtinybė nesuklysti – labiau reikalinga.
  Tylėjau. Ji neklydo. Tačiau jeigu būtų klydusi, irgi būčiau tylėjęs, manydamas, kad aš apsirikau, aš.

Bet argi tai svarbu,
Jeigu ir vėl kartu su Meilutyte
(net nežinau, kur kapas jos)
Karietą rengiam į kelionę
Ir pulką paukščių dovanojam.
O režisiere, o Audrone,
Palikim mirtį: tu esi.
Aš sugrįžtu atgal
Tu išeini į priekį, į DABAR
Ir perskaitai iš mažo atviruko:

Ačiū Jums už pasitikėjimą manimi.
  Ačiū  Jums už dorą ir gerą širdį.
  Ačiū Jums, kad Jūs esate
  Į kelionę... į pirmą kelionę karietą siunčiu
  Ir laiminu tuos, kas jau esate ir kas dar būsite joje
                              Jūsų režisierė Audronė   

– Pranuci, kažką nori pasakyti? Matau, kad – nori. Tačiau vis kažkodėl dar nesiryžti. Kodėl, vežėjau? O kad prie kalendoriaus lapelio ateini pasimelsti, tai mudvi su Poe gerai  žinome. Tuomet netgi geriau suprantame, kaip žmogui sunku, kai mato, girdi, kaip kažkas  apspjaudo jam šventus dalykus. Ne, išpažintis tavo mums nereikalinga, bet kalbėk, vežėjau.
  – Ne dabar, Poe.  Ne dabar, Pro. Irgi žinote, kad antroji lapelio pusė  tuščia. Dangus gal ir gali būti  tuščias, be tik ne kovo 10 dienos kalendoriaus  lapelio popierius.

... Praeivis* išgirdo, stabtelėjo,  atsiminė, pakalbėjo. Sau ir tiems, kas moka jį girdėti..
  – O, kiek anksčiau mačiau kalendoriaus lapelių... Vaizdas nelabai kinta: siena, pavidalas tradicinis... Saulė teka... diena kabo... vieno ar kito vardadienis...
  Bet dabar suprantu, kad ankstesnius vis tiek kitaip perskaitydavau. Dabar pasirodė, kad kiekviena diena žmogui kaip šventadienis. Nes širdis gali pavargti ir akyse aptemti... o kiek daug pasakų tūkstantinėje laiko rašomoje knygoje, kiek gali paskaityti ir parašyti pats... Laiko duota, bet kada gana.
  Kandžius pristabdė laiką, tas teisybė. Todėl Kovo 10-osios lapelį perversti ir nekilo ranka, nes labai susijusi su širdimi.

http://se.uploads.ru/t/MhlHL.jpg          fragmentai Laiko ir Savęs

5. Su Cezariu

Pastabų, priekaištų sau turiu tiek nemažai, kad ne kartą ketinau juos kaupti į atskirą sąsiuvinį. Nemanau, kad tokie užrašai kuo man padėtų, tačiau tikra, kad atsitiktų taip, jog ir apgeltusiuose jo puslapiuose šitaip jais liudyčiau, kad ir po 75 išlieka poreikis neišvaistyti savęs iki dugno ir net sodresnius žodžius pataupyti kitai, geresnei progai. Tai kodėl, a? kodėl varnas Golius „užrakina“ Žmogų gyvenimu Sau iki 75, o  toliau, pasak jo, jeigu dar jam leista gyventi, tai gyvena už ką nors iš tų, kuris nesulaukęs tiek. Suprantu patariančius numoti ranka į tokias jo filosofijas, bet kad ranka nekyla. Tai šilinių dzūkų krašto pažiba. Daug būties  ne iš knygų, o tiesiog iš savo, atrodytų, nedidelės galvos perskaito — prisimena Napoleoną, keliaujantį į ir Maskvą ir  grįžtantį iš ten, prisimena jį Vilniuje, nesėkmingai mėginusį užsikelti ant delno Šv. Onos bažnyčią. Daug ką prisimena, o kada jis pats gimęs, deja, neatsimena.
  — Matyt, Pranuci, ir mane kažkada kaip tave kad mylavo Amnezija. Neklausia, patinka ar ne, bet įsikimba ir myluoja. Taip myluodama, matyt, pradangino ir mano gimimo laiką. Abejonės — ne priekaištai, todėl taip drįstu pamanyti. O už ką, už kokia „asabą“ (asmenį) dabar gyvenu — neklausk. Pasakysiu tik, kad tai sunkiau, atsakingiau negu gyventi savo gyvenimą.
   — O tu, Goliau, tikrai žinai už ką gyveni? — nesiliauju klausti ir dabar, kai jau netikiu, kad prasitars.
   — Pasenai, Pranuci, ir neskubėdamas, — trumpai mesteli jis.— Ar reikia dar labiau skubintis?
   Pavadinti jį šarlatanu ar nemokša, dar kitaip menkinti niekuomet net užuomina mintyse  nedingtelėjo. Sakau, tai šilinių krašto pažiba, nors  pats  nusiskundžia, kad  ne tas varnas Golius, oi, jau ne tas, kokį save  atsimenantis. Ir vis dažniau būna, kad parengtus pasakyti žodžius, tenka nuryti atgal, kas daro lyg bailaus ar nedrąsaus, užsislėpusio varno įspūdį. Anksčiau, girdi, nereikėję, kaip prastam siuvėjui matuoti dešimt kartų ir tik tada  kirpti. Gyvenant už save, ne didelė bėda, jeigu padarai ne taip kaip derėtų, jeigu ir brokas ištinka. Tačiau tokie  jo pakalbėjimai man jau suprantami, nes ir pats bandau  suvokti, kodėl neretai atsitinka taip, kad sutiktam žmogui pirmiausia ištariu ne tuos žodžius, kurie, regis, jau pakibę ant lūpų. Šieji ūmai atsitraukia, užleisdami pirmenybe kitiems, kurie vos ne standartiški, labai panašūs į kareivius rikiuotėje:
   — Cezari, tu čia?
   — Dalija, tu čia?
   — Jonai, tu čia?
   Ir štai priartėja Joninės. Greit pusmetis kai peršokau 75 metų kartelę. Ir tikrai vis dažniau pasitaiko tokios esaties, kai suprantu, kad už save gyventi neįmanoma ir nesuprantu, kaip atrodo gyvenimas už kitą. Labai panašu, kad  gabalais, fragmentais, atkarpomis, bet akivaizdu ir tikra, kad dažniau šaukiuosi vėlesnės vaikystės ir jaunų dienų bičiulį Cezarį. Jau ir dešimtmetis, ir du dešimtmetičiai, kai apsieina be šaukšto ir druskos. Iki 75 jam pritrūko apie ketvirtį amžiaus. Tačiau, Dieve, saugok ir neleisk man tokį laiką gyventi už jį. Ne todėl, kad tai daug ar mažai: tai todėl, kad  gyventi už kitą yra neįsivaizduojamai sunku. Kur  beitum, ką beveiktum, paskui tave  seka klausimas: ar tikrai aš gyvenu už jį taip, kaip kad jis pats būtų gyvenęs?
   — Ei, varnai Goliau, dink man iš akių!
.  Varnas Golius dingsta, tačiau tai nepadeda ir po valandėlės vėl dvasioje šaukiu:
   — Cezari, kur tu!?   
   Pakviesti man ji nesunku, o matyti — nesudėtinga, bet sunkiausia parodyti jam laiką, kad ir mažytę jo atkarpėlę, kurioje bandžiau pagyventi  už jį. 
   — Skaityk, Cezari, mano gerklė išdžiuvusi,— pasakiau, paduodamas jam iškentėtą eilėrašti. Man nesvarbu, kaip šieps jį kritikas, kaip perskaitys Jonas, Giedrė, Edvinas ir Audrius, ir bet kas, kuriuos pažįstu — nepažįstu. Matau, kaip užrašytą  eilėraštį paima Cezaris Kurilavičius iš Piesčių sodžiaus ir jaučiu sieloje virpesį.
  — O gal paskaityk pats. Man svarbu, žinoma, kaip eilėraštis parašytas, bet svarbiau — kaip jis perskaitytas. Juolab, kai tai daro pats autorius, o eilėraštis, regiu, skirtas man.    .   

Kai Cezarį šaukiu

Cezariui (Kęstučiui) Kurilavičiui atminti

Na taip,
kai aš tave vardu šaukiu,
Roma išgirsta, jos imperija visa.
Pasikelia į praeitį keliai iš dabarties
ir suskamba varpai
gimtos parapijos Kabelių.
Kas patikės, kad draugas tau?
O juo labiau — ir iš mirties ištraukęs per sekundę?
Ne darnai, Cezari, rašau,
ne tam, kad skambtelėčiau lyra;
rašau norėdamas paliudyti savim:
draugai mes, Cezari,
Išėję būti, kaip likimas lems.

Ėjau per Piesčių sodžių...
Negyvas, kaip numirėlis beveik.
Reti namai stiklų langais į dieną žiūri.
Ir buvo linksma
(patikėk, net linksma),
kad tarp kelių,
Ir tavo, Cezari, tėvų pirkia.

Net bitės kilo dūgzt iš avilių,
net tėvas —  motina atėjo pakalbėti.
Sakiau, ir aš imperiją kaip Cezaris kuriu,
kuriu iš įvardžio Savęsp,
kuriu, kad kuo labiau skaudėtų.

Ar  būčiau čia  atėjęs, jeigu ne šalis Savęsp?
Ar  būčiau netikėjęs, kad nurimo Žemaitijoj? 
Gal Kretingos, gal Plungės kraštuose,
bet, Cezari, aš  to lig šiolei nežinau.
Čia, kur Savęsp,
ateinam būt  visaip,
bet niekuomet nemirę.

— Atsipirkai, besarmati, paskutiniu žodeliu. Tačiau sakyk, iš kur šitie kalnai?
  — Kalnai? — apsidairiau.—Tai kad kaip vakar, taip  šiandien. Nors — ne. Koja dar labiau patinus. It iš Ukrainos frontų sugrįžęs.
   — Tai va, tai va. Brolis brolį. Tai turbūt daugiau negu žmogus žmogų. Ne madoje, bet reikalingas žodis skerdynės. Skerdžiamės. Ir už daugelį reikės gyventi  iki 75.
   — Ir tu taip jauti? Negi varnas Golius teisus? Neįtikėtina, jeigu taip. Tačiau prie ko čia kalnai?   
    — Aš ir klausiu, iš kur jie? Kažkas, regis, Karlonų kalnelį paaugina.
   Dar įdėmiau žvelgiu pro pietinį Palėpės  departamento langą, nusitaikydamas akimis į ten, kur iki Karlonų kalnelio apie pusantro šimto kilometrų. Galia, — atsidustu, — iki Joninių  nepalyginamai arčiau, bet joniniu laužas ten nebus užkurtas..
   — Nematai?
   — Nematau, Cezari.

Ar  būčiau netikėjęs, kad nurimo Žemaitijoj? 
   Gal Kretingos, gal Plungės kraštuose,
   bet, Cezari, aš to lig šiolei nežinau, —

atsitraukęs  nuo lango, prisiminė padeklamuoti Cezaris ir dėbtelėjęs akimis į veidą:
   — Iš tikrųjų nežinojai? Ar čia taip dėl eilėraščio, kad guvesnis  būtų?
   — Žinojau, kad kažkur Žemaitijoje ir manėsi, kad  to pakako. Dabar gi žinau, kad — ne, tik tiek nepakanka. Gal dėl to ir kalnai, kad  nuo jų toliau  matytųsi, bet  jeigu ir taip, iš kur jie atsirado. Ar tik mano bičiuliui nesivaidena?
   Cezaris neskubėdamas pavaikščiojo po palėpę, apšviestą dvejais langais ir užkeltu aukščiau galvų šiferio stogu. Žvilgterėjo ten, žvilgterėjo  šen, bet labiausiai jį džiugino Giedrės gėlės.
   — Tvanku čia, Pranuci, velniškai tvanu. Ir nuo saulėtos birželio dienos, bet labiau nuo įkaitusio šiferio. O gėlės kalnais kvepia. Supranti? Kalnais. Uosk, gardžiuokis ir tikėk, kad dar tau teksią ir po juos pavaikščioti.
   — Ar kalbi apie Giedrės kalnus? Tai jos gėlės. Atnešė ir dovanojo Pelėdai ir jos motinėlei, kurios jau, taigi jau kurios...
   — Ššššššš, neužsimirškime, kur esam. Dar reikia Romos imperiją sukurti.

Čia, kur Savęsp,
ateinam būt  visaip,
bet niekuomet nemirę.

0

6

Iš kelionių po Savęsp (Ašašai) VI      http://s5.uploads.ru/t/Z5a4l.jpg

Kai kelionė kaip žemė, kaip saulė, kaip žvaigždynai ratu...

O kažkurią dieną atsitiko, kad suprantu, jog  man visai nereikia ateiti prie kalendoriaus su atverstu jo kovo 10-sios dienos lapeliu. Jis su  manimi, jis visur. Net matau jį užsimerkęs. Ir nereikia dėl to aikčioti, nereikia stebėtis ar rodyti, kaip į stebuklą. Kad ir nedidelį, kad ir  privatų. Atsitiko tai tyliai, lėtai, nepastebėtai, kad  atrodė, jog taip būta ir anksčiau, visą laiką taip būta. Bent jau nuo tada, kai paveikslėlyje  buvo nupiešta: 

Tėvas padėjo šaukštą ant stalo ir beveik sudejavo.
  – Nežinau, sūnau, iš kur toks atsiradai. Kažkokios pasakos, filosofijos tavo galvoje. Ak, Viešpatie, nebausk tėvų jų pačių vaikais. Nebausk, Aukščiausiasis. Aš tavęs prašau, meldžiu.
– Duonos nėra, – pasakė motina. Ir truputį patylėjusi tęsė: – Keista. Aplinkui žemė, žemė. O duonos nėra. Nedidelė žmogaus burna, o pasirodo, kad visą duoną suvalgo. Ir kas daryti, kaip toliau gyventi? Kartais irgi pagalvoju, kad Dievas kažką labai tauraus paslėpė nuo mūsų. Gal jam knieti sužinoti, kaip versis jo tvarinys, kai jo stalas paliktas be duonos.
  – Fe, – atsiliepė tėvas, – abu labu, motina ir sūnus. Nors dėk ant galvos kepurę ir eik iš namų.
  Sūnus šyptelėjo ir pasakė;
  – Tėve, aš tave myliu. Tegu man nebus lengviau, kaip tau.

Betgi man lengviau, oi, kaip lengviau, atsimindamas pagalvoju ir neatsimenu, jog kada  stengiausi, kad būtų sunkiau. Tačiau kartais žodis – ypatingai, kai jis nepastebėtas iškrenta iš konteksto – kerta kaip vapsva, kad atrodo, jog skauda ir už save, ir dar už kelis. Panašiai atsitiko išgirdus Pro (prozą), kalbančią apie rašinį  „Kalba Vilniaus“ savaitraštyje. Stengiausi, bet nemokėjau pateisinti – arverta skaityti ir žinoti tai, kas atsitikę seniai, prieš dvidešimti ir daugiau metų. Ir apgailėjau, kad tai išgirdau taip vėlai. Ir labai prireikė, kad kas išgirstų mane taip, kaip aš girdžiu save. Ar kas buvo, ar yra, ar gali būti, kad taip mane girdėtų?
  Atsiminiau Vidinį Net ir tuomet, kai jo šalia nebūdavo, nelengvai galėjau patikėti, kad jo nėra ar kad galėtų nebūti. Tačiau ką dar galėčiau prie jo priglausti?
  Tyla, tyla, o paskui  girdžiu, kai joje taria: 
  – Aš iš ten. Utenos apskritis buvo. Kuktiškių valsčiaus Venclovynės kaimas Tėvai du ir aš. Brolis mirė jaunas. Neprisimenu aš jo.
  – Ak, tai esi kaimietis. Ūkininkų sūnus. Ūkis turbūt nemenkas buvo.
  – Keturiolika 14 hektarų. Nu ką? Arklį, karvių porą turėjo, kiaulių, avių tų...
  – Dar nuvažiuojate į savo tėviškę?
  – Tai nuvažiuojam, bet jau nieko nėra. Ir akmenys prapuolė Dar obelys kelios yra, bet ir tos aplaužytos Trisdešimt gal devintais metais  išėjom į kalionijas. Kol kas seną namą pastačiau, kur buvo anksčiau kaime Koks ty kaimas. Keturi gyventojai. Tiesa, tvartą ir klojimą jau pastačiau. Pirtį naują. Tik namas liko, kad būtų naujas. Pasiruošiau medžiagų visų, prisivežiau. Vienas daugiausia važiuodavau valdiškan miškan. Nuolaidą didelę davė medžiui pirkti. Už du šimtus litų klojimui ir  namui prisivežiau. Nu ir pradėjau ruoštis naujam  gyvenimui. Nu, besiruošiant užėjo broliai...
  – Kokie broliai? Sakote, „broliai“ ir šypsotės,  juokiatės 
  – Agi šitie. Išlaisvinti, saulę atnešti. Kai atnešė saulę, tokia karšta buvo, kad reikėjo Sibirą pasiekti.                                           

– Dieve, padėk atsiminti, – paprašiau į save ir žinau: dvidešimt metų praėjo. Tai faktas. Tačiau gali būti, kad ir daugiau. Netgi labiau panašu, kad daugiau, bet smagu, gera atsiminti, kad  susitikome karietoje.     
  Alfonsas. Žilys Alfonsas, –  regis, pradedu atsiminti.,
  Ir Žilienė. Taip, taip – ir Žilienė, Jadvyga Žilienė

– Jos tėvelis mano  krikštatėvis  Tai mes visą laiką  susieidavom. Netoli gyveno. Tėvai buvo draugai. Jos tėvelis kalvis buvo.
  Ieškau galimybės, kaip pamatyti Alfonsą, kaip pamatyti Jadvygą.
  – O judu?
  – O mudu Žilys ir Žilienė, – kaip iš karietos sako Alfonsas ir jam talkina Jadvyga. Žodis žodin, kaip tada, prieš dvidešimt ar netgi daugiau metų ir, atrodo, kad ogi nei lašelis nenubyrėjo. Tai kas pasakė, patikėjo, kad  karietos nėra. Aš pats?  Negi taip galėjo būti? Pro, kur tu? Ateik, paklausyk. Ir tu, Poe, ateik. Abi ateikite.
  – O mūsų kviesti nereikia, – atsiliepė iš kalendoriaus kovo 10-sios lapelio kažkuris varduvininkų. Jaučiu, žinau, kad  karietoje susirenkę ir dar kažkas, tačiau dabar  man svarbu, kaip Tada girdėti Jadvygą.
  –Tėveliai turėjo dvidešimt šešis hektarus  žemės. Šeimoj augome  trys vaikai – Valys, Albertas ir aš.  Buvau silpnesnės sveikatos. Ir mane jau tėvelis nutarė leisti mokytis. 38 metais baigiau šešis skyrius.  Tad reikėdavo šešis skyrius baigti. Ir nutarė leist siuvėja mokytis. Aš verkiau visą naktį, kad aš nebūsiu jokia  siuvėja, ir aš noriu eiti į gimnaziją.
Nu ką?  Nori gi. Reikia leisti. Tačiau nelengva  buvo Kaip tiktai 38 metų  rudenį mane jau išleido į  gimnaziją. Gimnazija dar buvo tada  senų reformų Reikėjo mokėti už mokslą. Dabar nei neprisimenu, kiek reikėjo pirmą pusmetį. Man atrodo, kad reikėjo 60 litų sumokėti. Nu, bendrabučių jokių nebuvo. Butą nusamdė. Man tokią lovutę padarė  medinę mėlyną Žinot, tėvelis stalius ir kavolius. Nu tai nuvežė man tą lovytę ir apsigyvenau pas tokius Baranauskus Dariaus ir  Girėno gatvėj
Ir labiausiai kas patiko? Tai, kad man pasiuvo tą uniformą. Labai graži uniforma. Kepurę gi dar su kazyrka tokia turėjau..

