Sušalusios rasos

Èíôîðìàöèÿ î ïîëüçîâàòåëå

Ïðèâåò, Ãîñòü! Âîéäèòå èëè çàðåãèñòðèðóéòåñü.

Âû çäåñü » Sušalusios rasos » Jubiliejinis – 1 » JUBILIEJINIAI:(1939 –2019) I.

JUBILIEJINIAI:(1939 –2019) I.

Ñîîáùåíèé 61 ñòðàíèöà 90 èç 125

61

:canthearyou: JUBILIEJINIAI (1939 – 2019)  :canthearyou: JUBILIEJINIAI (1939 – 2019) :canthearyou: JUBILIEJINIAI (1939 – 2019)

http://s5.uploads.ru/t/DwS2t.jpg

--------------------------------________________________________------------------------------------------________________________________________

1. Dienoraštis atsivertė į spalio pradžią    http://sd.uploads.ru/t/cOSQs.png

... ir man atrodo –
šitaip neturėtų būti, 
bet taip yra.
Tai ne haliucinacijos,
tai nebaigti montažai iš Savęsp,
kurių praeitimi neužtušuosi.             

Einu iš naujo į anuos laikus –
įsišviečia, kaip artimiausioji diena
ir užsimiršta, kad jie – buvę.
Po pirkią vaikšto balana,
užkeltas dalgis ant peties,
išeina pjauti  pievų,
ir giesmei čia nereikia balių – 
vos tik nukritus prietemai,
iš viso krašto balų,
pragysta chorai dyvinai rimti...

Žalioji, ne tik pušelėmis žaliuoji,
vos išpakuoji atmintį,
kai paregi, kai vėl žinai –
tu ir varle – žalia, žalia... 

Nusišypsoti norisi iš to,
į ką, kaip praeitį dar rodom.
Ištirpo ji kaip mano Aš
į bendrą krašto dalią,
nereikia pastuksenti į duris ar klausti –  kas?
Kas klibina,
kas beldžiasi į jas...

Per nugarą prabėgo šaltukas. Apsidairiau aplinkui, tačiau be didesnio noro pamatyti toliau. Vidinis dar nesugrįžęs iš savo odisėjų, bet bendravimas su juo paprastesnis. Kad ir kaip toli būtume atitolę, bet dažniausiai išgirstame vienas kitą, tačiau neišgirdus irgi nedaug paisau; imu į rankas dienoraštį ir mašinaliai, savaime, be priedų ir nuolaidų:
  – Vidini, labas.
  Šį kartą toks pasilabinimas netiko. Nelauktai pasimatė, kad dienoraštyje raidės išvirsta į žmonių publiką, o visi, ką regiu toliau, žibina akimis į mane. Ko jie čia taip, ko? Negi susigundė ateiti į balių visais užrašais? Apsaugok dangau, jeigu taip, pagalvoju, tačiau viršum ų išvirtusios iš raidžių publikos atsirado plakatas, nepanašus į jokį kitą, kurį kada skaitęs:
            SUGESTYVUS DIENORAŠTIS... NEGI?                                               
  Nebuvo smagu skaityti ir pirmiausia todėl, kad suabejojau ar teisingai i suvokiu pirmo žodžio prasmę: sugestyvus. Nepamenu, kad mano leksikone jis būtų pasitaikęs, nors dienoraščių per rankas praėję nemažai. Dėl to jiems nereikėję būti sugestyviais.  Daug kas juos ir vartę, ir skaitę, ir priimdavo panašiai kaip ir aš, apšviestus kasdienybe. Tačiau šis kartas gerokai kitoks. Nors vėlgi išimčių pasitaikę ir anksčiau, negi esu kalbėjęs:   

Dienorašti, ateik.
Esi padėjęs man ne kartą.
Tegu čia nesilanko aukštos frazės,
bet, žinoma, te jos – ne be minties

pasikartojau mintyse ir žiūriu, kad dienoraštis atsivertė į spalio pradžią, į dieną, kai saulė teka 07: 24, o leidžiasi 18: 51
  – Va tau! Dar šito betrūko, – mintyse pasidyvijau ir gailėjausi, kad nepramokau mąstyti anksčiau. Kažin, kaip dabar atrodytų mano supratimai, jeigu Lucijus Anėjus Seneka būtų pasirodęs anksčiau. Arba, kad ir Lucilijus anksčiau, kuriam jis nemenkai laiškų parašęs. Daug ką svarbaus žmogus praranda, kai būties aplinkybės jam neteikia paslaugų susivokti savyje. O! kaip labai reikėję anksčiau išgirsti: Vienas žmogus man atstoja visą tautą. Ot, kalbu apie išgirdimą. Nuo to ne kas pasikeistų, betgi nemanau, kad tik išgirdęs būčiau. Negi nebūčiau susivokęs pasiimti kaip sėklą ir daiginti, auginti kol iš girdėto atsirastų toks suvokimas.
  Taip jau atsitikę, kad atėjęs prie dienoraščio pradėdavau pašnekesius su Lucilijumi. Iš pašalės atrodydavo, kad  šnekuosi su savimi. Pradžioje netgi ir man neatrodę kitaip,  tačiau tiesa, persimetusi į sielą, pasirodė  pranašesnė – neužtrukus prie dienoraščio pradėjau sutikti man labai jaukų žmogų, kurį nepastebimai pats sau įpratau vadinti it nusirašęs iš Senekos raštų; pradėjau vadinti Lucilijumi. Ir tik dabar pradedu suvokti, kad žmogaus sielos apraiškose yra kur kas didesnė įvairovė, kokią jis sugeba liudyti akimis, ausimis, o labai įtikėtina, kad ir – smegenimis.
  Šis kartas irgi nesumelavo.  Lucilijus, linktelėjęs galvą, pasitiko mane  šviesomis akims, o ir niekuomet neatrodę, kad mudviem kažkaip reikėtų elgtis ypatingiau. Tai buvo labai natūralus dalykas, kuomet nereikėję vargintis dėl apsiėjimo mudviejų bendravime. Atrodė, tyloje klausėsi mano monologo mintyse lyg nepastebėdamas, kad labai nepilnai cituoju Demokritą, išgirstą iš jo, Lucilijaus, kalbos: „Vienas žmogus man atstoja visą tautą, o tautą –  vieną žmogų. “ O kuomet prabilo, tai irgi  pirmiausiai pasirūpindamas, kad gyventume šioje dienoje:
  – Sveikinu, Pranuci. Vardadienis užtekėjo anksčiau negu saulė ir – atsimink – nusileis taip pat vėliau, negu saulė, – nusišvietęs visu savimi, pasakė Lucilijus ir pridūrė: – O Bobų vasara, regisi, kad irgi jau užtekėjo. Niekuomet tiksliai nežinojau ir turbūt nesužinosiu, kada ji užteka ar nusileidžia. Moteriška prigimtis turi savų ypatumų...

[size=20]Brangiau už šovinį         http://s8.uploads.ru/t/yDiHU.png

Rekomendavo: Mikė Lilikė

Jeigu reiktų vėl kažką
iš daug kitų man pasirinkti
į artimus draugus;
aš rinkčiausi tą patį rusą,
o šalia jo – ir baltarusį,
kurie, jeigu reikėtų paprašyti: 
– Nušauk! –
ištikimi išlikų,
net ir bažnyčioje ar cerkvėje,
žinodami, kad jau ne tik kad jie,
tačiau ir Dievas nepadės.

Ar girdite?
Tai šūvis man ištikimų draugų.
Va ši draugystė iki šiol išlikusi –
be pinigų, be priesaikų, be pažadų,
be nuraminimų, kad viskas bus geriau...

Sunku aukoti paskutinį šovinį,
bet, drauge mielas, nesakyk, kad nežinau:
kaip nors, kaip nors tu ir be jo
ištversi lig susitikimo,
kuris virš mūsų  bent šiek tiek aukščiau.

Kokia tyla!
Taip visuomet, kai draugas mums brangiau
už šovinį (ir šūvį) jam paskirtą...
2019-02-02 20:07

0

62

2.  Sunku supaisyti, kokia muzika laukia http://sh.uploads.ru/t/vjr65.png

Dienoraštį truputį pavartęs, pasklaidęs, tačiau nieko nepaskaitęs, stumtelėjau jį toliau nuo savęs. Paprastai tuomet ir Lucilijus pasitraukia, palikdamas mane vieną, tačiau vienišu nesijaučiau. Dvasios pajautose kažkas atsirasdavo, kad galėjau rodyti į save ir kalbėti, kad būtent ne ką kitą, o mane kažkada sutikęs Demokritas. Buvau vienas, bet jam atstoju visą tautą. Tikrovėje nei pats Demokritas, nei toks jo suvokimas man nebuvo žinomi ir tik dabar, labai neseniai, padedant Lucilijui, pirmą kartą išgirdau ir suklusau, suvokdamas, kad netgi toks nežinojimas man irgi yra laimingas atradimas: man visą laiką rūpėjęs žmogaus AŠ, nelauktai sujudo, sukruto neįprasta būtimi, neįprastu pasauliu. Jau nereikia save įtikinėti, abejojant pajautomis: tiesiog žinau, kad iš jų pereinu į tikėjimą ir netgi žinojimą. Daug kartų skaityti ir daug kam nesuprasti eilėraščiai pasidarė dar labiau prasmingi. Ir ypatingiau tie, kurie nusitaikę į žmogaus esatį. Tokio jo nei ant svarstyklių užkelsi, nei į švarką įvilksi ar kepure uždėsi.
– Dzieduli, tu šiandien ne pirmas prie dienoraščio. Tačiau noriu paprašyti, kad apie viešnią neklausinėtum, nes ji prašė, kad – jeigu panorėsi – perskaityčiau eilėraštį ir, atvertęs pirmą, dienoraščio puslapi, palikčiau tave vieną.
– Vieną? Betgi tai neįmanoma. Ir tu, Lucilijau, tai žinai.
– Ji taip prašusi, o aš prižadėjau.
– Ko gero, mielas Lucilijau, ši kartą Bobų vasara užteka kartu su saule ir būtent spalio 4 dieną.
– Panašu. Ir būtų smagu, kad man leistumėte parskaityti eilėraštį,– atsiliepė Lucilijus, o dienoraštis lyg ir pats atsivertė į pirmą puslapį.
  Padėjau smakrą ant sulenktos rankos delno: skaityk, Lucilijau. Šventė gi. Bobų vasara. Tiesa, neįprasta, betgi tai irgi vienas iš gražesnės šventės elementų.
Lucilijus neėmė į rankas dienoraščio, neėmė kitokio užrašo , o ir pats išliko lyg nejausdamas, kad pažadėtas ištesėti darbas dar neprasidėjęs. Neatrodė, kad žino, jog būdami po vieną, būdami tik sau, dvasinėje ertmėje atrodome  labai  ne taip. Sunku supaisyti, kokia tavęs muzika ir publika laukia, bet ji yra, ji laukia, ji girdės. Dabar reikėjo muzikos ir ji atsirado. O netrukus ir eilėraštis, kalbantis su Lucilijumi pašnabžda, bet juos girdi visa publika, o ir man nereikėję į ausis kištis klausos būgnus.

Jaučiu: proza neišbučiuos tikrovės.
Tingi, kad pasiėmusi į glėbį,
  pagarbintu supratimu.

Antai, kalnai aukšti.
Juose dar vis dievai gyvena,
jei neveji jų iš širdies – šalin,
bet seniai ją, širdelę mažą,
į lazdą maino, nes, girdi,
širdis nepakelia tiek daug,
o štai lazda...

Pavaikšto žingsniais, pabaksnoja kelią,
gal manant net, kad bus lengviau numirt,
ir iš toli, žvaigždžių keliais, be atbudimo
ir be lazdos atgal namo sugrįžt.

Ant stalo popierius, gražiai pražilęs,
vis laukia taško ir negali jo sulaukt.

O mylinti šalele Ašašai,
kiek čia bebūsiu – būsiu tavo.
Lengvi dabar mano keliai
ir žingsniai it šešėliai
saulei slepiantis neužsibūna.

Ant stalo popierius gražiai
kaip baltas gulbinas į aketę įkritęs.
Atsimena kažką -
ar tik ne savo baltą gulbę?

Muzika ausyse dar nebuvo nutilusi, tačiau žinojau, kad Lucilijaus nėra, išėjo, ant stalo palikęs kalendorinį dienos lapelį, o šalia jo ir atverstą dienoraštį. Neiškart apsisprendžiau, kurį iš jų pirmiausia paimti į rankas – kalendoriaus lapelį ar dienoraštį. Paglosčiau lapelį, o jis prilipo prie suprakaitavusių pirštų. Lyg pabijojęs, kad nepalikčiau jo kaip gulbino, įkritusio žiemoje į eketę.
   – Šventoji,– pasakiau tyla,–  atsimenu, kai tu šitą  eilėrašti deklamuodavai. Dažnai atsimindavau.  Ir  ne  tik šita. Ir, žinoma, netiesa, kad  tu kažkur būtumei  dingusi,  iškeliavusi. Galbūt, galbūt ir ten kažkur esi, Nesakau, kad  esi   Dievas,  nors  viena  bet  visur, tačiau kad  ir  čia,  tai  -žinoma,  kad esi. Iš  kur  žinau? Nežinau  iš  kur, bet  žinau,  kad esi... 
(Iš Pelėdos „Sugestyvaus dienoraščio“)

Êîä:

ŠKLĖRIAI

Aš buvau Krušaitė Julija, 1951 m. ištekėjau, tai dabar Karlonienė. (Gimiau) 1928 m.
Visų čėsų gyvenau Šklėruosa. Šklėruosa gimiau, Šklėruosa jau ir mirsu. Gero tai nieko neturu ko pasakoc.
Mes užaugom devyniuosa: 6 broliai ir 3 sasarys. Broliai jau išmirį, likom cik mes, trys sasarys. Visi buvo išvežči, visi buvo araštuoci. Aš tokios šaimos. Pirmiausia tėvukas nusdėjo, kad nesrašė kolkozan, tai pajėmė trajis metus, tai juos tris iš Šklėrų pajėmė. O paskui, broliai mokinos Vylniun, univarsitetan, vienas pirman kūrsan, kitas kecvirtan, pajėmė brolius. Aš slapstiaus visų gyvenimų ir likau, o mamų su mažais vaikais išvežė. Aš nebuvau Sibirun. Ciktai tan sąrašan buvau. Tai vis ciek tramtinė skaitiaus. Vyrausia sesuo buvo jau ištekėjus, tai kita pavardė, jos nevežė, o aš slapstiaus, o jauniausių išvežė. Ir brolį dzvylikos išvežė cik su mamu.
Aš mažai buvau viena. Ba mes ca nibi draugavom su savo būsimu vyru, tai jis kažkaip tai kokiu būdu padarė, kad mūs matrikacija jau padaryta. Dar buvo nepadaryta, ba abudu mes bijojomės, aš nesrodiau. Jis vienas nuvažavo, Druskinykuosa padarė matrikacijų be manį. Paėmė mani, dar išvežė Druskinykuosa, laikė visų savaitį, kolai atvažavo jis, mano vyras, ir atsivežė pažymėjimų, kad raiškia mes... Dar jis padarė, kad mes trys mėnasiai prieš matrikacijų padarėm. Tadu pradėjom gyvenc, aš parajau pas juos, nuvažavom dzviesa šliūbų pajėmėm. Tokia ir veseilia buvo. Likau šiton šaimon viena be šaimos. O ten Sibirun visi susrinko, pirmiausia tėvukas atsėdėjo 3 metus ir atvažau pas mamų. Broliai Novosibirski mokinos, pajėmė tadu ir mamų, mūs tėvukų ir vaikus šitus jaunus. Ir visi Novosibirske gyveno. Baigė mokslus, kap išgaišo Stalinas, tadu jiem gi davė laisvį, juos aplaido. Tėvukas su mamu parvažavo, o jie baigė ten. Nenorėjo maišyc mokslų, tai abu broliai univarsitetų baigė Novosibirski. Dyrbo Lietuvon, Vylniun inžinieriais ir gyveno. Vienas nuo lenkų karo negrįžo, Anglijon kokiu tai būdu perdavinėjo tuos belaisvius. Anglijon pakliuvo, tai tį numirė, o vienas Lenkijon.
Mano gera buvo anyta, suprato padėtį, aš gi kap stoviu likau. Viską išvežė, viską. Paskui mama kiek parsiuntė man drabužėlių, kiek parsiuntė man. Iš karto mes, kap cik apsižaninom, tai jie tan galan pirkios gyveno, o mes ca. Buvo mažukas galalis tokis, kap mano virtuvė, cik tokis, paskui jis nuvertė visų tų galų ir dastatė šitų galų, ir užteko, gyvenom. Dagyvenom 50 metų be 3 mėnasių, užauginom du vaikus: dukterį ir sūnų. Abu gyvena Vylniun, o aš ca tupiu.
Kur ca geras laikas. Visokių vagių, visokių. Dar daugiau dar daugiau visokių. Pas mus vis skambino ir skambino, kad šulnius tikrins. Jei nežino seniūnas, tai apgavikai. Ir pas mani skambino, kad atvažuosim tikryc šulnių. O kad dukart jau skambino, kad vienųkart kad sūnus guli ligoninėj, o kitųkart kad anūkė važuodama užmušė vaikų. Nu dar susorientavau graitai ir dar aš juos pasiuntiau labai gražai. Tai dukart. Vienųkart tai pašaukiau kraštukų mūs, tai jie atvažavį sako: „Varėnon buvo du pagauci, tai žino, kam skambyc“. Mato, kad an moteriškės užrašytas telefonas, dar seni vardai. Jei būt vyras, tai telefonas būt užrašytas an vyro, tai jie užtai ir skambina. Žinoma, nei aš jų pažįstu, nei ... Mortūnienė tųdzien kap skambino, matė dzvi nepažįstamas mašinėlas, gal kur stovėjo miškan, skambino ir laukė. Gal Dzievas ir davė, kad aš graitai susgaudiau.
Kur ca gerai žmogui vienam gyvenc, va, cik kų krašto apsauga, o kiek ca, cik trys pirkios mūs kampan, traji namai nibi. Jau tų ligų, kokių aš cik neturu. Tai prašau: „Ataik, Juozai, pažūrėc, ar aš paskeliu, ar ne. Tai jis, prauda, taisyngas, ataina pažūrėc. Ataina kasdzien, jei vaikštau po kiemų, tai neataina, o kap sako, nevaikščioji, ataina pažūrėc. Jonui (a.a. Karlonui) vienam nusbosta, tai ataina pasėdėc, o daugiau nėra kam. Ca cik Bakanauskų šaima dzidesnė. Kadgi ca jau nėra kam pas mus nei suveic, nei ataic, kad ir yra, visos jau necikį. Bet aš iš Šklėrų kaimo vyrausia ir Bakanauskas dar, už mani metais vyrasnis. Vinca Bakanauskas 27, o Petras 26. Visi tokie duklios, va sako, tokis duklia. Apie žmogų tep kalba.
(Kad merga graži būt?) Kap tokia merga kap aš, tai gal ir kremas padeda. Kap buvau jauna, nei kremo turėjau, nei nieko. Ir apsižaninau su savo kaimynu, tai, raiškia, graži buvau. Ir dar (vyras) nelaido (manęs) Rusijon išvežč. O dabar kap tokia, tai niekas nepadeda, nei kremai, niekas. Aš niekadu (pienu) nesprausiau, nei dažaus, nei nieko, nei nei. Žmonių moteros, t.y. mergos, prausės, ne pienu, ale išrūgom.
Galvų prausiau dzirgėlėm, o ratas kokias (gėles) pažįstu, bet kur knygose tai ne, visų nepažįstu. Dabar aš cukraligi sergu, radau, tai daugel prisdzovinau. Nuok cukraligės geru mėlynių uogų uogojus, baltų pupelių lukštus ir dzyrgėlas.
Daugiausia virė avietes, kap ir anksčiau, tep ir dabar. Ramulius sėjom. Nuog spaudimo žamo jonažolas gera. Jos kelia spaudimų. Aš cik dzyrgėlas naudoju ir plaukam plausc ir ... aš žūrau, mano sasaras dukra Kaunan gyvena, vaikam visciek dzyrgėlėm plaukus prausia. Gal ir gerai, kadaise ir mano nieko buvo plaukai.
Šklėruosa žamėm, gyvuliais ( žmonės užsiėmė). Žamį visi dyrbo, pirma nebuvo užlaisci laukai, nebuvo nei metras užlaista lauko. Ir kruopas darėm iš miežų, ir grucį darė, ir grikius sėjo. Iš grikių ir kruopas, ir myltus darė. Kap niekas neaugo, lubinų sėjo, tadu lubinan rugius sėjo. Lubina kap trąša buvo. Tadui niekas nežinojo tų trąšų. Lubinus sėjo, paskui grikius. Grikių kiekvienas turėjo turėc. Kviecus sėjo. Kur prastesnė žamė, nesėjo. Kap išvežė tėvus, an mūs žamės užsodzino miškų.
Buvo tokių metų, mano tėvas po aštuonias karves laikė. Mano tėvas atsėdėjo trajus metus, ba buvo buožė. Atsimenu, pas mus buvo fikusas labai dzidelis, visas kampas. Dzidelian tokian vazonan, iš Ašašnykų buvo tokis Macukas, vadzino Macukynas. Grigas pavardė, jis buvo stribas. Sako: „O iš ko pažįsi, kad buožės, va, kokias gėlas sodzina“. Ir suėmė, rovė rovė ir išrovė, ir vidurin kambaro metė. Bet ir ištįsiau ir išmetiau. To Macuko sūnus irgi buvo stribas, tai sanis išrovė.
Nevalgėm tep kap dabar – viskas neskanu: ir dešros negeros, ir duona negera, ir viskas negerai. Mūs tėvas laikė porų arklių, tai važavo miško vežč visąlaik, tai vyram raikia. Gurulį kokį indedzi prėskan, lašinių gabalukų ar mėsos, o mumi gerai ir prėskas būna. Tai viskas vyram. Nu karvių turėjom, pieno turėjo, tai iš pieniško darėm, sūrus darėm, sviestų darėm. Dar raikėjo iš to raikėjo padaryc ir zlotas. Dar kašalėn nešėm susdėjį Pariečėn parduoc an turgaus, sūrį ar kiaušinį kokį suranki, ba pinigų tadu (negavo), ir saniausi niekas pensijos tos negaudavo.Vyrai darbujo miškan, uždarbuja, tai pirkdavo visokias ir malatarnias, ir maniežus, ir dviračius. Šklėrių šitokis buvo kaimas, tai cik mano broliai turėjo ir vienas mokytojus Večkys turėjo dviračius, tai jau bagotyrai buvo.
Piesčių kaimas buvo, tai čebatus visas kaimas nešojo. Vienus čebatus turėjo, bažnyčion raikia aic, tai vienas vienų sekmadienį aina an peco užsidėjis čebatus. Priek bažnyčios atajo, apsiavė. An kapinių, atsimenu, prie Kabelių upelaitės kojas nusprausiam, tadu apsiaunam.Visąlaik ajom basos, nu kiek gali nuveic Kabeliuose bažnyčion, taigi nuplėši kiek batų. Tai basos nuveinam, jau tį prieš bažnyčių (apsiaunam). Atsimenu, tai daugiausia, kap buvau mergu, medžiagines kap dar tapkutės, kap kedukai, baltas tokias. Tai dantų milteliais išbaltai. Iš drobės išsimaraškuojam bliuskutį, ojoj viena kitos žūrom, kap tavo gražai padaryta. Pirščinių tai neturėjot, muftas. Jei kur ainam ar važuojam, tai rankas mufton suskišam, ir visa ton mufton, lenciūgėlis atdarinėc, maldaknygėm, raožančiui indėc.
Iš grikių daugiausia myltam, babkas kepėm ir košes virėm, ir kruopas darėm. Turėjom savo gyrnas ir mokėjom, iš karto cik aukštai pakeli gyrnas, tuos lukštus dar nulukščini, paskui išsijoji lukštus, tadu dar kitąkart ir tracųkart. Šak visa darėm, ir duonai malėm rugius, gyrnom malėm. Ciktai, kap jau darė grucį ar kruopas miežines, paskui rados Navasiolkon (Naujasodėn), tai jau tį važuoja, tai ir ne visi galėjo tį nuvažuoc. Kokis tį sumalimas, ir pyragus, ir sausainius šventėm kepė – visa kepėm iš tokių myltų.
Šventes švįsdavom, mes ir jaunimas švįsdavom, Užgavėnes jaunimas šventė: suveina jaunimas, visi, daugiausia ca va kur Bakanauskai gyvena. Dzidzulį bliūdų pridarom kopūstų raugytų, dar apspyrginam tuos kopūstus. Oi kap gerai! Dar lašinių pritrupinam, jei dar tį kas dešrų atsineša, tai labai gerai, nu ir toki buvo baliai, tokios šventės. Bernai atsineša samagono. Girtų nebuvo. Jei 15 žmonių, kokius du butelius išgeram, ot cik visi linksmesni. Muzikų pasisamdom. Užgavėnes visadu šventėm, Naujus metus priimdzinėjom visadu. Bet šitokios ir užkandos tokios buvo, mes nieko neturėjom.
Bažnyčion su arkliais važinėjom kas sekmadienis, ir vaikai, ir tėvai, ir. Paskinkom, mūs turėjo, kap vadzino tadu, brikelis, specialiai, jau važuoc, pervažuoc. Turėjo specialų kumeliukų tokį. Mano broliai labai mylėjo jau arklius. Tai nuvažuoja, tai žūro visos mergos, bernai cik žūro. Tuoj brikeliu, kumeliuku tuoj gražiu, riebiu.
Per Velykas važuodavom bažnyčion. Kiaušinių jaunimas cik prisrenka. Bet šnapso niekas nei duodavo, nei siūlydavo. Vaikai aidavo kiaušiniauc tai labai, tadu jau nespėji duoc, vaikai ajo kumpanijom. Šaimų daugel buvo, žmonių daugel buvo, ir vaikų buvo daugel. O dar nei vaikų yra, nei žmonių yra. Šklėrių 68 kaminai buvo! O jau kiek nėra nei pamūrių. Daugel išsinaikino, kap išvežė in Sibirų, kici miestan išajo.
Adventas. Mes per adventų mainėm ražančių. Kas savaitė suveidzinėjo moteros ir mainėm ražančių. Tai suveina moterys, atkalba ražančių ir paskeica paslaptis. Ir adventan ir be advento. Gavėnion jau buvo ramiai, neužgirsi nei kur dainuojanc, nei kur niekur. Jei suveina vakaroc mergos, megzc susneša mergos, nu ir bernai, žinoma, suveina pas jas. Nu tai, ot jau tį pajuokavoja, o jau tį gerc ar baliavoc, ar dainuoc, gynk Dzieve. Adventų cik penktadienį nevalgėm. Gavėnion mano tėvas ir mama, pas mus dar buvo tėvelio sesuoj sena, tai nevalgė penktadienį, šeštadienį ir trečiadienį gavėnion. Penktadienį mes jau mėsos nevalgėm. O tep tai mes vaikai tai valgėm, o saniai tai nevalgė, tris dzienas nevalgė. Nieko nieko, tį cik kokių saldį darė. Saldė kokia tai, apraugė, atsimenu, bet aš tai nemokėjau jos. Bet man gerc tai buvo skani, apraugia iš myltų, parūgina kiek tį, biškį cukraus indeda, ir su būlbėm valgė ir su virtom būlbėm. Ogi nei pieno nevalgė jiej. Ir turėjo kap kokiais metais po aštuonias karves, šešias tai visadu. Tai prideda tuos giroščius, kap vadzinam, sviesto. Per gavėnių prideda giroščius sviesto, jis net neskanus būna, bet suvalgom. Visciek suvalgom. Niekas nei sviesto, nei grietinės, niekas nevalgydavo. Net puodus mazgodavo, kad nebūt riebuluoci.
Per Kūcas stengėmės, kad būt 12 valgių. Silkė turėjo būc svarbiausia, tai virėm kisielius, ir avižinį, ir spanguolių uogų kisielių, ir burokėlių darė mišrainį, ir kopūstų mišrainį, ir žuvų, ir keptų, ir žalių, visokių. Iš grybų tai silkes daugiausia darėm, kap ir dabar. O silkes tai spicialiai laikė, dar nebuvo nei slojikų, uzbonėliuosa laikė grybus Kūcai. Tai kepa an aliejaus grybus. Obuolių neturėjom, obuolių buvo gal cik pas Večkį.
KRUŠAS JUOZAS: 1964 m. atvarė mani su traktorium sodo rauc. Tadu nebuvo mados, kad kokį sodų turėc.  1931 m. persikėlė an kalionijų. Kalionijon davė mum vienon vieton žamės. Šklėruosa dzvi gatvės buvo, palei Martūnienį ir palei Pačkauskus.
KARLONIENĖ: Kap kėlėmės, tai davė mum žamės, an savo žamės namus statėmės, o tep žamės rėžaliais buvo. Kap ca atajau, tai dzvi obelines radau, juozulio dargi stovi viena išsikėtus, ir grūšinį šitų dzidelį radau. Kap atajom gyvenc mes, jau ova pasisodzinom sodelį, o tadu žmonės neturėjo nei obuolių. Atsimenu, per atlaidų atveža iš Lietuvos ar Gardzino kas obuolių, tai prisperkam mes skepatas prisrišį jau tų obuolių, jau parnešam namo. Obuoliai buvo labai jau naujiena.
Ogi Vilkucis šaptūnas buvo, vis ajo užkalbinėc. Šiškevičius buvo pavardė. Bile kų, tai pas Vilkucį užkalbinėc. Tai rožį užkalbėdavo. Bakanauskienės bernaicis 5 ar 7 mėnasių buvo, paskui, kap ištyrėm, jam buvo uždegimas. Ale nunešė pas tų Vilkucį ir kol parnešė, tai numirė tas vaikas. Bile kų, tai pas Vilkucį kalbėc. Ar liga kokia, ar kokis karys buvos vis kokis. Žinai, kap basi vaikščiojo, tai kur pasdura, ar sciklu, ar kuoj. Tai karys vadzinos, sukimas tokis baisus. O vėl rožė buvo madynga tadu. Bet rožė, klausiau, tai ir dabar, rožį, girdėc ir daktarai pripažįsta. Tai tį rožė, gal žaizdų nebūdavo, cik cinė labai. Koja raudona raudona, niežėjo ir cinė labai. Buvo ligų tų visokių. Ot tadu pas tų Vilkucį. Aš ir paci matiau jos bernaicį Bakanauskienės, tai jis akytes cik pervertė, pervertė, baltas akytes cik pervertė, ogi nieko nebuvo, kad sėstais mašinon ir važuotai, ot cik arkliu Gardzinan. Gardzinan arcausia daktaras buvo. Paskiau buvo Marcinkonysa žydelis. Mano momai nebaščikei, tai labai galvų skaudėjo, tai mano tėvas važuoja Gardzinan proškų, tai parveža, tai jy cik palaižo, milteliai toki buvo. Popierėlin surišta, susukta ir ... ne tabletės, o dabar aš kap pažūrau, tai visai tokis kap citramonas. Aš atsimenu, ir skonis tokis buvo, ir spalva tokia, bet proškos. Jy cielos niekad neima, bet biskį palaižo, jau biškį praajo. Nu tai vėl važuoja tėvas Gardzinan. Vilkucis tadu kalbėjo an cukraus arba an vandinio. O daugiausia tai an vandinio. Atsimenu, tadu nei butelių mes turėjom, nei nieko, tai su uzbonu. Mūs kokį brolį vežė kalbėc, tai uzbonan vandinio, tai parvežė vandinio jau to, bet neatsimenu, ar jam tį padėjo, ar ne. Cik tėvas arkliu nuvežė. Pakenkc nepakenkdavo, o ar tį padėdavo. Pas jį ne cik Šklėrių žmonės aidavo, bet ir iš toliau važuodavo. Nu gi žinai, kap žmogus apserga, tai ne kiekvienas davažuos Gardzinan. Kiekvienas neturi dar tų ir pinigų an vaistų. Užkalbėj, jei liks, tai liks, o jei ne, numirė, tai numirė.
Moterys kap gimdė, tai ca buvo Kukauskė tokia pas mus. Aš ajau mokyklon pirmon klasėn, parajau iš mokyklos, tai Kukauskė buvo atnešus bernaicį mamai, jau brolį mano jauniausį. Tai kokis man buvo dzaugsmelis. Tai dar jau nunešk jai kų, kad jau tau tokį gražų atnešė. Tai atsimenu pririšo lašinių ir duonos tokį kepaliukų akruglų, tai aš vos nutempiau. Jau jy kurca, sena buvo. „Tai ar gražus bernukas?“ Gražus. Tai matai, kap gerai, kad tau atnešiau. Aš žinau, kad tu vaikus myli. Jy viena gyveno tokion menkon pirkutėn. Jy ir gyveno iš šito.
Paskui buvo kažkokios šventės – dziedai, dziedų šventės. Tai tadu nešė už nebaščikus, kad poteraut. Tai jai nešė ir už nebaščikus. Ne bažnyčion, bet jai nešė. Jy iš to gyveno. Jy būdavoc, duonos prisdzovina, lašinių prineša, viso. Nu ir vėl kur raikia nunešč bernaicis ar mergaitė, ir vėl jai gerai. Tai dar buvo tokių šaimų, kur daug vaikų, tai tį dar nelabai pagimdzis. Tai atveža pas jų, yra tuščia lova, tai atveža pas jų, pagimdo, jei yra mažų vaikų, tai kur tu juos dėsi. Jy buvo ylgo amžaus. Kap užajo rusai, tai suarė ir laukus. Mirė po 1952 m. Aš Druskinykan abudu pirkau.Mano mamai Kukauskė visus vaikus sunešė, mylėjo ir nešė. Pas mus buvo viena Palubynskė, tai Gaidzo Stasios brolis buvo labai palaistuvis, tai jy du vaikus turėjo, merga. Pas mus nežanoci tokiu dalyku neužsiimdzinėjo. Aš draugavau su vienu bernu dvejus metus, tai nebuvo net mislies apie tai. Pasbucuoc, tai pasbucuodavo, o daugiau, tai jokiu būdu. Po šliūbo man anyta laškų paklojo. Mano mama pirmiausai ėmė 12, paskui 16, paskui 19 litų (pensijos).
Marazų Juozikas buvo vyrasnis už uošvį 1 metais. Jinai buvo palėkus, turėjo vaikų. Paskui Raulo Šimas kap žaninosi, tai pajėmė gal 4 metais jaunesnį, bet jy ajo an 6 vaikų. Ale buvo valakas žamės, tai ajo dėl žamės. Toj žamė cik proca buvo.
Pas mus buvo tas Večkys mokytojas, paskui buvo mano brolis ir mano vyro brolis. Mano brolis buvo teisėjas, o jo dėstytojas. Svirskas buvo Kunigas Perlojon, Perlojon ir numirė. Pas mus buvo tartelio Damas, mokėjo 4 kalbas, baigė universitatų, bet gėrė, prasgėrė ir numirė. Žurnalistas Karlonų Pranas.
Vyšniausko tėvo veseilia. Jo tėvas atajis iš Lietuvos, jis buvo ištramtas. Vyšniauskienė darė kokias tai žolas, darė vaistus nuo rožės. Aš su juoj gražai sugyvenom, mūs mergaitės buvo vienametės. Ir niekam jy nesakė, iš kokių žolių darė.

