2. Sunku supaisyti, kokia muzika laukia 
Dienoraštį truputį pavartęs, pasklaidęs, tačiau nieko nepaskaitęs, stumtelėjau jį toliau nuo savęs. Paprastai tuomet ir Lucilijus pasitraukia, palikdamas mane vieną, tačiau vienišu nesijaučiau. Dvasios pajautose kažkas atsirasdavo, kad galėjau rodyti į save ir kalbėti, kad būtent ne ką kitą, o mane kažkada sutikęs Demokritas. Buvau vienas, bet jam atstoju visą tautą. Tikrovėje nei pats Demokritas, nei toks jo suvokimas man nebuvo žinomi ir tik dabar, labai neseniai, padedant Lucilijui, pirmą kartą išgirdau ir suklusau, suvokdamas, kad netgi toks nežinojimas man irgi yra laimingas atradimas: man visą laiką rūpėjęs žmogaus AŠ, nelauktai sujudo, sukruto neįprasta būtimi, neįprastu pasauliu. Jau nereikia save įtikinėti, abejojant pajautomis: tiesiog žinau, kad iš jų pereinu į tikėjimą ir netgi žinojimą. Daug kartų skaityti ir daug kam nesuprasti eilėraščiai pasidarė dar labiau prasmingi. Ir ypatingiau tie, kurie nusitaikę į žmogaus esatį. Tokio jo nei ant svarstyklių užkelsi, nei į švarką įvilksi ar kepure uždėsi.
– Dzieduli, tu šiandien ne pirmas prie dienoraščio. Tačiau noriu paprašyti, kad apie viešnią neklausinėtum, nes ji prašė, kad – jeigu panorėsi – perskaityčiau eilėraštį ir, atvertęs pirmą, dienoraščio puslapi, palikčiau tave vieną.
– Vieną? Betgi tai neįmanoma. Ir tu, Lucilijau, tai žinai.
– Ji taip prašusi, o aš prižadėjau.
– Ko gero, mielas Lucilijau, ši kartą Bobų vasara užteka kartu su saule ir būtent spalio 4 dieną.
– Panašu. Ir būtų smagu, kad man leistumėte parskaityti eilėraštį,– atsiliepė Lucilijus, o dienoraštis lyg ir pats atsivertė į pirmą puslapį.
Padėjau smakrą ant sulenktos rankos delno: skaityk, Lucilijau. Šventė gi. Bobų vasara. Tiesa, neįprasta, betgi tai irgi vienas iš gražesnės šventės elementų.
Lucilijus neėmė į rankas dienoraščio, neėmė kitokio užrašo , o ir pats išliko lyg nejausdamas, kad pažadėtas ištesėti darbas dar neprasidėjęs. Neatrodė, kad žino, jog būdami po vieną, būdami tik sau, dvasinėje ertmėje atrodome labai ne taip. Sunku supaisyti, kokia tavęs muzika ir publika laukia, bet ji yra, ji laukia, ji girdės. Dabar reikėjo muzikos ir ji atsirado. O netrukus ir eilėraštis, kalbantis su Lucilijumi pašnabžda, bet juos girdi visa publika, o ir man nereikėję į ausis kištis klausos būgnus.
Jaučiu: proza neišbučiuos tikrovės.
Tingi, kad pasiėmusi į glėbį,
pagarbintu supratimu.
Antai, kalnai aukšti.
Juose dar vis dievai gyvena,
jei neveji jų iš širdies – šalin,
bet seniai ją, širdelę mažą,
į lazdą maino, nes, girdi,
širdis nepakelia tiek daug,
o štai lazda...
Pavaikšto žingsniais, pabaksnoja kelią,
gal manant net, kad bus lengviau numirt,
ir iš toli, žvaigždžių keliais, be atbudimo
ir be lazdos atgal namo sugrįžt.
Ant stalo popierius, gražiai pražilęs,
vis laukia taško ir negali jo sulaukt.
O mylinti šalele Ašašai,
kiek čia bebūsiu – būsiu tavo.
Lengvi dabar mano keliai
ir žingsniai it šešėliai
saulei slepiantis neužsibūna.
