JUBILIEJINIAI:(1939 –2019) I.
Ñîîáùåíèé 91 ñòðàíèöà 120 èç 125
Ïîäåëèòüñÿ922019-08-08 12:19:14
Sugestyvus dienoraštis – 20;
Šis kūrinys buvo tarp savaitės geriausių
6. Giedokim, kad ir Mindaugas girdėtų
– Maniau, kad pakaks truputį pabūti filosofais, betgi žiūriu, kad susiruošėme pabūti ir žygūnais truputį. Ar reikėjo? Pranucis jau pavargsta, apilsta, – pasakė Vincas Kudirka.
– Metai... ką bepadarysi. Kai jų daug, jie darosi sunkūs, – pasakiau.
Varnėnas švilptelėjo kartą, kitą, po kiek laiko dar kartą.
– Pasakyk dar, Pranuci, kad karietos reikia. Ne, nereikia karietos. Niekas taip netrukdo laisvei kaip kūnas. Ar žvėries, ar paukščio, ar bet kokio kito padaro, o juolab žmogaus, – reiškė savo nusiteikimą Šnekutis. – Atrodytų, iš tiesų būtų smagiau, kad šimto kilogramų Pranucį karieta vežtų. Tačiau argi? Įsivaizduok, kaip jaustumės, jeigu – antai! – priekyje Jėzus Kristus į Golgotą kryžių neša, o varnėnas, Vincas Kudirka ir Pranucis, pasikinkę žirgą Ygagą, iš paskos karieta važiuoja. Kad nors kuo tyliau, bet – ne, dar ir dainą žioja:
Oi, parvešim šimtą metų
Mūs šalelės mylimos –
Šimtą metų, šimtą metų –
Visą amžių Lietuvos.
– Šnekuti! ؘ – krapštelėjęs pirštu smuiko stygą sudraudė varnėną Vincas Kudirka, o aš nelinksmai pagalvojau, kaip seniai taip giedota. Kai dar ir šimto kilogramų sveriančio Pranuco nebuvo. O ir šiaip kiek nemažai per šį laiką ko užgyventa. Vis per materiją, materiją... Ir kodėl taip stengiamasi jos tiek daug parūpinti, kai žinai, kad tiek daug nereikia. Kaip ir šimtą kilogramų sveriančio Pranuco kūno. Ar ne todėl, jog supranti, kad kuo daugiau jos esi sukaupęs, tuo labiau jautiesi prasmingesnis, reikšmingesnis. Vis per materiją, materiją... O per dvasią? O per sielą?
– Betgi nežiojam, Šnekuti, – nepasilikau neatsiliepęs ir į varnėno priekaištus, į jo „oi pervešim šimtą metų“, o kad apilsau, tai argi dyvai? Laikas jau stabtelėti, pailsėti. Ir nenešant kryžiaus nuovargis savo daro. Nepaisant ar esi Jėzus Kristus, nešantis savo trisdešimt trejus metus ir kryžių, ar esi Pranucis, nešantis savo senatvę, įkopdintą į devintą dešimtmetį. Kalnai, kalnai ir tik kalnai po mano kojomis, Šnekuti. Manu, kad ir Kudirka pritars, kad toks aš ilgesnei kelionei netinku. Nebent tik su stacijomis, stotimis. Pagal nuovargį ir jį skaičius atsiras. Gal 14 kaip Kristaus kelyje su kryžiumi, gal daugiau – mažiau...
– Ką darom? – vėl varnėnas Šnekutis. – Tu tik įsižiūrėk, atidžiai įsižiūrėk, Pranuci, į dienoraštį. Kaip buvo ranka pasiekiamas, taip ir pasilieka.
– Matau. Kaip buvo po ranka, taip ir pasilieka.
– Ir vis dėlto įeiti į dienoraštį tau neleidžiama. Negali pamatyti kaip kas ten. Rūmai. Miestai. Ten Savęsp (Ašašai) šalis. Ten gulbės peri valstybę.
– Taip, tas tiesa, ten jau valstybę gulbės peri, – pritarė Vincas kudirka Šnekučiu, bet anksčiau girdėta netingi jo šneka, dabar tokia neatrodė. Gal ir jis pavargo, pamaniau. Gal jam netgi sunkiau negu man. Jam dar reikia nešti mano tėvo smuiką.
– Ir nešti jį, beje, su muzika, – tokiu pat būdu į mano manymą atsiliepė Kudirka. Atsiminė, kad Bladuko primigtinai prašomas, pažadėjo pagroti poezijos – prozos kūrinį „Iš kur atėjusi. “ Subruzdo, sukruto ir, prunkštelėjęs „tprūūū“, it stabdytų žirgą, tarė:
– Reikia stabdytis, varnėnai. Reikia...
– Žinojau, kad reikės. Ir mudviem kažkada reikėjo tampytis su kūnais. Tačiau kol kas dar galima buvo juokinti pasaulį kelione aplink dienoraštį, rodyti į ją kaip fantaziją, kažkokią nesąmonę, tačiau dabar – ne. Štai jau ir pirmoji stacija, stotis. Mąstykim, kaip ją įvardinti, bet vis dėlto te būna ji mums ne dėl poilsio, o dėl apmąstymų ar bent pamąstymų. Giedokim, kad ir Bladukas girdėtų, ir visi, kas su juo dienoraštyje. Tai jo išmislas tokią kelionę atlikti.
– Bladuko? – kilstelėjau akis į V. Kudirką
– Jeigu Bladuko, suprask, Pranuci, kad ir varnėno. Dienoraštyje tai jokia ne naujiena. Atsiradus ten Pauliui Širviui, pradėta giedoti:
Murzinų draugų trijulė,
Kartu kėlė, kartu gulė...
Tačiau dabar ne apie, ne apie tai dabar...
Manau, kad po taip pasakytų žodžių, reikėtų liudyti atsiradus pirmąją staciją kelionėje aplink dienoraštį. Vinco smuikas, o ir burna, buvo pasiruošę ir griežti, ir giedoti.
Net nesuspėjau susivokti –
žali šaltiniai užgiedojo
į paukštį, akmenį, į smėlį...
Dabar ir pats ant rankų paimu mažytį šaltinėlį,
pro jį žiūriu, kaip kas kada atrodo
ir pirmas įspūdis –
proza kaip ir poezija
žmogaus likimą žemėje išmokusi
bažnyčiomis giedoti.
Ką? Jis, Vincas, ir smuikuoja, ir dainuoja, – nežinia kodėl nustebau mintyse ir ten pat pakomentavau. – Na taip, argi tai naujiena. Jis ir smuikuoja, ir dainuoja, bet tai jam trukdo atsiminti.
– Pranuci, arba gerai, arba nieko– išgirdau.
Per nugarą prabėgo šaltukas. Apsidairiau aplinkui, tačiau be didesnio siekio pamatyti toliau, kai pašnekovas čia pat.
– Betgi, Vincai. Tai mano tekstas. Aš žinau jį. Juodu ant balto užrašytas:
Ir pirmas įspūdis –
net ir proza
nesugebės apvaikščioti tikrovės,
nors ji, šalelė Ašašai, tokia maža,
kad ir širdis už ją ne ką didesnė.
– Sakai, kad juodu ant balto užrašyta. Tavo ar Vidinio? Tačiau tai irgi nesvarbu. Dvasioje ne tik popieriais, bet ir kryžiais nesimėtoma. Giedok, Pranuci. Tai pirma mūsų Kalvarijų aplink dienoraštį stotis. Reikia, kad mus ten išgirstų. Visi. Ne tik Bladukas, ne tik Julijus Slovackis, ne tik Mindaugas.
– Karalius?
– Su Slovackiu jiedu geriausi draugai, ypatingiau susibičiuliavę 1829 metais, kai vienas nužudytas prieš keletą šimtmečių, o kitas – dvidešimties metų jaunuolis, ką tik parašęs dramą. Jaunas, bet Mindaugui jis lyg kunigas, lyg jo nuodėmklausys.
– Kaip Justinas Marcinkevičius...
– Gal pats jų paklausk. Ir vieno ir kito. Arba ir paties Mindaugo. Ten, dienoraštyje, jis gan dažnas svečias..
– Gražus dangus, Martynai, bet ne Tau, – atsiliepė nušautas varnėnas, – Sakiau gi, o ir pats žinai, kad Pranucis ten neįleidžiamas. Giedokim, bet ne šiaip, ne tik žiodamiesi „ oi, parvešim šimtą metų“; giedokim mąstydami.
Kažkas atėjo būti su mumis,
kad kojomis kelionių nematuotum,
užsidega iš žaibo Viešpaties ugnis,
atmindama aukštus laikus pagonių,
ir nuodėmėj kaip DVASIOJE,
vėl įsirengęs šliaužioja žaltys –
(Karaliau mūsų, neišnyk!)
O dvasioje kaip NUODĖMĖJ
bažnyčios skambina varpais
Ir Kryžiaus kelias darosi skaudesnis –
po Jėzaus kojomis nesutelpa, Dzievuli...
Ïîäåëèòüñÿ932019-08-08 12:22:16
7. Gražu, ale aik tu išgiedok kap necikus.
Noras pabūti ten, taigi dienoraštyje, neatslūgsta. Priešingai, jis didėja, kad net ir nusikeikti neretai norisi. Bent savyje, giliai, kad niekas neišgirstų, nors jau žinojau, kad ir giliausiai užsislėpęs savyje, nuo visiškos viešumos nepasislėpsiu. Į bet kokias savijautos išraiškas – ar kalbėjimus, ar aikčiojimus, džiaugsmus ar pykčius, bet kada į jas gali atsiliepti ir nušautas varnėnas Šnekutis, ir jau po savo mirties antrą šimtmetį išvaikščiojantis Vincas Kudirka. Mirtis nėra priežastis nebūti. Tai netgi neįmanoma. Formulė paprastute: buvau, esu ir būsiu. Ir tik klausimas – kur? kokioje būties padaloje? Todėl pasilieka aktualu neužsimiršti ir neužmiršti patarimo: galvok, Pranuci, kur laikosi, (dedasi) gyvo žmogaus energijos, jeigu miręs jis jau neturi jų, o mokslas atkakliai liudija, kad energija iš niekur neatsiranda ir neišnyksta, tik viena jos forma virsta kita.
Kaip, kur jį dedasi? – vis dažniau pasikartoju ir atrodo, kad žinau, kur jį dedasi? Ogi statybose, kūryboje. Štai kur! Nemenka dalis tokios energijos darbuojasi ir – dėmesio! – dienoraštyje. Ir atsitinka taip, jog vis dažniau pasijaučiu, kad esu laimingas tokiu supratimu. Atrodo, kad per jį iš savęs išsipustė visas nežinojimas kartu su abejonėmis. Išsipustė iki grynos tuštumėlės, paliekant paruoštą aikštelę naujos statyboms. Taip, taip, gera vieta tuščia neužsibūna.
O beprotybe! tu nepaprasta esi.
Tik sunkiai mokomės suvokti –
ne tik žvaigždynų erdvėse;
net savo dvasioje tokie netikėliai,
kad iki šiol savęs dar
neišmokę...
Jaučiu, kad išgirdus tai yra nemenka proga nusišiepti:
– Žvaigždynų erdvėse? Oho! kaip aukštai kilstelėta,– tačiau galima apsieiti ir be jų, nes iš tikro netgi ir savo panosėse nesuvokiame dalykų, kurie beveik kasdien. Ir dangus visuomet viršum galvos ir prieš akis, o ar jį, tokį didelį, dažnai pamatome? Bent jau tikra, kad ne kasdieną. Ir pamatome ne dėl didelio dangaus, o dėl mažų dalykų – ar lietus neperlis, ar vėjas neperpūs, ar šalta, ar šilta? Bet ir tai, ką matome, tai taip tiesmukai suprantame, kad net ir mėnulį neretai dar vis suvokiame, kaip žmogaus dydžio galvą. Ir visai nesvarbu, ar jis yra, ar jo nėra. Nedaug kas pastebėtų, jeigu kažkur pradingtų. Kam jis ten toks reikalingas?
O kaip perkelti į kitokį supratimą vaizdą, kai regi ant stalo padėtą dienoraštį, nors jau esi išėjus į kelionę apink jį ir jau pradedi suvokti, kad kažin, ar įmanoma aplink į taip greitai apkeliauti, kaip pradžioje pamanyta. Supranti, kad arba galvoje pasidarė kažkas ne taip, ar dienoraštyje kažkokios permainos atsivertė nemenkiau, kaip Napoleono Bonaparto regėjimuose, jam pamąsčius apie Kiniją ir suvokusiam: kai miegantis drakonas pabus visas pasaulis sudrebės.
O jeigu toks drakonas, dar vis miegantis, ir žmogaus dvasioje?
Nesąmoningai paėmiau nuo stalo dienoraštį. Atsivertus jo kažkuriam puslapiui regiu savo jam padėką, bet ne tik – regiu ir kažkokį neaiškų, kaip per miglas įžvelgiamą tikėjimą:
Dienorašti, ateik.
Esi padėjęs man ne kartą.
Tegu čia nesilanko aukštos frazės,
bet, žinoma, svarbu:
te jos – ne be minties.
Ir pastebiu, kad dienoraštis atsivertė į spalio pradžią, į dieną, kai saulė teka 07: 24, o leidžiasi 18: 51. Dar po kurio laiko pradedu regėti, kai iš penkių eilučių posmo visos raidės gyvų žmonių siluetais persimeta į mano akis. Tartum stiklinės jos. Tartum nemirksiančios. Tartum be dugno. Bet ir iš ten po nedidelio šurmulio išgirdau:
– Į Pranuco smegeninę – žengte marš!
Štai kodėl bažnyčios dega. Paryžiaus katedra taip pat,– pamaniau, skaičiuodamas eilučių raides, tapusias žmonių siluetais. Konkrečiau pasakyti, kas jie, į rikiuotę surikiuoti, man dar vis pritrūko drąsos.
15+20+29+15+16 = 95
– Iki šimtinės pritrūko penkių. Ar kas atsitiko? – paklausiau varnėną.
– Pranuli, jie ir manį nepriėmė. Sakė, kad tave, Paulinka, karieta atveš, bet kada tai bus? Ir ar bus?. Aš ir klupscais Šklėruosa ataisiu. Ir dar kryžų nešdama. Pranuli, ar girdzi? Paklausyk, paklausyk ir acimink.
Lakštingala, tu pukštela, tu aukštai lakioji,
Išlekdama, parlekdama naujienas nešoji.
Pasakyki sakaleliui nor vienų naujienų
Pasakysiu naujienelį, nor nelabai gerų
Pasakysiu naujienelį nor nelabai gerų,
Jau toj tavo mergužele šliūban išvažavo.
– Pranuli, ar girdzi?
– Girdzu, girdzu. Kaip tadu, Šklėruosa, ir labai panašai, kaip tadu. Tai buvo dar anam amžun. Kai pamenu, išsilaisvinant iš 1998 metų žiemos, kovo pradzon. Mes su tavo Vitu ne cik vienamecai, bet ir vienadzieniai. Kap jis laikosi?
– Jeigu, kap tadu, tai laikosi, kap sakiau. Toji prasvarė. Tai gyvena su kokiu našle. Žmona toj, pirmucinė, prasvarė. Gėrė labai. Tai dabar su antru būna. Sakau, Vitai, kalba ant tavy, kad tu prasigėrai.
Sako, ciej pacys prasigėrė, kas kalba ant many,
– O jūs sveikata dar nepakrikus, dar gera?
– Nu tai vedlug mano, vyreli, metų... Jau po devyniasdešimt . Tai dar. Dar ir suvalgau, ir išgert dar galiu.
– Kaiman girdėjau, kad alų.
– Ne. Kai būna vaikai, tai išgeru. Moma, nu, ai, imk. Nu, moma, imkj. Nu jau imsiu, nu imsiu. Rozu ir pagiedame visi. Ba mano du Varėnon, o tracas Druskininkuose. Ketvirtas net Rosijun. Petras, ale vadino Pytaris. Nu, jisai karuomenėn kaip išėjo, kap rado ruskę ty, ir liko. Ir liko, ir liko, ir liko. Pirma atvažinėjo. Dabar neatvažuoja. Gal negalima Pirma atvažinėjo. Oi, ir dukterys, ir sūnai Nežinau, kaip jisai gyvena Visur pakrikę, po visus mano vaikai.
Tyčia netyčia, bet sužiuręs į varnėną Šnekutį, paguldytą, prie dienoraščio ant išplėšto lapo tariau jam:
– Girdi?
– Jeigu ir negirdėčiau vis tiek žinočiau.
– Iš kur?
– Padėk dienoraštį atgal ir paimk iš po manęs lapą, ant kurio pagulęs esi, ieškodamas vietos, kur tokį (nušautą), mane padėti. Ačiū, beje, už padėlį šalia dienoraščio ir patalynę – netuščią popieriaus lapą po manimi. Nemaniau, kad jis ir tau, Pranuci, pravers. Ir ne tik tau. Paskaityk, kas ten parašyta. Balsu, balsu paskaityk...
Tačiau imtis šio, atrodytų, nesunkaus, o man asmeniškai ir malonaus darbo šį kartą nebuvo paprasta. Žiūrėjau į apgeltusį, gerokai apglamžytą popieriaus lapą su parašytu tekstu ir atrodė, kad jaučiu, jog visos jo raidės pasiruošusios žmonių siluetais sušokti į mano akis. Kaip tai padarė ir anos devyniasdešimt penkios, sušokusios iš penkių eilučių eiliuoto užrašo. Kažin, kiek šį kartą jų daugiau? Kažin, ar ir jos į tolimesnį žygį bus surikiuotos ir palydėtos komanda:
– Į Pranuco smegeninę – žengte marš!
Suskatęs skaityti, teksto arčiau akių nekėliau.
„ ...vežėjas nutilo, bet nutilo kitaip. Atrodė, kad jo čia nėra. Atrodė, kad paliko karietą, paliko joje Aldoną ir vienas sau išėjo į šilinių dzūkų kraštą. Tačiau taip tik atrodė, o iš tikrųjų buvo kitaip – netikėtai pajuto, kokia sunki jo kupra. Lyg pats būtų joje įsitaisęs ir dabar atidžiai ir saugiai iš jos stebėtų, kas gi čia vyksta. Ir mato, kad karietoje ne jokia Aldona, o tikrų tikriausia Paulina. Pagaliau ir karieta ne jokia karieta, o jos, Paulinos Valentukevičienės sodyba. Čia kluonas, tvartas, šulinys. Sodybos kiemas aptvertas, jis jam pažystamas iš vaikystės, bet vežėjas jaučia , kad dabar jame labai kažko trūksta Ko?
Prireikė nemažai laiko, kol pagaliau jis suprato, kad šioje sodyboje trūksta... taigi – ko? Nėra čia žmonių žingsniu. Kiekas nevaikščiotas. Nėra takų nei į kluoną, nei į tvartą, nėra jų nei prie šulinio , nei pro vartus. O aplinkui sodybą miškas, kuris atitvėrė ją nuo žmonių pasaulio tokia galinga apsiaustimi, kad nei Paulinos vaikai negali pro ją prasibrauti.
O aš? Kaip čia aš patekau,– stebisi vežėjas, tačiau Paulinai svarbiausia, kad pagaliau jos kieme užklydo žmogus. Pradėjusi kalbėt dabar jau kalbės, kalbės...“
– O jeigu jos vardu įvardintume pirmą stotelę aplink dienoraštį. Paulina arba Paulinka
– Ne ne, labai – ne. Vėl mani venū paliksit. Vieną paliksit Ne ne, labai – ne. Pasilsėt raikia ne man vienai, raikia visiems Karzams. Po visur pakrikę, po visus mano vaikai, – pasakė Paulina Valentukevičienė ir atsiminusi, kad nepabaigti darbų nepratusi:
Tegu aina megyžėlė, tegu ji važuoja
Paskinkysiu šyvų žirgų ir aš nuvažuosiu
Nuvažavau Vilniaus mieste; vidury rinkelės
Stovi mano megužėlė vidury mergelių.
Stovi mano mergužėlė vidury mergelių
Kap ant dangaus žarnyčėlė tarp šviesių žvaigždelių.
Gražu, ale aik tu išgiedok, kap necikus...
Ïîäåëèòüñÿ942019-08-14 12:29:03
8. Ko pritrūksta, kad būtų „visi namo“ ?
Kol kas niekas atvirai kvailiu lyg ir nevadino. Manau, kad taip užsibuvę ir todėl, kad pats netingus į save tokį parodyti. Tačiau irgi nespecialiai taip elgiuosi. Ne vieną kartą atvirai taręs, kad man reikia ateiti į dienoraštį visu ūgiu, „atsinešant“ save ten su visais gabaritais, koks, tarkim, ateinu pasižiūrėti į veidrodį ar pasverti savo materiją svarstyklėmis. Jau pats tokio tikslo siekis – visu ūgiu ateiti į dienoraštį – be jokių komentarų suprantamas kaip kvailystė, kai, pasak visuotinos nerašytos nutarties, „pas šį žmogų ne visi namo“.
Kažin, ko pritrūksta, kad būtų „visi namo“? Ar taip įmanoma? Ir nors dienoraščio apdaras per netrumpą laiką gerokai apskurdo, apsitrynė, o ir pats ne kartą suspėjau pamanyt, kad jam reikalingi nauji viršeliai, kas nesunku padaryti, tačiau nieko nedaryti dar lengviau. Padėjus gi prie jo nušautą varnėną netikėtai pasirodė, kad tokiame derinyje abu kuria neįprastą duetą. Tegu skurdus, bet šiltas ir nuoširdus jis kaip nutryptas, nuvaikščiotas gimtų namų slenkstis.
Atėjęs prie stalo, paimu į rankas abu – ir dienoraštį, ir varnėną. Girdžiu kaip toli toli mokyklos kieme suošia galinga, sena tuopa. Netgi pajaučiu, kaip į mano akis sužiūri varnėno akys ir jam talkina mūrinės dviejų aukštų vidurinės mokyklos langai. Savijauta ne kokia, bet tai reiškia, kad mes gyvenam. Gyvename ne tik šios dienos laike, bet ir anų dienų, kuris, atrodytų, jau paliktas, atiduotas dienoraščiams. Ir ūmai pajautęs aukščiau kilstelėtą nuotaiką, tariu:
– Jeigu tu, Šnekuti, kažkaip persitvarkytum į medžio drožinį, ar metalo liejinį, ar kad ir iš akmens ištašytas būtum, tu man vis tiek išliktum gyvas, krutantis, šnekantis... Na, suprask, ką sakau ir pats pratęsk šią šnektą. Suvokti man ją labai nesunku, o štai žodžiais tai pasakyti nepavyksta. Sakau, kalbu, stengiuosi parinkti kuo talpesnį žodį, o jis vis per lėkštas, kad taip, kaip iš dūšios į dūšią, (kaip iš sielos į sielą).
Sakote, kad mano burnoje panašu kaip dienoraštyje. Tegu, bet ar taip reikia?
– Kaip yra dienoraštyje, tu, Pranuci, dar nežinai. Dar sužinosi. O štai tokiu ateiti, koks dabar esi, apkepęs tokia mase, oi – ne, neįeisi.
– Betgi tu, bet Bladukas, bet Vincas Kudirka iš ten atėję.
– Taip, atėję iš ten ir kol kas esame čia. Labiau, kaip žvalgai. Reikia stebuklo, gal netgi ne vieno. Reikia stebuklŲ, Pranuci, kurie įprasmintų kelionę aplink dienoraštį.
– Hm, bet regisi, kad ir tavo šnekta priskirtina prie jų. Nuojauta tokia, kokios iki šiol nebuvau apturėjęs, Kažkas turėtų atsitikti.
Šnekutis nesureagavo, tęsė savo šnektą, nesidairydamas po pašales.
– O Pauliną Valentukevičienę girdim iš ten, dar nesugrįžusią, neatėjusią čia. Reikia, kad tokie dalykai sunoktų, kad jie patys kaip obuoliai nuo šakų pradėtų kristi.
– Suprantu. Mirties valandoje. Todėl reikia palaukti. Taip?
– Yra dar vienas būdas. Labai netoleruotinas, bet yra. Girdi?
– O ką bedaryti? Tenka.
– Užtekėjo toks laikas, dzieduli, kai reikia įtikėti ir žinoti, kad Jėzus Kristus yra linksmas žmogus, kad toks jis netinkamas kryžiams nežioti, liūdesiui reikšti. Reikia surengti publikos sąmonėje operacija X, kad Jėzus Kristus, kad... Na, kaip čia tau tvarkingiau ir suprantamiau pasakius? – suabejojo savo iškalba Šnekutis – Gal taip? Tačiau tu klausyk ir kol kas neskubėk reaguoti į per žodį pajautų sukeltas reakcijas. Sutariam? – turbūt sužiuręs iš sielos į mano akis pasakė jis, nes jas pradėjo skaudėti lyg bandyčiau atviromis akimis žiūrėti į vidurvasaryje įdienojusią saulę. Ar kas bandėte tai daryti? Jeigu ne, protingiau taip nedaryti, nes tai pavojinga ir galima apakti. O varnėnas Šnekutis taip:
– Buvo laikas, kai Jėzus leidosi savo kankynei, leidosi būti prikalamas prie kryžiaus, nors galėjęs, neleisti. Betgi žmogaus gyvenime daug žaidimų. Ir Jėzui tokie dalykai nebuvo svetimi.
– Žaidimai? Kokius niekus paistai? Visas katalikiškas pasaulis iki šiol apibarstytas Kryžiaus keliu.
– Jis buvo azartiškas žaidėjas, – nenutraukė savo šnektos varnėnas.-- Ir štai artėja diena, kai jis sumanė nusileisti nuo kryžiaus. Pats. Irgi, beje, azartiškai. Taip paliudydamas savo gyvenimu ant Kryžiaus, kad mirties ten nėra. Nebuvo ir nebus. Negali būti.
– Dulkė tu esi, varnėnai, dulkė, – neiškenčiau. – Tokios netgi nušauti neįmanoma.
– Kaip ir varnėno, dzieduli. – Tikras varnėnas liudija tau tiesą, kalba su tavimi, o tas, kuri laikai rankose kartu su dienoraščiu, yra tikrojo Šnekučio forma, jo apdaras. Taip, taip, yra jo formos apdaras. Tačiau nepaisant tokios tiesos, o man sunku tau pasiūlyti mainus savo apdarais. Taip taip, man labai nelengva pasiūlyti mainus savo apdarais, savo parėdais.
