JUBILIEJINIAI (1939 – 2019)
--------------------------------________________________________------------------------------------------________________________________________
1. Dienoraštis atsivertė į spalio pradžią .
... ir vėl atsimena lopšys
iš palubės nuleistas.
Kas pynė jį? Kada?
Po šitą dalią vaikšto nežinia,
nebent sapnai dar pasakys.
Dabar svarbiau, kad atsiminti dar galiu –
nuo palubės nuleistas supasi lopšys
ir pamanau, jog gali būti, kad ir aš
kadais į jam panašų
motinos įkeltas.
Kadais?
A-jai, kaip tai seniai!
Burna jau užsimiršta žodžiui tarti,
ausys, beje, išgirsti jį,
tačiau po atmintį pavaikščioti dar leista.
Nelyg varpelis skambinu
ir nežinau iš kur –
ir čia, ir ten, iš viso šimtmečio save girdžiu.
Galbūt tai vaizdinys, atskilęs pamatui
užkelti atmintį ant jo aukščiau.
ar giesmei tartum nuo piliakalnio
(kad ir Merkinėje)
į sielą kraštui pagiedoti...
Visaip mąstyta. Ir dabar
nelengvas reikalas be pramanų
tikrovę iškalbėti.
Ir vis dėlto tikiu,
kad ir gyvenimą kaip pasaką seku –
raidė po raidės renkasi į publiką.
Ar girdite? Raidė po raidės...
Ir sušnekės, suoš kaip jūra
įsisupusi minios kalba.
Kur ją priglausiu, Dieve, kur,
kuomet jau netgi savo laikas
per sunkus nešioti?
Per nugarą prabėgo šaltukas. Apsidairiau aplinkui, tačiau be didesnio noro pamatyti toliau. Vidinis dar nesugrįžęs iš savo odisėjų, bet bendravimas su juo paprastesnis. Kad ir kaip toli būtume atitolę, bet dažniausiai išgirstame vienas kitą, tačiau neišgirdus, irgi nedaug paisau; imu į rankas dienoraštį ir mašinaliai, savaime pasikartoju:
– Vidini, labas.
Šį kartą toks pasilabinimas netiko. Man iš tikrųjų regėjosi, kad raidės išvirsta į žmonių publiką. Ir kad iš toli visi žibina akimis į mane? Ko jie čia taip, ko? Negi susigundė ateiti į balių visais mano užrašais. Apsaugok dangau, jeigu taip, pagalvoju, ir net savęs negirdėdamas kuždu..
Dienorašti, ateik...
Esi padėjęs man ne kartą.
Tegu čia nesilanko aukštos frazės,
Bet, žinoma, te jos – ne be minties...
Dienoraštis atsivertė į spalio pradžią, į dieną, kai Saulė teka 07: 24, o leidžiasi 18: 51.
– Kas atsitiko, kad toks. It kelnes nusileidęs būtum, – iš kalendoriaus pasakė varduvininkė Eivydė.
– Besarmatis, - kažkodėl papeikė iš ten ir Pranciškus su Mąstautu, tačiau nesigėdijau, nes supratau, kad kaip varduvininkas esu jiems savas, kad toks tokio neužmiršta. O Mūsų vardadienyje gi net ir Bobų vasara – neužmirš...
[ Iš „Kelionių po Savęsp (Ašašai
[size=20] 1. Kai knygai praeina laikas
Jau ilgokas laikas kai – kaip tuščia, taip tuščia. Kaip ilgai taip gali tęstis? Neatsimenu, kad tiek savyje tuštumos nugultų. Kėliausi anksti, pasišovęs kažką kažkaip pakrutinti.
– Kažką? Kažkaip?
Kai nežinai nei ką, nei kaip tai padaryti, protingiau pamastyti neįstengiau. Sustojau prie lango, atsirėmiau petimi į jo staktą, kad jausčiausi lengvesnis ir suskatau žioplinėti po apniauktą padangę. Nebuvo liūdna. Ir buvo gaila tik, kad laikas greitas. Labai. Ir sykį, ir kitą pagalvojau: dienos nuskubėjo, nubėgo, o pažadai pasilikę netesėti.