0

63

3. Už filosofijos ribų
  http://sg.uploads.ru/t/SWTVD.png

Prie suprakaitavusių pirštų prilipusio sieninio kalendoriaus lapelio nesugrąžinau atgal. Pasilikau jį saujoje, netgi atidžiau nepasižiūrėjęs į tekstą, tačiau tai nereiškė „nepaslaugaus“ dėmesio. Jau netrumpas laikas, kai  reikia, kad jis man būtų kaip gyvastis, kaip erdvė, kurioje diena įsiterpusi su jos dalia, parametrais ir jai atitekusia esatimi – ir materialia ir  dvasine. Pastaroji, ilgoką laiką merdėjusi, paskutiniu laiku sunerimo. Beje, kalbu išskirtinai apie sieninius kalendorius ir jų lapelius. Apie tai nusiteikęs daugiau šnektelėti vėliau, tačiau ir šį kartą, žvilgterėjęs į spalio 4 d. lapelį, akimis pirmiausia nuglosčiau jo teksto paskutinę eilutę, taip pasisveikindamas su į dangų  išėjusiu Kandžiumi.

Spalis 2018
Saulė teka 06:24,  leidžiasi 17:51

4
KETVIRTADIENIS
Pranciškus Mąstautas Eivydė Pranas
Pasaulinė gyvūnijos diena, šv. Pranciškus
Žmogaus  gyvenimas panašus į geležį: vartojamas jis  nusitrina, o nevartojamas rūdija
Svarstyklės (09.23 -10.22) - Šuo (Kandžius) - 277 / 40

Taip atrodęs kalendoriaus lapelis ryte, tačiau be  teisės pasilikti tokiu. Na taip, tokia nuostata jokiame  dokumente neužregistruota. Tačiau tokį poreikį ugdęs procesas neatsiranda iš nieko, o reikalas išlaikyti „paslankų“ kalendorių tiesiausiu keliu veda prie dienoraščio. Deja, vėlgi dažniausia neteisingai manoma, kad tai paprasta, neverta, gaila laiko pasilikti prie jo su rašalu. Aš irgi gailėjausi laiko, tačiau dabar, taip noriu jį prisišaukti, kad suprantu, jog prireiksią daug mirusių, kurie, prisikėlę iš mirties, ateitų į talką.
  Beje, man jau darosi slogu, nyku kalbėti apie „prisikėlusius“ iš mirties. Kam turėčiau juos kelti,  budinti, jeigu jie patys atsibūna kaip gyvi. Dėl to  ir sakau, jog tebus ištarta, kad kalendoriaus lapelis  man  reiškia, tarkime, kaip katalikiškam pasauliui –Vatikaną, o Vatikanui – popiežių. Sakau tai be šypsenėlės, galvoje matydamas esminį skirtumą tarp šv. Petro su raktais prie dangaus vartų ir popiežiaus Grigaliaus XIII prie kalendoriaus. Jis prie  jo taip reikšmingai įsitaisęs, kad apie jo mirtį nekalbu. Laimėti prieš Cezarį ietimi ir skydu (atėjau, pamačiau,  nugalėjau) nebuvo įmanoma, o popiežiaus Grigaliaus  kalendoriumi ir jis pasiliko nugalėtas. Nežinau, kaip dabar atrodytų mano bendravimas su Kandžiumi, jeigu neturėčiau tokios galingos susisiekimo priemonės kaip kalendorius. Turbūt pats Dievas  neseniai dar nežinojo, kad taip pakiliai -  bent Žodyje – kilčiau garbinti kalendoriaus. Tačiau ar tik Žodyje? Ten, dvasioje, kur atsiveria kitokie būties horizontai, kur intensyviau reiškiasi gyvastis, kai net ir seniai  („kas gali būti bjauriau už senį, pradedantį  gyvenimą“), jau neatrodo verti tokios paniekos. Aš ir pats, užsiėmęs gyvenimo reikalais, nei bodžiuosi tokia senatve, nei pamanau, kad gal būtų geriau, jeigu galėčiau apsieiti be jos. Džiaugiuosi, kad protas nepalieka ir jaučiu per jo veiklą atgyjančio gyvenimo skonį.
  – Kandžiau, laikykimės, – pakuždėjau savyje (Savęsp,  Ašašai šalyje),  jausdamas, kad ten vyksta nelengvas valstybės darbas. Taip, aš irgi kartu su visais rodau į kosmosą kaip begalybę, nors žinau, kad jis vis dar plečiasi. Taip, aš irgi žinau, kad ilgus amžius žmogus nešioja save ant kojų , tačiau irgi prisipažįstu, kad pats nežinau, ką nešioju. Blogiau sekasi liudyti, kad Savęsp pažinimas peržengė filosofijos ribas, neatlikęs šio darbo, tačiau poreikis dėlto to neprapuola. Galimybė pažinti save ne tik nedingsta, bet darosi jautresnė, labiau imli ir ši dalia neaplenkusi ir senių. Netgi priešingai: išėjus anapus  filosofijos akis į akį susitikti su savimi, būtent per juos sodriau atsiskleidžia kitoks pažinimas, kuomet filosofijai nėra ką veikti. Nebent užimti į darbymetį išėjusių ištuštėjusias senių vietas ir iš ten stebėti, nenorint patikėti, kad galėtų būti taip, kaip yra.
   – Kandžiau, girdi? – paglostau kalendoriaus  lapelyje paskutinę teksto eilutę ir žinau, kad Kandžius  girdi. Ir net tik Jis, bet ir Ji, šį rytą atėjusi anksčiau  manęs ir Lucilijaus paprašiusi atversti dienoraštį  pirmuoju puslapiu.  Buvo jautru per savijautą žinoti, kad Ji – tai  Šventoji ir kartu netikėti, kad taip galėtų būti. Negi sugrįžo? Negi?

Ko taip pritilusi?
Baugu, kad metų neskaičiuoju?
Neįkvepiu į knygą ar nepasakau:
esi vienintelė man tu.

Išties, vienintelė.
Ir niekas niekada
į šitą žemę neįneš mirties.
Užkrito miškas, paukščiai uždengė sparnais –
atrodo, kad nebuvo jos, nėra, nebus,
bet atsikvėpus išgirsti,
kaip aidas nuaidi į tolumas,
apvaikščiodamas prieigas dangaus.

Kaip gera, Ašašai,
girdėti tavo toliuose save –
ir čia, prie balto akmenėlio pakely,
ir ten, toli, iš kur atėjęs kažkada.

Girdėjau, kai lopšy
motulė sūnų supo ---
karalių nuostabios šalies.

Tegu pasauly mokiniai
tavęs žemėlapyje dar nežino –
pabūk dar šitokia, kokia esi,
prigludus prie pavasario,
kai iš sniegų atbėgę upės
pagirdo šuliniais, o paukščiai,
gūžtose sutūpę,
slapukę peri,
valstybę peri Ašašai...

Nutilus eilėraščiui „Ašašai - 2 “ laukiau, kad gal  kažkaip išgirsiu ir Šventąją. Pirmu puslapiu atverstas dienoraštis dirba dvasioje kaip maldos šnabždesys. Labiau užkliuvo, kad po kelis kartus buvo kartojamas sakinys:
  Slapukę peri,
  valstybę peri Ašašai 
  Taip vieną kartą, taip kitą, taip trečią. Tai jau buvo  labiau panašu į priekaištą, kad valstybės kūrimo darbas nepadarytas. Pasižvalgiau ieškodamas  Lucilijaus, bet jis nepasirodė. Atrodė, kad irgi sumanė  paslapukauti. 

Išeinam kartu pagiedoti

O žodžių į sielą
kaip žirnių neberk...
Te pėstute atlinguos,
pavargę ir kelią pažinę.
Niekas taip atsikvėpti nemoka giliau,
kaip laikas, ant rankų parimęs.
Gera jam atmintį žilą kalbėti,
atitolus kiek galint toliau nuo dabar...
O! regiu jau, regiu  –
mažas kaip špygutė pilietis,
o pražilęs kaip senas vilnietis,
kaip iš lango stikle
sušerkšnijus žiema. 

Mažas ir senas deriny viename...
Nežinau, kaip galėčiau štai tokį posmuoti,
jeigu ne ji, šalelė Savęsp.
Būti kalendoriai mums laiko seniai neskaičiuoja,
o vis tiek norisi juoktis iš jų,
iš ten norisi būti gražiu,
iš ten, parsinešus save šimtametį,
į motinos įsuptą žodį,
ir vėl, kaip kadaise,
į vyturį aukštą
vis einam ir einam
kartu pagiedoti.
2019-02-04 21:52

0

64

4.Tai ne bet koks, o Šklėrių  Bladukas... http://s9.uploads.ru/t/XMlOs.png

– Šaukei, dzieduli.
  – Tai kad lyg – ne, nešaukiau.
  – „Lyg“, dzieduli, neįsiskaičiuoja.
  – O, kad tave kur! Tu čia, Bladukai? Nepažinau. Tai bent siurprizas. Nors, beje, ne pirmas šiandien, o iki vakaro dar toli. Ką? Vėl į kelionę patraukė talentai. Yra ką vaidinti, yra ką, mielas žmogau. Beje, sakyk, ar ne tave susitinku Lucilijaus vaidmenyje. Nepyk, bet pamačius tave, net ir taip pamanau.
  Bladukas neskubėjo atsakyti.
  – Ne, ne. Man sulig kaklo užtenka Senekos. Dar vis negaliu jo kaip reikiant apžioti. Tačiau Lucilijų, jo mieląjį bičiulį, irgi žinau, – pasakė ir, suklusęs: – O kodėl, Pranuci, jį mini? Kodėl? – teiravosi atidžiau žvelgdamas į veidą it  baimindamasis, kad  kažko nepamestų jo išraiškose.
Truktelėjau pečiais.
– Kodėl miniu? Toks gyvenimas, Bladuk. Suprantu, kad šiandien ir tu nenušliauši nuo mano liežuvio. O prieš pusvalandį net nepagalvojau, kad tu kažkur yra ir kad esu pasiilgęs tavęs. Ir tai tiesa.
  – Negerai, Pranuci. Kai tu manęs pasiilgsti. Man negerai. Ir dabar negerai. Taip dar nebuvo arba  neprisimenu. Vis dairausi: kur mes esame,  kur?  Jau tiek visa ko būta, tiek, kad... Et, argi atsiminsi? Sakysi, kvaila klausti, [i]kur esame[i], bet  man jau neatrodo taip. O ir  pats suspėjai tarti, kad šiandien nenušliaušiu nuo tavo liežuvio. Nors net ir nežinosiu, kad aš ten, ant tavo liežuvio.
  – Nebūtum Šklėrių Bladukas, – nusišypsojau, gerai atsimindamas jo linksmą, gerą būdą, jo žodį ir gyvenimą. Tačiau  dabar jis neišrodė, kaip anksčiau ir netgi kai paskutinį kartą mačiu jį vaidinantį Seneką. Jiedu buvo kartu ir taip labai panašūs, kad  man nedrąsu buvo pasakyti, kuris iš jų tikras Lucijus Anėjus Seneka, o kuris Bladuko vaidinamas. Labai  panašu, kad tai ir būtų pasilikusi mįsle, jeigu tikrasis Seneka, prapliupęs juoku, nebūtų deklamavęs ir kalbėjęs:
  – Ateina genijai ir vėl išnyksta, bet tokie kaip Bladukas – ne. Vieną kartą atėję, jie pasilieka būti, kol jiems patiems tai nenusibosta. Nesielvartauk, Pranuci, kad nemoki manęs atpažinti. Aš pats savęs irgi – ne.
  Dabar tai prisiminus atrodė, jog labai panašu, kad gal toks laikas jau atėjo – Bladukui nusibodo kurti vaidinimus. Tačiau vis tik neužsimiršti, kad tai ne bet koks, o Šklėrių Bladukas. Panašiai kaip Kabelių sodžius didžiuojasi Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia, taip Šklėrių sodžius – Bladuku. Tai retas dalykas, juolab kad pamaldumu šis vyras nepasižymėjo ir dažniau  žegnodavosi dėl svetimų akių, kad „paregėtų“, kad žinotų, jog moka. Tačiau vėlgi, ieškant surandi ir neabejotinų  panašumų. Man šauniausias, kad kaip bažnyčia iš Ratnyčios perkelta į Kabelius, taip Vladas Balčius iš kažkur (?) atsirado Šklėriuose kaip Adomulio žentas. Kabeliai bažnyčios nepalikę, kokia ji buvus Ratnyčioje – paaugino, padidino. Šklėriuose, Vladui persitvarkant į Bladuką, apnyko, aprimo, prisimiršo jo tikrasis vardas – Vladas. Iš Kabelių skambindavo bažnytiniai varpai (zvanai), iš Šklėrių – Bladuko nutikimai. Ir Balčiaus pavardės neypatingai reikėję. Pakako būti Bladuku, kad per visus parapijos sodžius smagiai paskambintų laimingo žmogaus gyvenimu. Praėjus laikui neretai netgi nenori suvokti, kad buvę taip, kaip buvo. Taigi būna, kad žmogaus gyvenimas pranoksta išmonę ir Šklėrių sodžiuje tokiu žmogumi tapo Bladukas. Tačiau, matyt, buvo  galingesnė  jėga, kuriai šis žmogus  buvo labiau reikalingas negu Šklėriams. Ir tenka  manyti, kad Bladuko meistriškas sugebėjimas persitvarkyti į kitą personą (ypatą) buvo šitos jėgos prigimtinė dovana. Man net buvo netikėta, kad po ilgoko laiko nesimatymų Bladukas atėjo kaip toks, tikras, atėjo kaip prigimtinis, be grimų. Ir toji piktoka niaura, prasišvietusi pro jo personą, jau buvo jo prigimtinės nuosavybės dvasinis potėpis.
  – Taip, mielas žmogau. Jeigu dar kur ir susitinkame, tai jau ne Šklėriuose, – atsidūsėjau savyje nepamanydamas, kad tokie atodūsiai Bladuko klausai imlesni. Ausys ausimis, puiku, kai jos yra ir klusnios, bet yra aukštesnė girdėjimo pakopa (ar rūšis?), yra dievų, taigi  dvasinė klausa, kuri žmoguje palikta be priežiūros ir dėmesio, greitai apleipsta, atrofuojasi, sunyksta iki nulinės padalos, iki visiško sunykimo, nepaisant, kad ir sienos, ir akmenys per ją ir girdi, ir pažįsta.
  – Galėjau ateiti pas tave ir kitaip, kaip, regisi, to ir tikėjaisi. Nemenkai apie tai galvojau, kaip protingiau pasirodyti. Nagi pats spręsk, karaliau. Vaizduotis dar moki ir dėkok karalystei, kad ji tau neduoda ramybės.
  Pats nepajutau, kaip  pradėjau žiotis. Žiojausi, žiojausi, bet žodis burnoje neatsirado. Užtat  jų nepritrūko Bladukui.
  –Taip, taip, ačiū karaliui, – ir už mane jam buvo dėkingas Bladukas. Tačiau to nepakako. Netrukus buvau palieptas vaizduotis, kad į svečius atėjęs ne jis, Bladukas, o Vincas Kudirka.
  – Vaizduokis, dzieduli, vaizduokis, aš tau padėsiu, kad sutinki čia ne Šklėrių Bladuką, o Vincą Kudirką, atsinešusį tavo tėvo smuiką ir atėjusį pagiedoti tautinę giesmę. Supranti?. Neužmiršk – tavo tėvas turėjo smuiką ir juo grojo. Turėtum atsiminti.
  – Atsimenu, kad ir smuiką turėjo, ir grojo juo, betgi,  Bladai...
  – Taip, taip, ir aš žinau, jog tu nežinai, kur dingo  tėvo smuikas. O štai Vincas Kudirka atėjo pas tave su tavo tėvo smuiku. Nekvailai sumanyta, a? Tačiau tai reikia ne tik sumanyti, bet ir išjausti – kad  tikra, kad  kitokia muzika į tokią tikrovę neįsigautų.
  – Betgi, Bladukai, nei jis atėjo, nei ateis. Tai tavo išmislas.
  – Išmislas? Tu - ką? Juokauji, karaliau? Tokiuose  dalykuose išdaigų nebūna,  – pakalbėjo Bladukas, tačiau taip – kaip žmonėse sakoma – nelyg  šlapiu maišu trenktų per galvą. Ir kartą, ir kitą, ir vis nesiliaudamas kalbėti: – Aš laukiu, karaliau, tavo žodžio. Girdi, karaliau? Apšviestas vaizduote ir laukiu tavo žodžio. Nagi tark. Sužinok koks jis ir tark. Šiandieną to reikia labiau negu reikia.
  Iš kur tie žodžiai atsirado, kaip juos sužinojau, iki šiol nesuvokiu, tačiau juos tariau ir atsimenu, kad  kalbėjęs juos neįprastai ir niekuomet taip negebėjęs kalbėti.

Pažink, sūnau, tą pasiuntinį šventą
Žiūrėk ant jo – ta ypata puiki
Tai šliaužioja po žeme, tai nuo žemės
Vėla prisikelia kaipo koksai
Žaltys žvynais plieniniais prisidengęs:
Tai būna nusidėjėliu, tai vėl
Šventuoju.

– Ačiū, Pranuci. Šiandien tiek. Tai sunkiausias  darbas, kurį kada nors padariau. Man regisi, kad tiek  užtenka, kad galėčiau save pasveikinti su pergale. Ir tave.
– Aš vaidinu, Bladukai? Aš repeticijoje?
– Karalius tu, dzieduli. Savęsp (Ašašai) šalies karalius.
*********-
Danutė Valentukevičienė Gyvastis! Nenykstanti, kol yra kas mus iškalba, išgieda, išmyli, kol laikomės kažkam ant liežuvio! O kaip apsidžiaugiau dėl formos ,,yra", pavartotos es.l. 2 asm.: ,,kad tu kažkur yra". Ir tu ne ,,esi", bet ,,yra"... Kiek nusistebėjimų girdėjau, kad nepripažįstam formos ,,esti". Juk iš tikrųjų mes yra, bet ne ,,esam"! Skaičiau str. apie ,,yra" istorinę rekonstrukciją. Gilios šio žodžio šaknys, siekiančios indoeuropiečių prokalbę. Ir ta prokalbė prabyla mumyse...

Saulius Karlonas
Saulius Karlonas Danutė Valentukevičienė Danute, gal ne visai į temą, bet neseniai žiūrėjau LRT ryto laidą, kur jauna mergina kalbėjo apie naujai išleistas knygas. Taigi, labai rėžė ausį, kai ji dažnai kartojo tokį junginį ,,ar ne,,. Suskaičiavu gal virš dešimties kartų, daugiau klausyti neturėjau kantrybės! Kas tai yra tas ,,ar ne,, , pastebėjau, jį dažnai vartoja jaunesni žmonės?

Danutė Valentukevičienė
Danutė Valentukevičienė Toks merginos priežodis. Turbūt jai trūksta dėmesio, todėl nuolat kartoja ,,ar ne?" ☺. Mes jų kiekvienas prisigaudę, tik nelabai save girdim. Bet reikia būti atlaidžiam, Sauliau. Visą dieną per Druskininkus žąsų pulkai ant sparnų pavasarį skraidina ☺. Budinkim širdis!