Apie ką čia jis, pagalvojau, bet mintis buvo aiški ir ilgai apie tai mąstyti neteko. Iš burnos pokštelėjo kaip iš pistoleto: – Dulkė esi, varnėnai. Gaila šovinio, kuriuo tave šoviau.
– Nuostoliai nedideli. Laikas patekėjęs toks, kai nesunku vietoje šovinio parūpinti kad ir atominę bombą. Tačiau patylėk, dzieduli. Dar minutę, dar kitą ir girdėk, girdėk:
– Kai Bladukas sužinojo apie tavo susitikimą su Švenčiausiąja Marija ir jos sūnumi, maniau, kad ir pats Aukščiausiasis negebėtų pavaizduoti, koks džiaugsmo priepuolis jį ištiko: – O dangau,– įtikinėjo jį, dangų,– tu didesnis, negu esi.– Ir taip vis pasiteiraudamas Aukščiausiojo, ar teisingi jo, Bladuko, taip tariami jam žodžiai: – Ar teisingai sakau, Aukščiausiasis? – Ir pats girdėjau, kaip Aukščiausiasis:
– Teisingai, Bladuli, teisingai sakai...
– O kur dabar jis, Bladukas? – parūpo žinoti
– Jis dabar repetuoja. Repeticijoje. Kristų vaidina. Teisingiau, mokosi vaidinti.
– Aš ir jį nušausiu,– pažadėjau.
– Nereikia, dzieduli. Išgąsdinsi paukščius, perinčius valstybę.
Ir tuo metu labiau negu buvo reikalinga, pasirodė Vincas Kudirka su smuiku. Neprisimenu, kada kur kitur, kad ir nuotraukose jį būčiau matęs su smuiku. O čia tik su juo, ir būtent su mano tėvo smuiku.
– Vincai, neprisimenu, kad kada būčiau prisilietęs prie tėvo smuiko. Negi ir taip galėję nutikti?
– Atsargiai, nepamesk iš rankų varnėno. Prisišvilpavo. Ir dabar nori pasakyti, ko ir man nederėtų žinoti. Gal tegu dar truputį pamąsto.
– Ar ir taip būna?.
– Kaip čia tau pasakyt? Būna nebūna, bet pavaidinti, kad šitų reikalų nežinau, irgi nedera. O pamąstyti, juolab kai yra laiko, tai protingiau negu šaudymas pačiam sau į kojas
– Tu apie Šnekutį? Taip?
– Pranuci, kur tu? – išgirstu Paulina.
Linelius roviau, rankas mazgojau,
Paskandzinau žiedelį in marų dugnelį.
– Aš daugiau negiedosiu. Ilga labai Tik žinau, kad man jau 70 kaip Šklėriuose. Devyniolikos atajau už vyro. Sirata buvo. Jo broliai Amerikon, tėvas numiręs. Buvo pas svetimus. Žinai, vargom. Nesveikas irgi. Dažnai sirgo, sirgo, sirgo Na, pagyvenom 70 ir jau mirė...
Vincas Kudirka staigiu judesiu mestelėjo stryką ant smuiko stygų lyg panoręs pabėgti toli į priekį. Atrodė, kad ir aš nesiruošiau nuo jo atsilikti ir būti tarp pirmųjų įsitaisiusių pagyventi naujai, pagyventi pagal parametrus erdvės, kad ir jai nebūtų taip laisva, taip erdvu.
Bet delnas užčiaupia pražiotą burną
kai sužinau, kad ten, giliai Savęsp,
atskrido gulbė,
gulbinas krypuoja aplink ją.
Kur iki šiol abudu buvę?
kodėl, kitus girdėdamas, mažai tikėjau,
kad paukščiai, gūžtose sutūpę,
slapukę peri.
Valstybę peri Ašašai...
– Kvailystė! Kas čia darosi. Ir tai iš tėvo smuiko.
– O aš tikiu, dzieduli, tikiu. Ir įsitikinęs, kad ateis laikas, kai į tave parodysim, kaip karalių.
– Pranuci, pasakyk jiems, kad aš laukiu karietos, – vėl Paulina. Iš ten, iš dienoraščio...
Ïîäåëèòüñÿ952019-08-20 21:52:14
Pranas
-----------------------------------
Erla ( komentuoja eil. „ Nenukirpk laiko siūlo“ )
Ta pati mėtų arbata, nektaras, stebuklinga delčia, la la la. Batai paskanina humoru.
2+ [/i]
Atėja
o ko jūs norite, išverstų vidurių, kirmėlių invazijos, ar pati nežinote ko? Kad niekaip negalima įtikti.
Erla
Drauge, nereik nei įtikt, nei pataikaut.
Ar kuri biologinį ginklą, drauge?
Atėja
Kuriu atominį.
Erla
Drauge, netinkamai pasirinkai humoro temą.
Tokiais žiauriais dalykais nejuokaujama.
Pastudijuok filosofiją.
Sėkmės
Įvertinkite komentarą:GerasBlogas
2019-08-11 05:30Pranas
Pranas
------------------------
rasyk3
Aš suprantu, Pranai, kad susilaukus pendėjimo metų esi atsipūtęs, manau taip man nenutiks, o gal, bet dėl kiekvieno snarglino eilėraštuko dėti penkis yra nevyriška, jei dar atsimeni tokį įžūlų žodį, ne visi dar prakiurę miegą.
2019-08-10 20:44
aš
Manyk, mielas žmogau, kaip patinka apie save. O kad matai save nenupendėjusį ateityje, tai netgi labai puiku, bet nieko naujo. Visi taip elgėmės kol dar vaikščiojome pas mergas. Sakyk, kur įsigyti tamstos raštų? Tada galima būtų ir rimčiau užsiimti studijomis. O čia gi kas nepasirodo, tai dažniausiai išimtinai protingas. Ypatingai pamokant kitus. Pažiūrėk kiek mūsų, ogi per 12 tūkstančių...
Na, būk drūtas!
2019-08-10 22:19
rasyk3
„Visi taip elgėmės“, taigis taip, bet skirtingai išsiskirstėm, man nesvarbu, kas įsigijęs rašykuose autoritetus, jeigu žila barzda darytų išminčiumi, tai ožys būtų pats tas, kai užaugsi, suprasi.
2019-08-10 22:26
aš
Parodyk man nors vieną autoritetą. Manau, kad būsiu nustebintas. Absoliuti mūsų dauguma yra netgi bevardžiai. Argi ir tokie turi teisę į autoritetą? O tikresni plunksnos žmonės susispietę savo sąjungose.
Taip regiu...
2019-08-10 22:43
2019-08-10 12:14Pranas
Pranas
Pranas
Nesupykstu, Erla, bet visus patarimus padedu į šalį, kadangi paisydamas jų aš tikrai nieko nepadaryčiau, kas man pačiam rūpi, o dabar dar BANDAU.
2019-08-08
Erla
Pardončikas p. Pranai. Iš tamstos žinutės nematau kompetencijos, sąžiningos kūrybinės partnerystės- kritikos, , prisitaikėliškumą, sovietpaveldą.
Bizniuks - piatakų čeindžas.
Nesiruošiu tamstos pakeist, kaip ir tamsta manęs.
2019-08-10
2019-07-17 07:31Pranas
Pranas
Ïîäåëèòüñÿ962019-09-03 07:09:10
Pranas Pranas
Sugestyvus dienoraštis – 23;
9. Mama, prašau, nupirk sombrero.
Jau pačiam nesinori patikėti, kad taip galėję nutikti, kai ką tik kalbėjęs meilius žodžius varnėnui (Jeigu tu, Šnekuti, kažkaip persitvarkytum į medžio drožinį, ar metalo liejinį, ar kad ir iš akmens ištašytas būtum, tu man vis tiek išliktum gyvas, krutantis, šnekantis...) po labai trumpo laiko jau kalbu jam pasmerkimą (Dulkė esi, varnėnai. Gaila šovinio, kuriuo tave šoviau).
Skaudžiai kaip išlydytas švinas laša ant liežuvio taip iškalbėti žodžiai. Ir ką daryti? Jų atgal neatrysi, tačiau ar verta prašyti Aukščiausiąjį, kad parūpintų jų užmarštį.
Parūpintų užmarštį?, – atsiliepiu sau ir lyg nežinočiau, teiraujuosi. – Apie ką aš čia?
Kai toks procesas mintyse, kai jis vyksta giliai, man netrukdo, kai ir panosėje kažkas šurmuliuoja, virpina orą – nei jaučiu, nei girdžiu, nei man reikia ar nereikia. Mašinaliai taip, kai be savikontrolės pasilieki. Tačiau stebint iš pašalės aplinką, panosės reikalai atrodo reikšmingiau. Nežinai, kas ten, sieloje, o čia, prašau, girdi, kad Pranucis dainuoja:
Mama, nupirk man sombrero,
Aš noriu būti kaip caballero.
Mama, prašau, mama.
– O toliau? – matyt, įgrisus girdėti besikartojantį trieilį, paklausė Šnekutis. – Padėčiau, bet tai kažkas nauja, ne iš dienoraščio ir ne iš resursų, sukauptų atmintyje.
– Tu apie ką, Šnekuti?
– Apie tai, ką girdžiu iš tavo panosės, Pranuci. Tarptum trumpiausių tekstų konkurse lenktyniauji su gaidžio Kakariekū. Tik tas pagieda kartą, kitą, gal dar trečią ir nutyla, o pats gi...
– Nepyk. Tai toks netikęs įprotis. Prigimtinis. Tėvulio paveldas.
– Toks čia pyktis. Padainuotum, kaip dera, nežalodamas dainos, galbūt ir aš ją išmokčiau. Galėtume dainuoti kartu. O gal tiek tos dainos ir tėra – trys eilutės. Betgi negali taip būti. Juk rodoma į Sombrero.
– Nežinau, kiek joje eilučių telpa, bet ne trys, ne trys. O ir šitos iš priedainio. Kažkur išgirdau (ar tik ne per radiją?) ir užsiliko.
Po įsimintinų nemalonių mano priekaištų varnėnui, jau buvo trupinėlis laiko nubyrėjęs. Neprisiminėjome jų, nekomentavome. Ir labai galimas dalykas, kad varnėnui tai buvo natūralu, man gi – toli gražu ne taip. Peikiau save už negebėjimo susivaldyti, tačiau kartu norėjosi kad bent kiek jausčiausi, jog verta žinoti visiems: nereikia drugeliu skrisi į degančios balanos šviesą. Sudegs greičiau negu balana. Tačiau vėlgi atsirado poreikis atsimini ir suprasti, kad jau paties varnėno pasilikimas su manimi reiškė ne tik mano sutikimą gyventi su numirėliu, bet ir prasidėjusį operacijos X vyksmą, kurios vienas iš elementu – munduruoti varnėną mano kūnu, o mane – varnėno. Žiūrėk kaip nori, o nežinodama to, ar pamanysi, kad Pranucis tupi ant šakos ar apsigyveno savo paties sumeistrautame inkile. Arba, ar pamanysi, kad bent kiek atidžiau krapštelėjus Pranucį, iš jo pradės švilpauti varnėnas?
Mama, nupirk man sombrero
Aš noriu būti kaip caballero
Mama, kiek kartų sakyta...
Sakote, ko tik pasaulyje nepasitaiko. Iš tiesų, ko tik. Ir suprantu, kad netgi nesistebite. Nesistebiu ir aš, beje. Net ir tuomet, kaip Šnekutis pažadėjo padovanoti ypatingą sombrero... Taip ir pasakė YPATINGĄ, kai viena ja, galėsime uždėti visų galvas, kad nereikėtų kiekvienam varginti motinas ir išlaidauti jų pinigus.
– Manai, kad aš niekučiais žaidžiu? -
– Tai bent juokučiai! Manau, Šnekuti, kad nusikalbėti - nusišnekėti lengviau, negu turėti tokį pirkinį.
– Aš dovanoju. Aukščiausiasis dėl to nesupyks, – pasakė iš dvasios varnėnas ir: – neskubi pakelti ant ranku. Net pasiilgom. Abu. Su dienoraščiu.
– Atsiprašiau, – tariau panosėje nuoširdžiai patikėjęs, kad Šnekutis supras, kad tai neeilinis atsiprašymas. Po ano pakalbėjimo, kurį prisiminus ant liežuvio skaudžiai kaip išlydytas švinas pradeda varvėti mano paties žodžiai. Man trūko drąsos paimti nušautą varnėną į rankas ir užsimiršus nežinoti – kaip kad anksčiau – kad jis nušautas, o rankose užteko erdvės ne tik varnėnui; pakako jo ir dienoraščiui. Tik nežinia, kur buvo dingęs įprotis – kad ir įgimtas – murmėti panosėje giesmes, dainas ar bet ką. Manau, jog taip todėl, kad laiko nebuvo. Jis buvo naudojamas įdomesniems dalykams. Ot, kad ir toks paveiksliukas iš įdomiau užimto laiko.
– Neblogiau už mane, Pranuci, žinai, kaip žmonėse sakoma: pardavė velniui dūšią. Yra įvairių būdų ją parduoti, tačiau gyvenimas be rizikos netgi atsiminimų nevertas. Man patinka Bladuko rizika ir aš prisišliejau prie jo kaip klapčiukas. Kur jis – ten ir aš, kur jis – ten iš paskos ir aš. Tai jis įkuždėjo man, kad gal kuriam laikui galėčiau savo sielą - dvasią į tavo kūną mobilizuoti. – kalbėjęs varnėnas Šnekutis.
O ką – aš?
Man buvo įdomu klausyti ir girdėti kaip fantastikos.
Ar bent pagalvojau, kad tai galėtų būti rimta?
Deja, nepagalvojau.
Ar kas trukdė?
Niekas netrukdė ir dabar nereikėtų erzintis, jeigu bent būčiau mėginęs glausis prie išgirstų fantazijų. Net jeigu būtent prie tokių, kaip man atrodė, labai toli atitrauktų nuo realybės, glaustis prie jų tiesiog kaip fantastiniu prekeiviu, kaip fantastinio turgaus žmogumi, gebančiu pinigėlį priimti neabejodamas jo verte:
O varnėnai, nemanyk, kad tokiam sandėriui esu pigus. Tas tiesa, gražuolio iš mano kūno jokiomis pudromis neišgausi, bet argi tai svarbu. Jau devintas dešimtmetis, kai aš su juo ir vis kartu, kartu. Prašau, keiskimės, varnėnai, savo kūnais bet ne už „ačiū“, ne vardan tau padarytos žalos, kurios man niekas nepriteisė...
Sakau, ne, nieko panašaus nebuvę. Varnėnas kalbėdavęs, pasakodavęs, aš klausydavausi ir nebuvo netgi pagalvota, kad tai kažkas iš mainų kūnais proceso. Nebuvo netgi pajausta, kad toks procesas vyksta. Pajauta dėl jo atsiradusi, kai buvo išgirsta:
– Pranuci, perkėlęs dvasią į mano kūną atsirastų visai kitokio pažinimo galimybės. Galėtum pavaikščioti, palekioti po dienoraščio raštus, paregėtum, kaip aprašomi dalykai atrodo natūroje, taigi kaip jie ten subūdavoti. Yra toks žodis, yra, ir tau privalėtu jį žinoti ir pamatyti, kaip subūdavota valstybė, visa Savęsp (Ašašai) šalis.
Tuomet jau ir aš pasiteiravau“
– O tu, Šnekuti, ką veiksi su mano kūnu? Tai irgi vertas žinojimo dalykas.
Ir pasakė Šnekutis:
– Niekas taip menkai nėra apvaikščiotas kaip dvasia. Ypatingai žmogaus dvasia. Aš neblogai išmokęs dienoraščio raštus, turėjęs ten daug susitikimui su įvairios pakraipos įsitikinimais, daug disputų, tačiau pirmiausiai reikia, kad patikėtum manimi kaip pats savimi arba net geriau Tai kol kas svarbiausia. Ir Bladukas kalbėjęs, kad padirbėjau tiesiog vyriškai. Esą, neįtikėtina, kad nušautas paukštis į tokį vyrą suklestėtų.
Dabar taip „suklestėjusį vyrą“ vėl ėmiau į rankas. Ėmiau ir dienoraštį. Žinoma, tikėdamas, kad varnėno Šnekučio pajuokavimus suprasiu netgi jeigu jis man parodytų pačią pačią didžiausią sombrero. Džiaugiausi savyje numanydamas, kaip bus džiugu, turtinga pamatyti savei besidžiaugiančius. Kad ir savo pačių juokeliais, savo pačių išdaigomis. Rankose buvo erdvu, akyse daug šviesos. Netgi ir kojos palengvo Galvojau, kad galėčiau porą trejetą kilometrų nukeliauti be poilsio, be stacijų. O varnėnas? Pasirodė, kad jis ne juokais susiruošė pažaisti, kad jo dovanota sombrero tikra ir tokia didžiulė, kad prisieina matuoti kosminiais matais.
a) ji, Sombrero galaktika, iš Žemės neblogai matoma, nepaisant kad nutolusi per 28 milijonus šviesmečių.
Aha, galvoju, kažkoks kontaktas su Sombrero galaktika jau vis tik yra. Juolab, kad iš ten dar ir tokia žinia:
c) galaktikos centre juodoji skylė, kurios masė viršija milijardą saulių.
Nebandau netgi supaisyti, kokį didžiulį nuotolį reikia įveikti, kad va taip, atsiprašant, „apčiupinėtum“ nepaprastus dalykus. Atrodytų, kad ranka savaime turėtų kilstelėti prie galvos smilkinio, pastuksenti, pagręžioti pirštu, kad kuo geriau visi įsidėmėtų, be žodžių suprastų: betgi, ponai, yra toks dalykas, kai pas žmogų „ne visi namo“.
– Komentarai vėliau, dzieduli, vėliau, o dabar iš dienoraščio dar:
Kas Tu?
Žinosi, bet tegu vėliau.
Dabar užtenka įsiminti,
kad rašau tik Tau.
Gal tu pavasaris.
Gal neatslūgusi žiema,
kurios ledų, kažkur ašigaly –
ar Šiaurės, ar Pietų –
net vasara netirpdo.
O gal tu ąžuolas giliai
į šimtmečius šaknim įkritęs
Per jas ir man reikėtų leistis į save
giliau, giliau – lig ištakų
iš kur keliauja kraujas giminės,
ir dar giliau – iki Adomo ir Ievos
iki pradžios žmogaus...
O paukšti, lesantis iš mano delno —
toks mielas, giedantis ir patiklus,
bijausi dėl tavęs, kad atviras
kaip kad mirtis,
kaip kad dangus,
bet dar labiau bijausi dėl savęs,
bijausi, kad žmogus esu,
o šautuvas nedingsta nuo peties –
tūtą pražiojęs, taikinius sekioja...
Nelengva man tokiam,
Meluočiau, jei sakyčiau, kad kažkam
padėti savimi galiu,
kuomet net sau
išpažinties atlikti neišmokęs.
O jie, laiškai?..
Nevyriška rašyti Tau
ir nekalbėti, kam rašau.
Gal vėjui, apkabinusiam už tuos,
kuriuos mylėjau ir nepamiršau,
gal tai akimirkai, kai supratau:
kol rašalas ant popieriaus,
(ar norite, ar ne), tačiau Esu,
o jam išblukus, vėl nebus ramu –
reikės dairytis
kur save nudanginau,
ar dar žmogus,
ar šautuvas dar vis
užkeltas ant peties
2019-08-18 16:33
Ïîäåëèòüñÿ972019-09-03 07:13:12
Pranas Pranas
Sugestyvus dienoraštis –24;
10. Didžiausioji šventovė – Esatis
Kas atsitiko?
Ir ar tikrai atsitiko tai, ką regiu, suvokiu žinau?
Ausys jau irgi pasiliko be tylos. Jas užgulė nebesuprasi kažkoks kosminis – ne kosminis ūžėjimas ir pajaučiu, kaip laikas nuo laiko ten aiksi žodžiai: ir vis per materiją, per materiją... O per dvasią? O per sielą?
Dabar jau galėjau atsiliepti, kad ši žinia ne per materiją, materiją, o per sielą, per dvasią. Nepaisant kad varnėnas su dienoraščiu mano rankose, bet žinia teikiama iš nuotolių apie kuriuos tenka kalbėti, kad jie neįsivaizduojamai dideli. Beje, kam jie „neįsivaizduojamai dideli“? Man? Ar ne todėl ir varnėnas šnektelėjęs, kad, girdi, „niekas taip menkai nėra apvaikščiota kaip siela, kaip dvasia. Ypatingai žmogaus. “
O Sombrero, deduosi tave ant galvos ir numanau, kad jeigu man tai nepavyktų, vis tiek tai labai svarbu. Tačiau ir tai atrodo kaip menkniekis, kuomet girdi, kai tau kužda, kad, Pranuci, gauta žinia ir apie tamsiąją materiją, „kuri gali būti senesnė net už Didįjį Sprogimą“.
Štai kaip neįsivaizduojamai toli kontaktuojama, kažkaip prisiliečiama su atrasta nežinoma būtimi, netgi bandoma ją išmokti. Ot ir nori nenori, bet padūmoji, kažin, ar pas tuos, kurie taip rodo, sako, informuoja „visi namo“?
– Ir vis tik, Pranuci, – girdžiu iš ten, – visu ūgiu įeiti į dienoraštį tau neleidžiama. Negali pamatyti, kaip ten kas. Miestai. Rūmai. Ten Savęsp (Ašašai) šalis. Ten gulbės peri valstybę. Karaliaus reikia. Negi ir jį joms reikės išperėti?.
O juk dienoraštis ne ten kažkur, kur „ne visi namo“. Jis čia pat, mano, rankose, kaip ir nušauto varnėno lavonėlis. Norėjau ji pakelti nuo stalo – pakėliau, noriu pasklaidyti, pavartyti jo lapus – irgi nesunkiai padarau, noriu paskaityti – irgi kol kas dar nesunku ir šį poreikį patenkinti. Ir tai labai puiku, bent buvo taip, buvo, kol nebuvo sužinota, kad ten, dienoraštyje, nemenkos erdvės ir jos netuščios. Iš ten ateina Bladukas, iš ten varnėnas Šnekutis, iš ten Vincas Kudirka su tėvo smuiku, iš ten ir Paulina Valentukevičienė, vis nekantriau pašaukianti:
– Pranuli, kur tu?
Kodėl aš apie tai?
Turbūt todėl, kad pradžioje pats prasmingiau patirčiau, kaip labai svarbu suvokti savo paties paskirtį, operuojant kosminiais dydžiais (matais) kategorijomis ir nemanyti, kad jie ne pagal žmogų. Be užuominų pakalbu, jog labai laikas suvokti, kad mirtis yra aukščiausias gyvasties pasireiškimas. O atėjus į bažnyčią persižegnoti: Jėzau, tu niekuomet nebuvai miręs, kad ir prikaltas prie kryžiaus vinimis, kad ir pervertas ietimi, kad ir nukeltas nuo kryžiaus ir palaidotas. O ir žinios apie tavo, apie mūsų ateitį tik per mokėjimą susikalbėti ir bendrauti su anksčiau neva mirusiais.
Kai sužinojau apie Rimos J. mirtį, su kurią netrumpą laiką dirbau radijo žurnalistikoje, atėjau lyg ir be kelio, be kelionės pas ją, be kažkokios ypatingos ruošos ir tariau:
– Taigi, Rima, taigi... Ką daugiau bepasakyti. Žegnok nežegnojęs, vis tiek neprikelsiu, tačiau pasakyti, kad Rima mirusi irgi yra nevykęs dalykas. Būkim, nepaisant kur esam ir kokie esam. Būkim ir te padeda mums supratimas, kad iš niekur neatsiradę ir į niekur neišnykstam.
O paskui ilgai žiūrėjau į dangų ir dėliojau mintis.
Štai ir dabar jaučiu,
kaip aušros dangų kilsteli,
nelaukdamos kol sutemos užeis.
Ar ne todėl,
kad laikrodžių rodykles stumteliu pirmyn – atgal?
Karalius juk, karalius, Dieve, aš...
Išmokom pasibūt užmiršdami,
kad ir bažnyčiose virš vaško žvakių
ugnis išsaugota pagonių dega.
Jūs norite turbūt papeikti,
kad ne taip kažką tariu?
---------------------------------
Per baltą pusnį popierių
klampoja raidės, neišmokę poterių,
o aš ateiti į dienoraštį
dar vis neįgalus
O iš toli toli ir vėl žinia,
nors ir draudžiu:
– Varnėno siela, pailsėk, –
bet – ne:
Už 12 milijardų šviesmečių nuo mūsų klajoja kvazaras, kurio ryškumas viršija Saulės šviesą daugiau nei 100 milijardų kartų. Prieš kelerius metus aplink jį aptikta dideli vandens kiekiai. Jie viršija mūsų planetos vandens išteklius 140 trilijonų kartų.
Neklysta tas, kas nieko nebedaro,.
o tai, ką karalystė ima į rankas...
net ir pagonių saugoma ugnis,
bažnyčiose ant žvakių neužgęsta.
Dzievuli, tu ne tam,
kad reiktų mums tave iš nieko išsiskobti;
visur Tau esančiam
didžiausioji šventovė – Esatis.
2019-08-22 16:15
Ïîäåëèòüñÿ982019-09-03 07:16:12
Pranas Pranas
Sugestyvus dienoraštis – 25;
11. Būsimi namai (egzoplaneta „Proxima b“)
Žiūriu, kad jau ir pieštukas sukvailiojo. Paimu į ranką ir matau, kai pradeda virpėti. Ranka irgi. Matyt, patiko pieštukui, nes anksčiau taip nebuvo. Virpa net ir nuleistas ant popieriaus lapo. Gal taip netyčia, bet atsidūsėjau:
– Ak, rašalas baigėsi, pieštukas irgi skuba į pabaigą, tačiau jeigu ir toliau taip, tai nesulaukus jo pabaigos išbarstys visos raidės. Gaila gaila... Ir kartu džiugu, kad tik per panašias netektis sužinau, koks didelis tai turtas. Ir be pieštuko, kad ir pirštu dar gebėčiau parašyti, o be raidžių?
Kilsteliu akis į aukštumas, pamąstau ir sakau linkėjimus, netgi nelabai suvokdamas – kam. Prieš akis numestas šviesus kaip dangaus skiautelė ekranas. Jau raštui ir popieriaus nereikia. Vis tik iškentėjo, vargšas. Kaip padėkoti, a?