Ant stalo popierius gražiai
kaip baltas gulbinas į aketę įkritęs.
Atsimena kažką -
ar tik ne savo baltą gulbę?
Muzika ausyse dar nebuvo nutilusi, tačiau žinojau, kad Lucilijaus nėra, išėjo, ant stalo palikęs kalendorinį dienos lapelį, o šalia jo ir atverstą dienoraštį. Neiškart apsisprendžiau, kurį iš jų pirmiausia paimti į rankas – kalendoriaus lapelį ar dienoraštį. Paglosčiau lapelį, o jis prilipo prie suprakaitavusių pirštų. Lyg pabijojęs, kad nepalikčiau jo kaip gulbino, įkritusio žiemoje į eketę.
– Šventoji,– pasakiau tyla,– atsimenu, kai tu šitą eilėrašti deklamuodavai. Dažnai atsimindavau. Ir ne tik šita. Ir, žinoma, netiesa, kad tu kažkur būtumei dingusi, iškeliavusi. Galbūt, galbūt ir ten kažkur esi, Nesakau, kad esi Dievas, nors viena bet visur, tačiau kad ir čia, tai -žinoma, kad esi. Iš kur žinau? Nežinau iš kur, bet žinau, kad esi...
(Iš Pelėdos „Sugestyvaus dienoraščio“)
ŠKLĖRIAI
Aš buvau Krušaitė Julija, 1951 m. ištekėjau, tai dabar Karlonienė. (Gimiau) 1928 m.
Visų čėsų gyvenau Šklėruosa. Šklėruosa gimiau, Šklėruosa jau ir mirsu. Gero tai nieko neturu ko pasakoc.
Mes užaugom devyniuosa: 6 broliai ir 3 sasarys. Broliai jau išmirį, likom cik mes, trys sasarys. Visi buvo išvežči, visi buvo araštuoci. Aš tokios šaimos. Pirmiausia tėvukas nusdėjo, kad nesrašė kolkozan, tai pajėmė trajis metus, tai juos tris iš Šklėrų pajėmė. O paskui, broliai mokinos Vylniun, univarsitetan, vienas pirman kūrsan, kitas kecvirtan, pajėmė brolius. Aš slapstiaus visų gyvenimų ir likau, o mamų su mažais vaikais išvežė. Aš nebuvau Sibirun. Ciktai tan sąrašan buvau. Tai vis ciek tramtinė skaitiaus. Vyrausia sesuo buvo jau ištekėjus, tai kita pavardė, jos nevežė, o aš slapstiaus, o jauniausių išvežė. Ir brolį dzvylikos išvežė cik su mamu.
Aš mažai buvau viena. Ba mes ca nibi draugavom su savo būsimu vyru, tai jis kažkaip tai kokiu būdu padarė, kad mūs matrikacija jau padaryta. Dar buvo nepadaryta, ba abudu mes bijojomės, aš nesrodiau. Jis vienas nuvažavo, Druskinykuosa padarė matrikacijų be manį. Paėmė mani, dar išvežė Druskinykuosa, laikė visų savaitį, kolai atvažavo jis, mano vyras, ir atsivežė pažymėjimų, kad raiškia mes... Dar jis padarė, kad mes trys mėnasiai prieš matrikacijų padarėm. Tadu pradėjom gyvenc, aš parajau pas juos, nuvažavom dzviesa šliūbų pajėmėm. Tokia ir veseilia buvo. Likau šiton šaimon viena be šaimos. O ten Sibirun visi susrinko, pirmiausia tėvukas atsėdėjo 3 metus ir atvažau pas mamų. Broliai Novosibirski mokinos, pajėmė tadu ir mamų, mūs tėvukų ir vaikus šitus jaunus. Ir visi Novosibirske gyveno. Baigė mokslus, kap išgaišo Stalinas, tadu jiem gi davė laisvį, juos aplaido. Tėvukas su mamu parvažavo, o jie baigė ten. Nenorėjo maišyc mokslų, tai abu broliai univarsitetų baigė Novosibirski. Dyrbo Lietuvon, Vylniun inžinieriais ir gyveno. Vienas nuo lenkų karo negrįžo, Anglijon kokiu tai būdu perdavinėjo tuos belaisvius. Anglijon pakliuvo, tai tį numirė, o vienas Lenkijon.