Padangė nepanoro ilgiau pasilikti apniukusi; ji trūkinėjo, plėšėsi į gabalus, skendo į properšas, prie kurių telkėsi tirštuma, įsispalvodama ir plaukdama debesimis. Ir ūmai tik... Kas gi čia? Net ūgteliu arčiau lubų, pažinęs labai įsiminusį, labai panašaus į knygą debesėlio vaizdą. Atrodė, tiesk rankas, imk jį nuo padangės ir iš naujo perskaityk užrašą kaip knygos pavadinimą:
LABAS. Tai aš, Pranucis,
SKAITAU SAVE
Labai nesunkiai prisiminiau, kaip pirmą kartą perskaičiau knygos pavadinimą, įsigudrinusios debesėliu pakilti. Viešpatie, negi esi? Buvo nepaprasta, stebuklinga, neįtikėtina, bet akivaizdu. Ir šit vėl jis, debesėlis – knyga, vėl iš netikėtumo ūgteliu iki lubų. Kaip tada, kaip pirmą kartą. Jau, deja, irgi nearti tas laikas, bet prašau – žiūriu, atsimenu, skaitau...
– Tai buvo balandžio mėnesį – galvoje išgirstu Suflerį, – Saulė tekėjo 06: 52, leidosi 19: 55 – O! Ir tu čia? Senokai girdėtas. o mano rašinius neretai vadina „beveik enciklikomis“. Neprisimenu, kad kada mane būtų užklupęs netyčia. Visąlaik tolerantiškas. Kiekvieną sykį apie atsilankymą praneša pabelsdamas pajautomis.
– Labas, Pranuci, – atsiliepė jis.
Taip, dar vis jį vadinu Sufleriu, dar vis jis man neįspėta mįslė. Ar įspėsiu? Labai abejoju. Tačiau neužsimiršta, kad jis iš viso pasaulio vienintelis rodo į mane kaip į „beveik popiežių Pranciškų“,
Pabelsdamas pajautomis?
Taip atsitiko ir šį kartą. Dar naktį, gerokai po vidurnakčio, prisiminiau jį per pajautas, o atsiminęs girdėjau iš eilėraščio:
Nuplauk žaizdas.
Te jos užgysią po mirties.
Ir niekuomet, bičiuli, nemanyk,
kad tai auka,
kuri bent truputį šventa –
surinkęs nuodėmes
kaip rytas rasą savimi,
į šitą ugnį įeinu,
kad dūmai jos
negraužtų gedulu akių.
Jau tuomet nesitingėjo pamanyti, kad debesėlis todėl ir suskato patapti knyga ir kilti į padangę, kad išnešiotų tokią žinią.
– Beveik kaip iš enciklikos, – išgirdau teksto vertinimą, dar nežinodamas iš ko jį girdžiu.
Anoji diena atmintina dar ir tuo, kad ji ir savo kalendoriumi mini Pranus ir Pranciškus.
Būsim popiežiais ar ne – argi tai labai svarbu? Svarbiau, kad Pranais ar Pranciškais jau esame. Beje, Františekais taip pat, – nežinia kodėl panūdo pamąstyti matant kalendoriaus lapelyje įvardintus dienos varduvininkus. Vėlgi nepamenu, ar kada vėliau rūpėjo sužinoti, kodėl taip reikėję pasamprotauti. Man tai gyventi netrukdė, tačiau žodelis „beveik“: beveik popiežius, beveik enciklika, beveik altorius ir daug kitų neišbaigtų dalykų pradėjo smelktis į smegenis kaip užšifruoti priekaištai, kad mano poelgiuose ar supratimuose kažkas ne taip, kaip derėtų, kaip reikėtų. Gal net labai nedaug, tačiau kažką reikia pakrapštyti, pakoreguoti, kad tas „beveik“ savaime atkristų, atsižegnotų nuo manęs. Tačiau gal bent tu, mielas Sufleri, žinai, ką ir kur kažkaip reikėtų krapštelėti?
Pakeliu akis ir, ir... Negi? Matau, kad dangaus knygos peizažas nyksta. Trinasi, blausta ir jos užrašas:
LABAS. Tai aš, Pranucis,
SKAITAU SAVE
Trinu akis, bandau bent šitaip gelbėti išnykstanti knygos peizažą. Ir nors gaila, ir nors skauda, tačiau suprantu, kad ir danguje nieko amžina nėra.