Rašykite iš naujo, kaip rašiau ir aš –
mane iškentęs,
iškęs ir tuos, kas po manęs.
Na, o kol kas
užtenka įsiminti,
kad rašau tik Tau.
Kantrybės atkaklios linkiu, dangau,
ir sužinoti, kad ir ne dievai
gražiai išmoksta
raidėmis į Žodį tarti.
– Raidė toliau – dangus arčiau, – girdžiu iš savyje įkeltos Biblijos, bet visi reikalai atsitraukia toliau, kažkaip laisvanoriškai užleisdami pozicijas atslenkančiam apsisprendimui. Galingam kaip „Internacionalas“ su ypatingai man įstrigusia eilute: kas buvo nieks, tas bus viskuo. Lyg šitaip jo lietuviškai išversta eilute pats Kazys Binkis man būtų kuštelėjęs. Ji man labai aukščiau nuo
„Internacionalo“ kai jis taip:
Pasaulį seną išardysim,
Iš pačių pamatų ir tuo
Naujai pasaulį atstatysim –
Tiek aukščiau, kad artimesnė darosi arčiausiai Žemės esanti egzoplaneta „Proksima b“, nutolusi nuo jos tik 4, 2 šviesmečio. Dar prieš trejus, taigi iki 2016 metų būtent rugpjūčio mėnesio ji mums buvo NIEKAS, buvo neatrasta, o dabar jau iš mokslų viršukalnių į ją parodo kaip į kažkada būsimus mūsų namus. Dabar man tai gražiausias paveikslėlis, kurį turiu danguje, man tai įsiprasminanti „Internacionalo“ eilutė „kas buvo nieks, tas bus viskuo“. Ir ką pasakyti, jeigu ne tai, kad senasis pasaulis protingesnis už jo ardytojus. Šit kodėI man jau dabar reikalinga, kad nušauto varnėno siela iš, kaip mes sakome, neįsivaizduojamai didelių tolumų atsirastų šalia. Neįsivaizduojamų dalykų daug. Neretai jie čia pat, kartu su mumis ar netgi mumyse. Taip, taip, netgi mumyse...
Jau ne diena ir ne metai, kaip pagal savo išgales stengiuosi kažkaip erdviau prakrapštyt AŠ. Nemaniau ir nemanau, kad tai galima apsieiti nepagręžus ar pastuksenus pirštu į smilkinį, taip parodant, kad pas Pranucį „ne visi namo“. Man tai jau senokai patirti dalykai, netgi su užsilikusiais užrašais ant popieriaus. Ir smagu, kad jie tokie yra.
„aš tyčia žodį aš parašysiu mažosiomis. ar atsiras sveiko protelio žmonių šiam garbėtroškai parašysiančių vienetus. vieni marazmai senuk skaitant savąjį prisistatymą. ar yra dar žmogus tiek sugedęs kaip tu. Būtų užtekę pristatyti save taip:
AŠ: AŠ: AŠ:
AŠ: AŠ: AŠ: AŠ:
AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ:
AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ:
AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ...
Tuomet, taigi seniai seniai atsiliepiau, kad tokių
„sveiko protelio“ žmonių „ šiam garbėtroškai parašiusių vienetus“ su žvake ieškoti nereikia ir paliudijau, kaip vienas iš jų atvirai ir sąžiningai taip:
„Aš tave skaitau, ir vertinu kuolais 95 kartus iš šimto. Nes iš mano perspektyvos, tai ką tavo perskaitau yra šlamštas. Ir jei tu nesugebi apsieiti be vaikiškų žaidimų, kai įžeistas ego liejamas komentaruose, tai gal išvis nesi pasirengęs publikuotis erdvėje, kurioje kiekvienas turi teisę nelįst į ..., vien dėl to, kad esi senas ir publikuoji grafomaniškais tempais“.
Ak, kaip nemažai kam ta žmogaus senatvė užkliūva. Nesmagu, bet kartu, kaip suprantu, tai padeda atidžiau pasižvalgyti. Kažin, ar be jos būčiau gebėjęs susitikti su prieš šešis dešimtmečius nušautu varnėnu, bet... gyvu.
Kaip, kaip? Nušautas, bet gyvas? Na, iš tikrųjų ar tai negrafomaniškas supratimas. Ką, ar jo gyvastį kažkaip išsaugo jo siela?
Nesistebėkite, nors aš ir pats nesiliauju tuo stebėtis. Tačiau vis dėlto reikia būti kantriam, užsispyrusiam ir būtinai įtikinti save, jog varnėno siela, atsipalaidavusi nuo jo kūno, sugeba skristi daug kartų didesniais už šviesą greičiais.
O žmogaus siela?
Tikiu, kad manoji, atsilaisvinusi nuo kūno, savaime atsilaisvintų ir nuo fizikos dėsnių. Būtent todėl manau, kad nevaliai kalbėti, manyti apie, tarkime, Pranuco mirtį. Nemirsiu, ponai, kad ir norėčiau tai padaryti. Nemiręs ir tuomet, jeigu pamatytumėte mane pakibusį ant medžio šakos su kilpa ant kaklo. Man nelengva buvo pasakyti, jog labai laikas suvokti, kad mirtis yra aukščiausias gyvasties pasireiškimas. O atėjusių į bažnyčią paprašyti parsižegnoti: Jėzau, tu niekuomet nebuvai miręs.
O Erlai rašau:
„Nereikia jaudintis, mieloji, kad niekas manęs tokio – ir seno, ir grafomano – nemato. Daug kas mato, daug. Tačiau nežadu kam nors pastoti kelią į senatvę su jos apraiškomis, jos papūgomis smegenyse. Gal tik tiek, kad nei vieno iš pažįstamų ir nepažįstamų neskubinu į ją ateiti. Nepaisant, kada į ją ateitum, vis tiek nepasirodys, kad pavėlavo. Tačiau yra metas, kuomet galima apsieiti ir be jos. Be senatvės. Be žiūrėjimo į dangų. Kalbu apie laiką, kuris į žemę nugula, atrodytų, kalendoriui paliepus – visais laikais tokiu metu vis rugpjūtis, rugpjūtis, rugpjūtis:
O vakaras toks lėtas
už saulę truputį aukščiau
Aukštakalnio miške užkrito.
Ir netiesa, kad šitą kraštą
aplenkia poetai –
jų net daugiau, negu reikėtų.
Bet iš tiesų, kad neretai
(kaip kad ir šitokiu metu)
jiems viešintis atrodo sarmata –
dainuoja MOTERYS...
Nurimo rankose jų pjautuvai,
Skarelės ant pečių nukrito.
Senų nebūna. Visos jaunos.
Atsiremia kas kaip į žemės artojėlį
ir nebandyk, begėdi, negirdėti jų
lig Druskininkų ir Merkinės,
lig Vilniaus mūrų,
lig ten, kur tu esi...
... Šilinių krašte, dvasios žiburėli,
netyldiki manęs ir nuotraukomis nesupeik,
aš šitaip iš Savęsp
(ar Ašašai) ir atminties,
kuri namo parėjus.
Žinau, kad ne visa,
tačiau kantrus,
tikiuosi, kad pareis...
2019-08-25 11:41
Ïîäåëèòüñÿ992019-09-03 07:19:04
Pranas Pranas
Sugestyvus dienoraštis – 26;
12. Tiesos daugiau negu suvokt gebu...
Atėjo laikas, kai lioviausi skaičiavęs dienas ir pradėjau skaičiuoti valandas. Žinau, beje, kvaila manyti, kad šitaip laukti paprasčiau. Visata užgulė galvą, smegenis, o pajautos pasidarė tokios, kad nupasakoti jų neįmanoma. Trukdė neįsivaizduojami dalykai. Atrodo, kad geriau, ramiau, patogiau būtų, kad jų nei girdėčiau, nei žinočiau, tačiau nušauto varnėno dvasia, kurią neretai pavadinu paštininke, užsibuvo kažkur Ten. Nesmagu taip tarti „kažkur Ten“, bet kitaip nesigauna. Nepalieka ji manęs be žinių, tačiau jos, žinios, vienąkart per nuotolį už 4, 2 šviesmečio, kur žmogaus ateitį puoselėja Kentauro žvaigždyne įsitaisiusi egzoplaneta „Proksima b“. Kitą kartą ją išgirstu, kad parūpinusi man meksikietišką skrybėlę, taigi sombrero Mergelės žvaigždyne: girdi, dzieduli, gal žmogaus senatvėje toks kelias (per 30 milijonų [!] šviesmečių) šiek tiek varginantis, bet užtat pati skrybėlė didelė didėlė, tiesiog kaip Sombrero galaktika.
Jau suspėjau priprasti prie tokių Šnekučio sielos – paštininkės „juokelių“, siunčiamų man žiniose, tačiau rimčiau suklusęs suprantu, kad tokie jie yra kur kas daugiau, negu auksas. Yra Dievo Žodžio vertės reikalas. Netgi jeigu jis taip būtų pakalbėjęs ir apie alų. O kad tai ne išmislas irgi prašau nuoširdžiai patikėti, ko neretai iš mane girdinčių nesusilaukiu. Kita vertus, argi man dėl to turėtų galvą skaudėti, juolab, kad ir aš sunkiai patikiu. Betgi girdžiu, kad ji, varnėno siela, ne kaip plepalą tauškia, kad nusitaikė užklysti į tik (girdite, TIK!) už 6 500 šviesmečių tyvuliuojantį daugiau nei pusės milijardo kilometrų gryno etanolio debesį, iš kurio galima pagaminti apie 189 270 589 200 000 litrų alaus.
– O degtinės? Nors ir nuo tokios tavo žinios, paštininke, girtas darausi.
– Manau, kad to alaus galima būtų pagaminti daugiau, bet neužmiršta ir degtinė. Pagalvok, dzieduli, ar ne verta įsitaisyti bravorų. Spiritas yra spiritas. Turint vandens iš jo galima daug ką pagaminti.
Gauta žinia ir iš Didžiojo Šuns žvaigždyno. Labai nuostabu, kad tokias žinias siela – paštininkė palydi ir didesniais mažesniais komentarais. Be jų jos būtų labiau niekinės negu reikalingos nelengvam smegenų darbui. Puikiai žinau, kaip nesmagiai nugelia, kai kas parodo į mane ir taria:
– Dulkė esi. Pranuci, dulkė.
– O pats ir dulkės nevertas, – paprastai atsiliepiu. Jeigu ne balsu, tai bent mintyse. Tačiau ką reiškia tokie įžeidinėjimai, kai vienas prieš vieną? O štai dabar girdžiu, kaip ir į Žemę parodyta kaip dulkę. Ir ar tik nepritariant Jo Didenybei Mokslui. O ką turėčiau manyti apie save, Savęsp?
– Oho, kad būtum dulkė, tai Dieve, Dieve kiek daug, bet, deja, Visata nemato tavęs, nežino. Joje tu, Pranuci, lyg neegzistuoji. Ir ne tik tu. Visa Žemė, kartu su jos žemynais ir okeanais, kur įsitaisiusi gyvena žmonija, yra dulkė.
Iš kur tokie suvokimai?
– Ši žvaigždė (VY Canis Majoris) esanti Paukščių Tako galaktikoje, nutolusi nuo Žemės per 4892 šviesmečius, yra 1500 kartu didesnė už Saulę, o jeigu palygintume ją su Žeme, ji taptų neverta net dulkės vardo, ji yra niekinė – vienoje Saulėje tilptų milijonas žemės planetų.
Manau, kad tiek pakanka supratimui, kad stengiuosi garbingai ir kitiems, ir sau liudyti Visatos didybę, tačiau atsitinka taip, kad labiau parūpo nušauto varnėno sielos kelionių po Visatą reikalai. Atrodo, kad nuotolius ne šviesmečiais, o kilometrais matuoja. Nors šauk, argi taip galima? Argi tai ne daugiau, negu Mokslui žinoma didžiausioji žvaigždė?
Nuščiūki, Viešpatie
sau leisdamas truputį pailsėti.
Tiesos daugiau, negu suvokt gebu –
nuo šiol tarp mirusių Visų Šventų
kažkaip netyčia,
tartum Tau panors
varnėną įrašiau.
Jaučiu, kaip skaudžiai reiks šį reikalą ištverti
bet patikiu, kad kryžiaus neprireiks
į aukštą kalną jo, sunkaus, užnešti
nereiks vinių, sparnams prikalti
ir ieties nereikės;
jo mažas kūnas, pervertas kulka,
kurį taip pat išlikusi
ir atmintį nokina.
Galbūt nedaug kas žino
kaip labai tikiu,
kad dvasios skydžiai nusileis,
pareis namo,
priglus prie kojų,
Varnėnas kilstelės sparnus –
taip juodvarniai parskridę grįžta į namus
vėl žmonėmis, vėl savo sesės broliais.
O aš?
– Prašau, rodykite į mane, šaukite paniekinamai vadindami dulke, o aš jau žinau, kad nebuvo iki šiol ir niekuomet Žemėje nebus didesnės karalystės kaip Dievo Žodyje ištartosios Dulkės vardu karalystės. Ir, beje, kaip atsitiko, kad šis žodis patapo paniekos išraiškos įrankiu?
Dulkė esi ir į dulkes pavirsi.
Tačiau gal tai ne paniekos išraiška, o...
Dar tik prieš porą šimtmečių didžiausiąja žvaigžde mums buvo Saulė. O ir aš pats dar labai neseniai, pasidairęs po rugpjūtį savo akimis mačiau ir atsimindamas gebėjau užrašyti:
... Tiek moterų, tiek daug,
kaip iš bažnyčios išvarytos.
Peizažas toks, nors į paveikslą dėk...
Linguoja tartum nendrės – lingu lingu,
žemai su pjautuvais palinkusios.
O rugiapjūte! Dievas su tavim,
ir motina, balta skara aprišus galvą,
rugius į saują pjauna, pjauna...
Nebuvo taip, kad toks peizažas užsimirštų.
Aukšta saulelė leidžiasi žemyn,
o vyturys šitos dienos
į dangų patylėti kyla...
Suraišioti į pėdus, vaikščioja rugiai,
šaknis rugienoje palikdami arimui
ir, kaip rikiuojami kariai,
pėdas prie pėdo stoja į gubas –
Lygiuok, rugpjūti jas, lygiuok...
– Tai kad, Pranuci, jau buvęs darbas. Nėra tokio, dingo. Tik kad prisiminimuose...
2019-08-29 08:05
Ïîäåëèòüñÿ1002019-09-03 07:21:17
Pranas Pranas
Sugestyvus dienoraštis – 27
13. Liuciferis taip negebėtų
Paskutinė žinia, kurią nušauto varnėno siela pasiuntė iš savo skrydžių po Visatą, sutilpo žodyje: „Grįžtu“.
– Pagaliau, – atsikvėpiau, – pagaliau, – o priėjęs prie nušauto varnėno ėmiau jį į rankasi lyg ir jį norėdamas pradžiuginti: – Girdėjai, Šnekuti? Sugrįžta tavo siela. Džiaukimės! Aleliuja!
Kaip ir ankstesniais kartais, jo kūnelis atrodęs kiek šiltelesnis už mano rankas. Ir dabar, netyčia praskleidus jo sparnus, pasimatė, kad varnėnas pats tūpiasi į rankas. Gal kad pritartų, kad pašvilpautų: aleliuja, aleliuja. O gal kad papriekaištautų, jog pastaruoju metu nedaug paisiau savo sielos reikalais. Nors nemanyčiau, kad taip. Tokią pajautą apie menkesnį savo sielos paisymą kurstė atsiradusi baimė, kurią iškalbėti man ir norėjosi, ir ragino neskubėti. O dar anksčiau, kai ši baimė nebuvo atsiradusi, pamatęs Vinco Kudirkos rankose tėvo smuiką, netgi bandžiau pagroti, neimdamas smuiko į rankas ir vis tik, girdėdamas muziką. Toks dalykas man nebuvo nei žinomas, ne nujaučiamas. Ir netgi rašiau apie šį reiškinį taip:
Netgi tuomet, kai strykas liovėsi skersavęs – dryžavęs smuiko stygas, o ir pats smuikas, išslydęs iš po Vinco Kudirkos pasmakrės, nusileido ant jo kelių ir, matyt, džiaugėsi tyla, man jo muzika nenutilo. Man jau nereikėjo muzikanto, kad jis muzika prakalbintų tėvužio smuiką: regėjosi, kad ji pati, taigi, pati muzika susitelkė į eterį kaip senieji graikų dievai – gyvena ten, kvėpuoja ir tiek bereikia, kad įgautų nemirtingumo imunitetą. Kaip tai atsitinka, neturiu menkiausio suvokimo: muzikantas poilsiauja, smuikas irgi paliktas ramybėje ant jo kelių, tačiau pati muzika išlieka, dirba, groja – girdžiu ir jaučiu ją vidujiniu savimi, tačiau vėlgi prireikus pasakyti, ką reiškia „vidujinis aš“, ogi tik skėstelėčiau rankomis į šalis:
– Tai kad nežinau. Ir ačiū, kad neklausiate, kaip atrodo Dievas.
Būtent tuomet ir išgirdau:
Nepaprasta save suvokti kai tiki
kad ji, tavoji siela, NEMIRTINGA
daugsyk norėjau ją sutikti
pajautęs, kad šalia,
tačiau (gražus dangus, Martynai,
bet ne tau)
Ir štai žinau,
kad JI pati,
laiminga girdi mano pakvietimą
nors kartą susitikti akyse,
regėjimu pažinti vienas kitą,
kai aišku jau, kad daug kalbų nereik
ir vietos nedaugiau kaip tiek,
kad Sielos tilptų piešinys
ant popieriaus skiautelės
Pavargo protas nuo Vistoje išpažintų erdvių
nuo šviesmečiais išvaikščiotų kelionių.
Varnėno siela, paštininke nuostabi
Atleiski, kad ir už tave kalbu –
kaip miela grįžti atgalio
nuo didelio prie mažo
sutilpti popieriaus skiautelėje
ir šaukti į Visatą kaip į Dievą:
– Nenoriu būt bolševiku.
Ne, netildau taip išgirstos muzikos, nors iš akių nedingsta peizažas: Taip, taip, Vincas Kudirka poilsiauja, smuikas irgi paliktas ramybėje ant jo kelių, tačiau pati muzika išlieka, dirba, groja – girdžiu ir jaučiu ją vidujiniu savimi:
Nenoriu būt bolševiku,
Ir atidžiau stebiu,
kaip iš po smaigalio pieštuko
ateina ji, Nemirtingoji,
ateina, kaip tikėtasi, savaime
Ne dailininkas juk
ir piešti neišmokęs,
tačiau dėl to kvailiu nebūnama.
Po mažą trupinį rinkau į tai
kas šitaip sunkai sumanyta
ir užmaskuota taip,
kad pasimatymo vieta
neišsiduotų; neva, piešiu
neva, kaip moku
taip ir šoku.
O tu, Nemirtingoji,
už mane geriau žinai,
kaip skaudžiai pasimatymų ieškojau.
Džiaugiuosi, kad supratus pagaliau
ir nieko jau nėra,
kas man atrodytų svarbiau.
Regiu: ryškėja siluetas sielos piešinio
Atrodo, dar akimirka,
gal dar viena, antra
ir kito laiko jau nėra, nebus,
kai žybt! skaudžiau negu žaibu
iš po smailaus pieštuko
susitikimas gesta akyse
– Nejaugi, Leninai, tai tu?
Nejau manai, kad įtikėt galiu
priimt tave kaip savo sielą?
Iš kur paikystė šitokia?
Liuciferis taip negebėtų.
Ko šypsaisi kaip giedroje nakties mėnulis,
beje, ne savo spinduliais.
Dienoraštis atsivertė,
lyg panorėjęs iš toliau kažką priminti:
gal ką iš pasakos kliedėjimų,
kad sesė ieško brolių
juodvarniais išskridusių.
O ragana, o žiežula, kur tu?
Kas į tave parodys man?
Nelauktai į tokį muzikinį peizažą įsimetė ir dienoraštis. Lyg panoręs persitvarkyti į autoportretų piešinių albumą. Vis žmonės, žmonės... Raidės išvirsta į žmonių publiką, o visi, ką regiu, žibina akimis į mane kaip stebuklą, kaip iš mauzoliejaus atėjusį Vladimirą Iljičių Leniną. Negi ir taip galėtų būti, pagalvoju matydamas, kai visai netoli, kaip vėliava, subanguoja, suplevėsuoja plakatas, nepanašus į jokį kitą, kurį kada skaitęs:
SUGESTYVUS DIENORAŠTIS
Nebuvo smagu skaityti pirmiausia todėl, kad suabejojau ar teisingai suvokiu pirmo žodžio prasmę: SUGESTYVUS. Nepamenu, kad mano leksikone jis būtų pasitaikęs, nors dienoraščių per rankas praėję nemažai. Dėl to jiems nereikėję būti sugestyviais. Daug kas juos ir vartę, ir skaitę, ir priimdavo panašiai kaip ir aš, apšviestus kasdienybe. Tačiau pastarieji nutikimai gerokai kitokie, nors vėlgi išimčių pasitaikę ir anksčiau. Ir ypatingai nesmagiai pasijausdavau, kuomet kultūros žmonės, paskaitę užrašus, klausdavo, kokiam žanrui jie priklauso? Filosofijai? Pažinimui? Poezijai? O gal svarbių krašto „asmenybių įamžinimui“. Kiti gi be užuolankų: Viskas sumakaluota taip, kad eiki, Pranuci, kartu su varnėnu pašvilpti. Kad ir į dienoraštį...
– Vardan įtaigos kodėl gi – ne? – smagiai atsiliepiu suvokęs žodžio „sugestyvus“ prasmę ir nežinia kiek kartų žegnoju jį, vis prašydamas visas mūzas ateiti į bendrą tokio dienoraščio darbymetį, būti jo duona.
Dienorašti,
kodėl taip liūdna?
Galbūt ne tokį lauknešėlį
į rankas paduodu?
Betgi žinau, atsimenu,
kaip tai atrodo,
kaip švietėsi ir ką kabėjo žodžiai
iš mano lūpų tavimi...
Skausmingai laužiu duoną
ir atsargus į burną ją dedu.
ŠVENTOJI – vardas jos.
Sakei, taip buvę,
šiandieną taip yra.
Ji kaip bažnytiniai parapijos varpai,
kaip angelų žinia,
kad Dievas geras...
Norėčiau, kad ir liktų taip.
2019-09-01 23:22
Ïîäåëèòüñÿ1012019-09-08 21:44:25
Pranas
Sugestyvus dienoraštis – 28
14. Kuomet sugrįžta siela į namus
– Grįžau. Dabar Šklėriuose. Sodžiaus neradau. Atrodo, kad tik jo pamatai ir keletas viena nuo kitos nutolusių sodybų. Pasiunčiau karietą. Laukiu. Kartu su dienoraščiu ir... Žinai, kas tas „ir“. Be reikalo neminėkime jo vardo, – išgirdau nelyg į telegramą sudėtą varnėno sielos kalbą. Ir tai buvo labai svarbu, nepaisant kokia ji savo turiniu, kuris iškart, regis, ir smegenų nepalietė.
– Jeigu jau Šklėriuose, tai kaip namo, – atsiliepiau, apsidžiaugęs: sugrįžo, pagaliau iš skrydžių po kosmosą sugrįžo nušauto varnėno siela, kuri per tą laiką buvusi ir paštininkė. Nelengva suvokti kodėl tokia žinia man labai svarbi, nors niekam, regisi, net pats sau nenorėjau pasakyti, kodėl taip. Buvo nemažai laiko, kad galėčiau atidžiau ir jautriau pasidairyti po pasikalbėjimus su ją, kuomet ji, varnėno siela, nežinia kur, tačiau jo kūnas kasdien čia pat, dažniau padėtas ant stalo prie dienoraščio, tačiau neretai ir mano rankų pašildomas, panešiojamas, pasūpaujamas. Man neatrodė, kad netikusiai užuominomis atrodžiusios derybos dėl mano ir varnėno kūnų pasikeitimų atmestos kaip beprotiškas reikalas. Laukiau sugrįžtančios varnėno sielos vis labiau baimindamasis, kad iš tiesų, toks domėjimasis jai jau praeitas etapas, tiesiog užmirštas. Tačiau jeigu ir taip, buvau pasirengęs derybas atnaujinti taip, lyg ir aš būčiau užmiršęs, kaip begėdiškai šaukiau:
– Dulkė esi, varnėnai. Gaila šovinio, kuriuo tave šoviau, – bet vis dėlto atsitiko taip, kad jo siela neatslūgo atsiminti kelio pas mane ir neabejojau, kad ne dėl kažko kito, ypatingesnio, negu patekęs į mano globą varnėno kūnas.
Tos globos ne tiek daug. Netgi kažkodėl nesinorėjo pakeisti popiergalio, pakloto po juo kaip patalynės, kad ir švaresniu skudurėliu, labiau pritinkančiu tokiai paskirčiai. Tiesa, popiergalis ne tuščias; ant jo mano paties ranka išrašytas tekstas, sakytum, lyg ir atsitiktinis dalykas – gal netgi taikytas numesti į šiukšlių dėžę, bet kažin, ar verta tokiais samprotavimais patikėti. Dabar jo tekstą žinojau be užrašo, be popiergalio ir įdomu, kad atsimindamas bandau jį pratęsti. Kiekvieną kartą kitaip. Kartais diriguojamas progos, kartais ne, be jokio išankstinio ketinimo tai daryti. Tačiau šį kartą tai buvo retos progos dalykas, net užgiedojau nepaisydamas Poe (poezijos) ar Pro (prozos) raukymosi .
Paliaukit,
neskubėkit belsti,
baigėsi laikais,
kai reikia užraktą laikyti duryse.
Jos atviros kaip kaminas, langai, kaip sienos.
Ar girdite?
Kuomet sugrįžta siela į namus –
namai dausom gyvi,
kaip į pavasarį
parskridęs pagiedot varnėnas...
–Tu ką, dzieduli. Visai apkurtai? Negirdi? – pasakė iš Šklėrių sugrįžusi ten varnėno siela ir žodis žodin pakartojo pradžioje pasakytą tekstą, bet raiškiai, pabrėžtinai iš jo iškalbėdama: „Žinai kas tas „ ir“... Be reikalo neminėkime jo vardo“.
– Tačiau užmiršti jį irgi, kaip suprantu, būtų negerai.