Virtuvėje prie stalo           http://s7.uploads.ru/t/TrFLs.jpg

Šis kūrinys buvo tarp savaitės geriausių

A, B ir J. (jotas) dažniau vis trijule, vis trijule. Į atskirus pasitarimus jiems rinktis nėra prasmės, tačiau išimtys ir trijulės veikloje galioja. Buvau sugrįžęs iš Naujininkų poliklinikos ir nusprendęs minutę snūstelėti, kai išgirdau jas, susiėjusias į gimtų namų nuotrauką. Namai tušti, kad nors pastauk vilku. Po kambarius nesidairė. Susėdo virtuvėje prie stalo, prie kurio ankstesniais laikais susėsdavusi visa Vinco Ir Stefos Karlonų šeimyna: jie du, dvi seserys ir aš su broliu. Atsiradus anūkams, ir jie gebėdavo kas kaip – kas ant vienų kelių, kas ant kitų, kas dar kaip – įsisprausti prie stalo. Tačiau jeigu atsitikdavo, kad kažkas pasijausdavo nekaip, neprašmatniai, tuomet pasiėmusi dubenį ir šaukštą, atsikėlusi nuo galustalio, motina ateidavo prie krosnies:
  – Man visur gerai. Nepaisykit, nepaisykit manęs, – sakydavo ji.
  Dabar gi prie stalo buvo A, B ir J. (jotas), o stalas regėjosi tuščias, tuščias. Virtuvės tiek, kad joje dvi krosnys – viena didelė, kaip garvežys, kita mažesnė – kvadratu į viršų iki pat lubų pakelta (pečiukas), dūmams išsibūti, turintis bendrą kaminą su krosnimi – garvežiu. O raidžių trijulė, girdžiu, jau šneksi, ir ne taip, kad bet kaip.

A.
Nors ir prie stalo sėdime,
kaip jau seniai,
bet suprantu, kad džiaugsmo ne per daug –
atšalę krosnys ir namai,
tačiau erdvė dar vis po lubomis,
stiklai langų neišdaužti
nuo vyrių durys nenukeltos.
Garbė namams, kurie ant savo pamatų.
Garbė paveikslams palubės.
Dievų dar daug,
išmokusių užmarštyje gyventi,
kaip ir voratinklių, apaugusių šventybes.

Nežeminu lemties, kad šitaip atsitinka.
Ir nežinau, kodėl taip reikia baugiai tarti,
parodant į tave:
„Mirtie, tu visuomet šalia.
Šaunuolė tu esi,
Tu – Dievo parankinė pirmutinė. “

O iš tiesų ir man taip tarti nedrąsu
(Be akinių gyventi patogiau)
Sakykite, nuo ko pradėsim, B ir J (jotai) –
nuo karo ar taikos?

J. (jotas)
Man regisi, kad toks dalykas
ne kažin kaip svarbus.
Mat ir kare išmokstama gyvenimo
kurį ir Viešpats laimina,
kuomet žinai, tiki: tokio manęs
mirtis kliudyt negali.
O taiką neretai, deja,
į pragarą įbugdome...
Ir ką tuomet daryti?
Šauki, kvieti – ateiki, prapultie,
bet ji – ne krust!
Net mirti tau neleidžia.

B.
Ir vis dėlto, ištikimybę reikia ginti.
Aš čia kalbu apie lapelį kalendoriaus.
Jie, sieniniai, labiau man prie širdies
Taip ne todėl,
kad popieriaus jiems reik mažiau.
Galėtų būti tiek, kiek paklausa diktuoja,
net jeigu tektų knygą sutalpinti.
Taip atsitikę, kad nėra pagundos
po pakampes svetur dairytis
ir verkauti: protinga taip, ar – ne.
Išsenka laikas iš žmogaus,
betgi ir medis nuo šaknų nutrūksta.

A.
Mieloji B, nebūkim plepės
Atmintyje vienodai parašyta –
knyga jau baigėsi. Nebus.
Viršum galvų kaip baltas debesėlis,
puošni ji kaip bažnyčia plaukė.
Nebuvo kam ateiti,
bent jos šventoriuje kepurę nusikelti,
jau nekalbu apie žegnonę
poezijos ar prozos eilute.
Tačiau atlikti išpažinti,
gal būt dar nevėlu.

J. (jotas)
Man nejauku, kad atsitiko taip...
kai negaliu į viešumą ištarti,
kad tai, ką žinome dabar
ir ryt, poryt reikės žinoti.
O juk atėjome iš Abėcėlės čia.
Nejau tik tam, kad štai
kai prireikia nukelti knygą nuo dangaus
dėkingai apkabinant baltą debesėlį,
kažkur pradingstame –
esą, niekus vėl kalbina pranucis,
Neskaudinkim ausų. Tegu.
Gražu, kaip akimis atmerktomis
žmogus išvaikščioja sapnus.

(po apsisprendimo pauzės)

Sau karą į rankas imu.
Prašau išgirsti: karą SAU
ir netikiu, kad tai kas buvo,
reikštų – nugalėtą...
Galbūt tik paprašyta
gyventi padoriau.
Juk iš Alfabeto, iš Abėcėlės
čia atėjome...
padėti žmogui dvasioje ir kūne būti juo...

B.
Aš irgi karą į rankas imu,
bet nemanau, kad tik raide
pasaulį privalau išmokti.
Ne kirvis – karas man,.
ne šautuvas ar granata;
aš savo karą dar tik mokausi
ir nežinau, kokį pasaulį juo gimdysiu..

A.
O aš maniau, kad gal taiką ateis į sielą.
Neužsimirškime –
pavargsta juk ir Dievas.
Prisimenu, kai čia sustojus karieta
aukštai iškeldavo trispalvę.
Kažin, kur ji dabar?
2019-02-06 20:18

Čia ne aš o Pilypukas 
Aha, nuvarginam juk mes dievus...

Luiza Šarlotė 
Įdomiai improvizuota su abėcėle ir jos raidėmis.

Neužsimirškime –
pavargsta juk ir Dievas.

0

65

Smuikuojantis Vincas Kudirka                         http://s8.uploads.ru/t/QpCVS.png

... nelengva buvo suprasti, ką kalba Bladukas, rodydamas į mane kaip karalių [„Karalius tu, dzieduli. Savęsp (Ašašai) šalies karalius“], tačiau ką jis kalba apie kitus – kad ir save – suprasti dar sunkiau. Ot, parodė į netoli ant stato atverstą dienoraštį ir tarė:
– Atrodytų, kad ateiti pas tave ne sunku. Kelio lygiai tiek pat, kiek iki dienoraščio, bet matai... Kokia šiandien diena? Visą Europą galima buvo apeiti, kol prisirengiau ateiti pas tave. Ne šiaip žmonėse sakoma: arti  bažnyčia  – toli Dievas. Jau ir Bobų  vasara užklupo, bet užtat smagu taip, kad žodžių pritrūksta. Surask nors vieną, karaliau, katras prilygtų  mano džiaugsmui. Tikram. Nesumeluotam. Nesuvaidintam.
  Aš dar irgi negalėjau atsigauti, sugrįžti į save kasdienį. Man irgi  dingojosi, kad esu paliestas  karaliaus dalia. Tai lyg ir neturėjo būti staigmena, nes tokiai daliai rengtasi iš anksto ir rašant, ir skaitant, ir deklamuojat, ir netgi į didesnį viešumą išeinant su poezijos  knygele. Ten irgi prabilta eilėraščiu:

Štai ji, Savęspi!
Žodynas neužmiršęs  jos,
Nors iš toli atėjus, iš toliau nei raidė
Ji man  kaip didelė šalis. Valstybė
Į kurią įkėlė Dievas ir lopšys.

Meldžiu, Savęspi,
Nepradinki toliuos praeities
Lukštenkis ir savęs, jei molio neužtenka,
Iš supratimo ir pasaulio dieviškos būties,
Kurį įkritusi į žmogų.

Pojūtis būti karaliumi savo Aš erdvėje atsiradęs gal tik dievai težino nuo kada. Įdomu, kad susiderėję su Vidiniu būti šio eilėraščio („Šalis Savęspi“) bendraautoriais, vis dėlto  neatsižadu išeiti iš tokios dviejų sutarties. Kuo toliau tuo vis geriau suvokiu, kad aš paskesnis, vėlesnis už Vidinį, kad būtent iš jo į mane persimetė tokia dvasinės sėjos sėkla. Kai aš dar lopšyje, Vidinis jau buvo išlipęs iš jo, tačiau pasiliko prie mano lopšio, dabojo, prižiūrėjo jį, kantriai  laukdamas, kol ir aš išlipsiu iš jo. Bėda, kai netyčia iš mielo draugo kažką pasiimi it savo, nesuvokęs, kad tai ne tavo, bet dar didesnė bėda, kai jis tau atiduoda savo sielos gintarėlį taip lyg jam jis nepriklausytų. Pasiimi kaip savo ir ne tik džiaugiesi, bet ir didžiuojiesi, kad tokiu būdu  praturtėjęs. O jeigu tokių turtų susikaupia daug – visas  gintaro statinys? Arba – netgi tiek, kad į karaliaus karūną nesukrausi?
  „Taip, taip, apie tai tiek, kiek reikėtų, dar negalvota, –  pamaniau ar kažkaip kitaip sužinojau, – dar Savęsp  (Ašašai) karalystės reikalai vis labai migloti, netvarūs, kad ant galvos galėčiau užsidėti karūną, neabejodamas tokia teise. “ Tačiau jaučiu, kad šiuokart svarbiau  pasakyti kitą dalyką, būtent: ne tik nepamačiau, kaip Bladukas pas mane atėjęs, bet taip pat nepamačiau, kaip jis išėjęs ir kažkodėl nebuvo svarbu ir netikėta, kad savo pašnekovu turiu Vincą Kudirką. Sveikintis nei jam su manimi, nei man su juo irgi nereikėjo. Ir bendrai jokių emocijų dvasia neįsigeidusi ir ramiai leidusi girdėti Vincą Kudirką lyg  būtume pusdienį praleidę, aptarinėdami abiem rūpimus reikalus. 
– Kai valstybė dar perima, tautinę giesmę, Pranuci, giedoti per anksti, reikės dar palaukti, tačiau pagriežti tavo tėvo smuiku, – o! – ir  man bus miela. Bladukas sakė, kad pagročiau būtent juo. 
  – Gal penkių – šešių metų buvau, kaip paskutinį kartą  girdėjau tėvužį smuikuojantį. Apie tiek laiko praėję, kai ir jo smuiką paskutinį kartą mačiau. Kabojo ant sienos netoli durų, – pakalbėjau lyg būčiau užsimiršęs, kad ką tik Vinco Kudirkos vietoje buvo Šklėrių Bladukas. Atsiminkim: buvo vieninteliai jis-man, aš – jam pašnekovai. O ir pašnekesys mudviejų, sakyčiau, vertas, jog būtų atneštas į žmonijos istorinę atmintį. Tai ir todėl, kad pirmą kartą iš kitų lūpų buvo išgirsta, kad esu Ašašai (Savęsp) karaliumi. Tačiau vėlgi, taip aukštai  kilstelėtas pašnekesys, greit  nusileido į kasdienybę – be jokių aiksėjimų, atrodytų: kas ką tik buvo, dingo tuoj pat, kad nuo šiol tai būtų užmiršta. Tačiau – ne, pasirodė, kad tokia atmintis išsilaikiusi, ji tik laikinai pasitraukusi į nuošalę, kad savimi netrukdytų Kudirkai pagroti tėvužio smuiku.
  – Jeigu manai, kad smuikas ypatingas, tai – ne.
Tačiau, kad juo tavo tėvužis grojo, o kito smuiko jis niekuomet neturėjęs, tai toks smuikas vienintelis.  Kaip ir tėvužis. Gal negaiškim  laiko. Paklausykim. Aš pabandysiu pasmuikuoti „Iš kur atėjusi. “ Prisimink:

Net nesuspėjau susivokti -
Žali šaltiniai užgiedojo
Į paukštį, akmenį, į smėlį...
Dabar ir pats ant rankų paimu mažytį šaltinėlį,
Pro jį žiūriu, kaip kas kada atrodė
Ir pirmas įspūdis –
Proza neišbučiuos tikrovės.

– Jūs ir  dainuojate?
  – Ne, aš taip čia deklamuoju. Tik nežinau, ar tave, ar Vidinį. Tačiau šis  reikalas te  pasilieka judviem. O dabar klausyk, kaip tai atrodo, kai aš groju. Man regis, kad sumaniau neblogai, tačiau jeigu nepatiks, manęs irgi nekaltink. Tuomet geriau mano motiną. 
  – Motina?
  –Taip jau esu pasakęs ir, beje, ne kartą, kad, girdite, mielieji, jeigu aš šiandien muzikantas, pataikau šį ar tą nupiešti ir, atsiprašant, eiliadirbys, tai motinos kaltė, – pakalbėjo Vincas Kudirka ir, pastuksenęs smuiko stryku man per galvą: – O dabar klausyk smuiko, – pasakė. – Jeigu  moki, gali ir pagiedoti.
  Nei giedoti, nei dainuoti man neprireikė. Klausiausi smuiko ir girdėjau, kaip kažkur (ar tik ne iš  dienoraščio?) prabudo seniai įkalbėti posmai. Neatrodė, kad tėvužio  smuikas norėtų juos priimti į savo muziką,  tačiau muzikantas buvo atkaklus.
  – Kaip čia  taip, a?  Suprantu, kad brokas tekste, betgi nebūčiau eiliadirbys, Pranuci. Pastebi? Iki šiol  išlaikau burnoje šį žodį –  eiliadirbys. Atrodo, kad jis pritinka man kaip ir Vinco vardas. 
  Smuikas nutilo, bet užtat  Vincas  kaip ir  anksčiau  pradėjo deklamuoti.

Ir pirmas  įspūdis –
Net ir proza
Nesugebės apvaikščioti tikrovės,
Nors ji, šalelė  Ašašai, tokia maža,
Kad ir širdis už ją ne ką didesnė.
Kažkas atėjo būti su mumis,
kad kojomis kelionių nematuotum
O! beprotybe, ne beprotiška esi,
Tik sunkiai mokomės suvokti,
Kad begalybės erdvėje
Tokie netikeliai, kokie lig šiol
Nereikalingi esam netgi sau.

Vincas Kudirka staigiu judesiu mestelėjo stryką ant  smuiko stygų lyg panoręs, aplenkus patį save, nubėgti toli jį priekį. Atrodė, kad ir aš nesiruošiau nuo jo atsilikti ir būti tarp pirmųjų įsitaisiusių pagyventi naujai, pagyventi pagal  parametrus erdvės, kad ir jai nebūtų taip laisva, taip erdvu. Netgi pabandau atsiliepti:
– Puiku, o Ašašai!

Bet delnas užčiaupia pražiotą burną
Ir sužinau, kad ten, giliai Savęsp,
Atskrido gulbė,
Gulbinas krypuoja aplink ją.

Kur iki šiol abudu buvę?
Kodėl, kitus girdėdamas, mažai tikėjau,
Kad paukščiai, gūžtose sutūpę,
Slapukę peri.
Valstybę peri Ašašai...

Šnektelėjimas su raide B

Nespėjau išgirsti, kaip toliau atrodęs gimtų namų virtuvėje trijulės A, B ir J. (joto) pasikalbėjimas, nors neatrodė, kad buvau visai užsnūdęs. Smegenys  nebuvo užmigdytos, darbas ten vykęs, tačiau  ne taip intensyviai, be įsakmesnio poreikio, o tik todėl, kad jos buvo atlaidžios man, žinančios, jog didžioji mano svajonė, kad būtų leista kuo daugiau atsiminti. Tačiau atsikėliau su  atmintimi, kuri atrodžiusi it užpildyta miglomis. Matai, kad kažkokie siluetai landžioja, tąsosi it guma po ją, bet kad pasakyčiau konkrečiau, kas jie, ogi – ne, burna niekaip neprasiveria. Magnetofono juostelė kasetėje persivyniojusi ir tai teikė vilties išgirsti trijulės pasikalbėjimą iš įrašo. Atrodė,  ir  laikas, ir kasetė sustojo ir kantriai laukia, kada tai  galės padaryti.
  – Nereikia taip, dzieduli, nereikia. Magnetofonų laikai baigėsi, tačiau išmanant jį, nebaugu prisėsti prie nuotraukų ir pagaliau leisti ir  joms gyventi. Kalbinti jas reikia, kalbinti...
  – Girdžiu, B, tave.  Iš kur? Iš Šklėrių? 
  – Pas tave, dzieduli, turėtų būti saga, ištraukta nuo Vidinio švarko. 
Pasidairyk, susirask  ją. Ji labai informatyvi, daugiau žinanti negu krūva kasečių. O kol kas bendraukime  per nuotrauką. Kai dar vis  Šklėriuose,  kai namų  virtuvėje, ir tu mus, ir mes  tave girdime.
  – Pas man yra ir tavo su A ir J. (jotu) nuotrauka. Jūs trise joje.
  – Tai  šaunu. Tačiau saga kur kas labiau reikalinga. Šiuo metu ji    nepamainoma  talkininkė pražiopsotam reikalui padaryti. Ją tiesiog  būtina dėl to surasti.
  – Tu, B, apie sagą kalbi, o aš ieškosiu guziko. Gerai?
  – Gerai, dzieduli, ieškok guziko Svarbu, kad ieškotum, o dar  svarbiau, kad surastum. Manau, tau ir dievulis padės jo paieškose.
  Dar nenutuokiau, kokie tokie reikalai pradeda įsiterpti į mano  gyvenimą, bet pajaučiau, kad mane krustelėjo džiugus azartas. Atsiminiau, atrodytų, visai užmirštą dalyką ir taip šventai, kad galima buvo pamanyti, jog didžiulis gabalas praeito laiko niekur nedingęs, o ir suvokimas jo toks jautrus ir aiškus, kaip anuomet, kad nepaisant kokiomis statybomis būtume užsiėmęs, tačiau darbas jų paprastai prasideda dvasinėje erdvėje, išgirdus trumpą, bet drąsų žodelį: reikia!  Nesvarbu, kaip kas jį išgirsta ir pajaučia. Su Vidiniu  susitikti nerūpėjo ir nereikėjo, o susitikom. Susitikus gi, irgi neišgirdau iš jo, kaip įprasta:
  — Ką, Pranuci? Ir vėl klausi,  kokia šiandien diena? Pirmadienis,  trečiadienis, šeštadienis ir ar greitai bus sekmadienis? O svarbiausia, kur esame, Vidini?  — Todėl neteko išgirsti ir jo atsakymų. Irgi, beje, įprastų, kai vakaras— rytas:
  — Traukinyje esame, Pranuci. Kurgi mudviem dar būti, jeigu ne čia?
  Tą kartą reikalai klostėsi kaip kieno surežisuoti, kaip pirmą kartą tokie atsiradę. Sužiurau jam į akis ir:

— Senieji užrašai,
kaip pūdymas —
kiek pailsėjęs, plūgo vėl sulaukia.
Aš suprantu, Vidini,
net vyžų iš tavęs — manęs nepinsi
Ir milo nesuvelsi,
bet balana dar dega
ir — tegu.
O mano laikas — tavo laikas,
nepaisant, kad ne aš tave,
o tu mane lopšy supai.

Vidinis apsidairė aplinkui it kažko paieškodamas, bet laukti atsiliepiant ilgai nereikėjo:

— Ir ba la na... 
Ir balana, Pranuci.
Be jos vargu ar būtume užaugę.
Be  jos, kas lopšius būtų supę?
Dar druskos žiupsnis
ir riekelė duonos.
Neprašmatniai gyveno šitas kraštas,
bet su Čepkeliais, su šilais . 
Tegu nedidelis,
bet kas dabar jį šitokį apvaikščios,
kai reikia pasišviesti balana,
o kojas klumpėmis ar vyžomis apauti.
Giedok, širdie,
gal tu dar mums galėtumei padėti.

Panaši „muzika“ tęsėsi, kol (o tai gerai atsiminiau), Vidinis drąsiai paėmė už mano švarko sagos. Atsiliepdamas ir aš įsikibau į jo švarko sagą. Atrodė, be priesaikos, be žodžių pasiryžome: bandysim  dar kartą. Gal bet šį kartą pavyks. O jai —ne?
  Vidinis staigiai ir stipriai truktelėjęs ištraukė sagą iš mano švarko, o aš irgi nedvejodamas ryžausi tokiam veiksmui. Irgi sėkmingai, ir sieloje buvo gera, ramu, jauku.
  O! jeigu  jie,  būti  laikai. atgal  sugrįžtų. Bent į atmintį. Bent. Kokiam  dievui reikia  melstis, kad taip atsitiktų? Tada irgi buvo žiema,  buvo  vasaris. Ir pakako jėgų, kad staigiu, stipriu judesiu  ištrauktume sagas iš švarkų. Vidinis iš mano, aš iš  Vidinio. Tačiau vėlgi – kam to reikėję? Ir tikriausiai, kad man jau nebūtų  prireikę,  jeigu ne šnektelėjimas iš nuotraukos su raide B.  Atmintį smegenyse  pradėjo gelti, atrodo, kad iš ano laiko girdžiu pažįstamus balsus, dažniau susiėjus į „Rašyk“ svetainę.  Ot, kad ir Atėja, su kuria užsilikome būti nuo  ano laiko. Smagu atsiminus ją  girdėti:
  – Priimu Kaip odę Šilinei Dzūkijai. Man labai mielas darbas, kadangi esu pati dzūkė, tik mano miesteliai ir kaimai kitam rajone. Šventežeris, Ežerėliai, Seirijai, Lazdijai, Miškiniai...
  Senamadžius, savaip pakoreguodamas, irgi paniūniavo iš mudviejų 
su Vidiniu „muzikos“:

Nešauk taip Pranai: „gieda“,
kuomet yra išėjusių negrįžti.
Greičiau čia gervė klyktelės
negu šuva sulos,
bet, žinoma, kai skęsti,
griebies ir šiaudo, kaip vilties.
kad vietinės reikšmės poetai
ir jiems nepatingėtų atminčiai
nuskint gėlių.

Kur jis dabar? Juolab, kuomet lyg dabar išgirstu jį ištarius: „skaitau lyg naujai atgimęs“, o Šioks Toks linkėjo:  Bravo! Va taip ir laikykite, kaip Perlojos valstybės gynėjai  tą  kraštą. 
  Tačiau, ša, ša, atmintie. Geriau dabar man padėki surasti sagą (guziką), ištrauktą  iš Vidinio  švarko. Įdomu, kam jos taip  prireikė  trijulei  A, B ir J. (jotui).
2019-02-10 10:29

2019-02-11 11:07
Vetra Vika 
Atminties kloduose suguldome giliai įsirėžusią praeitį, mokydamiesi gyventi ir būti dabar, šiandien, šią valandą...

2019-02-11 00:09
Luiza Šarlotė 
Su saga gerai suimprovizuota, pagyvino kūrinį. 5

0

66

Paniro kaip saulė į debesėlį...    http://s8.uploads.ru/t/D9Ca7.png

Savijauta ne kokia, o tokia ji labiausia dėl dviejų dalykų, būtent: dėl negebėjimo šį tekstą išnešioti, iškentėti ilgiau ir dėl stokos ryžto įvardinti jį pagal jo nuopelnus, kad skaitytojui nereikėtų prie jo liestis kaip pasakėlės. Nemanau, kad galima būtų labiau nesuklusti, paduodant jam į rankas užrašą „Pajautos kaip persikūnijimo pranašų išraiškos“, bet va, regite, kaip nutikę. Iš tikro saulė ne tik į jokį debesėlį ar debesį, ar netgi naktį nepanyra, bet... pasakykite, kad ir man: kažin, argi  patikėsiu. Argi aklas? Nematau?
  Netgi tuomet, kai strykas liovėsi skersavęs – dryžavęs smuiko stygas, o ir pats smuikas, išslydęs iš po Vinco  Kudirkos pasmakrės, nusileido ant jo kelių ir, matyt, džiaugėsi tyla, man jo  muzika nenutilo. Man jau nereikėjo muzikanto, kad jis muzika prakalbintų tėvužio smuiką: regėjosi, kad ji pati, taigi, pati muzika susitelkė į eterį kaip senieji graikų dievai –  gyvena ten, kvėpuoja ir tiek bereikia, kad įgautų nemirtingumo imunitetą. Kaip tai atsitinka, neturiu menkiausio suvokimo: muzikantas poilsiauja,  smuikas irgi paliktas ramybėje ant jo kelių, tačiau pati muzika išlieka, dirba, groja  – girdžiu ir jaučiu ją vidujiniu savimi, tačiau  vėlgi prireikus pasakyti, ką reiškia „vidujinis aš“, ogi  tik skėstelėčiau rankomis į šalis:
– Tai kad nežinau. Ir ačiū, kad neklausiate, kaip  atrodo Dievas.
  Matyt, kad dieviški dalykai nepasiduoda apčiupinėjami, kad iš pajautų persikeltų į bet kokį fizinį peizažą. Nors pasiklausius enciklopedistų vėlgi suabejoji ar toks pamanymas išlaiko kritiką, nes juk ir pasakyta, ir parašyta taip aiškiai, kad nors fotografuok:
  „Jis (eteris) grynas, viršutinis oras, kuriuo kvėpuoja dievai, priešingas mirtingųjų kvėpuojamam orui. Jis yra pasaulio siela, iš kurios kyla visa gyvybė. “
  Tačiau nutylėti, išlaikyti tokius dalykus savyje irgi nebeįmanoma. Krapštėli truputį giliau į gyvenimą ir matai: eina Žmogus, krenta, keliasi ir vėl krenta, o neišgalėdamas pasikelti, eina klupsčiais, šliaužia  pilvu ir, netgi nieko nesurasdamas, dar pasidžiaugia,  kad paskui save pasilieka kažkoks pėdsakas. Tik  pamanyk, dangau, koks atpildas už tokį jo triūsą. Ar nepanašu į anekdotą, a? Tačiau gal tai ir yra konkreti jo, Žmogaus vidujinio AŠ apibrėžtis? Nesvarbu, ar tai būtų išreikšta guzais ant kaktos, ar iki sukraujavimo nubrozdintomis rankomis, kojomis, ar negalia pasikelti ant  jų, ar net ir savikritika, kuomet pradedi įtarinėti, ar pas mane „visi namo“? Ar neatsitiko, kad kažkas iš namiškių „išėję“ ir nesugrįžta?
  Muzika netilo, nors ant Vinco Kudirkos kelių ramus ilsėjosi tėvužio smuikas su prigludusiu prie jo stryku. Iš kur šitiek muzikos, iš kur? Ar ne todėl  atsimena ir dievai, apsigyvenę nemirtingumo eteryje. Ar ne todėl ir žmogaus gyvenimas taip atkakliai siekia ateiti į kitokią, į aukštesnę būtį? 
  Lėtai, baimindamasis staigiau sukrutėti, kėliau akis pažiūrėti į Vinco Kudirkos veidą, norėdamas susitikti su jo akimis ir patirti, ar jis girdi, ar žino tokias man neįprastas pajautas. Ir šit supratau, kad pirmiau reikia pačiam  atsimerkti, tačiau vokai buvo sunkūs, lyg ant jų būtų pakabint svarsčiai.
Suspėsiu. Svarbu žinoti, kad reikia atsimerkti, pagalvojau, ir smagu buvo paspėlioti, kad gal ir aš  muzikai reikalingas, jeigu ji pasilieka būti netgi be  smuiko. Ir atrodė, kad ir paukščiai, perintys Savęsp  (Ašašai) valstybę, taip pat priartėję kartu su savo rūpesčiais, nerimu, netikrumu – kaip jai, išperėtai valstybei, elgtis, gyventi, būti toliau? Betgi – kas  čia  dabar? Pasirodo, kad sienos girdi ne tik žodžius, bet ir  mintis. Išgirdo jas ir Vincas Kudirka. Truputį  subruzdęs, tarė:
  – Bandžiau apie tai pakalbėti su Bladuku, todėl  siūlau ir tau taip padaryti. Jis persikūnijimo reikalų specialistas. Jam kažkaip sekasi susidraugauti su bet kuo taip,  kad net matant nežinai, kaip Bladukas save pradangina, o jo vietoje  atsiranda, tarkim, Lucijus Anėjus Seneka ir nesvarbu – kas. Tarkime, kad ir aš. Netgi ne vienas, o kartu su tavo tėvužio smuiku. 
  – Betgi kiek muzikos! kiek muzikos! Visas M. K. Čiurlionio „Miškas“ . Esu tau labai dėkingas, Vincai. Tikriausia žinai, kad mano  tėvužio  vardas – irgi  Vincas
–  Taip, taip. Irgi Vincas, irgi Vincas. Ir muzikos  daug, tačiau pastebėk, kad neretai jį apie tą patį, kas  svarbiausia, tai apgrojant, apdainuojant, apvaikščiojant iš įvairių pozicijų. Girdi? Ir vėl apie valstybę, bet ne taip, kaip ją reikėtų priimti į rankas, o – girdi? Tiek mįslių mestelėta, kad knieti pačiam imti smuiką ir įsilieti į bendrą orkestrą, bet nepadėti, o kažkaip patrukdyti. Girdi?