– Matyt, knygai laikas praėjo, – tariu sau, nujausdamas, kad tai girdi ir Sufleris. Tačiau jis tyli. Palaukęs, pakartoju: – Matyt, knygai laikas praėjo. – Bet ir tuomet Sufleris neapsiliepė. O ten, danguje, kaip ir žemėje, pasirodo, kad irgi gera vieta tuščia nebūna. Vėl iki skausmo trinu akis, nes paregiu, kad knygos vietoje pražysta debesų gėlė. Atrodė prasminga, kad ji neskubėdama debesėliu plaukė pietų kryptimi – į ten, kur dzūkų šilinių kraštas, kur mano gimtieji Šklėriai ir visi Kabelių parapijonys su savo gimtaisiais sodžiai. Kur tiek nedaug ir gyvasties bepalikę. Kapai – gyvesni. Seniai ten buvau. Oi, kaip seniai. Tūkstančio ir vienos nakties neužteko...
------------------------__________________________________------------------------------------------__________________________________________
2. Mažylis iš pragniaužtos saujos
Ir vėl rytas. Po jo dar vienas. Ir vėl, ir vėl... Jų nepritrūksta, kad vienas prie kito dėtųsi į savaites, į mėnesius, į... Į žmonių gyvenimus. Net jeigu jie ir tokie, kaip mano – išsimėtęs ant abiejų rankų delnų ir nebeatsimenu, kur jo pradžia ir nebežinau, kur pabaiga. Atrodytų, kad didesnės nesąmonės neišmanysi, bet žmogaus gyvenimas, ko gero, prasideda netgi anksčiau, negu suprantam ir tęsiasi toliau, negu manom. Kaip tai suvokti, man irgi netelpa į galvą, tačiau įsiminta net bažnyčių šventoriuose kalbančius, kad, girdi, kipšas ne vienas poras vyžų ar klumpių sunešioja, kol, tarkim, Joną su Oną į porą suglaudžia. Išeitų, kad jau nuo tokio pobūdžio suplanuotų paieškų prasideda būsimasis keleivis į vystyklus. Tačiau irgi abejotina, ar tuomet pirmą kartą būna jo ištarta:
– Labas. Čia aš.
Gal su Ona ir Jonu (Ja ir Juo) jau prieš tai jis ne kartą (kad ir iš sapnų) taip sveikinęsis? Gal ten, erdvėse tarp Onos ir Jono, tarp Jos ir Jo atliekamas svarbiausias darbas, kad būsimasis žemės žmogus fotografuotųsi būtent atvaizdais, kuriuos žinome, suprantame, kuriuos sukilnojame į fotoalbumus net neįtardami, kad jie tokie anksčiau užprogramuoti. O dairytis po praeitus laikus man gerokai įdomiau negu po būsimus. Tačiau ir iš praeities, ir iš ateities, ten surastus dalykus tempiu į dabartį ir atsargiai – kad ir tanką ar atominę bombą – padedu sau ant delno ir paprašau:
– Atsargiai. Nežaiskite. Kol yra ugnis, tol žaislų ant žmogaus delno nebūna, – ir, regisi, kad pats sau neužmirštu pamintyti: kažin, kas dar ant delno nepadėta? Dabar į tokių objektų sąrašą atsirado ir danguje pamatyta debesėlio pavidalu plaukusi knyga „Skaitau save“
– Taigi, taigi, – savaime atsidustu gailėdamasis, ar pamatysiu ją vėl bent kartą? Materija jos neišnykusi, tik persiformavusi iš knygos į gėlę. Ir atsimenu, kaip ją pamačiusi Irna Laboke tarusi:
– Snieginė rožė. Rožytė.
O aš kaip įbestas per rytus, per dienas neatsitraukiu nuo lango ir iš visur išgirstu ir nuostabą, ir neišmanymą, ir pasergėjimą neišstovėti grindyse duobės. (Oi, ir kantrybė! Neišstovėk duobės, Pranuci).