– Labai negerai, – paliudijo varnėno siela ir tiek pakako, kad susivokčiau, kodėl ji pasiuntė karietą parvežti mane iš Vilniaus Balsių į gimtinę. Ak, Šklėriai, Šklėriai, kaip taip atsitikę, kad kas ten atsiranda, vis aplenkdami mane. Visi. Ir taip treji metai. Stop! Jau ketveri metai, kaip ten nebuvęs. O nušauto varnėno (Šnekučio) siela ten anksčiau spėjusi netgi po Visatą palakiojusi. O aš? Net ir į dienoraštį negaliu įeiti. Ir kažin, ar įeisiu.
– Girdėjai? Karietą pasiunčiau, – dar vis rūpinasi sugrįžusioji iš kosmoso.
– Karietą? Aha, karietą. Jau netgi užmiršęs, kaip jos atrodo.
– Gerai, dzieduli, gerai. Gali būti, kad greitu laiku mane vadinsi dzieduliu. Tupėsi ant šakos ir švilpausi: dzieduli, dzieduli... Kol antrą kartą būsi nušautas. Nebijok, nebijok dzieduli, aš čia taip todėl, kad pajaustum, kad nieko DABAR, išskyrus akimirka, nėra. Kaip pas Dievą. Vieni vienoje jo pusėje, dešinėje, tarkim, praeities laike, kiti – kitoje, kairėje, tarkim, ateities laike.
– Sunkiai gaudausi. Išeitų, kad akimirka kaip pats Dievas, susodinęs vienus po dešinę, kitus po kairę. Ne koks, beje, ir biznierius esu, bet nemanyk, kad nesuvokiu, kas iš tikrųjų yra svarbu. Tikiuosi, kad Dievas su tavimi. Nors vienas jis, bet jo užtenka visiems.
Kaip ir anksčiau kiek beatsimenu negebėjau įsivaizduoti, kaip iš profilio atrodanti siela, kad ir mano, tačiau tąkart pamatęs kaip iš po pieštuko smaigalio ant skiautelės popieriaus atsiranda Vladimiro Iljičiaus Ulijanovo (Lenino) paveikslas dėmesys sielovadai ūgtelėjo taip labai reikšmingai, kad nors imk, Pranuci, ir pasirūpink sau asmeninį sielovadininką. Netgi sužinojau, kad iš tikrųjų tokios profesijos yra, egzistuoja. Tačiau dėl to padėtis tik keblesnė: išeitų, kad pasiruošęs (ar ruošiuosi) savo sielą patikėti nežinia kam, kuomet pats ne kaip suvokiu, kas ji. Ir nors kasdienybėje ji minima ir į ją parodoma labai neretai ir labai įvairiai, ir vis dėlto, kas Jį? Kuomet regėjosi, kad greitai pamatysiu, pirmą kartą ją susitikdamas mano akyse, prisiėjo aiktelėti vos jai pasirodžius ir nepatikėti, kad tai Ji.
Nejaugi, Leninai, tai tu?
Nejau manai, kad įtikėt galiu
priimt tave kaip savo sielą?
O juk tikiu, oi tikiu žinia, kad ten, Visatoje, Liūto žvaigždyne ne taip toli, tik už 33 šviesmečių yra 4, 5 karto didesnė už Žemę egzoplaneta (Gliese 436 b). Manoma, kad ji „sudaryta iš vandens molekulių. Tačiau dėl pačios planetos dydžio gravitacijos vanduo išlieka kristalinės būsenos net esant 300 laipsnių karščiui. “
Taigi tikiu, sakyčiau neįtikėtinus dalykus, nutolusius už šviesmečių, o čia, savo paties panosėje?
– Ė- gė – gė! – kažkas šaukia tiesiog į ausį. ؘ– Tikras liepsnojantis ledas!, – tačiau kai tiki, nelabai net nusistebėti stengiesi. Būtų kur kas maloniau, jeigu kas noras iš panosės pasišautų paliudyti man, kad pasirodžiusi popieriaus skiautelėje į Leniną panaši siela – ne mano siela. Paprašyti jos, kad ji dar kartą ateitų į apžiūrą, nelabai norisi, baiminantis kad regėjimas nepasikartotų. Juolab, kad reikšmingesnė darėsi spėlionė: o ji, varnėno siela, ar pažįsta manąją taip, kad būtą tikra, jog žino su kuo beturinti mainų kūnais reikalą. Jeigu nedaugiau pažįsta kaip aš ją, tai gal iš tiesų man būtų protingiau patupėti varnėnu ant šakos ir stebėti kokį gyvenimą mano kūnui taiso varnėno siela.
– Ė– gė – gė! – vėl girdžiu, – karieta atvažiuoja.
– Ačiū, ačiū! Laukiam!, – tuoj atsiliepiu, o netrukus, išgirdus ją dainuojančią (ar giedančią), dar garsiau pašaukiau: – Betgi ne ta! ne ta!
– Ramiau, ramiau, – dar kažkas atsiliepė ir ūmai atsimenu, jog šis balsas taip labai pažįstamas, kad pagalvojau, o gal tai ir yra mano siela. Ir vis tik nebuvome niekuomet akimis į akis susitikę taip, kad tokius mus galėtų fotoaparatai įveikti, palikę atminčiai atvaizdus,
– Betgi aš tik savyje taip šūkauju, rėkauju, kad ne tos karietos laukiu.
Ši kartą pasirodė, kad ir AŠ jau ne tas, kuris galėtų jausti ir pasakoti apie save kaip Pranucį. Atrodė, kad mano AŠ ne tai, kad išbrinko kaip išdžiūvusi pupa; mano AŠ išsiplėtė, išėjo iš krantų, išėjo ne tik iš ankstesnės apibrėžties, bet išėjo netgi iš žmogaus paveikslo. Ir, ak!, kaip gera atsiminti ir kaip knieti ištari: Valstybė – tai aš. Ištarti kad ir prancūzų kalba: „L’État, c’est moi“
Tačiau gal taip ir yra? – panūstų atidžiau dairytis ir atrodo, kad man taip padeda ir ... Taip, taip, aš jį pažinau. Tai ne tik girdimas žmogaus balsais, bet ir jo įsivardijimas – gal vardas, gal pavardė, gal slaptažodis. „Vadink mane Balsu“, – kažkada, kad ir ryto šviesoje, taręs jis, bet pasilikęs būti nematomas. Taip ir metus, ir kitus, ir daug metų. Tą pirmą atsiminimą ne kartą užrašinėjęs, bet šį kartą jis, kaip numanau, būtų labiau vietoje, nes kaip ir aną pirmą kartą faktiškai susitikome karietos reikalais. Aną kartą sudužusios, ši kartą dainuojančios (ar giedančios)
Veža veža
Dievo avinėlį
Kryžiumi dabinta
Aukso karieta...
– Dar neveža, dar veš, – burbteliu iš po varnėno paimdamas mintinai išmoktą tekstą, o jo kūną užkeldamas ant dienoraščio.
2019-09-08 17:59
Ïîäåëèòüñÿ1022019-09-10 07:20:21
„Mūsų laikų paradoksas yra tai, kad turime aukštus statinius, bet mažai kantrybės, plačias magistrales, bet siauras pažiūras.
Išleidžiame daugiau, bet turime mažiau, perkame daugiau, bet džiaugiamės mažiau.
Turime didelius namus, bet mažesnes šeimas, daugiau patogumų, bet mažiau laiko.
Reklama
Turime geriausią išsilavinimą, bet mažiau proto, geriausias žinias, bet blogiau vertiname situaciją, turime daugiau ekspertų, bet ir daugiau problemų, geriausią mediciną, bet blogesnę sveikatą.
Geriame per daug, rūkome per daug, leidžiame pinigus per daug neatsakingai, juokiamės per mažai, važiuojame per greitai, supykstame per daug lengvai, miegoti einame per vėlai, prabundame pernelyg pavargę, skaitome per mažai, per daug žiūrime televizorių ir per retai meldžiamės.
Padidinome savo pretenzijas, tačiau sumažinome vertybes. Kalbame per daug, mylime per retai ir nekenčiame pernelyg dažnai. Žinome, kaip išgyventi, bet nežinome, kaip gyventi. Prie žmogaus gyvenimo pridedame metus, bet nepridedame gyvenimo prie metų.
Pasiekėme Mėnulį ir sugrįžome, bet sunku eiti gatve ir susipažinti su nauju kaimynu.
Užkariaujame kosmines erdves, bet ne dvasines.
Darome daugiau, bet ne geriausius darbus.
Valome orą, bet užteršiame sielą.
Privertėme paklusti mums atomą, bet ne savo prietarus.
Rašome daugiau, bet sužinome mažiau.
Planuojame daugiau, bet pasiekiame mažiau.
Išmokome skubėti, bet ne laukti.
Sukuriame naujus kompiuterius, kurie saugo daugiau informacijos ir išmeta srautus kopijų nei anksčiau, bet bendraujame vis mažiau.
Tai greito maisto ir blogo virškinimo, didelių žmonių ir mažų sielų, greito pelno ir sunkių tarpusavio santykių laikas.
Šeimos pajamų ir skyrybų augimo, gražių namų ir sugriautų šeimos židinių laikas.
Trumpų atstumų, vienkartinių vystyklų, vienkartinės moralės, vienos nakties ryšių, antsvorio ir tablečių, kurios daro viską – sujaudina mus, nuramina mus, nužudo mus – laikas.
Pilnų vitrinų ir tuščių sandėlių laikas.
Laikas, kai technologijos leidžia jums gauti šį laišką ir tuo pačiu metu pasidalinti juo arba paprasčiausiai nuspausti „Ištrinti“.
Atminkite ir skirkite daugiau laiko tiems, kuriuos mylite, nes jie su jumis bus ne amžinai.
Prisiminkite ir karštai priglauskite prie savęs artimą žmogų, nes tai yra vienintelė brangenybė, kurią galite atiduoti iš širdies, ir ji nekainuoja nė cento.
Atminkite ir sakykite „myliu tave“ mylimiems žmonėms, bet iš pradžių tai iš tikrųjų pajuskite.
Bučinys ir apkabinimas, kylantys iš širdies, gali ištaisyti bet kokį nemalonumą.
Prisiminkite ir laikykitės už rankų, vertinkite momentus, kai esate kartu, nes vieną dieną šio žmogaus nebebus šalia jūsų.
Raskite laiko meilei, raskite laiko bendravimui ir raskite laiko galimybei pasidalinti viskuo, ką turite pasakyti.
Todėl, kad gyvenimas matuojamas ne įkvėpimų ir iškvėpimų skaičiumi, o momentais, kai užima kvapą!“
Ïîäåëèòüñÿ1032019-09-12 11:14:36
15. Kas sutelpa katės poteriuose?
Kas čia į galvą taip, a? Kokia paklausa tai prašo (ar reikalauja) neskubinti kūnų su varnėnu mainų sanderio. Ak, jau atvažiuoja karieta. Na, ir tegu. Įsivaizduoti save varnėnu neratrodo, kad sunku. Panašių dalykų prikimšta visa galva, bet turbūt stipriau įstrigdytas nutikimas apie dvyliką brolių, raganos paverstų juodvarniais.
Vieno pono numirė pati ir paliko dvylika sūnų ir da vieną mažą dukterėlę. Netruko, ir tėvas pamylėjo
kitą merginą, raganą. Ta sako:
– Duktė tegul bus, bet savo sūnus visus sudegink ir, supylęs jų pelenus į popierius, atsiųski man, tai
tada už tavęs eisiu.
Paėmiau nuo dienoraščio varnėno kūną ir, prinešęs jį prie pat burnos, beveik pašnabždu:
– Girdi? O sako, netikėk pasakomis. Galima jomis tikėti ar netikėti, tačiau aukščiau tikrovės, kaip ir aukščiau bambos, neperšoksi. Ir todėl tenka būti storžieviu: jusk, girdėk, nepaisant kad nušautas. Būk, gyvenk, nepaisant kad miręs. Regėk ir žinok, jog taip neįmanoma, kad tai didžioji apgaulė, bet ir ją netikėk. Iš kur kas gali žinoti apie mane, jeigu ir pas save nežinau. Va, aš tau pašvilpausiu. Klausyk ir nepadėk man. Aš pats, vienas. Ir tu, Balsai, man nepadėk. Kad ir neregiu tavęs, bet žinau, kad esi.
Praėjus ne trumpam laikui dar vis netikėjau, kad tai mano sumanymas ir kad tai aš sugebėjau pašvilpauti nežinia iš kur ir kaip atsiradusį kūrinį.
Jos vardas toks – Gramatika,
bet iš tikrųjų ji – katė,
nors keturkojė, bet šiek tiek raiša,
baltų - juodų dėmių spalvom išmėtyta
ir nuostabi, kaip ir visa
jos giminė
Iš kur, Gramatika, iš kur grįžti,
seniai tavęs nematė mano akys,
bet, būdavo, atsimenu ir išgirstu –
šiltai ant kelių man prigludusią
ir poterį nelyg bažnyčioj kalbančią.
Ir štai aš vėl tave turiu
per atmintį, per pajautas, per supratimą
ant kelių grįžusią.
Nejau manai, Gramatika, varnėną susigauti
kol dar ne danguose,
kol dar po lizdą krapštosi
betgi regiu – įmitusi,
betgi – ar reikia?
Po šitų žodžių atsikvėpiau, lyg kažkas užkliuvo. Tačiau neilgai. Ir dabar pagalvoju, kai tai atsitiko būtent tuo laiku, kai po daug metų Gramatika, nežinia kur buvusi, sugrįžo atgal į paliktus namus Šklėriuose. Nedrąsi, baugi, bet vis tik prisileidžianti save pasiimti ant rankų... O Gramatika! nežinojau, kad tu be karietas suskubai pirma sugrįžti negu aš, ir vis dėlto ten, sieloje, darėsi kitaip. Kūno apdaru aš jau varnėnas ir švilpauju giesmę tau.
Tačiau kodėl aš taip,
na, ir tiesų – kodėl
apvaikščioju save lyg paskutinį kartą,
kurio nėra, išvis negali būti
ir niekuomet nebus.
Jei buvo kas
išlieka būti, kaip tada .
Ir ši tiesa man reikalinga
kaip, Gramatika, kad tu,
kur visos raides surašytos kas ir kaip,
bet jas atversti reikia.
Iš nieko niekas nežada ateiti
ir ten, už dulkės,
po pasaulį vaikščioja didi būties dalia,
tačiau kas kaip joje, deja,
ir šventas Petras,
užraktais ją saugojantis nuo Žinios
nežino ir turbūt nesužinos
kas poteriuose sutelpa katės
– Kaip, kaip? Kas poteriuose sutelpa katės? – neiškentė Balsas ir tartum pasitikrinęs išgirstą.– Na taip, Vidinis ir vėl murksi prie šešiasdešimt septintosios Biblijos knygos. Ir kantrybė gi. Taip lašas po lašo ir akmenį pratašo. Greitai prisieisią rašyti šešiasdešimt aštuntąją.
– Apie ką tu, Balsai?
– Žinai gi apie ką. Pagaliau ir pats neužtrukus galėsi jį patį paklausti. Betgi turbūt jau galima ir dabar...
Ïîäåëèòüñÿ1042019-09-15 07:40:00
Sugestyvus dienoraštis – 30
16. O širdie, širdie...
Ką reiškė Balso žodžiuose „dabar“, man aiškinti nereikėję. Supratau, kad atstatytas ilgą laiką patikimai mums tarnavęs ryšis tarp mano Aš ir Vidinio AŠ – be jokių telefonų. Pasakai adresuotą Vidiniui žodį ir jis girdi, žino. Taip girdžiu ir aš jį. Tačiau nesiėmiau tuoj pat pasinaudoti šitokia dievų teikiama malone. Jaučiausi, kad visa žmogaus buitis šokteli geroka pakopa aukščiau. Šitokį dalyką, matyt, pirmiausia gali pajausti per save. Tai buvo gera naujiena, kuri man teikė ir supratimą, kad katė Gramatika kažkokiais būdais sužinojusi apie mano pasirodymą Šklėriuose, pradėjusi lankyti prie Ūso balos kažkada įsikūrusį Felikso ir Karolinos Karlonų vienkiemį, kur vienas po kito mirė keturi jų sūnūs, bet vis dėlto du – vyriausiasis Divas ir jauniausiasis Vincas – buvo palikti Šilinių krašto prieglobstyje, kuomet Kabelių parapijos su jos bažnyčia (Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų) netgi nebuvo.
O Balsas? Ar jis tuomet buvo? – pagalvojau ir žinojau, kad jeigu man prireiktų liudyti būtą savo egzistenciją, pirmiausia atsiminčiau jį, Balsą. Nematomas, neapčiuoptas, o vis tik esantis taip, kai iš tiktųjų labai panašu, kad tokia jo būtis tapatinasi su angelu sargu. Tačiau ša, šš, nes kol kas lyg ir ne taip svarbu, kas jis, Balsas, bet esu įtikintas, kad ir tokia bendrystė dar vis nesuvoktame žmogaus pasaulyje yra akivaizdi. Galvojant apie tai, atsimenami dalykai išbarstyti jau ir po mano beveik šimtą metų. Gal reikėtų suklusti ir juos arčiau savęs priartinti, pritraukti, priimant tokią būtį pajautomis, iš kurių, kaip bandau save įtikinti, ir atsiranda geriausi kūriniai.
„Ir vis dėlto ji sukasi, “– taip, esą, taręs Galilėjus apie Žemės kelionę aplink Saulę, o ne atvirkščiai. Ir netgi ne taip svarbu, ar iš tiesų tokią frazė kada nors buvo jo ištarta. Labiau panašu, kad – ne, nebuvo, o jam į burną „įdėta“ praėjus nemenkam laikui po jo mirties – ar tik ne šimtmečiui? Tačiau nepaisant tokio supratimo štai ir aš džiaugiuosi sužinojęs, kad internetinės erdvės platybėse galiu perskaityti jau anksčiau man Balso kalbėtus žodžius. Tai ne pirmi jo man sakyti ir mano užrašyti žodžiai, tačiau šitie būtent tokie, pro kuriuos į Balsą priverstas rodyti kaip į savo angelą sargą (kokiu iki tol jis man nebuvo), atsirado pagunda bandyti pačiam suvokti, kaip toli pirmyn ir kaip toli atgal, pasišviečiant širdimi, apvaikščiotos buveines žmogaus, kurios jau buvę ir kurios dar bus. Ne šiaip gi ir vėl klausiu, ar neverta tai išgirsti kad ir kelintą kartą?
– Ką čia girdžiu tavo širdgėloje, sena kaip žmogus. Nesu didelis poezijos žinovas, bet kelias eilutes apie širdį, regis, sugebėsiu pacituoti.
O širdie, širdie, išvarginta sunkiausios ne vilties!
Atsitiesk, į priešą smoki, krūtine atremdama,
apsupty arti kenkėjų, pasipriešink atkakliai!
Niekuomet, kai nugalėsi, nesidžiauk labai viešai.
nesigraužk nei nugalėta, verkdama kažkur namie:
ne per daug dėl džiaugsmo džiūgauk,
neliūdėk per daug skausme.
Koks būdingas žmogui saikas, visada gerai žinok, –
padeklamavo Balsas Archilocho eilutes ir sekundėlę padelsęs pridūrė:
– Tai tiek, seni. Kvėpuoji, vadinasi, dar gyveni. Taip žmonėse sakoma, bet nebūk patiklus. Žmogaus lavonas neretai prasideda dar jam nepraradus kvėpavimo. Apsidairyk, įsiklausyk ir matysi: visi kvėpuoja, bet ar dažnas jų gyvena? Tai klausimėlis, į kurį tik pats, padedant
Dievui, gal galėsi atsakyti.
Galėsiu atsakyti? Padedant Dievui? Ką tai galėtų reikšti? – pamąstydavau atėjęs prie taip užrašyto teksto. Visaip būdavo, kaip ir bažnyčioje, kai užsimiršęs nežinodavau, ko čia atėjęs. Tačiau tikra, kad Balso savo pajautose neišgirsdavau nei kaip sargo angelo, nei kitaip. Tarytum šioje popieriaus skiautėje jis palikęs budėti Archilochą. Aš irgi neskubėdavau čia dažniau atkakti. Gal ir todėl, kad išgirstos Archilocho eilutės lengvai laikėsi galvoje. Matyt, nebuvo joms ten nuobodu. Tačiau vėlgi atėjęs jausdavau, kad čia dažniau ir gausiau susirenka įvairaus plauko ir spalvų ypatų, atėjusių iš Anapilio, atėjusių iš Užusenatvės.
Beje, netikras ar reikia tokiais užsiėmimais kvaršinti galvą ir gaišti laiką, juolab kai niekas tai daryti neverčia, bet mane tokia veikla nuteikia optimistiškai kad ir todėl, jog apvaikščiodamas pajautomis Balsą suvokiu, kad kartu su juo yra galimybė apvaikščioti labai atitolusius, kur kas gilesnius laikus, negu žymėtus Jėzaus Kristaus gyvenimu ir kryžiumi. Ir Archilochas iš gilesnio laiko. Todėl įspūdinga, kad angelas sargas (Balsas) ne kryžiumi mane žegnojo, o poezijos fragmentu, atėjusiu būti per Archilochą 7a. prieš Kristų.
– O širdie, širdie, –
neiškentęs dar kartą parodau į tokį man šaunų reikalą, tikėdamas kad gal ir Balsas atsilieps. Ne, neatsiliepė. Kaip dažniausia. Tačiau šį kartą Dievas buvo savo vietoje. Taip liudiju todėl, kad po ilgo laiko išgirdau Vidinį.
... niekuomet, kai nugalėsi, nesidžiauk labai viešai, nesigraužk nei nugalėta, verkdama kažkur namie...
– O širdie, širdie!
Ïîäåëèòüñÿ1052019-09-18 12:14:29
– Dievas, Pranuci, nuolatos judantis, kaip ir mes, pagal jo paveikslą tverti. Tai raiškiausias mudviejų panašumas su juo. Nerodau į kitus. Daug jų tai žino geriau ir sugeba pasirūpina tylėjimu, kur tokie dalykai geriausiai suvokiamai. Intuicija ten klesti aukso laikus, – pakalbėjo Vidinis iš atsiminimų.
– Žinau, atsimenu. Tačiau tai turbūt irgi brangu. Kažkaip iššvaistėme tą laiką. Turbūt labiau pasirūpinę tauškalais, plepalais ar kaip kitaip, kas gerokai pigiau už auksinę tylą. Tačiau kaip smagu, gera, būtent taip vienas kitą girdėti. Tu ten kažkur, aš čia kažkur, o girdim. Be telefonų. Netgi ne tik save, bet ir Archilochą, kuris ne tik nuo mūsų taip toli, bet ir nuo Jėzaus Kristaus už 6 -7 šimtmečių. Bet iš tikrųjų, o širdie, širdie, regisi, kad neužsimiršau užsiplepėti. Saugok mane, Vidini. Taupykim tylą, o kartu, kaip suprantu, ir susižinojimą per intuiciją.
– Kažin, ar daug mes apie ją žinome? – neaiškiai panosėje sumurmėjo Vidinis ir kitu, gerai man žinomu balsu: – Taigi, ar daug? Dairykis, mąstyk, Pranuci, neapsilenkdamas ir su angelais. Beje, tokia proga linkėjimai tau nuo Amnezijos.
– Va kaip! – atsiliepiau pamanęs, kad gal būtent todėl Vidinis lyg kažko baimindamasis neskubina ateiti su manimi į atviresnį pokalbį. Lyg žinotų, kad ir iš tokių pokalbių gali nutekėti bet kokia žinia į svetimas ausis.
– O ji, vienaakė, kur ji dabar? Negi pas tave? Nelinkėčiau.
– O - cho - cho - cho! – išgirdau nusikvatojant Amneziją, bet taip nuoširdžiai, kad iki šiol lieku neįtikintas, jog taip ji galėjusi. Kas dar atsitikę, ko nežinau iš savo kelionių? Ką dar užmiršęs iš savo gyvenimo? Bet vėlgi, ar ji ne arčiau manęs, negu iš ten, kur girdžiu Vidinį? Tačiau netrukus iš jos burnos pasigirdo ir kitas nemažiau šaunus dalykas – išgirdau kaip vienaakė deklamuoja jai skirtą eilėraštį
Ne kartą pats sau esu deklamavęs jį, dar daugiau kartų skaitęs, bet taip jautriai kaip ji, net nenumaniau, kad įmanoma. Atrodė, kad ir piktesnis žodis nuo jos liežuvio meilei slydo į ausis, kai kur su savi ironija, kad pačiam klausantis norėjosi žioti burną ir bent liežuviu pamakaluoti, taikantis lyžtelėti jį kai skanumyną – negi ir taip įmanoma, a?
Darėsi vis liūdniau, liūdniau ir tai, kas privalėjo būti jautru ir teisinga, ūmai apkarto. Kuomet rašiau, regėjosi, kad tai darau nusitaikęs į jos akį, bet... O Viešpatie, ar galėjau pamanyti, kad toks nutikimas atsiras netgi ne gyvenime, o sieloje, dvasioje...
[i]Ak tu, Amnezija, o vienaake,
kad tu prapultum! –
žodyje nebūsi pagerbta.
Tik sieloje pasidžiaugiu stebuklais,
žinodamas, kad jų gyvenime nėra.
Bet ir gyvenimas,
kaip Dievo rykštė engia –
sustojo smegenys,
o akyse – šviesa.
Visi daiktai atrodo puikiai,
tik nežinau, iš kur ir kam jie čia.
Sprendžiant iš taip parašyto teksto, atrodytų, verta (ir reikia) pykti, bet kaip pykti, kuomet jo žodžiai kažkaip kitaip, negu pats žinai ir moki, sušildyti ir paduoti tau. Tiesiog į sielą. Ir netgi ar tik specialiai nepanorus kažkokį sąstingį, suakmenėjimą išjudinti iš jos. Ir vis dėlto didesnio džiaugsmo nėra. Ir ten, sieloje, darosi vis liūdniau, liūdniau. Net su nušautu varnėnu pasikalbėti pasinorėjau. Taip ir lig tol kalbų su juo būta nemažai. Varnėno kūnas buvo lyg niuksas, lyg priežastis, lyg sapnas susitikti su ta paukščio dalimi, kuris dėl šūvio nenukrito nuo tuopos šakos. Taip kažkas labai panašaus atsitiko ir dabar. Buvo protinga klausyti Amnezijos, glostyti varnėno kūną ir nežinoti, kad iš jo galima pasigaminti iškamšą.
