Sušalusios rasos

Èíôîðìàöèÿ î ïîëüçîâàòåëå

Ïðèâåò, Ãîñòü! Âîéäèòå èëè çàðåãèñòðèðóéòåñü.

Âû çäåñü » Sušalusios rasos » Jubiliejinis– 2 » Jubiliejiniai–4

Jubiliejiniai–4

Ñîîáùåíèé 1 ñòðàíèöà 12 èç 12

1

:flag:              [JUBILIEJINIAI: (1939 – 2024) II. http://sg.uploads.ru/t/PMWK0.jpg Kabelių parapijos varpinė  http://forumupload.ru/uploads/0014/50/19/2/t96028.png

----------------  ****** ----------------

Sustoja rašalas,
o ir į sielą šąla. 
Per šitokį save kaip rudenį
į žiemą bristi reik,
neelgetauju, bet... be kailinių,
net basas kažkodėl,
tik su žinia,
kad ne Aukščiausiasis,
o Laikas šitaip žmogų lipdo.
Paveikslas jo tikresnis,
kuomet be batų jis, be kailinių.
Tai tik pradžia tos netekties,
kuomet grįžti atgal –
į ten, iš kur atėjęs.
Jau ir skeletui greitai nereikėsią raumenų
ir pats jis nyks, nunyks
į visagalį Nieką –
kad atsirastum būti vėl...

2. Kuomet nepaskutinis... 

Taip atsitiko, kad
jau vis daugiau dedu į vieną.
Tebūki, Suliko, už daug – viena.
Gyvena Šiaurė be manęs,
tačiau ir man jos reikia.
Taip, taip, į vieną surenku gan daug,
kad neužmirščiau reikalingo.
Tik pamatyki, Suliko –,
Pro ir Poe taip pat sugludusios į vieną.
Pasakė kažkada kuri:
– Tik dėl tavęs, Pranuci, tik vienam.
Jeigu proEziją prašnekinti lengviau,
kodėl gi – ne?
Belsk į duris bet pas kurią,
girdėsime abi
kad ir išeinantį dievauti...

Net nustebau:
dievauti?
Pirmąkart girdžiu,
bet kaip gražu, kaip gera –
dzūkulis nuo Marcinkonių esu.
Grybauti, kaip ir žemę arti
man nuo vaikystės prakaituotas darbas,     
o štai dieeevauuuti...

Nejau atėjo laikas
išmokti amatą ir Dievą susirasti.
Beje, dėl kąsnio duonos,
kaip žemę arti, pievą pjauti,
kaip grybauti...
Ar supranti, o Suliko,
ką čia kalbu?
( „Dzūkulis nuo Marcinkonių“)

– O pats ar supranti, ko klausi?
  – Dabar aiškiau, tačiau toks dalykas dar vis, pasakysiu, „pasapnuojantis“. Lyg norėčiau pasitikrinti ar neiškritau iš smegenų, kaip kad (būdavo) iš vežimo. Tačiau ir pradžia pasiliko įsimintina.
  – Tikrai? – vėl Suliko.
  – Net švilptelėjau karietos vežėjo botagu, išgirdęs Pro ir Poe patikinimą, kad jos į ProEziją susiėjusios dėl manęs. Net žirgas Ygaga sužvengė. Jau buvau užmiršęs, kad taip, tačiau dabar atsimindamas netgi patiriu didesnį džiaugsmą, kadangi suprantu, jog netyčia lietuvių literatūroje atsiradęs dar vienas žanras, būtent – proEzija.
  – Jau ir aš taip įvardintą įprantu ją girdėti.
  – Ne tik tu, Suliko. Varna taip pat. Tu ją gerai žinai. Todėl, kad ji ne tik varna, bet ir poetė. Taigi juodu ant balto parašiusi, kad, girdi, atviliojo pavadinimas „Pelėdų proEzija,“ o ten...
  – Gerai, pakaks,  žinau, – pavargo manęs klausyti Suliko ir pati už mane iškalbėjo, kad Varna ten, tarp  pelėdų, radusi Dantę. Be kailinių, beje. Ir basą, bet neelgetaujantį: tarp pelėdų rymantį, gyvenimo tiesas lipinantį... apie grįžimą į pradinį tašką būti vėl.

Įsižiūriu į save.
  Kai regi dvi pelėdas, argi  pasakysi, kad  viena? Tenka persikelti į daugiskaitą. O  kad abi pelėdos pritiktų savo išvaizda, tai  nebūtina. Visokios jos. Tačiau atsitinka ir kitaip. Šauk išmanytu vardu kad ir bent ką – žmogų ar ne žmogų, –  greitai įpras ir išgirdęs atsišauks. Išgirdau ir aš, Pelėda pašaukiantį. Užsiliko. Pelėdos pravardė darėsi vis savesnė. Tačiau vėliau  atsitikę, kad ilgus laikus niekas taip nešaukė ir save kaip pelėdą visiškai užmiršau. Ir štai aną kartą, panūdusi sugrįžti atgal, ji pritūpė šalia ir pasilikome būti kartu. Pelėda ji, Pelėda aš, o visumoje – pelėdos abi, visai nepaisant, kad autoportretais viena labiau panaši į paukštį, kitas – į žmogų.   

– O proEzija? Su kuo ji valgoma? – dar vis nesiliauja pasidomėti iš mano aplinkos egzistencijų.       

Tai tos pačios proza (Pro) ir poezija (Poe), bet išsinuomojusios popieriaus gyvena pasirašinėdamos būtent taip: proEzija. Ką gi? Argi gaila? Juolab dabar, kai įpratau ne tik taip girdėti, bet ir pats taip jas vadinti. Pradžioje šypsojosi, išgirdusios taip mane jas pašaukiantį, bet vežimas įsivažiavo, kad pasimanė, jog galėtų atsirasi ir raštai, pavadinti „Pelėdų proEzija.“  Bus nebus jie, tačiau po visur išmėtytus jų užrašus galima ir netyčia surinkti į didesnę šūsnelę. O kartais pasinori ir savimi atsikvėpti kaip praeitimi.

Paskutinysis būk...
Tai nereiškia, kad paskutinis,
jei net užkritęs akmeniu,
jei net kryželis pūva šalia jo.
Gilus esi kaip žiedas – ؘ– –
dugno nesimato,
iš jo į dangų kyla vyturys
ir amžių kaulai keliasi
kūnais apaugti.
Žinau, Dienorašti,
man nepavyks tave įveikti,
o ir nereik, kuomet ne paskutinis aš –
vietoj žvakučių uždegu šviesas
iš savo kraujo ir žinau,
kad ten giliai, žiedo dugne,
dar vis galinga ir gyva
pradžios ugnis kūrenasi...
(„Pradžios žvaigždė“)

3. Žvirbleli,  būk...

Kaip viskas keičiasi! Ir labai greitai keičiasi, – atsimindamas Ją galvojau. – Nori nenori, o tenka  patikėti, kad kažkas... gal trečias,  dešimtas ar kelintas mane išmano, žino geriau negu aš pats.  Nagi, proEzija,  pirmyn! Smagu jausti, kad kažkaip į tokią dalią ir tu, Suliko, atsirandi. Taigi, ir tau, Suliko – pirmyn!. O aš  suprantu, jog dar gerokai ankstoka įtikinėti save, kad surikiavus aplinkines įgulas galima būtų paliepti:
  – Pirmyn į dienoraštį! Taip, taip būtent į šitą, kuris nepalepina akių savo išvaizda, bet įeiti į jį visu ūgiu, visais savo gabaritais kažkodėl uždrausta. Arba: gražus dangus, bet ne tau, Martynai. 

Sustok, mažyli,
nes esi dar mano,
dar iš Savęsp tave keliu
ir savimi palaiminu į kelią,
kad nepaklystumei kažkur.

Yra tokia dalia.
Kitaip įvardinti nemoku –
pagal peizažą jos
parodau į save kaip žmogų
ir tyliai pamąstau,
kad nueiti keliai atgal negrįžta –
laiku sustoja akmenėlyje prie kojų,
lango stikle prie blėstančių akių,
kartais sapnuojasi
tuo pat metu
ir ten, ir čia.

Ne šiaip kažką,
galbūt netgi save mažyliu vadinu –
žmogaus dalios kelionėse,
kad ir kvailys,
bet jei viltis dar puošia jį –
tegu! tegu!
Tai, ką kiti įvardija kaip nebūtį,
ir ten, žvirbleli, būk...
  (Yra tokia dalia)

Ir iš tiesų, kodėl turėčiau būti Martynas, kai regiu, žinau, jog iš mano dienoraščio ir ateinama, ir sugrįžtama. Ir ne tik kad visu ūgiu, kaip, tarkime, Bladukas ar Vincas Kudirka. Pastarasis netgi pasiėmęs tėvužio smuiką. Ateina, sugrįžta atgal ir, vadinasi, bet kurį laiką gyvena, būna ten. Yra turbūt dalykų, kurie kad ir būdami žmogaus  galvoje, o vis dėlto neišmokti. Ar ne nuo jų ir turėtų  prasidėti Visatos mokslai?

O Suliko irgi nerimsta:
  – Trinu viską ir visiems laikams, – girdžiu.

Nekalbėk taip, Suliko. Tai neįmanoma. Suklusk ir būk atidi, įsiklausydama į mano kalbėtus žodžius:  „Tebūki, Suliko, už daug – viena.“
  Ir kai tu įtikinėji, kad jau vėlu, kad manęs negirdi, tai netiesa. Aš iš visur girdžiu tave. Ir pats ne kartą verčiausi parodyti į save kaip vieną, bet, deja, deja  arba ačiū tau, Dieve, kad vieno manęs nėra. Ir darosi sarmata, kai  ir  pats dairausi, kur dingai Suliko. Jeigu kažkur yra tavo  paminklas, jį galima nugriauti, sumalti į miltus, gaminti cementą ar dar kažką, o šit tokią tave, gyvą – ne, ne, ne...
   – Tu apie mane, kai dar septyniolikmetė? Gal ir tiek  neturėjusi?  Kai aš Ida? – ausyse beveik negirdėti, tačiau     sieloje sukuždėjo, pakilo veržtis kažkas, busti iš užmaršties

Jautru į dvasios darbą išsiruošti
ir žodį lepinti tikėjimu geru.
Tikiu į esamą,
kurią kiti įvardija kaip nebūtį,
žvirbleli, būk.

Į pagalbą – atminčiai

Į pagalbą – atminčiai

0

2

Lenktynėse su Napoleonu Bonapartu

Kodėl tai ateina į galvą? Nereikėjo, nereikėjo ir – šast! Netgi pradedu manyti, kad šis reikalas labiau vėluojantis  negu mano literatūra. Palaidi ji, išmėtyta, išbarstyta  kaip  rudenio lapai, kad ir sušluoti juos į krūvą ne taip paprasta. Medžiai (gal kažkiek padedant vėjui ir šalnoms), savo  lapus – bent taip atrodo – numeta patys: girdi, taip reikia. Tai prigimtinė reikmė. O štai aš? Pakeliu pirmą  pasitaikiusį lapelį ir girdžiu:

Tylėjau vakar, užvakar,
gal vieną kitą dieną net anksčiau.
Girdėjau, kaip dejavo žodžiai,
pašaukdami vardu,
Esą, užpildyk tuštumą savy,
kad skersvėjai Žmogaus neišpustytų.

Bet ši tyla jau ne todėl —
noriu išgirst kaip motina iš lino siūlą verpia.
( Tylos peizažas)

– Suvirpo širdelė,– girdžiu lyg klausia, lyg liudija  kažkas. Tačiau ten ir daugiau personų. Ten ir Nanyna
Regisi, lyg specialiai stabtelėjusi šnektelėti apie tylą.

– Labai gražios eilutės apie tylą. Kartais iš tikrųjų tiek daug yra kalbama, kad ir prisiminti sunku kada buvo tylėta,– žiūrėdama į mane prakalbo Ji, tačiau mes niekada nebuvome susitikę taip, kad vienas kitą pažintume iš veido – gyvo ar nupiešto, nufotografuoto. Taip iki šiol. Ir labiau tikėtina, kad taip niekuomet neatsitiks. Tačiau ar tai priežastis nematyti, nežinoti, nejausti, neturėti jos tarp man įsimintinų personų. Net ir pabūti kelionėse. Arba kad ir tyloje.
– Aš dar nebaigiau, Pranuci. Kalbu apie tylą, – savo šnekta mįslinga darėsi Nanyna, – Skaityk. Lapelyje taip ir  parašyta, kad jos, tokios tylos,  jau nesugrąžinsi. Sapnuose tiktai arba tiktai pas Dievą. Tuomet jau kartu su motina klausysitės kaip Jis debesis verpia ir sielas naujas leidžia gyvenimui.

Tai buvo labai netikėta Tačiau ne smegenims,  o  savijautai. Pasitaikė graži proga pasakyti ir apie žmogaus panašumą į Dievą, o, vadinasi, ir savo paties. Anas verpia debesis ir naujas sielas leidžia (audžia) gyvenimui,  o  aš?
  Suliko, kur tu? Galbūt tik vienas ir žinau, kad man labiau rūpi kilstelėti tave ant delno negu Napoleonui Bonapartui  šv.. Onos bažnyčią; kilstelėti ir parodyti ne tik Paryžiui.

Netyčia ir į nieką,
prakalbėt pramokęs,
nepaisau, kas išgirs,
bet ir tuomet tarytum tyčia
ar palieptas dievų, žinau,
kad girdinčių ne vienas atsiras.
Anąkart ištariau:
Dzievuliau, saugoki nuo bado, maro ir ugnies,
o pats save – ir nuo manęs,
nes jau žinau,
kad pikto žodžio burnoje
daugiau negu liežuvio.

– Aš dar nebaigiau, Pranuci.
– Ką pasakytum,  Nanyna,  jeigu...
– Aš dar nebaigiu, Pranuci.
–  Bet aš apie...

Ji daug padėjo. Bemaž nieko apie savo paramą nežinodama. Nežinojusi, kad dėl to ir Suliko puošnesnė. Ir iki šiandien – ne. Bent aš pats jai apie tai niekuomet nekalbėjęs. O ir pati Suliko nesuvokia iš kokių krištolo labirintų ji taip dosniai puošiama. Į kur pažiūri – ar į veidrodį, ar į vandenį, ar net į savo šešėlį, džiaugiasi,  stebisi, dėkoja dievams. Retkarčiais man. O Nanynai? O Baibai? O ir daug kam  –  kiekvienai moteriai, kurią sutinku? Nepaisant kur ir kaip ją sutinku. Ak, kaip  norėtųsi parodyti į  kiekvieną iš jų. Ilgą laiką maniau, kad  tai  neįmanoma, tai bergždžias užsiėmimas. Dabar taip nemanau. Baimindamasis, kad kas neįtartų donžuanu, vis dažniau ir atkakliau žiūriu į PIVAŠIŪNŲ ŠVČ. MARIJOS – NULIŪDUSIŲJŲ PAGUODOS paveikslą, popiežiaus Jono Pauliaus  II 1988 metais vainikuotą, ir  tikiu į tave, Suliko. Napoleonas ant delno kelia bažnyčią,  aš –  moterį.
  – Kalbėk. Klausau, –  paragino ir Nanyna.   

5 Šioje erdvėje tai įmanoma

Žiūriu į Suliko. Atsimenu prie eilėraščio Nanyną. Regiu į Elektrėnus skubančią Baibą. Aš irgi nedykas, nes bandau suprasti, kuri kuriai labiau padeda, kad matyčiau jas bent taip, kaip matau. Tai nereiškia, kad tik spoksantis į jas. Suprantu, kad neretai  tokį nepaslankų mane mato dar kažkas, tačiau ir jie neabejingi, ir jie be darbo nepalikti. Ir matęs, ir girdėjęs, kad ne vienas jų rodo į mane labai panašiai kaip Kristijonas į būrus:
  – Slunkius su savo draugu Pelėda nekviesti atsibastė į vestuves pas Krizą.
   – Slunkius, ne tik tinginys; jis ir filosofas, kad tik  miegot būtų sviete paskirta.
   – Na jau! Na jau! Argi tik miegot?, – pajutęs bendrystę su Slunkiumi  atsišaukiu atgal per beveik  pustrečio šimtmečio atitolusį laiką – ir ką gi?
  Lyg ir atsiliepia.
  Lyg?
  Netgi su savimi pasikalbu, atpažindamas kaip Slunkių. Iš kur tokia  pažintis? O juolab toks panašumas. Atsigaivina atmintis ir apie savo draugą Pelėdą. Ir apie Enskį, mudu išmetusį laukan iš vestuvių pas Krizus. Būrų laikai. Baudžiava. Dar Europa be Napoleono, o aš... Kaip čia taip? Kaip tai įmanoma? Iš kur atėjęs? 
    O profesorius Jonas Grigas – ar atsitiktinai, ar specialiai – paramina, kad, girdi, ar verta stebtis, jeigu paskaičiuota, jog „vienas iš dviejų šimtų pasaulio vyrų (apie 16 milijonų) yra Čingischano tiesioginis palikuonis.

Slunkius, tikras slinkius esu, pagalvoju sau, suprasdamas, kad taip išgirsta žinia į galvą įkala man svarbų dalykų. Matau, kaip atidžiai sužiuro Suliko. Matyt pajuto, ko ligi šiol nežinojusi – nepaisant, jog esu gyvas, jog neretai net šalia, o ir manęs nežinomo ieškoti reikia nemenkiau kaip Čingischano. Gal kažkur Mongolijos plynėse, galbūt Gobio dykumoje, o tiksliau – NEŽINIA KUR. Geriausiai šį reikalą išmanantys istorikai rodo teritoriją „nuo Sibiro tundros iki Indijos tropikų, nuo Vietnamo plantacijų iki Vengrijos vynuogynų“ ir skaičiuoja, kad didžiausios pasaulyje imperijos teritorijoje XXII a. talpina „30 valstybių su daugiau kaip trimis milijardais gyventojų“.

– Ar pagalvoji, Suliko, kad tu irgi iš ten.
   – Kodėl turėčiau galvoti? Čingischanas miręs. Ir ieškoma ne tiek jo paties, kaip jo kapo. Dar tiksliau – jo turtų. Manoma, kad jie milžiniški, kaip ir jo sukurta imperija.
  – Būtent, būtent, Suliko. Tik kažin, ar Čingischanas   miręs. O jo turtai ne tokie ir dideli, jeigu manoma, kad juos galima į kapą sužerti. Kol tu esi, Suliko, leisk man tuo netikėti, – pakalbėjau ir jau žiojausi klausti, ar ji žino, kaip atsiranda Suliko.
  Po krūtinę klajojanti daina pritilo lyg  panorusi, kad siela įsiklausytų, ką ten, sustojusi prie eilėraščio, su savimi šnekučiuojasi Nanyna. Ar dar vis įtikinėja ir save, ir kitus, kad gražiai apie tylą parašyta.