Tik į žemėlapį ar priimta ji bus,
Kol iki pakraščių dangaus
Ryškėja kontūrai Žmogaus...
Šešėliais, nuojautomis, išmone lakia
Į erdvę terpiasi jo pamatai,
Kad, regisi, sapnus išmokstame nokinti,
Įausti  juos į reginio peizažą.
Jau per vėlu, absurdiška nepatikėti,
Kad išmonė tokia
Į laikmetį Žmogaus
Iš pasakų atėjusi..
Erdvė išjudinta lig eterio,
Kur kažkada dievai gyveno,
Erdvė už filosofijos ribų...

– Mes, sakyčiau, esame šiaurės žmonės ir tikėtina, kad mūsų eteris sunkesnis, – taupydamas žodį  pasakiau mintimis. Tačiau – ne, atsiprašau, taip pasakiau ne žodį  taupydamas, o todėl, kad, regis, suspėjau geriau prisiderinti prie aplinkos – šis eteris, ši erdvė už filosofijos ribų pasirodė esanti palankesnė bendrauti mintimis. Dabar, galvojant apie ją, kasdien charakteristika jos darosi įvairesnė, tačiau tuomet tai  buvo kaip kvėpavimas: reikėję natūraliai būti, o ne  filosofuoti, kaip būti ir kodėl taip, kodėl tokia lemtis ištikusi. Šis reikalas per daug metų mano smegenims  jau  buvo iškentėtas taip stipriai, kad pradėjau žinoti, jog ir Vincas Kudirka su tėvužio smuiku atėjo pas  mane iš ...
  – Taip, taip, – Bladukas, beje, irgi  Aš dar  spyriojausi, nenorėjau juo patikėt, bet jis, šunsnukis, parodė kelią pas tave. Na, ir suskydau. Tfu, kaip nemalonu man  žiūrėti tau į akis, bet atsimerk, Pranuci, atsimerk. Pamatysi, kur aš sugrįžtu ir kaip.
  – Aš miegojau?
  – Ar  snūduriavai,  ar miegojai, ar  sapnavai... Kiekvienas savaip muziką girdim, kiekvienas savaip į ją atsiliepiam, tačiau  dabar  būtų protingiausia, kad ir  nemirksėtum, –  pasakė Vincas ir numetęs dienoraštį  nuo stalo, kad iki jo būtų toliau nueiti, užkėlęs visą kūną ant kojų, žengė žingsnį, bet, it šyptelėti  užmiršęs, atsigręžė, šyptelėjo ir dar padeklamavo:

O Ašašai,
Priglusk, stebėk
Ir atsiminki savo vardą.
Nejau taip kantriai išperėta 
Pasinorėsi pasilikti slapuke?

Dar žingsnis, dar ir, kaip saulė, atrodytų, panyra į nedidelį debesėlį, taip Vincas Kudirka įėjo į dienoraštį. Tačiau man tai nepatrukdė pamanyti: toks jaunas, perpus už mane jaunesnis, o koks didelis...
2019-03-31 05:41

Vasario 16-jai įvakarojus       http://s3.uploads.ru/t/ZnGSW.png

Šis kūrinys buvo tarp savaitės geriausių

Atgal vis žvilgt, vis žvilgt kaip vakaras į rytą.
Per vieną petį, per kitą – irgi.
Toks nekantrus, kad nežinau
kada taip būta (ir ar būta)?
Norėjosi tiesiog greičiau patirti
kad gal kažkas kitaip ateis į šitą dieną,
o taurė vyno bus skalsi,
kaip šimto metų laikas
išsikalbėti man su Tavimi.
Jau vardo netariu, kas man esi.
Žiūriu į laikrodį ir suprantu –
diena jau baigiasi 
ir vynas taurėje išliks negertas...

Kažko pritrūksta gerai daliai.
Neiškalbėti šimtas metų liko,
o pats ir vėlgi nežinau,
kaip šventę aukštą į save įkelti,
kad neatrodyčiau, jog ji tik man,
nors ir dangus tartum pavasario,
jog manėsi, kad greitai
vyturys iš ten pragys...
2019-02-16 18:21

2019-02-25 13:36
juozupukas 

Atleisk, Pranai, bet man jau labai įkyrėjo sąvoka "gerti": geria, negeria, negertas, išgertas, nedagertas, pragertas, girtuoklis ir t.t.
Šiuo atveju pakaktų žodelyčio: "... ir vynas taurėje liks neskanautas, nepaliestas". Galimi ir kitokie sinonimai.
  Beje, Pranai, turiu tau atlyginti skolą, kurią tikriausiai pamiršai. Išleidau savadarbę knygą "Pažinimo skonis" iš 304 psl., kurių kiekvienas meniškai "apdirbtas". Atsiųsk adresą atsiųsiu paštu arba nustatyk datą - atvešiu, kol dar iš namų nepabėgęs. Netoli tavęs ir anūkai gyvena. O aš namuose ir be ramentų lakstau, bet į Dainaaviją be vieno alkūninio dar nedrįstu trenktis. Iki - laukiu

šviestuvininkas 
1.

Kriso Harė
Jaukus kūrinys, 5

chazlaumijus

nuo švenčių pavargsta irgi
šventas ir švarus
o kažkur šiukšlinas
vis tiek juk
prakuri sudegini
kol jėgų turi

[b]tictac_it[/b] 
šventės proga Pranui penkios žvaigždutės atlapan :) teatsispindės vyno taurės stikle

0

67

http://s5.uploads.ru/t/oOD1f.jpghttp://sd.uploads.ru/t/2sWLu.png

Beviltiška žegnoti mirtimi

Kai tolumos,
praradę atmintį,
ateina pasibūti pas mane,
liūdnoka truputį, kad jau, deja, ir man
reikia iš nieko ugnį pakūrenti,
sušildyti laužais,
sušilti bendrumu būties.

Ne, nesakau,
kad užmirštis skandina šitą dalią –
tokie dalykai juk ir pasakose būna –
man nesunku pasveikint Mindaugą karalių
ar Vytautą, sugrįžusį iš pralaimėtų
ar laimėtų mūšių.

Man nesunku netgi toliau nuklysti,
kur ir žalčiai karūnas išnešioję.
Iš ten poezija dar vis lig šiolei
jonvabaliais šviečia,
kad Dievo tvarinį ir tamsoje matyčiau.
Net savo laiko neturiu.
Beviltiška mane žegnoti mirtimi –
kažkur buvau, dabar esu,
kažkur kažkuo ir būti privalėsiu...

Pritrūksta man savęs http://s9.uploads.ru/t/mlcX9.jpg

... o ateities, kad ir gražiausios,
Dieve, nežadėk –
KARE VISŲ IR SU VISAIS
pritrūksta man savęs.
Atrodytų, per šitiek metų
dar vis ant kojų, vis veiklus
ir sveikata iš rankų kirvio nepaleidžia.
Duok lauką, plūgą joms – priims ir padėkos,
pajutus šiltą lietų ant kaktos.
Ne gramais kūnas svorį kelia,
galėtų būti jo mažiau,
bet... ką tai reiškia:
„pritrūksta man savęs“?
Juolab, kuomet skanduojančius girdžiu:
– Oho! oho! Tai bent! tai bent!
jau regisi, kad visą šimtmetį
į savo kraują išsilydyti sumanęs.

Ir šit beldžiu į būtį truputį aukščiau,
kai neatrodo, kad save žinau
koks šiandien, vakar, bet kada anksčiau.

Raidelę mikroskopišką rašau,
kurios plika akim nepamatysi
ir pagalvoju:
apie ką jie šitaip tarti geba?
Į ką suskumba rodyti,
kaip į gyvenimą žmogaus?
Štai kad ir aš, savęs pažinti neišmokęs,
nejau kitiems suprantamesnis negu sau?
2019-02-22 22:10

Suprantame viską. Nuo žodžio iki raidelės. 5
Žillis van Go 

Paskutinis posmas geras, o ir kiti nešpėti, gal kiek - susmulkėję.

0

68

Laiškai Šklėriui –1;           http://sh.uploads.ru/t/oSY0N.png

Nenusiminki, Šklėriau,
tašką padedu –
dar pasivaikščioti panoręs po save,
ir tai nereiškia,
kad sumanęs įsibūti vienuolyne.

Su meile atsitraukiu atokiau
ir, kaip anksčiau,
mielai priimsiu ir dabar,
bet truputį toliau už taško,
nuo durų irgi,
kad ne taip girgždėtų.

Pats atsiminsi, jeigu reiks,
kada rašiau –
prie popieriaus prisėsti darosi neįdomu.
Kantrybės reikia jį ištverti.
Raidynas kaip neklaužada
kokiu dar niekuomet nebuvęs.
Girdi?
– Smagiau išėjus šuniui šieną pjauti,
negu, dziedul, su tavimi
ant popieriaus pariešutauti.

Atrodytų, supykt turėčiau,
betgi – ne;
suprasti nesunku ir man –
į eterį išeina Raidės prigimtis aukštoji –
arčiau prie Paukščių tako, prie žvaigždynų,
prie kontinentų (eterių, dausų),
kur tartum šventėse dievai gyvena,

Pats susipraski, Šklėriau,
ką galėčiau pasakyti dar,
girdėdamas iš ten:
tegu durniai dirba
ir sau turtus krauna... 

O aš, beje, tik noriu pasakyti,
kad pasilieku vietoje,
kur taip ilgai išbuvęs –
namai neužrakinti
ir popieriaus dar nemanau palikti.
Tik kaip suvokti, mielas mano,
ar daug padėti man gebės
pagalbininkas popierinis,
kuomet ir pats žinau:
štai kad ir savąjį autoportretą
smagiau sutikti kuo toliau –
kad ir šventoriuose žvaigždynų.

Ps:
Būk drūtas, Šklėriau.
Bladukas siunčia dovanų.
o būtent pažadą Tave vaidinti.
2019-04-04 18:43

Kriso Harė

Ką reiškia: Būk drūtas, - pagalvoju sau. Pilnatvės palinkėjimas? Gal gal...

Pranas 

Būk stiprus! Marcinkonių krašto  dzūkuose  sakoma dar ir taip –  būk DRŪTAS. Taigi, stiprus, sveikas,  galingas, nepasiduodantis... 
Ką reiškia: Būk drūtas, - pagalvoju sau. Pilnatvės palinkėjimas? Gal gal...

Pranas 
Kodėl nutilai?
Džiaukis, gražios dienos, nors naktys (kalbu apie Vilniaus Balsius) šaltokos.

Kriso Harė 
Labas, ne kūrėja aš, Pranai, todėl, ir malkos baigėsi:) Paukščių klausau. Pavyzdžiui, šiandien gervės klykė. Tokiu tikrumu, kad tikriau nesuklykčiau. Žodžiu, su Pavasariu:)
2019-04-04 22:29

Pranas 
Nekvailiok, gerai?
O aš sode įsitaisęs. Ir jau apie mėnuo  laiko. Pavasaris pavasariu, o krosnį (pečių) kūrenu  kiekvieną dieną.
2019-04-04 22:34

Kriso Harė 
miškas - kairėje
dešinėje - miškelis
viršuj dangus, visus užklojęs.
upelis tyliai groja,
o eilėraštis mano -
po ledu
žiemoja:) (skiriu P)

Savo ateitį lopšy supu... http://s5.uploads.ru/t/ti6ks.pnghttp://s9.uploads.ru/t/Nc7Fk.png

Pradingo laikas jau
kuomet dėl žodžio, dėl eilutės,
dėl netvarkingai išskobtos minties
galėjau muštis, pykti,
iš apmaudo pirštus kramtyti,
kad toks nemokša
po pasaulį vaikščioti įkeltas...

Dabar ramiau. 
Nutilo priekaištai,
dangus aukščiau į kosmosą paaugo
arčiau prie rankų nesibijo pražydėti gėlės.
Kaip ir anksčiau,
burnoj pašvilpauja varnėnas
ir su šventu Motiejumi
krūtinėje pagieda vyturys

o ir sapnai, išnirę iš po užmerktų akių,
įsišviečia su rytmečiu
ir dūzgina darbymetį kaip bitės,
kad ir siela (kaip aviliai medaus)
neištuštėtų...

Labai nepaisau, neišmokęs būti poetu,
kad žodis liks neišnešiotas;
smagu, kad jau dabar ir vėl
aš tolimiausią savo ateitį lopšy supu,
niekam neleisdamas kitaip meluoti...

0

69

Aušra Kazlauskienė Skaitau. Ir gera, kad esi.
Kad mintys, lyg iš Gausybės rago imasi.
Pranel, rašyk, kai tu kalbi
Ramu ir man: žinau, kad Žemė sukasi.
(Teta Santa)

Pranas Karlonas Ačiū, teta Santa. Tavęs neužmiršęs ir nenoriu, kad taip atsitiktų.. Dar vis manau, kad ir kūryboje kažkaip susitiksim. Dar vis tikiu, nors tų spėkų vis mažiau... Geros dienelės Tau.

Laiškai Šklėriui – 2;  http://s7.uploads.ru/t/1HVNO.png

Į šventvagystę panašu...

Gal pats taip taręs sau,
o gal kiti patarę,
tačiau kai į rankas
patenka darbas truputį sunkesnis – 
nepeikdamas savęs,
jį pastumiu į šalį,
žiūriu, dairaus po tolumas lig horizontų
ir nebeleidžiu sau manyti,
kad gal netikusiai praleidžiu laiką.
Kažkur už horizontų, Šklėriau, tu...

Sakyk, kokį dar kitą darbą
man reikėtų kelti,
jeigu jau priimto seniai
niekaip įveikti negaliu.
Po visą savo praeitį
kaip žvaigždės giedroje nakty,
tavęs beieškant, išsimėtę adresai,
ir kur užklystu  –
vis buvai, buvai, buvai...

Po truputį atgal į sielą
grįžta parašyti tau laiškai –
nejau ir vėl reikėsią perrašyti juos,
gal būt ant popieriaus, galbūt kitur,
tačiau palikti taip,
kaip kad dabar yra –
į šventvagystę panašu.

Žiūriu, dairaus po tolumas lig horizontų –
ten, Šklėriau,
išbarstytą reikia susirinkt tave
ir pasinešti į namus...

... ir man atrodo –
šitaip neturėtų būti, 
bet taip yra.
Tai ne haliucinacijos,
tai nebaigti montažai iš Savęsp,
kurių praeitimi neužtušuosi.             

Einu iš naujo į anuos laikus –
įsišviečia, kaip artimiausioji diena
ir užsimiršta, kad jie – buvę.
Po pirkią vaikšto balana,
užkeltas dalgis ant peties,
išeina pjauti  pievų,
ir giesmei čia nereikia balių – 
vos tik nukritus prietemai,
iš viso krašto balų,
pragysta chorai dyvinai rimti...

Žalioji, ne tik pušelėmis žaliuoji,
vos išpakuoji atmintį,
kai paregi, kai vėl žinai –
tu ir varle – žalia, žalia... 

Nusišypsoti norisi iš to,
į ką, kaip praeitį dar rodom.
Ištirpo ji kaip mano Aš
į bendrą krašto dalią,
nereikia pastuksenti į duris ar klausti –  kas?
Kas klibina,
kas beldžiasi į jas...

Per nugarą prabėgo šaltukas. Apsidairiau aplinkui, tačiau be didesnio noro pamatyti toliau. Vidinis dar nesugrįžęs iš savo odisėjų, bet bendravimas su juo paprastesnis. Kad ir kaip toli būtume atitolę, bet dažniausiai išgirstame vienas kitą, tačiau neišgirdus irgi nedaug paisau; imu į rankas dienoraštį ir mašinaliai, savaime, be priedų ir nuolaidų:
  – Vidini, labas.
  Šį kartą toks pasilabinimas netiko. Nelauktai pasimatė, kad dienoraštyje raidės išvirsta į žmonių publiką, o visi, ką regiu toliau, žibina akimis į mane. Ko jie čia taip, ko? Negi susigundė ateiti į balių visais užrašais? Apsaugok dangau, jeigu taip, pagalvoju, tačiau viršum ų išvirtusios iš raidžių publikos atsirado plakatas, nepanašus į jokį kitą, kurį kada skaitęs:
            SUGESTYVUS DIENORAŠTIS... NEGI?                                               
  Nebuvo smagu skaityti ir pirmiausia todėl, kad suabejojau ar teisingai i suvokiu pirmo žodžio prasmę: sugestyvus. Nepamenu, kad mano leksikone jis būtų pasitaikęs, nors dienoraščių per rankas praėję nemažai. Dėl to jiems nereikėję būti sugestyviais.  Daug kas juos ir vartę, ir skaitę, ir priimdavo panašiai kaip ir aš, apšviestus kasdienybe. Tačiau šis kartas gerokai kitoks. Nors vėlgi išimčių pasitaikę ir anksčiau, negi esu kalbėjęs:   

Dienorašti, ateik.
Esi padėjęs man ne kartą.
Tegu čia nesilanko aukštos frazės,
bet, žinoma, te jos – ne be minties

pasikartojau mintyse ir žiūriu, kad dienoraštis atsivertė į spalio pradžią, į dieną, kai saulė teka 07: 24, o leidžiasi 18: 51
  – Va tau! Dar šito betrūko, – mintyse pasidyvijau ir gailėjausi, kad nepramokau mąstyti anksčiau. Kažin, kaip dabar atrodytų mano supratimai, jeigu Lucijus Anėjus Seneka būtų pasirodęs anksčiau. Arba, kad ir Lucilijus anksčiau, kuriam jis nemenkai laiškų parašęs. Daug ką svarbaus žmogus praranda, kai būties aplinkybės jam neteikia paslaugų susivokti savyje. O! kaip labai reikėję anksčiau išgirsti: Vienas žmogus man atstoja visą tautą. Ot, kalbu apie išgirdimą. Nuo to ne kas pasikeistų, betgi nemanau, kad tik išgirdęs būčiau. Negi nebūčiau susivokęs pasiimti kaip sėklą ir daiginti, auginti kol iš girdėto atsirastų toks suvokimas.
  Taip jau atsitikę, kad atėjęs prie dienoraščio pradėdavau pašnekesius su Lucilijumi. Iš pašalės atrodydavo, kad  šnekuosi su savimi. Pradžioje netgi ir man neatrodę kitaip,  tačiau tiesa, persimetusi į sielą, pasirodė  pranašesnė – neužtrukus prie dienoraščio pradėjau sutikti man labai jaukų žmogų, kurį nepastebimai pats sau įpratau vadinti it nusirašęs iš Senekos raštų; pradėjau vadinti Lucilijumi. Ir tik dabar pradedu suvokti, kad žmogaus sielos apraiškose yra kur kas didesnė įvairovė, kokią jis sugeba liudyti akimis, ausimis, o labai įtikėtina, kad ir – smegenimis.
  Šis kartas irgi nesumelavo.  Lucilijus, linktelėjęs galvą, pasitiko mane  šviesomis akims, o ir niekuomet neatrodę, kad mudviem kažkaip reikėtų elgtis ypatingiau. Tai buvo labai natūralus dalykas, kuomet nereikėję vargintis dėl apsiėjimo mudviejų bendravime. Atrodė, tyloje klausėsi mano monologo mintyse lyg nepastebėdamas, kad labai nepilnai cituoju Demokritą, išgirstą iš jo, Lucilijaus, kalbos: „Vienas žmogus man atstoja visą tautą, o tautą –  vieną žmogų. “ O kuomet prabilo, tai irgi  pirmiausiai pasirūpindamas, kad gyventume šioje dienoje:
  – Sveikinu, Pranuci. Vardadienis užtekėjo anksčiau negu saulė ir – atsimink – nusileis taip pat vėliau, negu saulė, – nusišvietęs visu savimi, pasakė Lucilijus ir pridūrė: – O Bobų vasara, regisi, kad irgi jau užtekėjo. Niekuomet tiksliai nežinojau ir turbūt nesužinosiu, kada ji užteka ar nusileidžia. Moteriška prigimtis turi savų ypatumų...

0

70

Laiškai Šklėriui – 3;         http://s8.uploads.ru/t/STEcR.jpg

Kai nežinojimo daugiau

Taip regis tik
(beje, ir man),
kad savimi pasaulį kankinu,
nors iš tiesų – nuo jo dažniau toli,
be kilometrų, mylių, be pradžios laike,
net nežinau, kaip tokią tolumą
galėčiau išmatuoti,
bet tik (o ne! o ne!) ne dangumi.

Savęs nepažintam
ar verta poterius kalbėti,
šnekinti eiles?
Tačiau ir aš, netikėlis,
ryžtingai sau tariu,
kad nežinojimo kur kas daugiau, 
negu tikėjimo per kryžių prie altorių pasakyto, 
negu ant popieriaus per raidę parašyto.

Dvasia – ne garvežys.
Turbūt vardais taip pat jos nepašauksi.
Tiesiog Dvasia –  ir ja, kaip ir laiku,
kiekvieną mirksnį pasipuošę vis kitaip.

Tu, Šklėriau, irgi pasapnuoki,
kad kažkur esi labai toli;
kai nežinojimo daugiau negu tikėjimo,
ne gėda, kai strėle
nesiseka pataikyti į uodo akį.

Atrodo, po visur visaip išvaikščiojęs esu,
o kur dar būsiu (kad ir ryt?),
dar vis nebežinau.
2019-04-12 12:21

0

71

Laiškai Šklėriui – 4;            http://s8.uploads.ru/t/N1heB.png

Kaip Archimedo pašnabždėjimas

Kartosiuosi?
Man gera tai daryti,
kaip ir pašaukt tave vardu.

Per smėlį einančio pėdas regiu
ir nesvarbu, 
kad gal tai tik vaizduotė mano
supusto smėlį ir ant jo pėdas.
Tiek turint jau lengviau užkelti pušynėlį,
įželdyti jį šaknimis giliau.
O ten jau upės teka,
ten šaltiniai šneka,
ten titnagas prie titnago,
akmuo ten prie akmens
giliai iki granito nusileidę.

Ir nežinau, kodėl ir kaip,
bet patikiu labiau negu Dievu –
žmogaus Dvasia čia grūdinosi ateitį iškęsti
galbūt migla, galbūt sapnais,
galbūt tikėjimu, kad visąlaik per ją
ir aš kažkaip buvau...
Nereikia man, kad kas imliau
Dvasios peizažą už mane suvoktų –
man savo kraštą panešiot lengviau,
negu kad save patį.

Atsimenu truputį ir save
su saujoje kaip šaltiniu vandens
Ak, koks naivumas, a?
Tačiau mano poezijos tiesa
kitokiems supratimams nepaklūsta.

Sunki ji? Gali būti.
Neįtikėtina?
Kai nežinojimo daugiau už pažinimą
Man tai kaip Archimedo pašnabždėjimas į sielą:
Radau! Radau!
2019-04-14 18:46

0

72

[bbcode]
Pranas 
Kur čia  taip kvepia? Rašyke? Mano uoslė  dar  taip  neužuodžia, bet  jeigu atsitiktų, kad ir šita žinutė  bus ištrinta, tai žinok, kad tai ne mano darbas. Priešingai. Aš kai kurias pasilieku pasaugoti.
Nagi poetuok toliau. Kai tokią uoslę turi, kūrybai smegenų nereikia. Belieka tik užrašyti kvapus.
2019-04-15 15:10

Sakyk,  Tamsta, ką darytumei gavusi tokią žinutę

Mano galva tokiam išrišimui jau reikalingas vsd.
Dar kartą persiskaityk ir ne užpakaliu, o  smegemėlėmis galvok, arba  paprašyk, kad už tave kas nors kitas pagalvotų.

pistacijos 
čia dvokia lietuvšaudžiais
čia dvokia efraimais
čia dvokia zurofais
čia dvokia vanagaitėmis
...
čia dvokia žarnomis
ant parduotuvių sienų

Dar prie šito pridėk kryželius, kuriuos man siunti...

Sakyk, ar  pati  ją  ištrynei  ar kažkas  kitas?
Kol kas man tik  tiek ir terūpi.
O ar reikia atsakyti man, pati spręsk. Paramos jokios tikrai neprašau.

Aš atsakiau taip:
Kur čia  taip kvepia? Rašyke? Mano uoslė  dar  taip  neužuodžia, bet  jeigu atsitiktų, kad ir šita žinutė  bus ištrinta, tai žinok, kad tai ne mano darbas. Priešingai. Aš kai kurias pasilieku pasaugoti.
Nagi poetuok toliau. Kai tokią uoslę turi, kūrybai smegenų nereikia. Belieka tik užrašyti kvapus.
2019-04-15 15:10

pistacijos 
titnagu į dantis. bet senas kriošena jų neturi.

