Sušalusios rasos

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Sušalusios rasos » Užrašai kasdien » Užrašai kasdien

Užrašai kasdien

Сообщений 31 страница 56 из 56

31

2017. mano pelėdos   http://sa.uploads.ru/t/zsXZK.jpghttp://se.uploads.ru/t/we8tl.jpg  [align=center]18

[size=32][b]Arvydas Juozaitis: „Lietuva yra čia“     ]http://sa.uploads.ru/t/ZSYAn.gif

Arvydas Juozaitis.

Pirmadienį 55-iems žinomiems visuomenės veikėjams viešai paraginus Sąjūdžio pradininką, olimpietį, rašytoją, filosofą Arvydą Juozaitį dalyvauti 2019-ųjų metų Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose, jis sulaukė didelio žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio. Žurnalistai, daugelis žmonių, o ir nemažai politikų kreipėsi į A. Juozaitį, prašydami išsakyti savo vertinimus ir požiūrį į aktualius klausimus. Ir nors A. Juozaitis dar nepatvirtino galutinio savo apsisprendimo dėl kandidatavimo į Lietuvos prezidento postą, tačiau viešam svarstymui jis nutarė pateikti savo valstybės politikos gaires, pavadindamas jas „Lietuva yra čia“.

Sąjūdžio pradininkas mato reikalą aptarti 12 tezių, atskleidžiančių jo požiūrį į pagrindinius šalies ir jos žmonių, valstybės ir politikos klausimus. Skelbiame šias gaires.

Arvydo Juozaičio valstybės politikos gairės viešam svarstymui „Lietuva yra čia“

1. Globalios Lietuvos nėra, LIETUVA YRA ČIA. Sparčiai mažėjantis mūsų Tėvynės gyventojų skaičius yra pasiekęs kritinę ribą, kurią artimiausiu metu galime peržengti. Tai nutikus, Lietuva fiziškai nebeatsikurs, o „globali Lietuva“ išnyks bematant. Todėl gyvybiškai būtina keisti dabartinį politinio elito kursą globalizuojantį Lietuvą.   

2. Laisvė, tapatinama su laisvu žmogaus judėjimu, išeinant iš Tėvynės ir negrįžtant gyventi į Tėvynę –  yra laisvės iliuzija. Žmogaus gyvenimas reikalauja ištikimybės žemei, tėvų ir protėvių žemei, tai pabrėžia Lietuvos Respublikos Konstitucijos preambulė. Neoliberalioji ideologija yra pražūtinga Lietuvos laisvei.

3.  Didžiausia pasaulio globalizacija seniai įvykusi – tai krikščionybė. Nūdienė globalizacija naikina žmogaus veidą ir nualina jo sąžinę. Visaverčio žmogaus reikmė – atsispirti šiai niveliacijai. Tai padaryti galima vadovaujantis ir dešimčia Dievo įsakymų, ir tradicinėmis religijomis, tautos vertybėmis bei papročiais.

4. Išklydusiems iš Tėvynės Lietuvos valstybės piliečiams, atsisakiusiems Lietuvos pilietybės turi būti suteikiama galimybė ne siekti „dvigubos pilietybės“, o gauti Lietuvio pasą. Lietuvio pasas leistų išsižadėjusiems Lietuvos pilietybės, susigrąžinti ją be išlygų. Lietuvio pasas būtų svetur atsidūrusiųjų kilminių Lietuvos žmonių saitų su Tėvyne liudijimas, o taip pat ir reali teisė įgyti Lietuvoje valstybės garantuotą išsilavinimą, socialines paslaugas. Lietuvio pasas neleistų tik vieno – balsuoti Seimo ir Prezidento rinkimuose, referendumuose. Lietuvos žinia pasaulyje pasklidusiems lietuviams turi keistis: Lietuva kurs sąlygas grįžti, o ne išvykti.

5. Socialinė atskirtis Lietuvoje yra pasiekusi milžiniškų aukštumų. Viduriniojo gyventojų sluoksnio naikinimas, kurį metų metus vykdė politinis Lietuvos elitas, neišskiriant nė vienos dominuojančios partijos, turi būti nedelsiant sustabdytas. Pirmiausiai tai reikštų diferencinių mokesčių įvedimą pagal principą: kapitalas moka daugiau.

6. Be gimdančios šeimos – Lietuva be ateities. Šeimos politika turi siekti gyventojų skaičiaus gausėjimo, o tai susiję su finansine pagalba motinystės ir tėvystės pareigoms. Socialinių priemonių reikmės nustatomos pagal šeimos gerovės rodiklius. Gausia skelbiama jau trijų vaikų šeima, jai skiriama ypatinga valstybės parama.

7. Švietimo sistema turi ugdyti ne kosmopolitinį žmogų, o pirmiausiai Tėvynės pilietį, atvirą pasaulio naujovėms. Aukštasis mokslas turi būti kreipiamas tautos ir valstybės gyvybingumui stiprinti, o ne verčiamas rinka. Visų mokymo įstaigų Lietuvoje bendrinė kalba – lietuvių kalba.

8. Tauta per Konstituciją suteikia įgaliojimus valdžiai ir riboja jos galias. Valstybinių ir stambaus masto korupcinių nusikaltimų tyrimams būtina įstatymu įsteigti savarankiško, plačius įgaliojimus turinčio Ypatingojo prokuroro instituciją.

9. Mokslo ir inovacinė Lietuvos bazė negali būti vien tik verslo priedas. Strateginiai tyrimai ir nacionalinės technologijos – vienas iš valstybės tikslų, kaip ir jaunųjų Lietuvos mokslininkų ateities planavimas Lietuvoje. Protas yra universalus, tačiau jo kilmė ir panaudojimo vaisiai – lokalūs.

10. Lietuvos kultūra negali būti paversta vien eksperimentų erdve. Joje kaip aksioma turi būti išsaugotos mūsų tradicijos ir Dainų šventės, tautą per amžius gelbėjusi kūryba. Valstybinė kalba stiprinama, švietimas vykdomas pirmiausia valstybine kalba.

11. Amžiaus grupių atskirtis yra socialinio gyvenimo akligatvis. Valstybė turi rūpintis, kad vyresniojo amžiaus žmonės ne tik neskurstų, bet ir dalyvautų viešajame gyvenime.

12. Visos tarptautinės sąjungos ir tarptautinio bendradarbiavimo instrumentai turi tarnauti Lietuvos ir regioniniam saugumui bei gerovei. Reikia iš esmės ir naujai kurti Lietuvos-Latvijos santykius, Baltiškąją vienybę. Euroatlantiniam bendradarbiavimui, NATO nėra alternatyvos. Lietuva neturi palaikyti Europos Sąjungos federalizavimo, ji eina su saugančiomis savo realų suverenitetą šalimis. Lietuva pasisako už ES kaip tėvynių sąjungą.

ЗАМЕЛО ТЕБЯ СНЕГОМ, РОССИЯ

Слова и музыка Филарета Чернова

Замело тебя снегом, Россия,
Запуржило седою пургой
И холодные ветры степные
Панихиды поют над тобой.

Ни пути, ни следа по равнинам,
По сугробам безбрежных снегов.
Не добраться к родимым святыням,
Не услышать родных голосов.

Замела, замела, схоронила
Всё святое, родное пурга.
Ты, - слепая жестокая сила,
Вы, - как смерть, неживые снега.

Замело тебя снегом, Россия,
Запуржило седою пургой
И холодные ветры степные
Панихиды поют над тобой.

.

Po dausas   http://sa.uploads.ru/t/OIMcB.jpg

Nenustebčiau, beje...

Tik neklausk apie ką
Ketinu pamąstyti.
Dieve mano, kokia tuštuma!
Net ekranai išbluko televizorių mano,
O ir radijas –
Vis per petį tą patį.
Tačiau į akis
Kraujo ežeras teka ir teka,
Nežinodamas ar rytoj
Krantuose tiek savęs sutalpins.

O ir  aš nežinau,  kur dar būsiu.
Gal kometoje net
Su Klimu — Svetlana,
O vis tiek, Ukraina, nebūsiu toli.

O! kaip draskosi  žvėrys,
Norėdami Dievą praryti.

Ne pirma, Ukraina, esi.
Nenustebčiau, beje,
Jeigu jau šiandien  ar ryt,
Sukraujuočiau tava  lemtimi.