Tačiau tai ne tiek stovėjimas prie lango ir dairymasis po padangę. Tai buvo darbas. Pamačiau, kad ten, giliai savyje, gal giliau negu danguje, esu gerokai kitoks. Net rankų galėjo nebūti ir tai, kas sudėta ant jų delnų, taip pat galėję nebūti. Iš ten, tos gilumos, žinojau, kad trečiasis kartas nei sapnuosis, nei vaidensis. Ir per kūną pradėjo bėgioti skruzdės it suskatusios pasaugoti, kad regėjimai danguje knygos „Skaitau save“ ir Snieginės rožės nebūtų pavadinti miražu. Iki tokio pamatymo reikėję per ilgus dešimtmečius atkakti iki šių dienų ir kaip įbestam sustoti prie lango...
– Kad ir be Vatikano, o beveik popiežius, – išgirstu atsiliepimą ir pamanau, kad gal nėra, nebuvo jokio Suflerio. Gal būt tai Aš šitaip, tik iš kito, labai tolimo laiko, kad ne tik pažinti, bet ir atsiminti savęs neįmanoma: – Nagi, nagi, dar pakalbėk, – paprašiau į save.
– Nereikia taip giliai į save. Atgniaužki saują. Ar bent pragniaužki.
Tai nebuvo sunkiau, negu matyti danguje debesų paveikslus. Ir net neatrodė, kad tam prireikė bent kiek mano pastangų. Dar akimirka ir aš pajaučiau rankos pragniaužtą saują, o joje...
– Taigi čia aš, Pranucis.
– (!...)
– Labas. Čia aš. Gal kiek kitoks (ar ir labai kitoks) ankstesnis, bet vis tiek Pranucis. Trečias kartas prasideda. Ir gali būti, kad labai išsilygins, susitapatins su knyga.
– Ir tuomet? Kaip danguje?
– Ant delnų išbarstytas žmogaus gyvenimas daugiau negu knyga. Daugiau. Matai, koks esu mažytis. Tai tik todėl, kad iki tavo lango man labai toli. Man tu irgi labai mažytis. Ir vis dėlto abu esame vienas ir tas pats.
Abu vienas? Ir tas pats?
– Geriausiai šviesa matosi iš tamsos. O trečias kartas yra irgi tik trečias. Visada nepaprasta yra išbūti ten, kur esi, nepaisant kur.. Išbūti visu savimi. Visu. Iki lašo. Ir trečias kartas ne išimtis.
– Išbūti? Kad ir čia, prie lango?
– Kad ir prie lango, – atsiliepė iš gilumos.
Dar ne kažin kaip nutuokiau, kad primiršti aružmiršti tekstai pradeda atgaivos procesą. Reiškinys jau buvo prasidėjęs, retsykiais paleisdamas po odą net pabėgioti skruzdėles. Regisi, negalvoji apie jį, esi užmiršęs, kad toks tekstas yra, tačiau nežinia iš kur ir kodėl išgirsti po kelissyk pasikartojantį žodį ar posmo eilutę ir taip reikalaujantį asmeniško paliudijimo: įsiminiau, žinau. Tarkim:
į šitą ugnį įeinu,
į šitą ugnį įeinu, –
ir dar, ir dar taip, kol neiškentęs atsiliepiu:
Į šitą ugnį įeinu,
kad dūmai jos negraužtų gedulu akių.
Tuomet atsirasdavo ramybės valandėlė iraš galėjau pamąstyti, kad kažkas kažką svarbaus man nori pasakyti, nes vis tik, o gyvenime gyvenimėli žmogaus! Kad ir kaip gražiai giedotų bažnyčios, kad ir kaip pakiliai giedame Vinco Kudirkos „Tautišką giesmę“, po visą pasaulį rankiodami išbarstytus (ir vis barstomus) lietuvius į tautą, o negiedančių, o negirdinčių pasilieka daugiau.
Vėl žvilgt į pragniaužtą rankos saują su mažuliu joje.
Lengviau nepatikėti, kad tai aš, Pranucis, tačiau jis nerimstantis, netgi triukšmingesnis už Pranucį stovinti prie lango.
– Man tu irgi labai labai mažytis. Ir vis dėlto abu esame vienas ir tas pats, – neabejojo jis, o truputį lukterėjęs: – O ir mąstome mudu... Taip, taip, o ir mąstome mudu iš vienų smegenų. Nesakau, kad vienodai, tačiau smulkintis dėl to neverta...