Kalnuos dainuoja rageliai uli uli jo,
kai žydi gėlės... –

Dainuoja visi, kas tik gyva aplik mudu su Suliko. Nanyna irgi. Daina netrukdo jai, netrukdo man. Netgi priešingai.  Sakyčiau, padeda susikaupti ir atidžiau įsižiūrėti, kaip kas atrodo „tenai, kalnuos“. Nuoširdžiai savikritiškas ir labai tikras žinau, kad ir dainuodama Nanyna džiaugiasi tyla. Netgi ją studijuoja. Ne ausimis ją girdi. Išmoko regėti ją,  įvairiaspalvę, visaip. Taip pat ir kaip vaivorykštę, susluoksniuotą įvairiomis spalvomis. Arba mano dienoraštį, susegtą iš pagal nuotaiką nuspalvintų lapų. Suvokiu, kad nors jis čia, nors nereikia pastangų jį paimti, kilnoti, versti, turėti su savimi, bet tuo pačiu metu man jis yra ten, kalnuose, yra ir toli, ir aukštai.
  Tačiau gal aš kažką painiuoju? Gal čia taip Baiba į Elektrėnus ateina ar iš jų pareina?
  – Girdėk, ką kalbi, – sudraudžia Suliko.– Jau kada išėjusi, kada parėjusi, – dar bando kažkaip argumentuoti savo pajautas ji, tačiau daina, matyt, pajutus, kad atsiranda svarbesnių dalykų, savaime nutyla ir tai atsitinka taip laiku, kad priekaištauju sau, kaip tai galėję atsitikti,  jog Baiba atėjusi nepastebėta, nepasitikta.
   – Dar vis kelionėje, Pranuci. Kaip Suliko gal tau taip nepadainuosiu, bet girdėk, matyk, o jeigu dar  gebi – ir 
„ačiū“ pasakyk.

ketvirtą ryto nykštukai galukojy
žaidžia popierinių batų raišteliais
ir baltų  lelijų žiedlapių dėlionėmis

– Iš kur tu? Kaip tu čia, Diudia, – nesuvokiu, kas  darosi ausyse
  – Kaip ir tu, Pranuci. Iš Rašyk`o .

BAIBA: Pasakysiu, Pranuli, apie vyrus, kuriuos čia sutikau. Apie vieną iš jų. Kai sužinojau, kad Anapilin išėjo Diudia, nuvažiavau į šermenis Elektrėnuose... Gyvo niekuomet nebuvau mačiusi...tik čia retkarčiais  pasikeisdavom viena kita įžvalga, mintimi, pajuokaudavom, pakomentuodavom vienas kito rašliavas, dar puse lūpų apie savo bėdas, kasdienybę. Nepaprastai jo ilgiuosi.. buvom tolimi artimi...
Šitoje erdvėje tai įmanoma.
– Taip, taip, mieloji moteriške, ir taip, taip, Diudia Pauteckai, tai įmanoma. Tačiau šį kartą labiau panašu, kad „šitoje erdvėje ant mano galvos užgriūva visa Čingischano imperija.
  – Kartu su Kristijonu Donelaičiu. Taip? – tikslinasi   griūties apmatus Suliko.

6. Nu tėsiok turėkitia amėny – yr toks yvikių matimas

Kuomet  atsikratau snaudulio, išsigiedrinu arba, tarkim, atitolstu nuo Slunkiaus savyje – tiesiog  be žodžių darosi nuostabu ir reikia mokytis iš naujo suprasti žmogaus būties paveikslą, kuris  asmeniškai  man susiformavęs  per beveik šimtą metų. Liūdna? Ogi visai ne, juolab  girdint, kaip kažkoks angelas nepatingi šypsodamasis  pasakyti: Nu tėsiok turėkitia amėny – yr toks yvikių matimas
  Gera, kai tokie angelai lydi žmogų, o aš įsitikinęs, kad man netgi pakeleivį parūpinęs. Dar vis bevardis, tačiau nešioti jį užantyje, neparodžius viešumai, jau irgi nebūtų  smagu.

Priglusk, keleivi,
tavimi tikiu
nors veidas pridengtas,
bet akys netgi iš giliau
kaip mirusiojo kaukolės,
pasaulį žvalgo taip,
kad pamanau – gal nesinori tau
ar net bijai,
kad atpažintas būsi.

Man šitiek daug nereik,
užtektų tiek,
kad įtikėčiau, jog esi čia buvęs –
ir čia, ir ten, ir nesvarbu net kur –
visur tavo namai,
ir žirgas atsikels iš užmaršties,
kaip feniksas iš savo pelenų.

Priglusk, keleivi,
tavimi tikiu.
kad vėl į kaukolę sudėsi tai ir taip,
kas buvę.

Beje, eilėraštis parašytas irgi lyg kažkam sufleruojant, ypatingai pabaigos dvi paskutinės eilutės. Man pačiam  ilgokai reikėję pasikrapštyti, kol supratau, kad tikiu į laiką, kuomet nesuabejoji, kad eini į prieki, o atsigręžęs ir gerai  nusivalęs akinius, sukaupęs akyse dienos šviesa,  pamatai – esu tas, kursi su Pelėda draugai. Argi tokiems mums reikia girdėti Kristijoną, kaip jis pamokslauja. Ir ne  tik liuteronų bažnyčioje. Akivaizdu, kad ne tik laikas, bet ir jo žmonės pažįstami ir smagu girdėti kaip po kojomis tapena žingsniai... Daug žingsnių. Jie  neskaičiuojami, bet suvoki, žinai, kad tokia kelionė pasidaro, kai atsiranda grąžos reiškinys – žingsnis į priekį ir bent  du ir daugiau atgal, atgal...

– Matuoji laiką?
  – Ką reiškia, Suliko „matuoju laiką“? – teiraujuosi jos.
  – Aną kartą ketinai paklausti, kaip atsiranda Suliko,  bet neišdrįsai kažkodėl. O gal aš nelabai tiksli savo  pajautose. Tačiau yra ir tavo parašyta, kad nors į dienoraštį dėk, o atnešusiems tai, jo durys bus atidarytos. Kaip Vincui Kudirkai, kaip Bladukui.. Galėčiau pacituoti, bet neakla ir matau, kad ne man, riteri Pranai, parašyta.
  – Man tenka dažniau aiškintis ir aiškinti negu pačiam kažką  doro pakalbėti. O lyg galėčiau.
  – Pavyzdžiui.

Viešpatie, kaip reikėję tylos, bet jos nebuvo. Į duris tuk  tuk, o jas atidarius matau truputį pasigrimavusį (tikrai nedaug) mielą, jauną žmogų. Ir dabar netikras, ar jis žino, kad mintyse dažniau vadinu „mieluoju Lucilijumi“. Taip įpratau be jokio tikslo, įpratau skaitydamas Lucijaus Anėjaus Senekos laiškus, kurių kiekvienas prasideda tais pačiais keturiais žodžiais: Seneka sveikina mieląjį Lucilijų. Būta, kad pamanydavau, jog laiškų autorius Lucijus laiškus rašo vos ne sau. Pats sau ir Lucilijus, ir  mielas Lucilijus. Betgi pasakyta: kaip pavadinsi, taip  nepagadinsi, bile į pečių nepasodinsi. Tačiau  man tai  net kažkaip smogu, gera. Vis jį žino ir gerbia, kaip Klaudijų Sulovarvį, o aš dar ir kaip mieląjį Lucilijų.

Sugrįžus man nuo durų.
  – Iš kur jis taip viską žino. Kad ir dabar... kad aš pas tave.
  – Blogai žino, Suliko. O ir tavo  pajautos išblukę,  netikslios. Ne pas mane tu, tai aš, Suliko, pas tave.
  – Negi? – nustebo, o akys lyg prašvito, pragiedrėjo, o  tuomet jau ir visas žmogaus dangus. Toli toli tuomet matai, dar iš toliau girdi.

0

3

Iš „Pelėdų proEzijos“ (7
(...) nes ir biciu jau neber...

Tos minutė, kita, gal dar pora, užtrukusios su Klaudijumi Sulavarviu prie jam atidarytų durų, neišsitrina. Peržengti per durų slenkstį iš koridoriaus į butą nepanoro. Esą, reikalai, reikalai ir dar kartą reikalai. Esą, toks gyvenimas. Būti tokio žirgo raiteliu labai nepaprasta.
  – Ir vis dėlto, – dar tariau, tačiau apsispręsti kitaip Klaudijus nepanoro. Suraukšlėjo kaktą, kad pamaniau, jog būsiu muštas, bet – ne.
  – Pranuci, kai rašai mano pavardę, trūks plyš išvenk klaidų ir, žinoma, ir šį kartą suprask, kad ne priekaištus žeriu, o...  Štai, priimk. Tai akiniai. Te mums jie padeda matyti ne tik rašybos klaidas, bet ir pasaulį. Ypatingai tą, kuris arčiau Dievo. Štai ir viskas, dėl ko atėjau. Padėti  atėjau, Pranuci
  Padavė akinius ir, kaip po smagaus anekdoto, linksmai nusišvietė  Klaudijus. .
  – Irgi  ne kartą sakiau, kad kai pasijaučiu, jog esu arčiau Dievo, visąlaik –  bent jau savyje...
  – Savęsp? – pataisė.
  – Taip, taip. Savęsp...  Visuomet tave ten, Klaudijau, vadinu Lucilijumi. Savaime. Ačiū, Lucilijau, kad ir tokiu sugebi būti. Man labai reikia, kad bent dėl manęs tokiu pabūtum. Duok ranką, aš tau ją mielai pabučiuosiu.
  – Tu – ką? Tu – rimtai? Ji daugiau muša, negu glosto.
  – Pats žinai, kad Paryžiaus katedra sudegė. Man reikia, kad kas jos vietoje būtų.
  – Suliko? – gal kažkiek paskubėjo teirautis Klaudijus ir ramiai, pagarbiai, kaip dažniausiai, nepatingėjo paberti humoro:
  – Juokdarys tu, Pranuci. Tik nebandyk supykti. Komjaunuoliu nebūk.
  Toks jauno žmogaus apsiėjimas –būk jis Sulavarvis ar Suluvarvis –  visuomet žavėjo. Ir ne tik mane. Nesu vienintelis, kuris sulaukęs senatvės, kaip čia sakoma „pagarbaus amžiaus“ atėjau pasibelsti į jaunimo susikurtą svetainę. Buvo visko ir daug ko, tačiau ne karto nebuvau stumtelėtas išeiti pro duris. Laukdavau blogiausio, o atsitikdavo panašiai arba netgi gražiau kaip šį kartą. Dieve gink! ne specialiai priberiu į jaunų žmonių vardus ar pavardes nereikalingų raidžių. Arba priešingai – pasisavinau jas iš ten, o paskui negebu  sugrąžinti jas. Pats save papeikiu: senas, plikas, net žilas plaukas nesilaiko, jau ne sarmata ir numirti, bet – ne. Kas po ranka – vis į save, tik sau, sau... Viešpatie, koks nerėpa (besotis)!
  Šį kartą Klaudijus Sulavarvis beldėsi kaip Suluvarvis. Be savo kaltės toks. Nesmagu. Ir dar kaip nesmagu!  Ir ypatingai, kai toks dalykas užrašomas juodu ant balto. Ir tai visi puikiai supranta, tačiau ar visi supranta, kaip man nesmagu? Juolab, kuomet tai kartojasi... Argi įmanoma ir pačiam nepatikėti, kad esi velnio apsėstas? Juolab, kai iš anksto žinai, kad nepabėgsi nuo savęs tokio. Bus taip, kaip tau, Pranuci, pasakyta. Ruoškis.
  „Rašyk“ dienoraštyje pasižymėjau:

Iš lapkričio 13-osios į 14-ąją
Juoda naktis. Už ją dar juodesnis traukinys ir juoda palyda, atvedusi tokią naktį persėsti į tokį traukinį. Teko. Jėga jėgą įveikia. Tačiau ji net nebuvo panaudota. Protu žinojau, kad absoliutus jėgos perteklius palydos pusėje.
  Ryte atsikėlęs ramus suprantu, kad jau važiuoju kitu traukiniu, kur ir pažįstamų paregėjęs. Net šnektelėjęs...

Parašiau ir užmiršau. Tik nuojautose vis kažkas, ko ir nepasakysi. Arba tik pavogtais iš kažkur žodžiais, posmai,  eilėraščiais,  muzika...

Tankus miskas, bites zuja
krokodilai cia ciurioja
stai del ko
tas miskas luzta

Jis nuluzo beveik visas
krokodilai issiskirste...
tik trys meskos cia pavienes
medu kopinet dar bando,
nes ir biciu jau neber ...

– Nes ir biciu jau neber, – nepataisęs ne vieno ženklo  eilėraštyje, kuo įtikinamiau pasakau pats sau, kad jo nepavogęs, bet jis tikrai ne mano.
  Baigiau?
  Argi įmanoma? Atsikvepiu...
  2019-12-12 18:02

Iš „Pelėdų proezijos“ (8

Prisiminimai
yra vienintelis dalykas
iš kurių neišaugama
                      /Tamtyč/

Tai, kas  galėjo įvykti, jau buvo praėję, vos atidarius duris. Įtampa atslūgo, pasijaučiau laisvas, o žiūrėdamas iš arti į Klaudijaus Sulavarvio veidą, visą laiką mačiau ne tik jį – mačiau  daugiau. Štai vienas mano anūkas,   daugiau negu visa galva aukštesnis už mane. Štai dar  du – Povilas ir Ignas, ir šieji ne menkiau visa galva už  mane aukštesni. Mažiukas prieš juos. Nesmagu net  įvardinti save vyru, betgi negi dėl to turėčiau nusipiginti. Ne turguje, savi tarp savų, tačiau panašus peizažas ir  kitur, kad ir kaip toli atitolę –  praaugo jaunimas visa  galva aukščiau senolius. Ir miela, kad jis visų mūsų (Lietuvos jaunimas) ir niekas nepašaukiame jo svetimu.  Smagu tokį turėti ir jausti kaip savą, kaip atitekėjusį savo krauju, neužmirštant sužinoti – o savas iš kur? Ir norisi, stengiesi, kad toks artumas neatitoltų nepaisant, kad  mažesnio (mano) stoto vyrai jau išnyko ir krepšinio aikštelių.
   Keliu ir pažemės akis į Sabonį tėvą, jo sūnų ir į visus jų stoto vyrus ir:
  – Miela, gražu  matyti pasaulio krepšinio aikštelėse,  bet..., – ir nutylu, norėdamas sulaukti jų dėmesio. Neskubu, gaištu jų brangų laikų laiką. Žino jie jo vertę ir  žino, kiek pūdų druskos reikia prakaitu išvarvinti, kad tokia jų laiko vertė išliktų kuo ilgiau.
  – Kas – „bet“? – neiškenčia klausti kažkuris.
  – Sakau, miela, gražu jus matyti krepšinio aikštelėse,  bet... labai  atsiprašau, kad taip, bet imperijoms kurti netinkami. Labiau joms kurti tinkamesni mano stoto   vyrai...     
– Ho! ho! ho! –  girdžiu juokiasi.,
–  Nesijuokite, ponaičiai,  nesijuokite.  Mus mato  Napoleonas.  Bonapartas Napoleonas.  Manau, kad Čingischanas taip pat. Gražiausiai  juokiasi tas, kuris  tai  daro paskutinis.
  Neįtaria, kad aš tik todėl taip, kad su Napoleonu pasidaliję vienodu 1.69 m. ūgiu. Nemanau, kad aukštesnis galėjęs būti ir Čingischanas– didžiausios  pasaulyje imperijos įkūrėjas. Ir regiu, kaip primiršta mano  pašnekovai, koks brangus iš tiesų brangus jų laikas. Galima ir šnektelėti. Man tai irgi daugiau, negu laimėtos Borodino kautynės. Ėgė, smagu, gera gyventi,  netgi ir nesijuokiant. Svarbiau susikalbėti.
  Susitikimuose su Klaudijumi neparodysi į save kaip  Napoleoną. Kita vertus, ir jo paties nesinori matyti  krepšinio aikštelėje. Kur kas mieliau jį žinoti ir matyti kaip poetą. Ir ypatingai gera, kai pamatau šalia Klaudijaus ir jo bičiulį Tamtyč – vienu metu du poetai. Ar ne prabanga? Tačiau stop – ar ir į mišką ne per giliai nukulniuota? Dar ir kartą, ir kitą kviečiau jį peržengti namų slenkstį, tačiau Klaudijus Sulavarvis išliko nepasiduodantis:
  – Kad nors, kada nors, bet tik ne šiandien, – padavė  ranką. – O akinius, Pranuci,  pasaugok. Turėtų  padėti. Nes iš tikrų pasaulis toks gražus, kad darosi liūdna žinant, kad yra jame ir žmogaus kelionė, kai vienas  žingsnis pirmyn, o du ar daugiau atgal, atgal. Taip iš tikrųjų galima sugrįžti ne tik prie Kristijono Donelaičio, bet ir su Vytautu Didžiuoju pasilabinti. Oš iš tikrųjų skubu,  Pranuci. Būk drūtas!
  Paleido ranką, apsisuko ir išgirstu jį, nueinantį:
  – Visos kūrėjo dienos iš dienmedžio, Pranuci.
  – Moteris, bėganti paskui mėnulį, taip pat, Pranuci.
  Sieloje salo, girdint jį taip, skanu lyg gurkšnočiau iš  ąsočio beržų sulą ir nelyg vyturys jam atsakinčiau:
– Taip, taip, pavasaris, Klaudijau Sulavarvi.   
– Taip, taip, pavasaris, Lucilijau.

A    Akrostichas, kaip žvakė,
K    kaip malda,
R    raminuosi per jį ir žinau – nežinau,
O    o atrodo, kad vaikščioju sodais
S    susivokęs, kad šitaip aukštai
T    ten niekad nebuvęs,   
  I    ir nereikia norėti daugiau –
CH  chanas, chartija laisvei apginti esu.
A    Ačiū, angele, kad ir šitaip įteisint gebu
S   save – žmogų, save – dokumentą.

K  Kažin, ar pavyktų, (jeigu taip iš tiesų  –
A  atitrūkus iš žinomo teksto
I   ir išėjus į dalią Adomo laikų)
P  paragėti kaip žiedžiasi molis? 

Ž  Žvakės, regis, nereik,
V  vėliau jos ugnelė tenai įkurta.
A  Akrostichai, dūmok, pamąstyk,
K  kaip per žydinčius sodus dievų
Ė  ėją praeit su Ieva be pagundų.