Mano galva tokiam išrišimui jau reikailingas vsd.

pistacijos 
turėtum pripažinti kad protas yra mano pusėj o kvapas tavo
kita vertus nelabai suprantu kodėl panorai kad tai išaiškinčiau
2019-04-16 14:39

klimbingupthewalls 
Aš trinu. Nesvarbu, kokios mūsų politinės pažiūros, taip rašinėt negalima, o tas žmogus gal serga. Aišku, kad niekas kitas ištrinti negali.
2019-04-15 22:07

Mephisto
Mephisto 
Viso gero.
2019-04-01 13:50

Renaldas Mikalauskas
Renaldas Mikalauskas 
Sveiki Pranai. Seniai čia nesilankiau dėl kai kurių kritikų per didelio susireikšminimo. Noriu Jūsų paklausti – kodėl jūs rašote savo kūrinius?
2019-02-15 15:27

0

73

2019-04-21 16:52
Pranas
Beje, dėl žudymų bažnyčiose galima buvo ir anksčiau nuspėti, nes kažkoks žaliasis atvirai buvo papranašavęs:
mačiau žarnas ant bažnyčios sienų   

2019-04-21 16:38
Pranas
Ar temirsiu tuoj, mielas brūkšny, aš nežinau, bet  pranešimą į savo namus gavau:
čia dvokia lietuvšaudžiais
čia dvokia efraimais
čia dvokia zurofais
čia dvokia vanagaitėmis
...
čia dvokia žarnomis
ant parduotuvių sienų
-------------------------------
Pagalvojau, kad tai jau ne mano reikalas. Tai vsd. reikalas. Tačiau kad šios Velykos man nesmagios,  tai faktas. O kam jos, girdėjusiems, kad būtent per jas jau suspėta iššaudyti šimtai žmonių tiesiog  bažnyčiose gali  būti smagios? Nors tai ne ant Gedimino kalno ir ne prie Aušros vartų ar jų tarpuvartėje, betgi... budėk, brūkšny, nepaisant, kad ryt ar poryt nei manęs, nei tavęs nebus.

2019-04-21 15:41

temirsit tuoj

2019-04-21 14:57

kokie išmanantys nežinia ko esančioj visatoj

2019-04-21 14:20
Pranas
MUŽIKUI Super:
Ne mužikas Tu; Tu ne iš tų, kurie Lietuvą kaip karvę sau melžia. Esi iš Tų, kurie Lietuvą amt savo kupros laikė ir laiko, gerai atsimindamas, kad Tavo – mano lietuviškos kupros, be kitų valstybių paramas, nebūtų tokios Lietuvos išlaikę.
Būk drūtas. Ruošiausi mirti, bet dabar jau ne, dar kažkiek  palauksiu.

2019-04-21 13:43
pistacijos 
mačiau žarnas ant bažnyčios sienų

2019-04-21 12:33
Mužik Super Star
Mačiau gyvai šią katedrą 2017 metais, tiesa tik iš išorės. Tikrai įspūdinga.

2019-04-21 12:31
Mužik Super Star 
Gera idėja.

2019-04-21 11:56
DurnAdomis
prasivalysim dvokalus
nuo savęs ble
ar 10 ar 100 metų
jei žilė būtų išminties požymis
bet kuris ožys  ...

2019-04-21 08:43
pistacijos 
senienomis dvokia, pranuci. 

2019-04-21 06:28
Pranas
Va,va, šito ir tikėjausi išgirsti, klimb, iš tavęs. O Tavo  vertimas netikslus. Ar jauti, kiek dvokalo susikaupė „Rašyke“? Ar
žinai, kad žuvis pradeda dvokti nuo galvos? Ir taip: gerų Tau  Velykų su jos margais kiaušiniais. 

2019-04-21 06:21
pistacijos
klimbute, atleisk jiems seniliškus svaičiojimus ir užsiimk pagaliau savo reikalais. sutinku, kad reikia užkimšti svaičiotojus, bet nebenukreipkim kalbos nuo problemos.
kartoju - užsiimk savais reikalais, o meile seile. 

2019-04-21 00:10
klimbingupthewalls
Aušros vartai baigia sugriūt, Gedimino kalnas baigia nučiuožt, o jie svetimas katedras atstatinėja. Herojai. Ir dar ciniškai apeliuoja, kad neva nepuolėm paskui. Nori ramstyti, remk, bet tokios iniciatyvos yra pataikaujančios masėms. Taigi tyla iškalbi, bet jeigu jos nesupratot, tai išverčiu. Savo Kultūros paveldu reikia rūpintis. Kasdien!

2019-04-20 21:36
Pranas 
O aš čia labai rimtai. Dėkoju Svoloč už šaunų pritarimą. O vis tik  laukiau, kad pirmiau už visus kitus suklus „Rašyk“ adminai. Tačiau norėtųsi, kad suvoktų, jog ir neatsiliepdami, šiuo atveju jie vis tiek labai reikšmingai rodo į save. Tokia jų tyla,  mano  galva,  labai iškalbi...

2019-04-19 21:30
DurnAdomis 
savęs neatstatę
bando atstatyti kitus
pinigais
varvančiomis lipniomis
iliuzijomis
pasako kas
ir vepelius atveria
iškart kvailelis

2019-04-19 17:19
pistacijos 
siūlau pakurti Jūsų 'kūrinius'.

0

74

Iš žinutės  Juozapukui (2019-03-01 21:52)

Pranas 
O aš labai  aptingau. Atsigavęs po  jubiliejinių 80 pasižadėjau, ka toliau gersiu tik degtinę  ir išgėręs  80 litrų daugiau – anė lašo. Na,  o kad  tu greitas, tai taip ir  privalo būti. Taip dar ilgai  bus.  Iš tikrųjų gerai, Juozai, kad taip  yra ir taip bus. O  čia  mano tel. 68112457. Paskambinki arba parašyk  savo - daugiau  pasišnekėsime.  O šiandien sode jau aš buvau.. Motiejus su vyturiu aplenkė dienele anksčiau... Nepykstu dėl to.

wride 
na na nai. ką gero veiki Pranai. vėl telefonu tiktais balsu Tai tu nesupyk, bet žinai geras stovis normalus turi galva turi smegenu kiaušinukus turi profesines bėgančius tai žinok aš tave gerbiu nors ir krepšinis bėga bet gerbiu nes vis dėlto turi prota turi truputuką smegenų kažkur ten už šešios laikai parašai Vis dėlto dvasiškai paštą apie bažnyčia parašai nes tikrai turi smegenis turi smegenys tai aš tave gerbiu nors žinai alkoholio biškį per daug gėrė alkoholio galėtum negert tikrai patariu aš tau žiūriu kaip tu gerai abu mes va tokie durni esant du durniai durniams tai nepyk bet žodžiu aš tave myliu bučiuoju ir atsiprašau žodžių iš viską telaimina Dievas tavo kelio tegul boružėlės rodo tam saulele tegul šventų meilė visą laiką myli ir tegu nera trūksta tavęs debilai va taip
2019-02-26 16:31

0

75

:flag:            7. O espantajo! (o baidyklė!)    http://s5.uploads.ru/t/7PL53.png

Jau man pačiam lengviau buvo netikėti, negu patikėti tuo, kas ką tik buvo. Netgi  neatrodė, kad  kažkur buvau atitrūkęs nuo namų. Jie, kaip ir anksčiau, pilni muzikos. Smagu žinoti, kad tėvužio smuiku Vinco Kudirkos pagrota muzika nenutyla, atrodo, kad auga iš savęs, sugebėdama ateiti į dvasią lyg panorėjusi save iškalbėti nuo lašelio iki...    (Stop! Ir vėl „stop“, deja, nes ir vėl peršasi ne kartą kalbėti žodžiai: nuo lašelio iki begalybės). Ir, matyt, to smerkti nereikėtų, nes pradėjo manytis, kad sielos pajautose tikrovė netapati tai, kurią pažįstu per smegenis. Šieji, atrodytų, suvirtę į košę, neleidžia patikėti akivaizdžia tikrove, net ką pats savo akimis mačiau; ot, kad ir tai, kaip Vincas Kudirka, kartu su tėvužio smuiku sugrįžo į dienoraštį. Nebūčiau matęs, argi nepatikėčiau? Betgi mačiau, žinau, kad sugrįžo. Ir pats jau pasiruošęs įeiti ten, nedvejodamas ir nesirūpindamas kaip tai įmanoma. Ir todėl: ar reikia manyti, kad smegenys gebėtų parūpinti žinią, jog per trumpą laiką apkeliavau didžiules begalybės erdves? Užtat darosi akivaizdu, kad subrendo reikalas ramiai ir rimtai pamanyti, kad pažinimas per smegenis turi suvokiamas ribas, o štai per dvasią...
- O štai per dvasią... O štai per dvasią... – išgirdau sieloje besikartojantį patį save lyg panorusį, kad toks dalykas būtų užakcentuotas. Sužiurau į prie durų pūpsantį kauburėlį, pripažindamas, kad iš tiesų jis labai  panašus kaip laiške Šklėriui parašyta – panašus į žmogaus krūtinę, tik neaišku, kodėl prireikę manyti, kad krūtinė peršauta. Ar todėl, kad apklota užrašu: negyvėliai atgal gyvenimui negrįžta?   
- Tfu, kad tave kur! Negi nusitaikęs į dienoraštį? Ne, ne... Atsimindamas, kur esi, neužsimiršk, koks esi. Marš atgal į savo kūną. Ir tuoj pat. Nemanyk, kad jis gali tavęs laukti ilgiau, negu gali. Marš! – girdžiu iš ten pažįstamą balsą. Bladukas? Ech, kur jo nesutiksi... Kauburėlis sukruto, sujudo, tačiau netrukus buvau verčiamas patikėti, kad matau save veidrodyje, kokio dar nė karto nematęs. Paausiuose žilas kaip pienės pūkas, viršugalvyje  plikas kaip smėlynų akmenėlis,  užpakalis irgi, kad nežinai, kam toks reikalingas: ne  priekaba gi... Nosis su smakru it šulinio svirtis išsišovę į priekį ir lenkia galvą vis žemiau, žemiau...  „Viešpatie, užgesink šio balvono atvaizdą arba bent padaryk, kad jis nebūtų mano“, - nuoširdžiai pamaniau ir tai buvo būtent tas labai retas atvejis, kuomet Viešpats buvo šalia. Antraip, ar būčiau galėjęs pakilti į priešpriešą?
  - Nešauk! Nežinau, kas tu esi, ypata, bet netriukšmauk. Kita vertus, regisi, netgi nežinai, kad nuvaryti arkliai  nušaunami. O ką tu darai?
- Ką aš darau?
- Įtariu, kad sumanei dar kokį euro centą už tokią baidyklę sumedžioti. O gal ir visą eurą. It turguje būtume.
- Tfu! - nusispjovė balvonas. Ir taip toli, stipriai, drūtai, kad seilių pliūpsnis trenkėsi į sieną, sudejuodamas kaip pistoleto šūvis, o pamanymas, kad save matau veidrodyje irgi dingo, subliuško. Tai buvo realybė, kai su ja susitinki akis į akį ir nei padidinamų stiklų, nei veidrodžių susižinoti su ja nereikia. Ir visai nesvarbu, ar tu priimi ją tokią, ar...
- Ką – „ar“? 
- Pamanau ir apie kitą variantą, kad gal Šklėrių Bladukas sumanė mane pavaidinti. Skęstantis ir už šiaudo griebiasi. Nepyk, Bladuk, jeigu čia iš tiesų esi tu, esi mano personažas. Baik kvailioti.
- Hmm - kimtelėjo atvaizdas, iškritęs iš „išnykusio veidrodžio“ ir suspėjęs persitvarkyti į mano kūną. Dėl to vaizdas nepagerėjo. Tačiau parodyti į jį kaip paveikslą irgi nederėjo. Kūnas, surinktas į senį, nebuvo lengvas. Dar palaukiau, kad greitai pasiims į rankas lazdą, kurį padės jam išsitiesinti. Beje, sakyčiau, jog neteisinga tarti, kad, girdi, seną žmogų  tik grabo lenta ištiesina, išlygina. Lazda irgi daro tokį darbą, bet, žinoma, ne taip sėkmingai, kaip grabo lenta. Lazdai dar pravartu žmogaus  senatvėje padėti jo kūnui išsilaikyti ant  kojų. Todėl dabar, nematant jo rankose lazdos,  buvo svarbu padūmoti, kas, kokia būtis, kokia persona (jėga) laiko ant kojų šitą kūną be manęs -  jo vėlės, jo sielos.
- O espantajo! (o baidyklė!) - kažkas nusidyvijo (nusistebėjo) ir pradėjo deklamuoti:

Baidykle, tau pavydžiu!
Jau gimei mirusi.
Tavo kryžius lyg skeletas.
Aš atiduočiau viską,
jeigu galėčiau gyventi miręs.
      (Aldo Miguel Slepetis)

0

76

Kvantinis internetas ir kvantiniai kompiuteriai
Dar pusė pasaulio gyventojų nesinaudoja internetu, o jau kuriamas daug sudėtingesnis ir pažangesnis kvantinis internetas. Kvantinis internetas gali atsirasti anksčiau, nei jis technologiškai subręs. Ryšių tinklas, naudojantis kvantinės fizikos efektus, visiškai skirsis nuo dabartinio interneto. Jau pirmosios stadijos žada visišką ryšių slaptumą ir saugumą. Naujasis internetas žada daug galimybių mokslui.
Tyrėjai skelbia, kad ši technologija nepakeis, bet papildys dabartinį internetą, ji pirmiausia paplis tarp universitetų laboratorijų ir pavienių naudotojų.
Kvantiniam internetui ir kvantiniams kompiuteriams būdingos panašios koncepcijos ir technikos. Abi naudoja reiškinius, kurie neturi analogų klasikinėje fizikoje. Pavyzdžiui, kvantinė dalelė, tokia kaip elektronas ar fotonas, gali būti vienoje iš dviejų būsenų arba abiejų jų superpozicijoje, t. y. dalelė gali turėti dvi reikšmes vienu metu (pvz: sukinį į viršų ir žemyn) su tam tikra tikimybe. Abi dalelės gali būti susietos bendra kvantine būsena, nors ir atskirtos dideliu atstumu.
Kvantinis internetas bus kuriamas šešiais etapais. Nuliniame etape bus sukurtas duomenų kodavimo raktas. Tokį raktą jau sukūrė Kinija.
Pirmame etape siuntėjas pasiųs kvantinę fotonų būseną šviesolaidžiu arba erdve lazerio spinduliu. Gavėjai galės susikurti asmeninį kodavimo raktą. Kinijos Hefei Mokslo ir technologijos universitetas šią technologiją jau išbandė.
Antrame etape kvantinis internetas naudos kvantinio dalelių susietumo reiškinį. Laboratorijose jis jau išbandytas.
Trečiame – penktame etapuose naudotojai keisis kvantiniais bitais (kiubitais). Tai kvantinės informacijos vienetai, panašūs į klasikinius 1 ir 0, bet jie gali būti 1 ir 0 superpozicijoje.
Šeštame etape dar reikės padaryti daug darbų, pavyzdžiui, sukurti prietaisą, kuris padėtų susieti kiubitus dideliais atstumais. Pradžioje laboratorijos sujungs kvantinius kompiuterius tarpusavyje ir plėtos mokslinius kvantinius skaičiavimus.
Maži ir vidutinio dydžio kvantinio interneto tinklai gali naudoti mikrobangas, o ne lazerių šviesą. Bet tyrėjai nėra vieningos nuomonės, ar kvantinis internetas bus pakankamai modernus ir visuotinai prieinamas. Bet jeigu taip atsitiks, tai dar negreit.
Študgarto universiteto kvantinės fizikos specialistė Stefanie Barz mano, kad sunku pasakyti, ar pirmiau atsiras kvantinis internetas ar kvantiniai kompiuteriai.
Europos Komisija nusprendė finansuoti kvantinių kompiuterių kūrimą ir skyrė 1 milijardą eurų. 20 tarptautinių konsorciumų iš mokslinių įstaigų ir verslo gaus 132 milijonus eurų artimiausiems 3 metams. Nors 1 milijardas eurų atrodo daug, bet pinigai skiriami 10 metų dešimtims laboratorijų.
Pasaulyje nuo Kanados iki Japonijos didžiausios bendrovės mano, kad kvantinės technologijos išaugs į daugiamilijardines dolerių rinkas. Ir Europa stengiasi neatsilikti nuo JAV technologinių milžinų Google ir IBM. Vokietija paskelbė dar skirianti 650 milijonų eurų. Jungtinė Karalystė skyrė 346 milijonus dolerių Nacionalinei kvantinių technologijų programai dar 2014 metais. Kinija kvantiniams tyrimams ir ryšiams skiria milijardus dolerių, o JAV kvantiniams skaičiavimams planuoja skirti 1,2 milijardo dolerių.
18Saulius Karlonas, Petras Mendeika ir Dar 16 žmonių
40 komentarų
Patinka
Komentuoti
Komentarai
Sarunas Petrauskas
Sarunas Petrauskas Labai norėtusi ,kad Lietuvos mokslininkai įsijungtų.
1
Slėpti arba pranešti apie tai
PatinkaRodyti daugiau reakcijų
· Atsakyti · 24 sav.
Jonas Grigas
Jonas Grigas Aukštosios technologijos reikalauja mižiniškų investicijų. Jų mes neturime ir neturėsime, nes esame per maža šalis. Tačiau Lietuvos mokslininkai dalyvauja daugelio naujų technologijų kūrime, įneša po kruopelytę į bendrą žinių lobyną. Aukštąsias technologijas kuria tūkstančiai įvairių šalių mokslininkų, tame tarpe ir Lietuvos.
6
· Atsakyti · 24 sav.
Margarita Jankauskaitė
Margarita Jankauskaitė Protu nesuvokiamas IT vystymosi greitis!
1
· Atsakyti · 24 sav.
Jonas Grigas
Atsakė: Jonas Grigas

·
Atsakymų: 2
Jonas Grigas
Jonas Grigas Tikrai taip.
· Atsakyti · 24 sav.
Margarita Jankauskaitė
Atsakė: Margarita Jankauskaitė

·
Atsakymų: 8
Jonas Grigas
Jonas Grigas Joks materialus kūnas ar dalelė negali skristi greičiau už šviesą mūsų visatoje.
Patinka
· Atsakyti · 24 sav.
Jonas Grigas

·
Atsakymų: 15
Albertas Vitartas
Albertas Vitartas Kad visa tai suprasčiau, turiu vienu metu būti dviejų būsenų: ir blaivus ir girtas.
3
Labai patinka
· Atsakyti · 24 sav.
Jonas Grigas
Jonas Grigas Dažnai mes tokie ir būname - kokios yra mus sudarančios dalelės, tokie esame ir mes.Jeigu kvantinis susietumas sieja daleles, kodėl turėtų nesieti mūsų gyvų ir mirusių - kūno ir sielos?
2
Patinka
· Atsakyti · 24 sav.
Rimantas Pleikys
Rimantas Pleikys "kvantiškai susietų dalellių tarpusavio saveika yra greitesė ir už šviesos greitį" - ir aš apie tai skaičiau, todėl būtų įdomi profesionalaus mokslininko nuomonė.
· Atsakyti · 24 sav.
Jonas Grigas

·
Atsakymų: 5
Pranas Karlonas
Pranas Karlonas Smagu buvo skaityti, pamąstyti pagal gebėjimą, pabūti kartu, tačiau dabar imuosi man rūpimiausio darbo: išmokti vienu metu būti girtu ir
blaiviu. O, siela, atsiverk ir pirmyn (jeigu negalima greičiau) bent 10 000 kartų greičiau už šviesą.
3
Redaguoti arba ištrinti
· Atsakyti · 24 sav.
Jonas Grigas
Jonas Grigas Gerbiamas Pranai, įdomu pamąstyti apie kūno ir sielos dualizmą, mus valdančius fizikos dėsnius. Vienas iš jų - energijos tvermės dėsnis sako, kad energija iš niekur neatsiranda ir neišnyksta, tik viena jos forma virsta kita. Gyvas žmogus turi kinetinės, potencinės, šiluminės etc. energijų, miręs - jų neturi. Kur jos, jei jos neišnyksta? Pagalvokite.
1
· Atsakyti · 24 sav.
Pranas Karlonas

0

77

Sugestyvus dienoraštis – 8;

Tegu gaideliai baltus žirnius kulia...

Galbūt dar ne laikas tarti, kad  daugiausia nesąmonių savo daliai susigriebia poezija, tačiau apie tai pamąstau tik po daug metų, kai pirmą kartą gebėjau perskaityti:
Du gaideliai, du gaideliai
baltus žirnius kūlė... 
  Nepatikėjau, kad jie taip sugebėtų. Tuomet į talką atskubėjo daina. Tačiau vis tiek norėjosi gaidelius prie darbo pamatyti savo akimis. Dabar jau tenka manyti, kad buvo toks metas, kai ir aš, Pranucis, kažkam parūpau būti stebėjimo vienetu. Ir manyje kažkokios apraiškos kažką sudominusios, kaip atidesniam patyrinėjimui atrastą objektą.
Kodėl taip? Iš kur atsiranda toks dėmesys?
Neiškarto išgirdau, kai Vilniuje esančios Mokslų akademijos žmonės lyg konstatavo, lyg klausė:
- Jeigu kvantinis susietumas sieja daleles, kodėl turėtų nesieti mūsų gyvų ir mirusių - kūno ir sielos?
  Taip kartą, taip kartojosi kitą, taip vis dažniau, dažniu, tačiau išgirsti man nekaip sekėsi, nes apie „kvantinį susietumą“ ne ką žinojau (ar žinau), užtat vis protingiau pajausdavau, kad nežinia kiek nemažai laiko išeikvota kapstantis po kūno ir sielos santykius. Šis dalykas ir be Mokslų akademijos, sakyčiau, nebuvo apleistas. Numanau, jog pirmiausia taip todėl, kad nežinia kaip, bet žiūriu, kad didelį savo gyvenimo gabalą išeikvojęs Šklėrių sodžiaus įkūrėjo paieškoms. Artimiau esantiems ne naujiena išgirsti kaip it iš sapno pašaukiu: Šklėriau, aū! Kur tu?  Tačiau ir jie į sapną nerodo, ir jie jau žino, kad tai ne sapnas; tai dar viena treniruotė, dar vienas bandymas išsiskirti sielai ir kūnui, paliekant galimybę sugrįžti atgal.
  Pasikartokim gal, a? Nes paprasta taip pasakyti, bet  oi, kaip nepaprasta  padaryti. Kūno ir sielos abipusė laisvanoriška sutartis tokiam eksperimentui  svarbiau negu akies vyzdžio sauga. Bet štai jau ir parašyta:

Šklėriau, nemaniau,
kad taip toli galėčiau palekioti,
tačiau nesidžiaugiu, kad taip.

Neišmanu
kaip surūdijusius šarvus
palikti savo kūną
kad ir bažnyčių žinioje.
Kažkas negero terpiasi tarp jo ir vėlės,
O būtent – kas?
dar nežinau, deja.

Atrodė, kad sugrįžus į namus atgal,
žvaigždynais išbučiuosiu savo kūną,
bet štai grįžau ir suprantu –
nejau galėčiau būti toks kvailys,
kad už vergovę žvaigždėmis dėkočiau.

Aš nežinau, kaip atsitikę taip,
kad mano kūnas laukt manęs sumanė;
neužgesino žvakė jo,
nenumarino Viešpaties kryželis.

Ir štai tyliu
it marmuras sukritęs į paminką,
it išmintis - kol DIEVAS dar yra, kol bus,
tegu gaideliai baltus žirnius kulia,
tegu vištelės į malūnus veža,
Ožiai mala, ožkos pikliavoja
O aš...???
-------------------------------
Na taip, aš suprantu,
kaip negražiai iš pašalių atrodau - - -
tiek kalendorių sudėvėjome kartu,
bet atsitiko taip -
aukščiau už bambą peršokau, o kūne,
ir į vergovė grįžti - NE, neketinu...

--- ir vis dėlto ne taip paprasta pasakyti:  sudie, kūnai, sudie.  Tačiau atsisveikinimo reikalas jau buvo taip  išnokęs, jog neatrodė, kad kas galėtų patrukdyti  padaryti tokį sunkų atsisveikinimo darbą. Būtent  tuomet išgirdau:
- Norėčiau nors kartą pamatyti tave, siela. Nors šį, pirmą ir paskutinį kartą. Sakyk, kodėl tu taip atkakliai slepiesi? Kodėl taip saugaisi it būtum prakeikta?  Atsiverk, pasirodyk...
- Ką tai reiškia – „atsiverk“? Rodausi tokia, kokiu esu. 
- Taip, taip, matosi, kad iš Kleivio karalystės pasakė kūnas ir tyliai, bet įtaigiai paliepė: - Dink, kokios nematęs, dink taip, kad ir atmintis tavęs neatsimintų, o pajautos nežinotų, kad kažkur esanti. Nereikia žmogui žinoti, kad tokia būtis išvis kažkur yra ar gali būti, egzistuoti. Tačiau kol esi, tai, tai ... - paskubino kalbą kūnas ir žybt – nutilo. Tačiau neilgiau, kad šitokį nutikimą kalboje drįstume  pavadinti sinkope. Tačiau ir tyloje laiko negaišo – išsitiesė ir, pakėlęs  dešinę koją, savo svorį permetė ant kairiosios kojos. Atrodė lyg futbolininkas pozuoja  fotografui, kuriam prieš spyrį dar reikėję susižinoti su jį stebinčia publika, kad tikriausiai ir ji girdėjusi Aldo Miguel Slepetį, deklamuojantį eilėraštį „Paukščių baidyklė“
  [i]Baidykle, tau  pavydžiu! [/]
Ir žybt! dešinės kojos spyris į dienoraštį. Stiprus. Taiklus. Taip, taip, į tą patį dienoraštį, iš kurio prieš mano kelionę su tėvužio smuiku atėjo ir atgal sugrįžo Vincas Kudirka, palikęs daug muzika, kuriai jau nereikia muzikantų ir  smuiko, o man nesinorėjo  patikėti, kad taip įmanoma
- Beje, nuo šiol mane vadink Baidykle. Tik Baidykle. Tai ir  prašymas, ir įsakymas. Aha, Espantajo taip pat gali vadinti. Kaip Aldo Miguel Slepetis...
-Taip, Espontajo, prižadu, - pasakiau instinktyviai, dar vis negebėdamas atsikratyti vergo įpročių ir liudydamas tokį savo pažadą jai skirta Aldo Miguel Slepečio poezija: 

Tavo širdis iš vėjo.
Menkos svajonės - tavo žaismas
Ir vieną dieną
per audros sinkope
teks mirti jau mirusiai
tarp gėlių.
2019-05-14 19:46

2019-05-15 06:55
Pranas
Kaip ir rašau, Luiza, ir šio rašto, kaip ir ano, pabaigos užrašytos ne mano žodžiais, o Argentinoje gyvenančio (gal jau gyvenusio) Aldo Miguel Slepečio  eilėraščiu, jį padalijus į dvi dalis. Cielas jis taip atrodo;

Paukščių baidyklė

Baidykle, tau pavydžiu!
Jau gimei mirusi.
Tavo kryžius lyg skeletas.
Aš atiduočiau viską,
jeigu galėčiau gyventi miręs
tarp gėlių.

Tavo širdis iš vėjo.
Menkos svajonės - tavo žaismas
Ir vieną dieną
per audros sinkopę
teks mirti jau mirusiai 

2019-05-14 23:07
DurnAdomis 

Supykau ant smerčių dvasių
nusigalėjimo į šiltasofijas
ką nors sugriaut
noris 

2019-05-14 22:33
anglas 
Pranas jumis moteriškos bitezele ir pystacija nepasidalina. Viena man atiduok.