0

32

.                                     2017. mano  pelėdoshttp://sa.uploads.ru/t/ZSYAn.gif

Na, žinoma, kad „labas“

...   Žinia, kad po ilgos, beveik 11, 5 metų trukusios kelionės Philoe nusileido pas Klimą Čuriumovą ir Svetlaną Gerasimenko mano galvai mestelėjo nemenkų darbų. Iš jų ir tas, kad negebėjau suprasti, kodėl nusileidimas kometoje 67P pažymėtas 2014 metų lapkričio 12 d. data?  Ir pirma mintis: ką, ar jie ten savo laiko neturi? Neturi savo kalendoriaus? 
  Su Mano dzievuliu — lazda, dar kita menkute amunicija, atsiradus Ateities laike, neatrodė, kad reikia labai paisyti Grigaliaus kalendoriaus, nes šis laikas, kaip atrodė, dar neįsavintas jokiu kalendoriumi. Kita vertus, neabejojome, kad buvome pirmi, todėl protinga (pagal Jurgį ir kepurė), kad ir metus skaičiuotume nuo pirmosios atvykimo į Ateities laiką dienos. Todėl nebuvo svarbu, kurią būtent dieną buvome, pasakyčiau, išspjauti iš Dabarties. Ir vis tik smagu, kad proto užteko, jog prieš išspjaunat  suprasta, kad niekas, jokios dvasios  mums nepadės taip, kaip kartu su mumis atbugdytas ir kalendorius. Taip jį priėmiau, taip  supratau vos pamatęs ir paskubėjęs parašyti:

Jau kalendorių saujoje laikau.
kad tik neišbarstyčiau...

Tačiau tai, ką laikiau saujoje, iš tiesų nebuvo kalendorius. Tai buvo Sausio 1- sios ir dar kelių, ne pagal seką pažymėtų dienų Grigaliaus kalendoriaus pavieni lapeliai. Gyvenat pagal tokį, atsiprašant Grigalių, reikėtų iš sausio 1- sios  peršokti į 5 – ąją. Kiti atstumai dar didesnė, bet užtat turint galimybę perskaityti nemenką pluoštą prie lapelių, tarkim, „prisegtos“ literatūros.
  Prie sausio 1- dienos lapelio buvo „prisegtas“ ir „Vardas giedorėliui“. Mačiau jį, regėjau ne kartą neršdamas prie jo sukauptą literatūrą, bet ji buvo per didelė, skandinanti save pačią savyje. Neatrodė, kad reikėtų prisiliesti akimis jo skaitymu. Ir va, prašau: Mano dzievuliui prireikė bakstelėti Lizdeikos lazda, kad susikaupčiau ir tapčiau apdairesniu tiems, atrodytų, mažiems niekučiams, kurių įpratau nepaisyti.
  „Įpratau nepaisyti? Kaip čia taip? Galbūt negebėjau? Nemokėjau? Nesuvokiau? O kita vertus, ar buvo taip, kad močiau į savo darbus  ranka? Argi ne apie tai jau ir Ateities laike atsikvėpiau:

O pareiti namo
Iki šiol neišmokau.
Tartum raidėje,
Tartum alkoje.
Tartum mažo niekučio orbitoje
Šventą sielos ugnelę kuriu.

Tačiau netgi ne tai svarbu. Kur kas svarbiau, jog per apsileidimą nepamačiau, nepajaučiau čia pat esančios Šventosios redaguotų raštų. Netfi to, kur jį pažadėjusi, kad gimys į „dziedulio dienoraštį“, kurio  užrašai pradėti  būtent „Vardas giedorėliui“ tekstu. Prtadžia  prasidėjusi  taip: 

Visi lapai dar tušti.
    Nuo ko ir kaip pradėti, a? Pradėti, beje, taip, kad paskum nereikėtų graužtis, girdi, ne taip! ne taip parašiau sakinį ar tekstus sudėliojau! Juolab, kuomet tikiuosi, kad čia bus parašyta daug gražių vardų. Šventosios vardas - taip pat, nors ji gimdyti dar vis negeba. Pribrinkusi, nėščia, vis sunkstanti, tačiau giedorėlis nepasirodo. O regisi, kad gerai suvokiu, jog pastojusi seniau negu reikia, tačiau yra kaip yra — gimdyti negeba.
    — Nepriekaištaukite, vyrukai. Tai ne mano kaltė. Bijausi, kad skubėdama galiu pagimdyti invalidą. Po mano gimdymo pasaulis turėtų pagražėti. Ypatingai šilinių dzūkų kraštas, - prisimenu, pasakė ir papriekaištavo, kad mes su Vidiniu ir Vaidinimu net laukti nemokame.
    — Kūdikiui net vardas neparinktas. Argi šitaip laukiama?
    Nebuvo smagu išgirsti Šventosios priekaištą, tačiau ji buvo teisi. Paprastai naujagimis ateina į žmonių pasaulį, surasdamas jam parinktą vardą. Nesvarbu, kad jis dar nepašventintas, nepraėjęs per bažnyčias, bet dar būnat kūdikiui motinos įsčiose, jis jau pašaukiamas parinktu vardu.

Paglosčiau teksto raides. Gal ne netyčia. Gal. Ir vėl galvoju: kokiu transportu čia atsiradau? Kodėl niekieno neįspėtas? Kaip tremčių į Sibirą laikais. Ir kodėl neleidžiama suprasti, kaip toks atsiradimas į Ateities laiką įvykęs. Atsirasta, kaip sapne. Atsirasta, kaip net nesusapnavus. Ir tik tuomet, kai panorau žvilgterti į kalendorių, pradėjo, kaip suprantu, veikti biologija smegenyse. Ausyse (gal  ausyje?) kaip bažnyčioje „išgirdau girdėjau“ ne gegulės balselį:

„Savo veido prakaitu valgysi duoną,
kol sugrįši žemėn,
nes iš jos buvai paimtas.
Juk tu dulkė esi
ir į dulkę sugrįši! “

O balsas  buvo pažįstamas, girdėtas, nors netapatus ankstesniam, kuris atmintyje. Šį kartą jis atrodė labiau išgaubtas, apdusęs kaip nežinia iš kur atklydęs aidas. Balsas —  ne tiesiai iš burnos į ausis, o per savo aidą. O Šiliniai, o mielas mano krašte, net ir aidą čia pirmą kartą išgirdau, kai lopšys dar buvo netoli. Ir atsiliepdamas šitam kaip iš Švento rašto pacituotam žiupsniui, pagalvojau: Acha, grįžtu.  Bet tai turėtų būti verta  atminties kelionė, verta užrašų.
  — Tačiau ar bus jie? — iš kažkurio taško dienoraštyje, kaio  anksčiau  Vaidinimas, labai panašiai švietėsi Esė. Ir — ką? Nepatikėti? Viešpatie, atleisk! Negi? Negi pagaliau pasirodo tai, ko visuomet laukiau, o nesulaukęs tikėjausi, kad sulauksiu.
  — Labas.
  — Tu čia? — klausiu.
  — Sakau, labas
  — Na, žinoma, kad „labas“, bet vis dėlto  neužmirškime, kad Dievas yra.

0

33

.                            eilėraščiai                    http://sa.uploads.ru/t/DdYh9.jpg

O zyle, atskridus žiemoti

Ar manot, kad lengva
Matyti paveikslus, sukruvintos žemės?

Pakanka ištarti jos vardą,
kai brolį prieš brolį
Į mūšį išėjus ir savo šalelėj regiu.
Nebūna gerai, kai plakatais skanduoja,
Kai akys be druskos,
Širdy neprabyla bažnyčios giedoti.

Dega žvakės...
Šešėliai išaušt su diena neišmoksta.
Ukraina, peizažais išdegini sielą.
Netikėsiu aš laisve
Suluošintų tavo kovoj,
Netikėsiu gėlėm, padabinusiom mirtį,
Kol brolį prieš  brolį
Į mūšį išėjus regėsiu,
Kai niekas nenori numirti.

Atrodo, kad net iš namų man išeiti nereikia,
Atrodo, parimęs į lopšį regiu,
Kaip sudega kryžiai, apanka bažnyčios,
Kaip kelias lavonai
Iš mano vaikystės sapnų,
Net jeigu be rankų, be kojų,
Net jei  be — galvų,
Ir įniršį brolio prieš brolį
Žegnoja krauju.

Ar manot, kad  lengva kilnoti
Sukruvintos žemės lemtis?
----------------------------------------
O zyle, atskridus žiemoti į mano krūtinę,
Nebūk patikli.
2014-11-23 01:29

Janina Staškevičiūtė Mažeikienė, Daina Karlonaitė ir Dalija Kiliesiene sako, kad patinka

0

34

.                                        eilėraščiai   http://sa.uploads.ru/t/CuNwF.jpg

VARNAI, KRANK UŽ MANE

Suprantu, kaip skaudu negirdėti,
kai žinai —
negalėsi padėti.

Žilas plaukas... 
Ir jis nuo galvos jau nuslinko:
tuščia žodyje,
dar tusčiau — po ranka.

Akys tyliai į mūzą įslinko,
bet ir ji kaip niekutis tuščia —
pina, glosto kasas sau iš nieko,
atsidusus mėnuliui, myluoja save.

Kas, sakykit, sugaudys kulkas?
Kas apraišios žaizdas, sukraujavusio laiko?
Kas į veidus budeliams spjaudys?

Varnai, krank už mane.
Paaukosiu tau kūną sulesti.