Mano gera buvo anyta, suprato padėtį, aš gi kap stoviu likau. Viską išvežė, viską. Paskui mama kiek parsiuntė man drabužėlių, kiek parsiuntė man. Iš karto mes, kap cik apsižaninom, tai jie tan galan pirkios gyveno, o mes ca. Buvo mažukas galalis tokis, kap mano virtuvė, cik tokis, paskui jis nuvertė visų tų galų ir dastatė šitų galų, ir užteko, gyvenom. Dagyvenom 50 metų be 3 mėnasių, užauginom du vaikus: dukterį ir sūnų. Abu gyvena Vylniun, o aš ca tupiu.
Kur ca geras laikas. Visokių vagių, visokių. Dar daugiau dar daugiau visokių. Pas mus vis skambino ir skambino, kad šulnius tikrins. Jei nežino seniūnas, tai apgavikai. Ir pas mani skambino, kad atvažuosim tikryc šulnių. O kad dukart jau skambino, kad vienųkart kad sūnus guli ligoninėj, o kitųkart kad anūkė važuodama užmušė vaikų. Nu dar susorientavau graitai ir dar aš juos pasiuntiau labai gražai. Tai dukart. Vienųkart tai pašaukiau kraštukų mūs, tai jie atvažavį sako: „Varėnon buvo du pagauci, tai žino, kam skambyc“. Mato, kad an moteriškės užrašytas telefonas, dar seni vardai. Jei būt vyras, tai telefonas būt užrašytas an vyro, tai jie užtai ir skambina. Žinoma, nei aš jų pažįstu, nei ... Mortūnienė tųdzien kap skambino, matė dzvi nepažįstamas mašinėlas, gal kur stovėjo miškan, skambino ir laukė. Gal Dzievas ir davė, kad aš graitai susgaudiau.
Kur ca gerai žmogui vienam gyvenc, va, cik kų krašto apsauga, o kiek ca, cik trys pirkios mūs kampan, traji namai nibi. Jau tų ligų, kokių aš cik neturu. Tai prašau: „Ataik, Juozai, pažūrėc, ar aš paskeliu, ar ne. Tai jis, prauda, taisyngas, ataina pažūrėc. Ataina kasdzien, jei vaikštau po kiemų, tai neataina, o kap sako, nevaikščioji, ataina pažūrėc. Jonui (a.a. Karlonui) vienam nusbosta, tai ataina pasėdėc, o daugiau nėra kam. Ca cik Bakanauskų šaima dzidesnė. Kadgi ca jau nėra kam pas mus nei suveic, nei ataic, kad ir yra, visos jau necikį. Bet aš iš Šklėrų kaimo vyrausia ir Bakanauskas dar, už mani metais vyrasnis. Vinca Bakanauskas 27, o Petras 26. Visi tokie duklios, va sako, tokis duklia. Apie žmogų tep kalba.
(Kad merga graži būt?) Kap tokia merga kap aš, tai gal ir kremas padeda. Kap buvau jauna, nei kremo turėjau, nei nieko. Ir apsižaninau su savo kaimynu, tai, raiškia, graži buvau. Ir dar (vyras) nelaido (manęs) Rusijon išvežč. O dabar kap tokia, tai niekas nepadeda, nei kremai, niekas. Aš niekadu (pienu) nesprausiau, nei dažaus, nei nieko, nei nei. Žmonių moteros, t.y. mergos, prausės, ne pienu, ale išrūgom.
Galvų prausiau dzirgėlėm, o ratas kokias (gėles) pažįstu, bet kur knygose tai ne, visų nepažįstu. Dabar aš cukraligi sergu, radau, tai daugel prisdzovinau. Nuok cukraligės geru mėlynių uogų uogojus, baltų pupelių lukštus ir dzyrgėlas.