9. Kur gyvena Suliko...

Buvo 04:17 nakties, kai sužinojęs, kad žinia pasiųsta adresatui, žvilgterėjau aukščiau nežinodamas net, ko ieškau. Ir, beje, kažin – ar ieškau? Gal tik panorėta geriau įsižiūrėti ir dar vieną surastą „jonvabalį“ ir, kaip įprasta, paleisti gyvą sveiką su maža šviesele keliauti  toliau,  jau kartu nešiantį ir jį palaikiusių žmogaus rankų šilumą. Dabar – bent tuoj pat – net negebėčiau  pasakyti, kodėl atėjusią į galvą bent kiek aiškesnę mintį, ėmiausi vadinti jonvabaliais. Mano (savo) jonvabaliais, tačiau taip  atsitikę gerokai anksčiau. Lyg šitaip jais, mažyčių ugnelių nešiotojais, būčiau panūdęs apsišviesti pats save iš vidaus. Nesijaučiu fantazuotoju kalbėdamas, kad vėliau anksčiu tokių jonvabalio švieselių atrandu ir eilėraštyje.   Visaip atrandu – ir per pajautas, ir per akcentus ir netgi per padūmojimus ar atsiradusi poreikį dar kartą  perskaityt ir kažką  labai svarbaus pataisyti. Lig šiol įsitikinęs, kad per daug eilėraštyje „ Eskizas TO“  miglotas net ir „TO“ nepaisant, kad ir didžiomis raidėmis užrašytas. Ir šį kartą ne tik kad perrašau, bet ir garsiai skaitau:

Neįprastai atrodau sau;
sakyčiau – Aš, 
bet vis dėlto
klykiu it gervė skrendanti į tolius.
Ir tik todėl, kad sužinočiau – KAS?
O Jėzau,  o Marija,
kaip sužinoti, kas esu.

Matyt, dar vis nesibaigia kūrybos laikas,
dar Dievo užmačiose nebaigtas Pranucis.
O gal jis ne mane,
gal šitaip Žmogų lipdo, piešia,
iš medžio skobia, tašo iš akmens...
Gal aš tik metmenys, eskizas TO,
kuris dar bus?   

Ir ką daryti? Negi dar kartą iš naujo. Ko gero, ko gero... Nuo savęs nepabėgsi, nedingsi. Sieloje vis giliau            įsitaigoja supratimas, kad dar blogiau būtų, jeigu ir nuo tokio savęs galėtum pabėgti. Deja, deja, bet teks dar ir perskaityti, ir perrašyti, ką  čia  bandau, stengiuosi patobulinti, bet ne taip, ne taip, ne taip...   
  O Jėzau, o Marija, negi mane už tai reikia barti. Pagal kokia teisę? Kokiu teismu? Savo? Kaip, kaip – savo? Ir Petras, ir Jonas, ir Antanas, Marė ar ne Marė kiekvienas man teisėjas?
  Suliko, kur tu? Ateik!
   – O aš maniau riterį turinti. Ak Pranuci, Pranuci , – girdžiu nelinksmą dejonę, bet lyginat su mano, ji kaip  šventė. Suliko, pasirodo, ir dejuoti moka, kad dažniau nesuprasi, ar dejuoja, ar dainuoja...

...ir štai stoviu ant aukštos upės (nes tai kalnų upė)  aukšto kranto. Atrodo, ir upe nesmagu vadinti. Greičiau upeliuke reikėtų pašauki, kaip, kaip...
  – Gražus, Pranuci, mano vardas. Ir tai tu žinai. Dėl to  nereikėję ateiti į kalnus. Tačiau jeigu taip atsitikę, galėtume ir pasimaudyti, bent kojas sušlapinti, kad  atsimintume. Tik atsargiai leiskis. Labai atsargiai. Tai ne  pievomis vaikščioti. Bet palauk, aš tau padėsiu. Palauk,  palauk,– jau ryžtingiau, beveik įsakmiai pašaukė ji.
  –  Ne, ne, ne, Suliko, ne.  Aš pats, aš pats
  –  Čia jau buvo atėjusių „aš pats, aš pats“. Pažiūrėjus:  Oho! Duok, Dieve, kiekvienam tokios sveikatos, jaunumo, bet ai, man nesmagu pasakoti apie tai, labai nesmagu,  Pranuci... Ir visiškai kitos  prabos dalykas, kai girdi, skaitai, pagyveni jų poezijoje, bendrai – jų žodyje.
–  Sakai: jų.
– 0 kaip  sakyti? Jųdviejų poezijoje? Jųdviejų žodyje? Nagi tebūnie ir taip – jųdviejų.
   O upeliukė kosčioja, paūžia, padainuoja tai vieną, tai  kitą natą ir vis žemyn, žemiau, nubėgdama,   nušokinėdama nuo aukštesnių akmenėlių taip, teškendamasi iš savęs savimi. Suka verpetus ir su jais kartu bėga taip, kad saulės šviesa nesuspėja jai pasitraukti iš kelio. Spinduliuoja, mirga,  dega žvaigždutėmis.  Atrodo, kad prasmingiausias  jos  užsiėmimas – būti džiaugsmu nepaisant, kas juo džiaugiasi. Svarbu, kad  prasminga, gražu, kad atsiranda pasiryžimas išnokti būti Aleksandru Diuma ir jo  muškietininkais...

– Tarbe ir jo apylinkėse yra kelios d`Artanjanų šakos. – pasakė kardinolas, – kuriai priklausote jūs?
  – Aš esu sūnus to d`Artanjano, kuris dalyvavo religiniuose karuose sykiu su didžiuoju karaliumi Henriku, jo didenybės tėvu.

Ak tarnyba, tarnyba! Lengva ją atsiminti, o kai esi joje, ogi visaip pasitaiko, tačiau turbūt aukščiausioji jos rūšis iki šiol  įvardijama, kaip Žmogaus tarnyba, žodį „Žmogaus“ parašant didžiąja raide Ž.  Sunki  ji,  nepaprastai sunki.
  Nusišluosčiau dar iš miegų nenubudintas akis ir parašiau Tamtyč :

Labas rytas!
  Dabar dar naktis ir laikrodis rodo 04:17, tačiau ar tai  svarbu, kai žinau, kad  kažkur ir jis, Rytas, netoli. O ir aš  nežinau, kur esu. Galbūt jau TEN, ir iš TEN Tave  sveikinu. Deginu akrostichą. Kaip žvakę. Ir jaučiu, kad ir sieloje  šviesiau, šviesiau...  Šviečiasi. Būk, drūtas, gerasis Žmogau. Tave turėsiu tik tokį. Tik Šviesoje. Tamsa Tavęs neužgesins.
Gerų, jaukių kalėdinių pamąstymų

Iš „Pelėdų proEzijos“
10. Šeškai protingai pragarus kūrena...

Norėjau pabūti kartu. Ir ne akimirkai, nepaisant kokia džiugi ji būtų. Norėjau pabūti kartu visą savaitę. Ir ne bet  su kuo, o su geriausiais. Nenorėjau netgi pamąstyti iš  kur toks įsitikinimas, kad savaitėje susitelks ne tik  geriausias Rašyk septintukas, bet taip bus sukurta ir proga, kurią praradus dingsta viltis, kad tai galėtų kada nors pasikartoti. Dirbau iki išnaktų ir po jų, kad tik  atsitiktų taip, jog ir aš atsirasčiau su jais ir kuo arčiau  Klaudijaus Sulavarvio ir Tamtyč, o dar geriau, jeigu pavyktų įsiterpti tarp jųdviejų. Man matėsi, kad šitame septintuke galima bus  surinkti tris muškietininkus ir  d`Artanjaną. Neabejojau, kad juo bus kuris iš jų – ar Klaudijus, ar Tamtyč. Pats gi buvau pasiruošęs likučiais tenkintis. Svarbiausia buvo įsiterpti į komandą, kurią kažkada smagiai sukūrė Aleksandras  Diuma. Neduok dieve, bet jeigu tokiam savaitės septintukui būčiau reikalingas kaip d`Artanjanui jo arklys, būčiau sutikęs juo būti. Manau, kad verta pacituoti su visa gramatika ir sintakse, kaip jis atrodęs:
  „Tai  buvo dvylikos  ar keturiolikos  metu bearniškis (Bearnas – sritis pietų Prancūzijoje, Pirėnų papėdėje) skapas, sartas, nušiurusia  uodega, ir patinusiais riešais  Šis kuinas, kad ir vežliojo, nuleidęs galvą žemiau kelių, – dėl to ir apinasris buvo nereikalingas, – vistiek dar  nueidavo per  dieną aštuonias lje. Nelaimė, geriausius  šio arklio ypatumus taip buvo nustelbęs keistas jo plaukas ir nevykusi bėgsena, jog tais laikais, kada visi  buvo geri arklių žinovai, minėtojo  sarčio pasirodymas Menge, į kurį jis įėjo pro Boožansi vartus maždaug prieš  ketvirtį  valandos, visiems  padarė tokį įspūdi, kad  nepalankumo šešėlis krito net ir ant jo raitelio.“
  Ar reikia daugiau?
  Ačiū, kad – nereikia. Knygą užverčiu, palikdamas joje tarp 8 ir 9 puslapių du raštelius.

1.
  Oi, Džaivild, ką Tau pasakyti? Neatsigaunu po susitikimo su Tavimi kalnuose. Negi aš toks netikėlis, a? Negi taip galėję, kad pati mane po juos panešiojai, o ne aš tave. Kaip liūdna! Dabar jau ir baisu, išgirdus tavo:
  – Labas rytas, riteri Pranai.
  Suprantu, kad ir man atėjo laikas pramokti verkti. Prisėdau prie tokių atsiminimų su nosine ašaroms nusišluostyti. Betgi ar tai padės? Įtikinėju save, kad Džaivild man ašaras nušluosto. Kada pradžius ir akys, ir nosinaitė, parašysiu daugiau.

2.
Neverkit, riteri Pranai.
Niekada nežinai kas tikra. Kviečiu kartu pasivaikščioti tik gerais, gražiais prisiminimais po stepę, nulietą žydinčio adonio auksu.

Negi ji mano, kad nežinau, kas iš tikrųjų yra Adonis ir kodėl jis išsilieja žydėti po stepes adonio auksu, galvoju ir ne tik patikinu mintyse, jog „žinau, Džiavild, žinau“, bet persimetu iš tylos į kuždesį, šnabždesį:
– Žinau, Džiavild. Tačiau labai abejoju, ar žinai, ar bent  suvoki, kodėl  man taip labai reikėję ateiti į „Rašyk“ geriausią septintuką. Ir turbūt nepatikėsi, kad man tai  pavyko ir vis dėlto ten manęs nėra. Nei mano, nei kieno  akys nemato. Kaip tai parodyti ar pasakyti geriau, irgi  nežinau, o ir save regiu ir  jaučiu kaip tą nukorusį žemiau  kelių galvą d`Artanjano arklį, kad jau ateiti iki  tavęs toliau  negu pas Čingischaną ir būti jo raiteliu.

Ir pritūpė kažkas šalia,
ir pagiedojo:

Daug vėjų supūtė
  šiukšlynai  suslėgti krūtinėje
  atrodo, kad ilgiau
  kalbėt su žmogumi nemoku.
  esu tiesiog  akiplėša, kuris
  kaip šeškas tūno savyje
  pat sau nereikalingas

– Čia apie ką?

Tik Dievas gal težino tai,
bet jeigu net ir jis bylotų žinantį,
jau patikėti negebėčiau.
Skaudi dalia,
kai tenka bėgti nuo savęs
kažkur paliekant ką tik buvusį
kaip žmogų
(net atmintis nenori šitokį laikyti).
Ar ne todėl, kad kai aplink visur
protinga, sumanu, gražu,
čia – ne, jau –  NE!
Namai užsirakina aklinai,
šeškai  protingai
pragarus savy kūrena
Ir geras žodis pasakytas jiems
atrodo įžūlus, pajuokiantis, netikras.
Kas dar tikrovę sugeba suprast geriau,
negu šeškai –
kai visoje šaly, nuo sosto iki jų,
nereikia kvepalų.

0

4

11 Balnoju žirgą

Atsivertė visos knygos. Ir tos, kurias skaičiau, ir kurių neskaitęs, bet gal žadėjęs ar norėjęs tokias turėti ir skaityti. Dabar jos atsivertė vieno mano danguose. Kur žvelgi – į visas puses begalybė, nieko kito, tik ji, kuri paima mane ir neša, supa, čiūčiuoja, liūliuoja, kad ir užkelto ant netikusio arklio. Tačiau po greito laiko ir  jis dingsta – jauti, žinai, kad arklio vietoje atsiradęs žirgas. Ėgėgė! laikykis, Pranuci. Ir dar kaip! Kažin, ar ne Tada Kažkada atsiradusi daina:
   Žemė kėlė žolę //
   žolė kėlė rasą //
   rasa kėlė pasagėlę,//
   pasagėlė žirgą//.

Ko dar reikia tokiose kelionėse?
   Lyg ir numanau, ar net žinau, kad laikas ištarti viltingiausius žodžius jau praėjęs. Betgi muistosi žirgas,  stojasi piestu ant užpakalinių kojų ir jau ne tik už save,  bet ir už mane:
  – Laikykimės, Pranuci, laikykimės. Ir girdėkime, kas  pasakyta ir nepasakyta, ir netgi gražiau... gražiau girdėkime, kas pasakyta,  nes teisybė  tokia,  kad     nežinau, kodėl turėčiau nežvengti, o tu jaunu nebūti.       Yhahahaaa!, – per visas begalybes žvengia žirgas Ygaga, o aš skaitau netgi gražiau, kas parašyta:

Labas rytas, mano mylimas riteri Pranai. :)
  Vėjas visą naktį medžio šakomis barbeno į langą, prašėsi vidun, neleido užmigti. Taigi, skaičiau, mąsčiau, galvojau, rūpinausi, kūriau planus ateičiai ir dabar noriu paklausti:
  – Kaip įsidėti man Jus, tokį mielą riteri, į mano širdelę,
kad kažkas blogiau neatsitiktų, kad neiškristum iš jos, ar kas nors nenusavintų.
Nelengva Jus mylėti, oi nelengva.. Vėjai medžio šakomis į langa  barbena, bet širdelėje dar neramiau.
  – Yhahahaaa,– smagiau   žvengia žirgas, o ir daina  nekantrauja, kada gi raitas susitiks su išsirinktosios motinėle:
Žirgas kėlė balną//
balnas kėlė raitą//
raitas kėlė kepurėlę//...

– Tprūūū, žirge, tprūūū, šaunusis Ygaga. Aš gi be  kepurės. Ir kažin, ar ji kažkur yra. Jeigu ir užsilikusi, ar  kadžiai nesukramsnoję?
  – Tai rimta, tai rimta. Mes gi pas ją pro langą  nešoksime. Mes dar ne tikri muškietininkai, be įsišventinimų, – lyg Kūčių naktį, kuomet ir gyvuliai nesidrovi pakalbėti žmonių kalbomis, pratarė Ygaga ir  krestelėjęs karčiais: – ir vis tik smagu, Pranuci, turėti  savo Suliko. Prižadu, negrįšiu aš atgal į arklį. Gegiau  nusišausiu arba... arba tu pats kažkaippp...
  – Arba man nusišauti?
  – Taip manau. Geriau, protingiau, jeigu tu, Pranuci. Ištikimas žirgas nuo seniausių laikų pasilikdavo būti šalia savo raito. Supranti, Pranuci... Mes pasiliksime kartu. Tai mano, Ygagos,  žodis tau.
  –  O Ji.
  –  Parašykime ką nors, kad jeigu prireiktų nusišauti, Jai nebūtų labai liūdna. Padarykime tai tuoj pat, kol dar kraujas neataušęs. Tik nemanau, kad reikėtų minėti   Tamtyč. Pasilikime bent nusipelniusiais būti tikrais  muškietininkais. Še! Ačiūdie popieriaus skolintis nereikia, o plunksna irgi ne varnos dovanota. Jos plunksna tokių laiškų neparašysi. Jiems reikalinga ir sintaksė. Net labai, kad ir vienas prie kito. Kaip muškietininkai, kuomet  jie  visi – už vieną.   
  – Manai, kad ir dedikacija reikalinga?
  – Nemanau, kad būtina, bet žinau, kad Džaivild jų neatsižada, o ja mielai paseka ir Tamtyč
  – Žinau ir aš, bet iš kur tu, Ygaga, žinai. Tačiau esi  teisus: laiko gaišti menkniekiams nereikia. Ne tai dabar  svarbiausia. Mūza, padėk  ir tu man atsišaukti, –  dar pakviečiau į talką paramos ir, atsišliejęs pečiais į pabalnotą žirgą, žiūrėjau ten, kur Ji, kur Jos ir girdėjau, regėjau ir pats  kalbėjau, kaip atrodo tai, kas svarbiausia.

... apverk mane
prie iškastos duobės.
Tiek smėlio daug
kad, regisi, į kalną nesutilps –
užteks jo vėjams pūsti,
burnoj girgždėti tarp dantų.

Apverk mane,
nuleisdama arčiausiai prie šaknų,
iš kur pakilsiu ošt mišku,
vėl palinguoti pušele.

Ar tu girdi, ką čia sakau?
Maniau – akrostichą įkursiu.
ir susideginsiu žvake

Balnoju žirgą sau,
bet kad ant balno užsikelčiau,
reik būti užkastam
Ir vėl kaip tąsyk grįžt, kaip kažkada
kai Šklėrius Šklėrių sodžių savimi
iš smėlių kėlė.

Nemoki verkt, sakai?
Tik šokinėti kaip kalnų ožka,
tik būti dvasioje regėjimais aukštais
net  jeigu ir toli,
net  jeigu ir po smėliais
nesurastas kaip Čingischanas
būsiu.
...........................
Po pušele ieškok
prie savo kojų, prie basų.
dukrele (anūkėle) mano,
po pušelę

aš atrandu Savęsp šaly
dar truputį gerumo,
ir man džiugu juo myluoti Tave,
dukrele, (anūkėle) mano...

12. Kai Kūčios visą dieną

Anądien pajautęs, kad riteris Pranas, – deja, deja, – pats netikras patikima Suliko apsauga, ūmai pagalvojau: kas tuomet, jeigu savo abrozdėlį ji pakeistų į kitą, tegu  ne tokį man mielą, bet užtat bent kiek ją geriau pasaugojantį nuo pavojų. O galvoje ir vėl žybt: kas  tuomet, jeigu naujame jos abrozdėlyje pasirodytų...     
  Buvo beišbrėkštantis, tamsa apsamanojęs rytas, kai per  pasisveikinimą išgirdau:   

„Mylimas riteri Pranai
Aš, kaip visada, pasilabinti, padėkoti. Sunki buvo naktis. Hamletiška. Manau, kad priėmiau teisingą sprendimą. Ruošiuosi aplankyti savo mokytoją. Jo ramybė, išmintis nuramina. Dabar supratau, ką turėjote galvoje sakydamas, kad jis geresnis, nei aš manau. Taip, daug geresnis, nes net mintimis negaliu aprėpti jo gerumo.“

Ir man taip gražu, taip miela, kad net neišgirstu savyje riterio Prano, o tik senolį, su kuriuo sveikinasi kelios žmonių kartos, kurioms priklauso ir mano dukros, o nemenka  dalimi – jau ir anūkai. Susiruošęs ateiti prie pirmo proanūkio lopšyje ir taip atsiminti  kartu ir save  beveik prieš 100 metų.
  Ar manote, kad paprasta?