0

35

.                                    2017. mano pelėdos http://sa.uploads.ru/t/AZQBl.jpg

Esė

Taip, tas menkutis laiko tarpsnis man buvo reikalingas. Pajaučiau, kad pakrikę mintys aprimsta, telkiasi viena prie kitos ir rikiuojasi  į eilutę kaip nuodėmių išpažinėjai prie kunigo klausykloje ausies. Matyt, nesąmoningai jaučiau, kad  bent kaip būti lyg  kažką darant, mąstant, lyg kažko tikintis, bet taip ir nesuvokiant  būtent ko lauki, ko tikiesi, pragaišins nusiteikimą krestelėti žilą galvą, ūktelėti kad ir išklerusiu balsu, bet ūktelėti ir  per save sužinoti, kiek sveria Dievas.
   Esė neišėjo iš paveikslėlio ant popieriaus lapo. Iš jo žvilgt ten, žvilgt šen, bet  ko čia ilgiau besižvalgysi? Atrodė, kad ir čia mokėjo išlikti bešališka, tartum nepastebėdama, kaip kas sudėliota ir vis tik neužmiršdavo atsiminti tai, kaip ką kur mačiusi ar girdėjusi.
   — Regiu, kad ilgiau nežadi užtrukti, bet  vis tiek gerai. Nežinau, kas galėtų pasakyti, kodėl man taip tavęs  čia reikia. Tačiau aš tikrai to negaliu  pasakyti. Tačiau nepaisant to – reikia.
   — Ačiū, kad reikia. Nedažnai  mudu susitikdavome  per tavo tuos 75, bet vienas  kito vardų klausti nereikia. Beje, linkėjimai nuo Eilėraščio.
   — Ir nuo Vaidinimo turbūt.
   — Ką? Ar jau ir jis suspėjo čia apsilankyti?
   — Kažko nepatenkintas. Kyštelėjo galvą, nusišvietė, pasirodė, kad  gražus ir vėl dingo į tašką kaip į smegduobę.
   — Vaidinimas gi. Jam kitaip būti nepatogu. Tiesiog nepatogu, ankšta,— atsiliepė supratingai Esė. Lyg žinotų, kad kiekvienam savo genas ir bergždžia būtų įkalbinėti tokiu nebūti. Nebent suradus chirurginės paramos iš pašalės.  .
   — Sakyk, Esė, kaip aš  atrodau tavo akims. Kvailai? Ir bendrai, ką apie tai „Rašyk“ svetainėje paplepa? Ar „e‘ Kūryboje“?
   — Ten tavo personai dabar nėra laiko. Ten  dabar Philoe ordinai dalijami.
  — Taip ir maniau. Aplenkė jis mane. Tačiau vis tiek dar ne  Dievas, jeigu net mažiau negu gramą  sveria.
   Esė iš piešinio atidžiau pasižiūrėjo į mane. Šyptelėjo. Ką gi, tegu. Jos šypsena santūri ir man patinka. Tačiau tokioje pozoje piešinyje ilgai neištvers. Kaip ir Vaidinimas. Net šešėliui laisvė reikalinga, o ji prancūzė vis dėlto.
   — Palik, Esė, savo skafandrus ir kelkis aukščiau iš smegduobės. Niekur jie nedings — paraginau, bet galvoje vis tuščia, vis negebu suprasti, kodėl ji man reikalinga. Tik ant liežuvio dar kažką keliu, bet irgi nepaisau — ką? Net negalėčiau pasakyti, iš kur ant  jo atsirado žodis „skafandras“, tačiau  pasirodė, kad jis labai laiku. Atkėlęs Esė piešinį arčiau akių:
    — Kažin, kiek sveria žmoguje kalėjimas. Tai turbūt daugiau negu skafandras.
   — Jeigu, Pranuci, rodai į mano, tai turbūt jis nieko nesveria. Keli talentingi pieštuko brūkštelėjimai ir... prašau: tai aš, Esė. Pažinai gi. Net ir dokumentų nepaklausei. Nors, manau,  reikėtų paklausti kol Vaidinimas dar neišsikvėpė. Beje, paskutinė jo rolė, kurią stebėjau, tai jo pabandymas  persiformuoti,  įsikūnyti į Šventąją, Va, tuomet ir tave  svetainėje  minėjo. Tačiau tik minėjo. Ne vaidino.
   — Va, pagaliau girdžiu, kad ir lazdos kažkam prireikia, — atsišaukė ilgai tylėjęs Mano dzievulis.— Tačiau mes vis dar vaikštome  po  Naujuosius. Šventė. Dar vis neišėję iš sausio 1 -sios. Nenorėčiau pasireikšti kaip lazda.
   Esė, pasirėmusi rankomis, dar aukščiau  kilstelėjo.  Buvęs mažytis taškas  išsiplėtė į apvalų skritulį. Atrodė, kad išlipusi iš šulinio  dabar sėdi ant jo rentinio viršaus ir kaip padykęs vaikėzas savo drąsą demonstruoja. Ne, nevaidino, buvo natūrali, bet pasitaikydavo, kad moteriškumas  nuo jos atsitraukdavo ir  bereikdavo jai užsimauti kelnes, užsidėti vyro kepurę ir tik tiek tereikia, kad šauniai apsigautumei. Ir vis dėlto , tai patraukli, miela moteris, kuomet neklausiama, kiek jai metų, sutverta  gimdyti ir puošti žmonių pasaulį.
       — Jūs, tamsta, matyt, ir nesidomėjote, ir  nežinote, kas jus įdėjo į Pranucio rankas, —  atsiliepė Esė į Mano dzievulio žodžius. — Ką gi, laiko dar bus. Tačiau, žinoma, tai nesvarbu. Man  atrodo, kad  judviejų derinys vertas paprastumo, vertas  šios  brangenybės, kuri, deja, praranda  vertę.  „Žmogus su lazda“ — tik pamatykite, koks  vaizdas. Tik išgirskite, kaip skamba. Argi to nepakanka, kad turėtume ir dievą, ir ginklą, ir draugą, ir parankinį. Atrodytų, nedidelis  vaizdelis, bet talpus.
   — Iš kur jis toks, taigi „ talpus vaizdelis? —pasmalsavau .— Ar ne iš Vaidinimo repertuarų?
    — Ne. Ne iš Vaidinimo, — ramiai atsiliepė Esė ir patikinusi, kad Vaidinimo scenografija nesibodi, nes, girdi, „ne iš nieko sumegzta“, vėl sugrįžo rodyti  į žmogų su lazda, bet šį  kartą iš kitos pusės. Tarė:
   — Lazda su žmogumi... Kiek minčių. Aibė jų. Tiesiog  ieškok medžio  drožėjo, kad  išdrožtų parimusią  statulėlėje kaip smuktelį ir paliktų tokią visose  pakelėse, kad praeinantys susimastytų, pasimelstų, atsimintų. O tuomet..., — nebaigė kalbėti Esė, bet todėl lengva kaip pūkas paliko piešinyje šulinio rentinį, ėmė už rankos mane, ėmė Mano dzievulį lazdą, suko ratelį ir  uždainavo:
Grįskime, mergos, jievaro tiltą
Aleliuma rūtelę, jievarėlio tiltą

— Nu, tiek padainavusi, niuktelėjo man. Pasipriešinti nebuvo įmanoma iriš  gerklės pasigirdo klerkiantis mano propeleris.

Iš ko jūs grįsit jievaro tiltą

Mano dzievulis lazda  jau nelaukė, kad kuris jai  niuktelėtum.
Beržo lapeliais, jievaro šakelėm
Aleliuma rūtelę, jievaro šakelėm

Pagalvojau, kaip čia protingai išeiti iš ratelio. Tačiau Esė pati sustabdė ratelį ir, abejomis rankomis apglostydama lazdą, gyrė:
   — Betgi dieviškai dainuoji, auksinis tavo balselis, brangute tu mano. It pati būtum iš jievaro išdrožta. Įsivaizduoju, suprantu, kaip tau sunku būti žmogaus kalėjimo prievaizda.

0

36

.                                  eilėraščiai      http://sa.uploads.ru/t/CtEQA.jpg

Kukū, kukū, besarmatės

Rudeniu nusiprausiau,
O per žiemą gerokai pradžiūsiu
Ir išeisiu į pavasarį
Paklausyt gegučių.

Nežinau, kodėl taip atsitinka,
Bet atrodo —
Iškukuos aukščiausią dalią:

Niekas jau nelaukia, kad sugrįsčiau,
O grįžau.
Motina prie durų slenksčio laukia.
Burną papuošia žodžiu: sūnau...
Tėvas pasisveikinimą taria.
Brolis irgi pokšteli ranka per petį —
Bus prie stalo dar vienu daugiau.
O ir seserys nevedę —
Galima fotografuotis
Kaip kadaise, kaip tada ...

Ak, gegulės,
Ak, skardžiausios,
Po seniausias fotografijas dairausi
Ir nelaukiu,
Ką iš pasakų kukuosit.
— Kukū, kukū, besarmatėas
Ją, tą dalią,
Pats be išmanų žinau.