Daugiausia virė avietes, kap ir anksčiau, tep ir dabar. Ramulius sėjom. Nuog spaudimo žamo jonažolas gera. Jos kelia spaudimų. Aš cik dzyrgėlas naudoju ir plaukam plausc ir ... aš žūrau, mano sasaras dukra Kaunan gyvena, vaikam visciek dzyrgėlėm plaukus prausia. Gal ir gerai, kadaise ir mano nieko buvo plaukai.
Šklėruosa žamėm, gyvuliais ( žmonės užsiėmė). Žamį visi dyrbo, pirma nebuvo užlaisci laukai, nebuvo nei metras užlaista lauko. Ir kruopas darėm iš miežų, ir grucį darė, ir grikius sėjo. Iš grikių ir kruopas, ir myltus darė. Kap niekas neaugo, lubinų sėjo, tadu lubinan rugius sėjo. Lubina kap trąša buvo. Tadui niekas nežinojo tų trąšų. Lubinus sėjo, paskui grikius. Grikių kiekvienas turėjo turėc. Kviecus sėjo. Kur prastesnė žamė, nesėjo. Kap išvežė tėvus, an mūs žamės užsodzino miškų.
Buvo tokių metų, mano tėvas po aštuonias karves laikė. Mano tėvas atsėdėjo trajus metus, ba buvo buožė. Atsimenu, pas mus buvo fikusas labai dzidelis, visas kampas. Dzidelian tokian vazonan, iš Ašašnykų buvo tokis Macukas, vadzino Macukynas. Grigas pavardė, jis buvo stribas. Sako: „O iš ko pažįsi, kad buožės, va, kokias gėlas sodzina“. Ir suėmė, rovė rovė ir išrovė, ir vidurin kambaro metė. Bet ir ištįsiau ir išmetiau. To Macuko sūnus irgi buvo stribas, tai sanis išrovė.
Nevalgėm tep kap dabar – viskas neskanu: ir dešros negeros, ir duona negera, ir viskas negerai. Mūs tėvas laikė porų arklių, tai važavo miško vežč visąlaik, tai vyram raikia. Gurulį kokį indedzi prėskan, lašinių gabalukų ar mėsos, o mumi gerai ir prėskas būna. Tai viskas vyram. Nu karvių turėjom, pieno turėjo, tai iš pieniško darėm, sūrus darėm, sviestų darėm. Dar raikėjo iš to raikėjo padaryc ir zlotas. Dar kašalėn nešėm susdėjį Pariečėn parduoc an turgaus, sūrį ar kiaušinį kokį suranki, ba pinigų tadu (negavo), ir saniausi niekas pensijos tos negaudavo.Vyrai darbujo miškan, uždarbuja, tai pirkdavo visokias ir malatarnias, ir maniežus, ir dviračius. Šklėrių šitokis buvo kaimas, tai cik mano broliai turėjo ir vienas mokytojus Večkys turėjo dviračius, tai jau bagotyrai buvo.
Piesčių kaimas buvo, tai čebatus visas kaimas nešojo. Vienus čebatus turėjo, bažnyčion raikia aic, tai vienas vienų sekmadienį aina an peco užsidėjis čebatus. Priek bažnyčios atajo, apsiavė. An kapinių, atsimenu, prie Kabelių upelaitės kojas nusprausiam, tadu apsiaunam.Visąlaik ajom basos, nu kiek gali nuveic Kabeliuose bažnyčion, taigi nuplėši kiek batų. Tai basos nuveinam, jau tį prieš bažnyčių (apsiaunam). Atsimenu, tai daugiausia, kap buvau mergu, medžiagines kap dar tapkutės, kap kedukai, baltas tokias. Tai dantų milteliais išbaltai. Iš drobės išsimaraškuojam bliuskutį, ojoj viena kitos žūrom, kap tavo gražai padaryta. Pirščinių tai neturėjot, muftas. Jei kur ainam ar važuojam, tai rankas mufton suskišam, ir visa ton mufton, lenciūgėlis atdarinėc, maldaknygėm, raožančiui indėc.