----------
Iš „Skaitau save“
2018-08-02 14:50
----------------------------------------_____________________________________-----------------------------------------________________________________________
3. Bars bars tėvelis, bars bars
Bars bars tėvelis,
Bars bars tėvelis,
Bars bars
Močiutė neužtars (2), –
tą kartą užgiedojo. Ir ne daugiau, tik tiek – bars, bars sudėliotus taip, kaip čia išgirsta, po kurio laiko juos nuolat kartojant, kad tėvelis bars, o močiutė neužtars. Palaukus ir vėl taip. Ir vėl. Atkakliai. Periodiškai. Per pajautas susivokiau, kad tai bandymas atitraukti mane nuo rytinių atėjimų prie lango, išstovint prie jo netrumpą laiką. Atrodytų, nieko reikšmingesnio už jo nei ant žemės, nei danguje, nieko, kas nebūtų patirta. Na taip, į tekančią upę antrą kartą neįbrisi, tačiau irgi niekam neduota paneigti tiesos, kad nepaisant kiek kartų įbridęs į Nemuną, o dėl to jo nepadaugėjo. Taip ir čia, žiūrint į rytinį dangų. Žinai, supranti, kad neprotinga, netgi sarmata taip tuščiai gaišti laiką, tačiau atsitraukti nuo lango neišgali. Ir štai į paramą atėjo nuotrupa dainas, sakyčiau, atėjo įdomiai, atėjo taip lyg būtų pati save užsimiršusi – iš visos dainos pasilikę tik šie dvylika žodžių. Atėjo, neva prireikus jai paprašyti mano paramos – padėti atsiminti jai save. Tačiau (bent pradžioje) atrodė, kad susigundžiusi tokia provokacija, ji irgi šaudo pro šalį, nes mano elgsena nesikeitė: kaip ir anksčiau kiekvieną rytą kaip užkeiktas ateidavau prie lango į įstovėtą vietą, sustodavau įprastoje pozoje, ganiau akis po dangų ir nedaug paisiau, kad dar ir tokia muzika atsiradusi:
Bars bars tėvelis,
Bars, bars tėvelis,
Bars bars
Močiutė neužtars...
Kas kaip joje man nedaug rūpėję; galvos tvarka nepriekaištingai rūpinosi Eženas Potjė ir Nadežda Konstantinovna. Buvau patenkintas, jog nereikia rūpintis, kad joje nebūtų tuščia. Ir tikrai – tuščia galvoje nebuvo. Širdyje gerokai tuščiau, nors jos užlaikymą ir apeigos laikiau prisiėmęs tik sau. Asmeniškai pats tvarkiausi joje rūpindamasis, kad būtų gražiau negu bet kokioje bažnyčioje. Širdies publika labiau apynuogė negu galvos, atsikračiusi sunkesnių daiktų. Neprisimenu, kad kas būtų į ją atėjęs tapsėdamas batais, nenusivožę nuo galvos kepurės ar skrybėlės. Moterys, ir anos nuo galvų nuleisdavo skareles žemyn ir jomis dabindavosi apsirišdamos kaklus. Kiek pamenu visąlaik atrodė, kad širdies reikalus išmanau geriau negu galvos. Dėl tokios priežasties buvo smagu, kad jais užsiima įnamiai Nadežda Konstantinovna su Eženu Potjė. Nemaniau, kad sugebėčiau šeimininkauti geriau. Tačiau tai nereiškė, kad atsisakęs asmeninės, taigi aukščiausios atsakomybės už galvos (ir visos Savęsp teritorijos) reikalus. Vienok vėlgi sakau, jog įsitikinimas, kad galva atiduota į patikimą globą, buvo dieviškai aukštas, nors taip atsitikę irgi ne iš karto ir, žinoma, netiesa, kad lengvabūdiškai, nors priekaištų, kad joje šeimininkauja papūgos, deja, nepritrūksta.. Tačiau jų atsiradimo pradinis laikas jau senokai įsiterpė į praeitį, abi papūgos galvoje įsigyveno taip, kad neretai užsimiršta jas ten esant. Jaučiu, žinau jas kaip kūną, kaip nervus ir kol taip – jos man nesopa. O senas tiesas, įskaičiuojant ir, kad, girdi, iš dainos žodžio neišmesi, nesunku pastumti į šalį ir naują laiką priimti suvokiant, kad ir seni daiktai sugeba persitvarkyti patys savyje. Ir, beje, labai esmingai. Žiū, vakar buvęs vyras šiandieną jau moterimi patapęs: stovi prieš veidrodį, pudruojasi, dažosi lūpas, sagstosi auskarus, dabinasi karoliais. Buvęs ponas (ar ponaitis) visu kūnu persiformavęs į esamą ponią (ar panelę), pasitaikius progai grakščiai paduoda rankutę atnešti ją pabučiavimui prie džentelmeno lūpų. Tai natūralu taip, kad ir stebėtis nepatogu. Nebent tyliai, nebent tik sau:
– Viešpatie, ir valia gi tavo!...