– Girdi, Pro, – pašnabždėjau, – Tik, prašau, nesakyk: fui, kaip ne taip.
  –Tu ką, Pranuci, – nepaisė Pro girdi – negirdi ją kas. –  Ar manai, kad man galvoje nesveika. Siūlau įrašyti į Biblijos šešiasdešimt septintąją knygą. – Ir susikaupusi, susimąsčiusi vėl sakė: – Kaip atsiranda ji, karieta? Nėra, nėra, o pasirodo, kad yra, kad esi karietoje. Važiuoji. Poe, nebūk mėmė. Kalbėk, mąstyk, spėliok ir žinok, kad klysti  taip pat žmoniška..
  – O, tai labai svarbu, – atsiliepė – Bladukas: – Atsiprašau, kad tarp žmonių, taigi, žmonėse būti savimi man  labai nesmagu. Geriau, patogiau, šauniau būti Vaidinimu.  Nepykit, kad  per tokį  mane pamatote ir save. Veidrodis, žinoma, yra veidrodis, bet – patinka jums tai ar ne – bet Vaidinimas pakelia gilesnį žmogaus atvaizdą. Ir nepriekaištaukite, girdi, kas pakels uodegą jeigu ne Bladukas. Betgi ar sau?

Nežinau, kaip  suklusti,
Kaip įeitį į Dievą
Ir parodyti vieškelį platų.
Negi šitiek, net dvidešimt metų,
Neužteko, sugrįžus prisėsti ant slenksčio
Ir manyti  – kelionė  baigta?
Ir žinoti – ne tas jau, ne tas,
Duotas laikas – išseko,
Naujas – jėgų neatneš.....
Bet gerai,
Kad sarmatos lig šiolei pakanka
Neužmiršti savęs
Kartais, regis  – ne žirgas,
O aš tartum žirgas
Karietą vežu.

O, atkelki vartus, atmintie,
Tegu bus, kaip ne sykį kad buvę
Girdit, Ygaga žvengia,
Kanopulėmis žemę dundena.
Nemanykit, kad šitaip sapnuoju
Nemanykit, kad  melą kalbu..
Kai kelionė, kaip žemė,
Kaip mėnuo, kaip saulė
Kaip žvaigždynai ratu
Ji sugrįžta atgal...
Vėl keliaus iš pradžių,,   
Girdit, ponios ir ponai,
Jeigu – ne, tai girdėkit, prašau...

– Kaip negirdėsi, vežėjau, – atsiliepė Jadvyga Žilienė, – Ir  nemanyk, kad esi juo  buvęs . Kol dar atsimeni bent vieną jos keleivį, esi vežėjas, Pranuci. Ir kiekvieno kalendoriaus lapelio popieriuje atsiranda tuščios vietos, kad galėtum prisiminti galbūt rašalu, tušu, pieštuku, galbūt  žodžiu,  fotografija, galbūt kitaip, tiesiog rankos paspaudimu, tiesiog taip, kaip dabar. Vienas, kitas, trečias...  Va jau kiek mūsų susirinkom  ir važiuojam. Vis ratu, ratui, kad ir vėl gimtum, kad ir vėl mirtum,  vis kelionėje,  kelionėje...  Argi reikia save  nusitaikyti  kitokiai daliai negu žmogaus dalia.
Ne, ne, niekuomet – ne.

Alfonsas Žilys
  – Nu, kariuomenėn šaukia. Buvau nuėjęs kariuomenėn stot.
  – Brolių kariuomenėn?
  – Aha. Stot nuėjęs buvau. Ir labai  buvo įdomu, kad  moterys priėmė nuogus. Nu ir ką? Stojau. Paskum gaunu, kad ant durų užklijuota – neit armijon.  Ant savo namų durų. Kad nestoti  Nu ir  mes pradėjom slapstytis – neiti į armiją.
  Karas kyla  Su vokiečiais. Vokiečiai užėmė. Vermachtas Čia kita kariuomenė jau. Nu, kaip nejau tenai, neisiu ir čia. Dar turėjau ir pažintį su viršaičiu. Patarė, kad nereikia eiti. Buvo vokiečiai atvažiavę keliskart. Nu, tai neieškojo, kad taip verstų. Atvažiuoja, paklausia tėvų, kur sūnus.  Anie: kariuomenėn gi išėjo...
  Apsisuka ir išeina. Taip nevertė. Paskui įsakymas pasirodė. Kieno tėvai seni, daugiau  50 metų, jeigu vienas tik darbininkas, tai palikt, neimt.  Reikalinga kariuomenei ir duona. Uždirbt reikia...

http://se.uploads.ru/t/Z0eI1.jpg  fragmentai Laiko ir Savęs

6. Panašūs

Nemokėjau suvokti, iš kur tai. Radijas išjungtas, televizoriaus Palėpės departamente nebuvo, internetas irgi nutildytas. Ten, žemiau lubų, Leokadija pati stengėsi atsitverti nuo didesnio triukšmo. Pati neretai iš apačios beldžia į jas ir pyksta, kad čia gyvename triukšmingiau, negu pas ją. Ir šį kartą girdėjau, kad jos alsavimas ramus. Beliko pamanyti, kad neramybė atklysta iš toliau, bet erzino netgi ne ji, o tiesiog  įkyrus to paties kartojimas. Greitai įsiminiau neįmantrų  tekstą, sutilpusį septyniose  eilutes  ir vos išgirdęs eilinį išpuolį į ausis, pats atsiliepdavau deklamavimu:

Kas atsitiko, kad vėjas,
kurį kėliau, pūčiau ir sukau juo malūnų sparnus,
nutilo, nurimo — nėėėraaa...
Net  nustebti nemoku,
kad kraują užkaistų tokia netektis.
Tik tyla šit dar klausia per raidę —
kas atsitiko?

„Aha, aha... Neduok, die, tokios tylos. Išprotėti galima nuo jos“,— pykstu, kartu ruošdamasis eilinį kartą duetu padeklamuoti tekstą. O ką daryti, kai nemoki jo nutildyti? Net nesuvoki, iš kur jis ateina. Užmaukšlinu kepure galvą,  bet  ji be ausinių  Paimu kitą, tačiau ir šita — be. Yra dar viena, tačiau žieminė. Ogi birželis, diena įkaitusi ir atrodo, kad saulė viršum galvos šiferio stogą išlydis. Ir vis dėlto ši kepurė su ausinėmis. Kažkiek pirštais pašukavęs jos kailį, užsidedu ant galvos. Ir — ką? „Kailinių reikia, ir tuomet aš kaip amžina atilsis senelis Leonas iš Subartonių“ — netikėtai atsimenu tuomet bene seniausią šio kaimo gyventoją. Dažniau ji matydavau nuokalne einantį link Gelovinės upelio, už kurio ant aukštos  Gilšės ežero pakrantės įsitaisiusi Sergejaus ir Teofilės Žukų sodyba. Žukai... Kada jie čia prasidėję, man nelabai rūpėję. Pradžioje rečiau, o paskui vis dažniau ir dažniau atkakdavau čia  susitikimams su jų vyriausia dukra ir taip tęsėsi iki kol įgrisau jai tiek, kad ryžosi pakeisti net savo pavardę. O aš, prisimindamas tą tolimą, per pusšimtį metų nutolusį laiką, rašiau:

Metai eina, praeina,
Bet kai myli, vis tiek kaip tada.
Žmonės laukė, kad Gilšė
Brangų dvarą į krantą išmes,
O išplovė daugiau negu dvarą –
Geltonkase, išplovė Tave. 
Ir dabar, apkabindamas ežero bangą,
Vis stebiuosi stebuklo galia —-
Iš mažytės širdies lig padangės
Dar nesibaigia augus daina ---
Dar vis tiek, kaip tada
Vaikšto dangūs po sielą ir gaudžia
Stebuklingi bažnyčių varpai.
--------------------------------
Būk laiminga, įsisupus į ežero bangą,
Ir prigludus prie mano širdies,
Kaip tada,
Taip dabar, žilakase.
                        („Kaip tada“ )

Ir štai dabar atsimenu jį, mielą žilakasės senelį, ir vidurvasaryje nenusirėdančio kailinių. Iš tiesų, užsimesčiau kailinius ir būtume labai panašūs — abu kailiniuoti vidurvasaryje. Net ir metais panašūs. Jis dar vis truputį vyresnis, gal jau prie 80 besiglaustantis, bet tokio skirtumo nepaisoma. Net ir tuo panašūs, kad jau  nesugebu ateiti į paplentėje ant Gilšės kranto įsikūrusią uošviją. Sakau, kad ji per toli, nors ne toliau kaip anuo laiku: tik šimtas kilometrų, tik valanda kelionės iš Vilniaus. O senoliui Leonui ateiti pas sūnų Sergejų ir marčią Teofilę  dar arčiau; einant takeliu ir lieptu per Gelovinės upelę, ir puskilometrio nesugraibstysi, tačiau ateidavo retai, nes „per toli“. Einant į viena pusę reikia įveikti pakalnę, upelę ir įkalnę, grįžtant atgal —  vėl. Taigi ir pats suprasdavau, kad per toli. Matydavau, kaip sustojęs pakalnėje, daugiau - mažiau palūkuriavęs, sugrįždavo atgal į aukštą sodybą, kur prie Kampinio ežero gyveno vyresnio sūnaus  Emilijaus šeimynoje.
  — Ar pažysti, seneli? — užsimiršęs netyčia paklausiu?
  — Dabar nieko kito ir nedariau. Tik po  pažintis pavaikštau, po prisiminimus. Nors, ačiū Dievui, kad  Savęsp yra, bet mano akims dvasia turtingiau atrodo, kai ji kūne. Smagu matyti. Sensti, Pranuci,  sensti, bet neilgai taip bus, o  paskui... Bet pats pamatysi kaip paskui,— pasakė tų metų seniausias Subartonių žmogus, galbūt vienmetis su Vincu Krėvę- Mickevičiumi, bet tikra, kad kurį laiką mokėsi su juo vienoje mokykloje.
   Sapnuoju? Neatrodo, bet jeigu ir taip, žinosiu (tik atsiminti reikės), kad Savęspi pasaulyje  sapnai  neišnyksta.
   — Girdėjau, padėkojai Dievui už Savęsp. Pagalvojau, o kodėl ne man?
   — Kodėl ne tau? — linksmai perklausė senelis Leonas ir dar  smagiau padainavo atrodytų nelinksmą dainą. Nedaug. Vieną jos posmą.

Kada noriu verkiu
      Kada noriu dainuoju
      Nuo sunkių vargelių
      Neišsivaduoju...

„Kaip sūnus Sergejus, taigi mano uošvis,— pagalvojau.— Balsas skardus, stiprus, dainingas. Ačiū, kad užsuko, kad atsitinka va taip, kaip šiandieną, kai saulė tekėjo 04:41, leisis 21:58 ir per visą trumpą naktį švies mėnulio pilnatis. Taip, švies. Tačiau tai nereiškia, kad pamatysime. Ot, užplukdys debesys ir... ir, kaip sakoma, ant svetimo arklio toli nenujosi.
   — Seniai dainavau. O kada tai dariau Subartonyse, jau nė neatsimenu,— panoro prisiminti, šnektelėti.
   — Va taip ir išnyko Žukovka. Vis Subartonys, Subartonys. Nuo  kada? — nelinksmai atsiliepė kailiniuotas senolis ir jau atodūsiu: — Ir Žukovka  jau Subartonys. Nuo kada? O  būdavo visą  dvaro žemę apsėdusi Žukovka..
   Tylėjau. Turbūt  ilgai.
   — Nė karto negirdėjau tavęs dainuojančio Subartonyse.Tik Žukovkoje. Dažniausia, žinoma su  mano Sergeju. 
   Nusiėmiau ausinę kepurę. Senolis Leonas irgi nusirengė kailinius ir pirmą  kartą  jį pamačiau tokį lengvą, išpraustą it Gilšės  ežero lelija. Atsiminiau savo kraujo senelius — ir Feliksą, ir Simoną, Šimu vadintą, O už lango, pietų pusėj, dunksnojo kalnai — irgi balti, išprausti, žmogaus atnešti. Jaučiau dvasia, kokia gera ši diena. Ir Cezario neprireikė šaukti. Šypsojosi ir  buvo smagu, kad dar bent kelios raidės išjo patarnauti kuriamai Savęsp imperijai Taip ir pasakiau senoliui:
   — Gara diena.
   — Nebloga. Subartonyse, regis, birželio aštuonioliktoji? O  tai reiškia, kad po 75 sukako 140 dienų. Ne jubiliejus, bet sveikinu.
   — Ką?
   — Sakau, gera diena. Nors ne jubiliejų žymi, bet diena gera. Sveikinu.
Pelėda 2014-09-18

0

7

Iš kelionių po Savęsp (Ašašai) VII   http://s7.uploads.ru/t/3fL5d.jpg

Atėjo laikas perstatyti ir bažnyčias

Ir štai atėjo laikas,  kai galiu manyti (ko gero, ir kitiems pasakyti), kad man nerūpi  atversti kalendoriaus lapelius. Tai, kas dar neseniai taip būdinga, taip būtina, kad atrodė, jog  neįmanoma, kad galėtų būti kitaip, dabar žiūriu į kovo 10 –osios ir pradedu baimintis, kad nekaip būtų, jeigu ir vienas šis lapelis nebus išmoktas, jeigu, pavertęs jį laiku, negebėsiu įeiti ir pasižvalgyti, kaip iš tikrųjų jis atrodo iš vidaus, koks  jis savo gyvenimu, savo publika.  Ė, varduvininkai, negi manote, kad man labai rūpi jūsų vardai? Normalu, kad jie mažutėmis raidėmis užrašyti,  betgi pasirodykite, kaip patys  atrodote? Kad ir taip, kaip Alfonsas ir Jadvygą Žiliai..
– Pratrūko? Viduje? Ar kaip kitaip tai įvardinti? –atsiliepė Poe, išgirdus mane prašnekusį  į kalendoriaus lapelį. Ir lyg sau, bet kartu su manimi žiūrėdama į kalendoriaus lapelį: – Kažin, kiek žolelių yra šieno kupetoje?
– Žolelių?
– Nežinau, kiek ten jų, bet ir nesiruošiu skaičiuoti dėl to, kad sužinočiau.
  – Na, taip. Dėl to tikrai neverta. Geriau tą laiką  sunaudoti šilinių dzūkų žemėlapiui nupiešti.
  – Arba pasiklausyti geros muzikos. Girdi? 
  – Na taip, – vėl atsišaukiau pritarimu, nors nei  muzikantų, nei muzikos nebuvo. Užtat buvo Alfonsas ir Jadvyga Žiliai ir jų kalba kaip muzika. Nuostabu girdėti nuoširdaus žmogaus kalbą. Ji man prilygsta gerai muzikai. Ir jausmas vis toks, lyg karietoje kaip tada, prieš dvidešimt ar daugiau metų. Jaučiuosi kaip istorijoje, kaip žmogau dalioje.
– Va! va! va! Kaip žmogaus dalioje. Šito reikalo ir neišleisk iš  galvos. „Kaip žmogaus dalioje“, – dar  paskambino pažįstamas balsas, o aš sužiurau į Alfonsą ir Jadvygą.
  Kažin, ar kada buvome  išsiskyrę? – pagalvojau, bet gal atsitikę netgi kitaip – susikuria priežastys, kurios kaip mintį mesteli mane ten, kur kažkada buvęs. Ir šit sveikintis iš naujo su Alfonsu Žiliu nereikia ir girdžiu jį ne kitaip, o kaip pirmą kartą:
– Keturias klases baigiau. Mane mokytojai taip jau pavertė, kad tikras buvau patriotas. Neklausiau, nepaisiau šitų visų...  Ir paskui, kai antrąkart rusai užėjo, pradėjo vežti ir mano mokytojus. Į vagonus mėtė vaikus. Ir išvežė mano mokytojus. Mano akyse išvežė ir  Černeckį  su Černeckienę...