Iš grikių daugiausia myltam, babkas kepėm ir košes virėm, ir kruopas darėm. Turėjom savo gyrnas ir mokėjom, iš karto cik aukštai pakeli gyrnas, tuos lukštus dar nulukščini, paskui išsijoji lukštus, tadu dar kitąkart ir tracųkart. Šak visa darėm, ir duonai malėm rugius, gyrnom malėm. Ciktai, kap jau darė grucį ar kruopas miežines, paskui rados Navasiolkon (Naujasodėn), tai jau tį važuoja, tai ir ne visi galėjo tį nuvažuoc. Kokis tį sumalimas, ir pyragus, ir sausainius šventėm kepė – visa kepėm iš tokių myltų.
Šventes švįsdavom, mes ir jaunimas švįsdavom, Užgavėnes jaunimas šventė: suveina jaunimas, visi, daugiausia ca va kur Bakanauskai gyvena. Dzidzulį bliūdų pridarom kopūstų raugytų, dar apspyrginam tuos kopūstus. Oi kap gerai! Dar lašinių pritrupinam, jei dar tį kas dešrų atsineša, tai labai gerai, nu ir toki buvo baliai, tokios šventės. Bernai atsineša samagono. Girtų nebuvo. Jei 15 žmonių, kokius du butelius išgeram, ot cik visi linksmesni. Muzikų pasisamdom. Užgavėnes visadu šventėm, Naujus metus priimdzinėjom visadu. Bet šitokios ir užkandos tokios buvo, mes nieko neturėjom.
Bažnyčion su arkliais važinėjom kas sekmadienis, ir vaikai, ir tėvai, ir. Paskinkom, mūs turėjo, kap vadzino tadu, brikelis, specialiai, jau važuoc, pervažuoc. Turėjo specialų kumeliukų tokį. Mano broliai labai mylėjo jau arklius. Tai nuvažuoja, tai žūro visos mergos, bernai cik žūro. Tuoj brikeliu, kumeliuku tuoj gražiu, riebiu.
Per Velykas važuodavom bažnyčion. Kiaušinių jaunimas cik prisrenka. Bet šnapso niekas nei duodavo, nei siūlydavo. Vaikai aidavo kiaušiniauc tai labai, tadu jau nespėji duoc, vaikai ajo kumpanijom. Šaimų daugel buvo, žmonių daugel buvo, ir vaikų buvo daugel. O dar nei vaikų yra, nei žmonių yra. Šklėrių 68 kaminai buvo! O jau kiek nėra nei pamūrių. Daugel išsinaikino, kap išvežė in Sibirų, kici miestan išajo.
Adventas. Mes per adventų mainėm ražančių. Kas savaitė suveidzinėjo moteros ir mainėm ražančių. Tai suveina moterys, atkalba ražančių ir paskeica paslaptis. Ir adventan ir be advento. Gavėnion jau buvo ramiai, neužgirsi nei kur dainuojanc, nei kur niekur. Jei suveina vakaroc mergos, megzc susneša mergos, nu ir bernai, žinoma, suveina pas jas. Nu tai, ot jau tį pajuokavoja, o jau tį gerc ar baliavoc, ar dainuoc, gynk Dzieve. Adventų cik penktadienį nevalgėm. Gavėnion mano tėvas ir mama, pas mus dar buvo tėvelio sesuoj sena, tai nevalgė penktadienį, šeštadienį ir trečiadienį gavėnion. Penktadienį mes jau mėsos nevalgėm. O tep tai mes vaikai tai valgėm, o saniai tai nevalgė, tris dzienas nevalgė. Nieko nieko, tį cik kokių saldį darė. Saldė kokia tai, apraugė, atsimenu, bet aš tai nemokėjau jos. Bet man gerc tai buvo skani, apraugia iš myltų, parūgina kiek tį, biškį cukraus indeda, ir su būlbėm valgė ir su virtom būlbėm. Ogi nei pieno nevalgė jiej. Ir turėjo kap kokiais metais po aštuonias karves, šešias tai visadu. Tai prideda tuos giroščius, kap vadzinam, sviesto. Per gavėnių prideda giroščius sviesto, jis net neskanus būna, bet suvalgom. Visciek suvalgom. Niekas nei sviesto, nei grietinės, niekas nevalgydavo. Net puodus mazgodavo, kad nebūt riebuluoci.