2019-05-14 22:10
Luiza Šarlotė 
O man pabaiga labai graži.

Tavo širdis iš vėjo - labai poetiškai išsireikšta. 5

2019-05-14 20:39
bitezole
Baigiamieji žodžiai neįtikino...

2019-05-14 20:34
pistacijos 
sinkopė želia! 

2019-05-14 20:33
pistacijos
per audros sinkope
teks mirti jau mirusiai
tarp gėlių. - varge, apie ką čia. dieduk, eik vištų palesinti, juk nesupranti, kurioj ausy tau kudakuoja.

0

78

Sugestyvus dienoraštis – 9;
Kai buvome kartu

Ramybės... Dar ir dar. Kuo daugiau ramybės, - linkėjau sau, pamatęs kaip mano kūnas taip šauniai spyrė į dienoraštį. – Ramybės, ramybės ir  dar ramybės, - bet ar tai dėl tokio spyrio? Iki tol grojusi muzika pritilo, kurį mirksnį net nutilo, tačiau greitai vėl sugrįžo būti savimi, kokią ją pagrotą paliko Vincas Kudirka. Tarytum ir laukiau, kad taip atsitiks, kad kitaip negali būti, nes per tokį jo pasireiškimą, per tokias kūno „išdaigas“ sprendžiau, kokie dalykai vyksta jo galvoje suvokus, kad taip ryžtingai siela atsisako sugrįžti atgal. Ramybė pirmiausia reikalinga, jog galėčiau pasakyti, kad ne toks velnias baisus, kaip jis piešiamas. Man reikėjo pasakyti svarbiausią priežastį, o judviem ramiai suvokti, kodėl tokia kūno ir sielos prieštara darosi neįveikiama, nesutaikoma. 
  - Nesutaikoma? Bene iš dangaus iškritęs? Nuo lopšio per septynis dešimtmečius kartu ir kartu, - kalbu pats sau už kūną, įtikėjęs, kad būtent taip jis ir pats kalbėtų. Ne, ne tuoj pat. Dabar jis įniršęs dėl, (kaip jis supranta), dėl sielos išdavystės. Kas atsitiko, kas, kad prireikė už jį tarti: lyg iš dangaus būčiau iškritęs...
- Bet, kūnai, tai tiesa, kad kaip iš dangaus iškritęs, -paskubu atsiliepti, - tačiau būk vyriškas ir nesuskysk išgirdęs, kad šis dangus tavęs neįsileidžia, o štai sielą... - ir girdžiu kaip nuaidi toli, toli, per visus septynis kartu buvimo dešimtmečius: o štai sielą? Nuaidi toliau už jų, septynių dešimtmečių, tačiau sužiuręs į kūną suabejojau: kažin, ar jis girdi?   
  Suprantu, kad neverta užsiiminėti tokiais pamanymais, nes žinau, kad girdi, tačiau taip tartum negirdėtų. Girdi taip, lyg nežinotų, kad joks materialus kūnas, jokia jo dalelė negali skristi  greičiau už šviesą. Paskutinį kartą šią žinią išgirdome būdami kartu, būdami, kaip įpratę sakyti, VIENAME. Ten, dienoraštyje, į kurį taip netikėti mikliai ir taikliai spyrė kūnas, šis dalykas užrašytas nepametus nė vienos raidės, nė vieno skyrybos ženklo, tačiau šį kartą  nesistengiau atsiminti tiksliau ir tai buvo gerai –pasiregėjo, kad atsiranda puiki proga ateiti į dienoraštį. Ateiti panašiai kaip tai padarė Bladukas, kaip iš jo atėjo ir atgal sugrįžo Vincas Kudirka. Kitais kartais dienoraštį visuomet reikėję imti į rankas, versti jo lapus ir ieškoti kur ką kada ten padėjęs. Įeiti į dienoraštį neleisdavo kūno ir sielos bendrystė, būtis VIENAME. Ir niekam nerūpėję suklusti, pasižymėti, kad tokia dalia sielai yra vergovės dalia. Bet tai tik mažytis tokios sielos dalios štrichas. Net ir žmogaus vardas, jo pavardė atrasti  kūnui pašaukti.  Arba, tarkim, kai ieškome Šklėrių sodžiaus įkūrėjo, ko ieškome? Ar ne jo kūno? 

Atėjo metas, kai kalbu
ko vakar dar neišgalėjęs -
kaip debesėliai danguose,
taip čia, žemiau akių,
išliko pasibūti smėlis.
Ir pamanau, kad kažkada
per šitą margą kraštą
senovės laikas kopomis praėjo...

Man gera būti su mintim
kad čia kažkur ir Jis,
ir Šklėrius spaudė smėlyje pėdas.
Tegu beraštis plunksnai ar pieštukui,
bet kaip padangėj vyturys
taip jis šilinių žemėje poetas.

Giedok, poete, 
numanau, kad supranti
kaip gera, kaip smagu
giliau kaip vandeny
panert rankas į žemę.
Iš užmerktų akių sukritę,
kiek daug pasaulių ten;
neužželia žole
akmenimis neužsispaudžia.

Nesidžiaugiu,
kad štai esu Europos vidury;
džiaugiuosi smėlio smiltele,
kuri ir ašaroje nepaskęsta;
išlaiko antspaudus
ir viltį žadina giesme
ir ji (giliau kaip vandeny)
su rankomis panirusi į žemę

- Viskas? - sukluso kūnas ir, nepalaukęs žinios, pats ją teikė, - Ne, ne viskas, bet gerai bent tiek, Pranuci, kad posmuose apsieita be sielos nuopelnų. Nemačiau jos ašarų, nemačiau jos rankų ir bendrai nežinau, kaip tokią ją galima būtų kad ir... kad ir nušauti. Nebent nusišaunant save. Ir nežinau, kas ją kada matė. Ir dabar nematau. Ir ne tik aš. Kai buvome kartu jausdavau, žinodavau, kad ji yra ir ne kvailė, beje, o kaip išmintinga arba tiksliau – slidi, sukta, kytra (gudri) ir godi vergvaldė.  Ne aš dvasią paėmiau į vergystę, o ji mane, taigi - kūną. Dėl ko taip? Tebūnie, Pranuci, tau  leista geriau žinoti. Tačiau suprantu, kad be kūno net šyptelėti negebėdavusi. Tuščias daiktas siela, tačiau kad tai ne daiktas pagalvoju ir aš...

2019-05-21 08:11

0

79

Sugestyvus dienoraštis – 10      ; http://sh.uploads.ru/t/Rarw1.png

Viešpatie mūsų, nesenk nepasenk...

Kai žmogus jau aukštuose metuose, kai ir žilas plaukas nuslenka, palikdamas plikę „per visą galvą“, po enciklopedijas rečiau tenka dairytis, pasiaiškinant užkliuvusius supratimui  dalykus. Tačiau anas kartas toks, kad dairiausi ir nebuvo tingu ieškoti ko nepametęs. Man buvo nesuprantama, kas atsitiko, kad žinau, jog siela, palikusi kūną, išėjo sau ir nelabai supranti, kur ji yra. Apie jos atvaizdą, autoportretą stengiuosi negalvoti. Neatrodo, kad norėčiau daug, tačiau ir tiek lyg paslaptyje kažkas laiko. Kūnas, paliktas jos, irgi susikaupė būti sau, – jis gerokai mažiau  paslankus. Gebu suvokti, žinau, kur jis yra. Betgi pasirodo, kad tokia  kūno ir sielos  skyryba nesunaikina manęs. Taigi ir AŠ ESU. Ir kuo giliau apie tai pradedu galvoti, tuo atkaklesnis pasigirsta  čepsėjimas. Atsiranda efektas, apie kurį žmonėse tariama: kairė nežino ką daro dešinė. Arba priešingai. Anksčiau nerūpėję, kažkur kažkieno pamesti reikalai atsiranda į savimi  aptvertą valdą ir išgirsti poreikį žinoti daugiau, negu sugebi. Pavyzdžiui, ar gali būti taip, kad žmogaus kūnas nesugeba kontroliuoti savęs ir netgi nežino, kad jo prieglobstyje kažkokiu būdų įsitaisiusi siela taip pasielgia  netgi jo neatsiklausiusi. Tačiau man labiau norėtųsi turėti žinią, ar gali atsitikti taip, kai siela susikeičia vietomis su kita siela. Įsiklausau į išgirstą čepsėjimą ir patikiu, kad ir jis apie tai čepsi. Tačiau va, būk toks geras, toks paslaugus ir suprask, ką čepsi...

Išsiraizgė kažkas, išsipynė,
o kas ir kodėl? – nedaug suprantu.
Voratinkliai  krenta ant  žemės
Ir lengvina darbą kelionių
Išeiti - pareiti.

O  teisybe!
ir vėl sumeluoti man nori – esą,
nepažįstu tavęs, nežinau, čia nebuvęs

Pelenai ant voratinklių,
pelenai ir ant mano akių,
kad, regis, tuoj pat privalau pasakyti:
net nuo seniau, negu atsiminti galiu,
pasakomis netikiu.
Pasibeldęs į jas surandu,
ko anksčiau negirdėjęs, nematęs ---
kasa ragana duobę ties būsto slenksčiu,
kur mano Sigutė gyvena. 
Ir nėra, kas gražiau pakalbėtų,
kaip akmenėlis mestas į širdį...
Būtent taip, būtent šitaip iš jo
vyturėliai išauga,
padangė pragysta.

Ir vis dėlto, o vergove,
duotybė aukštybių esi.
Kol Dievas yra, kol bus
kantriai laukiu dienos
kai kūnai išmoksią už šviesą
skraidyti greičiau.
Štai todėl ir bažnyčias statau,
todėl ir meldžiu --
Viešpatie mūsų, nesenk, nepasenk
kol dar vis šį pasaulį
tveri iš savęs (Savęsp)

Čepsėjimas darėsi vis aiškesnis. Atsiranda noras pritarti filosofinėms nuogirdoms, kad daugelio dalykų pažinimas gilus ir nekelia abejonių. Jie visaip  pakilnoti, visaip pažinti ir protingiausia būtų juos  pastumti į šalį ir palikti ramybėje, bet,  bet... Ir vėl savęs klausiu: parodyk, Pranuci, bent vieną dalyką, kuris  būtų užbaigtas. Dievas?...

Viskas tikra –
Kūnas  sau, Siela sau
Tikra ir tai, kad ir AŠ užsiliko
Nesmagu jį matyti blusinėjantį taip,
bet tyliau. Neskubėkime barti,
nes galbūt tai didžioji žinia
kad KOL KAS DAR IR DIEVAS
nesupranta savęs (SavęsPI)

Ir štai tą mikroskopinė sekundės dalis, kuomet suprantu, kad įeinu į dienoraštį. Ramiai, nepaskubėdamas, suprasdamas, kad geriau - blogiau nebus, kaip sumanyta.
2019-05-28 20:37

Vetra Vika
Taip, senokai... stebiu 'Iš šono", nepamirštu ir pasiilgstu-:))... vis "kirba" vienas klausymas, bet taškus jau išnaudojau... tai - apie vieną sudominusį (prieš 4 metus susapnuotą ir staigiai vidurnaktyje užsirašytą!) istorinį įvykį, įvykusį ko gero net mano tėvams negimus}, kiek radau internete, Alytaus krašte - "Ušakovo strėlės perkėlimas"...didžiausias nustebimas buvo tai, kad toks įvykis - buvo... kas mes, iš kur atėjom, mūsų atminties lobiai?...o Tu esi ne tik savo krašto istorijos žinovas-fenomenas, bet ir Žmogus, kuriam reikia poilsio-:))
2019-05-29 11:46

2019-05-29 12:48
pistacijos 
išpistgalviškai.

0

80

Varėnos rajono savivaldybė    (dokumento sudarytojo pavadinimas)

KULTŪROS PAVELDO OBJEKTO BŪKLĖS PATIKRINIMO AKTAS

2013-06-07   Nr.  KPA-1-(16.7.)          (data)
Varėna    (užpildymo vieta)

I. BENDRIEJI KULTŪROS PAVELDO OBJEKTO DUOMENYS

1. Pavadinimas  Titnago kasykla.             
2. Kultūros vertybių registro unikalus kodas  27057         
3. Adresas  Margionių k., Marcinkonių sen., Varėnos raj.         
4. Valdytojas  -                (vardas, pavardė, gyv. vieta, tel. numeris/juridinio asmens pavadinimas, teisinė forma, buveinė, kodas, tel. numeris) 5. Paskelbtas ar nepaskelbtas saugomu kultūros paveldo objektu  valstybės saugomas.   
6. Ankstesnio patikrinimo data ir akto numeris  -         

II. KULTŪROS PAVELDO OBJEKTO BŪKLĖS DUOMENYS

7. Kultūros paveldo objekto vertingosios savybės ir kiekvienos iš jų būklės apibūdinimas   
Titnago kasykla yra Margionių k., šiaurinėje dalyje, privačių namų valdose bei jų arimuose.
Didesnioji kasyklos dalis apima viršutinę Skroblaus upelio kairio kranto terasą, pradedant nuo jo
ištakų rytuose, baigiant nuožulniomis terasomis vakarų pusėje. Titnago kasyklų teritorijos pietuose
yra nežymi 1-2 m gylio įduba, už kurios driekiasi kaimo dykynė. Ties Skroblaus upelio ištaka
kasyklos teritorija susiaurėja iki 50 m pločio š – p. kryptimi bei praeina tik viršutinės terasos
pakraščiu apie 0,35 km ilgiu v. – r. kryptimi.           
8. Kultūros paveldo objekto būklės apibūdinimas  Objekto būklė bloga.     

Balai Vertingųjų savybių būklės pokytis   3   Fizinės būklės pokytis   3   Aplinkos būklės pokytis   3   

PRIDEDAMA:

9. Fotofiksacija  -          ,  -    lapų.
10. Kiti dokumentai  -         ,  -    lapų.

11. Kultūros paveldo objekto būklės patikrinimo data  2013-06-07                (metai, mėnuo, diena)

Architektūros ir kraštotvarkos skyriaus  vyr. specialistas        _Saulius Korocejus_ (aktą įforminusio asmens pareigų pavadinimas)  (parašas)

0

81

Pranas
Sugestyvus dienoraštis – 11;
Kukavo gegulė daugkart, daugkart                              http://s9.uploads.ru/t/nQLPs.png

Atsibudau, bet...
  Gal taip nederėtų sakyti – „atsibudau“? Jaučiausi gerai, geriau negu tikėjausi, tik vis nesilioviau  klausinėti: negi? negi?..
Klausinėjau savęs ir  buvo taip paprasta, natūralu, kasdieniška, kad negebėjau patikėti, kad atėjau į dienoraštį. Atėjau visu ūgiu. Atėjau taip lyg po daug metų būčiau sugrįžęs prie gimtinės durų, kurias atidarius į regėjimą susprūdo pažįstamas peizažas. Ir ne tik. Į kurią pusę žvelgi, vietovaizdis vilnija toliau, vis toliau, bet taip, kad jauti, žinai, jog jis tavęs nepalieka ir nepaliks, nes tai esminė tokios jo būtovės paskirtis. Labai greitai supranti, kaip nepadoru net mintyse ištarti, kad, girdi, „į regėjimą susprūdo pažįstamas peizažas. “
  Ne, ne tik. Tačiau toks pirmas įspūdis. Jis ne tik per  regėjimą, per akis; tokia panorama per visa savijauta, kuri mįslinga, nesuvokta. Lyg būtum nuogas. Ačiū diev, kad dar ne karalius.
- O kas? O kas?
- Ar aš? - teiraujuosi pats savęs ir pykteliu, kad negi  dėl to reikėję ateiti į dienoraštį. Kalbėtis su savimi ir  be jo gebėdavau. Bet ne, ne... ne su savimi, nes tuoj pat o! Viešpatie, kaip jautriai, beveik šalia užkukavo gegulė. Ir kartą, ir kitą, kad, praėjus laikui, jau ir be jos  badau pagiedoti, tačiau prieš  akis vis tas pats laikas, pasižymėjęs  kalendoriuose kaip V - 31 (gegužės mėnesio paskutinioji diena)

... kukavo gegutė daugkart, daugkart,
prikukavo jau tiek,
kad išties
sunku panešioti,
bet vis tiek
kukuoki, raiboji.
Pavasaris baigėsi vėl
Ačiū Die, kad gražiai,
taip šventai nusiteikęs girdžiu
lyg keleivio kryželį ne Aš
o kažkas, nužegnotas džiugia lemtimi,
neša jį už mane,
o kartu ir  - mane
man palikdamas darbą – šypsotis.

Klausau gegutės ir atsimenu, žinau, kad taip arti manęs ji niekuomet nekukavusi. Sakyčiau, kad nesu prietaringas  ir pasakomis, kaip jau anksčiau esu taręs, netikiu. Tačiau tingiu - netingiu, bet neretai  verčiuosi žiūrėti  į dangų ir pamatyti tai, ko neturėtų būti. Taip nuo tada, kai ten, danguose, pirmą kartą pamačiau, kaip atrodanti susprogusi atominė bomba. Tuomet, matydamas tokį reginį, pasižymėjau, parašydamas:
  „Matau atominės bombos sprogimą. Toks debesis Vakarų pusėn pakibo, kad ir pagal spalvas, ir pagal visą iš informacijų žinoma supratimą, pasimato kaip atominis sprogimas. Neįtikėtina!
  Ilgai žiūrėjau. Gražu. Net ir primiršęs, kad Lietuvoje laukiame krepšininkų pergalės Lenkijos Vroclave prieš turkus. Tik pergalės! O pats asmeniškai pamaniau, kad jeigu  atsitiktų priešingai tuomet reikėtų manyti, kad atominis sprogimas tikras. “
Kažkodėl nesinorėjo manyti, kad taip galėtų atsitikti, todėl ir laiko negalėjau. Žiūrėjau ir apgailestavau, kad užmečiau savo fotografavimus, Deja,  sprogimas  buvo tikras, o kitą dieną driokstelėjo ir antras atominis. Pralaimėjusius turkams 8 taškų skirtumu, Lietuvos krepšininkams kailį dar skaudžiau išpėrė Lenkijos rinktinė 75: 86.
  - Po vakarykščio atominio šiandien dar vienas. Ir  abu tikri. Kažkokiam eilėraštyje rašiau: „... neduok išgyventi“... - girdžiu kaip iš 2009 metų rugsėjo sudejavo rašytoja ir poetė Dalija Kiliesienė. 
  - Iš 2009?...
  - Iš ten, iš ten, vykstant Lenkijoje 36 vyrų Europos  krepšinio čempionatui, - atsiliepiu neabejodamas ir jaučiu, kad apie anas savo nuotaikas ir užgriuvusią tikrovę galėčiau  šnektelėti netgi daugiau.
- Susimilk,  Pranuci, susimilk ir nekankink mūsų atsiminimais. Mums, dienoraščio asaboms, (asmenims,  gyventojams) praeities reikalai įgrisę iki gyvo kaulo. Būname laimingi, kai pas mus ateinama  tiesiog iš  gyvenimo ir, beje, kuo šviežesnio. Taip sakant, ateinama iš nūdienos.  Tačiau, dabar,  labas, Pranuci. Apsiprask bent kiek su erdvėmis, pasidairyk, pasmalsauk. Manau, kad pradžioje tai bus smalsu, bet, sakau,  pradžioje, tik pradžioje.
  - Tai kad jau smalsu.
  - Puiku. Ir, regis, skubi pasakyti, kad  mane  iš balso ir kalbos pažįsti. Neabejok. O štai linkėjimai tau  uo dar  geresnių  pažįstamų -  nuo proEzijos Turėtum  išgirsti... Na?
  -  Atrodo, kad.. Na taip, taip, girdžiu.,.

Kartais jaučiu,
Kad turėčiau tylėti
Nes ten, tyloje.
bręsta mintys  ir žemuogės noksta.
Auga žmogus ir plėtojasi AŠ.
Kaip plėtojasi?
Pasakykite, žmonės.
Laiko  daug  jau,
kai iš begalybės sugrįžęs
Namų nerandu,
Ir nėra, kaip patylėti
Žemuogėlės sunokę,
kad belieka į burną  įdėti
ir patikėti
kad ir žvakei pašviesti
vaško pritrūksta... 

- Viskas?
- Ne. Dar datą perskaityk . 
- Aha. Gegužės 31-oji Nesunku, beje, įsiminti. Tai  diena kai motina paskutinį kartą paskui save uždarė duris

... kukavo gegulė daugkart, daugkart,
pavasaris  baigiasi vėl.
Neužpyki, raiboji,
jei taip atsitiktų,
kad kitą kartą
neišgirsčiau tavęs.
2019-05-31

0

82

12. Ir Dievas matė, kad   tai buvo gera    http://s9.uploads.ru/t/t9OY2.png

Truputį šnektelėję su Balsu ir gavęs iš jo proEzijos  linkėjimus, ypatingesnių pojūčių savyje nepatyriau. Nesijaučiau nei linksmiau, nei liūdniau, nei kažkaip kitaip. Labiau atrodė, kad tokį save išlaikau nuo nežinia kuomet ir labai panašu, kad sugrįžau į užmirštą laiką ir būtį, bet šit atsimenu ją ir vėl kaip tuomet Esu. Viešpatie, ačiū tau, bet stebėtis nereikia. Gerbiu tavo
darbą ir man smagu pasikartoti:
Ir Dievas sutvėrė žmogų pagal savo paveikslą
  Taigi, tiesa žinoma, o štai suvokimas, kad aš, Pranucis, esu Dievo atvaizdas, jo paveikslas?.. Hmm, ar kada taip jaučiau? Žinoma, kad – ne. Bent taip, kaip dabar. Na tikrai, kad taip neatsitikę. Netgi  į  bažnyčią atėjus. Tačiau tai irgi labai natūralu, sakyčiau, įgimta, bet šį kartą pajauta labai keičiasi ir tai manęs kažkodėl netgi nestebina, regiu ir skaitau:

„Čia galima būti be smegenų ir žinoti, mąstyti, suprasti, spręsti ir apsispręsti, kaip geriausiai sumanyta.“

Perskaičiau kartą, kitą baltu kaip kreida ant juodo, kaip ant mokyklinės lentos parašytą. Ot, to, atrodo, ir bereikėję – perskaityti! kad užrašas išnyktų. Tačiau juo užimta vieta nedingo. Atsirado kitas. Irgi baltu ant  juodo kaip ant mokyklinės lentos užrašyta:

„Čia galima būti be akių, matyti, jausti  jas ir netgi  paverkti. Čia regima, matoma visu tuo, iš ko esi sukurtas. Netgi tamsa“.

Kiek užtrukus ir šis užrašas dingo, bet jo vietoje  atsirado trečias:

„Čia galima būti be širdies ir mylėti, įsimylėti ir pykti.. Tačiau, kad ir kaip nutiktų, blogai nebūna.“

Lyg tol neprataręs ne žodžio, dabar jau ištariau:
  - Puiku. Reikia tikėtis, kad greitai pamatysiu ir Pilies bažnyčią Vokietijos Vitenberge su Martyno Liuterio tezėmis ant jos durų.
  - Kodėl gi- ne? Tereikia panorėti, dzieduli. O čia gi, kas pasirodo ir dingsta – ne jokios tezės. Tai parama, kurį kiekvienai ypatai teikiama pagal jos poreikį, teikiama, kad sotu, kad pagal dienoraščio paskirtį jaustumės pilnateisiu jo piliečiu, išmanančiu jo būtį. Štai ir aš  čia atėjau pagal  poreikį padėti susivokti, įsisavinat jo gyvenimą po jį neklydinėjant. Taip vienąkart pamatyti, perskaityti įrašai daugiau nesikartos. Jie kaip deguonis įsigeria į kraują ir jau pasilieka ten, jau su tavimi, su  tavimi. Bent kol esi dienoraštyje.
  - Kaip, pagal kokias ir kieno užgaidas taip atsitinka, a? – regis, norėjosi klausti, tačiau tuomet pasirodė dar viena balta kaip ant juodos lentos įsišvitusi žinia:

„Čia galima pamatyti nuostabių dalykų ir nesistebėti,  kad jie yra, pajausti save besantį už aukštų atstumų ir didesnių už šviesą greičių. Čia yra daug veiklos, kuri nesibodi, kad ir kas prie jos glaustųsi. Ji išbarstyta visur ir visaip, tačiau didžiausi atlaidai prasideda atėjus į AŠ. Ten jau ir tarti nesidrovima, viešai atviraujama: Aš esu Dievas, tu  taip pat Dievas.“
(Do good all the time, day and night; do good, be kind.
                    - Sathya Sai Baba -)
  - Na taip, - atsiliepiau savyje - labai natūralu, kad kai Dievas tveria žmogų pagal savo paveikslą, suprantama, kad jis jį tveria gražiai. Netgi gražiau, negu žino, jaučia, mato save. Taip jis gerokai tobulina save ir vis per žmogų, per žmogų. Nenatūralu manyti, kad Dievas paliktų, numestų savo atvaizdą, savo paveikslą, savo veidrodį į šalį. Teatleidžia jis man, jeigu klystu, bet nemanau, kad galėtų būti kitaip. Tačiau kaip tai atrodo praktikoje, matyt, kad tik jis ir težino. Nepykčiau, jeigu toks  žingeidumo  poreikis būtų patenkintas.
  Instinktyviai pasijaučiau, kad į tokį poreikį atsilieps vėl užrašas. Tačiau jis man nebuvo taip labai reikalingas. Kur kas labiau žingeidu buvo žinoti, kaip atrodo panorama, man įėjus į dienoraštį, palikta jo išorėje.
  - Anojo savęs pasiilgai? Dainuok, dzieduli, dainuok. Tai turėtų padėti, - išgirdau per save kaip per Dievą ir žinojau, kad sugrįžti atgal iš dienoraščio nesmagu būtų  visai dienoraščio dvasiai ir visam jo pasauliui. - Dainuok, dzieduli.

Stabdau save ir Čia, ir Ten,
stabdau Visur, kur sutinku tik besantį,
kaip pasaką stabdau.
Nuo klaviatūrų nukeliu rankas
ir gražinu atgal į jas
vaikystės rašalus, dažus,
o ten (prie kiemo), lauko veleną
nukapsčius negiliai
akis sužvilgina pasaulis
keliais ir blauzdomis išvaikščiotas
pilvu ir šiknele iššliaužiotas.
Karalius nuogas!
O Viešpatie, ar negražu?
kai dovana tikra
ir paimta iš tavo rankų?
Antai, kažkiek toliau
ji kopomis į dangų auga,
o čia, prie kiemo, prie  tvoros
giliai į žemę nusileidus auksu.
Semk iki valiai -
neišsemsi jo....
(Man, Salomėja,  gintarėlį atnešei ant delno
Tau, Salomėja, iš pavartės
mano smėlio sauja...)
------------------------------------------------
„Ir Dievas matė, kad tai buvo gera ir tarė: Padarykime  žmogų pagal mūsų paveikslą ir mūsų panašumą“

0

83

Sugestyvus dienoraštis – 13;

Paeiliavimai...      http://sh.uploads.ru/t/3E45P.png

Gali būti, jog kadaise
žingsniai buvo tokie, kad - be kojų,
darbas irgi toks, kad - be rankų.