Kaip anuomet prie Černeckio Černeckienė, taip  dabar prie Žilio Žilienė:
– Medicina mane labai viliojo. Lietuvių kalbos  egzaminą laikiau: gavau 5 raštu, žodžiu – 4. Kitą dieną mandatų komisijoje pasakė: mes  turim  savo mokinių. Tavęs negalim priimti. Esi buožės vaikas. Nors buvo 26 hektarai žemės  Nu, mano tėvelis dar buvo Amerikoj kažkada. Tai irgi  gal šiokia tokia priežastis.
  – Nepamanyk, kad Vaidinimą matai ar girdi.  Anie yra – anie,  o aš irgi – aš, Bladukas, – pradėjo kažkiek netikėtą kalbą Bladukas iš Šklėrių, – Stebiu ir  suprantu, kad  visa tai, ką  dabar girdžiu, kažkada  reikės vaidinti. O kaip kitaip? Kaip kitaip? Kitaip negalima, Pranuci. Ir žinok, kad tai, ką dabar tau sakau, tai sakau, kuomet  jau ir aš netikiu  scenomis. Spektakliai ten dažniau, o kad va taip.. Prisimeni Vidinį?  Kur jis dabar?  Gerai, kad yra  Poe (poezija), gerai, kad  yra Pro (proza), o kur Vidinis? Būdavo, kad ir jis užtrukdavo  sugrįžti, betgi viskam saikas yra.  Ar ne per ilgai  užtruko? Pasimetė  tarp  kalendoriaus  lapelių,  pasimetė  laikuose.
– Šit kaip! – nustebo Bladuką  išgirdusi Poe – Tu  man šiandieną labiausiai tinki į porą. Tikrai, tikrai, – patikino. Padėjo ranką ant peties, prisiglaudė prie  šono ir tai  buvo nemenkas akcentas jos sakymui.
Atrodė, jai nepatiko, kad  ją marytume kaip deklamuojančią Poe. Atkakliau tuo nesikratė, tačiau neužmiršdavo priminti, kad, girdi, tai jos  sakymai, kuriems ji pranašauja išliekamą vertę.  Dabar, šalia Bladuko, jos sakymai atrodė įtaigūs, ne iš lubų nurašyti ir reikalingi. Nebuvo paprašyta dėmesio, bet jis atsirado tuoj pat vos prasidėjus „sakymą“.

Jau  pamanau, kad būna taip,
Kuomet po žiupsnį, po kažkiek
Visi laikai į vieną susilieja.
Na, gal nereik sakyti, kad VISI,
Bet iš tiesų sakau,
Kad šitiek  jų nesumatuosi –
Beprasmiška juos šitokius rikiuoti
Į laikrodžius,
              į laikmečius,
                            į kalendorius.
Juolab tuomet, kai prireikia
Ant klupsčių skaudžiai atsiklaupus
Kalbėt maldas, išėjusiems negrįžti
Ir patikėti, kad tik pasakose šitaip gali būti –
Nėra kelių, nėra, nebus, vežėjau,
kuriais atgal sugrįžti negalėtum.
O jeigu dar aiškiau –
Atėjo  laikas perstatyti ir bažnyčias
Ir iš delnų, iš prakaito žinoti –
Dievas su mumis.. 

Kas atsitiko, Poe? 

Negi  manai,
Kad pasikliaut galėčiau lemtimi tokia –
Nenori  Dievas, kad į talką eičiau jam?
Esą, visagalybėje mažam – nėra ką veikti?.
Štai poteris, prie jo –  bažnytinė giesmė
Giedok, vežėjau, Pro, Poe
Ir, žinoma, Bladukai.
Ne suokalbį, ne sąmokslą  rengiu --
Ir pasakos te  lieka, kaip išmokę būti
Mes gi,  rupūžkės, vis dėlto
Po savo  nosimis  aukštesnį dangų turim.
Ir  Dievas su mumis..

– Tai jau  taip, tai jau taip, – atsiliepė Jadvyga  netgi iš  tolimesnio laiko, kai ji dar ne Žilienė, kai ji su Žiliu dar iki rusų.
  – Dar kada vakaruškas suruošdavo, ateidavo ir Alfonsas Tai jau žvilgčiodavo. Kartais šokt išvesdavo.  Pašokdavom,  bet taip jau labai mes nedraugavom.
  Bet laikas  greitas, o rusai greiti ir pirmą, ir antrą kartą...
– Jo tėvukas mirė gal už dviejų metų, kai Alfonsą paėmė, o mama, mat, dar pagyveno. Tai jinai, būdavo, labai dažnai ateina pas mus.  Tada dirbau jau mokykloje – parvažiavusi buvau. Šeštadienis buvo. Ir atbėgo kaimynai, kur jau visai arti prie jo mamos gyveno, ir prašė mirties aktą surašyti... jau turtą surašyti Tai jau tada nuėjau to turto surašyti ir jo mama mane apkabinusi prašė: būk tu, gera, vaikeli. Neapleisk Alponsiuko. Jeigu jau grįš, tu jį kaip nors globok.  Ir aš pasižadėjau beveik  mirštančiam  žmogui, kur už kelių (už trijų, rodos,) dienų tada  mirė. Nu tai aš visąlaik taip jo ir laukiau. Ir Dievas buvo su mumis
  Atsikvepiu. O ką man pasakyti? Buvo karieta, bet, deja, buvo. Kaip pasakyti, kad Dievas su manimi? Štai klausia, kur dingo Vidinis?  O Kandžius?  Atverstas lapelis skaudžiai žiūri į akis. Tai jau aš dairausi ir klausiu: kur jis, Kandžius. Ilgą laiką buvo su manimi,  o  kur – dabar? Sakykit, kiek reikia įvardinti stebuklų, kad jo vardas  atsirastų bent tarp Kovo 10 d. varduvininkų?
– Aš jau, Pranuci, netikiu scenomis, – vėl nelinksmai kažkiek kartojasi Bladukas. – Kad ir kaip gražiai jos įrengtos, sumontuotos. Spektakliai ten dažniau. O žmogus? Yra, yra, kur jam dingti, kai spektaklyje, bet tik iš išvaizdos. O iš vidaus? Negi ir jis su Vidiniu išėjo? O juk suprantu, kad  visa tai, ką dabar girdžiu, matau, jaučiu kažkada reikės vaidinti. Kaip vaidinti, kai be scenos? Na, kaip? Gal panašiai, kaip... Karietos gi  nėra, o atrodo, kad važiuojam. Iš kur tai atsiranda, a? Kalbėk  vežėjau, arba –  ne. Aš už tave. Neduok Dieve, kad ir šitą tavo dovaną prarasčiau. Iš ko tuomet duoną  valgysiu.
  Nespėju geriau susivokti, o  jis jau:
  – Prašom, prašom, vežėjau. Ateik, – kviečia Bladukas  į viešumą  ir jau pats save pertvarko į vežėjo personažą.  Bladuko nėra. Bladukas pranyko. Atsirado jo vietoje  Vaidinimas.

Mokėjo jis  mane vaidinti. Ir man neretai atrodydavo, kad Bladuko vaidinamas Pranucis vertas, kad ir aš iš jo pasimokyčiau. Dabar vėlgi  girdžiu, kad, girdi, jo netrumpame ir keistokame gyvenime būta nemažai  bandymų parašyti puikių dalykų.
  – Nesakau, kad tai turėjo būti romanai, novelės. Kalbu apie  rašymą ir tik apie jį, tačiau sunki Dievo galia įslėgdavo į krūtinę nykumą ir viskas baigdavosi nepradėjus įsibėgėti. Dabar pradėjau žegnotis, bet  bijodamas, kad nepamatytų aplinkiniai ir ypatingai artimiausi žmonės. Šitai Dievui irgi nepatiks, bet man atrodo, kad pasaulyje vis dėlto bus mažiau  nuodėmių, jeigu neduosiu žmonėms progos pašiepti sugrįžtantį pas Dievą.
  Kalba net nežvilgterėjęs į mane, o aš žinau, kad ir toliau taip išliks...
  – Šiandien vėl stoviu prie Pradžios, – kalba Vaidinimas lyg visą mano  gyvenimo  patirtį surinkęs, – Nemanau, kad pragyventi metai atmeta  galimybę būti Pradžioje. Metai čia neturėtų  būti kliūtis, tik bėda, kad sieloje prigriozta, prišiukšlinta, ten didžiuliai sąvartynai, kad reikia gigantiškos  stiprybės ir Dangaus palaimos...  išsimėžti. Antraip, be tokių pastangų ir lūkesčių  išsipildymo, neužteks  ir tų metų, kurie dar likę. O tuomet, ką tarti? Ką pažadėti? Kam  pasiryžti? Teisybei žiūrint į  akis, vis tik priverstas tarti: kad turėdamas Pradžią, nesu įsitikinęs, jog pavyks  bent  kiek toliau nueiti už  jos. Tačiau viltis, tas nedrąsus tikėjimas „o GAL?“, ima už rankos ir kviečia pasivaikščioti.

Perkūnas,  perplėšęs dangų
Švytruoja  žaibais. 
Jau ir vasara  baigiasi.
O viltis, ačiūdie, dar vis – ne..
            ačiūdie, dar vis –  ne;
Į pavasarį kviečia išeiti

.                                          2017   etiudai   http://sa.uploads.ru/t/NHhJk.jpg

2017. Su Vaidinimu

Varno Goliaus padovanota plunksna išsilaikė tokia, kaip ji atrodžiusi dovanos dieną. Saugojau ją, bet, per tiek metų apsipratus, ne visuomet prisimeni, kad ji man didi dovana. Tačiau atsiradus ateities laike plunksnos vertės praba padidėjo, pasidarė nepranokstanti. Jaučiau didį dėkingumą Goliui ir šit išgirstu, suvokiu, kad atsiranda proga kažkaip atsilyginti. Dar nė karto nebuvo dingtelėjusi mintis, kad nuo pat naujos būties pradžios taip labai reikalingą kalendorių galėčiau keisti kitu. Toks, koks jis yra, mano  galva, irgi archyvinės vertės aukščiausios prabos auksas, tačiau labai protinga, smagu, kad jame pasirūpinta erdve būsimiems užrašams. Jiems skirtos vietos atrodo kaip įvairių konfigūracijų balti lapeliai su vieninteliu, matyt, priminimui skirtu atspausdintu žodžiu:Rašyk:
   Bakstelėjau varno Goliaus plunksna į stačiakampio erdvę ir, žiū, kad ji išsiplėtė: esą, rašyk, Pranuci. Vietos raštams pakaks. O ką rašysi, tai jau taigis, taigis, tavo reikalas, pats  tuo taigis, taigis pasirūpinki.     
   „O, kad tik tai berūpėtų“, — pagalvojau, susitelkęs dėmesiu į keturiais brūkšniais aptvertą  paslankią stačiakampio erdvę ir, regis, kažkur netoli jaučiu, kad šitaip į smėlyje  nupieštus geometrijos brėžinius žiūri Archimedas. „Jam, beje, kaip ir man — irgi 75“, — prisimenu, o paskui pasigirsta it kardo kirtis ir suvaitoja krauju apliejami paskutiniai Archimedo žodžiai: neliesk mano skritulių.
   — Ir vis dėlto pavargau, —  pusbalsiu sakau nepaisydamas, ar kas mane girdi, ar negirdi. O ranka, regis, automatiškai žodį po žodžio dėlioja į stačiakampio erdvę ir jį  automatiškai plečiasi.

1.  Ar taip gali būti?
     Klausiu taip it pirmą kartą klausčiau. O juk žinau, kad gali būti netgi taip, kaip ir sapne nebūna.
     Prižadu, kad daugiau neklausinėsiu tokių būties egzistencijos įvairovėje paprastų dalykų. Prižadu,
     kad ir varnas Golius šiuose užrašuose nebus užmirštas.

Parašiau tašką ir nespėjęs nukelti nuo jo varno Goliaus plunksnos, ogi vėl žiū, kad jis išsipučia, išsišvyti į žmogaus burną. Ir akys, ir kakta, ir ausys. Galva jau. O išsišvietusios lūpos ištarė:
   — Ačiū, Pranuci. Tikėkim, kad ir  manęs neužmirši.
   Betgi tai jis, tai Vaidinimas. Nepažinti jo  būtų viena iš didžiųjų mano nuodėmių. Ir netgi patikiu, kad taip sakydamas nevaidina, kad dabar jis toks pat, kokį jį mačiau tą kartą atmerkęs akis, kai žodį kalbėjo Šventoji, pasižadėdama gimdyti į mano dienoraštį:
   — Aš, ponai, pradedu gimdymą. Tačiau  ne į lopšį, o į dziedulio Pranuco dienoraštį. Nagi, vyrai, būkite pasiruošę ir atidūs.
  Tikrų vyrų, tokių, kuriuos galima pripažinti be išlygų tokias, lyg ir nebuvo — abu su Vidiniu jau persikorę per septynis dešimtmečius. Kelnės tokiems jau kaip ir nereikalingos, nebūtinos. Tačiau Šventajai  humoras netrukdė. Ji dažnai — ir ypatingai būdama viešumoje —  pasakydavo, kad jos neštumo priežastys esame mudu su Vidiniu. O tai reiškė, kad panašiai kaip archyvas ji gebėjo kaupti (ir kaupė) savyje jo ir mano raštus. Tačiau ne tik kaupė. Ji juos redagavo ir man su Vidiniu būdavo smagu juos skaitant beveik „nepažinti“ jų. Tačiau — bent aš — nesistengiau specialiai viešinti, aiškinti, kodėl jie po kurio laiko pasirodydavo lengvesni, švaresni, mielesni kalbai ir klausai, pretenduojantys į grožinę literatūrą. Tai be mano pastangų plačiai buvo žinoma ir mažiau žinoma, kad tokias redagavimo paslaugas mudviems su Vidiniu ir, žinoma, literatūrai, ji dosniai teikė, atkakliai stengdamasi vis aukščiau peršokti save pačią. Greitai pasimatė, kad buvęs segtuvas arba kitaip — aplankas, kurį priėmėme iš Ypatos kaip dovaną, jau nepanašus į ankstesnį. Jis progresavo greitai keisdamas išvaizdą, o ypatingai imliai kaupdamas protą. Vis dažniau pamanydavau, kad nelaimingasis Čarlzas Darvinas, vartydamasis karste nuo šono ant šono, dabar  pavargsta daugiau, negu per savo gyvenimą Daune, kurdamas gausią šeimą ir mokslo apie žmogaus kilmę atšaką — darvinizmą.
   — Labas, Vaidinimai. Kaip čia atsirandi? 
   — Pažinai?
   — Kai nevaidini.
   — Retai taip būna. Pasirodau, kokį matei, kai Šventoji žadėjusi gimdyti į tavo dienoraštį. Pameni? O ar vaidinau? Nekaip beprisimenu Tuomet atėjęs paprašiau, kad ji nesijaudintų. Apie tvarką pakalbėjau:
   — Nesijaudink, moteriške. Kur aš, ten tvarka.
   — Nesakei „moteriške“. Sakei, nesijaudink, mergužėle.
   — Ach. Būtent. Tačiau iš tikrųjų ji jau buvo moteriškė. Ak, sarmata prisiminti, bet  priminti reikia, Pranuci. Prievartavote su Vidiniu ją, neklausdami vardo.
   — Ai, Vaidinimai,— pyktelėjau, —  kuomet iš tavęs tikiuosi rimtų dalykų, būtinai pasistengi kažkam sijoną kuo aukščiau kilstelėti.
   — Tokie mano kilstelėjimai neretai tolygūs Šventosios gimdymams. Tau, dzieduli, mažiau  reikėtų su Eilėraščiu flirtuoti, o atidžiau pasižvalgyti, kas kur po tavo nosimi padėta,— nepataikaudamas pasakė Vidinis.— Tai gal iki kito karto, a? — it paklausė ir mačiau, kaip jo galva vėl neskubėdama traukiasi, mažėja, nusišluosto nuo popieriaus ir pasilieka būti parašyto teksto paskutiniu ženklu. Pasilieka būti tašku.
  — O, Aukščiausiasis,— atsidustu, — aš labai pavargau. Tačiau — ne, tu nesupranti. Visai nesupranti. Neg ir nesuprasi jau? Sakau, pavargau gi.
  — Cha, ha, ha, — it džergždamas plieną čaižiai nusikvatojo iš taško Vaidinimas. Ir komentavo: —Tik paklausykit, kokį stebuklą surado Pranucis. Žmogus, atrodo, pragyvenęs tiek, kad į visas keturias puses tik lenkis, tik lenkis, neužčiaupdamas burnos padėkoms, o jis, mat, dar vis nesuvokia, kad kuo arčiau Viešpaties, tuo esi sunkesnis. Tuo labiau  netikęs.— Ir jau kalbėdamas pats į save ir lyg pamėgdžiodamas mane: — Girdi, „pavargau“. Nepavargai, o apsunkai, dzieduli. Cha, ha, ha.
   Pajaučiau, kad ir ką bepasakyčiau, Vaidinimas neatsilieps. O man atsirado pagunda perkramsnoti jo žodžius, sukurti iš jų tai, kas man suprantama, aišku, teisinga, kad  nereikėtų dėl to dvejoti.
   — Pasikalbėjome ir, regis, protingai,—atėjęs  šalia sustojo Mano dzievulis — Lizdeikos lazda ir paieškojęs kaip jam patogiau  įsitaisyti, atsirėmė į mano juosmenį. Tarė:
   — Vaidinimas ne viską pasakė. Reikia žinoti ir neužmiršti, ką jis ketino pasakyti. Žinoma, ir šį kartą jis vaidino, tačiau nedaug. Rašyk.
  — Jis neretai taip. Tai jo maniera ne viską pasakyti. Tačiau kaip kas jį besuprastum, dėl to nepyksta. Būna, net pasidžiaugia, kaip prastas poetas, kad jį galima suprasti ir taip, ir anaip.     
   — Rašyk
   Vėl bakstelėjau varno Goliaus padovanota plunksna į kvadratą, skirta kalendoriaus užrašams. Ir plunksna nebuvo sunki, nors, sakyčiau, dėliojau nelengvus Mano dzievulio žodžius. Ir  buvo  įdomu, kad, mano galva, ir aš buvau nusitaikęs pamintyti panašiai kai Mano dzievulis.   