0

37

2017. Esė II     http://sa.uploads.ru/t/RdSup.gif    http://sa.uploads.ru/t/EC4HK.jpg

Esė II

Sustojęs suktis trijulės — taigi, Esė, Mano dzievulio ir mano — šokio ratelis, netrukus vėl pajudėdavo, bet  šeimininkavo čia, arba, tarkime, jo valdove buvo Esė. Ji stabdė ratelį, ji pakalbėdavo, ji nebuvo nei Žana d‘Ark nei Margareta Tečer, o būtent Esė. Kartais jos šypsenoje atpažindavau Jurgą Ivanauskaitę, Algirdą Šliogerį, Praną Morkų... Ir būdavo kažkaip nepatogu, jog atrodė, kad nesvetima jai ir mano šypsena, bet, kaip suprantu, bet kieno kito — nei Leonido Donskio, nei Gintaro Beresnevičiaus ar Vandos Zaborskaitės šypsenos jai taip šauniai nepritiko, kaip šypsena savo žemiečio Mišelio Montenio. Supratau, beje, kad Esė pastabi dėmesiui, skirtam jai. Po truputį ilgiau užsilikusios tokios šypsenos, dar man besigrožint ja, pasakė: 
  — Tik nepamanyk, Pranuci, kad esu viena iš Mišelio de Montenio dukterų. Tikrai – ne. Nesu nei viena iš keturių neišgyvenusių, nei penktoji, kuri išgyveno.
  — Taip nemanau, bet turtingas tavo, Esė, veidas. Ypatingai, kai apšviestas šypsenos. Kad ir netyčia žvilgterėjus, kažkas užkliūva, kažką pamatai, atsimeni...
  — Dainuok, dainuok, — esą, kalbėk, kalbėk, pasakė, bet aš, nesupratęs potekstės bei užmiršęs, kad ratelis nei vaikšto, nei sukasi, vėl paleidau iš gerklės propelerį:

O mes paėmėm, pačią gražiausią
Aleliuma rūtelę, pačią gražiausią

— Taip, ji dar labiau išgražėjusi. Ir man nesmagu, kad mano šypsnių gamoje neaptinki jos šypsenėlės. Et, — lyg nusiskundė Esė.
  — Apie ką tu?
  — Tamsta Esė kalba apie Šventąją, Pranuci, — skubėjo paaiškinti Mano dzievulis. — Nors ir anksčiau ji nerečiau Gražule vadinta, kaip Šventąja ar Biblijos knyga, — dar priminė ir pacitavo:

Skaityk, Šventoji.
Juk Biblijos esi
Paskutinioji
Šešiasdešimt septinta knyga.
Ir nesvarbu, kad tai kol kas
Težinome tik mes.

— O laikas  greitas. Kone penkeri metai praėjo, kai rašinyje „Praskleidžiant paslaptį“ šitaip parašyta. Sausio 13 ją — penkeri. Taip juk, Pranuci? Ar Esė savo galvoje košę verda? — pakalbėjo jinai ir įsmilko į akis taip giliai, kad buvau priverstas užsimerkti. Tačiau akyse tamsos nebuvo; ir užsimerkus jose buvo šviesu ir jose regėjau Esė su Mano dzievuliu. Ir net daugiau: regėjau Sašą. Jaunas, gražus, nemenkas dabita,  kokiu gyvenime turbūt niekuomet nebuvo. Tik noruose, viltyje, tik svajonėse, tik išėjęs pasirodyti  svetainėse. Ir šit matau, kaip mano užmerktose akyse Saša kuičiasi po ankstyvą žiemos rytą ir džiaugiasi savimi, kad pradėjo įsisavinti naujos dienos dirvonus. Matau ir Agricolą. Nemažai su juo žodžių iškalbėta ir anė vieno blogesnio. Kaip mano  „Dabartinės lietuvių kalbos žodyne“: ieškai žodžio „šūdas“ ir nesurandi. Dabar gi, žiū, Agricola, atvertęs mano dienoraštį, būtent tą, į kurį gimdyti pažadėjusi Šventoji, kalba:
  — Sakai, Dievas prašymo negali išgirsti. Dažnai taip būna „ribinėje situacijoje“. Kažkada teko skaityti paskutinius vokiečių kareivių laiškus iš Stalingrado. Tai ten vienas vokietukas, giliai tikintis, rašė namo, kad jam atrodo, jog Dievo nėra.
  Matau, ir Juozupuką. Kaip paprastai galynėjasi su baltu kaip Napoleono žirgu. Užsispyrę abu. Regis, kad vienas kito negali įveikti, tačiau dabar jiems atokvėpio valanda ir žirgo vadžios atleistos, žąslai išžaboti. Ir atrodo, kad juozupukas lyg jam kalba:
  — Kaip gera turėti Vidinį. Ir nereikia jokių kitokių draugelių ar draugucų
    Taip, bet žiū, kad čia ir jis, Vidinis: vilką minim, vilkas čia. Ant  peties žvirblis Čia Ne Aš. Tupi ir čirškia į ausį, kad, girdi, norėtų visą dienoraštį po ranka turėti. Ypatingai dabar, kai žiema ir šalta, kad, girdi, galėtų sušilti.
  — Sukūrendamas jį ar skaitydamas, — kažkas pasidomi. Gal Dalija Kiliesienė? Bet vargu. Tačiau ji irgi čia, mano užmerktų akių šviesoje. Atrodo, kad labiau užsėmusi savimi, tačiau pamačiusi mane taria:
  — Atėjau, Pranuci, atsigaivinti, pailsėti, naujas mintis pamintyti. Ne, Pranuci, ne tavo. Tik jievaro jievarėlio pažadintas
„ Jievaras jievarėlis... Kažin, ar galėčiau į jį parodyti ne giedodamas, ne rateliu sukdamas ar kitaip pavaikščiodamas, krutėdamas, ne perskaitydamas užrašuose ar kažkokių darinių pavadinimuose? —pamąstau ir suprantu, kad parodyti kaip į tuopą, kaip į skroblą ar į klevą man nebūtų smagu. — Tai vis dėlto Dievo medis. Tegu jis ne iš Edeno sodo, tegu, — leidžiu jam nebūti ten, bet tuoj pasipriešinu: — Bet kodėl gi ir — ne? Ar tik todėl, „kad ir pieska, bet jievarai auga“?
  Suvokiu, suprantu, kad reikia atsimerkti, bet  kai taip šviesu... Ir vis dėlto jau žinau, kad atsimerkęs nesurasiu Esė. Tačiau numanau, kad ji bus kažkur šalia. Neatmerkęs akių imu už rankų Vidinį, Daliją, Agricolą, Čia Ne Aš, dar spėju paimti už rankų ir Esė, ir  nesigėdydamas savo propelerio  gerklėje vėl patriukšmauju: 

Grįskime, vyrai, jievaro tiltą,

— Būk atidesnis savo panosėje.  Būk. Prašau, —nelabai paisydama, kas girdi ar negirdi, prakalba Esė. — Tavo nosis stora, masyvi. Po ją daugiau surasi. Kaip tai padaryti, matyt, niekas gerai nežinom. Aš irgi nesu buvusi dienoje, kurioje sutilptų keli Grigaliaus kalendoriaus mėnesiai: kone visas ruduo, imant kartu su Bobų vasara, visas žiemos gruodis ir  plius sausio pirmoji. Nelengva buvo įkalbėti jievarą jievarėlį, kad būtu šitaip, kaip atsitiko, kad ir jievaro lazda su tavimi, 
  — Ne žynio Lizdeikos?
  — Tai ne esminis dalykas. Bent taip  suprantu, kad ir Lizdeika be jos nebūtu buvęs žyniu. Ir, saugok, beje, savo kompaniją. Girdi?  Visą, kurią atsimeni ir dar atsiminsi. Joje mirusių nėra. Ir papūgas Nadeždą ir Potjė — taip pat saugok. Jas net ypatingiau.
Marija Makuniene ir Janina Staškevičiūtė Mažeikienė tai mėgsta.