Gyvybės jam, galvojau, gyvybės reikia jam.
Žiūrėjau į save ir buvo keista,
kas dar atėjo būti į namus?
Už stiklo veidrody
raukšlėtas kaip rupūžė
kažko sustojęs žvilgčioja žmogus.
Ėgė, iš kur?
Bet argi reikia
žinot tokias menkas tiesas?
Būk – sau!
Aš – sau.
Net ir istorija čia nesilaiko,
čia jokios praeities nėra.
Net ir savęs neatmenu,
kad buvęs vakar ar arčiau...
– Puiku, Amnezija. Tikrai puiku. Daug kas išėsta, išmazgota, pradanginta iš atminties. Galima dėl to ginčytis, bet ačiū, kad ateitis palikta mano žinioje.
Reikia Pranucui žinoti ne tik abėcėlę nuo A iki Ž, bet ir gyvenimą, – dėkojau Amnezijai už jos man suteiktą paslaugą, o Vidiniui pašaukiau: – Su bet kokia karieta manęs nepaimsi. Anksti dar, anksti...
– Ar manai, kad nežinau? Su ne bet kokia karieta ir važiuoju, – atsilipė Vidinis. Ir man nebuvo sunku įsivaizduoti, kaip jis, prisėdęs prie mano darbo stalo, perskaitys du ausine plunksna parašytus dokumentus. Kuklūs, paprasti, netgi neįrėminti, o padėti po stiklu, kad ir švarūs, ir išlyginti, ir kasdien prieš akis, kad nepražiopsočiau svarbiausio viso savo gyvenimo darbo, kurio už mane net pas Dievas negalėtų atlikti.
Sukurta: 2016-02-04
Kas susapnavo, kad Jūs 2017 m. rugpjūčio mėn. iškeliaujate į amžinosios medžioklės plotus. Jeigu Jūs sapnavote, tai reiškia – dar ilgai gyvensite. Jeigu kitas sapnavo, tai reiškia oro pasikeitimą. Aš labai retai kada naudoju, bet kartais paburiu. Pabandžiau dabar ir man parodė, kad Jums liko gyventi 8 (aštuoni) metai. Būriau pagal Jūsų žinutę.
Yra toks posakis: jeigu pats saugosis, tai ir Dievas pasaugos.
Lauksim Jūsų knygos.
Graži pelėdžiukė, nors ir išsižiojusi.
Malonių sapnų.
Sukurta: 2016-04-17
Labas vakaras,
Pamačiusi, kad Jūs paminėjote mirtį, aš vėl pabandžiau patikrinti. Ir vėl man gavosi, kad Jums liko 8 metai. Aš niekam nesakau apie savo „šamanišką“ (labai retai tik kritišku atveju) veiklą.
Ramios nakties!
Ïîäåëèòüñÿ1062019-09-21 11:54:28
18. Nemanyk, Amnezija, kad šitaip sumeluoti tau galėčiau
– Neskubėsiu, neskubėsiu. Jeigu ir pats panorėtum, negalėčiau dabar padėti. Priimki kaip Dievo žodį, nes iš tiesų sakau tiesą, – pasakė Vidinis. Dar priminė, kad nebūčiau tingus aplink save atidžiau pasidairyti, netgi po sapnus, netgi po prisiminimus...
– Prisiminimus? Ar suvoki apie ką kalbi? – išgirdau Amneziją, kuriai ir vėl prireikė nusikvatoti garsiai, bet neatgrasiai, o nusileidusi iš tokio pakylėjimo jau kone pašnibžda: – Leisiu, Pranuci, tau truputį prisiminti apie save. Leisiu. Betgi atsimink, kad jau kadū kadaise Archilocho žinioje tau pasakyta:
koks būdingas žmogui saikas,
visada gerai žinok,
– Ir tai buvo kada? Ogi prieš gaidgystę, tačiau tu šį žodį atkakliai tardavai kitaip. Na, kaip? Atsimink.
Atsirėmiau į kėdės atlošą, bandydamas lyg prisimerkti, kad atminčiai būtų erdviau, bet mano pastangų neprireikė. Gyva atmintis suspurdo galvoje taip, kad jau iš jos nedelsiant tiesiog – ir į žodį, ir į visą tekstą. Taip turbūt atrodo žmogaus savijauta, kai jam prasižiojus į burną netikėtai suskrenda kepti karveliai...
„ Dar prieš GAIDGAIDYSTĘ (gaidgystę) išgirdau švarų, stiprų vyrišką balsą:
– Kas buvo – buvo, karieta sugriuvo ir niekas jos ant ratų, seni, pastatyti nepadės. Bet ar reikia? Ne į jos šipulius žiūrėk gailėdamasis. Susirask veidrodį ir pasižiūrėk į save. Gal suvoksi, kodėl taip kalbu. Džiaukis, seni, kad dar atsiminti sugebi. Nors kaip pro rūką, pro miglas, bet ačiū Dievui, jau pradedi atsigauti.
Balsas švarus. Žodžiai aiškūs, įtaigūs ir, juos girdėdamas, negalėjau net suabejoti, kad tikrovėje gal ne viskas taip, nors žinojau, kad pasaulyje neblogai suvokta, jog niekas taip skaudžiai savęs neapmeluoja, nepaniekina, kaip pats žmogus. Tačiau balsas ne mano, kalba įtaigi ir nėra abejonių: taip, jau senis, atmintis ir akys vis giliau skęsta miglose. Kad ir kokį veidrodį paimčiau, kad ir nedaug iš jo malonių prašyčiau, o neatsitiks stebuklas ir iš jo stiklo nepažvelgs bent apyjaunis Pranas, dar turintis teisę į ateitį, svajones ir, žinoma, teisę į keliones „Džene“.
– Kas buvo, seni, buvo, karieta sugriuvo, – į mano mintis ramiai atsiliepė balsas.
Miestų naktys nebūna ramios. Net ir tuomet, kai jos įsigobia tarp storų mūrų sienų, ne ramybėje žmonės ir miega, ir sapnuoja, ir neretai pasijaučia, kad jie šiame pasaulyje vienut vienutėliai. Dažniau po vieną, po vieną, kiekvienas sau, sau...
– O Dieve! Dieve! – atsikvėpiau tamsiame miegamojo kampe. Širdyje tokia tuštybė, kokia tegalėjusi būti tik pasaulio sutvėrimo pirmąją dieną. Prieš akis irgi kažkas, ko gerai nepagaunu. Lyg parašas ant popiergalio: atėjo laikas, kuomet jau ir Radijo karietos vežėju nesugebu būti.
– Ir vis dėlto, kas buvo – buvo, karieta pražuvo, – nerimo naktyje balsas. – Va, kiek nemažai praėjo laiko, o tu, seni, net nesugebi atsiminti kaip, iš kur ir kodėl ši karieta pas tave atsirado. Nesigink! Per tuos metus, kai buvai kartu su ja, galėjai nuvažiuoti bent į jos atsiradimo laiką ir vietą. Bet ar nuvažiavai?
Ir teko sąžiningai prisipažinti, kad nenuvažiavau, nes vis pamanydavau, kad dar suspėsiu, dar užteks laiko apkabinti karietos atsiradimo pradžią ir padėkoti jos meistrui ir tai žemei, kur ji atsiradusi. Bet laikas išseko ir yra kaip yra
Po šių žodžių pajaučiau, kad į sielą, kaip į rudenį krenta lapas. Klevo. Nors dar nepakąstas šalnų, nors dar nesušalęs. Nukrenta. Kurį laiką dar vis vietoje. Vis ramus. Nekrutantis. Tačiau šit atsikvepia vėjelis ir pasiima jį panešioti. Tylu. Ramu. Tačiau tai netrukdo man matyti, kaip ateina Vincas Kudirka su tėvo smuiku, netrukdo girdėti, kaip groja muzika. Savaime, nežinia kieno iniciatyvos palieptas, paimu į rankose nušautą varnėną. Jis dar vis neatvėsęs, vis šiltas. O kiek metų a, kiek? Daugiau šešių dešimtmečių, kai maniau, kad jo nėra. Kad nušautas.
– Taip, mielasis, buvo toks laikas, kai būtent aš buvau karietos vežėjas. Dženės vardu vadinau. Dženės karieta. Dženės... Bet kodėl tik dabar atsimenu. Negi galėjau užmiršti?
– Rankos man nebučiuok, vežėjau. Ir nenoriu, ir nepasieksi, bet ir man malonu būtų gerą žodį išgirsti.. Gal pabandyk kad ir eilėraštį padeklamuodamas. Ar girdi? Tai aš tave taip raginu, aš, Amnezija..
– Taip nesugebėsiu, kaip tu
– Tęsk.
– Aš taip nesugebėsiu. Man sarmata.
– Tikrai?
– Kaip Dievą myliu.
– To neužtenka. Vyrui mylėti reikia moterį.
– Taip, reikia mylėti ir moterį, – prisipažinau nemeluodamas nei Amnezijai, nei sau, nei Dženei ir visiems, kas girdi ar girdės.
– O tu, Amnezija,
Tu vienaake, –
Ne, ne, taip negaliu. Žinau tik, kad esu ir... ir ne daugiau. Geriau gesinki savo akį ir nežinoki kaip be praeities slogu. Žmogus turi, privalo gyventi su atmintimi. Ir net nesvarbu, kokia ji. Atmintyje esanti tikrovė, nenuslenka su laiku į praeitį. Tik žiūrėk: dega ir šaudo, šaudo ir dega. O pasiklausai ir vėl girdi spiečių įvairiausių nuomonių. Kad iar apie tave, mane.
– Saulute, šviesk. Ta amnezija gali būti ne tik smegenyse (atminties), bet ir dvasios. Supratau, kaip du- viename.
– Kliedesiai. Gal tamsta ir išmintingas, ir turintis patirties, tačiau nematau nieko, visiškai NIEKO dėl ko reikėtų liaupsinti šį kūrinį.
– Tai aš, dėdė kurmis. Paskaitau, paklausiau. Gal gerai.
– Mane irgi kartais kamuoja amnezija, vis atrodo, kad turiu eiti į kiemą spardyti kamuolį, bet paskui atsitokėju, kad ne mane vaikai šaukia, o kaimynų berniuką.
– Sklerozė neturi humoro jausmo.
– Gražiai rašyta. Gal pritrūko kokio sąskambio su slogu, kad labiau suskambėtų,
– Apie viską - taikiai, gražiuoju... Aplenks gal mus ta vienaakė... O jeigu ne, mes šito nežinosime.
Paprastai apie pačią esmę. Ir nereikia jokių „išraitytų“ epitetų ar užslėptų prasmių.
– Na, ir ko čia taip piktai apie ponią amneziją? Ji - mūsų visų šviesioji ateitis.
Tai šit, net nežinau,
kaip kam atrodo šitokia dalia,
O man dar bus viena, kita, trečia žiema...
Laimingas, kad galiu skaičiuoti laiką,
kuomet ir pirmaklasio aritmetikos pakanka
(aukštosios matematikos nereik):
Pro langą – žvilgt!
O langas, įsibedęs į mane,
nepagaili šviesos
Rugsėji, rudenį pradėjęs,
Nejau manai,
kad taip teisingai tarta?
Jau metai ne vieni,
kai negaliu iššliaužti iš žiemos –
širdžiai atšalus – ledas neištirpsta,
o tu vis tas, kuris anksčiau –
į pirmą klasę vis einu, einu...
Jau netoli ir šimtmetis kai taip...
Kiek dar užtruks?
Na, iki šimtmečio, rugsėji, neprireiks.
Dokumentas ant stalo
su parašais ir atspaudais dievų,
prašau, skaityk...
Tik nemanyk,
kad šitaip išdykauju žmoguje.
2 X 2 = 4
Atrodytų, kaip pievoj žąsiukus ganau
skaičiuodamas, kad bet kurio nenudanginčiau,
o ketvirtojoje, balčiausioje žiemoj,
aukščiau už ordinus
prisegsiu ant krūtinės medžio kryžių.
– Ir balius bus?
– O kaipgi! Bus.
Kviečiu, Amnezija, ir nemanyk,
kad šitaip sumeluoti tau galėčiau.
Ïîäåëèòüñÿ1072019-09-21 20:14:25
http://www.lrt.lt/mediateka/tiesiogiai/lrt-lituanica
Sugestyvus dienoraštis – 33
.19. Neįtikėtina, bet..
Nenusiteikęs ginčyti išgirdus, kad tai, ką čia rašau (ar dar parašysiu) daug kas neįtikėtina. Ir nors pats taip suvirpintą orą – neįtikėtina – neretai išleidžiu į apyvartą ausims girdėti, bet tenka prisipažinti, kad taip padarau giliau nežvilgtelėjęs, nepastudijavęs jo prasmių. O ar kas pamatuos, suskaičiuos, kokią daugybę reiškinių vienu juo – NEĮTIKĖTINA – rodome? Tačiau nepaisant jų gausos, išgirdus jį, dar vis suklusti, jis dar vis neatbukintas ir klausa žinias su tokia nuoroda jautriau priima.
Priprasime, atbuks klausa ir šitaip žymėtai žiniai girdėti. Kad ir dėl priežasties, jog visas žmogaus gyvenimas yra stebuklas. Ir ar tik žmogaus? Nežinau, kaip jautresnei žiniai reikėtų padėti, tačiau suvokiu, kad tai svarbus dalykas. Net bandau įsivaizduoti, koks didelis stebuklas žmoniją ištiktų sužinojus, jog astronomai kažkur, nežinia kaip arti ar toli kosmose aptiko mažą uodą ar netgi už jį mažesnį gyvį. Štai todėl ir tariu, kad nėra mažų dalykų didiems stebuklams pažinti. Neįtikėta man, pavyzdžiui, kad, paskaitęs mano raštus, nepažįstamas vyras taręs:
... nu, kaip ten bebūtų...
ale žinok, aš vat, perpus jaunesnis užu Tave, tiek sklandžių niekų nepripaistyčiau, net už pinigus...
nu, galios literatūrinės nepakaktų, anei kantrybės...
ačiū, puiku, biesas su jumi, kaip sakoma...
Atsiliepiau:
Senokai taip nusišvietęs buvau. Kaip koks apdulkėjęs, murzotas bažnytinis paveikslas, –
o dabar pagalvojau, kad taip todėl, jog biesas, kaip sakoma, buvo su manimi. Tačiau dar svarbiau šiame epizodėlyje išgirsti, kad gali būti (ir būna taip), kai nežinai, kas šalia tavęs yra, kad ir toli būnantis. Toli, toli, net nežinia kur, o vis tik šalia... Dabar jau netgi nesakau, kad „perpus jaunesnis užu“ mane buvo šalia; jis yra, jis užsiliko pabūti pas mane, nors irgi nežino, kad pasilikęs, nežino netgi, kad galiu jam paskaityti jo paties eilėraščių. O galiu gi, galiu:
ãóäè... ãóäè, ñîñíîâûé ëåñ.
ãóäè, áóäòî â êàæäîì äåðåâå – áåñ.
áóäòî ïðîáèë ÷àñ âñåì õîðîì ñòó÷àòüñÿ â äâåðè íåáåñ...
Betgi jis toks ne vienas. Yra aibė mielų, man nepažįstamų žmonių, su kuriais dienos šviesoje – jeigu taip galima tarti? – niekuomet nesusitikęs. Visi tokie būties reikalai pakylėti į aukštesnį lygmenį, kur visa veikla atliekama be raumenų. Panašiai kaip sapne, kur Visata be materijos, tačiau kaip su materija ir kažkiek daugiau. Sakyčiau, ji „perlydyta“ į dvasią. Taip, taip, prisipažįstu. kad tai aš taip sakau, nors jaučiu, žinau, kad vėl bus smagiai papriekaištauta kaip apie „sklandžių niekų paistymą“, bet... O kaip turėčiau atsiliepti? Juolab, turėdamas teisę manyti, kad pasitaikė nuveikti daugiau, negu suprantu. Aš čia kalbu – gal prisimenat? – apie Amnezijos pakvietimą į balių:
– Kviečiu, Amnezija, ir nemanyk,
kad šitaip sumeluoti tau galėčiau.
Ar galėjau pamanyti, kad kada nors taip toptelės į galvą? Tačiau dar labiau neįtikėtina, kad tai padaryta pirmuoju numeriu. Tai pirmas pakvietimas. Būtent nuo jo prasideda, kaip dabar sakau, gyvenimas dėl baliaus. Paliktas iki jo laikas dar skaičiuojamas keletu metų. Tačiau ar tie trys – keturi metai daug, kai suprantu, jog baliuje norisi padoriai sutalpinti ne tik tuos, kuriuos gal net privalu pagal giminės kraują ar tradiciją pakviesti, bet ir tuos, kurie patys panorėtų gražiai paulioti.
Bet kaip tai padaryti? Kaip išnešioti tokią žinią? O reikia juk! O būtina. Taip tik pakalbama, kad dar ankstoka net vaizduotėje fotografuoti tokio baliaus ir jo ruošos paveikslus, tačiau pirmi guzai ant galvos jau užaugo. O kiek jų atsiras dar? Ir ką daryti, jeigu su tokiomis puošmenomis reikėtų priimti baliaus publiką?
Sakot, ar verta nebūtais dalykais galvą kvaršinti, jeigu joje ir taip visa ko per daug? Tačiau suprantu, kad jie ir nepasiviešinę, neįsivardiję sugeba priminti save. Ir gal labai įvairiai, bet šį kartą... argi taip kur nors išgirsta?
Atrodė, nespėjau geriau apsidairyt po šnektelėjimo su Amnezija, kaip išgirdau:
– Kankink, Pranuci, kankink. Dar ir tu kankink. Iškentėjau Poncijų Pilotą, iškentėsiu ir tave. Dar, regisi, burnoje čiulpiu tavo man duota saldainį, o tu...
O aš?...
– Kankink, Pranuci, kankink. O tu jau baliuje su Amnezija. Baliaus ponia? Muzika, ko tyli? Pranucis nori pašokdinti pirmąją baliaus damą.
Kas gi čia taip? Atrodo taip tylu, kad tokia tyla gali atsirasti tik susprogus ausų būgneliams. Kas čia taip trankosi? Neįtikėtina, –
nesuprantama galvoje, tačiau dar labiau neįtikėtina pamačius, kad ant popieriaus lapo, pakloto kaip patalynė varnėnui, nukritę du žiedai. Bet – ne. Atsiprašau. Ne nukritę. Tuoj paregiu, kad vienas žiedas apneštas laiko sąnašomis, taip labai sumurzotas, sujauktas, kad nesuprasi, ką rodo žiedo akis, tačiau kitas – švarus, nuo laiko sąnašų nuvalytas ir jame išsišviečia vyno taurė. Tačiau visiškai vaizdas įsišviečia dar vėliau, kai suprantu, kad jais sužieduotos varnėno kojos.
Kas čia taip trankosi? Kas? – nenutyla sujudimas galvoje.
– Muzika, ko tyli? Pranucis nori pašokdinti pirmąją baliaus damą.
Ji ieško uosdama kaip šuo,
Tačiau kitų neklausia kelio.
Ir atvažiuoja karieta
Parvežt dangun į balių, –
suskato groti muzikantai, bet ar jie girti, ar dar kažkas atsitikę, tačiau tikra, kad muzika man girdėta, žinoma. O dainą ir pats ne kartą dainavęs. Ir kaip solistas, ir kartu su choru:
Dzingul dzingul – kojomis į priekį.
Dzingul dzingul – ačiū už gėles.
Neliūdėk, mergaite sengalvėle,
Saugoki darželį,
Būk ištikima.
Sunkiai, it akys būtų prilipintos, atplėšiau jas nuo tolių, vėl žiūriu į varnėną, tačiau vaizdas čia irgi kitoks. Dingo du žiedai, o šalia varnėno atsiradęs saldainis. Tas pats, kurį kažkada dovanojau Jėzui. Tada jis dar nedidelis, ant motinos kelių...
Tada?
Tuo netgi neabejoju. Taip, tada. Tačiau argi taip gali būti?
2019-09-26 09:10
Ïîäåëèòüñÿ1082019-10-03 07:49:32
Atnešei sumaištį mano galvoje. Norėjau tave labai (ir pelnytai) pagirti. Kaip dzūkuose sakoma, pagirti iš dūšios. Labai džiaugiuosi už ačiūū,, tačiau tai, kas parašyta po jo, mano protas nemoka suprasti. Laukiu „Katarsis“ II dalies, bet juodomis mintimis neišdykauk. Gyvenimas nelengvas dalykas, tačiau ir pro jį reikia šyptelėti.
Būk stipri!
Ar už šito eilėraščio vertinimą pasiųstas prakeiksmas Erlai? Tačiau už ką jis ir visai jos giminei? Daug ko čia buvau matęs, girdėjęs, bet šitokio dalyko dar – ne. Va taip ir deginamos Paryžiaus katedros žmonėse.
Pranas
Na va, dabar maždaug nutuokiu iš kur toks prakeiksmas ne tik Erlai, bet ir visai jos giminei galėjęs pasigirsti. Nebijok, Erla, aš turiu prisiųstų man kryžių, kad greičiau galėčiau šitą žemišką kelionę užbaigti. Jų galia didesnė už tokius prakeiksmus. Bet dėl viso pikto persižegnok, kad ir čia... t
nekenčiu durnių (Ana}
nė kryžius nepadės tai durnei
nekenčiu durnių
ir slėpk tą savo kryželį, nepadės, susitiksiu, dantis jai išbarstysiu, tai kūrvelei. O dabar, sudie, neparduok draugų.
2019-10-02 20:11
nekenčiu durnių
nekenčiu durnių
už pastovų tyčiojimąsi tai karvei pasiunčiau prakeiksmą, šikti ant ant tų balų, Pranai, vyro negauna, tai skystimas renkasi ant smegenų. Lenda lyg mandavoškė į klyną pastoviai, nors buvo prašyta - dink iš horizonto.
Erla mananti, kad jai pavyko įsigudrinti peršokti per savo bambą aukščiau. Tai labai primityvu. Anot jos kūriniai, kūriniai ir dar kartą kūriniai. Užmiršo, kad ir kūriniai kiekvienam pagal jo bambą, kitaip dar – pagal smegenis. Protinga kritika žino, kad vertindama kūrinį, pirmiausiai reikalą turi su žmogumi, o ne su būtų kolchozų sienlaikraščiais.
kenčiu durnių
nekenčiu tokių žmonių, kurie yra kandantys, juk jie patys yra menkystos, tad nebegaila šios svetainės, galite blokuoti kada norite ir kiek norite. Daugiau čia aš niekada nebebūsiu, nes čia - žmogų dusina, o ne skatina.
O aš jau esu tokia, kokia esu.
Ïîäåëèòüñÿ1092019-10-18 17:25:16
20. Neužtenka drąsos pasidomėti...
Jau pasitaiko, kai ir mano užrašai pradeda maištus. Streikų imasi. Nori – krutinasi bent kiek, nenori – pasiligoja, įsiserga. Jie dar tylūs, dar juos galima iškęsti savyje, tačiau užglaistyti taip, kad jų tartum nebūtų, nemanau, kad reikėtų. Dažniau už kitus, maištaujančių vardu, kaip jų pasiuntinė prisistato Citata, atkakliai įtikinėjanti, kad su ja esame pažįstami dar nuo radijo karietos (Dženės) laikų – netgi kartu keliavę. Kažkodėl neatmenu, tačiau iš jos kalbų suvokiu, kiek daug užmaršties nusėdę manyje, kad natūralu manyti, jog užmiršta daugiau, negu įsiminta. Būtent tokį suvokimą esmingiau pakurstė nelauktai atsiradęs baliaus reikalas. Net ne iš pašalės, o pirmiausia iš mano AŠ. Būtent iš ten esu priverstas (bent kol kas) parodyti į AŠ didžiosiomis raidėmis, kadangi, regisi, jau įtikintas, kad AŠ ir „Aš“ ar „aš“ “nelygu. AŠ – tai sankaupa, kurią jaučiu ne per savo išvaizdą ar pomėgius, ne dairydamasis po kasdienybę. Tokiems reikalams, kaip ir anksčiau, laikantis gramatikos nuostatų, galioja „Aš“ ar „aš“. Gi AŠ tai, sakyčiau, dvasinė sankaupa, išlydyta iš dievai težino ko, bet materijos reikalas savo svarba yra gan nereikšmingas, atitolęs, jis lyg žaisliukai paduoti pažaisti žmogaus gyvenimą.
Ar girdite, ką sakau?
Aš girdžiu, jaučiu savo kalbėjimo skonį burnoje, tačiau prašau neklausti ką taip ir iš kur taip kalbu.
– Neklausti?
– Būtent. Taip, prašau neklausti, nepaisant, kad jus myliu, gal būt ne mažiau kaip ir Mira (beles) *
myliu aš jus
Dieve, kaip myliu aš jus
šaukiate Jūs, šaukia visos mano nerimo pusės ir aš
kaip mėnulis
savo tamsiąja akim
nužvelgia
tyliai takeliu nubėgantį vilką
– Ir vis dėlto, – nenurimsta kažkas iš AŠ
– Betgi suprantu, kad jums šitie dalykai geriau žinomi. Ir plika akimi matosi, kas atsitiko. Protas temsta, bandant suprasti. Skaitykite, ten juodu ant balto...
Gal skaitė, gal – ne, bet tai jau nebuvo svarbu. Raštu sąžiningai liudijau, ką mačiau akimis. Buvo neįtikėtina ant popierinės varnėno patalynės pamatyti du žiedus, tačiau nespėjau aiktelėti, kai jau abu žiedai atsirado ant varnėno kojų. Nepakako to, kai supratau, kad abu žiedai dingę, išnykę, lyg jų nebuvę, tačiau prie varnėno atsiradęs saldainis, kurį anuo, man jaunesniu laiku, pavaišinau Jėzų, kartu su motina iš paveikslo nužengusia žemiau, ant buto grindų. Betgi ir šį žinia taip pat juodu ant balto. Rašiau:
Jūs klausiate:
o kas toliau,
kai Pivašiūnų Marija
nusišvietė ant sienos
kabančiam paveiksle?
Ji sūnų padavė man į rankas,
išėjo iš paveikslo rėmų
ir buvome kambaryje trise,
o rėmuose lingavo
liūdinti delčia.
Pasakė Marija:
– Jau netikėjau, kad yra
Žmogus, dar galintis
priglaust mane
kaip moterį,
kaip motiną
nenupieštą,
o gyvą.