Nejaučiau nuostabos, girdėdamas atkakliai besikartojančią dainos nuotrupą: bars bars tėvelis // bars bars. O po kurio laiko netgi pamaniau, kad gal pasijausčiau ne kaip, jeigu vieną kartą neišgirsčiau dainuojančios dainos nuotrupos. Taip neatsitiko. Anksčiau atėjo laikas, kai išgirdau:
– Kodėl neatsiliepi? Juk žinai, ko iš tavęs prašoma...
– Numanau. Ir mano tyla, sakyčiau, iškalbi: prašau netrukdyti ir palikti mane čia, kur esu. Palikti, koks esu.
– Betgi, Pranuci...
– Ne, ne. Manęs, kaip giedoriaus jau nėra. Seniai nėra. Ne, ne! Sakiau, kad – ne, – tą patį per tą patį kalbėjau nenuleisdamas akių nuo įsišvietusio ryto ir nebuvo sunku įkeli jo dangun atmintį...
Įkelti jo dangun atmintį?
– Ir ne tik įkelti, bet ir, užkėlus ją ant tinkamesnio debesėlio, išskobti į paveikslą, kaip... kaip daugiau negu paveikslą, kaip gyvastį su atsikartojančiu judėjimu ir išraiška. Panašiai kaip užmiršti dalykai pasirodo per nebylų kiną, – bandžiau pats save įtikinti galimybe turėti danguje sankrovą atminties, gebančia persiformuoti į kažkada turėtą konkretumą. Atsirandanti išmonė labai ūkanota, be kontūrų, labai suvelta, bet galbūt per šitą laiką ji ir atsiradusi tokia. Ir galbūt tai pretekstas, atsiradęs naujas argumentas, kad ir žioplinėjant po dangų kažkas atsiranda, kad pats žmogus pajaustų, kad jo tikrovė šiandieną turtingesnė negu vakar. Kad ir jam imant į rankas mirtį, o vis tiek ji turtingesnė.
– O! Viešpatie, ir valia gi tavo!...
– O kur aš, a? Sakau, atgniaužki saują. Atgniaužk, jeigu iš tiesų nori, kad savas kraujas pratekėtų bent iki šimto metų. Nuo čia prasideda Savęsp (Ašašai) šalis. Bent pradžioje, bent iki šimto metų atrodo, kad tai šalis.
Atgniaužiau saują ir mačiau panašų į save... Ė, norėjau pasakyti – mačiau save panašią į špygutę, bet ir iki jos dar jam reikėję gerokai ūgtelėti, tačiau nesuabejojau, kad ir šitą dainą jis mokėjo neblogiau kaip aš. Tai jis visą laiką taip:
Bars bars tėvelis, bars bars tėvelis, bars bars
Močiutė neužtars....
https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/ … e=5C58466D
Jau ir be suflerių suprantu, kad mano laikas toks, jog ir skubant neatsiranda nei daugiau žingsnių po kojomis, nei daugiau darbų rankose. Ir tai netgi ne kažin kaip svarbu, nes nėra laiko tuo rūpintis. Gyvenimas dėl to nepraranda nei spalvų, nei įniršio, bet jis lengvai, kaip pienės pūkas į dangų, persimeta į tylą. Man neiškart atsirado drąsos prilyginti tylos būsena vandenynui, nors begėdiška būtų nežinoti koks turtingas, spalvotas gyvenimas jame Akivaizdu netgi, kad jis kur kas solidžiau pasūdytas druska negu virš žemyninis. Tačiau ir dabar nežinau, kaip reikėtų rodyti į pirmąsias tokios būties pajautas, liudijusias esant tokia tylą. Tačiau kad jos išnoko, išaugo, tai liudiju viešai kad ir taip tardamas: tyloje netgi perkūnai trenkia smarkiau, žaibai tvieskia akliniau.