Pranas Karlonas Ačiū, kad jūs mane čia aplankote, tokį sukežusį. Kartais atrodo, kad jau gana, bet va grįžti į atsiminimus ar kur dar kitur užklysti ir vėl imi varno Goliaus padovanotą plunksną
Lapkričio 26 d., 20:17 · Patinka

Marija Makuniene Pranuci,Pranuci ir girdziu savo mociuteles dzukiska sneka,
uzsimerkiu ir griztu jusu pasakojimuose i dziedulio ir mociuteles troba ant kalnelio
Mergezerio kaime,Aciu ir uz eiles ir uz pasakojimuos

0

38

.                              2017. mano pelėdos    http://sa.uploads.ru/t/amnez.jpg

Tada Kai Buvome

Neklausiau Mano dzievulio, kaip šitą Ateities laiko erdvę paliko Esė. Buvo geriau nežinoti, o pačiam spėlioti, manyti, burti ir tikėti, kad yra daug  būdų ją kažkaip palikti. Tačiau regėjosi, kad dar svarbiau atsiminti, kas išgirsta iš Esė jai it pasakojant nerimčiausius ar, atrodytų, tuščius dalykus. Dabar jau žinojau, kodėl ji, Esė, man taip reikalinga: būtent todėl, kad atidesnis būčiau po savo nosimi, kur lyg nedaug kas yra. Gal išskyrus tai, ką buvau pradėjęs vadinti 2017 metų kalendoriumi. Kaip tokio ir jo, sužinojus, jog čia visas laikas sugniaužtas į gumulą, dabar irgi nereikėjo. Ne koks matematikas, tačiau ir man pasimanė, kad ne taip sunku paskaičiuoti, kiek kartų jo, taigi laiko ėia tirščiau, jeigu į vieną dieną suslėgta kone visas ruduo ir gruodžio mėnesis. Girdite? Į vieną dieną. Tokiai talpai Grigaliaus kalendoriui prireikia apie 90 dienų.
  — Fiūūū! — švilptelėjau po nosimi ir mačiau, kaip sujudo popieriai popierėliai, kurie, beje, ir buvo šioks toks turtas panosėje. — Fiūūū, ar  suprantate, ponai, kas vyksta su mūsų laiku. Pasirodo, kad jį galima spausti kaip sūrį. Galbūt ir žiesti, kaip plytą, kaip...
  — Plytas, Pranuci išdega, arba, sakykim, iškepa.
  —  Dar ką. Iškepa.
  — Tai jau taip geriau negu spaudžia, slegia, žiedžia. Tačiau tave  suprantu. Ir nemanyk, kad 1000 —1200 laipsniu temperatūra gerai plytai iškepti yra a – jai - jai kokia didelė.
  Nežinojau ką sakyti. Juolab, kad ir man tingėjosi veltis į pokalbį, nes jaučiau, kad reikia pabūti savyje. Tarkim, savo vienuolyne, jo celėje ar kalėjimo vienutėje. Jausena tokia, kad ir esant  tik su Mano dzievuliu lazda, o atrodo, jog publikos per daug sau išbūti. Tai buvo tai, ko negali būti, tačiau tai daryti reikėjo ir pašnekesys — bent jo pradžioje — gavosi gėdingai menkas.
  —Taip, taip. Regisi, kad pasikalbėjome. Ačiū. Suprantu,  Mano dzievuliau,  kad kažkas kalboje nepatiko. Ar atsitiko  dar kažkas  blogiau?, — pasiteiravau nenujausdamas, kas manęs laukia.
  Mano dzievulis neskubėjo atsiliepti.
  — Sakyk, — paklausiau, — kas, tavo galva, mūsų panosėse  svarbiausia. Geriau, kad rodytume į mano panosę.
  — Matyt, kad nosis. Be jos nebūtų panosės, — pasakė, kad tik būtų pasakyta, bet Mano dzievulio  sakymai man nelabai rūpėję — ir šis, ir ankstesni. O ir pats irgi klausiau ne tai, kas rūpėjo. Kad ir šį kartą:
  — Na va, ir vėl pakalbėjome. Ir vėl: ačiū.  O sakyk, kaip jaustumeis, jeigu tave pradėčiau vadinti Jievaru. Mano Jievaras, mano Jievarėlis. Būtų paprasčiau.
  — Ačiū. Jausčiausi visai neblogai. Bent  jau ne taip, kaip, tarkim, jaučiasi Tada Kai Buvome. 
  Deja, deja, bet pasirodė, kad panosėje, būta daugiau, negu  suvokiu. Ir šį kartą  mane užspringdė ne Mano dzievulio ištartas vardas Tada Kai Buvome, kurį džiugiai išpiršome dar  negimusiam kūdikiui ir kuriuo taip džiaugėsi pasiruošusi gimdymui Šventoji.
  Laikas sutaksėjo ausyse.

Pirmas vaizdelis
  Po Šventosios priekaištų, kad nemokame laukti  giedorėlio, Vidinis, Vaidinimas ir aš pasijautėme kai šlapiu maišu trenkt: [i]kaip nemokame laukti? Tiek padirba, tiek stengtasi ir...
    — Girdėjot, kaip drožė? — pabilo Vidinis. — Nemokame net laukti.
    — Nekurti ir mudu su Vaidinimu. Aišku, kad girdėjome.
  — Galėjo anksčiau pasakyti, — burbtelėjo Vaidinimas.
  — Gėdykis! — sudraudžiau.
  — Tą ir darau. Esu lietuvis. Visi kalti, tik aš — ne.

Antras vaizdelis   
  Atsitiko taip, kad lyg susitarę prisėdome priešpriešiais išrinkti laukiamam naujagimiui vardą. Valanda. Kita. Vardų daug, tačiau anas, kuris mums atrodytų priimtinas, ogi niekaip neužkimba.
  — Tfu! Priekaištaujame, kad Šventoji negeba pagimdyti, o mes net vardo naujagimiui nesurandame. Žinotų ji kaip čia derimės, iš tuščio į kiaurą pilstydami, kažin kaip jai atrodytume? Gal sumanytų visai negimdyti. Tfu! Negerbiu pats savęs. Tačiau judviejų taip pat, — pradėjo pykti Vaidinimas.
  — O jeigu taip? - nesiblaškydamas pakrutėjo Vidinis, - O jeigu jo vardas Tada Kai Buvau?

Trečias vaizdelis 
  Nepasitenkinimo savimi klegesys nutilo. Instinktyviai pajutome, kad Vidiniui pagaliau pasisekė prasmingai prisiliesti prie laukiamo naujagimio vardo. O kad vardas nepanašus į esamus ir net sutvertas neįprastai, tai argi bėda? Kiek galima rūgauti senais laikais, nieko naujesnio neįnešant į lietuvišką vardyną?
  — Jau pamaniau, kad neįveiksim. Tačiau ačiū die, dabar matau šviesą tunelio gale, — apsidžiaugiau.
  — Kodėl tunelio gale? Tai iš tikrųjų vardas, kokio mums reikia. Tunelis sėkmingai pravažiuotas. Neškim vardą Šventajai. Te greičiau gimdo. 
    - Jai nepatiks. Tikrai žinau, kad Šventajai nepatiks, - pats sau pasipriešino Vidinis. — Nedaug, bet kažko trūksta ar kažko perdaug. Reikia pašlifuoti, paobliuoti.
  — Kodėl taip manai, kad jai nepatiks?
  — Žinau ją. Sakys, kad naujagimis ne vieno darbas. O vardas neturėtų meluoti.
  — Na taip, ne vieno darbas, — priėmė Vidinio argumentą Vaidinimas, tačiau nepaisant to, visi trys jautėme, kad svarbiausias darbas vardo paieškose jau atliktas. O po sekundėlės, kitos visi trys beveik raidė raidėn išrėkėm vardo daugiskaitą: Tada Kai Buvome!

Ketvirtas  vaizdelis
  Sunaudoto laiko nebuvo gaila, nes mūsų pasiūlytam vardui Šventoji nesipriešino.
    — Patinka, — pasakė išgirdusi. — Manau, kad žinant vardą tikrai gimdyti bus lengviau, bet — pakėlė balsą ir apžvelgdama prie jos sustojusią trijulę, — bet, ponai, supraskite, kad knygos gimdymas yra sunkus ir ilgas darbas. Nėštumas užtrunka ir metus, ir kitus. Brinksti, putiesi, nori, kad greičiau paimtumei į rankas, bet, deja, deja. - pasakė ir jau džiugiai, pagirdama: - O vis dėlto jūs šaunuoliai!
                                                                                              — — — — —
  — Būtų mano valia, pats išeičiau iš Edeno sodo ir Ievą tempte išsitempčiau. Nagi neįtikėtina, kad taip, kad tokie dalykai panosėje ir dėl jų jau neskauda.
  — Betgi tu vėl apie save, — sulaukęs  manęs  atsikvėpusio kantrus buvo Mano dzievulis. — O  kur Ji? Kodėl jos nepaklausi, ar skauda? —  atsiduso  jis ir, beje, ne kaip lazda, o kaip Jievaras, kaip Jievarėlis, kur gyvena dvasios, O  aš, įkritęs į kuprą, laukiau, kad tvos lazda per  braškančius šonkaulius, kad  nepasiliktų ne vieno tinkamo Ievai sukurti. Ir kaip gera, kad dvasioje  skauda. Ir kaip  gera, kad bent žinai, kurioje  vietoje dar galima būtų pabandyti statyti  bažnyčią.