Nebūtų Džaivild tokia miela, nebūtų tokia garsi, žinoma,  tai tiek ir pavojų tų. Jų žymiai sumažėtų. Eini ne tinginys,    paspiri kokią vyžą ar klumpę nuo kelio, kad nebadytų  keleiviams akių tik dėl  reikalo priminti, kad jie yra. Na tegu, tegu, tačiau  galima tai padaryti  kukliau, o ne vidury kelio. Ir visai kitoks supratimas, kai kelyje susitinki
Džaivild. Aš ir dabar nežinau jos vardo, kaip jis atrodantis ten, jos dokumentuose; kad ir gimimo liudijime. Ir ne šiaip sau, ne tuščiai džiaugiuosi, kad tai aš taip paniūniavau ir netgi užrašiau:

Aš atrandu Savęsp šaly,
  dar truputį gerumo
  ir man džiugu juo myluoti Tave
  dukrele (anūkėle) mano

Nusiteikęs ir per Kūčių vakarienę tai paniūniuoti ir  nemanau, net žinau, kad pasikartoti neįmanoma: dvasioje vėl kitoks sujudimas, ten kaskart kitaip, kitaip,  kitaip... O laiškeliu per rytinį pasisveikinimą  jau  anksčiau suspėję parašyti Jai.

„Ot, kad taip apie mane, ir vėl visą naktį budėjusį, nesumerkusį akių. Kaip sapne budėjau, kad tik Tau, Džaivild, būtų saugu. Nemaniau, kad po nevykusio mano pasirodymo kalnuose, kažką sugebėsiu geriau, bet... bet lukterėk, aš dar kartą permąstysiu savo pasiūlymą Tau, sužinojęs ką ir kaip Mokytojas kalbėjęs. Taigi sėkmės Tau pasibūti su Juo, išgirsti Jį, suprasti, o sau linkiu, kad ir apsaugos darbe neapsijuokčiau kaip kalnuose. Tačiau įdomu – kad ir kaip keista būtų – jog jie man padeda. Taigi, labas rytas ir geros, protingos dienos linkiu, kad ji  lyg Kūčių vakarienės stalas. Tegu nebūna prie jo tuščių  vietų, tegu nebūna prie jo ankšta.
  Būkime.“
  – Apie ką čia? – girdžiu.
  – Ne, ne. Man tik pasivaideno, kad girdžiu. Prasideda Kūčių dienos regėjimai.

13.  Kai sveikinamasi iš Kūčių Dvasios...

Jau Šv. Kalėdos lyg ir praėjusios. Jau ir diena, ir kita be jų. Iš tikrųjų, kodėl netarti – praėję? Kas trukdo? Tuoj ir pėdelės Kalėdų kaip smėliai išsipustys. Oi, kaip šios Kalėdos pūtė vėjais. Iš visur. Ir neįspėsi iš kurios pusės daugiau, stipriau? Tačiau ar reiškia, kad pakilnojant  Kūčių dovanas, reikėtų užmiršti, kad jos buvo, kad ir kažkiek atitolusios, atitolstančios, tačiau yra? O vėjai  pustė, pustė, pusto, pusto...
  Žvilgt pro langą.
  Žirgas Ygaga atkaklus kaip ir pats Dievas, laukiantis  kaip kas atrodys prie linkėjimų daugiau mažiau atitolus nuo jų. O iš ten regiu ir savuosius. Su visa sintakse jie atrodantys taip:

Kelionė į ... (bažnyčią?)
  Kažin ar verta po tokia antrašte sukaupti kažkokių  užrašų rinkinėlį? Tačiau tikra, kad šioje  dienoje  šviesos  viena minute daugiau. Neabejotina, kad rytoj,  matuojant  dieną laiku, joje šviesos dar daugiau. Gal net iki Joninių taip, bet jų dar reikia sulaukti. Tačiau kaip sužinoti, ar taip, ar bent  panašiai ir mano galvoje?
  SVEIKINU VISĄ  „RAŠYK`Ą“ SU KALĖDOMIS,  TAČIAU BE SENIŲ.

– Apie ką čia? – girdžiu kaip jau ne kartą. Tačiau šį kartą nepaskubu aiškinti apie ką tai. Imuosi sunkesnio darbo, atsižadėdamas būties, kai įslinkus į devintą dešimtmetį įprasta tik žvilgčioti iš jo į jaunų žmonių  gyvenimus, pavydą kaip seilę lašinant iš bedantės burnos, kad, esą, o Viešpatie, kaip ten, jauniems, tokioje jų būtyje gera. Visa tai palieku senių (jeigu tokių čia yra) egzistencijai, o  aš – jaunas. Man nereikalingi Kūčių dieną aplankę jos regėjimai, kaip tokie. Man pakanka, kad  neužmirštu už juos nuoširdžiai padėkoti, o pats suprantu, kad visą tai reikia, tiesiog būtina pertvarkyti į realų gyvenimą. Sukurti jį iš tos pačios materijos į kurią  parodoma:
          v i s a  m a t e r i j a  y r a  e n e r g i j a

Ir ak, kaip man smagu matyti žirgą Ygagą. Nežinau, kiek kas džiaugsmo patiria, matydami laimėtą Žalgirio mūšį, nuo kurio Lietuva didesne netapo. O man žirgas Ygaga lyg iš ten, o gal net iš toliau atsiradęs. Tačiau jeigu taip, jeigu iš toliau, tai gali būti, kad ir  Žalgiris dar nesibaigė, dar jo pergalei reikalingas ir aš su žirgu Ygaga ir, žinoma, Džaivild su jos eiklia kumele Olise.

O Šventoji Dvasia, gal vienintelė tik ir sužinojusi, kaip skaudžiai man dabar esi reikalinga. Žirge Ygaga, iš kur tiek energijos, jeigu ne iš tavęs, ištikimiausiojo, kad ir nukritęs, išmestas iš balno, vėl ir vėl gebėčiau atsikelti? O tu, Suliko, ar ne todėl čia, kad drįsčiau išeiti į  lenktynes su Napoleonu, jam ant delno užsikėlus Šventos Onos bažnyčią, o aš sau – moterį. Napoleonas iki šiol dar kelyje su bažnyčia į Paryžių, o aš su Suliko – į širdį. Lenktynės dar nebaigtos...
  Ir girdžiu, kaip kažkas taip stipriai trenkia į ausis, kad,  kad... Šūvis? Ar tik ne iš pistoleto?

– Pranuci, sveikinu tave su Naujaisiais. Atsikvėpkim. Abu atsikvėpkim. Kad ir geram žodžiui tarti...
  –  Tu čia? Tu – Napoleonas Bonapartas?
  –  Abejoti tokiais dalykais neverta. Ypatingai turint tokią patirtį, kaip manoji. Borodino mūšis lyg ir mano laimėtas, o ne ano vienaakio. Net ir Maskva sudeginta, o...
  – Kalbi apie Kutuzovą?
  – Ar nori, kad pasakyčiau, jog kalbu apie „tavo kraštietį Michailą Goleniščevą“. Na, tegu, tegu... Jeigu tau taip geriau, argi gaila. Girdėk kaip tau, Pranuci, smagiau. Juolab pirma, vienintelis svarbus dalykas, kuris taip nuoširdžiai mane glaudžia prie  tavęs, tai pasitaikiusi proga pasveikinti ir tave, ir visą RAŠYK`Ą su  Naujaisiais. Supratai?
  –  Ar manai, kad  negebu. Mudu vieno ūgio. Po 169 centimetrais apdalinti.
  –  Taip, taip. Tai esu girdėjęs ir iš tavęs. Teisingiau, tavo raštų.
  –  Smagu. Ir labai džiaugiuosi.
  – Dar būtų smagiau, kad sužinočiau, kas ir kaip atrodo mūsų galvose. Lauksiu žinių. Tačiau neskubinu, kad jos atsirastų per 2020 – uosius.
  – O Viešpatie, nejaugi vėjai pūtė, pučia ir dar pūs, –  atsidusau, regis, pats to nepajutęs. Tačiau sužiuręs jam į akis, lyg norėdamas pasitikrinti ūgiu, tariau: – Tačiau ir pats nesensti. Ačiū. Labai miela žinoti ir pajausti gyvenantį Napoleono laikus.
  – Muškietininkų laikams, manau, kad tai netrukdo. Bent  jau laiškais keičiantis, tikrai kad – ne, – atsiliepė imperatorius. Padavė į rankas nediduką laiškelį ir pašnibžda: – Nuo Emilijos. Sakė, kad ne kvailas esi. Suprasi.
  – Nuo Emilijos?
  – Sakė, kad ne kvailas esi. Suprasi, – pakartojo imperatorius ką tik tartus žodžius. Ir vargu, kaip būtų kitaip nutikę, jeigu tuo pat metu nebūtų sužvengęs žirgas Ygaga. Smagiai, laimingai, lyg šitaip ir už mus pasveikindamas visą Rašyk`ą su Naujaisiais.
  – Tik, žinoma, be senių, – šyptelėjo Napoleonas.
  Pamaniau, kad kai sveikinamasi iš Kūčių Dvasios, siunčiat geriausius  palinkėjimus, kartotis nereikia.

14. Šitaip Moterį kuriu

Nereikia muzikos, kai Tu esi
Aš ją girdžiu ir patikiu,
kad ir dangus čia pat.
Net nemanau, kad valetu galėčiau būti

Karalius aš, karalius...
kuriam net ir dangus
prie kojų leidžiasi laimingas,
kad savimi palepinti taip gali.
Nenoriu būti poetu.
Pikų Dama valetą į karalių kelia,
Čiurlionis vaikščioja Miške
ir groja muzika gražiausia pušele.
Gražu, gražu va taip, va taip kūrent save
ir pelenais iškrist į žemę, jos šaknis,
iš kur ir vėl atgal į Rojų (Ojų)
pas Ievą ir Adomą (Domą)
visos upės teka.

O! patikėkite: ne sau aš taip,
ir net ne Pikų Damai;
aš šitaip Moterį kuriu
Visatą laikančią ant (nuo)
mano delno...
  15. ?????????????

Šią nuotaiką, kaip... nuotaką
iš palinkėjimų imu.
Gražuole, būk!
Ne seniai vaikščioja
ilgas baltas barzdas nukorę –
per visą dangų saulė šviečia
ir žemėje – ?????????????

Suskridę paukščiai iš visur
po sielą klega, dairos, stebisi...
Dzievuliau, saugoki mums juos.
Aukšti kalnai – 
nuo jų toli matyt,
bet taip aukštai, kaip jis,
žiemoj Pavasaris?...
Nebent tik paukštis, Dievas ir dangus.

Atsikvepiu ir aš,
gerklėj pajutęs vyturėlį.
Kokio dalia tave pakelt aukščiau?

Tyliu. Tik saulė vaikščioja,
tik mano krašto smėliuose
sužydę pievos...
Net ir Veronika*
su brangakmeniais akyse,
dzievuliau aukštas, irgi – ca

Ir ko daugiau man reikia? Ko?

Linkėjimus per ją siunčiu
VISIEMS, kas dar mylėti moka,   
sau – ne tik barzdą nusikirpęs;
ūsus nuskutęs – irgi. 
------xxxxxxxx--------

Visiems laikams pasilieku dėkingas Tamtyč, parūpinusiu man Veroniką

0

5

14. Kai Vilnius anksčiau negu Gedimino kalnas.

Kalendorius sumaniai, tvarkingai, pedantiškai „įkrėstas“ į aplanką, atsivertė anksčiau negu du tūstančiai dvidešimtųjų metų pirmoji diena. Pagal įpratimą sakau – DIENA. Dar reikėję užversti ir vieną, ir kitą jo lapelį, kol atsivers ir ji, sausio mėnesio ir visų Naujųjų (1-oji .
  ... Ankstus vakaras, užsikrėtęs vis gilėjančia tamsa, iriasi link vidurnakčio. Laukiu kol taip atsitiks ir iš visų kiemų, iš visų Vilniaus kampų, trinktelėjusios petardos pradės Naujuosius. Žinojau, kad taip bus, kad taip stengiamasi dėl šventės, dėl geros nuotaikos, bet nesmagu. Dar laukdamas mintyse matau, kaip švilpdamos pakyla skristi įvairiaspalvės raketos, subyrėdamos į žiežirbas, į kibirkštis, girdžiu, kaip pradeda kaukti, staugti šunys, kniaukti katės, o ir miestelėnai nerimauti kas kaip: pradedant  maldomis, kad namų  langai nebūtų sudaužyti, automobiliai išliktų sveiki iki galingo, džiugaus šurmulio, nelyg pakylant į ataką su laimingu gerklėse „valio“:
  –  Valioooo!!! Sveiki Naujieji, sveiki 2020!!!

Naujieji? O jeigu geriau, protingiau pasamprotavus? Kažin, kiek to naujumo Naujuosiuose? Tačiau ir tokiai analizei atlikti reikalinga turėti praeitį, turėti savo kiemą.
Kiemą?  Savo?     

Grįžau namo.
bet – ne, dar – ne,
dar per anksti taip tarti.
O kiemas – jis nuo kur?
Jau nemanau, kad tokį tvoromis
kartu su savimi galėčiau apsitverti.
Tegu nebūna nuolaidų,
man  šitokioje savasty
namo pareinančiam.

Žemėlapių nereik,
ir ratų (ar sparnų) taip pat – nebe.
Užtenka tiek, ką savyje turiu;
nepėsčias net tuomet,
kai ant akmens prisėdęs

Ir štai regiu, kaip prieš akis atsiverčia dar vienas  kalendorius. Nei šioks, nei toks –  nutriušęs, kad sarmata tokį ir sau prie akių kelti ir rodyti kitiems. O kas ten  parašyta, pro jokius akinius  neperskaitysi. Reikia balanos. Žinoma, jeigu esi Šklėriuose.  O jeigu Vilniuje?
    Oi, kaip tai seniai. Tuomet net ir Gedimino kalno nebuvo. Ir vis dėlto, Vilnius jau buvo be jo. Be bažnyčių, bet... Bet  ar tai svarbu, jeigu ir  nieko nebūtų, bet yra Tauro kalnas, o virš jo  naktimis vaikšto ir šviečia prožektoriai. Iki kalno netoli, tačiau tai tik šiaip sau, kur  kas smagiau įsikibus į lango rėmus matyti, kaip po dangų vaikšto ugnys.
Karo?
Na ir tegu... Tegu! Argi be jo būtų atsiradę, kad ir tokie  mano užrašai?

Užsidarau.
Supraski, kad varau save į kampą
iš kur pasaulio
kuo mažiau žinočiau.
Tai nereiškia, kad kurčias, luošas,
kad nors kvėpuoju, bet... lavonas.
Tai reiškia tik, kad nesvarbu,
iš kur diena man patekėtų,
poilsio į sielą neatneš.
Ir ten, kampe, pasaulis man
nuo lopšio iki...
(Šią datą paslapty laikau)
Gal tai padės giliau
į AŠ įsižiūrėti...

2.
Žibėki, laike, iš visur
žibėk visaip –
Atsimenu, kaip būdavo šviesu,
kai degė balana,
per ją raidyną iš tamsos išplėšęs,
dar nežinojau, koks anas šnekus...
Ant popieriaus sugulę raidės
Viena, kita, ir dar, ir dar...
Tiek suskaičiuoti jų nemoku.
Pirštu paspaudžius šaukia A
Kita kitaip, trečia ir vėl ne taip
Ir buvo nesmagu,
kad jos burnų neturi,
kad be liežuvių jos –
Reikėję žiotis man už jas
ir už kiekvieną vis kitaip

3.
Tai ne pradžia.
Pradžia kažkur giliau.
Lopšį palikęs, išėjau į Vilnių.
Norėčiau atsiminti šitą kelią
kaip jis atrodęs iš tiesų,
O čia, jau Vilniuje, mačiau,
kaip prie manęs,
šalia išmūrytų namų,
išaugo Tauro kalnas.
Toks didelis,
kad net išmokti nesuspėjau,
deja, ir karo – ne.
Ne vieno šūvio negirdėjau.
Nors jis jaunesnis už mane.

4,
Gražu –
Vilnius be karo,
Tačiau – su manimi.
Dar pamenu ir pirmą savo upę Nerį.
Kam reikalinga ji, ką veika –
nebuvo man svarbu.
Ant dugno jos, po kojomis
gražiausi akmenėliai,
kad nors į burną – dėk!
Taip ir dariau – dedu.
Pakrantės smėlis Vilnių puošia
daugiau  negu...

Ten, kur pilis dabar
ant kalno Gedimino
išlikus atminty tyla
Ir nieko, kas galėję būti ten  –
Nėra, nėra ...
Kokios galybės užrakinę miesto būtį?
Ir katedros, kuri dabar,
taip pat nėra, nėra.

Kaip Bonapartas į Paryžių
be Onos bažnyčios
panašiai  ir aš grįžau iš Vilniaus,
bet vis dėlto – pilietis jo.

5.
Nebelaikau savęs tuo ypata,
kuris gebėtų Vilnių atstatyti.
Tegu nebūna man,
koks iš tiesų jis buvo.
Dabar laikai kiti,
jie miestą aplenkia
aukštesnėmis statybomis
negu jo katedra
ar Gedimino kalnas su pilim
Dangoraižių pavėsyje
nebūtų įžūlu
užkėlus juos ant delno,
parnešti į Savęsp.
Bet ne, oi ne.
neleisk, dzievuliau, šitaip paskubėti –
pradžia  tebūna panaši, kaip mano.

6.
Atsimenu dar mirtį.
Šaltoka ten
Ir prieblanda po visą erdvę vaikšto.
Matyt, kažkas nutiko, kaip kare
Jo karstas už mane aukštesnis.
Ramus žmogus, kai pašarvotas,
Kas ant krūtinės jo?
Aš mažas. Nemačiau.
Ir tik dabar,
(ar tik ne pirmą kartą pamanau)
kad karas – būtent man,
jis būtent Vilniuje
ir būtent šitaip prasidėjęs,
sušalusia tyla užklotas.
Šiurpi vėsa po vis erdvę vaikšto...
Jei reiktų rinktis pragarą ar dangų,
manau, kad taip sužvarbus
(o juo labiau –lavonui)
pragaras geriau.

15. Iš „Pelėdų Proezijos“

Namolio pas Aleksandrą Diumą

Kada į lopšį
kūnu būti atėjau,
tie metai be pradžios.
Galbūt ir apie juos bent kiek rašiau,
tačiau, kai rašalo nedaug,
nereik bet kaip
suprasti juos.

Grįžtu NAMO.
Jau netoli
Naujieji metai man vėliau
ir Ožiaragis nepadės.
Jam neužaugęs dar esu,
net ir lopšy neranda.   

Tačiau nemoku peikti jo
kai į sekmadienį lopšiu
kaip Nojaus kad laivu 
(gal būt, jo skiautele,
ar bent užuomazga energijos,
iš kur susikuria materija)
plaukiu...

Kaip kas kalbėtų – taip ar ne;
tiesa išlieka kaip ir bamba,
maitinusi kelionėje mane
į tokią būtį.

Supu save,
gimtadieniu save supu,
bet ne todėl, kad miegas merkt akis.
Energijoje amžinas esu
Ir vis dėto lopšys kitokį piešia,
meistraudamas materiją
pavidalu žmogaus.