2. Žiūri ir matai: yra rankos. Tačiau ką jomis bepakelsi, jeigu šaukštui panešti iki burnos joms darosi vis sunkiau.
Yra kojos, bet kaip toli ir sparčiai jomis nukeliausi, jeigu lengviau būti savyje kaip į kiautą įkritusiai sraigei ir po truputį pampti,
kol ateis laikas, kai ir kiautą reikia palikti Viešpaties globai. Ar ne tai, Vaidinimai, norėjai mums pasakyti? Ar ne todėl tau iki
kvatojimosi juokinga, kad nepaisant nelinksmos tikrovės, mums dar rūpi po kojomis turėti net ir žemę. Numanom, kad, beje, 
mūsų dar laukia tavo klausimas: išties, Pranuci, kam tau, o ypatingai, kam Lizdeikos lazdai reikalinga trečioji biblijinė pasaulio
kūrimo diena. Na, iš tiesų — kam?                                                                                       
Prieš tau pasirodant, Vaidinimai, kažkur netoli, visai šalia išgirdome Archimedą, bet tokį, kai jis toks, kaip Tada, kai jam 75.
Švystelėjo kirčiui pakeltas romėno kardas, o senis jam taip: Neliesk mano skritulių.
Gal žinai, Vaidinimai, kam jie jam reikalingi?
Mums irgi tai rūpi sužinoti. O visa  kita jau paskui, vėliau. Bet neatrodo, kad visa tai būtų svarbu. Nors, regisi, kad tau dar vis 
rūpi žinoti, koks biesas mus panudino dvejais... Atsiprašau,  netgi daugiau negu dvejais  metai anksčiau pasiskubinti arčiau
Aukščiausiojo.                 
Iki.

— Pakaks. Jeigu turi ką pridėti, parašyk ir dėk tašką, — pasakė Mano dzievulis.

0

8

Iš kelionių po Savęsp (Ašašai) VIII    http://sa.uploads.ru/t/H5iyz.png

Daug  kartų, kur atrodę bent kiek labiau reikia, esu citavęs  Seneką

Mintyse pasižymėjau: dar mėnuo ir bus pusė metų, kai paskutinį kartą atverstas kalendoriaus lapelis taip ir paliktas. Taigi, be šeštadalio jau pusė metų. Lyg nemažai, o (pagalvokime tik) sutalpinta vienoje dienoje. Betgi ar neakivaizdu, kokia didžiulė erdvė dar vis tuščia. Ėgi, ko klausti, kaip atsitiko, kad taip  lengvai užverčiame nepilnus  kalendorių lapelius. Atrodytų, nedideli, tačiau ir jie kone tušti. O gal tik taip atrodo? Gal tiesiog bijome, nedrįstame į  juos atidžiau pažiūrėti, pasidairyti, paieškoti ir surasti ten netgi save?
   Daug kartų, kur atrodę bent kiek labiau reikia, esu citavęs Lucijų Anėjų Seneką, dažniausia  – iš jo pirmo laiško „mielajam Lucilijui“:
   Įsižiūrėk atidžiau: didžiausia gyvenimo dalis  praeina mums darant klaidas, didelė – nieko  neveikiant, o visas  gyvenimas –  darant ne tai, ką  reikia. Ar galėtum nurodyti man tą, kuris brangintų laiką, kuris  įvertintų  dieną, kuris suvoktų, jog  miršta kasdien? Juk  klystame  laukdami  ateityje  mirties: didžioji jos dalis  –  jau  praeityje,  nes  prabėgusį  gyvenimo tarpsnį valdo mirtis .
– O toliau taip, – išgirdau man gerai pažįstamą Senekos šnektą: – Taigi  daryk taip, mielas  Lucilijau, kaip rašai darąs: neprarask nė valandos.

– Seneka? Anėjus Lucijus? Iš kur tave mieli dzievuliai čia atnešė?
   – O tu, Pranuci, taip pat, taip pat. Taupyk,  saugok savo laiką kaip Lucilijus ir padėk jį kitiems taupyti.  O kodėl aš čia? Regiu, kad nelengvi laikai atėjo. Tai su  jais ir aš.
   Po ilgiau užtrukusių susitikimų su Seneka man visuomet  ne kaip sekėsi įsitraukti į pašnekesį. Matyt, kad visuomet norisi pasirodyti iš geresnio molio lipdytu, bet dažniau gaunasi  priešingai – pasimetu ir pasirodau it nesurinktas, nesutelktas į vieną, it ne savas. Toks [i]aš man geriausiai atsimena, kai Senekai atėjus, paskubėjau dar nepasisveikinęs tart. Tolokas tas laikas, bet įsiminė.

Kalbėk…
Daug ką girdėjau, bet...
Bet tu ir vėl.
Net negaliu suprasti,
Kokia lemtis vis veja pas mane?
O gal tai aš, į užmarštį nuskendęs,
Atmintimi bandau gaivint save
Ir klausiu vis:
Nejau čia tu,
O, Lucijau Seneka,
Durim girgždėdamas, pažadinti bandai.

Man ir dabar nelengva suprasti, ką taip  kalbėdamas norėjau Senekai pasakyti. Numanau, kad padėką, jog neužmiršta kelio ateiti ir kad jo pasakojimai praturtina dvasią, tačiau, deja, ne vienas bičiulių, klausė – apie ką aš čia? O Seneka? Kaip jis tuomet atrodė?     
   Nesutriko jis ir aną kartą.  Pasiliko patikimas sau ir savo žodžiui, kurį  jis sako. Tuomet  jis taip:

Sakai, pažadinti bandau?
Tai slėpti, aišku, negražu,
Ir nors vis stengiesi į traukinį įsėsti,
Tačiau kas kartą vis ne toks, koksai esi,.
O vis jau buvusiu,
Vis tuo, kokiu buvai.
Ne sykį – netgi su lopšiu.
Ir vaidini: esą, važiuoja traukinys,
Esą, stotelė netoli,
Tačiau kai tik stabdyti pradeda
Tuoj išgirstu –
Ne ta, ne ta, ne ta
Ir ne dabar...

To mudviejų susitikimo liudininku buvo ir Bladukas. Nepalaukęs sužinoti, išgirsti daugiau, tuoj pašoko būti mano pusėje. Būti mano advokatu:
   – Atsiprašau, pone, tačiau turite žinoti, kad visus Vaidinimui pareikštus priekaištus prisiimu aš,  Šklėrių Bladukas. Ot taip. Aš prisiimu. Be išlygų. Tai mano paties Dzievulio  duotas amatas. Iš jo ir duoną valgau...
   – Betgi jus žinau. Mačiau, kaip vaidinote mane. Ir kaip visi, ar beveik visi, taip ir aš vadinu jus Vaidinimu.
–Tai va, tai va, – kibo į kalbą Bladukas. – Ten aš dar netikras Vaidinimas. Tai bandymas, sakytum, repeticija juo būti. Man pritrūko laiko jus geriau išmokti. Buvau girdėjęs tik vieną kartą jus vežėjui, taigi,  Pranucui sakant... – Bladukas it kažką atsiminęs pasižiūrėjo į mane, pasidairė aplinkui, kažką  pašnabždėjo tik sau ir vėl, sužiuręs į Seneką, tęsė nelauktai nutrauktą kalbą, bet dabar jau ryžtingiau. Jau  į tokį kaip įvykio liudininką neprotinga rodyti. Jis įvykio kūrėjas. Ir  jo kalba įspūdinga ir lengvai įsimena: – O kad  būtų tikra ir  akivaizdu, žiūrėkit, pone, į mane, – sako jis Senekai, – žiūrėkit ir matykit: nėra Bladuko. O kas yra, a? – dar paklausė.
     Bladuko nebuvo. Jo vietoje buvo Seneka.  Taip,  taip, Lucijus  Anėjus Seneka, bet ne ką tik atėjęs, o ankstesnis, buvęs, it atsikėlęs iš mirties, kuria, pasak jo, žmogus miršta kasdien. (Ar galėtum nurodyti  man tą, ... kuris suvoktų, jog miršta kasdien?) Ir man  šitoks Seneka įsiminė  ne tik išvaizda, bet ir veiksmu, įvykiu, būties  žiupsneliu. Aš irgi nebuvau užmiršęs, ką man tąjį kartą per Vaidinimą sakė lyg iš mirties  prisikėlęs Seneka:

Paimki į rankas,
Ką jau užrašęs iš manęs turi
Ir peržegnoki akimis
Raidžių lankas.
Galėtum melstis, bet regiu –
Botagas rankoje svarbiau.
Gal taip ir reik – vežėjas juk esi.

Nuo ano laiko jiedu, Seneka ir Bladukas nepraleisdavo progos  susitikti. Tačiau susitikimas  prie 2017- 03 -10  kalendoriaus lapelio nebuvo lauktas, o vis  dėlto žinota, kad jis bus, jis – lyg  Pajautos iškalbėtas. Dar Senekai nepravėrus durų pajaučiau, kad  kažkas atėjo ir štai atsitinka taip, kaip iš anksto  netgi nesumanysi, nesurežisuosi..  Nespėjau pasisveikinti, kai sieloje kažkas atlėgo ir buvo aišku, kad aš nereikalingas panašiai kaip aną kartą. Tačiau šį kartą Bladukas, persiorganizavęs  į Vaidinimą, savo  išvaizda persimetė į mane ir tokiu sugebėjimu negali nesistebėti, bet... betgi  žodžiai?  betgi kalba? Betgi jos  turinys?  Negi tai irgi iš manęs? Ir štai  atsiranda rimtas reikalas ir man  čia  būti, kad girdėčiau, pamastyčiau, suprasčiau...

Vaidinimas.
Maniau, kad pasakysi: eik velniop!
O tu? Tegu dievai dar manyje pasaugo.
Dar neseniai atrodė,
Ak, kiek daug draugų!
Vos ranką ištiesiu ir delną spaudžia.
Dabar jau nežinau, net ką kalbėti,
Tyla, tyla, tačiau ir ji,
Ramumo neteikia, oi – ne.
Štai laiškas. Algirdas Ražinskas rašo,
(Poetas, filosofas, dar kažkas),
Bet man pakanka žodžių jo kelių:
Kai kelsi taurę
Tai pakelki bent už du.
Ir jeigu atvirai, tai, regisi,
Kad Vieno tyloje
Perkūnai pasauliniai griaudžia,
Nesigailėdami nutrenkt žaibu.
Girdi, ką tau kalbu? –
Kai kelsi taurę
Tai pakelki bent už du...

Lucijus
Tai sena, kaip ir mano laikas.
Kiek šimtmečių nuo jo?
Kone su Kristumi vienmečiai...
O Roma, kaip toli esi!
Bet vis dėlto esi tu mano
Ir tų, kurie tik tuo laiku
Su žodžiais burnoje gyvenom.
Ir tu rašyk ne iš dangaus ar nuo lubų,
Nors tavo raštų Lucijui nereikia.
Galbūt tai sutvinksės krauju
Ir tau pačiam bus įdomu
Išgirst save laike, kuris tik tavo.
Kapais ateiname vieni kitų,
Kol durys sugirgžda ir klausiam –
O Lucijau, nejau vėl tu?
Taip, aš, tačiau ir aš ne tas,
Kuriuo jau anąsyk buvau...

Vaidinimas.
Manai, kad suprantu?
Bet ar reikėtų tokį kelią eiti,
Jei viskas vėl, kaip anuomet?
Prisėsk... Tyloj nereikia žvakių degti
Ir pailsėkime bent nuo savęs.

Lucijus:
Ir tai ne nauja – pailsėkim nuo savęs,
Bet poilsis keleiviui reikalingas, – .

pasakė Seneka, bet dabar  jam parūpo kalendoriaus lapelis. Kurį laiką patylėjo, paglostė, atsiduso lyg nupūsdamas nuo jo dulkes, paklausė Vaidinimo, ar tikrai lapelis kaip ilgai  neatverstas, kaip rodo jo data.
   –  O mielas Lucijau, šitokių reikalų sumanymuose aš tik  Bladukas. Ne ką galiu pasakyti – ir atsigręžęs į  mane: – Tavęs, Pranuci, klausia, kaip seniai kalendoriaus lapelis atverstas.
   –  Kandžius geriau žino.  Buvo ankstus rytas, kai jį atvertė.
   –  O dabar?
   –  Iki vakaro dar toli..
   –  Dar toli, – atsiliepė visą šį laiką tylėjęs Alfonsas  Žilys. Regėjosi, kad tylėti jam buvo sunkiau negu kalbėti. Tačiau balso nekėlė. Šnabždėjo kaip bažnyčioje: – Ne kažin kaip, bet mokėjau kalbėti rusiškai, bet nesakiau. Tai jie nežino. Rusiškai kalba. Vienas pasakoja. Sako, buvom pas tėvus jo nuvažiavę. Sako, tėvas ne pilno proto ir abu seneliai. Tai, sako, taip nieko gero ir  nesužinojome.  O tėvukas, kai  atvažiuoja skrabai, tai  jis apsimeta nepilno  proto..
– Tu  čia  mano žiniai,  Alfonsai?.
– Kiek laiko  praėjo, o kaip viena  diena. Ir nesinorėtų, kad taip greitai užsibaigtų.
– Ačiū, – kažkodėl padėkojo Seneka.
– Keturias klases baigiau Mane mokytojai taip jau pavertė, kad  tikras buvau patriotas. Neklausiau šitų visų... Ir rusai, kai  užėjo, pradėjo  vežti mano mokytojus. Bet  jie sugrįš. Kandžius taip pat sugrįš. Žinai  gi, kad ir kaip kitur gerai, bet namuose geriau.
Pelėda
2017-08-12 07:36:17

0

9

Iš kelionių po Savęsp (Ašašai) IX    http://s4.uploads.ru/t/TqkuX.png

Sujudimas galvoje ir kalendoriaus lapelyje

– Ar teisybė, Pranuci, kad tavo galvoje buvo įsitaisiusios dvi papūgos? – aplink apsižvalgęs, ar labai nesame girdimi, truputį drovėdamasis pasiteiravo Alfonsas Žilys. Tuokart nesimatė, kad  kas būtų arčiau, tik Jadvyga – miela, greita ir talpi atsiminimams jo žmona. Tai ūkio žmonės, Lietuvos karalystės žmonės su rūpesčiu, kaip įželti į savo  kraštą, kad jis niekaip negebėtų pasimesti. Tačiau ir aš pajaučiu, kad man irgi geriau, kai jie kažkur arčiau, šalia, kai ieško progų susitikti, pasisveikinti. Ir labai smagu buvo išgirsti Alfonsą teiraujantis apie mano galvoje įsikūrusias papūgas. Užmiršęs gi jau, ar bent  primiršęs jas buvau.
  – O pats, Alfonsai, ką manai? Ar buvo jos? Ir kodėl tik dvi, jeigu buvo?
  – Apie kitas man niekas nepasakojo. Nesu girdėjęs, – atsiliepė kalbėti Alfonsas. – Tačiau dvi papūgos galvoje – tai normalu. Kitose galvose netgi daugiau pasitaiko. Vardai irgi. Sako, viena Nadeždos, kita Potjė vardais. Kodėl gi  – ne? Ne viena Nadežda  po pasaulį vaikštinėja, kaip turbūt ir Potjė. Bet sako, kad Nadežda – tai Krupskaja. Lenino žmona. O tokia ji tik viena.
  – Štai pasirodo, koks turtas mano galvoje. O – cho! o - cho!  Kaip ten? „Pavydėkite! Aš – Tarybų Sąjungos pilietis, – prisiminęs Vladimirą Majakovskį neiškart pataikiau  pajuokauti, bet kvatoti nebandžiau ir netrukus pajaučiau, kad gerklę užgriuvęs kutenimas greitai praeina. 
  – Nepyk, bet toks tavo turtas, Pranuci, man  labiausiai nepatinka, – atsiliepė Alfonsas. Ir  mačiau, kad veidas temsta.
  – O Potjė? Kieno ji žmona, Alfonsai?
  – Apie Potjė ne ką  žinau. Sako, kažkoks valkata, anarchistas, bet giesmininkas. Net ir giesmę sukūręs. Betgi turėtum žinoti, Pranuci.
  – Sakai, turėčiau atsiminti? Hm, įdomu, įdomu. Tačiau atrodo, kad ir be tavo pajautų pradedu tai daryti. Norėjau pakikenti, o pasirodo, kad džiaugtis reikia. Taip, taip, Alfonsai. Labai pasidžiaugti reikia, nes, regisi, kad dar vienas nemenkas gyvenimo gabalas į atmintį iš  užmaršties pasirengęs sugrįžti. – pasakiau Alfonsui, o paskui visiems, kas begirdėtų, tačiau įtaigiausiai sau: – Turbūt taip ir buvo: žinojau ir valkatą Potjė. Galbūt ne kartą jo sukurtą giesmę  giedojau, bet daug vandens nutekėjo. Karieta sudužo. Vidinis nepareina. Kandžius išėjo. O į  mano atmintį irgi it Tunguskos meteoritas buvo įkritęs. Beveik visą šešiasdešimties metų savo gyvenimą buvau užmiršęs. Per akimirką, per nežinia kaip ir be karietos, ir be atminties pasilikau Smagu, a? Atmintis ne taiga. Manau, kad anoji  greičiau atsigauna. Kita vertus, kas pasakys, ar tikrai atsigavo? Tačiau tikiu mielas žmogau, oi tikiu, kad atsiminsiu. 
  – Eženas jo vardas. Eženas Potjė, – patalkino savo žiniomis Jadvyga,  – o giesmė?..  Taigi paklausykit, – pasakė ir netrukus išgirdome:

Dobuot! les damnes de la tarre
Dobout! Les forcats de la faim..