0

39

.                                                    2017. mano pelėdos  http://sa.uploads.ru/t/eyndj.jpg

2017. Dzingt!

Ateitis  kaip tokia, kaip realybė, bet nepažinta, nors suprantu, kad  įmestas į ją, prieš vėją nepapūsi. Patenkintas ar nepatenkintas, gera tau joje ar ne, bergždžia teirautis, nes šit esi, kur esi ir šitos būties vardas Ateitis. Tegu žiupsnelis, tegu nedaug, tegu net ne mažytė kometa, jos „korpusas“, o uodegos akmenėlis, tegu... Tačiau ar jį rūpi man, ar pagalvoju, kaip įsikibti jo, nors atrodytų, kad  ir Philoe patirtis verčia suklusti, verčia pasidairyti ir pasirūpinti, į ką galėčiau atsiremti.
  Va, va, „atrodytų“... Tačiau kas pasakė, kad neatrodo? Ir kas galėtų neigti, jog Šventoji, pažadėjusi gimdyti į mano dienoraštį, ne  gimininga jai, Philoe? Nesmagu, beje, žinoti, kad geriausia žurnalistika Philoe vardą rašo kabutėse. Tačiau jeigu jau taip, tai ir mano vardą  rašykime kabutėse: „Pranas“. Savo vardus irgi: „Jonas“, „Kęstutis“, „Ūla“, „Darata“... Ir išbarstykime  juos po visą  literatūrą, pradedat kad ir kalendorių sausio 1 –osios  diena: „Arvaida“, „Mečislovas“, „Mečys“. Tačiau aš taip nežadu elgtis, net jeigu tokia tvarka  būtų įteisinta Valstybinės lietuvių kalbos komisijos potvarkiais. Nors  suprantu, kad  būnant  Ateities žiupsnelyje taip žadėti  ir savo pažadus tęsė yra, sakyčiau, net labai nesunku, bet tai nemenkina reikalo, kad lašas po lašo ir  akmenį pratašo. , o Egiptas man dar niekuomet  nebuvo taip arti. Kaip ir Philoe, viena užlieta Nilu, kita su Čuriumovu ir Gerasimenko  įsitaisiusi kometoje 67P.
  O Šventoji? Kur ji? Kas  atsitiko, kad jau  kuris laikas, kai nesurandame kelio vienas pas kitą? Ir ar ne panašu, kad Šventosios lemtį kometoje patiria Philoe? Kiek vilčių, a? Va, dar sekundė, dar kita ir nusileis, kur taip laukiama. Ir pati neiškart galės suprasti, kaip atsitiko, kad, ją aplenkusi,  jos jau laukia Agilkė (Agilkia) -  dar vienos Nilo salos vardu pavadinta jos nusileidimo kometoje vieta. Ir šit dzingt, kad ir vieną gramą sveria, bet... dzingt! Philoe kaip begali kuo „ minkščiau“ prisiliečia prie kometos, bet tuoj pat kaip žiogas  atšoka ir nušoka taip toli, kad niekas nežino net kur ir negreitai pasiseka ją surasti. Bet sveika, bet gyva, bet... valio! Nelengva buvo Asuano užtvanka patvenkti Nilą. Tačiau tuomet  niekas net pasvajotii nemokėjo, kad dvi Nilo salos „susitiks“ kometoje.  Tiesa, irgi panašiau kaip vėlės — viena su kūnu, praradusiu svorį nuo 100 kilogramų iki vieno  gramo, kita visai be kūno, tačiau jų rožančiumi jau neperžegnosi, juo nepabaidysi, kad dingtų. Toks kraštiečių susitikimas tik padeda paskandintai Nilu salai Philoe įsigyventi undine, o kitai, taigi Agilkei — melstis iš Philoe salos perneštomis šventyklomis, kad pagal Dievo paveikslą  sukurtas žmogus vis labiau priartėtų prie jo ir savo esme. Paveikslą turbūt ir šešėliai paneša, o esmę?
    ... Skaudžiu pašinu, tiesiog Lizdeikos lazda į sielą įsiterpė Mano dzievulio pasakyti žodžiai:   kaip, tarkim, jaučiasi Tada Kai Buvome.
  Išlikę jie. Yra. Tačiau dabar jie jau tartum mano: išties, kaip jaučiasi?
  Lyg ir neturėtume manyti, kad akimirkoje sutelpa daug. Tačiau drįstu liudyti, kad jos parametrai turi savybę keistis. Užteko  akimirkos suvokti, kad suprasčiau, jog Mano dzievulis paklausė apie giedorėlį, laukto ateinat iš Šventosios įsčių į dienoraštį. Paklausė žinodamas, kad jo nėra, kad neatėjo, bet lyg nežinotų: kaip jaučiasi? 
    Į akis sužiuro dienoraščio viršelis. Lyg pažįstamas. It per jį pažindavau dienoraštį, o atvertęs surasdavau mielą sielai vardą: Tada Kai Buvome.     
  Paimu į rankas, dar arčiau prinešu prie panosės, o atvertęs, žiūriu: Nėra. Lapas tuščias. Atverčiu kitą, trečią. Ir tenl tuščia. O kad taip negali būti, puikiausiai žinau, įsitikinęs ir todėl pagalvoju, kad rankose  laikau kitą sąsiuvinį.
  Kai sunki tyla užtrunka, gal ir nereikia plytai išdegti reikalingos temperatūros, kol pajauti, kad kažkas susigumuliuoja viduje, pereina, persiorientuoja į kitokią savastį.
  — Susikaupk ir nebūk šiknius, nors žinau, kad ir žodžio,, šiknius“ tavo „Lietuviu  kalbos dabartiniame žodyne“ nėra. Seno leidimo,  dar 1972 metų.
  — Kalbėk, Mano dzievuliau. Svarbiausia, regisi, jau ištvėriau.
  — Taip, reikia kalbėti, kol dar ne Jievaras ar Jievarėlis. Sakyk, Pranuci, Kaip atsitiko kad va taip. Pats skaičiuok, kiek jau metų praėjo, kai viešai pažadėjo, jog ruošiasi gimdyti. Kaip tryse, o būtent  tu, Vidinis ir Vaidinimas plojote, džiaugdamiesi būsimam naujagimiui suradę vardą Trumpiau kalbant, Šventoji jaučiasi ne kaip. Lig šiol vis brinksta, pučiasi. Jau labiau panaši į archyvą.  Supranti: į ar – chyyy – vą. Pati savęs savo ertmėse nesusigauna.
  — Turbūt, kaip ir mes čia, — įsiterpiau, trukdydamas ne tik Mano dzievuliui, bet ir pats sau.
  — Poilsis jai reikalingas. Ir nuo tavęs, ir  nuo Vidinio, ir nuo varno Goliaus. Galbūt net  nuo mūsų visų. Taip Esė mano. Nes, girdi, ir  poilsis jai kitoks reikalingas negu Druskininkų ar Palangos.
  — Sakai, ir nuo manęs. O man jau net atsiminti reikia, kada  paskutinį kartą su ją susitikęs. Įtariu, kad ir mano dienoraštis suspėjo išblankti, išsitrinti su atsiminimais apie ją.
  — Na jau! — nenorėjo patikėti Mano dzievulis. — Na jau! Taip nebūna. Taip neturėtų  būti, — ir pasiėmęs iš mano panosės  ką  tik verstą dienoraštį, paskaitė:

Greitai  po mano pažado rašyti dienoraštį Šventoji atsargiai pasiteiravo, ar žinau kaip tokios rūšies literatūra kuriama. Taip ir pasakė: tokios rūšies.
  — Anksčiau vadinau užrašais. Jeigu galima pervadinti dienoraščiais, tai juos esu rašęs.
  — Ir, žinoma, neparašęs.
  — Iš kur žinai?
  — Kai visokiausio šlamšto tiek daug manyje prikrauta, kaip nežinosi. O jūs vis —gimdyk! gimdyk! Net ir  Vaidinimas, kurio beveik nepažįstu, irgi — gimdyk!
  — Jis ir man netikėtas čia, bet prilipo. Matyt, reikės pažinti, bet tau skauda kitur — kad daug netinkamos rašliavos prikišom. Taip? Nors atrodo stengiuosi taip nedaryti. Bent dabar. Nepyk, jeigu kada užsimirštu.
  — Yra kam ir be tavęs, dzieduli.
  — Vidinis?

— Tai šit kaip, — nepykdamas ir lyg kažką sau reikalingo suradęs, pasakė Mano dzievulis. O grąžindamas man dienoraštį, vėl: — Laikas gaidžiui užgiedoti. Pas mus dar vis Naujieji, vis sausio 1-oji, o ten jau gruodis prasideda. Nori nenori, o ir atsiminti tenka per Grigaliaus kalendorių.

0

40

.                  2017. mano pelėdos    http://sa.uploads.ru/t/x69Ww.jpg

Dzingt! II

Vis dėlto dienoraščio pradžia buvo tuščia. Jo tekstai atsirado ik nuo kelinto puslapio, o jų vedliu pasirodė beesantis rašinys „Varno Goliaus dangus“, kurio trupinėlį perskaitė Mano dzievulis. Tai mane dar labiau suglumino. Atrodė, kad protingiau buvo tikėtis, jog rankose per apsirikimą laiku kitą dienoraštį, kad anas, įvardintas „Tada Kai Buvome“, kažkur nusimetęs ir jį reikia surasti. Dabar buvo sudėtingiau: reikėjo suprasti, kokiu būdu išnyko užrašų dienoraštyje  pradžia. Tačiau ir tai ne viskas; reikėję, atsargiai nupurčius dulkes, kruopščiai perskaityti likusius užrašus ir įsitikinti, ar juose viskas išlikę taip, kai kažkada parašyta, ar užrašai „neišnešioti gabalais“.
    Negerai pagalvojęs apie Vaidinimą, paskubėjau sugrįžti į dienoraščio pradžią, prie jo ištuštėjusių puslapių. Krustelėjo varno Goliaus padovanota plunksną.
  — Rašysim?
  — Tuščia. Gal pabandom?