Vandeni, ar girdi?
dėkoju už dešimtmečius, iš kur
aukštais bokalais savo dalią samstau
Man Ožiaragis tartum priešaušris
ateinančiam pabūti į Savęsp.

Kaip gera atsimint
dar būsimą (kartoju – būsimą,)
dar neparėjusį namo.
į tą sekmadienį, į lopšį jo,
į savo kūną.

Gal vienas tik ir pamąstau ,
kaip ši būtis nepaprasta –
dar ne materija esu
(greičiau – tuščia vieta)
kai per Visatos laiką
braunuosi NAMO.

Lopšy,
ir kaip surast tokį tave
ir kaip tokį save
sumūryti į kūną?

Jūs sakote – Naujieji...
O man jie nemenkiau Nauji,
kaip pasibeldusiam į šimtmečius
atverti jų duris
ir pamatyt save
pareinantį namolio...

– Maždaug prieš vienerius  metus, ieškodamas Karališkojoje  bibliotekoje medžiagos savajai Liudviko XIV istorijai, aš aptikau „Pono d`Artanjano atsiminimus“, kurie, kaip ir daugumas veikalų, rašytų toje gadynėje , kada autoriai galėję pasakyti  tiesą, nerizikuodami ilgesniam ar  trumpesniam laikui patekti į Bastiliją.
    Man į biblioteką nereikėję eiti, kad va šitaip susitikčiau  su Aleksandru Diuma (tėvu),  pakako pasikapstyti savo knygų lentynoje, nušluostyti dulkes nuo jo raštų ir jam  asmeniškai  pasakyti:
– Atsiprašau, pone, kad trukdau jus, tačiau dabar toks laikas, kad nei pono d`Artanjano atsiminimų, nei jūsų raštų skaitymas – ne mano  darbas. Man reikalingas pats  d`Artanjanas. Netgi pasakysiu: jis man reikalingas su visa jo muzika.
– Kažin, iš  kur atkakęs, jeigu ne paslaptis. Kokiu  žvaigždynu  žymėtas?
  – Jie man viršum Vilniaus įsišvietę kone prieš šimtą metų, o šiapus, kur beldžiuosi į tamstos namus, net ne kažin kaip orientuojuosi.
– Prasideda. Vėl iš naujo. Tik kitais laikais,– dar atidžiau  sužiuręs į mane pasakė Aleksandras Diuma (tėvas).

Iš„ Pelėdų proEzijos“ (16
Naujininkų tamsoje   

Dar vis rašau tuo pačiu rašalu kaip ir kažkada juo parašęs pirmą raidę, tačiau suprantu, kad toks rašymas baigia  poreikį. Manau, kad užrašai – irgi, tačiau inercija tokia, kad suvokimas apie sunkų bevertį darbą, manęs  neatitrauks nuo jo. Tiesiog  užrašant save ir paliekant tokį tik sau, kad  ir tik šiandienai. Šį kartą  taip:

Kartoju žmogų,
mažai žinodamas,
kad Viešpats
net tokį darbą paliepė daryti.
Ne visą, oi, ne nuo pradžios,
ne iki pabaigos,
kad Jis toks  – tipu tapu  –  kaip ir Aš
ir vis dėlto akivaizdu –
kartoju Žmogų.

O laikas? Jis kažkaip savaime
pro lopšį vis, pro lopšį
pakrapina tartum lietus,
ir greitai pajaučiu, kad augu tuo,
kas jau daug kartų buvę.

Ir ką sakyti?
Kad ir sau?
Kad vienas aš už jus visus
kaip jie visi už mane vieną?

Sustok, akimirka.
tu nuostabi
net ir tuomet kai norima
kažko išmokti.
Be teleskopų tolumas regiu
kai ten, kažkur toli, toli
ir Dievas žemę aria..

Nenoriu slėptis nuo savęs,
kam  netinku – tegu nežiūri,
Akmuo – gražu,
bet gyvastis – gražiau
netgi daugkart kartojant Žmogau

Vieni pasako, kad plevėsa Aš
kiti dar, kad tingus kaip kelmas
O moterys, o Suliko!
geriau mane palikite be kelnių,
negu prie Vardanto su masturbacija

Maniau, dar patylėsiu,
užtruksiu kažin kiek,
prisėsdamas pakelėse ant akmenėlių,
tačiau lemtis – gudresnė už mane.
Į naktį, į jos tamsą įeinu,
o ji sužiurus į akis,
vis atkakliau
muškietininkais būti kviečia.

Kiek dar išlikę jūsų,
kelkitės, senieji  d`artanjanai!
Kažkas užspringo žygiuose jaunų dienų.
Balnokite žirgus, aramiai, portai, atai!
mūs laukia  karalienės, karalaitės
laukia Suliko...

– Ak seni, seni, – pats sau ir priekaištauju ir nuo priekaištų ginuosi. – Girdžiu, kaip braška kaulai, betgi kepurę ant galvos keliu. Taip, taip, žinau, kad tik tiek jau neužtenka. Jau prireikia ne tik Poe, ne tik kepurės ant  galvos, bet ir Pro (prozos). Ir Dieve, kaip  smagu, a?  Kaip smagu. Kas galėjęs taip pamanyti, jog taip atsitiks?
   Per Naujininkus ėjau gerokai pritemus, kai pamačiau pašlaitės pakraščiu krutančias, judančias, pažeme bėgiojančias ugneles, susitelkusias į nediduką apskritimą. Tamsu. Ugneles nešiojantis vaizdas artėja,  artėja. Ir štai pirmą kartą Naujininkuose pamatau, kad šitaip, pauostinėdamas po pašlaitę, nerimsta šuo. Siluetas jo labiau numanomas negu atvaizdus. Dar po kurio laiko, suprantu, kad  šuo laikomas už pavadėlio ir laiko jį  moters ranka. Širdis pradėjo plakti. Smarkiau, smarkiau ir jau beveik įsitikinęs, kad susitinku su prapuolėle.   
  – Džaivild, tu? –  garktelėjau plačiai pražiojęs burną. 
  Suurgzdamos šunimi ugnelės šoktelėjo į viršų, o moters  balsas:
  – Nelieskit manęs, nelieskit mano šuns. Nelieskit, nelieskit.
  Sustojau kaip įbestas žemėn stulpas, kad nei į priekį,  nei atgal. Stebiu, kaip ugnelės atitolsta, girdžiu dar vis  nerimaujantį šunį ir kaip moters žingsniai, užšokę nuo pakrantės žemės ant  šaligatvio nukaukši giliau į Naujininkų tamsą. Laikas atitolsta, bet nemoku  nepatikėti, kad taip sutikęs prapuolėlę, pragaišėlę, mokėjusią palepinti mane ištikimo riterio vardu.
Dingo, nėra, neva apžergusi šluotą baltos raganaitės (laumės)  išvaizda. Jeigu ir labai norėčiau nepatikėti ją,  sutikus Naujininkų tamsoje, nemanau, kad tai man pavyktų.

Dabar gal reiktų paspėlioti,
kodėl ir šitoks darbas man,
tačiau tik ne šiandieną, Ne!
Aš nesakau, kad būtent Ją
regėjęs Naujininkų naktyje,
bet ir nuo šitokių paveikslų
nelengva atsigauti, Suliko...
Nereikia  žiebt ugnies, nereikia;
tokia tamsa jautriau už šviesą. 

Iš „Pelėdų proEzijos“ (17
Ko dar reikia, kad Dievas būtų visur?

Neatsimenu kuomet taip ilgai užtrukusios Kūčios. Jau  antai prieš kiek laiko, kai atsivertė Naujieji.  Ir Saulė nuo to laiko tik kėlėsi anksčiau ir aukščiau, leidosi vėliau ir  žemiau, diena po dienos šviesos vis daugiau, daugiau. Taip ir geriau bus netrumpą laiką. Tai ne naujiena, bet šį kartą nė kiek neatsilieka ir Kūčių vakarienės stalas. Regiu jį kaip gyvą, kaip prie jo nepalikus tuščių vietų, nebūna ankšta. Ar kada taip buvo?
  Telieka pasikartojus tik pasakyti, kad neprisimenu, o įspūdis toks, kad tokia  Kūčių stalo dalia įsiterps į savastį ir pataps gyvu  vaikščiojančiu paveikslu. Štai prisėdu prie jo ir kalbuosi su...  Žvakė pati užsidega, bet kuomet diena įsišviečia ir  be jos nesunku apsieiti.
Šį kartą rankose laikau, pasak Džaivild, „legendinį 1936 m Luger Parabellum“ ir tiek daug akyse atsiranda, kad neatrodo, jog Dievo tvertas pasaulis, užsiėmęs  paslaptimis, kad jis nenori jų tau, Pranuci, atverti. Negi negirdi driokstelėtų šūvių iš jo, negi nematai, taip meilei i  apdovanotas Veronika? Ir kas tarė, kad kažkur tavyje  sienomis atskirti nauji laikai nuo senų? Kalėdų nakties  stebuklai, kaip ir Kūčių vakarienės stalas, jie visuomet  palikti būti žmogaus savastyje. Priimki į save d`Artanjaną, priimki Atą, Aramį, Portą, pakviesk į susitikimus su jais Tamtyč, Klaudijų Sulavarvį ir bet ką. Argi laike vietos neužtenka? Visi laikai prie tų pačių Kūčių vakarienės stalo susėda, visos kalbos suprantamos ir visi gyvuliai, visa augmenija jas išmokusi. Sakyk, ko dar reikia, kad Dievas būtų visur?
  – Nelabai suprantu su kuo taip kalbuosi, – apsidairęs  aplink save ir lyg baimindamasis ar kas manęs tokio  negirdi, tariu į taip turtingai apsėdusį Kūčių stalą. Kartu  suvokiu, kad ir Kūčių vakarienei visai nebūtina, kad ji būtų padėta ant vieno stalo. Toks stalas gali būti „išbarstytas“ stalais po visą Savęsp (Ašašai), po visą AŠ.
  Kaip tai  galėtų atrodyti?
  Kaip ir dažniau už kitus ypatingiau į akis pakliūva Tamtyč. Sakyčiau, kad tai labai natūralu. Būtent jis prieškalėdinį laiką užėmė stiklo reikalais. Jie ir dabar  nepalikti poilsiui, tačiau pradžia jo prasidėjusi lipdymais  iš plastilino. Priminsiu:

Tamtyč
Dedikuojama stiklui

tik kada nėra stiklo
ir stūkso šaltyje
sustingusios liejyklos

triušių ausis
lipdau iš plastilino

antis tvenkinyje
šulinį kibirą
gudrų senį
kuris akmenis brangius
iš Veronikos akių semia

Tiek man asmeniškai užtenka, bet gal kas nors tikisi kažką reikalingo ir sau atrasti, tai jį galima perskaityti  „Rašyk`e. Gaila kad tik vėliau suvokiau, kaip šis jo kūrinys man  dabar praverčia. Jaučiuosi  taip turtingas, jog stebiuosi kaip vagys dar nenukniaukė mano Veronikos. Gražu, miela, bet šalia nulipintos iš plastilino Veronikos tą pačią dieną (2019-12-20) atsirado ir Džaivild „Šūvis“. Kaip jį dabar perskaityti „Rašyk`e“?

„Prieš pat atsimerkdama, paspaudžiu gaiduką. Atsitrenkiu į neįveikiamą sieną, skiriančią mane nuo anapus. Luger Parabellum neiššovė. Žvelgiu kaip pro atviras duris vidun liejasi aušra. Rytas be mirties keistas, svaigus... “

Iš tikrųjų tą sykį Luger Parabellum neiššovė. Ir vis tik, kur dingai, Džaivild? Ir ar toks mano šauksmas nepersimeta į  šauksmą: muškietininkai, kur Jūs?
  Prisemtais iš Veronikos akių brangakmeniais galėčiau  nupirkti, kad ir pats nežinau – ką? Bent jau žirgų visai Lietuvos kariaunai aprūpinti. Ir ne tik. Tačiau kaip atrasti bent vieną tinkamą muškietininką? Kartais pagalvoju, kad kaip stebuklą iš plastilino nulipdęs Veroniką, ar nemano  Tamtyč, kad taip nulipdysiantis ir Džaivild? Gal, gal, Dieve, jam padėk, o, vadinasi, ir visiems mums, bet tikra, kad jau kuris laikas, kaip „Rašykas“ pasilikęs be Džaivild ir jos kūrybos. Krutinu į paieškas visus Naujininkus, bet irgi suprantu, kad tai tik mažytė pasaulio kruopelė.

0

6

Ida

Ida sėdėjo šalia, susidėjusi rankas ant kelių ir pavargusi. Atrodė, kad užsnūdo. Jai, tik jai vienai išdrįsau patikėti širdį ir paprašyti, kad pasižiūrėtų, kas joje yra. O dėl to, kad ten kažkas yra, beveik neabejojau, nes diena iš dienos ją maudė vis labiau. Atrodė, į ją įkrito žarija, kuri, su kiekvienu atodūsiu, lyg pučiama dumplių, įsirusena vis skaidriau ir karščiau, įsidega nenuvokdama, kad yra ne plieno gabalas. Skauda.
Maža paslaptis apsaugo mane nuo prasitarimo, ir todėl neafišuosiu, kodėl pasirinkau septyniolikos metų Idą, kad pagelbėtų išmesti iš širdies tokį nereikalingą krovinį. Laimingas, kad nepasipuikavo.
— Lauk, aš ateisiu, pažadėjo ji. Ir pagrasė: — O širdies bet kam nenešiok ir nerodyk. Man galima, aš jau senė.
— Idut, tau tik septyn...
— Žinau žinau, — nutraukė pasirinktoji. — Eik ir lauk manęs ateinančios. Pažado neatsiimsiu. Ateisiu.