Jadvyga Žilienė uždainavo „Internacionalą“ jo  gimtąja prancūzų kalba.
  – Irgi, mat, patriotė, – priekaištingai žmonai pasakė Alfonsas ir nežinia ką dar buvo susiruošęs tarti, tačiau man tai buvo netikėtai džiugi žinia, ji buvo emocionaliai stipresnė už Alfonso priekaištus ir išėjo į proveržį: 
  – Vivat! vivat! – šaukiu ir plojau, stipriai dauždamas delnu į delną, – Valio! valio! Jadvyga,  tu nuostabi  moteris. Tu  nuostabiausia mokytoja. Vivat!  Valio! – neskubėjau išneršti džiaugsmui, o atslūgus jam, vėlgi nemokėjau paaiškinti, kad taip triukšmingai džiaugiuosi girdėdamas ne tik giesmę, bet ir papūgas. Vėl. Daug išgirstu. Visą Nadeždos Krupskajos ir  Eženo Potjė atsiradimo istoriją ir judviejų neįprastos veiklos darbymetį.
  Netikiu?
  Ko gero – ne.  Tačiau vis geriau suvokiu, kad pagaliau verta liautis netikėti net ir labiausiai neįtikėtinais dalykais. Bent vieną kartą pasirodę, jie neišnyksta. Ir net tie, kurie nepasirodę, tačiau pradėję megztis smegenyse, jie irgi būtinai atsiras. Tik kaip tai pasakyti  paprasčiau, aiškiau, pasakyti  taip, kad  dėl to net ginčytis nesinorėtų.
  Nesmagu, kad tai jau daug kartų bandyta, tačiau rezultatas, deja, toks, kad skėsteli rankas, trukteli pečius, o  karietos vis dėlto nėra. Buvo, o nėra. Ir Vidinis buvo, o nėra. Ir Kandžius išėjo...
    O Vaidinimas? Ką veikia Vaidinimas, kad tiek daug išėjusių ir nemokančių atgal pareiti, – mintyse  kaip sapne papriekaištavau (ar  pasamprotavau), o sužiuręs į Jadvygą:
– Atsiprašau, ponia, kad va taip ištižau. Tačiau labai dėkingas, kad pagiedojote „Internacionalą“. Atsiminiau. Visą. Lietuviškai. Ir tau, Alfonsai, ačiū, kad  pasiteiravai apie dvi papūgas. Maniau, kad irgi išėjo, o paskui visai užmiršau, kad jos tokios  kada nors pas mane buvę. Meteoritai trenkia ne tik į taigą. Ne tik..
    O tuomet nors ir vėl netikėk, betgi ar ne todėl ir patikima, kad  Dievas yra.

– Girdėjai? Karieta kaip karaliaus rūmai, – visu balsu pasakė Nadežda. .
    – Kur važiuoja? – visu balsu pasidomėjo Potjė .
    – Dar niekur, bet reikia tikėti, kad važiuos, – neabejojo Nadežda. 

Ir ką pasakyti?
  Po tokio akibrokšto abi papūgos paliko mus užkimusioje tyloje.
  Kaip po netikėto šūvio.
  Tačiau tai irgi truko mažiau, negu mums  norėjosi. Klausą sujaukė nedidukas sąjūdis kalendoriaus lapelyje. Girdėjosi kelių asmenų pasitarimas šnabždesiu, bet tuoj pasigirdo ramus vyro balsas.
  – Atsiprašom, ponai, kad drįsome paprašyti jūsų paslaugos, o būtent paprašyti dėmesio, – pasakė ir paaiškino: – Mes, kovo 10 d. varduvininkai  kalbėsimės tarpusavyje, bet su intencija, kad vieni  kitiems rūpime ir jūs suprasite. Netgi geriau, negu tai, ką  išgirsite. Tačiau pradžioje vis tik teikia persižegnoti.
  – Persižegnoti?
  – Taip, taip, reikia  persižegnoti, nes ir žegnonė, kad  geriau  suprastumėte. Ir taip: „Vardan Kabelių, ir Marcinkonių, ir Ratnyčios parapijų sakau gi – reikia naujo kalendoriaus“.
  Tai mano, varduvininko Naubarto, žodis. 
  Betgi taip žegnodavosi Kandžius, – toptelėjo  galvoje. Tačiau visi trys – abu Žiliai ir aš, paklusniai vykdėme išgirstą žegnojimosi tekstą:
  Vardan Kabelių, ir Marcinkonių, ir Ratnyčios parapijų sakau gi – reikia naujo kalendoriaus.

0

10

Iš kelionių po Savęsp ( Ašašai) X   http://se.uploads.ru/t/nBKsh.png

Pašnekesys tarp kovo 10 d. varduvininkų neužtruko. Prireikė kelių minučių, kai iš tuščios erdvės išniro Naubarto ranka. Tik. Laisva ir darbšti it robotas ranka. Ji ryžtingai išplėšė iš kalendoriaus lapelį ir, truputį lukterėjusi, kol prakalbės Naubartas, padavė jį man. O Naubartas taip:
– Laikyk, dzieduli. Laiko niekuomet daug nebūna. Niekuomet. Net ir numirti laiku nespėjame. Tačiau neverta dėl to liūdėti ar kitaip sau priekaištauti. Gera žmogaus tarnystė gyvenimui reikalauja aukos. Tai mano, varduvininko Naubarto, ir darbas, ir žodis. – tačiau peržegnojo ne žodis žodin kaip pirmą kartą; žegnonėje paminėjo ir dzūkų kraštą: „Vardan Kabelių, ir Marcinkonių, ir Ratnyčios parapijų sakau gi – šilinių dzūkų kraštui reikia naujo kalendoriaus“.
Ir nei „sudie“, „nei iki pasimatymo“.
Betgi, kantrybės, Jadvyga ir Alfonsai, kantrybės, Pranuci. Palaukim. Argi verta skubėti?.
– Taigi! – vienu šiuo žodeliu mudu su Alfonsu žadino Jadvyga. Ji pirmoji suvokė, kad, kaip sakoma, mišios baigėsi ir galima (ir reikia) skirstytis, sugrįžti atgal į žmogaus tarnystę gyvenimui. Po truputį aiškėjo ir toks paradoksas: atrodytų, iš tuščios erdvės, būtis, kurios akimis nematėme, pajautose reiškėsi turtingiau, negu matomas pasaulis. Gerai, žinoma, kad esu aš, kad šalia regiu esančius Alfonsą ir Jadvygą, bet kartu supranti, kad balius dar nepradėtas, jis tik talpinasi, susisėsdamas už stalų, išsidėliodamas su muzika neapibrėžtoje erdvėje.
– Velnias buvo, ar – ne? Du kartus peržegnojo. Bet kaip! Nei aš žinau Kabelius, nei Marcinkonis ir Ratnyčią su jų parapijomis, bet žegnojausi, – atsigavo pakalbėti Alfonsas.
– Gal todėl ir žegnojo, kad žinotum, – tarė Jadvyga.
– Tai jau! „kad žinotum“. O šiliniai dzūkai? Iš kur jie?
– Iš ten, Alfonsai, kur anos trys parapijos ir kur užsilikę „dzieduliai“ gyvena. Marcinkonys sostine galėtų būti, – pasakiau, nekeldamas akių nuo lapelio ir girdėdamas, kaip skaudžiai jis išsiplėšė iš kalendoriaus. Ir išties, kuo jis nusidėjęs, kad negalėjęs būti kalendoriuje. Bet – ne, reikia išplėšti, o ir Naubartas apie tai taręs kaip apie jo darbą: „tai mano, varduvininko Naubarto, ir darbas. ir žodis“.
Ak, Naubartai, ar reikia apie nesmagų dalyką taip reikšmingai tarti, – mintyse pakalbėjau jam. Jo vardas lapelyje įrašytas tarp Silvijos ir Butgailės vardų, toliau seka Emilis ir Gerardas. Ir suvokiu, kad visi jie bent po sakinį tarė, parūpinę mums žinojimą, kad turėtume suprasti daugiau, negu išgirdome juos kalbančius. Šį nemenką reikalą supratome nepasiaiškindami tarp savęs.
– Jadvyga, Alfonsai, ar judu įsitikinę, kad gerai įsimenate, ką varduvininkai tarp savęs kalbėję? Jie nesidrovi manyti, kad mums kažką labai reikšmingo pasakę. Daugiau negu išgirdom.
– Kaip dabar girdžiu, – atsiliepė Jadvyga.
– Žinoma, – pasakė Alfonsas.
– Žodis žodin – patikino papūga Nadežda.
– O! Ir jūs čia, Nadežda. Ir Potjė. Maniau, kad ir vėl dingsite į sapną ar kur. Tai nuostabu, kad – ne, – apsidžiaugiau sužinojęs, kad turime tokią patikimą paramą, kad rūpestis, ar atsiminsime išgirstą varduvininkų pasikalbėjimą sunyko iki minimumo. Buvo įdomu, kad regėjosi, jog ir aš gebu detaliai pakartoti jų pasikalbėjimą. Bet, žinoma, užtrukęs laikas atmintį naikina ir neatrodė, kad galima tokį dalyką ignoruoti.
– Aš irgi neužmiršau, bet vis dėlto pabandykim pasikartoti, ką jie kalbėję.
– Pasikartoti? Na, galima ir pasikartoti, bet kad iš degtuko priskaldytum malkų, taigi taip nebūna, Pranuci, –pasakė Žilys,
– Užtat labai nesunku mišką tuo degtuku padegti. Namus taip pat, mano mielas vyreli, – atsiliepė Jadvyga ir nesileisdama į samprotavimus, pradėjo atsiminimų darbą.
„Tačiau tai irgi tik pradžia. Tik persižegnojimas. O visų pirmiausia tuoj pat, nedelsiant, nusitaikius į Kandžių, reikia parūpinti antrajai lapelio pusei reikalingą tekstą. Dabar ji ten tuščia kaip kapui paruošta duobė“.
–Tai varduvininko Emilio žodis, – tuoj pat pranešė sakymo autorių Jadvyga ir nepanorus dairytis ir laukti, kad kas paskubėtų ateiti ir burtis kad ir į kelių žmonių kolūkį (kolchozą), dėjo mums į ausis kitą citatą (sakymą):

„Tu čia, Emili? Va tau! O jau mano akims atrodei žlugęs. Reikia būti dideliu bukagalviu, kad nežinotum Kandžiaus. Gal nesupyk, kad priminsiu, ką apie jį esi sakęs. O gal pats susiprasi atsiminti“
–Tai varduvininkės Butgailės žodis, – teikė žinią Jadvyga ir pasiteiravo, – kuris toliau, ponai?
Žvilgterėjau į Žilį, Žilys – į mane. Ir vienas, ir kitas buvome pasiruošę tai padaryti – iškalbėti citatą iš girdėto varduvininkų pasitarimo, tačiau mudu aplenkė Nadežda Krupskaja.

„O ką padarėm, ką darome, kad bukagalviais nepasiliktume? Tik susapnuoti Kandžių leidžiame. Ir tai tik dziedulio sapnais. Beje, kaip esu rodęs į Kandžių, taip gerai atsimenu, kad ir atsiminti nereikia. Mano žodžiai ir dabar kaip gyvi. Klausiau ir sakiau: „Kas jis, Kandžius? Šuo? Ir gal dar piktas? Tuomet atsiprašau: manęs toje kompanijoje nelaukite“. Tačiau taip elgiausi, kad sukrustute, kad būčiau truputį pamišėlis ir bent taip laimėčiau didesnį dėmesį? Pagirti už tai mane reikia, o ne peikti, ne priekaištauti“.
– Tai varduvininko Emilio žodis, – pranešė Nadežda Krupskaja.

„Tikrai miela tokį tave girdėti, Emili. Tačiau rodyti į tuščią kalendoriaus lapelį, manau, kad ir aš sugebėčiau. O ką ten parašyti? Kokiu tekstu jį užpildyti? Savaime neužsipildys. Tai faktas. Tačiau manau, kad geriau pasižvalgius, greitai sužinotume, kad ne tuščiai žvalgomės. Yra, beje, ir tekstų, tinkamų į lapelį įrašyti. Tik gal reikia pamastyti, kaip juos protingiau sukilnoti, sudėlioti“.
– Tai varduvininkės Silvijos žodis, – priminė jį Alfonsas Žilys... .

„Betgi ir vėl apsižvalgykim. Tu, dzieduli, ilsėkis. Aš čia kalbu apie Poe ir Pro. Po balius, po vakarėlius, kaip bitės po žiedus, o prie darbo? Ar kelio nežino, nesuranda? Te jos ir užpildo šį lapelį. Pirmą iš 1001. Ar manote, kad šitas skaičius šiaip sau čia atsirado“.
– Tai varduvininko Geraldo žodis, – pasakiau aš, bet neatrodė, kad juos pacitavęs galėčiau pasilikti neužtaręs Poe ir Pro. Ir todėl tariau: – Jos abi, Pro ir Poe, daug dirba Daug. Net ir tuomet, kai baliuose, kai vakarėliuose. Jos dirba kaip bites. Ir tai mano, dziedulio, žodis. Ir atsiprašau, kad jis ne varduvininko.

„O jeigu į lapelį dziedulis ką nors atgabentų iš knygos, kurią jiedu su Kandžiumi rašė? “
– Tai varduvininkės Silvijos žodis, – vėl pacitavo Nadežda Krupskaja.

„Dar vienas rimtas pasiūlymas. Bet kodėl tik dabar sukruntame, kodėl, a?“
–Tai varduvininko Naubarto žodis, – paskutinę citatą priminė Jadvyga Taip jau atsitiko, kad mokytoja ją retai pavadindavome, tačiau tokią ją kūrė būtent mokytojos profesija. Mokėjo ateiti prie žmogaus ir pavaikščioti su juo po mokyklą, kuomet jauti, kad joje būti labai gera ne tik dėl žinių. Iš jos akių žiūrėjo mielos, ramios pelėdukės. Paglosto pasitikusios tavo žvilgsnį ir supranti, kaip viskas, kas yra aplink tave, protinga ir pasakiška. Nieko, nei vieno daiktelio be pasakos. Ir jos dalyvavimas atsimenat varduvininkų pasikalbėjimą, buvo išmintingai reikalingas.
O aš vis pažiūriu į lapelį ir vis išgirstudžiu, kaip skaudžiai išplėšiamas iš kalendoriaus, o varduvininkas Naubartas taria: „Laikyk, dzieduli. Laiko niekuomet daug nebūna. Niekuomet. Net ir numirti laiku nespėjame.“
Sena tai, visi žinom, kad taip, bet, matyt, jog tie patys žodžiai kitoje aplinkoje kitaip deri, kitaip reiškiasi.,
– Kažin, kaip atrodytų kalendoriaus lapelis, jeigu jam patikėtume, ką dabar prisiminėm iš varduvininkų pašnekesio, – išgirstu Nadeždą ir suprantu, kad apie tai ne aš vienas pamastau.
– Gal neskubėkim, – sako Jadvyga, – Sugrįš Vaidinimas (Bladukas) su Seneka, sugrįš Poe ir Pro, galbūt dar kažkas į kompaniją ateis...
– O jeigu liktų vietos, tai, manau, kad „Internacionalas“ labai tiktų, – pirmą kartą prabyla Eženas Potjė. – Vis dėlto kažkoks nepaprastas reiškinys judinimas. Įdomu. Tačiau nemanau, kad „Internacionalas“ galėtų sutrukdyti geram darbui padaryti. Reikėtų kaip nors su Kaziuku susisiekti.
Kaziuku?
– Kalbu apie Kazį Binkį. O - cho! o - cho! kaip būtų įdomu, jeigu išgirstume. Jis pirmas jį lietuviškai prakalbino.
Pirmyn, vergai nužemintieji
Išalkusi minia, pirmyn!

0

11

Iš kelionių po  Savęsp (Ašašai) XI                       http://s5.uploads.ru/t/vzTWj.png

(...) ir atsiveria  Šklėriai

Ogi maniau, kad išnykę kone.
Paskubėjau. Na, taip – paskubėjau,
bet argi bėda, kai matai,
kaip iš Aš (skaityk – iš  manęs)
išeina ir eina sustoti,
kur buvę kadaise,
kur likę šiek tiek ir dabar,
kur bus ateity 
... vis eina ir eina
ten Šklėriai sustoti.

Taip baigiasi mano nesąmonės,
nes maniau, kad žaidžiu,
kur tuščia, kur nieko nėra.
Tik pasaka, į veidrodį žiūrint
(kad  vienas nebūčiau),
po trupinėlį kurta.

Ir regiu: vaikšto Šklėrius,
labai panašus į mane
ir tuoj pat, vietoj „Labas“ 
priekaištą sako:
Pienburnėlis esi, nors ir žilas. 
Mano laikas toli prieš tave.
Jeigu esam panašūs,
tai be nuopelnų tau...
Lig piemens nemažai dar
reikėsią priaugti,
bet turbūt nemanai
kad žmogumi būti,
tik  tiek neužtenka.

– Labas, Šklėriau.
Dievas mato –
džiaugiuosi sutikęs tave,
o jei girdisi tau
kad ne taip, ką sakau –
nesupyki.
Žodis buvo pirma.
Žodžio teisėje įsikūrus žmogaus karalystė,
bet Adomas kartu su Ieva
ir ten pirmesni, negu mudu.