Suprantu, kaip ne taip,
kaip reikėtų galvoju
ir džiugu, kad dėl to nemirė niekas,
net numirti nebando. 
Išsivaikšto nabašnikai (numirėliai)
kas per žemę, per žemę,
kas per ugnį,  per ugnį,
o daug kas ir per vandenį gilų,
net ir kaulais savęs nepalikę.

Ko taip skuba? Ko taip tyliai?
Pats mačiau, kaip atrodo išėję negrįžti,
kaip perkūnijos siaučia, kaip trenkia per dangų
ir nuščiūva, nutyla...

Nemokėjau žinoti kur ir kaip
pragaras šitoks pranyksta,
O dabar, žiū, moterys - vyrai,
niekas nedingę,
viskas išlikę,
viskas kaip buvę yra.
Ne žeme, ne ugnimi,
ne vandeniu ar mirtimi užsikloję;
užsikloję TYLA.
Štai šita, kai be kojų einu,
kai be rankų darau sunkų darbą
būti atvaizdu Dievo – Žmogumi,
būti  jam panašiu...
Pagal Dievo paveikslą jį sutvėrė;
Sutvėrė juodu, vyriškį ir moteriškę

Sakot, girdėta, net užmiršta jau.
Tačiau kai be rankų, be kojų
kai vietoje  kūno -
imitacija jo -
į Dievą labiau panašus,
negu į žmones

Netaukši žingsniai po kojų pėdom...
Net prie kryžiaus štai tokio
manęs jau taip pat neprikalti.
Nuo pat ryto lig vakaro
Dievo Žodį kasdieną skaitau,
o ištarti už Tylą garsiau
o įnešt į save (į Savęsp),
neišmokstu.

Dieve, kur tu,
kai Katedros į pelenus byra,
o dangus į dienoraštį varva?

0

84

Žinojimai (Sugestyvus dienoraštis) -14;

Dienoraštis atsivertė pabūti     http://sh.uploads.ru/t/q0yDg.png

Išsenka mūzos.
Ir jau ne taip svarbu,
kad kas diena smarkiau kurtokas.
Na, žinoma, girdžiu, jaučiu,
bet supratimai
nepaklūsta iki dugno atsiverti,
nors aplinka tokia, kad
į bet ką  beatsiremčiau
žinau – tai dėl  manęs,
kad neskubėčiau išsitrint iš raidės -
dar  vis  rikiuotėje
dar vis kareivis,...

Nors jau seniai žinau,
kaip uždengia mane kapu,
o aš lig paskutinės kibirkštėlės
(iš paskutinės žvakės) vis linkėsiu
kad bent iki  mirties
jums gera būtų taip
kad gal ir Dievo nereikėtų

O man?
Dienoraštis atsivertė pabūti.
Kiek leista bus, apvaikščiosiu visur,
apvaikščiosiu visus
2019-06-12 17:21

2019-06-12 23:47Luiza Šarlotė
Luiza Šarlotė
jums gera būtų taip
kad gal ir Dievo nereikėtų

Dėkui už tokį gražų ir prasmingą palinkėjimą. 5

0

85

Sugestyvus dienoraštis – 15;

1. Su Bladuku. Vietoje įžangos    http://s5.uploads.ru/t/OMXZB.png

– Šaukei?
  – Tai kad lyg – ne, nešaukiau.
  – „Lyg“, dzieduli, neįsiskaičiuoja.
  – O, kad tave kur! Tu čia, Bladukai? Nesitikėjau. Nepažinau. Tai bent siurprizas. Nors, beje, ne pirmas šiandien, o iki vakaro dar toli. Ką? Vėl į kelionę patraukė aktoriaus talentai. Yra ką vaidinti, yra ką, mielas žmogau. Beje, sakyk, ar ne tave susitinku Lucilijaus vaidmenyje. Nepyk, bet pamačius tave, net ir taip pamanau.
  – O nepamačius manęs?
  – Tuomet Lucilijus yra Lucilijus, o tu kažkur, kad galima ir nežinoti kur. Ramu, tvarkinga, kasdieniška. Net mintyse nesuspurda įtarimas, kad gal regiu Bladuką, vaidinantį Lucilijų. Sakau, ogi jokio įtarimo, kad taip galėtų būti. 
  Bladukas neskubėjo atsiliepti, nesigynė, kad nežino apie ką kalbu. Nebuvo abejonės, kad Lucilijus jam irgi žinomas.
  – Ne, ne. Man vaidinimams sulig kaklo užtenka Senekos. Dar vis negaliu jo kaip reikiant apžioti. Tačiau Lucilijų, jo mieląjį bičiulį, irgi žinau, – pasakė ir, suklusęs: – O kodėl, Pranuci, jį mini? Kodėl? – teiravosi atidžiau žvelgdamas man į veidą it baimindamasis, kad kažko nepamestų jo išraiškose.
  Truktelėjau pečiais.
  – Kodėl miniu? Toks gyvenimas, Bladai. Suprantu, kad šiandien ir tu nenušliauši nuo mano liežuvio. O prieš tau  atsiradus net nepagalvojau, kad kažkur yra ir kad pasiilgęs tavęs. Ir tai tiesa. Taip taip, pasiilgęs.
  – Negerai, Pranuci. Kai tu manęs pasiilgsti, man negerai. Ir dabar negerai. Taip dar nebuvo arba  neprisimenu. Vis dairausi, kur mes esame, kur? Jau tiek visa ko būta, tiek, kad... Et, argi atsiminsi? Sakysi, kvaila klausti, kur esame? Tačiau man jau taip neatrodo. O ir pats suspėjai tarti, kad šiandien nenušliaušiu nuo tavo liežuvio. Nors aš net nežinosiu, kad ant tavo liežuvio.
  – Nebūtum Šklėrių Bladukas, – nusišypsojau žinodamas jo linksmą, gerą būdą, jo žodį ir gyvenimą. Tačiau dabar jis neišrodė, kaip anksčiau ir netgi kai paskutinį kartą mačiu jį vaidinantį Seneką. Tuokart jiedu buvo kartu ir taip labai panašūs, kad man nedrąsu buvo pasakyti, kuris iš jų tikras Lucijus Anėjus Seneka, o kuris sukurtas Bladuko vaidinimu, persikūnijimu,  taigi jo personažas. Labai panašu, kad taip ir būtų pasilikusi mįsle, jeigu tikrasis Seneka, prapliupęs juoku, nebūtų deklamavęs ir kalbėjęs:
  – Ateina genijai ir vėl išnyksta, bet tokie kaip Bladukas – ne. Vieną kartą atėję, jie pasilieka būti, kol jiems patiems tai nenusibosta. Nesielvartauk, Pranuci, kad nemoki manęs atpažinti. Aš pats savęs irgi – ne, kuomet regiu manimi persikūnijusį Bladuką, – tuomet taręs Seneka ir teiravosi: – O  pats save ar matei, kaip atrodai būdamas personažu?
  – Vyreliai, ša, ša, ša...  Nematė, nematė, nematė, – greitakalbe pabėrė Bladukas. Ir iš tikrųjų niekuomet nepamaniau, kad taip kažkur galėtų nutikti. Tačiau tąkart sužiurau į Seneką it norėdamas išgirsti paaiškinimų.
  – Ne, aš irgi nemačiau, kad Bladukas tave, Pranuci, vaidintų, bet kai pasitaiko, jog manęs, taigi manęs, Lucijaus Anėjaus Senekos, nenori pažinti, visuomet žinau, kad tai ne jo, ne Bladuko problema.
  – Vadinasi?  Tu – ką, Bladuli! Ir mane vaidini?
  – Vyreliai, ša, ša, ša... Prie darbų, prie darbų, vyreliai, – vėl pasigirdo Bladuko greitakalbė, sutrukdžiusi užsimezgančiam pašnekesiui iškelti  bures. Bladuko ketinimai man nebuvo žinomi, tačiau visą laiką manėsi, kad jo gebėjimas pabūti daugelio  žmonių autoportretais yra dar nesuvoktos rūšies  gyvas talentas. Laimingas, smagus, reikalingas  tiems, kas jį pažįsta, žino ir tiems, kas jį pažins, sužinos.  Per visą Kabelių parapiją buvo žinoma, kad tai ne bet koks Bladukas, o Šklėrių Bladukas, Šklėrių sodžiaus žentas.
  Prieš kurį metą taip rašiau:
  ''Panašiai kaip Kabelių sodžius didžiuojasi Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia, taip Šklėrių sodžius – Bladuku. Tai retas dalykas, juolab kad pamaldumu šis vyras nepasižymėjo ir dažniau žegnodavosi dėl  priežasties, kad kiti „paregėtų“, kad žinotų, jog moka. Tačiau vėlgi, ieškant esmingesnių paralelių tarp Kabelių bažnyčios ir  Šklėrių Bladuko surandi neabejotinų panašumų. Man šauniausias, kad kaip bažnyčia iš Ratnyčios perkelta į Kabelius, taip Vladas Balčius iš kažkur (ar tik ne iš Uciekos sodžiaus?) atsirado Šklėriuose kaip Adomulio žentas. Kabeliuose bažnyčia nepasiliko, kokia ji buvusi Ratnyčioje – paaugo, padidėjo, atsirado jai poreikis ir valia persimesti  į aukštesnę būtį. Šklėriuose Adomulio žentui, persitvarkant į Bladuką, apnyko, aprimo, prisimiršo jo tikrasis vardas – Vladas – ir neatrodė, kad jam reikalinga Balčiaus pavardė. Iš Kabelių skambindavo bažnytiniai varpai (zvanai), iš Šklėrių – Bladuko nutikimai. Pakako būti Bladuku, kad per visus parapijos sodžius smagiai paskambintų laimingo žmogaus gyvenimu. Praėjus laikui neretai netgi nemoki patikėti, kad buvę taip, kaip buvo. Taigi būna, kad gyvenimas pranoksta žmogaus išmonę ir Šklėrių sodžiuje tokio gyvenimo žmogumi tapo Bladukas."
  Nesakau, kad smagu rodyti į anksčiau parašytus tekstus, betgi, kaip regite, rodau ir, beje, nieko neverčiamas. Ir vėlgi tiesa, kad jie man neatrodo sumenkę. Kaip ir anksčiau vis reikalingi, neapmusę, betgi braukau, draskau, taisinėju. Kaip čia taip, a? Į devintą dešimtį įkritęs senis, o dar vis nesusitupėjęs. Viešpatie, kur tu?
  Tačiau ne, šitaip – kur tu, Viešpatie, kur? – nepaklausiu. Vis aiškiau įsirašo į supratimą, kad Dievas sumanęs naują eksperimentą ir atsitikę taip, kad Bladukas pateko į komandą, sutelktą eksperimentui atlikti. Todėl natūralu manyti, kad jo meistriškas sugebėjimas persitvarkyti į kitą personą (ypatą) yra ne loterijos sėkmė, ne savaiminė talento sankaupa; sakyčiau, kad atsiranda reikalas kalbėti apie jį kaip aukščiausios prabos atskirą talento rūšį, kuris pirmą kartą Viešpaties rankomis įkeltas į žmogų. Tačiau tai suvokiama ne tuoj pat, ne iš karto. Tačiau ar tai dyvai? Ar tuo reikėtų stebėtis?
  Šitą kartą Bladukas atėjo po ilgoko laiko nesimatymų, atrodytų, kad atėjo be potvynių ar atoslūgių sieloje. Toks tikras, kaip prigimtinis. Atėjo be grimų. Tik piktoka niaura, nežymiai prasišvietusi pro jo personą, regėjosi, kad atsargiai budi, paliepdama neužsimiršti, kad atėjo ne dėl  pasimatymų.
  – Va, radau. Kažkas nušovė. Seniai seniai.  Labai  seniai, – atgniauždamas saują kalbėjo. – Paimk,  paglostyk. Gal atgys..
  – Kas čia?
  – Ar varnėno nepažįsti?
  – Iš kur žinai, kad seniai senai. Labai seniai? –nemokėjau atitraukti akių nuo varnėno. Žemė po kojomis palingavo, pasisupo it iš vandenų gelmės į  paviršių išniręs povandeninis  laivas. Ten taip ramu, o čia...
  – Taip, mielas žmogau. Jeigu dar kur susitinkame, tai jau ne Šklėriuose, – atsidūsėjau savyje nepamanydamas, kad tokie atodūsiai Bladuko klausai imlesni. Puiku, kad yra ausys, kad jos klusnios, bet yra aukštesnė girdėjimo pakopa (ar rūšis?), yra dievų, taigi sielos klausa, kuri žmoguje palikta be priežiūros ir dėmesio greitai apleipsta, atrofuojasi, sunyksta iki nulinės padalos, iki visiško sunykimo, nepaisant kad ir sienos, ir akmenys būtent per ją geriausiai susižino.
  – Galėjau ateiti pas tave ir kitaip, kaip, regisi, to ir tikėjaisi. Nemenkai apie tai galvojau, kaip protingiau pasirodyti. Nagi pats spręsk, karaliau. Vaizduotis dar moki ir dėkok karalystei, kad ji tau neduoda ramybės.
  Pats nepajutau, kaip pradėjau žiotis. Žiojausi, žiojausi, bet burna, užrakinta parodytu į mane kreipiniu „karaliau“ neatsidaro, o Bladukas...
  – Paimk varnėną. Ne Paryžiaus katedra gi. Anoji po gaisro dar pelenams neatvėsus pasiryžo atgyti, o čia ... o čia  paukštukas, karaliau. Kol yra viltis padėkime jam būti gyvam.
  – Kas atsitiko su tavimi, Bladai?
  – Paimk paukštuką. Labai prašau – paimk  varnėną. Tegu čiulbės, švilpaus. Tegu būna gi. Tegu.
  – Ne, Bladai, ne, ne. Sakau, kad – ne!
  – Tuomet gaudyk, – pasakė Bladukas ir atatupsta pasitraukęs toliau, pasupo ranka kaip sūpuoklę su paukštuku saujoje ir paleido jį skristi  man. Nesuku buvo jį sugauti, tačiau sieloje įtampa tokia didžiulė, kad atrodė, jog puoliausi sugauti žaibą. Varnėnas  buvo šiltas. Kaip tada, seniai seniai. Labai seniai, kai ryto atokaitoje peršautas iškrito iš aukštos tuopos...

0

86

Jų jau (turbūt) daugiau negu reikėtų
Jie jau (turbūt) net vėlesni
negu kad paskutiniai ...

Taip rodau užrašus
proza ir mūza
ir neretai savęs neatpažįstu.

Ir štai, paklusęs nuojautoms,
į baltą tuščią popierių,
tylėdamas ilgai žiūriu.
Ne lyg išgirdęs iš  tenai,
kad  prasmingiau va šitaip patylėti
negu kad žodyje išsikalbėčiau.

Tyla peizažuose,
be žodžių man išsišneka.
Beje, visaip – kaip pasakose,
kaip legendose,
kaip praeity ir ateity,
ir kur tik savo būtimi nuklysk –
tuščios krūtinės nepalieka.
Net akys užsimerkę
išnešioja atvaizdus šviesius 
Ten nesutemsta laikas
ir vaizdai gyvais išlieka.
Kaip visa tai galėčiau parašyti, netgi nežinau.
Ir vis dėlto, ką sugebu paėmęs nešti,
į baltą popierių nešu,
nešu į žmogų...
2019 -07-14

0

87

2018 m. lapkričio 16 d. ·
Kvantinis internetas ir kvantiniai kompiuteriai
Dar pusė pasaulio gyventojų nesinaudoja internetu, o jau kuriamas daug sudėtingesnis ir pažangesnis kvantinis internetas. Kvantinis internetas gali atsirasti anksčiau, nei jis technologiškai subręs. Ryšių tinklas, naudojantis kvantinės fizikos efektus, visiškai skirsis nuo dabartinio interneto. Jau pirmosios stadijos žada visišką ryšių slaptumą ir saugumą. Naujasis internetas žada daug galimybių mokslui.
Tyrėjai skelbia, kad ši technologija nepakeis, bet papildys dabartinį internetą, ji pirmiausia paplis tarp universitetų laboratorijų ir pavienių naudotojų.
Kvantiniam internetui ir kvantiniams kompiuteriams būdingos panašios koncepcijos ir technikos. Abi naudoja reiškinius, kurie neturi analogų klasikinėje fizikoje. Pavyzdžiui, kvantinė dalelė, tokia kaip elektronas ar fotonas, gali būti vienoje iš dviejų būsenų arba abiejų jų superpozicijoje, t. y. dalelė gali turėti dvi reikšmes vienu metu (pvz: sukinį į viršų ir žemyn) su tam tikra tikimybe. Abi dalelės gali būti susietos bendra kvantine būsena, nors ir atskirtos dideliu atstumu.
Kvantinis internetas bus kuriamas šešiais etapais. Nuliniame etape bus sukurtas duomenų kodavimo raktas. Tokį raktą jau sukūrė Kinija.
Pirmame etape siuntėjas pasiųs kvantinę fotonų būseną šviesolaidžiu arba erdve lazerio spinduliu. Gavėjai galės susikurti asmeninį kodavimo raktą. Kinijos Hefei Mokslo ir technologijos universitetas šią technologiją jau išbandė.
Antrame etape kvantinis internetas naudos kvantinio dalelių susietumo reiškinį. Laboratorijose jis jau išbandytas.
Trečiame – penktame etapuose naudotojai keisis kvantiniais bitais (kiubitais). Tai kvantinės informacijos vienetai, panašūs į klasikinius 1 ir 0, bet jie gali būti 1 ir 0 superpozicijoje.
Šeštame etape dar reikės padaryti daug darbų, pavyzdžiui, sukurti prietaisą, kuris padėtų susieti kiubitus dideliais atstumais. Pradžioje laboratorijos sujungs kvantinius kompiuterius tarpusavyje ir plėtos mokslinius kvantinius skaičiavimus.
Maži ir vidutinio dydžio kvantinio interneto tinklai gali naudoti mikrobangas, o ne lazerių šviesą. Bet tyrėjai nėra vieningos nuomonės, ar kvantinis internetas bus pakankamai modernus ir visuotinai prieinamas. Bet jeigu taip atsitiks, tai dar negreit.
Študgarto universiteto kvantinės fizikos specialistė Stefanie Barz mano, kad sunku pasakyti, ar pirmiau atsiras kvantinis internetas ar kvantiniai kompiuteriai.
Europos Komisija nusprendė finansuoti kvantinių kompiuterių kūrimą ir skyrė 1 milijardą eurų. 20 tarptautinių konsorciumų iš mokslinių įstaigų ir verslo gaus 132 milijonus eurų artimiausiems 3 metams. Nors 1 milijardas eurų atrodo daug, bet pinigai skiriami 10 metų dešimtims laboratorijų.
Pasaulyje nuo Kanados iki Japonijos didžiausios bendrovės mano, kad kvantinės technologijos išaugs į daugiamilijardines dolerių rinkas. Ir Europa stengiasi neatsilikti nuo JAV technologinių milžinų Google ir IBM. Vokietija paskelbė dar skirianti 650 milijonų eurų. Jungtinė Karalystė skyrė 346 milijonus dolerių Nacionalinei kvantinių technologijų programai dar 2014 metais. Kinija kvantiniams tyrimams ir ryšiams skiria milijardus dolerių, o JAV kvantiniams skaičiavimams planuoja skirti 1,2 milijardo dolerių.

Sarunas Petrauskas
Labai norėtusi ,kad Lietuvos mokslininkai įsijungtų.

Jonas Grigas
Aukštosios technologijos reikalauja mižiniškų investicijų. Jų mes neturime ir neturėsime, nes esame per maža šalis. Tačiau Lietuvos mokslininkai dalyvauja daugelio naujų technologijų kūrime, įneša po kruopelytę į bendrą žinių lobyną. Aukštąsias technologijas kuria tūkstančiai įvairių šalių mokslininkų, tame tarpe ir Lietuvos.

Margarita Jankauskaitė
Protu nesuvokiamas IT vystymosi greitis!

Jonas Grigas
Tikrai taip.

Jonas Grigas
Joks materialus kūnas ar dalelė negali skristi greičiau už šviesą mūsų visatoje.

Albertas Vitartas
Kad visa tai suprasčiau, turiu vienu metu būti dviejų būsenų: ir blaivus ir girtas.

Jonas Grigas
Dažnai mes tokie ir būname - kokios yra mus sudarančios dalelės, tokie esame ir mes.Jeigu kvantinis susietumas sieja daleles, kodėl turėtų nesieti mūsų gyvų ir mirusių - kūno ir sielos?

Rimantas Pleikys
"kvantiškai susietų dalellių tarpusavio saveika yra greitesė ir už šviesos greitį" - ir aš apie tai skaičiau, todėl būtų įdomi profesionalaus mokslininko nuomonė.

Pranas Karlonas
Smagu buvo skaityti, pamąstyti pagal gebėjimą, pabūti kartu, tačiau dabar imuosi man rūpimiausio darbo: išmokti vienu metu būti girtu ir blaiviu. O, siela, atsiverk ir pirmyn (jeigu negalima greičiau) bent 10 000 kartų greičiau už šviesą.

Jonas Grigas
Gerbiamas Pranai, įdomu pamąstyti apie kūno ir sielos dualizmą, mus valdančius fizikos dėsnius. Vienas iš jų - energijos tvermės dėsnis sako, kad energija iš niekur neatsiranda ir neišnyksta, tik viena jos forma virsta kita. Gyvas žmogus turi kinetinės, potencinės, šiluminės etc. energijų, miręs - jų neturi. Kur jos, jei jos neišnyksta? Pagalvokite.

0

88

Sugestyvus dienoraštis ;
2. Su Bladuku. Plius varnėnas      http://s3.uploads.ru/t/ndewZ.png

(...) Ne iš karto pamačiau, kaip atrodo varnėno lavonėlis, pamėtėtas į mano rankas. Kaip ilgai ar neilgai taip užtruko irgi nesiimu sakyti, matuodamas šį laiką laikrodžiais. Tačiau labai gerai regėjosi, kaip ten, tolimų prisiminimų paveikslėlyje, sutilpo mokyklos kiemas su išaugusia aukšta tuopa. Buvo apyankstis rytas, net gal vėlesnis, nes greitai turėjęs pasigirsti mokyklos skambutis, paliepdamas mokiniams ateiti į klases pirmai pamokai. Tačiau netikėtai jį aplenkė kita žinia:
   –Kliudžiau, – pašaukė Jonas Biliūnas kaip „tikras medėjas“ išgirdęs kaip „striela suzvimbė ore“, ir pamatęs, „kaip katytė staiga pervirto kūlio, skaudžiai skaudžiai sumiaukė ir pradėjo stirenti kojytėmis“
   – Pataikiau, – atsiliepiau jam, – pataikiau, – nei kiek nesuabejojęs, kad šaunus medėjas išgirs mane neblogiau kaip aš jį. Kaip, kokias būdais? – nedaug galvojau, tačiau ir dabar, praėjus ilgiems dešimtmečiams, nemanau, kad tokius dalykus težino tik Dievas. Ot, kad ir Bladukas; ir jis man nepatrukdė pabūti su atgijusia atmintimi tokiu šauliu ir tiek laiko, kiek jo prireikia suprasti, kad taip atsiradusi savijauta persigeria nuo kojų padų iki viršugalvio, nuo kūno lig dvasios. Savęs išsipildymas būtame laike atsiverčia kaip mėnulis pilnatyje.
   Apsigraibiau, apsižiūrėjau aplink save ir toliu nuo savęs, paieškodamas vietos kur galėčiau padėti pamesta į mano rankas varnėną. Geriausia būtų įkelti į tuopą. Į tą pačią aukštą tuopą, ant tos pačios jos šakos, kur buvo nutūpęs prieš šūvį.
   – O jeigu į karaliaus karūną, a? – it išgirdęs mano rūpestį atsiliepė Bladukas ir palaukęs prikergė: – Galbūt netgi kartu su Jono Biliūno katuke, a?
   Išgirdus jį taip, šį kartą man nepavyko pabendrauti kaip paprastai, paraginat liautis niekus taukšti. Laikiau rankose varnėną ir net nežvilgtelėjęs į jo pusę padūmojau, kad Bladuko plepalai vis dėlto tokie, kad neretai žiba, blizga, turi savo specifinį skonį. Pasiimti su savimi, jie irgi dykai neleidžia laiko; verčia prisiminti, murmėti panosėje, išgaunat kažkokius supratimus, paveikslus, nuotaikas. Tokios mano tylos Bladukas irgi nelaukė. Paspragsėjo pirštais, gal taip reikšdamas savo nekantrumą, tačiau labiau tikėtina, kad tyla jam buvo reikalingesnė kaip priedas žodžių įtaigai, kad jie būtų išgirsti ir suprasti be priemaišų. Ateiti pas mane su varnėno lavonėliu jam irgi nebuvo paprasta.
   – Vis galvoji, kad dykai liežuvį laidau, kad tai iš dyko buvimo. O pamatyk, iš kur atėjau. Ne iš Šklėrių, Pranuci. Jau senokai, kaip ne iš Šklėrių. Ir ne iš jų kapinių. Reikalai tokie, kad ir mirusiems nėra laiko užsilikti ten. Juolab, kad ir ten kolchozas. Tačiau tegul tai pasilieka kitiems pakalbėjimams, o šįkart žinok ir mąstyk, kad ne šiaip rodau į tave kaip karalių. Nemoku suprasti, kodėl dėl to ūžauji, rėkauji, šauki... Kai tokiuose metuose ir be šautuvo, tavęs nebijau, bet laukiu, kad greičiau atsipeikėtume ir pasitvarkytume savyje, karaliau.
   – Man lengviau suprasti, kad aš miręs, negu tai, ką tu kalbi. Gal aš patylėsiu. Kaip miręs.
   – Patylėsi? Tai kad – ne, nepatylėsi, Pranuci. Ir ar reikia meluoti savimi viešumai, kai savyje jau nežinia nuo kada karaliumi vadiniesi. Ir aš iš ten, iš tavęsp tariu: „karaliau“.
   – Atrodo, kad susikalbėjome taip, kaip dar niekuomet, – atsikvėpiau, – Net nepasapnavau, kad ir tokie dyvai gali atsitikti. Belieka laukti, kada varnėnas atgys.
   – Vaizduokis, dzieduli, vaizduokis. Aš tau padėsiu. Varnėnas irgi. Tarkim, kad sutinki čia ne Šklėrių Bladuką ir nušautą varnėną, o Vincą Kudirką, atsinešusį tavo tėvo smuiką ir atėjusį pagiedoti tautinę giesmę. Supranti? Neužmiršk. Tavo tėvužis turėjo smuiką ir juo grojo. Turėtum atsiminti.
   – Atsimenu, kad ir smuiką turėjo, ir grojo juo, betgi, Bladai...
   – Taip taip ir aš žinau, jog tu nežinai, kur dingo tėvo smuikas. Ir vis dėlto vaizduokis, kad Vincas Kudirka ateina pas tave su tėvo smuiku. Nekvaila, a? Įdomu, a? Tačiau tai reikia ne tik vaizduotis, bet ir pajausti, kad tai tikra, jog kitokia muzika į tokią tikrovę neįsigautų.
   – Čia tik Bladukas tikras. Net ir tuomet, jeigu Vincas Kudirka ir pasirodytų. Iš tikrųjų, nei jis atėjo, nei ateis. Tai tavo išmanas
   – Išmanas? Tu - ką? Juokauji, karaliau? Tokiuose dalykuose išdaigų nebūna, – pakalbėjo Bladukas ir ėmėsi įtikinėti, kad trūks - plyš, kaip įmanoma greičiau man, Pranucui, būtinai reikia atsimint kurią nors kalbą, kokią bet kada pasakęs bet koks karalius ir ją karališkai pakalbėti. Ir kuo greičiau, bet nevėliau kaip iki vidurnakčio.
   Klausantis jo net pats to nepastebėdamas, tiesiog savaime, instinktyviai glosčiau rankoje laikomo varnėno negyvą kūną, mintyse prašydamas visų šventųjų, kad greičiau atsivertų nežinia. Buvau pilnas pajautos, kad visa tai ne šiaip sau.
   – Aš laukiu, karaliau, tavo žodžio. Girdi, karaliau? Sužinok koks jis ir tark. Šiandieną to reikia labiau negu reikia, – neatlyžo jis.
   – Nagi įsidėmėk, špokai, kas per žmogus yra Šklėrių Bladukas. Jau peršoko save tokį, kurį neseniausia žinojau. Neabejotinai. Peršoko ir nusileido į dar klampesnę balą. Iš kur galiu žinoti, juolab – atsiminti, koks karalius kokius žodžius kalbėjo. Net ir mūsiškis, vienintelis, kurį turėjom. Jau savo kalbų neatsimenu.
   – O gal pabandom, - tyliai tyliai į smegenis atslinko žinia, – Pašvilpauti man sunku, bet tyliai pakuždėti gal pavyks.
   – Špokas? Varnėnas? – nežinojau ką girdžiu.
   – Buvęs špokas. Buvęs varnėnas, – pakuždėjo iš saujos.
   Tokio kuždesio žmogaus ausys negirdi, bet sieloje atsivėrė pats girdimiausias metas. Ten, matyt, irgi būna gerai, geriau, o prie aukščiausios padalos – geriausia, kuomet girdėjimui ausys nereikalingos. Jos nebent tik dėl išvaizdos.
   – Nereikėjo man artintis prie žmogaus, matant kad jis su šautuvu. Betgi pavasaris, Miela, gražu. Ir varnėnui norėjosi švilpauti, padėti pavasariui būti gražesniu. Tūpiau į tuopą ir žiojausi giedoti. Pats kaltas, kad taip, nes žinojau, kad blogiausias metas žmoguje yra jo paikystė, kai jis ne tik paukščio, bet ir savęs ir nesaugo.
   – O štai dabar atsitikę taip, varnėnai, kad tartum iš dangaus žinau ir liudiju, jog geriau tuščios, kurčios ausys, negu taip skaudžiai atsiverianti siela. Kažin, kas dar geriau žino tokį dalyką, negu aš. Jonas Biliūnas?
   „Tik ant trečios dienos drįsau išeiti laukan: katytė gulėjo aukštelninkė, nebegyva. Čia pat prie jos buvo numesti lankas ir strielos. Nutvėręs nuo žemės, lanką ir strielas sulaužiau į šupulius ir toli išmėčiau po lauką. Tik nedrįsau išimti strielos, kuri buvo įsisiurbusi katytės krūtinėn ir dabar stypsojo atsikišusi.
   Tai buvo vienatinis mano gyvenime šovinys. Bet laimingas: aš jį ir ligi šiolei dar tebenešioju savo krūtinėje. “
   – Tačiau Bladukas mūsų paprašė ne tai atsiminti ir karališkai pasakyti, o kad jam tai labai reikia, aš irgi neblogai žinau.
   – Karališkai? Gal taip? – pabandžiau lyg save patį pašiepti:

Pažink, sūnau, tą pasiuntinį šventą
Žiūrėk ant jo – ta ypata puiki
Tai šliaužioja po žeme, tai nuo žemės
Vėla prisikelia kaipo koksai
Žaltys žvynais plieniniais prisidengęs:
Tai būna nusidėjėliu, tai vėl
Šventuoju.