Ida pasibeldė dar neatėjus sutartam laikui, bet žinojau — tai ji. Lengva kaip angelas perplaukė per nedidelį kambarėlį, suspėdama sušiaušti tuos negausius plaukus, kurie dar vis išliko ant galvos.
— Kaip džiaugiuosi, — pasakiau jai, tačiau savo balso neatpažinau — negi jis mano? Neaprūkytas taboka, neapterštas spjaudalais, neišdegintas degtine. Tai balsas jauno, dar plūgo nepažinusio kumeliuko. Kambaryje ant stalo degė nedidelė abažūrinė lempa ir jos blankioje šviesoje, panašioje į prieblandą, neramus stebėjau, kur plauks, ko ieškos, kaip septyniolikmetė įsigyvens į aplinką.
— Kaip džiaugiuosi, — dar pakartojau tuo pačiu kumeliuko balsu. O ji, Ida, tyliai šypsojosi, truputį pravėrusi kiek putlias lūpas. Negi ir ji, kaip ir aš džiaugiasi?
— Būsiu kaip namuose. Gerai? Noriu tau padėti, bet žinok — iš tavęs tai pareikalaus daug jėgų. Labai daug.
— Tik tu, Ida, gali. Niekas kitas man nepadės. O jėgų? Manau, man jų užteks.
— Tuo įsitikinsime. Žinoma, ne iškart, bet per pusmetį — tikrai.
— Tu angelas, Ida.
Ida mažytė, raudonais, kiek papūstais veidukais. Ant galvos gelsvuose ir lygiai sušukuotuose plaukuose įsegtas kaspinas, primenantis didelę baltą peteliškę. Akys mėlynos, didelės, nors kregždėmis švytruok jų erdvėje. Ir ramios. Balta palaidinukė, standžiai apglėbusi krūtinę, ir kavos spalvos klosčių sijonas, nusileidęs iki kelių, gražiai išryškina mongoliškai grakščias Idos figūros linijas. Jos kūrėjos savo darbą atliko nepriekaištingai stropiai. Manau, kad net priekabiausia akis nedrįstų priekaištauti. Tikriausia, jei tik galėtų, pasakytų: statykite Idos kūrėją šalia Rafaelio ir skelbkime, kad abu jie genijai.
Nors ruošiausi susitikimui su Ida, nors atrodė, kad viską buvau apgalvojęs, gi dabar, kai viešnia jau čia, jau atėjusi, pasimetu. Gerai, kad ji buvo Ida. Nutraukusi nuo kaklo lengvą permatomą skarelę, nerūpestingai užmetė ant briedžio ragų, įžūliai kyšančių nuo sienos. Lengvus pigaus zamšo batukus paliko koridoriuje ir lengva it katutė, stryktelėjusi ant senos sofos, pasirangė kojas po savimi. Ji buvo čia pirmą kartą. Jos nesivaržymas mano akyse iškėlė mergaitę į dar didesnę aukštumą.
— Aš turiu obuolių, — pasigyriau.
— Tai labai puiku, — pasakė ji. — Tu šaunuolis. Ak, kaip čia jauku. Gera. Kiek kartais nedaug reikia, kad pasijaustumei laiminga. Trupinėlis tylumos, trupinėlis dėmesio, vienas kitas obuoliukas. Tačiau ko tu toks? Nežinau nė kaip pavadinus. Atnešk obuolių ir prisėsk čia, greta. Ir antklodę atnešk. Sako, vyrams nejauku, kai moterys blizgina kojomis. Užklosim jas antklodėmis, nelaimingasis.
— Ida, — priekaištingai pasakiau.
— Paskubėk. Obuolių noriu.
Sugrįžęs iš virtuvės su pilna kraitele gražiai išnokusių raudonų obuolių, atsargiai padėjau juos ant nedidelio staliuko, pritraukto prie sofos, kurios kamputyje šiltai gūžėsi Ida. Atnešiau ir antklodę, bet ją paduodamas jaučiau baimę — kas ją, Idą, žino? Gal tik pajuokavo, paprašiusi antklodės kojoms apdengti. Kad moteris nenorėtų pasigirti tuo, ką ji tikrai gražaus turi, man nesinorėjo tikėti. Tačiau Idos prašymas — man įsakymas ir juos beatodairiškai vykdau.
Apsidengusi antklode kojas Ida pasiieškojo obuolį. Ilgai jį kilnojo rankose ir šypsojosi. Nesupratau, kodėl jis jai įdomus. Tyli kambarėlio prieblanda, rausvi obuoliai, bet gražiausia iš jų — Ida. Mano sieloje buvo it šventė — didelė, atrodė, kad niekuomet nepatirta ar jau seniai praėjusi.
— Valgyk. Juos pats skyniau, — pasakiau.
— Kokie gražūs. Oi, ne. Aš jų nevalgysiu. Geriau pasidžiaugsiu, kad jie tokie yra, — džiaugėsi Ida. O netrukus ištiesė delniuką ir paplekšnojo sofos audeklą, kviesdama atsisėsi greta. Nuo sunkau svorio sofa sugirgždėjo ir jos garsas užgulė ausis. Lyg būtų šalia pokštelėjusi patranka. Ak, velnias, argi tiek pagyvenęs negalėjau įsigyti naujos? Ir sofa, ir knygų spinta, ir stalas, ir kilimai — viskas, kas čia yra, tai pirmieji kambarėlio apstatai, jau suspėję nublukti kaip mano jaunystė. Dabar buvo vėlu ką nors pakeisti, tačiau savikritikos prieskonis aštriai užgavo širdį. Jau žinojau, kad netrukus visi šie baldai bus išmesti lauk, bus atgabenti nauji. Ida, pamatysi, pati įsitikinsi, taip bus, bet dabar svarbu, kad tu būtum.
— O gal suvalgyk. Pusmaišį jų atsigabenau, tavęs laukdamas, — pasakiau mergaitei. —Obuoliai juk tam ir obuoliai, kad juos valgytumei. Sakei, kad mėgsti.
Ida padėjo obuolį atgal ir, atidžiai žiūrėdama į akis, paklausė:
— Kaip toliau gyvensim, obuoly? Obuoliai viena, o žmogus — kita. Kaip manai, ar nereikėjo mums anksčiau numirti? Ar ne per ilgai ištęsėme savo gyvenimus?
— Aš —p galbūt, tik ne tu.
Šie žodžiai jau kažkur gyveno manyje. Kaip skaudulys, kai ta į širdį įkritusi žarija. Pasakiau juos greitai, lengvai, dar nesupratęs, kodėl Idai prireikė kalbėti apie pernelyg užsitęsusi gyvenimą — mano ir jos. Kodėl jos?
— Tu, Ida, apie save nekalbėk. Tau tik septyniolika...
— Ak, Viešpatie. Jis vėl apie tą patį. Nepataisomas esi, žmogau. Man norisi verkti.
— Ida, — atsidūsėjau jos lyg švenčiausiosios Marijos vardu. Ir tikrai didelės skaidrios ašaros išsirideno iš jos akių ir nučiuožė per veidus. Viena po kitos, tais pačiais takeliais. Neiškentęs priglaudžiau jos galvą prie krūtinės ir nevikriai rinkau sūrius lašelius, juos šluostydamas sugrubusiais pirštais. Ir kuždėjau: neverk, Ida. Nereikia. Ką dabar bepadarysi, kad visa tai teisybė. Kad po to, kai tau buvo septyniolika, nė karto tavęs nesutikau. Tau tik septyniolika — šiandien ir ryt, ir po daugelio metų. Ida, tau tik septyniolika. Aš nenoriu, kad tu būtumei, Ida, bent su viena pudros dulkele ant veido. Nenoriu. Supranti? Aš dar stiprus, tad prašyk, reikalauk...
Ida atsirėmė rankomis į krūtinę ir vėl atsisėdo kaip anksčiau. Buvo rami kaip kambario prieblanda, atskirta storomis sienomis nuo miesto gatvių triukšmo, nuo jų gyvenimo. Nurimo ir mano lūpų dosnus kuždesys. Ką pasakys ji, mano Ida? Jaučiu, kad dabar ar kiek vėliau, bet būtinai šiandien turi išsispręsti kažkas svarbaus. Ištiesiau jai ranką, kad galėčiau paimti jos. Ji nesipriešino. Lengva šilta Idos ranka atsigulė plačioje saujoje ir per ją jaučiau, kaip plaka širdis kitoje balta palaidinuke aptemptoje krūtinėje.
— Tu tikrai nuoširdžiai tiki, kad tau reikalinga?
Linktelėjau galva, o mintyse sušnibždėjau brangų vardą — Ida. Tuo, kad ji reikalinga, ne tik nuoširdžiai tikėjau, tą gerai žinojau. Šis vakaras, kai Ida vėl greta, kėlė iš merdėjimo, ir atrodė, kad nėra nė vieno darbo, kurio neišturėčiau ant seniai sunkesnius daiktus laikiusios nugaros.
Ida kiek patylėjo, spustelėjo ranką ir paprašė:
— Tu, Pranuci, pasižiūrėk, kur eina anie du. Pažink juos ir papasakok man. Gerai? To labai prašau. Jeigu prašymo neužtenka, paimk iš manęs daugiau. Nesikuklink.
Taip pasakiusi, lengvai nusliuogė nuo sofos ir atsistojo prie lango. Už jo buvo tamsu. Tik daugiabučių namų kai kurie langai ir gatvių žibintai barstė šviesą. O Ida stovėjo ir atkakliai žvelgė į šitaip apšviestą naktį, kur dar girdėjosi vėlyvų troleibusų gergždimas.
— Tamsu ir nieko nematyti, — pasakiau dar neatsipeikėjusiu ir nieko neišmanančio žmogaus balsu. Aš irgi dabar stovėjau prie lango, irgi stengiausi iš tamsos išplėšti tuos du žmones, bet tai buvo beprasmiška ir neįmanoma.
— Tamsu ir nieko nematyti, Ida, — pasakiau dar kartą, jau palietęs mergaitės petį.
— Ką bepadarysi, kad tamsu, bet reikia sužinoti, kas jie ir kur eina, — pasakė ir nelauktai apsivijusi šiltomis rankomis apie kaklą, prisiglaudė lūpomis prie ausies.
— Šitaip reikia. Tai net būtina, mano kvaily. Atsiprašau, — mano kvailiuk. O kiek tai mano valioje, būk tikras — padėsiu. Ir atsimink, ką žmonės kalba — gera pradžia — pusė darbo. Taigi, eikime valgyti obuolio.
Obuolį iš kraitelės Ida pasiėmė tą patį. Prinešė prie burnos, bet pagalvojusi, atkišo man:
— Tu pirmas atkąsk. Mano burna neapžioja. Kąsk kąsk, — išdykusiai ragino mergaitė, o kai tai padariau, ji džiaugsmingai suplojo delnais. — Tai šaunu. Tai vyriška. Obuolys prakąstas ir jį reikės suvalgyti.
Nežinojau nei ką galvoti, nei ką sakyti. Springau atkąstu obuoliu, niekaip jo negalėdamas sukramtyti. Ida tuo metu užsimovė batukus, apsirišo kaklą skepetaite. Visa tai darė vaikiškai, išdykusiai, greitai, kol dar mano gerklėje springo atkąstas obuolys. Nelaikiau jos už rankos, kuomet atidarinėjo duris. Bet meldžiau išsprogusiomis apsiašarojusiomis akimis, be žodžių meldžiau paaiškinti (kaip man atrodė) suvaidintos komedijos prasmę.
— Ida, aš laukiu tavęs. Kasdien. Ir nepavargdamas.
— Taip taip. Bet dabar... pirma — nelydėk. Antra — nieko neklausinėt, o trečia — vos neužmiršau. Še tau šį mažytį daiktelį. Viso gero. Lik!
Ida pati atidarė duris ir išnyko. Tyliai kaip gulbė, nuplaukusi vandeniu. Buvo tamsu, bet tamsa jos neprarijo kaip kitų, o aš sugrįžęs nuo durų, atsistojau viduryje kambario ir varčiau rankose man paliktą, pasak jos „mažytį daiktelį“. Tai buvo paprastas, kuklus, kelių centų vertės šratinukas. Ir ūmai dingtelėjusi galvon šviesi mintis viską paaiškino. Nežinau, kaip greitai atsidariau langą, kaip ilgai, persisvėręs per jo palangę, šaukiau:
— Sužinosiu. Būtinai sužinosiu, kur eina tie du žmonės. Ar girdi, Ida? Juk jie iš mano svajonių. Kaip ir tu, Ida, — šaukiau, ir ausyse grojo Mikalojus Konstantinas Čiurlionis.
Pelėda
2012-03-20 05:29:53

Vartotojas (-a):  nenumeruojant

Sukurta:2012-03-20 21:59:53

- Aš turiu obuolių, – pasigyriau. --- tokią skirybą aptikau keliose vietose. Dabar taip neberašoma, tarpas paliekamas ir prieš ir po brūkšnio :)
Tik labai daug neapdairumo klaidelių :)
Sudomino jau nuo pirmų sakinių. Patinka kalbėjimo stilius: brandus, apgalvotas, gražus. Subtili įtampa išlaikoma skaitant visą kūrinį. Tikrai buvo nemaža patikusių vietų. Nuolat kartojamas vardas „Ida“ tarsi sukuria ritmą, labai aiškiteksto ašis. O jau pabaiga — mm (:

„Obuolys prakastas ir jį reikės suvalgyti.“

0

7

Palinkėjimas duona

Po tuputį išnyksta paieška –
kas tu? kas jis? kas aš?
Atėjo laikas jau
ir Žmogui atsiverti.

Po skaudžiai užslėpta tiesa,
užsikuria žvaigždynai,
žvakės gęsta
ir pajauti, jog pats esi
it duona Dievo burnoje.
Nereikia jos kramtyti dantimis.
Skalsi arimais ji,
sėja skalsi,
želmenimis, pakilusiais iš žemės,
girdėjimu kaip grūdas auga,
keliaudamas į rugio varpą.
Skalsi giedojimu:
Lietuva, Tėvyne mūsų,
Tu didvyrių žemė.

O taip! lig šiolei šitą žinią išlaikau
ir man drąsu, toli nuklydusiam, dairytis
po nepažįstamus paveikslus, atmintį, po žmones,
o užsimiršus kur esu,
Tėvyne, tau giedoti:
Iš praeities Tavo sūnūs
Te stiprybę semia.

Laimingas kai, paglostęs vaiko galvą,
regiu, kaip skrenda paukščiai
į pavasarį žiemoj,
kai išgirstu kaip duonoje
Dievo burnoj
ir kryžiai lyg iš himno: –
Tegu saulė Lietuvoj
Tamsumas prašalina.

----**** ----

Iš „Pelėdų proEzijos“ (18
Per smėlį į granitą įsispyrus...

Būdavo, pritemsta, o aš  jau zuju po Naujininkus. Ir  kažin, kaip ilgai tai būtų tęsęsi, jeigu ne žinia, kad ji, Džaivild, atsiradusi. Buvo smagu, kad taip, bet kartu ir  liūdna, kad jau tokie riteriai, kaip aš, ne ką gali pagelbėti. Kiekvienam savas laikas su jo reljefu. Neužtrukus ir pats ją išgirdau iš interneto:
  – Labas rytas, mano mylimas riteri Pranai. Užėjau pasilabinti ir pasakyti, kad...
  Tačiau jau ir tiek išgirdus supratau, kad mano kaip riterio gražiausi lūkesčiai supliuško – nereikalingas esu, kad galėčiau padėti. Nebent muziejui, nebent užkeltas  ant scenos vaidinimui, tikintis, kad kažkam tai galėtų būti įdomu, o anądien ir pats pripažinau, kad „atėjo laikas jau // ir Žmogui atsiverti“.
  Numanau, kad taip parašyta netgi gerokai anksčiau, o  pajausta dar anksčiau. Tai neišvengiama, kai rodai į save kaip AŠ ir supranti jį kaip žmogų. Kas suskaičiuos, kiek mūsų, gyvenančių žmogumi?
– O kada nebuvo paskaičiuota? – ūmai išgirstu demografą ir žodis žodin: – Žemelės gyventojų skaičius pasiekė šešis su puse milijardo. Prognozuojame, kad gyventojų daugės iki pat 2050 metų, o po to jų skaičius stabilizuosis ir bus lygus 9 milijardams. Maža? Tačiau tu, Pranuci, tikriausiai mąstai ne apie tai?
  – Ačiū, – dėkoju jam, demografui, tačiau suvokti apie ką  mąstau, darosi tik kebliau. Prieš akis skruzdėlynas. Ne  kažin kur, kur jie  plaukioja upėmis, praeina pro didžiulį  kraštą, jį nusiaubdami. Mano tėviškėje jie nelabai dideli, bet kodėl tai ne priemonė bent susivokti, ko tikiuosi iš savo pamąstymų apie žmogų. Ar tiek pat, kaip ir apie  skruzdėlę, užsidėjus ją ant  delno ir prikišus prie akių?  Paleistos atgal ogi jokiu būdu jos nebeatskiri nuo kitų – visos kaip viena, visos lyg ką tik nuo delno. Tačiau reikia  manyti, kad tikrovė gerokai gilesnė. Bent jau žiūrint į žmogų, nepaisant kaip ir kur jis pasirodė prie tavo akių –  supranti gi, žinai, kad jis žmogus. Būtent todėl, nufotografavus mane, galima  tarti, kad taip nufotografuota pusseptinto milijardo žmonių. Kitaip tariant – visa žmonija. Tokiu atveju esu vienas už visus, kaip ir visi kiti, nepatekę į fotoaparato objektyvą – už mane vieną. Ir visgi aiškiau negu aišku, kad panorus  nusifotografuoti kaip ŽMONIJA reikalinga į vieną nuotrauką sudėti kiekvieno  žmogaus autoportretą.

Kokie dalykai sukimba ant Adomo ir Ievos skeletų, kad tokia nenusakomai marga, įvairi būtų žmogaus skirtumų įvairovė? Ir pagaliau, kokia reikmė taip paveikia. Ar to reikia?
  Išgirstu kaip neįprastai sužvengia žirgas Ygaga.   
  Viešpatie, apie ką ir kaip aš čia ne taip nusišneku,  pagalvojau. Tai turėjęs būti pirmas vakaras, kai neišeisiu
ieškoti specialiai pradingusių suliko. Regėjosi, kad turiu teisę sakyti – specialiai pradingusių suliko.
  Atėjus prie Ygagos pasimatė, kad jis gerokai ramesnis, negu man pasigirdo. Neskubiai kramto, mala avižas, kartas nuo karto papurkšdamas, tačiau dabar jis  man irgi it išrinktasis, it patapęs būti etalonu kitiems savo gentainiams, kuriems lyg  savaime prisakyta panašėti į Ygagą ne tik  keturiomis  kojomis,  uodega,  karčiais, patikima nugara balnui prisegti, bet ir tuo kitu, kas mažai  krenta į akis, o  gal ir visiškai į akis nepatenka, bet traukia būti prie žirgo ir tuomet, kai esi nuo jo atitrūkęs. Tarkim, kad ir išėjus iki vidurnakčio bastytis po Naujininkų tamsą, tikintis sutikti šunį vedžiojančią moterį ir atpažinti joje prapuolėlę Džaivild. Šįkart žinojau, kad „prapuolėlė“ Džaivild kažkur pilaitėje sėkmingai rašo senobinį romaną. Na ir tegu, te būna jos rankelėje lengva plunksną jį parašyti. Ir vis tik tuo pačiu metu sparčiai nokinasi mintis, kad neverta  man palikti paieškas šuns ir jį vedžiojusios moters.
– Neverta, Pranuci. Ir ypatingai, kai esi Naujininkuose, kur priverstas užsiskobti tingiame kambarėlyje. Neverta, Pranuci, neverta, bent iki tol, kol kas nors kitas užskobs, – kuždėjo į dvasią Pro, o Poe irgi nesibiednino (nuo žodžio „biednas“, neturtingas).

Daug įtampų,
bet įtarpų netgi daugiau,
nelaukite kol kelias kaip per lygumą,
o juo labiau – asfaltu uždrėbtas ant jo,
gyvenimas  – netgi ne kelias;
krentu, šuoliuoju, mirštu, vėl keliuosi
ir nuostabu,
kad vietoj žvakės rytas dega.
Esu jau buvęs Ten,
kur pasilikt galėjęs
lig pragaro arba dangaus.
Ar ne todėl ir šiandien su manim
aukščiausi kryžiai šnekasi ...
Prie jų ir Jums, ir sau meluoti negaliu
Tokius, kokius mačiau,
kokius nešiau,
manau, kad tik Šilinių kraštas gali.
Giliai šaknim per smėlį
į granitą įsispyręs,
ir šiandien žino:
vėjai jo neužpustys...
2020-01-16 16:57

0

8

Erla
https://www.delfi.lt/kultura/n aujienos/premjeroje-misko-sese rys-ryztingi-lietuvos-moteru-p ortretai-pasipriesinimo-kovu-f one.d?id=8330462

Trantsliukatoriuts Agu Kitkits
Trantsliukatoriuts Agu Kitkits
Man penki timtai atstuoniolika metų, kaip jūts manotėts, tsu kuo dapar kalpatėts? Tai jūts etsate neuzaugęts, nets nezinote, kad niekats its vitso neauga, tai tik piktcija, tik laiko tskapandrats ant paleitstuvių ir teitsiųjų, ant dorų ir pakluputsių, ant vėjo ir zolėts pei zmogauts, taciau ats atėjau taip, kaip puvau tsutsikomplektavęts – tskapandrats jumts, nets jūst its itsorėts, o ats its vidauts ir tikrąją tsavo komolektatciją matau tik ats ir kiekvieną minutę - ats ją itstraukiau uz plaukų. Taip. Dapar vitkats, - vitsiemts laikamts vitkats!!§
2019-11-16 17:48

tr__
tr__
o šią svetainę taip, Jūsų išmintis taikliai pastebėjo, aš ją noriu užversti ir visiškai pamiršti.
2019-11-16 07:43

tr__
tr__
reik išgerti kavą, dar norėsiu versti vieno rašytojo biografiją, jei matot keliamus sukurtus tektus FB, kažkurį teko versti gal iš 6 kalbų, aš jų nemažai moku, ten buvo pranc., bet po to rodžiau prancūzistei, tai lyg nieko, man sunkiausia ši kalba
2019-11-16 07:41

tr__
tr__
tiesiog ėmiau vėl skraidyti, vaje...ir anksti išbudau, duokim gerą dieną, o ir Jums tokios :)
2019-11-16 07:35

tr__
tr__
Šiandien turiu labai gerą nuotaiką  :)
2019-11-16 07:33

tr__
tr__
Pranuci, ką norėt, mano irgi atmintis nebe tokia kaip prieš 10 metų. Bet ne praeičiai, o tiesiog kasdienybėje.
2019-11-16 07:32

tr__
tr__
o šiaip man čia nebeįdomu, tą, ką reikia, drauguose turiu. kai užversiu svetainę, išbrauksiu ją iš nuorodų, tiesiog nepatiko.
2019-11-16 07:19