Darėsi alpu.
  Ieškojau atramos neatsigręždamas, nes jaučiau, kad už pečių kažkas yra ir tik atsirėmęs supratau, kad tai  pušelė. Būtent ta, kurią  geriau atsimenu. Neaukšta, dangaus neužstojanti, net ir ne puošni, bet įsimenanti. Kiek ji man artimesnę už daug  kitų, nekalbėsiu, nes tai būtų neprotinga, tačiau ji iš toli, dar iš vaikystėje matytų  peizažų ir ošusi netoli  gimtinės kiemo, įsikūrusio prie Ūso balos smėlėtame lauke. Suvilgęs liežuviu lūpas ir  kalbėdamas apie susitikimą su Šklėriumi, tariau jai:
  – Negi ir vėl reikia  sakyti, kad tai  pradžia?  Ne,  mieloji. Daugiau taip nerodysiu. Jau pavargau nuo panašių „pradžių“, kurių  buvo tiek, kad suskaičiuoti nelengva. Tai ne pradžia, tai nūdienos regėjimas. Ir tik.  Net nesitikiu, kaip kad  anksčiau būdavo, kad po jos galėtų atsirasti, kas esmingiau parodytų  į  Šklėrius. Patikėk, pušele, bent aš ir mano duona, kurią valgau, netikime, kad taip galėtų  atsitikti. Pradžia, kažkur ten, iš kur ateina daugtaškis.
  – Betgi jis čia užrašytas. Nemanau, kad sunku  suprasti, ką jis reiškia, – ramiai pakalbėjo pušelė. O aš irgi, palikęs daugtaškį ir lyg  peršokęs į kitą  kalbą, paklausiau: 
  – Kaip manai, pušele, ar nebūtų kažkaip ne taip, jeigu šitą užrašą įkelčiau į Kovo 10 dienos lapelį?
  – Tačiau jeigu pasiūlytum kitą tekstą ten įkelti, manau, kad man irgi būtų protinga neprieštarauti. Irgi tiktų.
  – O jeigu  konkrečiau?
  – Aš dažnai girdžiu, kaip dirbi prie tekstų, o neretai ir  paošti bandau, lyg  būčiau  tekstui  muzikinis apiforminimas. Bark, jeigu nepatinka, bet man irgi norisi  atsiminti ir gyventi.
– Dėkoti tau reikia, o ne barti.  Tačiau vis tik sakyk, kokį kitą tekstą siūlytum užrašyti į išplėštą kalendoriaus lapelį.
– Neskubėti. Argi galima buvo numanyti, kad iš jo išsisodins penkių žmonių desantas. Ir man kažkodėl regisi, kad jie irgi nori kažkaip įželti į  žmogaus gyvenimą. Būtų protinga sužinoti, ar desantas ne didesnis ir ar jam nepriklauso ir Šklėrius. Kalendoriaus lapelyje neįrašytas, jo nėra, bet tai nereiškia, kad taip negalėtų būti. Lapelyje  neįrašyta nemažai ir kitų vardų, bet juos kaip kovo 10 d. varduvininkus mini kiti  šaltiniai. Jų visų  mudu nežinome, bet gi matome, kad Vilkpėdėje  šalia Butgailės – Emilio – Geraldo – Naubarto – Silvijos kaip varduvininkus dar mini  Medūnę – Mintautą su Mintautę. Naumantą taip pat. Man, pavyzdžiui, labai  gera, kai  tu  mane atsimeni.
  – Man irgi gera, kai atsimeni ir labai patinka. Nežinau, bet vis neatsikratau minties, kad tai lyg man paskirta. Bet jeigu ir – ne, netark teisybės, –  paprašė pušelė ir  tuoj  supratau, apie  ką  ji  pakalbėjusi. Dainavo ir ošė:
Ateik, pušie!
Dainuosim dainą       
Apie šilus, kuriais supaus –
Ten daug kas eina ir nueina,
Neradę kelyje žmogaus.

Dainuosime ne kaip poetai...
Štai ta neišranki vieta,
Kur kaip kare pilki kareiviai
Po mūšių pailsi ir va,

Žaizdas kraujuojančias nuplovę,
Surinkę kritusius draugus,
Ne skausmą, netektį ar šlovę –
Dainuoja dangų ir namus.

Mūsų likimuos girgžda žvyras.
Ir ne svarbu, jei kas girdės,
Kaip prie pušies pravirksta vyras,
Priglaudęs širdį prie šerdies.

Ateik, pušie, aukštais smėlynais –
Danguj tylu, bet vyturiai,
Baltom pavirtę titnaginėm
Dar supa atmintį lopšiais.

Kol kalbina sapnais išėję,
Kol laikos šuliniuos vanduo,
Kol dar ir aš Gilus Rugsėjis,
Ateik, pušele. Nevėluok...

Dainuosime ne kaip poetai –
Kai kur skausmu, kitur – maldom...
Ir dainos miršta kaip kareiviai,
Aptekę kruvinom žaizdom.

–  Na va, o aš jau ir užmiršau. Nepyk, žalioji. Girdžiu tave ošiančią, o dvasioje ir liūdna, ir džiugu. Bet gal tik taip ir įmanoma, kad  vis  labiau atsivertų Šklėriai. Jaučiu  tavo didelę  talką ir  visuomet  pavargęs  ateisiu  atsiremti į  tave. Prašau: negink šalin, nepravaryk...

0

12

Iš kelionių  po Savęsp (Ašašai)XII                   http://sh.uploads.ru/t/eQ6lB.jpg

12. Šklėriau, aūūū! Kur tu?

Pirmą kartą savarankiškai persižegnojau taip, kaip pamokė desantininkas Naubartas. Nei ragintas, nei prašytas, nei sapno įtaigotas; sustojau prie lango, žiūrėjau kaip pateka saulė ir, prilietęs dešinės rankos pirštais kaktą, pradėjau: vardan Kabelių, ir Marcinkonių, ir Ratnyčios parapijų sakau gi – šilinių dzūkų kraštui reikia naujo kalendoriaus.
  – Reikia, – lyg kas atsiliepė. Ar tik ne Naubartas? Nes po kurio laiko irgi lyg išgirdau anksčiau sakytus jo žodžius, kad, girdi, „tai irgi tik pradžia“.
  – Pradžia jau buvo. Ji iš ten, iš kur ateina daugtaškiai, – atsiliepiau ir pagalvojau, kad kovo 10 d. varduvininkai vis dažniau įvardinami kaip desantininkai. Hm, kaip desantininkai – užsikabinu už minties ir man nepasinorėjo, kad toks blykstelėjimas užgestų kaip iš titnago įskelta kibirkštėlė. Hm, bet kada tai buvo, kai paskutinį kartą mačiau iš titnago pakilusias sušvytėti ugneles? Ir kodėl atsitinka taip, kai, atrodytų, užliūliuota, užmigdyta, užmiršta būtis netikėtai prisikelia. Ir taip būna neretai, kad irgi, atrodytų, ar verta stebtis prisikėlimo reiškiniu, kaip neįprastu. Kad ir žmogaus...
  – Šklėriau, aūūū! Kur tu?

Ir būna priešingai. Atrodytų, nesuspėju apsižvalgyti, o jau, žiūrėk, kažkas ir iš tavo gyvenimo, iš atminties dingsta, apsikasa, užsimaskuoja. Lyg nebūta. Netgi miestus prisieina atrasti netyčia. Atrasti užpūstus, užneštus, užklotus žeme. Net ir civilizacijas.
  – Šklėriau, aūūū! Kur tu!

Ir kai girdžiu, kai žmonės pasako, kad su Kandžiumi mane matę bažnyčioje tai irgi kažko pritrūksta, kad pats tai atsiminčiau, bent tiek, kiek pats parašiau. Neįtikėtina, bet skaitydamas ir pats sudvejoju, ar tikrai taip rašiau. O jeigu aš, tai ar nesirgau tuomet? Kita vertus, gal tai iš sapno, kurio nesugebėjau atskirti nuo tikrovės.
  – Šklėriau, aūūū! Kur tu?

Kažin, ką archeologai mano, atkasinėdami iš po žemių civilizacijas? Tačiau aš prie tokių savo rašinių pasijaučiu labai ne kaip, lyg priverstas matyti save praeityje turtingesniu, dvasingesniu. Lyg nemokėjęs suvokti, koks biesas man paliepė išeiti iš ten, ir iš tos bažnyčios, kur mudu su Kandžiumi.
  – Kandžiau, aūūū, kur tu?

„Kandžiau“? Va tau! Nesuspėjau prisišaukti Šklėriaus, o jau ant liežuvio Kandžius užslydo, bet stop, stop. Nenuslysk. Sakyk, ką man veikti su išplėštu kalendoriaus lapeliu. Ne aš jį išplėčiau, bet tokį jį nežioti sunkiau, negu matyti ant sienos neatverstą kalendoriuje. Toli tu, jau toli, Kandžiau, bet Šklėrius nepalyginamai toliau. Tačiau vėlgi savaime manosi, kad toliau už atmintį jis irgi nenukakęs. Aš nekalbu apie savo atmintį. Apie tavo, Kandžiau, taip pat – ne, aš kalbu apie atmintį kaip tokią, kaip kategoriją. Ir tikra, kad man pasitaiko su Šklėriumi pasikalbėti. Netiki? Aš irgi beveik – ne, bet paklausyk...

Aš:
Sakyk, ar čia ilgam?
Jei ne – nekelk kepurės nuo galvos;
Išgersime po gurkšnį šulinio vandens 
Ir grįžkime namo.
Žinau, kaip gaila
Kai ir vėl be nieko,
Išpustęs laiką, pareini,
Bet ne dievai mus, Šklėriau, laiko –
Daugkart guodžiau save mintim,
Kad leista bus prisirpti kaip spanguolei
Ir savo rudenį palaimint pilnatim.
Dabar jau proto daug nereikia –
Plika akim gerai matau,
Kokia lemtis ištiko puoselėtą viltį.
Tikėtis jau, kad bus geriau –
Laiko neliko.

Girdėjai? Tai va! O dabar pasakyk, iš kur tai? Pasakysi, kad pafantazavau. Taip, tai mano taip užrašyti žodžiai, betgi paklausyk toliau. Tai jis, Šklėrius.

Ir vis dėlto – eini ir ieškai,
Stuksi lazda kaip priekaištas bjaurus
Ir nesiliauji šaukt vardu.

Aš:
Na taip – einu, lazda stuksiu
Ir vis kaip beprotis šaukiu:
– O Šklėriau, kur tave velniai nuplukdė?
Na, bent šį kartą atsišauki, kur...
Kur tu esi, rupūžke?

Šklėrius:
Bet nesakau, kad taip nereikia,
Man miela pagyventi atmintim.
Naujiems laikams - savi ateiviai,
O tu dar vis apakęs praeitim.
Nežino Šklėriai mano kapo
Ne pasakas sapnais sekiau -
Aš jo lig šiandien neturiu:
Išpustė vėjai smėlį baltą,
Kur jo kruopelė – ten esu.
Netrink akių, tik užsimerki-
Dabar aš čia.
Per ašarą mane išplauki
Arba ... pabūkime kartu.
Sakai: šaukei – ieškosiu, kol surasiu
Iš kapo Šklėrių išsikasiu...
Taigi, esu tavo aky.
Stebėkis, jeigu tau patinka:
Tik tiek iš Šklėriaus bepalikę.
Ir netriukšmauk manydamas,
Kad gal kitaip galėjau būti.

Aš:
Bet jeigu taip, kaip čia kalbi
Tai kur ėjau, visur tavęs per daug.
Smiltelė smėlio? Dieve mano!..
Tu – Šklėriau,
Tu – galingo sodžiaus įkūrėjau...
Kas patikės, kad smiltele
Galėtum būti mano akyje?

Taigi, Kandžiau: kas patikės, kad tai ir man nelengva buvo padaryti. Kai į lopšį atėjau, Šklėriaus jau nebuvo. Ir nė vieno sodiečio, kas jo vardą (ar pavardę) nešiotų. O jo vardu įkalbėtas sodžius aplink toli išsivaikščiojęs po laukus, miškelius, po tarpubales. Ir vis tik manau, kad jam buvo smagu girdėt, kai sakiau:

Kas patikės, kad smiltele
Galėtum būti mano akyje?

Tai atsitiko ne kažin kaip seniai, ką įtikimiausiai byloja Pelėdos uokse surastas rankraštinis tekstas, pažymėtas 2012 m. gruodžio mėn. 29 d. data. Žiūrint iš jos, galėję atrodyti, kad aš meluoju, kalbėdamas apie Šklėrių kaip „galingo sodžiaus įkūrėją“, bet – ne, Neliko ir gatvinio kaimo struktūros, bet jis – buvo. Šklėrius buvo statybininkas, meistras, kūrėjas ir kaip Dievui tiko smėlėta žemė pušelei, miškui įželti, išauginti, taip Šklėriui miškas tiko kaimo statyboms išdrožti. Ir štai jo žodžiai lyg ir apie smėlio smiltelę, įmestą į akį, bet man tai padėjo sunkiai suprasti, kaip labai jis man reikalingas. Ir džiaugiuosi girdėdamas, kad ne tik man..

Šklėrius:
Iš jos ir sapnas netoli.
Ir ten mane sutikdavai
Manydamas, deja, kad gal
Aš apsimetėlis Šklėriaus vardu.
Nebėgau nuo tavęs, kaip ir dabar –
Ir visuomet buvau
Kuo iš tikrųjų tuo laiku buvau.
Tad neieškok manęs daugiau,
Jeigu pažint nenori.
Smiltelei kalbos nesvarbu –
Man reikia vėjo,
Vėjo reikia.

Aš:
Gal girtas vėl.
Bet jeigu net ir taip,
Šįkart pasirašau juodu ant balto –
Kuo nori būk,
Kur nori būk,
Man reikalingas Šklėrius.

Vardan Kabelių, ir Marcinkonių, ir Ratnyčios parapijų sakau gi...
  – Palauk, Palauk... nereikia skubėti, – sustabdė žegnonėje mano ranką Poe. Pats gi mėgėjas sakyti, kad norėdamas suvalgyti dramblį, reikia jį valgyti mažiais kąsneliais...

0

13

Iš kelionių po Savęsp( Ašašai) XIII                    http://s7.uploads.ru/t/SmGzd.png

Pekeliui į gilėjančią  atmintį

Poe (poezija) ir Vidinis... Kuo  jie man  skirtingi? Arba Pro (proza)  ir Vidinis?
   Apie tai pamastau atsargiai, bijodamas atvirai prisipažinti, kad abi  jos – ir Poe, ir Pro – labai  reikšmingai man jį, Vidinį, pakeičia. Baru, peikiu save, kad vis rečiau jį pašaukiu: Vidini, kur tu? O kai išgirstu atsišaukiančius Vi, Di ir Ni pritrūksta dvasios pamanyti, kad gal dabar už jį vieną kažkas kažkaip įsitaisęs gyvena trise. Ir gerokai jaukiau, paprasčiau gyventi, kai šalia yra Poe ir Pro, vėlgi  nepaisant,  kad ir per jas irgi  jautriai pajaučiu Vidinį. Kaip jis sugebėjo taip išsibastyti, išsibarstyti, išsimėtyti? Kaip  laikrodis laiką. Ar gali taip būti? Ar tai ne mano peties pastangos pateisinti savo egzistenciją, kai Vidinio reikmė nemenkai sumažėjo? O nuo kada tai prasidėjo, kažin, ar kas  bepasakys, tačiau prisimenu, kaip jis neretai įnikdavo dainuoti apie karietą, kuri ne ta, ne ta, ir dar kartą sakau – NE TA. Ji mums nepriklaususi. Nežinoma.  O Vidinis lyg  pats jos  vežėjas būtų – gieda ir vaidina jį.
   – Poe ar Pro, kuri arčiau? Pasakykite, ar kada apie Vidinį kaip karietos vežėją esame rašę?– parūpo pasidomėti.
   Atsiliepė Pro.
   – Lengviau pasakyti, dzieduli, ko mes apie jį nerašėme. Ir aš, ir Poe, o ir dziedulis.   
   – Na taip. Bet vis dėlto. Pavyzdžiui, ką tu iš parašyto apie jį geriau atsimeni?
   – Paieškosiu archyve. Gerai? Nereikės atmintį varginti.
   – Turėčiau ir pats atsiminti. Gal truputi niuktelėk,  stumtelėk. Jaučiuosi, kad pakalnėje  stabtelėjęs.
  – O kur Vaidinimas? – vėl  Pro. – Jis Vidinį irgi išmokęs  mintinai. Neblogiau kaip Seneką, – pakalbėjo ji, bet padaryti gerą paslaugą jai irgi buvo slaunu. Ir netrukus išgirstu kaip iš skaitomo teksto:

Užsimiršęs Vidinis sugrįžo atgal į butą. Vakaro laikas šlaistėsi trepsėdamas keliais laikrodžiais, bet dėl to greitesnis nebuvo, nors ir laikrodžiai atvežti iš Kinijos. Įsiklausiau į juos, bet neiškart suvokiau, kad tai jie šitaip. Atrodė, kad taip kažko kuičiasi Vidinis.
   „Eik, Vidini,– paraginau mintyse. – O tavo kepurė, kaip mano tėvo. Labai panaši. Dėk ją ant galvos ir eik. Tik anos, taigi tėvo kepurės, jau nėra, kaip ir jo paties“.
   O laikrodžiai, it  nežinodami ir  nenorėdami  patikėti, trepsėjo: nė –ra? nė – ra? nė – ra?...
   Jis ten. Tuomet irgi buvo ruduo ir tėvas laukė gimtadienio. Nedaug beliko iki jo. O jau tuomet... Oho! oho! Tuomet jau devyniasdešimt ketveri. Bet ar tiek – daug, jeigu jau ir man per sprindį iki aštuoniasdešimt?

– Pro, tu mano tekstą skaitai. – nesunkiai  atsiminiau sunkų rašymą, nors nepasakyčiau, ar kada lengvo būta. Dabar gi bet koks rašymas netgi pasunkėjęs. Kad ir paskutinis. Toks nedidukas, bet va skaito žmogus, o perskaitęs kalba į visas keturias pasaulio puses, kad, girdi, toks tekstas panašus į grindų šlavimą po sunkaus darbo
   – Tu, dzieduli, vėl man priekaištus sakai?
   – Todėl tau? Ne tu viena tokia, Pro. Ir kodėl manai, kad  tai priekaištai?
   – Tekstas apie Vidinį kaip karietos vežėją greičiau už kitus į rankas pakliuvo. Lyg kažkas specialiai  padavė. Nesakyčiau, kad ieškojau. Tikrai – ne, – pasakė Pro ir padavė jį man pačiam paskaityti. Tačiau irgi pajutau, kad skaityti man jo dabar nereikia, nes praeitis persimeta ne tik į atmintį, bet ir į mano būseną. Atrodė, kad esu ten, kaip parašyta. Mintys plaukioja, klajoja, kamuoliuojasi pasiekdamos Kiniją ir tolimesnius kraštus. Greitas žmogus, kai užmiršęs fizinį save, persimeta į dvasinę būtį. Galiausiai pajutau, kad giedu. Kartu su choru, kur aš solistas.
   Pro irgi  nelaukė, kad uždainuosiu Vidinio žodžiais sukurtą giesmę.