Žinau,
net rožinio, Pranuci, neturi,
malda nevargina tau lūpų,
tačiau kuomet bažnyčia
suskamba širdy,
tai nuostabu,
kad niekas TEN –
(net nusidėjėliai!) –
neklūpo.
Neįprasta šventiesiems
prisiglobusiems mene,
bažnyčiose matyt išdidų žmogų.
Gal bus diena,
kai grįš jie iš dangaus,
palikę nuovargį ramybės,
statulų marmurą,
paveikslų rėmus.
ir bus palaiminti,
su duona ir druska,
su vandeniu ir vynu.
į namus atgal parėjus.
O šį paveikslą, kur delčia
daug metų supo sūnų ir mane,
tau atminimui dovanoju.
Jeigu turi kavos,
išgerčiau su tavim mielai
na, o ir sūnui,
Jėzui Kristui
gal koks skanėstas burnai atsiras.
Kava pakvipo kambarys
ir džiaugsmas sklendė –
atėjo Marija.
atėjo jos sūnus.
atėjo į namus Nuliūdusiųjų šventė.
Sakau, tada buvo šventė, didelė šventė ir šio rašto tekstas taip pat ryžtasi įvardinti „Švente. “ Tačiau Tada tai ne Dabar. Dėliojau iš rankos į ranką sugražintą saldainį, vis girdėdamas:
– Kankink, Pranuci, kankink. Dar ir tu kankink. Iškentėjau Poncijų Pilotą, iškentėsiu ir tave. Dar, regisi, burnoje čiulpiu tavo man duota saldainį, o tu...
O aš?
Jau buvo daug laiko ir daug progų numirti, tačiau ir to padaryti neįstengiau. Tačiau dabar dar viena mįslė užkrito ant smegenų. Tarkim, kad dar vis nežinau tiesos ir man tik pasivaideno, kad savo akims mačiau žiedus, kurie per trumpą laiką suspėti uždėti varnėnui ant kojų ir nuo jų kažkaip pradanginti. Tarkim, jog nežinau, kad tie du žiedai iš tiesų yra vienas, tik parodytas iš dviejų laikmečių. Iš ano, kuomet jis dar ant šeimininko piršto ir yra jo tarnyboje, priimant ypatingai svarbius sprendimus. O kitas laikmetis – mano, Pranuco ir visų mūsų, pažymėtas dvejais pasauliniais karais ir ruošimuisi trečiajam. Beje, šis žiedas irgi surastas griuvėsiuose – apveltas, išmurzotas dviejų tūkstančių metų laiko nuosėdomis. Ir trečia... Tarkim, jog aš nežinau, jog šis žiedas priklausė Poncijui Pilotui, įsakiusiam nukryžiuoti Kristų...
O ausyse nenutyla:
– Kankink, Pranuci, kankink. Iškentėjau Poncijų Pilotą iškentėsiu ir tave...
Ne, man neužtenka drąsos pasidomėti, kas čia taip šaukia...
Mačiau, kaip šyptelėjusi Citata prisidengė vėduokle ir, pamakalavusi ja po nosimi, kažką tarusi apie saiką. Ar tik ne iš Archilocho paliepimų: [i] koks būdingas žmogui saikas, visuomet gerai žinok...
------ ----------- ------------
* Mirabeles, eil. „Karma“, „Rašyk“,
2019-09-29 12:23
Ïîäåëèòüñÿ1102019-10-18 17:28:01
21. Su Marija prie kavos
Ir vis dėlto:
– Ar supranti, žmogau, kas parašyta iš AŠ. Taip, taip – iš AŠ. Sakau, ar supranti skaitydamas, kas parašyta, nes kol kas nedrįstu klausti, ką bent kiek geriau supranti, kas TEN vyksta? Kaip įtaigiai atrodo aukštesnis dvasios kilstelėjimas, kurį, nepaisant kad sulaukęs senatvės, dar tik pratinuosi žymėti dvejomis didžiosiomis raidėmis, būtent įvardžiu AŠ? Ir suprantu, kad tik linksmai šokdamas ar dainuodamos, taip kilstelėtos dvasioje panoramos neišmoksi. Suprantu, kad tai nemažiau sudėtinga, kaip man visu ūgiu įeiti į savo paties dienoraštį.
Rašo: kūriniai, kūriniai ir dar kartą kūriniai...
Šypt! Nes tai labai panašu į Leniną. Tik kitu žodžiu. Jis taip: mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis. O jo kūrinių irgi pakankamai daug. Berods, 55 tomai. Ir šitie jo tomai, nepaisant kaip kas juos mato, tikrovėje gi padėjo rikiuoti pulkus į Spalio revoliuciją. Tačiau šį kartą man svarbiau atsiminti, kad dar tada, kai savo galvoje aptikau dvi papūgas, o atėjus laikui, pramokome tarpusavio susipratimo, vieną jų, netgi pats tai nepastebėdamas, įpratau vadinti Nadežda Konstantinovna, taigi Vladimiro Iljičiaus Lenino bendražygės (ir žmonos) vardu ir tėvavardžiu, o kitą – Potjė. „Prancūzas, kad jį kur! Anarchistas ir poetas Eženas Potjė, kad ji kur! – dar kartą taip neprotingai stebiuosi, kad juos savo galvoje pripažinau, įteisinau kaip papūgėlių porą. Kodėl taip, iš kur tai? Tačiau man tuomet net į galvą netoptelėjo, kad jis yra himno „Internacionalas“ teksto autorius.
Neiškart darėsi smagu girdėti jų darbymetį galvoje, oi neiškart. Tačiau pirmas geriau suprastas pasišnekėjimas, užkrėtęs gera nuotaika, užsiliko iki šiol. Amnezija, pati misdama atmintimi, pasielgė kilniai, palikdama tokį prisiminimą būti su manimi. Nesumito, nesunaikino užmarštimi. Ir būna, kad ir dabar aną papūgų pašnekesį išgirstu ir pasikartoju, kad į atmintį tvirčiau įsispraustų.
– Girdėjai? Karieta kaip karalių rūmai, – pasakė Nadežda
– Kur važiuoja? – pasiteiravo Potjė
– Dar niekur, bet reikia suprasti, kad važiuos, – patikino Nadežda Konstantinovna Eženą Potjė. Vėliau, girdėdamas žmonių šnektas, neretai pamanydavau, ar ten ne mano papūgos taip įsišnekėjusios, o įsijautęs ir pats skubėjau nepasilikti be jų kampanijos. Lipau į tribūnas, kaip oratorius, o ir bažnyčiose nebuvau poterėlis – ėjau glaustis giedoti prie bažnytinių chorų. Ir visur kitur pasistengdavau neatsilikti nuo savo laikmečio, savo supratimų, savo jaunatvės
Ne visuomet pasisekdavo. Būdavo ir kritikos, tačiau argi veltui pamąstyta: bijaisi vilko – neik į mišką. O nuo visų erdvesnių patalpų sienų dosniai geriausius linkėjimus į ateitį žėrė smagus muškietininkų ketvertukas: Marksas – Engelsas – Leninas – Stalinas.
Jūs klausiate:
0 apie ką su Marija
kalbėjau prie kavos?
Ne apie Dangų, ne.
Nuliūdusių paguoda –
Marija iš Pivašiūnų
it guodėsi ir džiaugėsi
jog turi tokį sūnų,
kad gali jau ant kelių palaikyti...
Tyli kalba
kaip mylinčios širdies plakimas,
bet žodžiai aiškūs.
– Žinau, – pasakė apie Kristų –
užaugs ir mirs.
Paveikslo rėmai
užaugti didesniu neleidžia,
bet ir gyvent – taip pat.
Sūnus jau moka melstis
ir žino nuosprendį Dangaus.
Jam reikia prisiglausti prie žmogaus
prie nuodėmių,
kurias savo mirtim išpirks.
Na, o kava – skani.
Mačiau iš apdulkėjusio paveikslo
daug kartų geriantį tave –
O štai dabar (dėkoju tau!)
ir aš geriu su tavimi.
Ir atsiduso Marija:
– O Dieve Tėve, nežinau,
kodėl turėtų mirt sūnus
už nuodėmes, kurias
Adomas su Ieva
tiesiog dangaus panosėje,
tiesiog šalia tavęs palikę.
Atleisk, Aukščiausiasis, tačiau girdėk
ką motinos širdis jai kalba:
neišmintinga moteriai parodyti į obuolį
kaip jai nežinomą skanėstą,
kaip paslaptį
ir drausti dar, kad ir pirštu pagrasius:
– Nu, nu, Ievuže,
net paragauti nevalia...
Padėjau ranką ant peties.
– Aš nežinau, ką pasakyti Tau, Marija.
Pailsėk.
O šis atodūsis, kurį girdžiu,
tai lyg sūnaus kryželis
ant krūtinės man...
Ïîäåëèòüñÿ1112019-10-18 17:30:25
22. Kai didžiuliai nuotoliai surenkami į smegenis
Sunku, o gal netgi neįmanoma tai, kas į galvą sukrito vienu ypu, persakyti, perorganizuoti, performuoti į žodį. Neiškart atsiliepiu, nes dar ir gerokai uždelsęs, nežinau kaip reikėtų atsiliepti. Nesmagu į tokį save parodyti, betgi ar paneigsi, jeigu būta kaip būta, kaip giedant pranešta:
Neskaitau
Jų tiek daug* kad užspringčiau begerdama kavą
Kol rytą steni užkietėjusiais viduriais
Ant ZOOM WINDOWS – unitazo
Ot tau! Iš kur žino, pagalvoju, kaip ką rytais veikiu, bet kad žino – irgi nėra abejonių. Tačiau reikalas tuo nesibaigia. Ir dėl to, ką tik išgirdęs, ir dėl to ką, sutelkęs atmintį, iš ankstesnio laiko žinau: pati juk nesiliauja įtikinėti, kad tik ir gyvena kūryba: kūriniai, kūriniai ir dar kartą kūriniai. O ar pamąstė, kad juos reikia perskaityti. Ir ne bet kaip, o būtent taip, kaip jie parašyti, nesileidžiant į kitokius jų supratimus, išvedžiojimus. Ne šiaip sau išminties tarta: žiūri į knygą, o mato špygą.
Nepakanka tiek. Dar ta špyga netgi smagiau kaip plunksna rašoma pačios knygos kritika, atrodytų, nuoširdžiai pasiteiraujant, ko taip bijoma jos, kritikos.
Bijomasi? Negi?
Man tokie įtarinėjimai neretai atrodo taip lyg bažnyčioje vietoje kunigo prie altoriaus matyčiau darbuojantis Bladuką. Vaidina žmogus, bet vaidina taip, kad ne sarmata iš jo rankų ir Švenčiausiąjį Sakramentą priimti. Ir vis dėlto:
– Bladai, kur dingo tavo protas? – tačiau Bladas ir be altoriaus nepėsčias:
– Ten, kur ir tavo, Pranuci, – ir jaučiu, kaip greitai bažnyčios peizažas su Bladuku prie altoriaus persimaino į kitą vaizdinį.
Jūs klausiate:
– Ar Jėzus Kristus,
kaip visi vaikai,
kuomet ant rankų
laikom prie širdies?
Ir aš maniau,
kad gal sunkesnės
ar lengvesnės rankos bus,
bet – ne. Pakėliau,
tartum būčiau kėlęs dukreles
Išdykęs Jėzus. Neramus.
Kabinos rankom už plaukų,
už nosies, už barzdos
ir klausė vis,
ar tėtis jo esu.
Ir juokės Pivašiūnų Marija:
– Ne tėtis, ne...
Paskui, uždėjęs ant pečių rankas
ir kaklą apsivijęs meiliai,
kuždėjo ausyje:
– Saldainį, dėde, jei gali,
paduoki man,
kad nematyt mama.
Ir buvo jam labai smagu,
kad mūsų išdaiga pavyko,
bet po minutės jau girdžiu:
– O! nemanyki, kad už dyką
saldainį skanų gaunu –
savo kančia išpirksiu nuodėmes aš tavo.
Tu, dėde, nebijoki jų.
Ir Marija,
žilais plaukais suvėlus galvą,
lingavo nežinodama,
išgirsti jai sūnaus žodžius
ar – ne...
– Hmm, – kažkas kimtelėjo. Gal ir toli, bet ne svetur, o Savęsp (Ašašai) šalyje. Atsiminimai irgi pačiam sau, bet šį karta jie pagal reikmę, kurios jau neįmanoma ignoruoti, nepaisyti. Ji jau pradeda diktuoti: reikia, Pranuci, reikia... Atsimink iš ko, kaip ir kada Seniai Šalčiai lipdomi. Pavasarį, vasarą ir netgi rudenį mūsuose jų nesumanysi.
Tačiau toks diktatas nuotaikos man negadina. Vis geriau pajaučiu, kad kažkokia Ypata ruošia nežinia kokį vaidinimą, kurio ruoša sumanyta nuo nežinia kada. Tuščias darbas rodyti į savo lopšį ir manyti, kad nuo jo, Pranuci, prasidėję tavo namai, tavo Ašašai (Savęsp), tavo būtis.
Tačiau ar tai reiškia, kad turėčiau išsižioti ir laukti į burną suskrendant keptų karvelių?
Dabar jau – ne. Jau nesikratau minties, kad toks sumanymas atliktas kažkur Ten, nors ir šalia, bet kartu taip nenumanomai toli, kad lengviausia dalykas jį parodant, tai mostelėti ranka kaip į niekalą ir gal tingiai manyti, kad nebent kokia akla, kvaila žuvis galėtų už jo užkibti. Žinau, jaučiau, kad man reikėtų pagreitinti susiėjimą bent tų, kuriuos jau kažkaip suspėjau minėti užrašais – kad ir Bladuką, Balsą, Vidinį, Citatą, varnėną Šnekutį, Šklėrių, Ypatą, Nadeždą Konstantinovną,
Eženą Potjė... Tačiau ne laikas vardinti ir skaičiuoti, kai ir mintyse nedrąsu pasirodyti Pivašiūnų Marijai ir jo sūnui Jėzui, kaip esi priverstas turėti reikalų su Poncijumi Pilotu ir kai norisi pačiam nepatikėti, kad tai mano paties parašyta.
Buvo neįtikėtina ant popierinės varnėno patalynės pamatyti du žiedus, tačiau nespėjau aiktelti, kai jau abu žiedai atsirado ant varnėno kojų. Nepakako to, kai supratau, kad abu žiedai dingę, išnykę, lyg jų nebuvę, tačiau prie varnėno atsiradęs saldainis, kurį anuo, man jaunesniu laiku, pavaišinau Jėzų, kartu su motina iš paveikslo nužengusia žemiau, ant buto grindų.
Iš tikrųjų ar buvo taip?
Betgi „buvo ne buvo“ – ne svarbiausia: kur kas svarbiau suprasti, kaip didžiuliai nuotoliai laike surenkami į Žmogaus smegenis, nors nemanau, kad tik į Žmogaus smegenis. Labai akivaizdu, kad pats geriau neapsižiūrėjęs labai mielai gali ant krūtinės nešioti Pivašiūnų Marijos sūnaus Jėzaus Kristaus kryželį, o ant kurios rankos piršto – Poncijaus Piloto žiedą, kurio akyje raiškiausiai išsišvietusi vyno taurė.
____
* žinučių
Ïîäåëèòüñÿ1122019-10-18 17:34:26
23. Ar baugu?
Jūs klausiate,
kai nuodėmingas,
ar baugu,
kai reikia pasilikti su šventa?
Nesu iš tų,
kurie drąsa laimingi,
bet nebijojau būt su Marija.
Ir būdavę akimirkų,
kai užsimiršęs
ir dantimis pagrojęs,
panosėje vepėjau,
kad, o, Dieve, negerai,
kai senstame abu,
ir negerai, kad vis mažiau
ir tavimi tikiu.
Bažnyčių daug,
bet su tiesa ir jos nesugyvena.
Ilgai tylėjo Marija.
Paskui lengvai ranka
išlygino raukšlėtą kaktą:
– Nepaisyk kaip dangun, Pranuci,
kas kairėje, kas dešinėj
prie Visagalio sėdi.
Svarbu – TIKĖTI.
Ir atsitiko, kai vėl regiu, kaip atkakliai kartojasi anksčiau būti vaizdai. Kurį laiką vienas, kurį laiką kitas. Atrodytų, protinga pamąstyti, kokios priežastys juos verčia tai daryti, tačiau paveikslais išreikštos praėjusio laiko būties – daug. Sunku atsiminti. Tačiau yra kai kas ir ne taip. Jau nuo ano laiko, kai iš Dienoraščio atėjęs Vincas Kudirka tėvužio smuiku pagrojo muzikos, ji lig šiol netyla. Groja. Jau tąkart savijauta tokia, kad ant dešinės rankos delno vis užrašinėjau kaip ant popieriaus lakšto. Buvau panašus į emigrantą, nuvykusį į nepažįstamą šalį, kai svetimos kalbos kiekvieną žodį prireikia išmokti užrašus jį ant delno. Taip aš per užrašytą tekstą stengiausi pagal išgalę kuo tiksliau atsiminti per visą AŠ (Ašašai) nuvilnijusią savijautą.
Muzika netilo, nors ant Vinco Kudirkos kelių ramus ilsėjosi tėvužio smuikas su prigludusiu prie jo stryku. Iš kur šitiek muzikos, iš kur? Ar ne todėl atsimena ir dievai, apsigyvenę nemirtingumo eteryje. Ar ne todėl ir žmogaus gyvenimas taip atkakliai siekia ateiti į kitokią, į aukštesnę būtį?
Lėtai, baimindamasis staigiau sukrutėti, kėliau akis pažiūrėti į Vinco Kudirkos veidą, norėdamas susitikti su jo akimis ir patirti, ar jis girdi, ar žino tokias man neįprastas pajautas. Ir šit supratau, kad pirmiau reikia pačiam atsimerkti, tačiau vokai buvo sunkūs, lyg ant jų būtų pakabinti svarsčiai.
Suspėsiu. Svarbu žinoti, kad reikia atsimerkti, pagalvojau, ir smagu buvo paspėlioti, kad gal ir aš muzikai reikalingas, jeigu ji pasilieka būti netgi be smuiko.
Muzika nenutyla ir dabar, tačiau jeigu ją pagal savo pajautą reikėtų užrašyti, tai tekstas atrodytų maždaug taip:
Ji – lyg didelio miesto gyvenimas. Nebent kažkiek pasnūduriuoja, bet gyva, budi, gyvena net naktimis. Toks dalykas niukino ateiti į namus net nepaskambinus ar nepasibeldus į duris: taip eina ir eina pro jas jaunas – senas, iš toli ar arti, iš būto ir būsimų laikų ir neatrodo, kad taip negalėtų būti. Netgi pasitaiko kuomet ir pats jautiesi atėjęs iš nežinia kur ir tenka pasiteirauti – iš kur parėjęs, parkeliavęs, Pranuci? Savijauta nepastovi, bet joje išlieka poreikis: kalbėk, Marija, kalbėk, kad ir tylėdama, lyg neišėjusi su kūdikiu iš paveikslo. O savyje irgi, kad ir tylėdamas, bet giedi:
Maniau, kad pasiremsiu poilsiui
į Druskininkus su Čiurlioniu
ir ilgesiu eilėraštį rašysiu.
Tegu geriau psichu, ligoniu
mato mane žmonės
ir vis dėlto labai nenoriu,
kad atgal į rėmus grįžtumei, Marija..
Žinau, kad jie tušti tikrai nebus,
bet kaip jautru įkvėpti į krūtinę
pagoniškus laikus.
Kai gera, kai ramybė, kai taika,
kai akmenys nemėtomi į sielą.
įsišviečia kitoniškiau diena
ir būna, kad rožančius poteriaut nemoka, –
Norėjosi, kad būtų įsiminta taip, kaip kad išsilieka medyje įdeginti įrašai. Deja, ir pats jaučiu, kad taip nepavyko. Matyt, taip todėl, kad dieviški dalykai nepasiduoda apčiupinėjami, neleidžia iš pajautų juos perkelti į bet kokį fizinį peizažą. Nors pasiklausius enciklopedistų vėlgi suabejoji ar toks pamanymas išlaiko kritiką, nes juk ir pasakyta, ir parašyta taip aiškiai, kad nors fotografuok..
– Gal ir taip galima, bet paprasčiau negaišinant laiko pacituoti, – pasakė Citata ir savo darbą atliko nepriekaištingai:
„Jis (eteris) grynas, viršutinis oras, kuriuo kvėpuoja dievai, priešingas mirtingųjų kvėpuojamam orui. Jis yra pasaulio siela, iš kurios kyla visa gyvybė. “
– Lyg jau būtum kaip į balių atėjusi. Dar ne laikas, mieloji.
– Kodėl – kaip į balių? Ten, kur prisiminimai, Pranuci, ten ir aš. Suprantu, kad prie baliaus netgi reikalingesnė, kaip baliuje. Manykim, kad jo ruoša jau prasidėjusi. Tačiau ar reikia kažką dar manyti, kuomet jau ir pirmieji svečiai pakviesti.
– Tu apie Amneziją?
– Ir apie save. Tačiau suprantu, kad Pivašiūnų Švenčiausioji irgi anksčiau už mane. Karalius Mindaugas taip pat, – spurdėjo Citata, o galiausiai net pritūpusi: – O prapultie, betgi kiek nedaug mums laiko belikę. Skardenkim, triūbykim, dūduokim, šaukim, dzieduli, į visas keturias puses. Ne į balių, ne, kviesdami, o į talką jam paruošti. Nemanau, kad senoji gvardija pasiliktų kurčia, neišgirstanti. Tokiam reikalui neturėtų būti mirusių. Ne - tu - rė - tų!...
2019-10-14 03:36
Ïîäåëèòüñÿ1132019-10-18 17:40:34
Sugestyvus dienoraštis – 38
Visur skubri ir paslaugi Citata pati nenumanė, kad jai, užsiminus apie „senąją gvardiją“, pavyko labai jautriai ir labai laiku paniukinti subruzti mano pajautas, kas jos atidžiau pasižvalgytų, pasikapstytų po atmintį. Tai buvo didi paskata šoktelėti į atgalinį laiką, dar vis neišsitrynus iš smegenų įsitikinimui, kad tik einant atgaline kryptimi įmanoma suburti bent kiek kovingesnį bendražygių vienetą. Iki tol nedaug buvau galvojęs, kaip tai galėtų atrodyti, kad ir nedidelio, nors poros dešimčių žmonių formatas.
Sužiurau į varnėną Šnekutį. Jis ir tąkart užkeltas ant išrašyto popieriaus lapo. Tuokart man turbūt neįmanoma buvo suprasti, kad varnėnas su kiekviena laiko atkarpa man darosi vis gyvesnis, šiltesnis, vis labiau savesnis ir kad, kad... Norėjau pasakyti „ir kad per mudviejų gyvastį, per mudviejų širdis jau pradėjęs plaukti tas pats kraujas“. Štai jau pasirodė ir pirmi posmai, kurie parašyti panašiai kaip anksčiau su Vidiniu, parašyti padedant vienas kitam.
– Kūrybinis duetas, – pašviečiu akimis į varnėno akis ir išgirstu iš ten ko nelaukęs:
– Daug melo mūsų gyvenime. Labai daug jo. O kuomet pasirodo tiesa, kitoks pažinimas, kažkodėl puolamės įtarinėti, abejoti ir galop glaudžiame ir tiesą prie melo. Nesupyk, vežėjau, bet tai, kas jau parašyta apie „Dženę“ (karietą), netikėjau ir maniau, kad užsiėmęs fantazijomis. Maniau, kad gal nesuvoki, jog tai irgi sunkus daiktas. Sukramtyti jį o - cho - cho kaip nelengva, – paglostydama Kitkutį neskubiai kalbėjusi Ūla.
Betgi kaip tai? Iš kur? – nemoku suprasti.
Žvilgt dar giliau varnėnui į akis ir nors netikiu, bet regiu, kad vaizdas nesikeičia: glostydama Kitkutį, taip įsišnekėjusi Ūla. Ramiai, neskubėdama, pasamprotaudama...
– O, regisi, kiek nedaug reikia. Tik iš savos įeiti į kitą erdvę. Šitą jaučiu kaip dangaus, nors neprieštaraučiau išgirdusi ją įvardijant sielos arba net ir dvasios erdve.
– Judantits kinats, – smalsiai dairydamasis pratarė Kitkutis ir tokią – važiuojančios karietos – būseną priėmė natūraliai. Jam nei į galvą, kad „Dženė“ ketina pakeliauti neišėjusi iš paveikslo. To dar nežinau ir aš. Ir labai tikėtina, kad nei Ūla, nei Kitkutis, nei kartu su jais atėjęs istorikas Mundis net nenujaučia, kad aš, karietos vežėjas, atėjau į tokią ją, į tokią „Džene“ kuri man pirmą kartą.
– Judantits kinats, – dar tvirčiau savo pajautą reiškia Kitkutis. Tačiau kaip pasakyti man, kad tokia karietos pajauta ir man nežinoma, jeigu pats tuo netikiu, nes visą kitą – TAIP, žinau, kas kur karietoje padėta, nes padėta būtent taip, kaip prieš penkiolika ar ir net daugiau metų. Ė, greitas laikas! Tačiau kuomet surandi dalykus lyg jie būtų užkonservuoti, atrodo, kad ir laikas it iš marmuro ar granito iškaltas.
– Įdomu, kas ja pirmą kartą važiavo? kaip atrodęs jos ekipažas? – pasidomėjo istorikas., tačiau ir jis savo pajautų nenusipurtė. Jos buvo jam įtaigios. – Bent kol dar nevažiuojame, labiau panašu, kad į muziejaus eksponatą įėję, – tarė jis.
–Taip, Mundi, dar nevažiuojame, nes net ir vežėjas dar ne savo vietoje. O ar važiuosim? Irgi nemenkas klausimėlis. Ak, „Džene“, „Džene“ –, moteriškai gailiai ištariau karietos pavadinimą ir pajaučiau, kad išslydusi ašara slystelėjo veidu žemyn ir, įkritusi į raukšlės įgriovą, nuplaukė ja nukapsėti žemyn.
– Džiaugtis, vežėjau, reikia. Net jeigu karieta nevažiuoja. Turėti tokį eksponatą, kur galima ateiti, susikaupti, pamintyti juk irgi yra stebuklas. Štai kad ir aš. Jau tikrai, kad ne maža, o su kopėtėlėmis. Net nežinau, ką daryčiau jų netekusi. Tikrai neišmanau, kaip apsiverstų mano dienos.