Atėja
Atėja
Ačiū
2019-11-15 20:36

tr__
tr__
bet kai sakoma, kitiems jei tinka, koks man skirtumas, aš renkuosi kas man :)
2019-11-15 19:14

tr__
tr__
kai kurių rašančių - tą turėjau omeny, ne visų.
2019-11-15 19:08

tr__
tr__
na aš esu tikrai ne konfliktinė, tą juk apie mane visi, ir taiki esu. Man nelabai tie visi rašančiųjų maivymaisi. Tiesiog gal ne man terpė.
2019-11-15 19:06

tr__
tr__
ai, nutrynė jo tą įrašą tiesa. Neparodysiu.
2019-11-15 18:51

tr__
tr__
Damastas buvo puikiai į tašką parašęs
2019-11-15 18:50

tr__
su tais baksnojais pusę ten prigražinta, prigalvota, aš iš principo netoleruoju patyčių, dar yra kranksinčios patyčių palaikytojos.
2019-11-15 18:49

tr__
be to, yra kitas dalykas, apsisprendžiau publikuoti poeziją, būčiau publikavusi dviese, bet dabar viena, todėl reikia išsitrinti eilėraščius, kurie man patinka ir kuriuos dėsiu į knygą.
2019-11-15 18:26

tr__
ne, sprendimo nepakeisiu, Pranuci :)
2019-11-15 18:21

tr__
dar pamažėjo, dar dienele pamažėjo, kuo greičiauuuuuu :)
2019-11-15 00:30

tr__
dėl tikėjimo, žmonės su tokia patirtimi kaip Jūsų paprastai mato tą švytėjimą, kuris yra mano viduje. Jis susideda iš pernelyg rimto, nesumeluoto požiūrio į pasaulį. Tą matė ir mūsų aptartas a.a. akademikas. Jis man palikęs daug atminties.
2019-11-14 16:00

tr__
tr__
į renginukus galiu atvykti jei laisva, ir jei savaitgalyje, tikrai mielai, visada smagu pabendrauti su kuriančiais žmonėm ;) o dėl sampratos, aš mąstau kaip Garpas – savotiškai. kaip pasaulis pagal Garpą.
2019-11-14 15:46

tr__
tr__
jau labai nebedaug liko ;)
2019-11-14 13:42

tr__
Beje, čia daug būna besitrinančių, vėl grįžta, aš negrįšiu. Tą įrodo mano anas kartas, kad prabėgo du metai, o dabar negrįšiu niekada :)
2019-11-14 13:41

tr__
tr__
ir ačiū, kad nesigailit – Jūs džentelmenas, Pranai :)
2019-11-14 11:33

tr__
tr__
taip, trinu anketą, bet čia septynios dienos, per tą laiką galima dar dirstelti, ką parašyti, nežiūriu taip sukaustytai, bet jos išseks, senka tos dienos ir anketa dings :) nesakysiu kiek liko, bet dings.
2019-11-14 11:30

klaudijus sulavarvis
klaudijus sulavarvis
fokusai ir cirkai
važiuojat greitąja ir randat laiko rašyti man
tada greitoji nelabai greita
2019-11-14 10:22

klaudijus sulavarvis
klaudijus sulavarvis
trinu viską ir visiems laikams
ir taip kaskart
jau iškviečiau greitosios pagalbos automobilį katei
ji labiausiai prisikenčia

ar pritariate man
2019-11-14 09:12

tr__
tr__
nueikit į FB, esu pakvietusi Jus.
2019-11-13 17:36

tr__
tr__
trinu viską ir visiems laikams.
2019-11-13 17:33

tr__
tr__
apart šios svetainės kitų skausmų ir neturėjau, realybėj labai mielai su visais bendrauju ir man visai gerai sekasi.
2019-11-13 17:20

tr__
tr__
nenoriu jų susigloboti, galima pasidalinti, kad ir ums šviestų koks angeliukas. Bet kokiu atveju, manęs jau čia beveik nebėra, tolsta ši svetainė, jau nebeatrašykit, aš jau kitur ;)
2019-11-13 13:50

tr__
tr__
aš ir esu labai stipri. Šią savaitę dukart palietė angelas sargas. Sužinojau labai puikią visų aplinkinių nuomonę apie save bei šiandien, -  kad turiu nepaprastai geram stovyje širdį (mediciniškai). Dabar galiu eiti sau gatve ir švilpauti, kad man nieko nėra ;)
2019-11-13 12:36
turiu tiek, kiek žinau, kad nieko neturiu arbą turiu viską.   
T  Tai tikra taip, kad pasakų nereikia sekti
U  užėjęs  laikas nuo Adomo  ir Ievos
R  randais smurtautojų  išdegintas  lig  Pelėdos                                                           
Ne pirmą  kartą  rašau taip, kad  vėliau  tenka gailėtis. Ir
dažniausia kai  ogi niekas  dėl tokiu  mano  raštų  nepasiskundžia. Nei į  teismus  tampi,  nei  graso  kerštais  ar  dar kitai,     namu  ugnimi. Tačiau   baisiausia  dalykas  išlieka – mokame  vis  sdėlto  išsil;ygint vieumoeje  taiop, kad išleikabe  būti taip,  kad ir saiučiant  gaisrui,  gabetume  ateiti  su  užuojauta      proEzija   
  ir  navedens  dgeintuvai,,,
7

0

9

1. Jos  vardas Raistė http://forumupload.ru/uploads/0014/50/19/2/t14734.png
    Atsimenu... O Viešpatie, ačiū Tau ir prašau –  nemanyk, kad miniu Tavo  vardą  be reikalo. Neneršęs nei užrašuose,  nei kalendoriuose, nei iš kitur išgirdęs, o atsimenu, per savo galvą sužinau, kad vakar buvo subatėlė ir saulė tekėjo valanda anksčiau. Kaip nepasidžiaugti, kaip nepaminėti man tavo vardo, Viešpatie, jeigu sugebu atsiminti. Kažkas atsitinka neįtikėtino, bet atsitinka.
    O gal dar užsimirš? Kad ir po pusvalandžio, kad ir po  valandos, –  braunasi į smegenis pamanymas, tačiau jeigu ir taip, negi lauksi, kol į burną suskridę kepti  karvelei išskris atgal.   
   Dar neišsibudinęs keliausi iš patalo ir tegu netyčia, bet smagu žinoti, kad pajautos sugeba kažkaip įsėlinti į kaukolę ir iš jos it iš seimo tribūnos paraginti nuveikti darbus, kuriuos ne kartą asmeniškai pripažinęs kaip man neįveikiamus, liaudiškai  tariant – gražus dangus, Pranuci, bet ne tau. Nors ir kaip  gražiai, meiliai juos mintimis apglostau, tačiau jie nelyg  užkeikti – nė krust. Ir atminties reikalai irgi – nė krust. O pajautos? Jos geba ir, regis, mėgsta mane palepinti:
    – Ogi, Pranuci, kodėl tau, būnat tokioje sveikatoje, neišėjus su Kalėdų sveikinimais jau dabar. Na taip, žingsneliai drabni, tačiau kai jų daug, dar ir pėsčiojo kelionėmis suspėtum apvaikščioti visas savo gyvenimo  Kalėdas.  Girdi, Pranuci? O jeigu girdi, ar supranti, ką tau kalbama?
  – Te tik pabando neišgirsti. Te tik pabando nesuprasti,  – išgirstu primirštą pelėdos balsą. Tos, Raistės vardu, kurios kitaip nepamatau, o tik erdvėje, įsispietusioje po užmerktų akių vokais. Bandymai pamatyti ją kitur ir kitaip – ne kažin kaip sėkmingi, tačiau po kurio laiko supratau, jog tai  – tik į gera: taip ne tik gerokai paįvairinamas gyvenimas, bet ir mane ugdo netapatų tam, kurį matau veidrodyje. O varge, varge, ar kada  būčiau drįsęs pasakyti, jog neteisinga, kad ir nosimi bakstelėjus į veidrodį, rodyti ir sakyti, kad ten aš. Ne, ne, ten  manęs nebūna. Kaip ir pelėdos Raistės – ne. Protingiau jos ieškoti po užmerktų aklių vokais. Ir nors  nėra, kas galėtų liudyti, kad tokiose paieškose užtrukęs daug metų, o ir pats pripažinti, kad paieškos tuščios, bet – ne, ir dargi oi kaip – NE! Nebuvo, kad taip atkakliai ieškodamas, ko nors nesurasčiau. Ne šiaip gi ir erdvę, įsispietusią po užmerktų akių vokais, vadinu jos,  pelėdos Raistės vardu, nors žinau, jaučiu, kad ji ir mano.. Man nesinori  samprotauti, kodėl taip atsitikę, nes kvaila ieškoti akinių, kuomet jie užkelti ant akių. Per Raistę, per jos paieškas, per pačios erdvės pažinimą sužinojau daug reikšmių, kad net veidrodžiai negeba manęs sutalpinti į atvaizdą. Beje, kažin, ar jie ten yra. Tokių nematęs. Nebent visi jie nuspalvinti tamsumos spalva, kaip ir visa erdvė.
   – Raiste, kur tu?
   Nelaukiu, kad atsilieps, bet – o jeigu?..
   Kaip  kiemo  vartus  užkeliu vokus ant akių ir... gera  man čia. Erdvės  daugiau negu bažnyčioje. Ji neužgriozta. Raistės nesimato. Gal netgi nėra jos čia, o tai, kad išgirsti ją per balsą, per kalbą, per giesmę ar dainą, nereiškia, kad ir ji su visa fizionomija kažkur Čia. Netikras pasilikau,
kad ji Čia net ir per užtrukusi su ją pašnekesį, ne kiek  nesuabejojęs, kad jis su ja.
     – Turbūt dar neužmiršai,  kad Dievas myli trejybę, –  prašneko jos balsas iš ten, kur atrodytų, specialiai įrengtoje patalpoj ant kreivų medžio šakų, įmituojančių   kojas, pritaisytas  kalendorius su atverstu 2020 -10-25 lapeliu.  Regėjosi, kad tik dėl to  jis čia ir atsiradęs, kad  neužsimirštų, ir  nereikėtų  klaidžioti po laiką kaip po  mišką. Tai lyg ir nieko, kas galėtų bent  kiek kitaip suprast kalendoriau  poreikį. Netyčia pabandžiau  atsiminti, ar  kada  jį anksčiau matęs, tačiau  ne  tolima,  nei artimesnė  atmintis irgi  neatsiliepė. Tačiau greit  pasirodė, kad  ne  tai  dabar  svarbu.
–Žiūrėk, matyk, skaičiuok, Pranuci. Datoje trys nuliai ir trys dvejetai Regi? – pakalbėjo Raistė ir paakino: –  Trys nuliai ir  trys  dvejetai. Te  jie ir pasiliks Aukščiausiojo sargyboje. Prireiks,  neprireiks, duonos ir  vandens jiems nereikia. Likusius gi,  būtent  vienetą [1] ir penketą [5] suglausk. Sakau  „suglausk“ [15], o ne „sudėk“  ir pasilik sau kaip  tau pasiųstą  lauknešėlį. Iš jo ir gerk. ir  valgyk. Ten ir vanduo, ir duona, ten dar ir prakaito nemažai, kurio žmogui nevalia neišprakaituoti, – kalbėjo Raistė, o man ją girdint darėsi nejauku suvokiant, kad aš ne sapnuoju, o atsiradęs toje kasdienybėje, kuri netikėtai užklupusi, išnyksta vėlgi taip, kad atrodo, jog ką tik sugrįžęs iš ten, kur alų, midų geriau, per barzdą varvėjo, burnoj neturėjau.  Ir kaip atsiminti, kur taip uliota, būta, kokį adresą užrašyti? O širdis sąla, sąla, o tūkstančiai pajautų nubudę. Kaip  visą  tai  apreikšti?
  – Buvo toks laikas, kai sąžiningai maniau, jog nakties paukštis esi, bet dabar taip nemanau. Tai, ko negeba įžvelgti akys, įžvelgia protas, pajautos. Ir tikra, kad Bobų  vasara užsitęsė ir tai reiškia, kad matriarchatas grįžta atgal. Štai ir pamąstau, ar ne per tave, a? Beje, labas rytas.
   – Khm,– kimtelėjo ji. – Sakai, matriarchatas grįžta. Maniau, kad tu jau nutilęs, bet dar ne, – atsiliepė ji.  Pasikrapščiusi susirado nemenką skiautę popieriaus ir, apglosčiusi akimis savo paveikslą, skrendančiu zyle pasiuntė man
    – Išėmiau iš veidrodžio. Jau netikėjau, kad  toks  darbas  pavyks  ir, prašau – gražu pažiūrėti, bet  žinoti, kad toks darbas pavyko –  dar šauniau. Čia  tau, Pranuci. Ne dėl to, kad bent retkarčiais žvilgterėtum kaip  atrodau paveikslėlyje, o  todėl, kad  neužsimirštų,  kiek daug dalykų mumyse sutilpę, bet iki šiol didžioji dauguma  jų dar vis ne  mūsų. Ir todėl, pasak Viešpaties,  palikime „mirusiems  laidoti savo numirėlius“, o mums  dar per anksti deginti sau žvakes.
   – Geriau prie Kūčių stalo...
   – Taip , Pranuci. Aš tave suprantu, – atsiliepė ji ir taip jaukiai, sakytum, kaip saulės spindulių pluoštelis nusijuokė į širdį, jog atrodė, kad gebu ne tik drabniais žingsneliais iškloti savo kelią iki Šklėrių raisto, bet dargi,  sumojęs jauno pelėdos sparnais, pakilti  aukštai  viršum  jo ir nuskristi ten, Šklėriuose, kur mudviejų namai. Ten pirmą kartą ją sutikau. Ėmiau nuo kryžiaus ir kone per aštuonis  dešimtmečius nešu į prisikėlimą...

0

10

1. Jos  vardas Raistė

Atsimenu... O Viešpatie, ačiū Tau ir prašau –  nemanyk, kad miniu Tavo  vardą  be reikalo. Neneršęs nei užrašuose,  nei kalendoriuose, nei iš kitur išgirdęs, o atsimenu, per savo galvą sužinau, kad vakar buvo subatėlė ir saulė tekėjo valanda anksčiau. Kaip nepasidžiaugti, kaip nepaminėti man tavo vardo, Viešpatie, jeigu sugebu atsiminti. Kažkas atsitinka neįtikėtino, bet atsitinka.
    O gal dar užsimirš? Kad ir po pusvalandžio, kad ir po  valandos, –  braunasi į smegenis pamanymas, tačiau jeigu ir taip, negi lauksi, kol į burną suskridę kepti  karvelei išskris atgal.   
   Dar neišsibudinęs keliausi iš patalo ir tegu netyčia, bet smagu žinoti, kad pajautos sugeba kažkaip įsėlinti į kaukolę ir iš jos it iš seimo tribūnos paraginti nuveikti darbus, kuriuos ne kartą asmeniškai pripažinęs kaip man neįveikiamus, liaudiškai  tariant – gražus dangus, Pranuci, bet ne tau. Nors ir kaip  gražiai, meiliai juos mintimis apglostau, tačiau jie nelyg  užkeikti – nė krust. Ir atminties reikalai irgi – nė krust. O pajautos? Jos geba ir, regis, mėgsta mane palepinti:
    – Ogi, Pranuci, kodėl tau, būnat tokioje sveikatoje, neišėjus su Kalėdų sveikinimais jau dabar. Na taip, žingsneliai drabni, tačiau kai jų daug, dar ir pėsčiojo kelionėmis suspėtum apvaikščioti visas savo gyvenimo  Kalėdas.  Girdi, Pranuci? O jeigu girdi, ar supranti, ką tau kalbama?
  – Te tik pabando neišgirsti. Te tik pabando nesuprasti,  – išgirstu primirštą pelėdos balsą. Tos, Raistės vardu, kurios kitaip nepamatau, o tik erdvėje, įsispietusioje po užmerktų akių vokais. Bandymai pamatyti ją kitur ir kitaip – ne kažin kaip sėkmingi, tačiau po kurio laiko supratau, jog tai  – tik į gera: taip ne tik gerokai paįvairinamas gyvenimas, bet ir mane ugdo netapatų tam, kurį matau veidrodyje. O varge, varge, ar kada  būčiau drįsęs pasakyti, jog neteisinga, kad ir nosimi bakstelėjus į veidrodį, rodyti ir sakyti, kad ten aš. Ne, ne, ten  manęs nebūna. Kaip ir pelėdos Raistės – ne. Protingiau jos ieškoti po užmerktų aklių vokais. Ir nors  nėra, kas galėtų liudyti, kad tokiose paieškose užtrukęs daug metų, o ir pats pripažinti, kad paieškos tuščios, bet – ne, ir dargi oi kaip – NE! Nebuvo, kad taip atkakliai ieškodamas, ko nors nesurasčiau. Ne šiaip gi ir erdvę, įsispietusią po užmerktų akių vokais, vadinu jos,  pelėdos Raistės vardu, nors žinau, jaučiu, kad ji ir mano.. Man nesinori  samprotauti, kodėl taip atsitikę, nes kvaila ieškoti akinių, kuomet jie užkelti ant akių. Per Raistę, per jos paieškas, per pačios erdvės pažinimą sužinojau daug reikšmių, kad net veidrodžiai negeba manęs sutalpinti į atvaizdą. Beje, kažin, ar jie ten yra. Tokių nematęs. Nebent visi jie nuspalvinti tamsumos spalva, kaip ir visa erdvė.
   – Raiste, kur tu?
   Nelaukiu, kad atsilieps, bet – o jeigu?..
   Kaip  kiemo  vartus  užkeliu vokus ant akių ir... gera  man čia. Erdvės  daugiau negu bažnyčioje. Ji neužgriozta. Raistės nesimato. Gal netgi nėra jos čia, o tai, kad išgirsti ją per balsą, per kalbą, per giesmę ar dainą, nereiškia, kad ir ji su visa fizionomija kažkur Čia. Netikras pasilikau,
kad ji Čia net ir per užtrukusi su ją pašnekesį, ne kiek  nesuabejojęs, kad jis su ja.
     – Turbūt dar neužmiršai,  kad Dievas myli trejybę, –  prašneko jos balsas iš ten, kur atrodytų, specialiai įrengtoje patalpoj ant kreivų medžio šakų, įmituojančių   kojas, pritaisytas  kalendorius su atverstu 2020 -10-25 lapeliu.  Regėjosi, kad tik dėl to  jis čia ir atsiradęs, kad  neužsimirštų, ir  nereikėtų  klaidžioti po laiką kaip po  mišką. Tai lyg ir nieko, kas galėtų bent  kiek kitaip suprast kalendoriau  poreikį. Netyčia pabandžiau  atsiminti, ar  kada  jį anksčiau matęs, tačiau  ne  tolima,  nei artimesnė  atmintis irgi  neatsiliepė. Tačiau greit  pasirodė, kad  ne  tai  dabar  svarbu.
–Žiūrėk, matyk, skaičiuok, Pranuci. Datoje trys nuliai ir trys dvejetai Regi? – pakalbėjo Raistė ir paakino: –  Trys nuliai ir  trys  dvejetai. Te  jie ir pasiliks Aukščiausiojo sargyboje. Prireiks,  neprireiks, duonos ir  vandens jiems nereikia. Likusius gi,  būtent  vienetą [1] ir penketą [5] suglausk. Sakau  „suglausk“ [15], o ne „sudėk“  ir pasilik sau kaip  tau pasiųstą  lauknešėlį. Iš jo ir gerk. ir  valgyk. Ten ir vanduo, ir duona, ten dar ir prakaito nemažai, kurio žmogui nevalia neišprakaituoti, – kalbėjo Raistė, o man ją girdint darėsi nejauku suvokiant, kad aš ne sapnuoju, o atsiradęs toje kasdienybėje, kuri netikėtai užklupusi, išnyksta vėlgi taip, kad atrodo, jog ką tik sugrįžęs iš ten, kur alų, midų geriau, per barzdą varvėjo, burnoj neturėjau.  Ir kaip atsiminti, kur taip uliota, būta, kokį adresą užrašyti? O širdis sąla, sąla, o tūkstančiai pajautų nubudę. Kaip  visą  tai  apreikšti?
  – Buvo toks laikas, kai sąžiningai maniau, jog nakties paukštis esi, bet dabar taip nemanau. Tai, ko negeba įžvelgti akys, įžvelgia protas, pajautos. Ir tikra, kad Bobų  vasara užsitęsė ir tai reiškia, kad matriarchatas grįžta atgal. Štai ir pamąstau, ar ne per tave, a? Beje, labas rytas.
   – Khm,– kimtelėjo ji. – Sakai, matriarchatas grįžta. Maniau, kad tu jau nutilęs, bet dar ne, – atsiliepė ji.  Pasikrapščiusi susirado nemenką skiautę popieriaus ir, apglosčiusi akimis savo paveikslą, skrendančiu zyle pasiuntė man
    – Išėmiau iš veidrodžio. Jau netikėjau, kad  toks  darbas  pavyks  ir, prašau – gražu pažiūrėti, bet  žinoti, kad toks darbas pavyko –  dar šauniau. Čia  tau, Pranuci. Ne dėl to, kad bent retkarčiais žvilgterėtum kaip  atrodau paveikslėlyje, o  todėl, kad  neužsimirštų,  kiek daug dalykų mumyse sutilpę, bet iki šiol didžioji dauguma  jų dar vis ne  mūsų. Ir todėl, pasak Viešpaties,  palikime „mirusiems  laidoti savo numirėlius“, o mums  dar per anksti deginti sau žvakes.
   – Geriau prie Kūčių stalo...
   – Taip , Pranuci. Aš tave suprantu, – atsiliepė ji ir taip jaukiai, sakytum, kaip saulės spindulių pluoštelis nusijuokė į širdį, jog atrodė, kad gebu ne tik drabniais žingsneliais iškloti savo kelią iki Šklėrių raisto, bet dargi,  sumojęs jauno pelėdos sparnais, pakilti  aukštai  viršum  jo ir nuskristi ten, Šklėriuose, kur mudviejų namai. Ten pirmą kartą ją sutikau. Ėmiau nuo kryžiaus ir kone per aštuonis  dešimtmečius nešu į prisikėlimą...