Per Kūcas stengėmės, kad būt 12 valgių. Silkė turėjo būc svarbiausia, tai virėm kisielius, ir avižinį, ir spanguolių uogų kisielių, ir burokėlių darė mišrainį, ir kopūstų mišrainį, ir žuvų, ir keptų, ir žalių, visokių. Iš grybų tai silkes daugiausia darėm, kap ir dabar. O silkes tai spicialiai laikė, dar nebuvo nei slojikų, uzbonėliuosa laikė grybus Kūcai. Tai kepa an aliejaus grybus. Obuolių neturėjom, obuolių buvo gal cik pas Večkį.
KRUŠAS JUOZAS: 1964 m. atvarė mani su traktorium sodo rauc. Tadu nebuvo mados, kad kokį sodų turėc. 1931 m. persikėlė an kalionijų. Kalionijon davė mum vienon vieton žamės. Šklėruosa dzvi gatvės buvo, palei Martūnienį ir palei Pačkauskus.
KARLONIENĖ: Kap kėlėmės, tai davė mum žamės, an savo žamės namus statėmės, o tep žamės rėžaliais buvo. Kap ca atajau, tai dzvi obelines radau, juozulio dargi stovi viena išsikėtus, ir grūšinį šitų dzidelį radau. Kap atajom gyvenc mes, jau ova pasisodzinom sodelį, o tadu žmonės neturėjo nei obuolių. Atsimenu, per atlaidų atveža iš Lietuvos ar Gardzino kas obuolių, tai prisperkam mes skepatas prisrišį jau tų obuolių, jau parnešam namo. Obuoliai buvo labai jau naujiena.
Ogi Vilkucis šaptūnas buvo, vis ajo užkalbinėc. Šiškevičius buvo pavardė. Bile kų, tai pas Vilkucį užkalbinėc. Tai rožį užkalbėdavo. Bakanauskienės bernaicis 5 ar 7 mėnasių buvo, paskui, kap ištyrėm, jam buvo uždegimas. Ale nunešė pas tų Vilkucį ir kol parnešė, tai numirė tas vaikas. Bile kų, tai pas Vilkucį kalbėc. Ar liga kokia, ar kokis karys buvos vis kokis. Žinai, kap basi vaikščiojo, tai kur pasdura, ar sciklu, ar kuoj. Tai karys vadzinos, sukimas tokis baisus. O vėl rožė buvo madynga tadu. Bet rožė, klausiau, tai ir dabar, rožį, girdėc ir daktarai pripažįsta. Tai tį rožė, gal žaizdų nebūdavo, cik cinė labai. Koja raudona raudona, niežėjo ir cinė labai. Buvo ligų tų visokių. Ot tadu pas tų Vilkucį. Aš ir paci matiau jos bernaicį Bakanauskienės, tai jis akytes cik pervertė, pervertė, baltas akytes cik pervertė, ogi nieko nebuvo, kad sėstais mašinon ir važuotai, ot cik arkliu Gardzinan. Gardzinan arcausia daktaras buvo. Paskiau buvo Marcinkonysa žydelis. Mano momai nebaščikei, tai labai galvų skaudėjo, tai mano tėvas važuoja Gardzinan proškų, tai parveža, tai jy cik palaižo, milteliai toki buvo. Popierėlin surišta, susukta ir ... ne tabletės, o dabar aš kap pažūrau, tai visai tokis kap citramonas. Aš atsimenu, ir skonis tokis buvo, ir spalva tokia, bet proškos. Jy cielos niekad neima, bet biskį palaižo, jau biškį praajo. Nu tai vėl važuoja tėvas Gardzinan. Vilkucis tadu kalbėjo an cukraus arba an vandinio. O daugiausia tai an vandinio. Atsimenu, tadu nei butelių mes turėjom, nei nieko, tai su uzbonu. Mūs kokį brolį vežė kalbėc, tai uzbonan vandinio, tai parvežė vandinio jau to, bet neatsimenu, ar jam tį padėjo, ar ne. Cik tėvas arkliu nuvežė. Pakenkc nepakenkdavo, o ar tį padėdavo. Pas jį ne cik Šklėrių žmonės aidavo, bet ir iš toliau važuodavo. Nu gi žinai, kap žmogus apserga, tai ne kiekvienas davažuos Gardzinan. Kiekvienas neturi dar tų ir pinigų an vaistų. Užkalbėj, jei liks, tai liks, o jei ne, numirė, tai numirė.