Ji ieško uosdama kaip šuo,
Tačiau kitų neklausia kelio.
Ir atvažiavo karieta
Parvežt dangun į balių.

– O ! – pašaukė  Pro, – Choro reikia. Choro, dzieduli, reikia. Kur jį dabar gausime. Tu, aš.  Kas  dar? Ar girdite? Mums  choristų reikia! Choro reikia! – garsi buvo Pro, bet tuoj, kaip ūmai pakilo, taip ūmai nuslūgo, įleisdama į ausis tylą. Ir man jau  neprireikė suabejoti, kad girdžiu Ne Tą karietą, girdžiu jos daina, girdžiu chorą:   

Dzingul, dzingul – kojomis į priekį.
Dzingul, dzingul – ačiū už gėles.
Neliūdėk, mergaite sengalvėle,
Saugoki darželį,
Būk ištikima.

Tylos reikėjo daugiau, negu turėjome, tačiau taupant ją, dar gebėjau suvokti, kaip man atrodo, nelengvą dalyką. Ne taip svarbu, kaip toli ar netoli praeityje paliktas laikas; kur kas svarbiau, kad jis buvo ir bet kokiu metu bet kokiame kalendoriaus  lapelyje gali ateiti ir pasirodyti netgi per savijautą. Taip, buvo toks laikas, kuomet girdėdamas Vidinį prie jo giesmės Ne Toje karietoje tiesmukiškai  manydavau, kad mano mielas bičiulis, ko gero, įsitikinęs, kad jis yra ne čia, kur iš tikrųjų yra, o ten, anoje karietoje, kurios nėra. Ir netgi ne jos keleivis jis ten, o vežėjas.
    Ir va, sakykite, ką dabar man tarti, kai jo čia nėra, tačiau, pašaukus jį, išgirstu, kas dar taip  neseniai  atrodė neįmanoma: ir karieta darda, ir žirgas žvengia, ir choras gieda. O ir aš pasijutęs solistu.
  Solistu?
  – Nagi, Pranuci, neužmik, – girdžiu Vidinio balsą. Ir paklusnus jam žiojuosi giedoti.

Kai nusipelniau kiek geriau
Trispalvėj Lietuvoj gyventi,
Bažnyčia pasiunčia mišias –
Kviečiu visus į šventę.

Girdi kas mane ar –  ne, bet choras – neabejotinai, nes kur dar galėčiau jį taip gerai išgirsti, kaip atsiliepiantį į mano pagiedojimą.

Dzingul, dzingul – kojomis į priekį
Dzingul, dzingul – ačiū už gėles.
Veža baliun Dievo avinėlį
Kryžiumi dabinta
Aukso karieta.

– Ėgi, kaip čia  taip atsitinka, Pro. – pagaliau atsigavau iš tokios būsenos.
  Vidinio nebuvo, tačiau būnant su Pro ar ir Poe, ir ypatingai kai jos abi,  niekuomet nemokėdavau patikėti, kad jo nėra. O šį  kartą netgi  ištariau:
   – Taip, Vidini, mums dar reikia pagiedoti. Kad ir taip, kaip dabar. – O Pro ir  Poe irgi neužmiršau: – Ko tylite?  Netikite?
   – Kodėl taip manai, dzieduli,– pasiteiravo Poe.
   – Ogi  todėl, mielosios, kad ir aš nelabai tikiu.
   – Ir turbūt pasakysi, kad jau laiko nebus patikėti?
    Patylėjau, bet tik  todėl, jog susikaupčiau, kad lengviau išsakyčiau mano  galvai sunkią mintį.
    – Man atrodo, kad savo pajauta senokai žinau, kad Vidinio karieta gyvenimui prasmingesnė negu mano „Dženė“ Žinojo, matė, suprato kas nors tai ar ne, tačiau su juo buvome labai  panašūs. Ir ypatingai tuomet, kai jis tyčia netyčia ant galvos užsidėdavo mano tėvo kepurę. Tuomet  jau ir pats  nemokdavau atskirti, kur tėvas, kur Vidinis. O  ir aš į juos labai panašus.
   – Ak štai kaip!  Betgi irgi parašyta. Tavo, dzieduli, parašyta, – išklaususi mano kalbą pasakė Pro, o Poe, prisiminusi dar „neataušusį“ nuo rašymo eilėraštį, teištarė jo pavadinimą: „Kraujas ieško savų.“ Jo teksto jai perskaityti neleido Pro, matyt, pasirūpinusi, kad prasidėjęs pašnekesys nebūtų per daug išdarkytas.
    – Palauk, Poe, palauk. Suspėsim, o dabar  atsiminkime, ką dziedulis parašė apie savo tėvužio kepurę, – pasakė ji, ir pasiėmusi atgal man atneštą rašinį, skaitė iš jo nemenką ištrauką.

Kaip niekuomet anksčiau, atrodė, lengvai įėjau į Šklėrių kapines ir vėl kaip tuomet mačiau, kaip po tėvo karstu pakištomis dvejomis apystorėmis virvėmis, jaunesni kaimo vyrai pakėlė jį aukščiau pražiotos duobės ir neskubėdami leido gilyn į kalnelį. Negili duobė, neaukštas kalnelis, o smėlis be žvirgždo, be akmenėlių, kažkada vėjų supūstas. Kunigas pakrapino bažnyčios vandeniu nuleistą karstą, užmetė ant jo saują samėlio ir iškastas smėlis, kaip vanduo lengvai pradėjo srūti atgal. Kartu nukrisdavo ir vienas kitas atneštas rudenio žolynas ar gėlės žiedas. Ir tai nieko nestebino, tačiau ir duobkasiai, ir atsisveikinti atėję žmonės pritilo pamatę, kai netikėtai į duobę krenta tėtės kepurė. Kaimiečiams ji gerai buvo pažįstama, atrodžiusi, kaip amžina, nes turbūt ant niekino kito galvos jokia kepurė taip ilgai neišsilaikė kaip ši ant tėvo galvos.
   – Vidini, kur tu?- vėl suskatau ieškoti mintyse ištikimiausio bičiulio lyg  panoręs atsiremti į jo petį, kad nenuslysčiau į duobę kartu su atgal  sugrįžtančiu smėliu: – Mums dar reikia pagiedoti, Vidini ...

– Taip, taip,  mums dar reikia  pagiedoti, Vidini, – atsiliepiau į Pro skaitomą tekstą ir ji nepabarė, nepriekaištavo, neprotestavo. Ir jai, turbūt, atrodė, jog taip reikia, kad tokio pobūdžio netikėti intarpai surengti aukštesnės būties, kuomet į ją, panašiai kaip į bažnyčią, ir ateinama, ir išeinama persižegnojus. Tačiau ar verta  manyti, kad žegnonė privalo būti tik tokia, kaip ją atlieka bažnyčia? 
  Jau gerokai anksčiau pastebėjęs, kad savijautoje vis dažniau pabūnu ten, kur kažkada buvau realybėje. O tokių kelionių kaina vėlgi tokia, kad reikia susikaupti ir nežinoti, kad toks psichologinis reiškinys atsiranda kaip atvažiavęs traukinys, kuris nepaklausęs veža ten, kur labiausiai reikia būti... būti būtent dabar, neatidėliojant, visa  dvasia pasineriant į suteiktą progą. Ir tie, kas norėjo girdėti, girdėjo ir  žino, kaip man  tai  pavyko.

Aš.
Tai va kokia puiki tiesa!,
Labai tikiu, kad greitai grįšiu –
Palaimintas dangaus dalia,
Kad palikau jam savo kryžių.

Choras:
Dzingul, dzingul – kojomis į priekį,
Dzingul, dzingul – ačiū už gėles,
Nekeiksnoki, manęs bernužėlio,
Už trumpai kadaise
Pakirptas kasas.     

– Taip, Vidini, mums dar reikės daug pagiedoti,– mąsčiau vienas sau, bet atsiradęs sujudimas dėl to netilo. Buvo smagu suvokti, kiek daug atsiranda erdvės kad ir ant delno. Nemenkiau kaip žvaigždėlapyje.
Pelėda, 2017-09-04

0

14

Iš kelionių po Savęsp (Ašašai) XIV        http://sg.uploads.ru/t/qLVlU.png

Kinkyk karietą, vežėjau, kinkyk...

Niekuomet  nebuvo nė mažiausio  poreikio sužinoti kieno iš varduvininkų ranka išplėšė kovo 10 d. kalendoriaus lapelį. Ir niekas to neklausė, tačiau prireikus būčiau spėlionei atsirinkęs vyrų  vardus. Ranka, išpešianti kalendoriaus lapelį neabejotinai priklausė kuriam  nors jų. Kita vertus, irgi nemaniau, kad jam išplėšti reikėję drąsos. Kas besuskaičiuos, kiek jų pats išplėšęs, užvertęs, užmiršęs. Tai kaip oro gurkšnį  įkvėpti – iškvėpti:  gyveni, vadinasi, kvėpuoji.
  O saulė kėlėsi,  leidosi, skaičiavo dienas, rinko  jas į savaites, į mėnesius ir atrodė, kad  niekam  nė į galvą  nedingteli mintis, kad yra kalendorius su  išplėštu kalendoriaus  lapeliu, kaip varduvininkų įžadu pasišvęsti save kitokiai padermei, kitokiai būčiai. Jau išgaravo ne lašas laiko, kai pirmą kartą  apie  tai išgirstu iš Silvijos ir Butgailės, tačiau  negalėčiau dievagotis, kad šį reikalą suprantu taip, kaip reikia jį suprasti. Žuvies žvaigždynas jau  buvo nušliaužęs toli už akiračio. Iki  tol tylėjęs Geraldas, liūdnai šyptelėjęs, uždėjo ranką  ant peties:
  – Kinkyk, karietą, vežėjau, kinkyk, – tarė. – Mūsų penketuko kelionė žvaigždynu baigta. Bent jau aš taip suprantu. Ir suprantu dar, kaip skaudu pasidaro, kai dūžta karietos.
  Nedaug supratau apie ką pakalbėjo Geraldas, tačiau net į galvą nedingtelėjo mintis, kad jis kalba apie Žuvies žvaigždyną, rodydamas  jį kaip karietą.  Kovo 10 d. varduvininkų penketukas buvo iš ten.
  Toks žinojimas man buvo kaip nežinia kas, net ir ne fantastika, bet ؘ– buvo ir suprantu taip, kad ir  išliko, išlieka. Ir ypatingai jautru pasidarė, parodžius į žvaigždyną, išgirsti pavadinus jį karieta.
  Karieta?
  Kitą kartą regėjosi, kad keliuosi nubudęs iš sapno, bet ir atsikėlus vaizdas nenyko: anapus lubų, kelių žingsnių Pastriekės departamente girdėjosi kitoks  negu įprasta sujudimas. Dažniau čia prie savo darbų kuitėsi Pro ir Poe, o šį kartą  išgirdau su  jomis esančią ir Butgailę. Klabėjo apie  paveikslą.
  – Ne, neprisimenu, kad šis paveikslas kada nors čia buvo. Ne, ne, tikrai ne, – buvo įsitikinusi Pro.
  – Kad jis čia  buvo, neabejokime, tamstas, atsiliepė į Pro žodžius Butgailė. – Man tai  nedaug  rūpėtų, jeigu tai nebūtų arkangelo Mykolo dovana  dzieduliui. 
  – Pranucui?  Arkangelo dovana? – nustebusiai pašaukė  Poe ir švilptelėjusi: – o! Viešpatie, ir  sugalvok tu man. Nagi, nagi prisėskite. Mums jūs irgi, Butgaile, arkangelo Mykolo dovana. Ir  prašau nemanyti, kad taip bandau pašiepti.
  – Žinočiau, jeigu  bandytume  pašiepti, – atsiliepė  Butgailė. .
  – Taip, stebuklų daug, ir labai neįtikėtinų, bet šis  artėja prie nesąmonės, – vėl pakalbėjo Pro: – Niekuomet apie tai dziedulis nekalbėjo,  niekuomet.. Negi būtų iškentęs? Taip, jis daug  užmiršęs, bet vėlgi: negi galima ir tokius  dalykus  užmiršti? Betgi kodėl turėtume spėlioti, kai dziedulio nežinia kur ieškoti dar nereikia. Lauke kažkur krapštosi. Einu, paieškosi, pakviesiu.
  – Ne, ne, nereikia ieškoti. Tai, ko žmogaus  dvasiai reikia, ji pati  susiranda. Būtinai, – pasakė Butgailė,  – o  aš, žinoma, buvau įsitikinęs, kad  sapnuoju. Kad ir atviromis akimis, kad ir ne miege būdamas, bet sapnuoju. Va, kaip ir būdinga  sapnams, vieni  peizažai  baigiasi, kiti  prasideda. Nutilus pašnekesiui anapus lubų, akys ir ausys  dykos neliko. Žiū, kaip atsidarius durims, į  Pastriekės apartamentą įeina prapuolėlis Vidinis.
  – Kur dingęs buvai?
  O jis man:
  – Iš kur šis stebuklas? Iš kur, a?  O sako, kad Dievo nėra. Yra. Ir gal net ne vienas.
      Žvilgt ten, šen ir ogi ant sienos regiu arkangelo Mykolo dovanotą paveikslą. Dovana atėjo greičiau, negu sugrįžau iš  viešnagės pas jį. Žiūrėjau į paveikslą, nemokėdamas suvokti ar net nebandydamas, bet jausdamas, kad tai gerokai solidžiau negu šventųjų paveikslų nusišvietimai. Sėdausi į seną, atstumtą nuo etažerės fotelį:
  – Žiūrėk, kur užpakalį dedi, – išgirdau tėvužį.

Atlaidžiai stumtelėjo toliau, tačiau neatrodė, kad jis čia iš Anapilio atėjęs. – Džiaugiuosi ir aš, – tarė, – kad tau pradeda sektis. Nelabai tikėjau, kad arkangelas Mykolas dovanos šį paveikslą. Tai reiškia net daugiau, negu nusipelnei. Suprask, kad esi jam skolingas.     
  – Su kuo tu čia?
  – Argi mano tėvužio nepažįsti, Vidini?
  – Aaaa, labas, dėde Vincai. Pamaniau, kad panašu, jog jūs, bet nesinorėjo patikėti. Sakoma, viena bėda nevaikšto, bet tokie malonūs netikėtumai irgi turbūt ne po vieną atsiranda.
  – Labas, Vidini. Atsimenu tave ir džiaugiuosi, kad nepaisant visokiausių pasibaksnojimų išlieki būti kartu su Pranucu. Beje, būkite atidūs. Paveikslas toks, kad... Jis dabar poilsio režime. Matote? Karieta sau. Sodrios žolės pievelė, kurioje ganosi Ygaga . Daugiau lyg nieko. Saulės apšviestas dangus. Kitaip tariant, peizažas tyloje.
  – Taip. Labiausiai judrus atrodo žirgas Ygaga. O, koks nuostabus! Ir kas tas, kuris tave tokį pamatęs, nupiešė? – neskubėdamas ir žavėdamasis klausė Vidinis.
    Ygaga it išgirdęs Vidinį, pakėlė nuo žolės galvą, pakarpė ausimis ir dar aukščiau į viršų tiesdamas kaklą: y - ga-ga –ga!, – sužvengė taip, kad atrodė  Pastriekės departamento langai iškris. O man gi norėjosi kristi į paveikslą ir pakibti ant jo kaklo arba imti už karčių ir išvesti žirgą tiesiog į departamentą. Krūtinė pakilusi sustojo ir nei atsikvėpti, nei įkvėpti. Nėra dalykų gražesnių, kurie, atrodytų, išnykę negrįžtamai, bet staiga vėl atsiranda šalia. 
  – Jis žmogaus dvasioje žvengia. Kitas jo gal net negirdi. 
  – Kaip negirdi? – sukluso Vidinis, tačiau tėvužiui ne tai rūpėjo.
  – Kada pirmą kartą išvažiavo „Dženė? “– paklausė ir šyptelėjęs: – O, dangau! Kodėl ją taip pavadinai?
  – Argi nesakiau? – sumanęs nerodyti į savaime  žinomą priežastį burbtelėjau tėvužiui – O išvažiavome?  Buvo žiema. Sausio viduryje.
  – Pažiūrėsim, – pasakė tėvas ir vaizdas paveiksle pasikeitė. Žirgas pakinkytas ir atrodė, kad karieta važiuoja. Nuostabiausia, kad ant karietos pasostės pamačiau save ir aktorių Tomą Vaisietą, gerai jausdamas, kad viduje yra kiti jos pirmieji keleiviai. Man nebuvo sunku juos atsiminti,  bet šį kartą labiausiai laukiau garso – žirgo spartaus bėgimo risčia, karietos  dardėjimo Vilniaus gatvėmis, žmonių kalbų, bet kokio triukšmo. Atrodo važiuoja, bet  iš tikrųjų – ne. Tačiau supratau, kaip galima tokį efektą išgauti. Reikia labai norėti. Labai norėti ir tikėti. Tuomet  daug dalykų, permetus į dvasią, atsiranda judesyje, atgyja kaip jau išgirstas Ygagos žvengimas.
  – Blogai, kai žmogų ištinka amnezija, bet dar  blogiau, kuomet jis pradeda išprotėti, – pasakė Vidinis ir neskubiai, plačiai žegnojosi, balsu ištardamas žegnonės žodžius, o paskui  it komentuodamas: –Taigi paveikslas šventas. O Dievo keliai nežinomi. Reikia būti su juo, kad pajaustume, kokią palaimą jis mus teikia.
  – Betgi tu dar nežinai, kad tai arkangelo Mykolo dovana. Kad ten, pas Mykolą buvau.
  – Kur buvai? – įžiebė akis į mane Vidinis. Ar, girdi, dėde Vincai, ką tavo vyriausiasis sūnelis sako?
    Vidiniui „dėdė Vincas“ neatsakė. Jutau, kad senasis fotelis jau laisvas, bet atsisėti nedrįsau, nors sunkus kūnas dar labiau apsunko. Atsargiai it bijodamas kažką užspausti, atsisėdau ant suolo pamanydamas, kad gal paveikslas išnyks. Gal tokie matymai suirusių nervų pasekmė. Ir bendrai – senatvė  paprastai visuomet ligota. Argi mažą ligų, o kai jos įpuola į smegenis, gero nelauk. Bet paveikslas liko savo vietoje, tik dabar vėl, kokį pamačiau jam atsivėrus. Šalia mažos pievelės stovėjo iškinkyta karieta, o toliau ramiai sodrią žolę glemžė Ygaga.
  – Jeigu dabar reikėtų mirti, tai kaip šventėje, – pasakiau.
  –Tokiai šventei arkangelas Mykolas būtų puošnią žvakidę su uždegtomis žvakėmis dovanojęs. Ė, čia kažkas ne taip, – ir vėl įkniubo į paveikslo studiją Vidinis. Net nežinau, kaip ilgai ir ko reikėjo laukti, tačiau dabar laukti buvo lengva. Bent jau man žiūrėti į paveikslą labai gera. Turbūt negalėjau atsiminti, ar taip kada nors lengva buvo sieloje, kad ir patikėjau, ir jaučiau, kad žmoguje visuomet yra daug dangaus. Bet ar jis uždarytas, ar kaip, tačiau apie jį nedažnai atsimename.
  – Šaukiu, šaukiu... Negi, dzieduli, negirdi. Ar ir  čia kažkas atsitiko? Tavęs laukia viešnia ir  arkangelo Mykolo dovanotas paveikslas...  Nagi  greičiau. Kibk man už parankės ir bėgte marš! – buvo truputį  pyktelėjusi  Pro.
  – O Vidinis?
  – Ir Vidinis? Tai kad  – ne. Vidinio nemačiau. Kalbu apie viešnią Butgailę, kovo 10 d.  varduvininkę. Girdi? Dainuoja.
  – Ir paveikslo nematai?
  Nepadėjo. Stovėjau  apspengęs, norėdamas  kažką  svarbaus suprasti, akys užšalę, o galvoje ir akyse miglojosi.
  – Sakau gi, kibk man už  parankės ir žengte marš! –neatsitraukė prievartauti Pro. O iš toli aidu į smegenis  sunkėsi varduvininko Geraldo  pasakyti  žodžiai:
  – Kinkyk, karietą, vežėjau, kinkyk...