0

11

2. ... ir Šventosios  Dvasios. Amen.

Neretai, net ir nepajausdamas, pasikalbu su savimi ir, beje, gan aukštomis frazėmis. Pavyzdžiui:
  – Kai gimsta tokie vyrai, kaip jis, Jėzus Kristus, mažų žingsnelių, Pranuci,  pas jį ateiti nebūna. Einama savo dvasia, savo esme, jos visuma, o jeigu tai neįmanoma,  geriau nesikrapštinėti.
   – Betgi kas to nežino. Dėl to tam ir bažnyčios. – savaip  liudiju savaip suprantamą tikrovę, tačiau...
   – Pokalbiai su savimi – tai vienatvės ženklas, – pakomentuoja, atrodytų,  pro šalį  praeinanti moteriška. Nežinau –  kodėl, bet žinau, kad norisi ją pavadinti Violeta Ferdinan. Ėjo, nuėjo, užsimiršo, bet dabar – stop! Argi nuėjo, jeigu ir po ilgesnio laiko atsimenu jos komentarą ir netgi vardą. Iš kur tai?
   O štai nutikimas, kuris iki šiol neiššifruotas.
    Vidurnaktyje kažkas budina. Tylu, ramu. Lova  su  manimi apsiausta tamsos. Aplink nieko, ką galėčiau užkabinti akimis, betgi budina. Ir išlipęs iš lovos žinau, kad budina. Argi ne čiūdai?
   – O kodėl ne Pelėdnagiai?– ramiai pasiteirauja nematomas subjektas. Tačiau tiek  jam negana. Dar prireikia teirautis, kodėl mintyse ištaręs žodį „čiūdai? Girdi, ar todėl, kad „Čiūdai“ mums arčiau, jie Jonavos rajone, o Pelėdnagiai savo  gyvenimą žibina atokesniame Kėdainių krašte.           
   – Galbūt. Gal. Nežinau, – atrodo, kad pačepsiu lūpomis, bet iš tikrųjų taip ir nesužinau, ar pačepsiu. Netgi ne tuoj  sužinojau, kad taip pirmą  kartą išgirdau Čiūdų ir Pelėdnagių kaimų šaukinius. Nors kaimų nereikėję, nes dvasinė būtis sąmonėje rodė į „čiūdą“ kaip stebuklą; buvo neįtikėtina girdėti subjektą, nematant jo ir nežinant iš kur jis čia? Savaime pasimanė, kad gal aš dar nesugrįžęs iš erdvės, įžėlusios po užmerktų akių vokais. Ech, ko tik nenutinka, kuomet atmintis praranda savo paskirtį.  Bereikėję tik atsiminti išimtą iš veidrodžio ir ant popieriaus skiautės atspaustą jos paveikslą, padovanotą man, o...  Tfu, tfu, tfu! kaip  čia taip begėdiškai apsieita su neįprasčiausia ir brangia man dovana, kurios net įsivaizduoti negalėjęs, o va, nespėjau paimti jos į rankas, ir  jos lyg neturėta, nebūta, užmiršta. Tačiau ir vėlgi: deja, deja. Ir toks dalykas ne mano valioje. Ir kas paskaičiuos kiek daug - mažai jų, nesančių mano valioje?
   – Užsižaidei, Pranuci, užmerktų akių erdve, tačiau ji ne  dėl žaidimų, – priekaištauja subjektas ir taip: – O popierėlio su Raistės atvaizdu daugiau neieškok. Aš persikūnijau į svastiką ir užsikėliau tau ant  krūtinės kaip amuletas ar talismanas. Taip reikia, Pranuci, tavo atminčiai.
   – Svastika? Vardan  Dievo  Tėvo, ir  Sūnaus,  ir... kaip  čia taip?   
  – ... ir  Šventosios Dvasios.  Amen. –  užbaigė žegnonę nežinia kas ir vis dar nežinia iš kur. Argi ne čiūdai?
  – Sakiau gi, Pranuci, kad nuo tavo krūtinės.
  Rankos it  savarankiška gyvastis su atgniaužtais delnais ir iškėtotais pirštas prišoko prie kūno. Taip savarankiškai,  jog galėjau tik žinoti, kad taip yra ir laukti paieškos rezultatų. Iki tol niekuomet nei jaučiau, nei galėjęs patikėti, kad atskiri  žmogaus kūno organai imtųsi  veiklos nei  atsiklausius, nei kažkaip pranešus, kad jie oi, kaip toli nuo vergystės, o,  vadinasi, ir nuo paklusnumo tau,  žmogau (tau,  Pranuci). Girdėjau, jaučiau, žinojau kaip rankos  vaikščioja, neršia ne tik po krūtinę, o po visą kūną. Nėra nė taškelio, kurio jų  pirštai nebūtų kažkaip  po keletą sykių apčiupinėję. Nėra.
   Ką? Ir po smegenis taip? Su pirštais?
   – Budėsiu tau ant krūtinės kaip amuletas, kaip talismanas. Ir atsiminti kas kur ir kaip dabar yra ar kažkada buvo, tau, Pranuci, nereikės. Tai mano darbas. Jau nuo šiol. Kaip kalendoriuje nužymėta: 2020-10-25. Pasižadėjau, kad mūsų laiko daugiau niekas  nepavoks. Net ir laikrodžiai.  Ir Raistei nereikės vargti, kad  galėtų iš veidrodžio išimti savo paveikslą ir kažkam   padovanoti. Prisimeni... Dabar aš jau neklausiu – ar  prisimeni? Aš  žinau. Ir taip  bus, kol budėsiu. O kad tau neatrodytų kitaip, negu čia kalbu, paregėk, kas anksčiau – svastika ar kryžius? O ir veidrodžio  nesibaimink regėdamas, kad vietoje išimto iš jo Raistės portreto dabar ten svastika.
   Bėgiojantys, neršiantys po kūną rankų pirštai prisilietė ir prie akių vokų. Jaučiau kaip virpteli po jais įsispietusi erdvė,  kaip vienas po kito rikiuojasi (gal montuojasi?)  skaičiai į metus, į mėnesį, į dieną.  O galvoje vis šviesiau, šviesiau, kol suvokiu, kad niekur iš jos neišėjęs.
   – Ar manai, Pranuci, kad tai  menkniekis? Dar vakar saulė tekėjo 06:05,  o šiandien 07:07.  Netgi Dievą apvokti išsigudrinta.
   – Apvogė?
   –  Per laikrodžius...
    Žinojau, kad taip kažkodėl nutinka, bet išgirsti vienu atokvėpiu ištariant žmogaus žodžiu tokią reikalo sandarą, niekuomet nepasitaikę. Pirštai liovėsi bėginėti po kūną, ant  odos palikę nerimaujančio skruzdėlyno pajautą. O  smegenyse irgi: o ką, jei toje pavogtoje valandoje būtent ir atsiradęs dabar esu? Regėjosi, kad ir sekundės čia aptingusios ir nėra jokio poreikio paraginti jas sustoti. Ir smagu, kad pats sugebu atsiminti...  pats!  pats!  Atsiminti ir žinoti, kad  čia mano būta būtent laike, kurį rodo datą dienos, iš kurios – kad ir nematoma būdama, – globojo mane savo pašnekesiu pelėda Raistė, netgi  pasiuntė dovanų išimtą iš veidrodžio popieriuje įspraustą  paveikslą. Užmirštis – o dangau! ačiū – ji atsitraukia ir to priežastis tokia, kad jau į ją  pirštu neverta rodyti. Prisimenu, kaip pelėda Raistė:
  –  Sakyk, Pranuci, ką reiškia tokie sutapimai.
   Šiandien man  pagaliau pavyko iš veidrodžio išgauti savo paveikslą. Šiandieną vyksta Lietuvos Seimo  rinkimai. Šiandien  Konstitucijos diena. Ko dar reikia, kad ši diena būtų įrašyta į šilinių dzūkų  kalendorių. Jeigu, žinoma, jis atsirastų
  – Va, va, jeigu atsirastų. Šiandien pirmą  kartą išgirdau, kaip  juokiasi pelėda Raistė. Nemačiau jos pačios, bet tikra, kad  girdėjau. Norėčiau, kad tokią šventę apturėtų  kiekvienas pilietis, kad netgi ji būtų  įteisinta per Konstituciją ir metų kalendoriuje turėtų net tik savo lapelį, bet ir savo vėliavą, savo antspaudą, kita ypatingą, sakyčiau, valstybinį ženklą. O šalia jo galbūt net kariuomenę . Ir, žinoma, Pelėdų dieną. Irgi ne tik kalendoriuje.
   – Pranuci, regisi, vėl nori mane prajuokinti. Ką gi, ačiū. Tačiau juokiausi ne todėl, kad toks poreikis – juokiausi todėl, kad galimybių pasirinkti daug nebuvo: arba pasijuokti iš paskutiniųjų, arba paverkti nepasigailint  savęs. Pamaniau, kad  geriau pasijuoksiu, bet niekas  dėl to nepasikeitė; šiandieną saulė patekėjo valandą  anksčiau. Menkai įsivaizduoju, kas atsitiks, jeigu taip kasdien po valandą. Pateka vis anksčiau, anksčiau, anksčiau. Ar ne laikas pašaukti: „Balnokit, broliai, žirgus?“  Tačiau ir žirgams balnoti  reikalingas ne šiaip Vytautas,  o Vytautas Didysis. 
2020-11-08

0

12

3. Su Žalčių svastika (Įkalintas veidrodyje)

Miela moteris, kuri nemokėjo ar nedrįso vadinti save poete, tačiau gyveno giliai poezijoje, aprodydama savo eilėraštį, taip kalbėjo:
   – Taip, supresuotas.  Taip, atsiminti sunku, ir nereikia... Aš pati neatsimenu: parašau ir pamirštu. Vis daugiau atsiranda "daiktų", kurie keliauja į nebenaudojamųjų sandėlį. (2020-11-02 02:49)
   Kaip čia taip? Eilėraštis kaip daiktas, – dabar prisimindamas akcentuoju, tačiau tas DABAR, irgi prieš praėjusį nemenką laiką, kai į mano gyvenimą įsiterpusi 2020-10-25 data darė (ir daro) perversmus, kurie Dvasioje sujudę, sukrutę  taip įtaigiai, kad ir pati data patampa nelyg kelrode Žvaigžde. Šis procesas  nesibaigė, dar man vis nedrąsų žinoti, kad ji apšviečia ne tik tai, kas buvo, kas yra; pradedu manyti, kad ji sumani ir  pajėgi apšviesti netgi tai, kas BUS. Tačiau, ak, ir vėl:
   – Stop, Pranuci, stop! Ar tu suvoki, ką savo pajautose nešioji?
   – Baimės ir nerimo pilnos kelnės, bet ar tai priežastis, kad, paskutinį kartą persižegnojęs, liaučiausi būti savimi.  Tai paliepimas ir visur, sakyčiau, eterinis paliepimas, ateinantis iš besiplečiančios kosminės erdvės į kalendoriaus lapelyje užrašytą datą, į kurią rodau kaip įsišvietusią Žvaigždę: žiūriu į datą, o matau Žvaigždę. O iš po rankos  pirštų, iš klaviatūros, regisi, visos raidės su   lietuvių kalbos gramatika, sintakse ir netgi mano raštų klaidomis: „rašyk, Pranuci, rašyk“... 
– Ir apie tai, kas ką tik ant seilės užplaukė?     
– Nepatrukdys.

Sakyčiau, kad jau susikaupė nemenka laiko šūsnis, kai bandau atprasti nuo pigaus žingeidumo. Gal todėl ir jos,  Mielos Moters, neklausiau, kaip sklandžiai (ir išvis), kaip  jai pavyksta sumūryti, sutverti tokias statybas. Tačiau ar  verta klausti, trukdyti ją, jeigu ir man, ekskursantui, žioplinėjančiam po jos, Kriso Hare statybas, buvo akivaizdu, kad suradau statinį, kur dvasios sutalpinta daugiau negu materijos. Statinys tuomet dar nebaigtas, be stogo, bet išraiškus nelyg Napoleono akimis apglostoma Šv. Onos bažnyčia. Tačiau jau matėsi, kad stogą jam nebus sunku užkelti. Galbūt paprasčiau kaip Napoleonui kepurę ant savo galvos. Ir iš  tiesų  po trumpo laiko ogi  žiūru – yra! Statinys, patraukęs mano susidomėjimą jau „ pakištas“ po stogu. Tačiau ūmai sukeltas džiaugsmo antplūdis tuoj ėmė slūgti. Atsirado kažkoks abuojumas, nenoras giliau pasikapstyti savyje. Trumpiau sakant: na, ir tegu... Nors ką tai reiškia „na, ir  tegu?
   – Tai reiškia, kad ponia Kriso Harė pasiryžo poetišką  eilėraščio pavadinimą paaukoti teisybės į akis sakymu,  būtent: „Skaičiai yra dvasios būtybės.
   – Kriso Harė? Ją pažįstate? Žinai?   
   – Kartoju, Pranuci. Taip ji, ponia Kriso: „Skaičiai – dvasios būtybes“. Tačiau jeigu bent kiek abejoji savo klausa, tuomet matyk pro veidrodį, kuriame tiek  dešimtmečių buvo įkalinta pelėda Raistė.
Nebuvo laiko, ką kitą daryti, net ir mąstyti ar pagalvoti  apie įkalintą Raistę – ne. Visu savimi atsigręžiau į  pusę iš  kur girdėjau nematomą subjektą ir... visu savimi susitikau su savimi. Ne tuoj net suvokiau, kad veidrodyje.
   – Gera vieta tuščia nebūna, Pranuci, – pakomentavo  įvykį nematomas, bet nesiliovęs nuo ankstaus ryto   sekioti subjektas.
   – Tikėk juo. Jis nemeluoja, – regėjosi, pats sau komplimentus siunčia jis, tačiau ne tik komplimentus: – Ir tai, kad jis ant tavo  krūtinės – taip pat teisybė. Tik jo, kaip iš Eglės marškinių neišprašysi ir netgi jos broliai savo dalgiais neužkapos. – pakalbėjo subjektas ir žemesniu, iki  šnabždesio nuleidęs balsą: –_Ramiau, Pranuci, ramiau. Ir nesupyk, kad atsisegiojant  man savo baltinius, atsisegs ir tavo. Taip reikia.
   Regiu, kai pakėlė  ranką prie sagos pakaklėje. Betgi, žiū, ir aš taip padariau. Natūralu manyti, kažin kuris kurį taip mėgdžiojame.
   Nežinia iš kur atsiradęs laikrodis pradėjo  tiksėti. Gerai  negerai, bet puikiai atsimenu, kad vakar saulė tekėjo 06:05,  o šiandien 07:07.  O liežuvis irgi paskubėjo pleptelėti, kad esą netgi Dievą apvokti išsigudrinta.
( – Apvogė?
   –  Per laikrodžius...)
   Ir nė į galvą, kad saulei patekėti kitos dienos gali nebūti Visą dėmesį  pasiglemžė iš po atsegiojamų marškinių išnirusi žalčio galva. Po jos antra, trečia. Ką gi, Dievas trejybę  myli, pakaktų tiek, bet šit jau ir ketvirta. O nudaiginta ar pati kažkur nudingusi atmintis, it  sugrįžtantis vanduo į išdžiūvusius Šklėrių šulinius. Nesuprasi, iš kur ir kaip jie taip greitai užsipildė. Ir ne tik jie. Raistų, pelkių, mažų ir didesnių šaltinėlių vanduo irgi sukilo kaip šių metų  grybai. Regis, ir  Dievo nereikia.  Ant  savo  krūtines  ragiu  svastiką... 
   – Žalčių svastika, Pranuci. Žalčių...

Sustojau priešpriešais pats sau,
prie savo Dievo žaltyje.
O svastika,
kaip tokią man tave priimti?
Ir vis dėlto po vokais užmerktų akių,
o, Raiste, ir tave regiu.

– Kaip  neregėsi,  Pranuci. Tiek dešimtmečių kalėjusi veidrodyje, bet pasirodo, kad gera vieta ir įkalinimo įstaigose tuščia  nebūna. O lauknešėlį pasiimki su savimi. Iš jo  tavo  pusryčiai, pietūs, vakarienės ir visa, kas per skrandį  gyvasčiai šelpti. 
  – Raulas! –atpažinęs aiktelėjo atmintyje.  Ir dar kartą: – Raulas! – kad neapsirikčiau, nesuabejočiau, tačiau atmintis  skaidri ir zigzagais į tiesą ateiti nereikia: – Taip, taip, esi Raulas ir kitaip nebus, kad ir kaip save kitaip įvardintum. –  O  viešpatie, – dar pabėdojau,– net tik tavo, bet ir mano  keliai nežinomi. Ant krūtinės svastikos tatuiruotė,  o aš ne tik nežinojau, bet ir ieškodamas negebėjau surasti
   – Žalčių svastika, Pranuci.  Žalčių... Šito irgi  neužmiršk. Tokim dalykui atminties tikrai pakanka.  Beje, ir Miela Moteris tau siunčia  padėką  būtent už ją, už atmintį.

0

Âû çäåñü » Sušalusios rasos » Jubiliejinis– 2 » Jubiliejiniai–4