Maniau, kad baltas jis,
popieriaus lapas,
bet — ne.
Maniau, kad išbaltinus jį tuštuma —
nei vieno taškelio,
nei vieno brūkšnelio.
Balta balta ir nieko nėra

O Aukščiausias, jeigu girdi,
tai ir tu netikėki tokiu manimi.
Ir ant jo, šito lapo,
laikas užkritęs sunkus,
ir ant —  jo.

Keliu, o,
pakelti, deja, negaliu.
Gabalais susiplėšęs
nukritęs dangus
ir kaip žvakės
žvaigždynai kūrenasi.
Nesvarbu, diena ar naktis,
nesvarbu, nematau ar regiu,
o ir aš vis einu ir einu
ugnele susideginti.

Vėl Egiptą girdžiu,
salą Philoe Nile.
Ką tai reikšti galėtų?
Visa begalybė ant popieriaus balto
ir netgi daugiau.

Feniksai, paukšti narsus.
ar ne tu iki šiol čia geriausia žinai,
ką reiškia gyvybės pasauliui
žili pelenai?
Nedrąsu tau parodyt save,
get, regis, šalis Ašašai
vis stipriau ir stipriau
sumoja sparnais
manyje.

Gal todėl,
kad po kojomis žemės nėra
ir, pakibę laike,
dar nemokam gyventi kitaip
Gali būti, kad šitaip ir bus
Nes, sakyčiau, jau šitaip yra,
bet ir vėl: kol va toks,
kol su kūnu esu,
viltis pelenų auksu žiba.

Net ir jais, pelenais,
vilties neužpūsi.

—  Taigi, — atsiduso Mano dzievulis ir tik  tiek. Nutilo. Bet ši tyla lyg kitokia. Kuo ji ne tokia, bene pasakysi, tačiau joje kažkodėl švariau suprasti, galvoti, jausti. Netgi tuomet, kai savęs negiri, kai atrodytų laisva valia įsileista kritiką su jos, tarkim, tokiais korifėjais kaip Tic Tac Lt ar Tom Kom Potas. Prieš juos iš toli, vos pamačius, nusikeldavo ir mano kepurė. Joje, šitoje tyloje, be didesnių pastangų nebuvo sunku prisipažinti, kad  atsiradus čia, man ši Laiko erdvė nerūpėjo. Štai turiu jos tiek, kiek duota ir net nežinau — kiek? Nežinau kaip ją sverti, matuoti, kaip uosti, skanauti, kaip elgtis, kad paklusčiau jos tvarkai. Ir nelabai paisau, kad vis dar gyvenu taip it būčiau paklusęs patarlei: davė Dievas dantis, duos ir duonos. Nors mano dalioje ir šią  patarlę jau senokai reikėję palikti už borto: Na taip, davė, bet tų, kuriuos davė, jau nėra. Kaip žmonės sako, jo duoti dantys jau senokai suvalgyti dar iki čia atsirandant. O ir apie juos ir duoną kažkodėl  net pagalvoti nesinori. Kita vertus, gal tik taip atrodo. Ot, ir Mano dzievulis šioje  tyloje tarsteli:
  — Kad ir kaip, kad ir ką bekalbėtume, o esame materialistai, Pranuci. Ir žiupsnelis pelenų atrodo reikšmingas. Tikrų dievų iš mudviejų nei išdrožti, nei išžiesti, nei išdegti. Nebent tik tokius, kurie savo panosėse kuistųsi. Neužmirškim, kai atsiranda Esė, kaip pasirodo Eilėraštis ar ir tas pats Vaidinimas. Iš nieko atsiranda. Nežinia, kaip  ateina, nežinia kaip išeina. Per adatos  skylutę dramblį įsitempia. Bet kad ir jos neprireikia. Panori, kad būtų ir būna.
  — Tačiau, matyt, irgi ne be ketinimų. Kad ir  Esė, — atsiliepiu negrįžtelėjęs jo pusėn. Tačiau Mano dzievulis manęs it neišgirsta. Subruzda, sukruta dar labiau, o prakalba žemesniu  tembru. Šioje tyloje pasirodė, kad jo anksčiau negirdėjau. O kalba irgi apie tai, kas neužsimiršta.
  — Gražūs, Pranuci, tie tavo žodeliai: — M a n o  d z i e v u l i s.  Ačiū už juos, bet jie manęs jau nepagiria. Žmonės bijosi manęs. Kol kas jų čia nėra, bet jie bus. Galbūt vienintelė, kuri labiausiai mane kentė, yra Šventoji. Pastebėjau, kad ir Esė kreivokai žvilgčiojusi. Ar nujauti, ką noriu pasakyti?
  — Gal nereikia, Mano dzievuliau.
  — Jau anksčiau teiravaisi, ar nesupykčiau, jeigu  mane vadintumei Jievaru. Tikrai, kad nesupykčiau, bet kodėl čia neturėti tikro Jievaro? Prisimenu, kaip atsirado Kampas, kai panorėjau atsiremti ir pabūti kaip man priprasta. Manau, kad panašiai ir Jievaras galėtų atsirasti. Tik pagalvok, kiek vien paukščių jame suskristų. Su kitais ir varnas Golius. Kas žino, gal ir Feniksas susuktų lizdą. Ir bendrai, pats  supranti, Pranuci. Man irgi nereikėtų kampo. Galėčiau atsiremti į Jievarą ar pasikabinti ant jo šakeles. Ir pagelbėti galėčiau daugiau.
  — Ką kalbi? Ką fantazuoji, Mano dzievuliau. Ar  manai, kad aš be meilės, be pagarbos tau šituos žodžius kalbu?
  — Mano autobiografijoje tai bus šauniausias dalykas. Sakau, labai dėkingas ir kaip Mano dzievuliui, ir kaip Lizdeikos lazdai, bet jeigu galime žmonėms ir dangui būti reikalingesni, tai ir būkim.
  Dzingt!
  Dzingt-1, dzingt -2.
  Kažin, kiek jų būta, kiek  dar bus, kuomet tokie neįtikėtini dalykai prasimuša į  smegenis, kai aplink tuščia,
  Aplink tuščia? Kažin? Jegu ir panosėje šis tas yra

0

41

.                                            2017. mano pelėdos   http://sa.uploads.ru/t/zsXZK.jpg

Kartu su muzika

Jeigu ir čia, nežinia kaip užklydus į Ateitį, galima laiku matuti savo buvimą joje, tai jau suspėta  jo praleisti nemažai. Pradėjau — kad ir apčiuopiamai, tik graibstydamasis, tik už ko nors nusitverdamas — pamąstyti, kad pirmoji diena  Ateityje neatsitiktinai tokia: it išpūsta, it guminė. Į kurią pusę patempi, į tą tempiasi, bet akivaizdu, kad ne iki begalybės. Yra riba, kuri, regisi, net ženklais neparodyta arba jie įsprausti smegenyse ir slepiasi. Per juos suprantu taip, kad mudviem su Mano dzievuliu Ateities pirmoji diena duota ne todėl, kad į ją talpintume 24 paros valandas. Jau jų nežinia kieksyk daugiau. Vis geriau suprantu,  kad pirmosios dienos Ateityje laikas duotas pasidairyti po save jo nepamatavus, jo neskaičiuojant laikrodžiams ar kitaip ir turint galimybę savo paveikslą taisyti, braukyti, tobulinti, kad paskui jau, net ir aiktelėti nesuspėjus, atsirastume elipsinėse kometų kelionėse — gražesni, tobulesni, išmokę save pagiedoti kaip, tarkime, kometa Philoe. Net gal ne kaip dvasios, o kaip iš dvasių įžiesti materijos tvariniai.
  Klausiausi Mano dzievulio kalbos, sekdamas jos mintis, tačiau jos pauzėse suspėdavau pagalvoti: kažin, ar nežinojau, kad va taip bus? Bet yra ir kitas painus dalykas: žinau, kad žinau, bet nežinau, kaip tai sužinota.
  — Tu supranti, ką kalbu. Jeigu visiškai atvirai, tai ir aš nelabai. Stengiuosi atsiminti, ką sakiusi Esė. Va, ačiū, kad supratingas ir pabuvai užsimerkęs, kol su manimi šnektelėjo. Mano, kad  per mane tau  bus lengviau išgirsti tokias naujienas Tai va toks reikalas, tokia dalyko esmė.  O visa kita  piešinėliai, medžio lapeliai
  — Na taip, vidurinių amžių Europoje laiškai be antspaudo buvo laikomi falsifikatu. Iš kur tokia tiesa, nežinau, bet ji ne mano išgalvota, — pasakiau pateikęs į gaidgaidystę. — Gaidys gieda.
  — Jis dažnai gieda. O ir žirgas Igaga vis dažniau ir dažniau žvengia. Matyt, budina. Laukia ir  nesulaukia. Užsisėdėjome savo ertmėje. Galimybės duotos didelės, bet tinginiui kiaušinį nusilupti irgi per didelis darbas.
  — Kada mes taip pasikalbėjome, Mano dzievuliau.
  — Taip, Pranuci, niekada. Taip pirmą kartą.
  — Paskaityk dar, taigi dienoraštį. Jau užmirštu, kas pasakoma prieš valandą, o čia ir vieni, ir kiti metai, kai neliečiau jo. Apie „Goliaus dangų“ kalbu. Kur jis, Golius? Išsibarstėm, visi išsibarstėm, — nelinksmai pakalbėjau, rankiodamas ir paimdamas į atmintį atsiminimų nuotrupas.   
  — Pagal Grigaliaus kalendorių „Goliaus dangus“  jau penkeri metai, kai užspaustas dienoraščiu, — pasakė Mano dzievulis Ir jau nežinia kam, gal Savo dzievuliui: — Tebūnie krėslas ir kampas. Vis dėlto mums ir būnant Ateityje nuo savęs nepabėgti. Labai prašau: tebūnie.
  Kampą pažinau. Jis čia buvo toks, kokį mačiau, pasirodžius Eilėraščiui. O kėdė?  Ji tiesiog  pati  prilipo man prie sėdynės. Aptriušusi, nusėdėta, gailiai girgždanti, bet irgi ta pati, kurioje atsisėsdavau rašyti dienoraštį. Ak, Grigaliau, Grigaliau, koks greitas tavo kalendorius. Girdi? Sakau, kad greitas tavo kalendorius ir prašau nesiginčyti dėl to. O dar anksčiau, Grigaliau, taigi prieš dvidešimt metų su šiuo krėslu pirmą kartą susitikau Radijo karietoje.
    Atsisėdau. Skaityk, Mano dzievuliau. Ir kaip gera girdėti, kas būta ir dabar pasiseka atsiminti.