0

15

Iš kelionių po Savęsp (Ašašai) XV         http://s1.uploads.ru/t/frjnR.jpg

„Žygis“ su Pro, įsikibus jai už parankės, buvo panašus į naro plaukiojimą. Matai, kad paukštis plaukia, o po akimirkos – jau nėra. Tuomet jis kelionę tęsia paniręs po vandeniu, kol nuplaukęs nemenką nuotolį, ir vėl atsiranda viršum vandens. Aš gi panašiai: į viršum lubų įsikūrusį Pastriekės departamentą, atėjau „pasinėręs“ į užmarštį. Ir ką pasakyti? Ogi nors nepatikėk, kad čia iš kažkur atėjęs. O ir kalba lyg ta pati – kaip ten, taip čia – apie arkangelo Mykolo padovanotą paveikslą. Poreikis matyti Vidinį savaime išnyko. O kad draugėje matau ir kovo 10 d. varduvininkę – argi naujiena? Su Butgaile retsykiais susitikdavome ir iki tol. Man tai buvo laukiami susitikimai. Ir šis pasimatymas nuteikė taip, kad savijautoje pasidarė nesmagu, jog nemoku pasidžiaugti arkangelo Mykolo dovana taip, kaip čia laukta. Nepeikiau dėl to savęs, bet Poe nepraleido progos tarstelėti:
– Butgaile, nešviesk savimi vežėjui į akis. Negi nematai, kad akini. Temdyk savo šviesą.
– Nepaisyk jos, Butgaile. Ji gi Poe, – burbtelėjau.
– Ar manai, kad todėl nežinau pavydo, kad Poe? – atsiliepė ji – Tačiau vis dėlto maniau, kad ir Butgailė nebus konkurentė „Dženei“. Negi galėčiau klysti? – pamąstė Butgailė.
Abi jos – ir Poe, Pro – buvo įsitikinusios, kad liksiu pritrenktas šoko, pamatęs arkangelo dovanotą paveikslą. Abi nežinojo, kad šis veiksmas jau atliktas prieš ateinant čia. Aš irgi nežinojau, kad jos to dar nežino. Ir labai svarbu buvo įsiminti tėvužio pasakytus žodžius, kad paveikslas dabar „poilsio režime“ Ir kur kas jautresniu atrodė jo paklausimas, kodėl karietą pavadinau „Džene“?
– O! dangau, – stebėjosi ir klausė: – Kodėl ją taip pavadinai?
Atrodė, kad savyje neblogai žinau, kaip reikėję pasakyti, bet atviriau kalbėti nebuvo drąsu.
Man buvo per pusšimtis (55), kai pirmą kartą sėdau į karietą. Ne jaunystė, tačiau dar stangru ir raumenyse, laisva pajautose, drąsu sumanymuose. Ir prie veido bene geriausiai tiko jau pirmoje karietos kelionėje suskambėjusi daina.

Stebis, stebis nemunėliai –
Kas gi čia yra?
Trepsi žirgo kanopulės,
Girgžda karieta.

Ir neprireikė chorų, o pati karieta su jos keleiviais šauniai ir laimingai atsiliepė priedainiu:

Oi, parvešim šimtą metų
Mūs šalelės mylimos,
Šimtą metų, šimtą metų –
Visą amžių Lietuvos.

Džene, girdėk, matyk, – prašiau mintyse ir buvau įsitikinęs, kad ji ir girdi, ir mato. Ir tuomet dar smagiau buvo tarti:

Senis švilpčioja botagą,
Timpsi vadeles,
Dantyse pypkutė dega,
Pusto liepsneles.

O priedainis ir vėl per visą Lietuvėlę: oi, parvešim šimtą metų... Ir nors ne kažin kaip ilgai ištverta kelionių karieta laikas, tik per septynetą metų, bet tartum iki šiol išlikęs tik man girdimas vidujinis šaukinys: Džene, kur tu? Dabar atrodo, kad jau žinau, kaip ji, taigi Dženė, atrodanti. Netgi išgirstu, kaip ji ten, manyje, uždainuoja. Tačiau net neįtariau, kad be manęs kažkas tai galėtų žinoti, girdėti, nujausti. Ir kai atvirai ir su didžia pagarba ir meile ištariu Dženės vardą, visi mano, kad kalbu apie karietą. Tik apie ją. Iš štai dabar pirmą kartą išgirstu, kad atsitinka ir kitaip. Ot, pamąstykim apie ką čia pakalbėjusi Poe.
– Aš tau kažką primenu? – netikėtai paklausė ir Butgailė – Jeigu primenu, džiaugiuosi, kad taip. Tikiuosi, kad bus gera išgirsti, kaip ji dainuoja. Nagi:

Trepsi žirgo kanopulės,
Girgžda karieta,
Ar, vežėjau, pasigėrei,
Ar širdis jauna, –

padainavo Butgailė ir jos dainavimo maniera irgi buvo man pažįstama.
– Manęs daug kas teiravosi apie Dženę kaip karietą. O apie Dženę kaip žmogų, kaip moterį...
Liežuvis pradėjo pintis, bet užtat mielai pasišovė talkinti Poe .
– O, vyrai, o, moterys, ar girdit, ar suprantat, ką dziedulis kalba?

Oi, parvešim šimtą metų,
Visą amžių Lietuvos,
– padainavo nepaisydama dainos teksto Poe, bet klausti manęs ir pačiai už mane atsakinėti jai buvo įdomiau. Ir ne tik tiek.
– Ir taip, dzieduli, kokios valstybės žvalgybai priklausai? Nežinau, kaip didvyriška atrodo išlaikyti paslapty mylimos moters vardą ir vaizduotis, kad esi vyras. Viešpatie, apsaugok nuo tokių vyrų ir mane, ir Poe. Priižadu tau, kad su Pro mudvi būsime be jų.
– Baik! Poe, – pyktelėjo Pro. – Baik!
– Gerai. Baigiu kalbėti apie mudviejų vyrus, bet vis dėlto tai mums rimta paskata apsieiti be jų.
– Sakau, baik, Poe! – dar kartą paragino Pro, bet, kaip suprantu, jau vėluodama, persistengdama, nes kalbos apie jų apsiėjimą be vyrų darėsi vis labiau patikimesnės, o aš netgi žinojau, kad jos vis rimčiau nusiteikusios pakviesti mane savo piršlyboms.
Per šį dabar subruzdimu užtrukusį laiką irgi pabandžiau labiau susikaupti. Va, va, ką tik pasakiau „pabandžiau“, bet regisi, kad tai atsitiko be mano pastangų, netyčia atsitiko, nelauktai. Prasidėjus naujam sodo sezonui, atgijo ir įpratimai savo laiką organizuoti pasinaudojant senaisiais receptais. Žinoma, ne visais. Vieni jų savaime nunykdavo, kitais pasistengiau pats atsikratyti, bet būta tokių, kurių ilgėdavausi ir atsiradus galimybei, pasistengdavau jais pasinaudoti. Ir ypatingai man būdavo malonu užsiimti popietiniais snūstelėjimais saulės atokaitoje. Suprantu, kad istorinė misija jų dar nesuvokta, tačiau akivaizdu, kad jau retai pasitaiko diena, kad popietiniuose snustelėjimuose sukaupti regėjimais vienaip ar kitaip nebūtų absorbuoti. O pirmasis išlikęs užrašas apie jų prigimtį man vis dar neatsibodęs, vis dar reikalingas, kad mana, nejauno žmogaus, gyvenimas atrodytų prasmingesnis..
.............................
„... Jau atrodė, kad esu užmiršęs sodo sezono pradžios nutikimus. Tačiau ilgokai negebėjau suvokti, kaip galėję atsitikti, jog išnyko mano popietiniai snūstelėjimai saulutės atokaitoje.
Kitiems, net artimiausiems žmonėms, atrodydavo, kad snaudžiu. Iš tikrųjų buvo kitaip. Aš dirbau. Buvau žmogumi, kuriam nereikėjo atsiminti, kaip kas būta praėjusiame laike. Tiesiog jame buvau. Ten vėl karieta „Dženė“. Vėl botagas. Vėl Aldona, ilgų kelionių palydovė. Vėl tie patys regėjimai, kalbos, visa aplinka. Per tiek metų absoliučiai niekas nepasikeičia. Tokios rūšies dalykai neigė įsitikinimą, kad negalima antrą kartą įeiti į tą pačią upę. Pasirodo, kad galima. Tą patyriau, žinau, tik, žinoma, tenka pripažinti, kad reikalinga parama pasireiškimams, kurie lyg ir paslėpti nuo žmogaus pojūčių. „Ak, nori, Pranuci, pabūti kaip kadaise? Taigi prašom! Snustelėki kad ir menką popietinę valandėlę. Tuomet jau nesunku manyti, kad kažkieno rankose yra mechanizmas, galintis atsukti laiką atgal. Ten vėl viskas taip, kaip įėjus į upę pirmą kartą.
Taigi, kaip atsitiko, kad užmiršau snustelėti? Nemaniau, kad priežasčių reikia ieškoti savyje. Ir paspėliodavau, kad gal per daug neapdairiai buvo leista pasinaudoti paslaptyje užskliaustomis žmogaus dvasios galimybėmis. Kita versija, kad gal buvo leista tiek kartų snustelėti, kiek prisakyta tvarkos prižiūrėtojo. Bet tai gerai, nes šitaip buvo leista patirti, kiek daug galių slypi dvasioje.
Tą kartą neužmiršau, kad reikia snustelėti, tačiau didesnės reikšmės neteikiau. Ir vis tik kažkur dvasioje dirgino nujautimas, kad šį kartą man pavyks.
– Jeigu ilgai snūduriuosiu, pažadink,– paprašiau žmonos.
Turbūt snustelėjau. Sakau „turbūt“, bet ar iš tikrųjų taip buvo, nesiryžtu liudyti, bet žmona, pamačiusi mane atmerktomis akimis:
–Tai ko nemiegi. Saulutė šviečia, šildo. Miegok. Netrepsėsi savo departamente mums viršum galvų. Na, iš tikrųjų, ką ten veikti? Pasakyk geram žmogui, kad senis tokiame karštyje tiesiog po šiferiu gyvena, ir niekas nepatikės.
– Turbūt, turbūt, – pasakiau jai, bet mano galva jau buvo pilna vaizdų ir atminties. Ir visa tai be miglų, švaru ir aišku kaip ant delno.

– Jus kviečia arkangelas Mykolas, – pasakė jaunas vaikinukas, primenantis bažnyčiose prie altorių kunigams patarnaujančius vaikus.
– Ačiū, – nustebau. – Dabar?
– Taip. Einam, pone. Arkangelas Mykolas mūsų laukia.
– O kur dingo jo pasiuntinys? Paskutinį kartą mačiau jį įeinantį į titnagą. Nuo to laiko neteko susitikti.
– Jūs viską sužinosite, pone.
– Galite vadinti mane vežėju. Toks esu. Taip paprastai vadina. Kiti dar dzieduliu
..................................................
– Betgi galėjau ir pati tai susiprasti. Taip, taip, apie tuos snustelėjimus buvo ir spaudoje parašyta, – atsiminė Poe, truputį nepatenkinta, kad buvo priversta gaišti laiką klausantis jai žinomo įrašo. – Dieve mano, kaip negerai, kuomet atminčiai nepatikusi galva, išeina pati iš jos arba ji išviliojama. Suprantu, kad dabar tu, Pranuci, atėjai čia snustelėjęs saulės atokaitoje.
– Taip. Bet tai tik poza tokia, tik pavadinimas, kad snustelėjęs. Ten atsiranda darbo daugiau, negu gebi apglėbti. O kad čia sutiksiu Butgailę, tai ne, nežinojau. Ir, žinoma, gaila, kad arkangelo Mykolo dovanotas paveikslas dabar poilsio režime. Tačiau kažin, Butgaile, kokie dievai pakuždės, kad vienąkart toks jo būties režimas pasibaigtų? Kaip ir ką daryti, kad paveikslo vaizdai atsigautų būta gyvastimi.
– Įtari, kad aš šituos dievus žinau?
– Butgaile, neįtariu, bet prisimenu, kaip karietą paminėjo tavo kolega Geraldas. Buvai liudininkė. Tuomet netgi pamaniau, kad būtent jis, Geraldas, išplėšė kovo 10 d. lapelį, kuris paslaptingai perduotas man. Tik žmogaus ranka pamačiau. Tačiau saugoti man jį irgi nelengvas darbas.
–Tai todėl, kad jis ne tik kalendoriaus lapelis, – pasakė Butgailė. Ir dar: – Nepradangink jo, kaip puslapiais išpustytą Naująjį Testamentą“.

0

16

http://s5.uploads.ru/t/vmrPb.gif

3.

– Čia aš? – nenorėjau tikėti.
– Kas bežino tu ar ne tu. O  kad  tavęs Pranu nevadinu,  tai irgi ne šiaip sau, ne iš dykinėjimo ar malonumo, o tik todėl,  kad...  o tik todėl,  kad, –  pasikartojo nematomas  pašnekovas ir nedelsdamas  uždainavo panašiai  kaip  kažkada  Vininis:

Per miškus, per  girias,
Šiandieną čia, rytoj jau ten,
Per girias, girias, girias, girias...

– Vidinis irgi mėgo šią dainą ir ją dainuodavo, bet tik retkarčiais palaida burna. Dažniausiai dainuodavo savyje, Savęspi. Tačiau aš girdėdavau jį. Supranti? O Viešpatie! Vidini, kur tu?  Tas, kurį  žinau. 
Akių vokai užsidengė ir regėjosi, kad pasidarė erdviau ir šviesiau. Ten, po vokais... Pasibūti po jais nebuvo naujiena, tačiau neatrodydavo, kad reikėtų atidžiau pasidairyti, kažką įsidėmėti ir išsinešti jeigu ne vaizdą kaip tokį, tai jo kopiją, nuotrauką, gebėjimą įsiminti. Galbūt  taip todėl, kad, pasak posakio: gražus dangus, Martynai, bet ne tau. Žinojau, kad jokios pastangos atkurti atvaizdus šiapus vokų man nepadės, kadangi nors ne Martynas, bet jo dalioje, žmogaus dalioje esu. Tačiau pasirodė, kad ir tokie mano pamąstymai kažkam kažkaip girdimi.
– Kūnas jau mėsos gabalais nuo tavęs nuslenka, Prany. Pats. Savaime. Negi dar tiki, kad esi žmogaus dalioje? Va tas laiko šmotelis (gabaliukas), kurį, kaip regiu, ir dvasios aplenkia savo dėmesiu, bet ogi niekaip nesusigodojau, kad į tokį tarpą galėtų patekti Velykos. Betgi pateko. Ima Jėzaus  kūną iš bažnyčios rankų ir sotinasi. O kaipgi kitaip, jeigu Velykos, jeigu sotu, jeigu nežinia nuo kada išmokę statyti šventoves ir giedoti Aleliuja, Aleliuja.

Cit, neverki, jauna mergužėle,
Aš iš  miško greitai sugrįšiu.
– O  ar sugrįžo. Ir ar kas kas žino, kad tikrai sugrįš ir sugrįš

0

Âû çäåñü » Sušalusios rasos » fragmentai Laiko ir Savęs » Fragmentai laiko ir savęs