Moterys kap gimdė, tai ca buvo Kukauskė tokia pas mus. Aš ajau mokyklon pirmon klasėn, parajau iš mokyklos, tai Kukauskė buvo atnešus bernaicį mamai, jau brolį mano jauniausį. Tai kokis man buvo dzaugsmelis. Tai dar jau nunešk jai kų, kad jau tau tokį gražų atnešė. Tai atsimenu pririšo lašinių ir duonos tokį kepaliukų akruglų, tai aš vos nutempiau. Jau jy kurca, sena buvo. „Tai ar gražus bernukas?“ Gražus. Tai matai, kap gerai, kad tau atnešiau. Aš žinau, kad tu vaikus myli. Jy viena gyveno tokion menkon pirkutėn. Jy ir gyveno iš šito.
Paskui buvo kažkokios šventės – dziedai, dziedų šventės. Tai tadu nešė už nebaščikus, kad poteraut. Tai jai nešė ir už nebaščikus. Ne bažnyčion, bet jai nešė. Jy iš to gyveno. Jy būdavoc, duonos prisdzovina, lašinių prineša, viso. Nu ir vėl kur raikia nunešč bernaicis ar mergaitė, ir vėl jai gerai. Tai dar buvo tokių šaimų, kur daug vaikų, tai tį dar nelabai pagimdzis. Tai atveža pas jų, yra tuščia lova, tai atveža pas jų, pagimdo, jei yra mažų vaikų, tai kur tu juos dėsi. Jy buvo ylgo amžaus. Kap užajo rusai, tai suarė ir laukus. Mirė po 1952 m. Aš Druskinykan abudu pirkau.Mano mamai Kukauskė visus vaikus sunešė, mylėjo ir nešė. Pas mus buvo viena Palubynskė, tai Gaidzo Stasios brolis buvo labai palaistuvis, tai jy du vaikus turėjo, merga. Pas mus nežanoci tokiu dalyku neužsiimdzinėjo. Aš draugavau su vienu bernu dvejus metus, tai nebuvo net mislies apie tai. Pasbucuoc, tai pasbucuodavo, o daugiau, tai jokiu būdu. Po šliūbo man anyta laškų paklojo. Mano mama pirmiausai ėmė 12, paskui 16, paskui 19 litų (pensijos).
Marazų Juozikas buvo vyrasnis už uošvį 1 metais. Jinai buvo palėkus, turėjo vaikų. Paskui Raulo Šimas kap žaninosi, tai pajėmė gal 4 metais jaunesnį, bet jy ajo an 6 vaikų. Ale buvo valakas žamės, tai ajo dėl žamės. Toj žamė cik proca buvo.
Pas mus buvo tas Večkys mokytojas, paskui buvo mano brolis ir mano vyro brolis. Mano brolis buvo teisėjas, o jo dėstytojas. Svirskas buvo Kunigas Perlojon, Perlojon ir numirė. Pas mus buvo tartelio Damas, mokėjo 4 kalbas, baigė universitatų, bet gėrė, prasgėrė ir numirė. Žurnalistas Karlonų Pranas.
Vyšniausko tėvo veseilia. Jo tėvas atajis iš Lietuvos, jis buvo ištramtas. Vyšniauskienė darė kokias tai žolas, darė vaistus nuo rožės. Aš su juoj gražai sugyvenom, mūs mergaitės buvo vienametės. Ir niekam jy nesakė, iš kokių žolių darė.