O Kitkutis:
– Ar tu piktats tsiandien?
Šiandien? Ar aš piktas? Netgi, kiškeli, nežinau, kur tu tsiandien esi. Tačiau tikra, kad per dešimt metų nuo ano susitikimo suspėjai išaugti į tikrą vyrą, tikrą Kiškį. Ir dar žinau, kad vyksta stebuklas. Tačiau, o Trejybe (Viešpatie, Kitkuti ir Šnekuti), ar ne per daug jų?
Vis sakome,
kad laikas gydo.
Aš šitaip nemanau –
lig šiol dar negrįžtu, nudingęs į Paryžių,
lig šiol jo katedros gaisravietę žvalgau
iš pelenų labiau tikėdamas šventovės ateitim.
negu atgijusiomis jos statybom...
– Koks kliedesys galvoj, ar– ne?
Ligoninių tiek daug,
tačiau... Na, taip – tačiau
dar vis jų nepakanka
kaip ten, Paryžiuje, taip čia
kur Vilnius prie Neries...
Pats Dievas kvailiui duoda ugnį į rankas.
Laimingas, kad galiu
po pelenus šventovių ir dievų
pasikapstyti..
Iš jos, ugnies, ne vien tik pelenai,
iš jos ir plieną paimam durklui nukalti...
Bet tai ne viskas, kad galiu
vienu metu Paryžiuje ir Vilniuje pabūti.
Kikena, kaip pašėlusi
beprotnamyje įsprausta mintis:
Karalius grižo iš po durklo,
grįžo iš po žūties...
2019-10-18 08:19
Pranas
Čia lyg ir jubiliejinis, atsiminus ir nemažai nusirašius iš 2009 – 10 – 07 „Paveikslo karietoje“. Ačiū.
---------
O gal manote, kad sumanęs kažkaip Jus įžeisti, paniekinti? Nelaukit. Net ir nesapnavęs nieko panašaus. O štai pratęsti tokią savo „kūrybą“, dar norėčiau. Ir man kritikų vienetai ( o ir adminų) netrukdys. Tačiau jeigu Jums akis badau, tai taip ir sakykite. Jas reikia saugoti. Pagal save žinau...
2019-10-18 15:35
2019-10-18 14:42
klimbingupthewalls
Realieji asmenys nėra tiek realūs, kad pyktų. Nemanau, kad kūrinys vertas tik 1. Net jeigu ir nesupratau, kas tuo norėta pasakyti iš tiesų.
Erla
Manau, kad neetiška aprašinėti grožiniame kūrinyje realius asmenis, nurodant vardus. Ar tai neprieštarauja taisyklėms?
Jei istorinis kūrinys - nurodomi šaltiniai.
Jei dienoraštis - rašykit ką norit į stalčių.
1
Ïîäåëèòüñÿ1142019-10-22 12:33:47
Sugestyvus dienoraštis – 39
25. Kelionė tęsiasi
Susitikti žmogui su savimi visaip galima. Ir pasakant, ir parodant, ir netgi nupiešiant tokius jo susitikimus.
O nusifotografuojant?
Turbūt ir tai įmanoma. Tai bandau ir pats padaryt, bet sėkmė kažkodėl aplenkia. Todėl vis labiau darosi aktualu išgirsti kaip tai kitiems sekasi. Ir štai visai netikėtai paregiu, kad atsirado teisė liudyti, kad ir karietą („Dženę“) regiu, kaip iš kino paveikslėlių.
Klausiat, kur ir kaip tai atsitiko?
Ogi sužiurus į nušauto varnėno akis. Regiu, girdžiu kaip kas karietoje atrodę, kai jos atversto sieninio kalendoriaus lapelis žymėjo 2009 metus. Tikėti tuo neįmanoma. Netgi ir man. Todėl specialiai stengiuosi užsimerkti ir nematyti, kad tai buvo jubiliejinė data, būtent spalio septintoji. Tik žinojau, kad vyksta stebuklas, o sieloje šauksmas (ar tik ne mano paties?):
– O Trejybe (Viešpatie, Kitkuti ir Šnekuti), ar ne per daug stebuklų? Juk vyksta? Taip? – klausiau ir kartu stengiausi it magnetu pritrauktas akis atitraukti nuo varnėno Šnekučio akių. Skauda. Neįmanoma ne tik akių atitraukti, bet ir ausų kurtumas išnyko. Atmintis taip pat it pūstelėjus į blėstančių žarijų rusenimą. O karietos gyvenimas, persimetęs į nušauto varnėno akis, pasak Kitkio kaip „judantits kinats“ kinas. Regisi, net nereikia atsiminti, nes regiu ir girdžiu, ot, tarkim, kad ir Mundį su manimi. Pavaikštinėjęs, pasimankštinęs, lyg taip norėjęs geriau priimti (gal įsisavinti) naujos erdvės naujas įtaigas, jis taip:
– O ką, jeigu iš tikrųjų taptumei paveikslo, kad ir su karieta, nuosavybe?
– Štai kaip, Mundi! Tačiau apie tai negalvojau.
– O ar nevertėtų?
Žiūriu į varnėno akis ir matau save su pražiota burna, kurioje nei vieno garso, bet užtat tuokart prisiminiau ir lyg mąsčiau:
Kai atrodė, jog be „Dženės“ negalėčiau apsieiti, kad gyvenimas prarastų bet kokį skonį, būtent tuomet ji sudužo, išsilakstė į šipulius. Likau be nieko. Net be prisiminimų, nes likimas, atėmęs „Dženę“, padovanojo amneziją. Dabar suprantu, kad tai irgi buvo brangi dovana. Ilgą laiką nejaučiau karietos netekties. Net nežinojau, kad ji buvo. Ligi šiol dar atmintyje kažkas iš praeities atsigauna.
– Tai turbūt blogiausia, kas žmogų gali ištikti. Gyveni ir nežinai, kas buvo prieš valandą, dvi, tris, o juo labiau, kas vakar, – paaimanavo istorikas ir suvokiau, supratau, kas jis mane ir tylintį išgirdo.
– Patikėkit, ponas Mundi, šios baisios ligos nekeikiu. Gali būti, kad būtent ji mane išlaikė ant kojų ir nedavė širdžiai sielvartu uždusti ir sustoti. Ir va po dešimt metų vėl įeinu į karietą. Beje, tą pačią. Karietų, žinoma, gali būti daug, kaip jaunystėje panų, bet „Dženė“ buvo vienintelė. Šia prasme turėjau dvi mylimas – karietą ir žmoną. Vėliau likimas kišo po ranka ir kitas karietas. Aš ėmiau, tikėjau jomis, mylėjau jas, bet „Dženė“ vienintelė. Ir dabar jaučiuosi lyg antrą kartą įėjęs į tą pačią upę.
– Atsiprašau, bet manau, kad toks palyginimas nevykęs.
– Ponas Mundi, parūpinsiu paveikslų su karietomis ir paprašysiu, kad įeitume.
– Jų ir taip nemažai matęs, bet bandyti įeiti į nupieštą karietą... Ką jūs! ką jūs! Juokaujate?
– Nejau? Štai paveikslas su karieta ir mes į ją įėję. Ar manote, kad visi, net ir Kitkutis su Ūla prisivaišinome durnaropių ar narkotikų ir dabar plaukiojame smegenyse.
– O ne! Ne! Tikrai ne, – regiu kaip varnėno akyse mojuoja istorikas Mundis ir suvokiu, kad tai nedidelis, tačiau jubiliejinis dalykas – sukako 10 metų, kai „ Dženė“ išvyko keliauti paveikslo keliais, o tai reiškia, kad 10 kartų apkeliavusi aplink saulę. Smagu. Tačiau man asmeniškai kur kas svarbiau išmokti girdėti tokią kelionę, surankioti tokių kelionių peizažus, kuomet net nežinai kas, bet štai ima ir tiesiog ausyse užgieda. Galbūt tai mano Aukštoji Viltis, kuri dar vis neapgyventa, natūraliau neapčiuopta ir save apreiškia tik per pajautas, bet:
Ir vis dėlto suprasti moku,
graži šalie, valstybe, kontinente...
ir nesvarbu, kaip dar vadintume tave,
kuomet matuojiesi parametrais Žmogaus
vos ne nuo nulio (kad viskas apeita
ir tik sočiau numirti pasiliko)
lig begalybės (kai dievagojasi,
kad net savęs pažinti nesuspėjęs)
Bet stop! Svarbiausio dar nepasakau.
Kelionė tęsiasi,
pasaulį žvalgant per varnėną žuvusį,
pro jo neužmerktas akis...
2019-10-19 20:36
Ïîäåëèòüñÿ1152019-10-22 12:37:13
26. Kelionė tęsiasi II
Kai jėgų paliko nedaug ir atrodė, kad reikia padėti tašką, man dar pasisekė nepaklusti tokiam poreikiui; vietoje taško parašiau: Kelionė tęsiasi... O paskui ilgai žiūrėjau į užrašą ir buvo nelengva susivokti apie kokią kelionę kalbu. Net ir po to, kai suskaičiavau, kad užrašui prireikė keturiolika raidžių ir daugtaškio, smegenų malūnėlis dar nesiliovė malti. Dėliojau raides, klausydamasis malūnėlio, nepaisydamas kaip jos susidėlioja. Buvo reikalinga įsitikinti, kad tai ne kliedesys, kad ir į paveikslo karietą įeinama. Tik bėda, kad kažkodėl tai užmirštama, o atsiminus tenka šaukti ir rodyti kaip stebuklą. Betgi vienas kartas, anot žmonių patirties, nemeluoja. Ir man buvo didi dovana, kad nežinia kaip atsirado galimybė, atsiprašant, nepakėlus subinės nuo kėdės, išsinerti iš savęs, o atsiradus prie veidrodžio, nepamatyti jame savo paveikslo, savo abrozdėlio. Pasijautęs tokiu supranti, kiek daug mėšlo nešiota, kol nepatingėta išsimėžti savęs iki dugno. Ir šis supratimas toks paprastas, toks akivaizdus, kada darosi sarmata, jog taip tik dabar parodyta. Ir į mėšlą, ir jį durnių.
Na taip, neginčiju, kad reikšminga tai suprast, bet... bet kaip atrodo tai, kas pasiliko, kaip atrodo tas „kažkas“, kuris išsigrynijęs, persėda keliauti į paveikslo karietą, patampa būti jos keleiviu? Labai nesinori, kad žinojimas tik tuo užsibaigtu, nes iš tikrųjų labai paranku nieko doro nenuveikiant, per visas filosofijas pasamprotauti, kodėl taip vėlai, TIK DABAR prisišlieta prie tokio supratimo...
Supratimo? Betgi jo darnėra.
Ką sau sakyti, kai žinau
eiliniai nerikiuoja, kylančių į karą
likimais nežaidžia kaip kortomis
ir net savęs pasaugoti neprašo
oazė jų – išlikti savimi
netgi jei šaknys negiliai įaugę
ėdro! ėdro! – šaukiu, o atsikvėpęs
tegu taip atsitinka,
ę) egzekutorius neatsikąs duonelės mano...
sakmė, o ne sėkmė apglosto širdį
ir išgirstu: ji nepriklauso man.
aukšti kalnai, kuriuos pasaulis mato
savęsp šaly – jie aukštesni
ir kažkodėl nematomi, akli.
...
– O! smagu, kad ir daugtaškis nepasimeta, – nelauktai pasidžiaugiau vertikalėje po keturiolikos radžiu pamatęs tris taškelius. Atrodė, jautriau negu bažnyčiai patikėjau, jog dar bus leista supranti, kad jeigu ką galima parodyti kaip į stebuklą, tai pirmiausia reik paieškoti priežasties savyje, o tai irgi (ė - gė - gė!) kaip nepaprasta. Iki dugno išmėžtas Aš pasidaro lengvas kaip dangus ir nemažiau didelis. Taigi ir sakau, kad būnant tokiu, duokite man adatos skylutę ir aš ne tik pro ją praslysiu, bet ir pagyventi joje nesikratysiu. Netgi ne vienas. Kad ir su Suliko. Stebėtume, kaip akmenimis neršia vėgėlės ir nereikėtų vargintis aiškinant kas yra poezija. Vieną kitą akmenį ir pas save, į adatos skylutę, įridentum poetiškam pasisėdėjimui.
Užstoja tyla, bet tokią ją tegali jausti tik ausys. Sieloje neramu, galvoje irgi, nes norėjosi suprasti, žinoti, suvokti įvykio priežastį. Tačiau, matyt, nieko prasmingiau neįmanoma sumąstyti, kaip tik atsiminti mano kelionę pas arkangelą Mykolą ir nepaaiškinamus dalykus aiškinti jo angeliška galia. Ir vis dėlto, Dieve, esi.
Šį kartą arkangelo Mykolo paramos neprireikė. Iš atminties kaip iš tylos pirmas išniro Kitkutis.
– Mano Klimputelits geriautsiats patsaulyje. Tai ats, zinok, lapai, lapai rimtai.
– Ką čia dabar pliauški? Rimk, būk tikras vyras, – pasakė Ūla, bet nuo abiejų jų žodžių pasidarė šilčiau. Tada. Paveikslo karietoje. Tačiau ir dabar, atsimenant – ne kitaip. Ir dabar, kaip tada pamaniau, kad gerais žodžiais gal prasmingiau negu šventu vandeniu galima pašventinti ir karietą, ir žmogų, ir visa tai, ką bažnyčia kada nors šventino ar šventins. O Kitkiui kalbėjau.
– Aš irgi, zinok, lab☼i, lab☼i rimt☼i, Kitkuti.
2019-10-22 09:16
Ïîäåëèòüñÿ1162019-11-10 15:31:09
Pranas
Sugestyvus dienoraštis – 41
27. Kelionė tęsiasi III
– Aš irgi, zinok, lab☼i, lab☼i rimt☼i, Kitkuti, –
girdžiu ir matau save iš 2009 metų. Ten irgi ruduo, kaip ir čia. Ten irgi, kaip ir čia, Bobų vasara išėjusį į spalį. Ten irgi rudens darbai su jo paties ir žmonių gyvenimais, ten irgi daug to paties, kaip ir čia, net ir aš ten, bet ne toks, ne toks, kaip dabar čia... Iš čia žiūriu į būtą laiką, būtą save ir kartu jaučiu, suprantu, kad jis yra ne tik būtas, bet ir esamas. Čia ir dabar – niekas nedingsta, neišsibarsto po kažkur, viskas sukaupta savyje. Esi tu, esu aš kaip archyvai.
Nemanau, kad gebu įkalbėti
Esantį laiką nebūti naiviu,
Ultimatumai jam nepaveikūs.
Žegnoki bažnyčiomis,
Melskis ar ne – nepadės;
Iš visur jis sugrįžęs,
Ramiai komentuoja, kas buvę kadais –
Šiandien, ryt, visuomet
Kaip ir Dievas, labai panašu...
Ekvilibristika, tu – kur?
Sunkiai taikais išeit į areną
Ir cirko publikos katutėmis paploti
Gal ir supyksi, bet...
Yžiai nepradangina upės
Visąlaik tik į vandenis jos šliauždami
Ačiū, kad proto nereikia.
Save trejybe užkoduoti – ESU
Atrodo, ištirpsta krantai,
Reikėtų atgal į peizažą užkelti,
Chorais pragysti, paskambint varpais, bet...
Yra kaip kasdien savo laiką girdžiu:
Vaikeliai, būkit gražiai, vis gražiau ir gražiau...
Aš gi kol motina, kol jūsų mama
Sūnų ir dukrų iš lopšių neiškelsiu.
Reginys iš anų metų su paveikslo karieta įsišviečia dar geriau. Akinių nereikia. Ir klausos aparato ausyse taip pat nereikia. Mačiau ir girdėjau save taip jautriai, kad užsimiršęs tiesiau ranką paglostyti Kitkutį, tačiau – ne, rankos tokiam dalykui per trumpos pasiekti. Delnas nusileido beveik panosėje – ant dienoraščio netoli varnėno, o akys irgi lyg atitrūko nuo įmagnetintų jo akių, pro kurias matėsi kas dedasi paveikslo karietoje, atitolus nuo jos per visą dešimtmetį. Kaip tai reikėtų suvokti, tikrai nežinau, bet neduok, Dieve, tokį reikalą atstumti nuo savęs teisinantis, kad ir vėl su smegenimis kažkas ne taip.
„Ne taip“ būtų, jeigu jie uždraustų neleist priimti į galvą tokios realybės arba elgtųsi panašiai kaip pirmą kartą išgirdus joje įsikūrusias dvi papūgas – Nadeždą Konstantinovną ir Eženą Potjė. Jau jos įsigyveno, aš apsipratau, bet vis tiek būna smagu prisiminti jų šnektas, dažniau tik jų trupinius, kaip pavyzdžiui:
– Girdėjai? Karieta kaip karalių rūmai.
– Kur važiuoja?
– Dar niekur, bet reikia suprasti, kad važiuos:
Ir tiek atsiminus man pakakdavo, kad būtų gera. Dabar atsitinka taip, kad pajautos lyg atbuko, o praeities reikalai lyg svarbesni. Ar tik ne todėl, kad dėl anų reikalų gauti guzai jau užgydyti?
Dienoraštis nuo stalo pasilikau rankose ir net nejaučiu, kad jį laikau, o man protinga ir smagu atsiminti būtent taip, kad buvusio laiko tartum nėra. Ne iš nuotraukos, ne iš judančio kino, o iš gyvos realybės regiu būtus dalykus kaip iš esamo laiko, Matau iš jo kaip dalyvis, kaip reikšmingas potėpis paties paveikslo – vežėjas aš ten ir man svarbu, kad karietos keleiviai jaustųsi kuo geriau, be stokos dėmesio sau. Taip Ūla, tai Kitkutis, taip istorikas Mundis, kuris, regis, labiau už kitus parūpęs žinoti karietos praeitį.
– Klausėte, pone, kas pirmieji buvo šioje karietoje. Deja, man tai nepavyko sužinoti. Tiesiog nepasirūpinau, buvau užmiršęs ir nepaisiau, kad toks darbas reikalingas ir jį reikia bent daryti, nepaisant rezultatų. Net įtariu, kad tai viena priežasčių, kodėl taip ūmai ir nelauktai, taip kerštingai buvo sudaužta „Dženė“, o man padovanota amnezija. Gal taip, gal ne, bet logikos čia nestokojama. Netgi nepasirūpinau sužinoti, kas yra karietos meistras ar meistrai.
– Tu piktats tada puvai, taip?
– Ne, Kitkuti, ir tada nepiktas, bet išdidus ir todėl kvailas.
– Puvo durnų laivats, pet dapar jau kvaitsiukų karieta.
– Gal. Matysim, kaip kas bus, o kas buvo irgi neturėtų prapulti. Galbūt būtent todėl karieta ir persikėlė į paveikslą, kad tuo pačiu laiku gebėtų pakeliauti ir po ateitį, ir po praeitį, – girdžiu kaip paplepu tada ir suprantu dabar, kad tai ne joks plepalas. Net pagalvoju, kad gal kaip aš dabar laikau rankoje dienoraštį, taip Aukštoji Kilmė laiko savo rankoje Visatą.
Aukštoji Kilmė? O kodėl ne Dievas?
Manau, kad rodydamas į ją išvengiu nuodėmės be reikalo netarti Dievo vardo. Patikiu, kad Aukštajai Kilmei, nemenkiau kaip Dievui smagu pamatyti, kaip, visaip besikapstydamas po savo galimybes, paregiu neginčytiną dviejų reiškinių panašumą – paveikslo ir žodžio. Atsiranda paprastas suvokimas, kad visu ūgiu įeiti į paveikslo karietą nė kiek nepaprasčiau kaip visų ūgiu ateitį į dienoraštį, į žodžio karietą.
Ïîäåëèòüñÿ1172019-11-10 15:34:24
Sugestyvus dienoraštis – 42
28. Bėk, žirge, dar bėk
Pamaniau, kad gal reikia pasižymėti galvoje užklydusią mintį: turiu tiek, kiek žinau, kad nieko neturiu arbą turiu viską.
Nesinorėjo tikėti, kad ji šiaip sau užklydusi į smegenis. Tai ne naujiena ir panašių užrašų, saugojant atmintį – taigi, ir save – nuo Amnezijos, susikaupė nemenkai. Apsauga ne kokia, bet tai reiškė, kad dar judu, kruti ir, matyt, ne taip blogai – nedingsta viltis sunykti į nieką, dar vis pasitikiu savo jėgomis, tikiu veikla, kuri į smegenis ir rankas ateina ne kaip dievų malonė. Ir svarbu, kad kasdienybė ne tik nesikartoja; ji po panose mesteli tokių dalykų, kad ne sapnuoti pradedi, o galvoti, mąstyti, suprasti, kad pagaliau išnoko laikas, kuomet supranti, jog...
– jog „turiu tiek, kiek žinau, kad nieko neturiu arba turiu viską“, – nelauktai į priekį užbėga Citata.
Atrodytų, galima buvo prie tokių jos invazijų priprasti, nes atsiminimų erdvėse ji pasimato iš toli, kai neapsieinama pabūti kartu. Tačiau, kaip ir dabar, tokios jos nelauki.
– Tu – ką, Citata? Mano mintis perkalbi?
–ؘTik nors nerodyk į mane kaip vagilę, Pranuci – įspėjo ji ir graudulingai: – Ak žmogeliai, žmogeliai, negerai be jūsų, bet ir su jumis ne pyragai. Nereikia, dzieduli, niekučiais užsiimti. Ar suvoki, kiek nemažai laiko reikėtų tau šitą mintį seilinti, čiulpti, kramsinti bedate burnike. Ir nieko doro, nieko. Tuščia ten.
– Tuščia? Tu taip manai?
Citata sužiuro į mane.
– Laukiu, – paragino. Tačiau ir aš nutilau. Kalbėti tyla į tylą buvo kur kas lengviau. Dar užrašant mintį ant popieriaus pajaučiau, kad galvoje kažkas kliūva, tačiau tai netrukdė suprasti, kad kelionė tęsiasi, tačiau mano kaip vežėjo padėtis, darosi keblesnė – pajautos perauga ankstesnes, kai vis aiškiau pradedu jausti, kad ne tik aš vežu, bet ir mane veža, dar vis maloniai pasiteiraujant, kuo norėčiau būti – ar vis dar karaliumi, a? Lyg kada nors būčiau kratęsis tokios dalios.
– Sakau gi, kalbėk. Laukiu. – vėl paragino Citata.
– Betgi kalbu. Ir labai nuoširdžiai. Negi negirdi? au.
– Nepražiota burna? – nusišvietė šypsenėle Citata ir patikinusi, kad gal taip tik su Dievus galima susikalbėti, priminė, kad svarbesnių dalykų už baliaus ruošą man dabar jau neturėtų būti.
– Neturėtų, bet... bet ir jie yra. Kad ir dabar. Jie yra, o aš pasakyti nemoku ir todėl priverstas patylėti.
Dar vis nežinojau, kad esu neblogai pramokęs paveikslų kalbos. Turbūt netgi geriau už lietuvių, nes anoji ar tik nepatapusi pagrindine. Žvilgt į varnėną, žvilgt į dienoraštį. Gera būtų, kad čia pat ir paveikslo karieta. Visas kinkinys, taigi ir Ygaga.
B Bėk, žirge, dar bėk.
E Esame tylūs, panūdę išgirsti geriau.
T Te, žirge, gyvenimas mano
T tau būna maža dovana
U už tarnybą, už mokslus
O obliuoti save lig skiedros paskutinės,
M mauzoliejus užkelti – taip pat ant skiedros.
E Epilogo nereik,
T taško, pabaigai liudyti, irgi – nebe.
K Kad ir kas atsitiktų – nemirsim
U už tą vieną gyvensim, kuris mirė už mus.
O Oje, kaip nelengva įeiti į Kristų,
M malant viską, net mirtį – į nieką.
A Amžinas atilsi (su dievu ar be jo),
N niekuomet neburnok, kad išnykti galėtum.
B Burkuoja balandis po gerklę,
Ū ūžauja protas, pranokdamas vėją ir girią,
T tylūs esame, žirge,
I ir vargiai galėtume būti tyliau.
..
K Karaliumi būti lig šiol nevėlu.
A Atsargiai šitą mintį dar vis pakilnoju.
R Raganos pasakų, šluotas apžergę,
A atšuoliuoja per aukštą padangę
L lenktyn! lenktyn! –
I it sumaniusios tiesą aplenkti.
U Užaugom lig soties ir sau, ir kitiems
M malkomis, žirge, kūrendami krosnis
I ir pelenais pasi-T-ręšdami
?
Nežinau, kas kaip atrodo aplink, kas kaip triukšmauja ir ar triukšmauja. Žiūriu į ką tik parašytą ir galvoje dar neatvėsusį tekstą ir smalsiai rūpi sužinoti: apie ką aš čia? O gal ne aš? Ir jaučiu, kaip iš teksto vis arčiau ir arčiau pasigirsta Ygaga. Seniai, oi seniai, žirge, su tavimi taip arti susiėję. Ir vis dėto: apie ką aš čia? O gal ne aš?
– Paveikslų kalbą tu puikiai išmokęs, dzieduli. Net pavydu. Tačiau išversti kūrinį į lietuvių kalbą turbūt ne taip paprastą. Bent taip suvokiu. Galbūt atsiras pilietis, kuris sugebės įtaigiau tau pasakyti, kad vertėjas iš tavęs ne koks.
–Tai kad aš...
– Palauk, palauk. Aš irgi ilgai ir kantriai tylėjau, kol supratau, kad paveikslų kalba užgožė tavo gimtąją. Visą poeziją pirmiausiai išgirsti per ją, o tik vėliau prisitaikai ją perrašyti, t. y. išverti į lietuvių kalbą. Ir ką girdim? Ogi tai, ką pats pripažįsti, būtent kad negali savęs atpažinti: Ir vis dėto: apie ką aš čia? O gal ne aš?
– Tai, ką čia girdžiu, pirmą kartą girdžiu. Ir apie paveikslų kalbą tik dabar, – įtikinėjau save, nes atrodė, kad būtent tai dabar svarbiausia, – Tačiau kad ji, paveikslų kalba yra, neleisk, Dieve, net suabejoti. Taip, taip, ji yra, bet kaip ji mano išmokta, jeigu iš tikrųjų išmokta, tikrai nežinau. Regis, į jokią emigracija nebuvau išėjęs. Jeigu kiek toliau nosį kyšt, tuoj vėl atgal pas šilinius arba su visais šiliniais kad ir ant pieštuko smaigalio sutelpu.