O dėl savęs truputį anksčiau esu parašęs taip:
Dienoraštis
2018-07-05 07:30
Jau kuris laikas, kai kasdien imu kirvį, plaktuką, pjūklą, vinis, lentgalius, kokie pasitaiko po ranka, kalu, taušku, įrenginėju požemį. Žinau, man mauzoliejaus niekas nepastatys, pačiam reikia rūpintis, kad kuo giliau į žemę. Tačiau pirmoji darbų nauda, kad apsipranti su būsimu gyvenimu, jo tyla, kurioje triukšmo netgi daugiau, bet ji labai kitokia – lėbauja, šėlsta triukšmauja sielos, gal net dvasios. Man net pradėjo dingotis, kad taip galima ateiti į ateitį aplenkiant šv. Petro saugomus dangaus vartus... Kodėl nepabandyti, a?
Taigi, bent kol kas dar požemio statybų nepalieku. Ir atsitiko, kad taip darbuojantis, pradėjau suprasti, kad ten, kur į žemę įstringa lopetos ašmenys, yra nusėdusios ir mano pėdos. Neiškart jas pastebėjau, tačiau ten joms būti toks, pasakyčiau, mano abuojumas netrukdė, bet ilgai taip tęstis irgi negalėję. Ir štai išgirsti kaip iš pėdos prakalba mano paties balsas. Nemanau, kad būčiau atpažinęs, bet jis susilipdė, susimontavo ar kažkaip kitaip persikūnijo į eilėraštį – viskas jame taip, kaip būta, kaip, neva, dingę, prapuolę užsimiršę. O kad nereikėtų
suabejoti tuo, kas neįtikėtina, girdžiu kaip šalia eilėraščio atsiradusi palydovę, ateina man pagelbėti suprasti, kas čia vyksta.
– Neįtikėtina, Pranuci? Galbūt, galbūt, tačiau tik kol kas, nes neįtikėtini dalykai greitai tampa įprastas, įsivelia į žmogau kasdienybę ir po kurio laiko prireikia abejoti, ar tikrai taip buvę. Kaip čia taip? Negali būti! Negu užmiršta?
Prie kapelio mažyčio kareivio
Šlama beržas.
O kryžius- rūstus.
Čia atėjęs takelis praeivio
Prausias smėliu ir kalba žodžius:
Atsargiai! Atsargiai!
Amžinoji minutė tylos
Kario vardą gal mums sužinos..
Gal kalbės savo vardą gimtinės,
Kieno kulką išlaiko širdy.
Ar sunku po žemę, kai tėvynę
Tartum priešai, jau drasko savi?
Atsargiai! Atsargiai!
Amžinoji minutė tylos
2. Ražas (Algirdas) Siųsta: 2018-06-30 14:24:28
Dėkui Pranuci, geriau šio teksto ir neskaityk, nei viso, nei dalimis. Negaišk brangaus laiko, nes pakeliui į aukštąjį aštuonetą su nuliuku, jį — laiką skirti svarbesniems, naudingesniems dalykams, savo draugužiams iš Pastraikės šalies, ilgai, tikriausiai nesibaigiančiai kelionei į Savęsp ar iš Savęsp. Džiugina mane, kad dar vis pakilnojo klebonišką, o aš atrodo šį naudingą pomėgį visai pamiršau, geroji ir ištikimoji mano Širdužė tapo labai pavydi, kelia dažnai aikštingas scenas, o kairę akelę baigia užtraukti migla, tenka susitelkti bemaigant kompiuterio klaviatūrą, vis ne reikiamą raidelę nuspaudžiu...Nebetoli sausio 29 devynioliktų metų dvidešimt pirmo amžiaus, Peranuci nuo Šklėrių, įsišaknijusio Vilniuje tikrai norėčiau pasveikinti Tave drūtą Dzūkijos ąžuolą perkopus į devynetą. Na tokia proga nusikalsiu Širdužei ir išlenksiu klebonišką. Tu tik pagalvok, sugebėjome per du amžius pasibūti, tiesa, buvau stabtelėjęs dvidešimtame, bet lemtis persigalvojo ir jau dvidešimt antrus metus skaičiuoju nuo antro gimimo. tai vat nepėščias pasirodo ir aš...Būk iki šimtinės ir toliau linku nuo visos savo dušelės
Man jau triruks laiko, turėti ji čqai, kai Grigalijaus kalendorisu skaičiuoka prasodejusų XXI a., kad suspėčiau parodyti, pavaizduoti, pasakyti, tai, kas norųtiuosi pasakuti, kai ei9s aplinkoje, kuri, lua ir laikia, kadagi tave, žmogel benus....jau jau dait is tau jau ir
wwwrasyk.lt
rasyk@KitoKs.lt
Mielas autoriau,
Dėkojame, kad svetainėje wwwrasyk.lt publikuojate savo kūrinius.