– Ačiū, Pranuci. Šiandien tiek. Tai sunkiausias darbas, kurį kada nors padariau. Man regisi, kad tiek užtenka, kad galėčiau save pasveikinti su pergale. Ir tave, – atrodo to tik ir belaukęs, atsiliepė Bladukas.
   – Aš vaidinu, Bladukai? Aš repeticijoje su nušautu varnėnu ant delno?
   – Karalius tu, dzieduli. Savęsp (Ašašai) šalies karalius. Ir cituoji Mindaugą kaip Julijus Slovackis. O ne, ne, mūsų darbymetis dar tik prasideda. Kad ir sušaudyti, kad ir po mirties, kad ir taip negražiai senatvės sunokinti...
Pelėda
2019-07-15 05:58:11
Komentarai

Vartotojas (-a):  nei_sis_nei_tas
Sukurta:2019-07-20 19:03:56
Lenkiu galvą prieš Jus visada trykštantį optimizmu.

0

89

Sugestyvus dienoraštis
3. Varnėnas, pasijautęs Ieva ir Adomu   http://s7.uploads.ru/t/iJO2G.jpg

(...) nelengva buvo suprasti, ką kalba Bladukas, rodydamas į mane kaip karalių, tačiau ką jis kalba apie kitus – kad ir save – suprasti dar sunkiau.  Ot, parodė į netoli ant stalo atverstą dienoraštį ir tarė:
   – Atrodytų, kad ateiti pas tave ne sunku. Kelio lygiai tiek pat, kiek iki dienoraščio, bet matai... Kokia šiandien diena? Jau ir Bobų vasara  patekėjo. Visą Europą galima buvo apeiti, kol sukrutau ateiti pas tave. Ne šiaip žmonėse sakoma: arti bažnyčia – toli Dievas.
   Nors netikėdamas, bet supratau, jog Bladukas tiesiausiu taikymu rodo, kad jis atėjęs iš dienoraščio. To paties, kurį turėjau ant stalo. Tačiau argi savo prote būdamas gali, žmogau, leisti tuo patikėti? Lengviau save įtikinti, kad nesupratęs, ką jis sako. Nors, matyt, ir vėliau ne šiaip sau suspėjęs tarti: „pamatyk, Pranuci, iš kur atėjau... “
   Kaip pamatyti ateinantį, jeigu jau atėjęs? Ir ne tik atėjęs. Štai kiek neįprasto, negirdėto atsitikę per nedidelį susitikimo laiką. Tačiau kalbant apie tą laiką ir vėlgi atkakliai nesinori patikėti, kad jis išėjęs, dingęs, atitrūkęs, neužsilikęs, užverstas kalendoriaus lapeliais. Kur kas protingiau pabandyti suprasti: jis ir išėjęs, ir pasilikęs. Man nesinori tą laiką suprasti vien tik kaip atsimintiną. Kunkuliuoja gi, ir dabar yra, pasirūpindamas rezervuoti sau būtį ir ateities apartamentuose. Išjausti gyvenimą dvasia yra labai ne taip, kaip išjausti jį žmogaus nervais, smegenimis. Nedingsta ir Bladuko atneštas varnėnas seniai seniai, labai seniai ryto saulės atokaitoje po šūvio iškritęs iš aukštos tuopos. O ir pats Bladukas turbūt irgi nežino, kad kaip iš poterių neretai į mane pakalba jau anksčiau sakytais žodžiais. Kai kurie net daug kartų atsikartoja taip, lyg ir pats Bladukas su jais sustojęs prieš mano akis. Jau kelintą kartą išgirstu ir suprantu, kad dar ne kartą girdėsiu, kaip jis:
   – Jau ir Bobų vasara užklupo, bet užtat smagu taip, kad žodžių pritrūksta. Surask nors vieną sielą, karaliau, danguje ar žemėje, katra gebėtų taip  pasidžiaugti, kaip kad dabar Bladukas. Nesumeluodama. Nesuvaidindama.
   Pasilikęs su varnėnu irgi niekaip negalėjau atsigauti, bandant sugrįžti į save kasdienį. Man irgi dingojosi, kad per Bladuko džiaugsmą esu paliestas karaliaus dalia. Tai lyg neturėjo būti staigmena, nes tokiai daliai rengtasi iš anksto ir rašant, ir skaitant, ir deklamuojat:
– Taip, taip, ir deklamuojant, – atsiliepė varnėnas. (varnėnas?) – Kad ir taip, dzieduli, kad ir taip:

Štai ji, Savęspi!
Žodynas neužmiršęs  jos,
Nors iš toli atėjus, iš toliau nei raidė
Ji man  kaip didelė šalis. Valstybė
Į kurią įkėlė Dievas ir lopšys.

Meldžiu, Savęspi,
Nepradinki toliuos praeities
Lukštenkis ir savęs, jei molio neužtenka,
Iš supratimo ir pasaulio dieviškos būties,
Kurį įkritusi į žmogų.

– Var...  var...  varnėnai, –  neiškart gebėjau  įvardinti paukštį, išgirdęs jo deklamavimą. – Iš kur tu? kas tu? Negi tai tu, varnėnai? Gyvas? – nenorėjau tikėti. Apkabinau abejomis rankų saujomis, prinešiau prie veido, arčiau prie akių. Paukštis buvo šiltas ir akys atmerktos, tačiau nušautas, buvo toks, kokį jį pirmą kartą po šūvio pakėliau iškritusį iš tuopos.
   – Girdėk mane siela. Dvasia priimk, dvasia, – girdėjau paukščio paraginimą, kartu ir pats pamanydamas, kad gal tai, kas dabar vyksta, tai jau vyksta mano mirties valandoje. Ką gi, tebūnie. Šitaip suvokti užtvinusią neįprastą būtį, regisi, kad bus paprasčiau. Ir kuo puikiausiai girdžiu, kaip laimingai šaukia Bladukas. Ne kada, ne tada, o dabar, kai  Bladukas jau kažkur:
   „Mūsų darbymetis dar tik prasideda. Kad ir sušaudyti, kad ir po mirties, kad ir taip negražiai senatvės sunokinti“
   Tačiau dabar ir aš aktyvesnis. Net jeigu pasirodytų, kas esu mirties valandoj, vis tiek iš jos tarčiau, kad tai man netrukdo atsiliepti siela į sielą.
   – Žinoma, žinoma, Bladai, mūsų darbymetis dar tik prasideda, – darosi smagu pritarti tokiam regėjimui ir komentuoti: – Ir nors Viešpaties keliai nežinomi, betgi mūsų tokia daugybė sudaro kone visumą, per ją ir Viešpaties kelius pažinsime. Gal netgi ne kažin kiek dėl to reikia pastangų. Tik atsiminti. O gal ir tiek nereikia. Tik išgirsti, kai iš mirtinos tylos, kaip iš nušauto varnėno, tau kažkas (kad ir Julijus Slovackis) parūpina reikalingą žinojimą.   
   Išgirdau, kaip rankos saujoje krustelėjo varnėno lavonėlis.
   – Nesupratau.
   – Aš irgi,  varnėnai, nesuprantu. Tačiau ar tai  reiškia, kad nuo lubų nurašę kalbame tai, kas vyksta. Kaip susivokti, kad išaušusioje dienoje  daugiau praeitis negu dabarties? Bent jau man taip regisi, taip suprantu. Daugiau Bladuko negu, tarkim, Lietuvos  prezidento Gitano Nausėdos. Ir tavęs daugiau. Ar žinai, kas yra Gitanas Nausėda?
   Varnėno kūnas dar krustelėjo saujoje, bet gerokai drąsiau, ryžtingiau. Tačiau kalbėsena jo labiau panaši į mąstymą dėl to nesikeitė. Gal tik klausimas buvo kilstelėtas.     
   – Apie Nausėdą kaip prezidentą dar anksti kalbėti. Ir smagiau būtų sužinoti: ar žinai, dzieduli, kodėl  pas tave užsilikau? Ne, nežinai. Todėl ir pakalbėsiu tau ne „nurašęs nuo lubų“. Čia aš kaip tremtinys, kaip Ieva su Adomu išvaryti ir rojaus. Bet klausyk, klausyk. Tai aš, dzieduli, norėdamas padėti, pasiūliau tave įkelti į tuopą ir nušauti...
   Ausis užspengė, bet jos, ausys, nebuvo reikalingos. Ir sieloje girdėjimas lig dangaus, ir akyse šviesu lig tuopos.
– Pakartok ką pasakiau.
– Ne nauja. Akis už akį, dantis už dantį. Įpratę.
– Tiū! – it žaibu švilptelėjo varnėnas. – Manai, kad dėl keršto tave į tuopą? Ne dėl keršto, dzieduli, o dėl tavo sumanymo pasidairyti po visatą, kad greitas, kad tūkstančius kartų greitesnis už šviesą. Kita vertus va toks, koks dabar esi, ir į dienoraštį netgi negali ateiti. Pasižiūrėtum kaip ten. Oho! Ne tik Paryžiaus katedra, bet ir visa Savęsp (Ašašai) valstybė!
– Oho! Ne tik Paryžiaus katedra, bet ir visa Savęsp (Ašašai) valstybė – rezonansu atsiliepiau, nuoširdžiai panoręs, kad tokia estafetė neužtruktų kuo ilgiau, kad nesidrovėtum jos į savo pareigą  priimti kaip dievystės paraginimą netingėti dvasioje, neapkerpėti, neapaugti lašiniais... 

Jų jau (turbūt) daugiau negu reikėtų
Jie jau (turbūt) net vėlesni
negu kad paskutiniai
(ne vienas iš ar po mirties atėję)

Taip revizuoju užrašus
proza ir mūza,
ir būna, kad savęs neatpažįstu.
Paklusęs nuojautoms,
į baltą tuščią popierių,
tylėdamas ilgai žiūriu.
Nelyg išgirdęs iš tenai,
kad  prasmingiau gal šitaip patylėti,
negu kad žodyje išsikalbėčiau.
Beje, visaip – kaip pasakose,
kaip legendose,
kaip praeity ir ateity,
ir kur tik savo būtimi nuklysk –
tuščios krūtinės nepalieka.
Net akys užsimerkę
išnešioja atvaizdus šviesius. 
Ten nesutemsta laikas
ir vaizdai gyvais išlieka.
Kaip visa tai galėčiau parašyti,
Dzievuliau, netgi nežinau.
Ir vis dėlto, ką sugebu paėmęs nešti,
į baltą popierių nešu,
tikėdamas, kad gal per jį
ir po mirties nešiu į žmogų...
Pelėda
2019-07-21 18:41:15

0

90

Sugestyvus  dienoraštis

4. Įsišventinimas į kitokią gyvasties būtį     http://s5.uploads.ru/t/xkwMe.jpg

Atrodytų, rašyk  ir rašyk... Argi  sunku, kai toks  gausus jausmų ir vaizdinių pasaulis užplūdęs. Net sarmata padūmoti, kad galėtum  patingėti dėl užkritusios senatvės. Taigi pirmyn, Pranuci...
  Ir štai atėjo laikas, kai taip taręs sau, pats ir atsakau:
– Taip, taip, ir senatvė, Pranuci, užkrito, ir rašyti  vis  sunkiau, nors niekuomet šis reikalas tau nebuvo  lengvas. Tačiau tai ne sunkiausia. O dabar – ir ne svarbiausia. Kur kas sunkiau ne rašyti, o jau patašytą braukyti. Na žinoma, ne taip, kaip dalgiu pievą šienaujant, o pagarbiai  stabtelėjant  prie perskaityto žodžio, sakinio ir atsimenant, kaip atrodęs ankstesnis laikas ir Pranucis jame. Sakyk, kaip tokį save iškelti iš jo?
  Iškelti?
  Pasilikęs gyventi su varnėnu neiškart suvokiau, kad gyvenu su numirėliu. Tačiau ne, žodis „suvokiau“ čia netinka, nes jeigu ne pats varnėnas, vargiai ar kada būčiau tokią, atrodytų, akis  badančią tikrovę suvokęs. Dabar gi...
   Nemenkai vargta, ieškant vietos, kur galėčiau apgyvendinti varnėną, kad neatitolčiau nuo jo, kad atsiradęs dvasinis susižinojimas neatbuktų, neatšiptų, kad išsilaikytų lyg jį laikyčiau saujoje, panešiodamas ir prie burnos, ir prie žodžio iš jos, ir prie kvėpavimo, ir prie krūtinėje dirbančios širdies. Atsitiko taip, kad nežinodamas, kodėl yra taip, kaip  yra, vis dėlto žinojau, kad vyksta savotiškas įsišventinimas į kitą ir kitokią dalią visatoje, į visumą kitokių supratimų, kuomet pamanai, kad tikriausiai ir beždžionei kažkada buvo kažkaip kažkieno pakuždėta, pasufleruota, kad ji išaugs, sunoks į žmogų. Ar galėjusi tuo patikėti? O ir dabar, matydama žmogų, ar atpažįsta, ar žino jį kaip savo  kūrinį? Žinoma, Čarlzas Darvinas ne Dievas – nebūtina juo tikėti, betgi nebūtina tikėti ir Dievu, kaip nebūtina tikėti, kad į mano gyvenimą atėjo paauglystės laikų nušautas varnėnas, atėjo šnekutis. 
   – Kaip? Kaip? Šnekutis? O! Betgi tai irgi dovana –džiugiai perkėliau vidujinį kalbėjimą į burną ir dar  labiau apsidžiaugiau, kad vėl save visuotinoje erdvėje išgirstu laimingą, o varnėnui skubėjau  pranešti, kad nuo šiol jį vadinsiu Šnekučio vardu.
– Tebūnie tai tavo vardas, varnėne. Atsimink.  Šnekutis esi.
  – Tai kad ir atsiminti nereikia. Tavo bičiulis Jonas ilgą laiką vadinosi Šnekoriumi. Esą, taip rūpindamasis, kad nepasilikčiau užmirštas.
– Va tau! Negi kalbi apie Joną iš Griškabūdžio?
– Nekalbu, o atsimenu. Smagu, kad girdi. Taip, apie jį, Joną iš Griškabūdžio arba Joną Bartkų. Nelengva jam su tavimi, kad ir per atstumą  gyvenant, nors –  argi tai kliūtis  būti kartu? 
  – Va tau! Iš kur tokios žinios, špokai?
  – Sakei, kad Šnekučiu vadinsi.
  Spėju, kad tai buvo tas laikas, kai pasiėmęs iš  makulatūros nugeltusį ir aptrintą popieriaus lapą, paklojau jį ant stalo prie  dienoraščio ir užkėliau ant jo varnėną lavonėlį. Toks darbelis buvo padarytas  mašinaliai, neįsiminant, nepasirūpinant, kad gal  gerai taip ar ne gerai. Netgi nepaisant ar tuščias jis, popieriaus lapas, ar išrašytas. Mudviejų savaime atsiradusi bendrystė, abipusė pajauta irgi išliko, palikdama ir rankų saujose turėtą šilumą ir artumą įsiklausymui, kuomet klausa iš ausų persimeta į sielą, (gal į dvasią?) ir ausys atrodo labiau reikalingos nebent dėl išvaizdos. Žvilgt į varnėną  – gražuolis, bet ir jis be ausų. Nereikėjo žiotis  varnėnui, nereikėjo žiotis man, kad vienas kitą  girdėtume.
  Tačiau ar tai nauja? Ar tik dabar sužinau, kad...
  – Ėgi, Šnekuti, ką dar man manyti, ką dar iš tavęs išgirsti, kai tik dabar sužinau, kad judu ir su Jonu iš Griškabūdžio pažįstami.
  – Su Jonu iš Užuraistės – taip pat.   
  ؘ– Va tau! Ir su Jonu? Su akademiku? O! Viešpaties  keliai nežinomi. Tačiau ne tik jo. Tavo, Šnekuti, irgi. Netgi po mirties.
  – Esu tau. Dzieduli, kalbėjęs apie  sumanymą įkelti  į  tuopą  ir nušauti.
  – Mane įkelti.
  – Taip, dzieduli, tave. Mane jau nušovei. Nepyk! Jaučiu, žinau, kad tau tai nepatinką, bet tai vardan  to, kad tau geriau sektųsi kosmoso kelionėse. Geresnio būdo arba tarkim projekto nesumasčiau, o  ir šis atsirado tik paviešinus Užuraistės Jono ir tavo, dzieduli, susirašinėjimus, – pakalbėjo Šnekutis, o tiek taręs, nutilo ir jau lyg  priekaištaudamas,– bet  tu lyg  užmiršęs juos. Ar tik dediesi taip, vaizduoji... 
  Neužsimerkianti varnėno akis buvo atidi kaip veidrodis, it fotoaparato objektyvas. Mačiau jame nufotografuotą save net nespragtelėjus užraktui. Priekaištai jo vėlgi „nebuvo nurašyti nuo lubų“, bet tokia mano elgsena gal ir todėl, kad jaučiau kaip  tolimas laikas vis spartesniais, greitesniais keliais  atsidangina į esamą laiką, ir ką daryti. Dėl to visaip atsitinka: ir šypt,  ir ašara, kartais tokia, kad net pakūkčioti norisi, ir linksmas, nerūpestingas jaunatvės pasiautėjimas...  Argi viską suskaičiuosi?  Nors turbūt reikėtų.
  Nepakildamas nuo kėdės, ištiesiau ranką ir  lengvai paglosčiau varnėną. Regėjosi, kad buvau susitelkęs pakalbėti daug ir šiltai, bet teištariau tik:
   – Ačiū, Šnekuti, kad tu čia. Ir aš  suprantu, kodėl  mane į medį, į tuopą rengeisi įkelti. Suprantu netgi  ne iš savęs, bet per Joną iš Užuraistės. Tai jis man   ne šiaip sau po keliskart taręs, kad, Pranuci „ joks materialus kūnas ar dalelė negali skristi greičiau už šviesą mūsų visatoje.“ Sakau, Šnekuti, ne šiaip sau  taip taręs.  Žmogaus kelionėms po mūsų visatą  reikalingesni kur kas didesni greičiai. Kur juos  gauti, jeigu žinai, kad materija nepakelia už šviesą  didesnio  greičio. Beviltiška su ja terliotis ir manyti, kad ji galėtų mums parūpinti  tinkamus greičius  kelionėse po visatą. Beviltiška, Šnekuti
  – Kai degė Paryžiaus katedra buvo manyta, kad ir  bitės jos sudegė.
  –  Tu čia taip, varnėnai (atsiprašau), Šnekuti, ar dar kažkas? Gal netgi iš Paryžiaus?
   Dar niekur nebuvo dingęs laikas, kai ne tik  nepamačiau, kaip Bladukas, nešinas nušautu varnėnu, atėjo pas mane, bet taip pat nepamačiau, kaip jis išėjo. Ir šit prisieina vėl liudyti, kad ir Vinco Kudirkos nepamačiau, kaip ir iš kur atkakęs. Atrodytų, reikėtų stebėtis, pykti, priekaištauti, kad toks žioplas. Tačiau – ne, dvasioje taip ramiai  pasitvarkyta, taip sustyguota, kad nei Vincui su  manimi, nei man su juo kažkodėl net pasisveikinti  nereikėjo. Ir bendrai jokių emocijų dvasia neįsigeidusi ir ramiai leidusi girdėti Vincą Kudirką lyg gyventume artimiausioje kaimynystėje,  pasimatydami keliskart per dieną. Be tvorų, be  skambučių, gal net be busto durų, be sienų.
  – Kaipgi sekasi gyventi su numirėliu. Gerą vietą jam parinkai, Pranu, –  girdžiu klausia ir pagiria.
  – Tą progą gal tautinę giesmę pagiedosim ar kaip?
  – Kai valstybė dar perima, tautinę giesmę, Pranuci, giedoti per anksti, reikės dar palaukti, tačiau pagriežti tavo tėvo smuiku, – o! – ir  man bus miela. Bladukas sakė, kad pagročiau būtent juo.
   – Gal penkių – šešių metų buvau, kaip paskutinį kartą  girdėjau tėvužį smuikuojantį. Apie tiek laiko praėję, kai ir jo smuiką paskutinį kartą mačiau. Kabojo ant sienos prie durų.
   – Ak Pranu, Pranu, ir kada mes išmoksime būti tokias, kokie iš tiesų esame. Taip, taip, kabojo ant sienos prie durų, – kilstelėję tėvo smuiką pasakė Vincas  Kudirka, o atsigręžęs į dienoraštį su prie jo ant popieriaus lapo padėtu varnėnu vėl: – Girdžiu, tave, girdžiu, varnėnai. Mirtininku pavadinau, kad dziedulis tokį tave, mane, Bladuką geriau girdėtų, – O sugrįžęs kalbėti man vėl: – Tu ji girdi?
– Taip. Puikiai. Kaip tave, kaip Bladuką..
– Tačiau reikia girdėti daugiau, reikia girdėti ir Užuraistės Joną, kad būtume  suprasti.
– Taip, taip, girdžiu ir akademiką,  o išgirdęs  netgi  neretai atsimenu: 
  „Gerbiamas Pranai, įdomu pamąstyti apie kūno ir sielos dualizmą, mus valdančius fizikos dėsnius. Vienas iš jų - energijos tvermės dėsnis sako, kad energija iš niekur neatsiranda ir neišnyksta, tik viena jos forma virsta kita.
  Gyvas žmogus turi kinetinės, potencinės, šiluminės etc. energijų, miręs - jų neturi. Kur jos, jei jos neišnyksta? Pagalvokite.“
  – Darbų visuomet daugiau negu  muzikos,– atsiliepė Vincas Kudirka, – o ypač tų, kurie laukia. Ak, smagu, kad taip. Dėl jų ir muzikantai su savo muzika. Įteigti save esantį  gyvastyje ne taip paprasta. Tačiau teisus Bladukas. Kaip jis ten?  Mūsų darbymetis dar tik prasideda. Kad ir sušaudyti, kad ir po mirties, kad ir taip negražiai senatvės sunokinti.
  – Patys kalti, kad tik prasideda,–- neiškentė  mintyse neatsiliepęs ir Šnekutis.
---------------------------

2019-07-26 11:50
Atėja 
Labai įdomiai susiskaitė 5

2019-07-26 11:39
Pranas 
Gerai, protingai padarėte, Miam. Kiekvienam pagal save, pagal savo išgalėjimą.Sėkmės geriausios linkiu.

2019-07-26 09:18
Miam 
Žinokite, apie varnėną iki Darvino jūs visai įdomiai rašėte, netgi atskleisdamas kažkiek savo tikrojo aš dalelytę, bet paskui apie tas beždžiones tai nebesupratau... - Ar tai jos žiūri į mus ir nebesupranta, kodėl dabar nevirsta žmonėmis, nors ankščiau taip gerai sekėsi?...na, o paskui man skaitant, tas tikrasis varnėnas vis nebesugrįžta, bet atsiranda tas netikras, mano nuomone, Šnekutis...žinokite, prisipažinsiu, kad taa man pasidarė taip sunku skaityti, kaip kokiam vaikui prie vadovėlio pasodintam, kad aš ir nebeprisiverčiau niekaip pabaigti, nors ir bandžiau...
Įvertinkite komentarą:GerasBlogas

2019-07-25 14:43
Luiza Šarlotė 
Rašykit, Pranuci, ir tik pirmyn! 5

2019-07-25 10:51
laikas sau 
5

0

Âû çäåñü » Sušalusios rasos » Jubiliejinis – 1 » JUBILIEJINIAI:(1939 –2019) I.