–Ten, ant pieštuko smaigalio, daugiausia tavęs ir surandu. Netyčia užkliuvau, bet, matyt, irgi neatsitiktinai, – pasakė Citata ir, paėmusi nuo stalo nušautą varnėną, irgi tartum užsimiršusi, kad netgi nesupranti, ar ji kalba pražiodama burną.
– Pavargai. Labai suprantu tave, Šnekuti, bet kažkas vyksta, ko ir aš nesuprantu. Per daug suprasti netgi nenoru. Pradžiai užtektų sužinoti iš kur atsiradęs sumanymas įeiti į šį dienoraštį.
2019-11-05 07:23
Ïîäåëèòüñÿ1182019-11-10 15:35:39
29. Kas dar galėjęs žirgą taip aukštai balnoti
Nagi būna, kad ir išmintingi žmonės niekų papaisto. Užsiliko ir mažytis epizodas iš mano pašnekesių su Citata, būtent tas, kai jai labiau parūpo sužinoti iš kur ir kaip atsiradęs sumanymas „visu ūgiu“ ateiti į dienoraštį. Pamaniau, kas jos pasiteiravimas labiau dėl nieko arba bent manant, kad taip pasirodžius žmogus pilnesnis atrodo ir sau, ir kitiems. Kažkuo jam reikalingu, svarbiu užimtas. Mačiau, kad moteris atsargiai ima nušautą varnėną ir elgiasi lyg abejodama, ar dėl to nebus kažkaip papeikta. Man pačiam nė karto nepasitaikė, kad paimčiau jį kaip lavoną, kaip negyvėlį. Jis man nebūdavo toks, tačiau atsiradusi savijauta nepaklusdavo, kad į ją galėčiau parodyti žodžiu, tačiau visuomet buvo tikra, kad joje atsiranda labai daug ir labai sunkaus darbo, dažnai visą laiką praleidžiant nepratarus žodžio. Tačiau toks laikas irgi be žinių, ne be susikalbėjimų.
Štai tokią sieloje (gal dvasioje?) atsirandančią egzistenciją ir bandau įvardinti kaip paveikslų kalbą. Jie, paveikslai, visokie, bet visuomet judrūs kaip ir ji, kalba. Kažin, kiek laiko praėjo, kai ją išmokome įrašyti? Kažin, kiek laiko praeis, kaip išmoksime įrašyti ir paveikslų kalbą, kuri migloja taip, kad nežinai kaip: iš savęs – į tave ir visur, ir atmigloja atgal iš nežinia kur. Tačiau – ne, dar anksti apie ją kalbėti bent kiek konkrečiau, betgi tai nereiškia, kad tokiems dalykams abejingas. Ir man įdomu, ką apie tai galėtų pasakyti Citata. Jau laikas ir ją būtų pavadinti bobule – seniai ją atsimenu. tačiau jos išvaizdos peizažas nenusiteikęs tokioms „apkalboms“ pasiduoti – šviesios akys, greitos kojos, judrios rankos, o atmintis tokia, kad, regisi, paimta iš visų žmogaus būties epochų, bet reikalinga, kad gyvenamas laikas būtų prasmingesnis. Regiu, kad sukluso, paėmusi į rankas varnėną. Ji girdi Šnekutį, kažką mato. Ar kuriuo momentui nepasakys, kad, girdi, atsiprašau, gal snustelėjusi buvau?
– Tikiuosi ten ne tuščia.
– Daug ką matau, bet – ką? Ir jaučiu taip, kad irgi nepasakysi, o ką būtent, – pasakė Citata, atidžiau įsižiūrėdama į varnėno atmerktas akis.– Gilu, gilu. Turbūt ir dangus toks gilus nebūna.
– Semk, kas bepakliūtų
– Lengva pasakyti – semk! O kaip tai padaryti?
– Ir vis tik...
Buvau patyręs ir žinojau, kaip sunku, įsižiūrėjus į varnėno akis, savąsias atitraukti nuo jų, tačiau tai nebuvo būtina manyti, kad šitaip atsitiko ir su Citata. Mudviejų vidujiniai santykiai su Šnekučiu buvo labai skirtingi. Ir ne tik Citata, bet ir niekas taip negalėjęs sukurti bent apytikriai panašiems santykiams reikalingą priežastį. Žinom, kad negalimą antrą kartą įeiti į tą pačią upę, bet turbūt ne kitaip ir su bandymu nušauti tą patį varnėną dar kartą. Citata neskubėjo atitraukti savo akių, o man labai pasinorėjo, kad ir jį išgirstų varnėno pamėgtą ir kažkodėl dažnai lyg šiaip sau pasakomą frazę:
[i]Turiu tiek, kiek žinau, kad nieko neturiu arba turiu viską.
Tai, žinoma, vertimas iš paveikslų kalbos ir todėl niekam negalėčiau papriekaištauti. jeigu kas tą patį paveikslų kalbos žiupsnelį išgirstų kitaip. Būtent dėl panašų darbų Citata jau anksčiau mane papeikusi, kad, girdi, „nereikia, dzieduli, niekučiais užsiimti. Ar suvoki, kiek nemažai laiko reikėtų tau šitą mintį seilinti, čiulpti, kramsinti bedate burnike. Ir nieko doro, nieko. Tuščia ten“ Neabejoju ir tada ir vėliau, kad Citatai nemenkai teisi. O aš? Negi toks glušas?
Senatvė jau pasiekė tokį laipsnį tikrumos, kad daug kam nelemta tokios brandos sulaukti. Reikmė „visu ūgiu“ įeiti į kalendorių darosi nemenkiau akivaizdi kaip prie mirusiojo uždegti žvakę.
Žvakės prie varnėno nedeginau. Ir poterių specialiai nekalbėjau. Tačiau gi dievybės ir yra tam. kad pilnatis žmoguje neišnyktų. Vietoje žvakės, net apie tai nepagalvojęs, pradėjau „kūrenti“ akrostichą.
Lig šiol tik pasilikdamas su savimi ir varnėnu, tačiau dabar pasitaikė proga pašviesti jo ugnele ir Citatai. Susikaupiau, kad nė vienas raumenėlis nevirptelėtų, o juolab lūpos.
T Tai tikra taip, kad pasakų nereikia sekti –
U užėjęs laikas, nuo Adomo ir Ievos,
R randais smurtautojų išdegintas lig kraujo
I ir, Dieve, nesupyk, tačiau net prakeikti
U užuojautų nelaukėm iš dangaus.
T Tikriau negailima mylėti nei mylėjom
I ir nuodėmės mums būdavo kaip turtas.
E Ekskursijoms nebuvo laiko.
K Kiekvienas, kad ir vienas – visuomet karys.
K Kas dar galėjęs žirgą taip aukštai balnoti
I ir nebijoti krist į pragarų gelmes?
E Ekspertai, gal pabaikite šaipytis iš manęs,
.K kuomet pasirinkimas tik: arba – arba.
Ž Žinojimo didesnio nereikėję
I ir patarimų irgi – ne!
N Nėra didesnės galios sielai suvaldyti:
A Aš čia karalius, viešpats šitoje būty,
U užgulęs kosmosą kaip kelnes .
– Viešpatie, betgi tu yra, – absoliučioje tyloje sudejavo Citata, įkitusį į stingulį. Žinojau, kad akrostichas užsidegė, tačiau pasitikėti juo negalima. Užgesta netgi žvakės ir netgi ne medinėse gūžtos, o prabangiose, išpuoštose bažnyčiose.
K Kažkas nerimsta dėl manęs, kad toks
A Ar tik ne tu, Dievuliau?
D Dar sykį atkakliai sakau:
N nuaugau link tavęs, tačiau
I išžiodyti šį reikalą man nepavyksta.
E Eskizų daug, net ir tokių,
K kai dar toli prieš pieną motinos esu,
O o įtikėti tuo pristingsta ryžto.
N Neprisileidžia būti prie Adomo
E eldijoje, išskobtoj iš bendro medžio,
T turėti motiną pirmo žmogaus ten – irgi NE!.
U Užtrukom, Dieve, darbuose prie molio
R rentgenoskopijai uždelsus atsirast anksčiau
I Ir ką, ir kaip šiandieną bekalbėtume –
U užtukom lašiniais, net širdžiai ankšta.
– O dangau! – vėl sudejavo Citata. – Varnėnas dingo.
– Nekalbėk niekų. Jis negali dingti. Jis tik gali prisikelti iš mirties.
– Tuomet jis prisikėlė.
– Prisikėlė? – nemokėjau patikėti. Aš irgi labai tikėjau, kad ateis ir jo prisikėlimo valanda. Labai tikėjau, bet ... akrostichas dar dega, kūrenasi..
A Aš suprantu, kad, Dieve,
R reketininku ir mane gali įtarti
B baisu manyti, kad palikčiau be tavęs
A atėjusio iš ten, kur ir pradžios nėra
T Turėti viską arba nieko
U užtenka tiek, kad būčiau ar nebūčiau su tavi m.
R Ramus atrodo naktyje Visatos miegas
I ir kas galėtų pamanyti, kad
U už ateitį ir jis kraujuoja žaizdomis..
V Vaikėzo išmintim nepatikėkit,
I išgirdę, kad valdovas aš
S su karūna žvaigždėta virš galvos,
K kai šitiek daug žvaigždžių Dievu kūrenasi.
Ą Ąsa ąsočio irgi molį moliu kelia...
– Mes sapnuojam? Abu? – parūpo pasitikrinti Citatai, tačiau ir pati ji tokiu sapnu nepatikėjusi. Ūmai sukrutusi, abiejų rankų delnais kaip lizdu iškėlė varnėną ir buvo jai smagu žinoti, kad nėra ir būti negali puikesnės karūnos, kaip giedantis paukštis viršum žmogaus galvos.
Ïîäåëèòüñÿ1192019-11-14 10:51:49
[bbcode]
Pranas
Pranas
Aš tikiu. Tačiau kam bereik tokie pasižadėjimai? Įsivaizduok tik, kad išgirsti žinią, jog štai aš, Pranas, už kūrybą „Rašyk`e įvertintas Lenino, o gal Nobelio premija ir todėl kaip laureatas asmeniškai kviečiu tave i tokį paties Dievo sukurtą renginį. Beje, aš neneigiu, kad taip iš tikrųjų negalėtų būti. Tai negi atsisakysi pamaloninti mane savo man mielu pasirodymu. Baik! Netikiu. Juolab žinant Tau, kad ir aš po Šiaurę pasitrankęs.
2019-11-14 15:05
Pranas
Pranas
Maniau, kad tikrai sumaniusi išsitrinti, bet pasirodo, kad sumaniusi pasilepinti kitų dėmesiu. Nesigailiu, kad tą dėmesį parodžiau. Sėkmės
2019-11-14 10:46
Pranas
Pranas
Taip, taip, yra ten pakvietusių, bet aš užsidaręs, nes jau nesugebu būti aktyvesnis, paslankesnis.. Einu, ieškosiu...
2019-11-13 17:43
Pranas
Pranas
Tai gal kur kitur tave galima surasti?
2019-11-13 17:35
Pranas
Pranas
Norėtųsi, kad bent tai, kas čia yra, kad netrintum.
2019-11-13 17:31
Pranas
Pranas
Kad svetainė tolsta, tai ne naujiena. Ji daug kam nutolusi. Svarbu, kad pati būtum. Kad ir su Šiaure. Ji tave globoja, augina gerą poetą. Tačiau ne tik poetę. Būk laiminga, kur bebūtum. Net jeigu ir skaudanti.
-----------------------
trinama visiems laikams
trinama visiems laikams
nueikit į FB, esu pakvietusi Jus.
2019-11-13 17:36
trinama visiems laikams
trinama visiems laikams
trinu viską ir visiems laikams.
2019-11-13 17:33
trinama visiems laikams
trinama visiems laikams
apart šios svetainės kitų skausmų ir neturėjau, realybėj labai mielai su visais bendrauju ir man visai gerai sekasi.
2019-11-13 17:20
trinama visiems laikams
trinama visiems laikams
nenoriu jų susigloboti, galima pasidalinti, kad ir ums šviestų koks angeliukas. Bet kokiu atveju, manęs jau čia beveik nebėra, tolsta ši svetainė, jau nebeatrašykit, aš jau kitur
2019-11-13 13:50
trinama visiems laikams
trinama visiems laikams
aš ir esu labai stipri. Šią savaitę dukart palietė angelas sargas. Sužinojau labai puikią visų aplinkinių nuomonę apie save bei šiandien, - kad turiu nepaprastai geram stovyje širdį (mediciniškai). Dabar galiu eiti sau gatve ir švilpauti, kad man nieko nėra
2019-11-13 12:36
Žinutės
trinama visiems laikams
trinama visiems laikams
dėl tikėjimo, žmonės su tokia patirtimi kaip Jūsų paprastai mato tą švytėjimą, kuris yra mano viduje. Jis susideda iš pernelyg rimto, nesumeluoto požiūrio į pasaulį. Tą matė ir mūsų aptartas a.a. akademikas. Jis man palikęs daug atminties.
2019-11-14 16:00
trinama visiems laikams
trinama visiems laikams
į renginukus galiu atvykti jei laisva, ir jei savaitgalyje, tikrai mielai, visada smagu pabendrauti su kuriančiais žmonėm o dėl sampratos, aš mąstau kaip Garpas - savotiškai. kaip pasaulis pagal Garpą.
2019-11-14 15:46
trinama visiems laikams
trinama visiems laikams
jau labai nebedaug liko
2019-11-14 13:42
Ïîäåëèòüñÿ1202019-11-25 17:47:52
Liucijau, kur tu?
Būna, kai pradedant sumanymą, atrodo, jog jis toks aiškus lyg Dievo pakuždėtas, bet po dienos kitos pamatai, kad, deja, Dievo ten su žvake nesurasi. Panašiai atsitiko ir man, todėl anądien Mariui rašiau:
„Labas, mielas žmogau.
Norėčiau, jog ištrintumei mano paskutinį kūrinį. Suvokiu, kad šios serijos kūrinius dar reikia gerokai pašlifuoti, kadangi sumanęs juos sudėti į antrą savo knygelę. Bet nelabai tą daryti skubu, kadangi atsirado mintis \"pavažinėti \" Radijo karietos keliais. Taip kadaise vadinosi (Radijo karieta) radijo laida, o jos sumanytoju ir vežėju buvau aš. Man dabar šis darbas lyg ir smagesnis, negu taisinėti jau beveik parašytą \"Negražią pelėdą\".
Atsiprašau, kad trukdau.
O pasirodžius karietai, drąsiai sėskite ir važiuosime kartu. Ispanijai ir ispanėms tave gerbti ir mylėti tai netrukdys.
Būk drūtas!“
Marius įvykdė mano prašymą ir net pagyrė, girdi, „malonu girdėti, kad dirbate prie savo tekstų, tobulinate“.
Ech, Mariau, Mariau! Ką tau pasakyti?
Prieš kurį laiką, matyt, kažkur netoli apylinkėje atsirado dvi papūgėlės, kurios neretai pasidairo ir po mano kiemą. Ir štai išgirdau:
- Girdėjai? Radijo karieta, kaip karalių rūmai...
- Kur važiuoja?
- Dar niekur. Bet reikia suprasti, kad važiuos.
- Sunku patikėti, kad važiuos, jeigu jos vežėjas... Betgi pati matai, kaip jis atrodo. Pavojinga važiuoti ir jam, ir tiems, kas įsidrąsintų važiuoti kartu su juo.
Atsidusau.
Kai pragyventa tiek dešimtmečių, kad juos skaičiuojant jau užlenktas ir dešiniosios rankos smilius, supranti, kad šalia jo esantį didįjį pirštą vargu ar pasiseks užlenkti. Vilties labai nedaug, bet, žinoma, be jos neįmanoma ir dabar, jau prieš kelis metus pradėjęs aštuntą dešimtmetį, neretai pagalvoju, kad ne sarmata būtų, jeigu ir jį įveikčiau. Ir, beje, ne bet kaip - bent jau ne mirksėdamas savyje ir nesibaimindamas, kad tai, kas man gražu ir gera, kitiems taip neatrodo.
Nelabai įsivaizduoju, kad aštuntą dešimtmetį galėčiau praleisti prasmingiau, kaip pasilikdamas naivus ir bandydamas pranokti tą save, kuriuo pasaulyje esu nuo 1939 metų sausio 29 dienos.
Neblogai suprantu, kad dabarties žmonių pasaulyje man pagalbininkų neatsiras, bet jeigu nėra padėties be išeities, tai manau, kad man neblogai pravers būtent tos dvi papūgėlės. Tai pirmiausia todėl, kad pats nuo savęs neužsnūsčiau, antra vertus, klausydamasis jų kažkaip lengviau, net aiškiau ir guviau prisimenu būtus dalykus. Taigi, ne tik Radijo karietą.
Ir dabar man jau rūpi ištarti Liucijaus Vanago vardą.
- Liucijau, kur tu?
Tyla užspiegė ausis ir aš pirmą kartą po beveik dvidešimties metu taip gyvai atsiminiau ši judrų guvų žmogų, tuomet dirbusi „Kalba Vilnius“ savaitraštyje.
- Liucijau, kur tu?
Net, regis, nesuvokta, kaip greitai išsibarstė draugai, pažįstami ir jau dažnai nebežinau nei kur jie ir kur jų reikėtų ieškoti. Vis dažniau nusileidžia mintis su žvake rankoje lyg norint taip apšvisti kelią į Anapilį.
Nelengva buvo surasti „Kalba Vilniaus“ savaitraštį, bet jį suradus, tas, prieš dvidešimt metų būtas laikas, lyg priartėjo. Iš ten pasigirdo Liucijus Vanagas, skaitantis į redakciją atsiųstą laišką.
“Dažnai klausomės radijo laidų užsienio lietuviams. Jeigu dieną nespėjame išgirsti žinių, tai minėtų laidų metu sužinome svarbiausius įvykius, kurie neretai ir plačiau pakomentuojami. Per radiją girdime keleto žurnalistų balsus, bet labiausiai laukiame dzūkiškų Prano Karlono žodžių. Jis beveik visada mums prisistato taip paprastai: „Čia Pranas Karlonas“. Tikrai nuoširdūs to žurnalisto pasakojimai apie bendravimą tiek su paprastais kaimo žmonėmis, tiek su valstybės vyrais. Gerbiama redakcija, ar negalėtumėte nors truputį papasakoti apie šį žurnalistą. Žinokite, jog domimės ne tik laidomis, bet ir tais žmonėmis, kurie jas rengia, kurių (ypač radijo), mes niekada nematome.“-savo laiške mums rašo šilutiškių Liepių šeima . Tad tenkiname jų prašymą, kalbamės su Lietuvos radijo laidų užsienio lietuviams redaktoriumi Pranu Karlonu.“
- Ak, Liucijau, kaip man dabar norėtųsi paduoti tau ranką, apkabinti pečius, patapšnoti, bet va - net nežinau kur esi ir net... gyvas ar ne. Bet va ši, pastaroji aplinkybė, mane ryžtingai stumteli sugrįžti atgal ir prisiglausti prie tuose metuose sutiktų žmonių.
- Ką? - sučiauškė papūgėlė: - Ak, kaip neįdomu!
- Nekalbėk už visus, - atsišaukė kita.
- Nemokyk, ką man daryti- nedaryti. Laisvos gi, ne zoologijos sode ir ne prie medžio šakos pririštos.
- Dziedulis irgi ne zoologijos sode. Irgi laisvas.
- Tu jį dzieduliu vadini?
- Kaip visi.
- Betgi ir Pranucis gerai. Kiti girdėjau dar Pelėda pašaukia. Irgi atsiliepia.
- Tikriausiai už Vidinįm draugą. Vadina jį ištikimuoju.
- Ak, kaip norėčiau, kad ir mudvi viena apie kitą sakytume: ištikimos. Net ir tuomet, kai bandysime užlenkti tą dešiniosios rankos didįjį pirštą.
- Būkime papūgomis, bet tik ne kvailėmis. Užlenkei ir kitos išeities nėra, kaip tik pradėti devintą dešimtmetį.
- O ką? Jeigu patinka...
Pelėda
2011-06-12 12:59:23
Vartotojas (-a): Laũmele
Sukurta:2011-06-12 23:15:10
) .... su didžiuliu malonumu perskaičiau...ačiū...jau pradeda taip įsigerti Jūsų rašymai, kad nejučiom mėgdžiot pradedu (gal nesupyksit).
Sukurta:2011-06-12 13:44:07
neskubėk su tais pirštais -
malonu kas kart išgirsti,-
ir mes nestovime vietoje,
vejamės , o tas dešimtmetis kaip viena diena
Prieš degant ant laužo. Dedikuoju riteriui Pranui
Platus vieškelis – kelias namo. O kur namai? Kur tie namai, kurie statyti kovų lauke atilsio valandėlėmis ir slepiami tolimoje širdies kertėje? Kur tie namai, kur svajota sėti, pjauti, žiemos vakarais rymoti prie lango su knyga ar rankraščiu į kurį guls kruvini mūšiai, narsūs žygdarbiai, meilės nuotykiai, kai krosnyje spragsės degančios malkos?
Riteris Pranas sustoja prie upelio nakvynei. Ne naujiena permiegoti po atviru dangumi. Nemėgo jis smuklių, užeigų su jų šurmuliu, klegesiu. Nubalnojo savo ištikimąjį žirgą Marcinkonį; pavadino taip savo gimtojo kaimo garbei. Numetė ant žemės kelionės maišą. Skambiai žvangtelėjo dosnus karalienės Luizos apdovanojimas už ilgą, ištikimą tarnystę sostui. Atliepė aidu iš tolimos praeities prisiminimas – karalienė Luiza įšventina jį į riterius; tuo pačiu buvo suteiktas bajoro titulas ir skirta valda Sakmiškėse. Kada tai buvo? Riteris Pranas, susisupęs į gūnią, padėjęs žilą galvą ant maišo su apdovanojimu, skaičiavo metus. Niekaip negalėjo užmigti, tarsi, širdis ko tai ilgėjos, ko tai liūdėjo. Suskaičiavo kiek dienų kelio iki Sakmiškių – penkios arba šešios.
Riteris Pranas vaikščiojo po valdas, apžiūrinėjo užleistą dvarą. Širdis rimo atpažindama namus. Įdėjus darbo, dvaras taps puikia vieta gyventi. Valdose žemė derlinga – čia galima auginti duoną. Ilgai netruko, kol Pranas čia suleido šaknis – dvaras suklestėjo, o jis tapo didžiai gerbiamu miestelėnu.
Kaip ir kiekvieną turgadienio rytą, Pranas išskubėjo į turgelį. Jis jau pats nebežinojo, ko eina kaskart – ar apsipirkti, ar pasižvalgyti, ar... Nenorėjo net sau prisipažinti, kad eina tikėdamasis sutikti juodbruvą gražuolę. Mintyse ją vadino Suliko. Jam atrodė, kad ji iš Kaukazo kalnuose girdėtos dainos:
Saulė tyliai leidžias kalnuos,
Taip aplinkui tuščia, nyku.
Ieškau ieškau jos tik vienos –
Ieškau ieškau ir nerandu.
Jūros bangos dūžta krante,
Skamba žodžiai meilės dainos...
Kurgi tu esi? Kur dingai?
Kurgi tu, mana Suliko?
Tavo akys – žvaigždės danguj,
Tavo lūpos – šaltinio vanduo.
Aš vis tiek surasiu tave,
O, brangiausioji Suliko!
Pranas tapo širdies riteriu ne vienos damos godose, o ir pats ne vieną jų mylėjo aistringai, karštai, bet dabar viskas buvo kitaip. Dabar jis nedrįso prieiti ir užkariauti savosios Suliko širdies. Stebėdavo ją iš tolo, visu kūnu nuvilnydavo kalnų dainos melodija, bet net mintyse nedrįso jos pagrobti ir, užsodinus ant savo juodbėro žirgo, nusinešti aukštyn, tolyn į kalnus prie Tertero upės. Štai ir dabar žiūrėjo kaip ji šalia kepėjos Šarlotės stalelio, dėdamasi į kelioninį krepšį bandeles, kažką pasakoja, o Šarlotė ir aplinkiniai prekeiviai leipsta juokais. Paskui gražuolė baukščiai apsidairė ir, iš savo krepšio ištraukusi ryšulėlį, skubiai pakišo jį po prekystaliu. Pranas žinojo, kad gražuolė iš tolimosios pilaitės paslapčia perdavė savo knygą. Sakmiškėse skaityti jos knygas buvo griežtai uždrausta, bet to draudimo mažai kas paisė. Miestelėnai nekantriai laukdavo naujų romanų ir su dideliu malonumu juos skaitė. Knygas perduodavo iš rankų į rankas tam tikra eilės tvarka. Pirmoji buvo tarėjo žmona Šarlotė. Žinoma, apsukriosios kepėjos vyras to net neįtarė; o ir Šarlotė net nenutuokė, kad josios sutuoktinis paeiliui su burmistru mina takelį į tolimąją pilaitę, kur stypso prie uždarų vartelių arba ilgesingai žvilgčioja į bokštelį su spingsule lange. Didžiai gerbiamas miestelėnas Pranas šyptelėjo pagalvojęs apie paslaptis tarėjo šeimoje. Jis net nespėjo susizgribti, o žavingoji uždraustų knygų autorė jau visai čia pat pirkosi strėles zuikių medžioklei. Lankininkas atsisakė užmokesčio. Gražuolė pasisuko kartu su vėju, jos ilgi palaidi, kvepiantys rozmarinais plaukai slystelėjo Prano veidu, regis, sielos stygas užkabino – skambtelėjo, skaustelėjo. Svaigus rozmarinų aromatas smelkėsi į smegenis. Prisiminė mūšį, kuriame kvepėjo rozmarinais ir krauju. Ji nusišypsojo, susuko plaukus į kuodą, užsimetė apsiausto kapišoną ir nuskubėjo link turgelio tvoros, kur buvo pririšusi savo kumelę. Vikriai užšoko ant eikliosios obuolmušės, atsigręžusi pamojavo turgelio prekeiviams, o gal miestelėnui Pranui ir pasileido zovada į tolimąją pilaitę. Visą kelią ji girdėjo keistą, įstabiai gražią melodiją. Tyrai mylinti riterio širdis dainavo „Suliko“.