Tačiau norime pranešti, kad Jūsų kūrinys „Amžina minutė“ svetainės 5, 6 lygio vartotojų bendru sprendimu buvo ištrintas, nes jis nepasižymi savybėmis, kurios būtinos, kad kūrinys būtų publikuojamas.
Mes siekiame, kad svetainėje publikuojami tekstai būtų įdomūs kitiems autoriams ir svetainės lankytojams. Skatiname autorius tobulėti, kritiškai vertinti savo kūrinius. Norėtume, kad svetainės svečiai nebūtų perkrauti, gal ir nuoširdžiais, tačiau meniškai beverčiais tekstais. Ši svetainė nėra tiesiog viešas forumas, kuriame kiekvienas gali talpinti ką tik nori. Jei Jūsų kūrinys dingo, reiškia jį minimaliu balu įvertino nemažiau kaip keturi 5, 6 lygio vartotojai. Šiuos lygius turi tik gerą literatūrinį išprusimą ir skonį turintys, aktyvūs, gebantys būti objektyviais ir dėl šių priežasčių administracijos pasitikėjimą gavę vartotojai.
Stengiamės, kad „banalūs“ kūriniai svetainėje ilgai neužsilaikytų. Žemiau galite paskaityti apie tai, kas yra „banalus“ ir „nebanalus“ kūrinys. Tai Jums padės geriau įvertinti savo tekstus:
http://www.rasyk.lt/index.php/fuseactio … whydeleted
Linkime Jums sėkmės,
administracija
Jūsų kūrinys:
Prie kapelio mažyčio kareivio
Šlama beržas.
O kryžius- rūstus.
Čia atėjęs takelis praeivio
Prausias smėliu ir kalba žodžius:
Atsargiai! Atsargiai!
Amžinoji minutė tylos
Gal kalbės savo vardą gimtinės,
Kieno kulką išlaiko širdy.
Ar sunku po žemę, kai tėvynę
Tartum priešai, jau drasko savi?
Atsargiai! Atsargiai!
Amžinoji minutė tylos
Atsiliepimai:
* IM (2006-04-20 22:15)
labai partizaniskai sis eilius man skamba
* akmenuota (2006-04-20 21:23)
nu man tai tokie ne:/
* extremalė (2006-04-20 19:35)
neblogai, visai patiko.
* Žillis (2006-04-20 19:23)
Nuoširdžiai - lyriškai.
* Dzienparinch (2006-04-20 18:31)
" Atsargiai! Atsargiai!
Amžinoji minutė tylos" patiko sitos eilutes.
* mistic_evil (2006-04-20 18:12)
Kaip norėčiau išpeikt, bet tikrai neišeina
* Lorpex (2006-04-20 17:36)
Neblogai :] Gan įdomiai, netgi
* Gucė (2006-04-20 16:45)
tautinis gintarinis
* Pranas (2006-04-20 16:28)
Man ta savivalda rūpi maždaug tiek, kiek aš Jums
* Spindesys (2006-04-20 16:00)
Subalansuotas artėjantiems vietos savivaldos rinkimams.
Eilėrašti, žiūrėk man į akis.
Kada ateidavo iš TEN kažkas,
kuomet norėjosi parodyti Tave,
sakiau:
– Tai jis, Eilėraštis.
Aš – jį, o jis – mane
ant rankų laikome ir
neatrodo, kad sunku.
Ir iš tiesų –
nedingsta iki šiol
peizažai sieloje nugulę –
ridenam akmenis nuo kelio,