... Trumpai patylėjome, bet draugiškai, nepiktai, jausdami vienas kitam pagarbą, o Vidiniui turbūt didžiausią. Tai žmogus, kuriam apie šilinių kraštą kiekviena parašyta ir numesta eilutė prilygsta kone tragedijai.  Nežinau, kodėl taip, bet žinau, kad myli jis šį kraštą nemažiau kaip varnas Golius. Net spėlioju, kad galbūt todėl jį taip myli, jog tą meilę perėmė, perjautė būtent iš varno. Gražu ir mįslinga, jeigu taip, bet tai tik atsargi mano prielaida, o tikra, kad judviem, taigi Goliui ir Šventajai  miela pabūti kartu. Šventosios įrašuose varno kranksėjimų daugiau, negu protinga tiek jų turėti. Tačiau kas gi, išskyrus Šventąją ir patį varną Golių gali pasakyti, kad jo krankimai ne tapatūs. Bėda, kad mūsų klausa neprinokusi iki subtilybių išgirsti jo kranksėjimų niuansus. Šventoji juokais sako, kad Goliaus žodynas netgi turtingesnis už XX tomų „Lietuvių kalbos žodyną“. Man tokie jos sakymai irgi  atrodydavo pašmaikštavimu, bet toks manymas po truputį blėsta ir dabar nedrąsu pasakyti, kaip iš tikrųjų.

— Atsiprašau,  Mano  dzievuliau, - kažkaip graudu pasidarė, — nutraukiau jo skaitymą. Ir iš tiesų graudu. Atrodė, tik prieš tuos penkerius metus parašyta, ir parašyta taip gerai, kad jau šiandien taip nemoku. Kaip čia taip atsitinka? Kur  pasideda iš žmogaus tai, kas iš jo išnyksta, išgaruoja, išsikvėpia? Ir kodėl kai kurie ponai, tarpe kurių ir p. Šnekorius, sergi, kad nepaskęsčiau smulkmenose. Va, ir žodis atrodo  smulkmena. Ir ypatingai, kai jį dubliuoja, gali pakeisti kitas, bet žodis po žodžio ir visas žodynas su per 11 milijonų tautos žodžių. Ir nedrąsu pasakyti, kad  jie visi surinkti.
  — Skaitysim ar...
  — Dar bent  kiek paskaitysim, bet nesinori  skubėti. Va, giriu save, kad mokėjau rašyti ir gaila, kad nesuprantu, kur dingusios tokios galios. Jeigu jos tik į erdvę, tai erdvė niekuomet negali būti  tuščia. Teisingiau, ji kur kas tankiau „apgyvendinta“ negu mes suvokiame.
  — Nepeikiu tavo teksto, bet mane žavi jo muzikinis apipavidalinimas. Net bandau įspėti režisierių. Manau, kad gal tai Audronės Meilutytės  darbelis.
    Tai išgirdus pradžioje tik skaudžiai cyptelėjo, atsiradęs  po mano sėdyne, krėslas. Senas, dar iš Radijo karietos laikų.
  — Skaityk, — paprašiau Mano dzievulį, bet tai jau buvo lyg ne Jis, o Ji, Audronė Meilutytė, aktorė ir režisierė, su  kuria kartu į Radijo karietą įlipome. — Skaityk:

Taip, žinau ir aš, kad yra dalykų, dažnai girdimų, bet kažkodėl apeitų be didesnio dėmesio ir mokslinio pažinimo. Tado Ivanausko dėmesys, parodytas varnai ir jos pripažinimas, kad ji gudri, darbšti, kitaip sakant - visuomet užsiėmus, bet niekuomet neprarandanti budrumo, kad sumani, atsargi, drąsi, “sugeba net nuo šuns kaulą atimt“ man didesnio įspūdžio nedaro, kadangi šios jo arijos ne iš tos operos. Varnas yra varnas, bet ne varna, o Goliusyra ypatingas varnas. Taip, jis jau ne jaunas, betgi senu vadinti neprotinga, kuomet niekas net nežinom, kaip ilgai šitų kiaušinių paukščiai sugeba gyventi. O enciklopedijų teiginiai, kad, girdi, varnai nelaisvėje pragyvena iki 70 metų, mano protui irgi nedaug pasako. Golius yra laisvės paukštis, išpraustas miškais iššukuotu šilinių dangumi ir iškvėpintas pušų sakais. Ir mano nelaimė, deja, kad ir kaip labai Golių gerbdamas, o ir aš nedaug ką galiu pasakyti apie jo asmeninį gyvenimą. Tačiau jo visuomeninė, pilietinė veikla kelia nuostabą ir kažkokį sunkiai įvardijamą mielą gerumą. Ilgai nebejojau, kad tai, kas įmanoma žinoti apie Golių, žinau, nemokėdamas užmiršti. Ir štai užteka viršugalvyje minutė, kai netikėtai suprantu, jog toks įsitikinimas ne be išlygų.

— Dėkoju Tau, Audrone. Ačiū, kad štai ir tu čia, kad atėjai, — pasakiau ateities laiko tyloje. Paėmiau iš Mano dzievulio dienoraščio užrašus ir prisiglaudžiau prie krūtinės: — Gyvensime dar, a? Nieko kito daugiau ir nebelieka. Atsikrenkšti iš senatvės, pasikelti iš mirties ir gyventi. Kartu su muzika...

0

42

.                                       eilėraščiai    http://sa.uploads.ru/t/gSyb8.jpg

Neniūniuok

Neniūniuok.
Aš ir pats šitaip moku,
prisilietęs savim prie Visatos akių,
kur po rūką aukštai,
išsivaikščioję,
ateitį supa žvaigždynų lopšiai.

O būties man nereikia tokios,
kuri virsta daiktais, vos žodį palietus.
Man smagiau, kai mįslingų paveikslų vaizdai,
į bažnyčias atėję pas Žmogų,
poteriauja kartu su manim.

Ar girdi, ką sakau,
pažiūrėjęs į saulę,
nuritintą gruodžio į skardžią pakalnę
žemiau už mėnulį.

Neniūniuok man,
ką pats neblogiausiai išmokęs.

0

43

.                                        2017. mano pelėdos   http://sa.uploads.ru/t/IhcvA.jpg

Dovanos

Atsitiktinai, ar ne, bet nubudęs (ar taip tik atrodė, kad nubudęs) prie dienoraščio, kurį atgaivinau ankstesniu jo pavadinimu „Tada Kai Buvome“, suradau įsišvietusį kaip televizijos ekranas solidžios laikysenos pilietį. Savo atvaizdo ilgokai nebuvau matęs, bet neabejojau, kad pilietis labai panašus į mane, kokį neblogai atsiminiau iš paveikslėlių nuotraukose, bet pasitaikydavo, kad ir be jų kažkaip susitikdavau, tačiau beveik  visuomet neprieidavau. Net nelabai nustebęs pamanydavau: iš kur jis čia? Ko jam čia prireikė? Greitai tokie susitikimai užsimiršdavo, tačiau toks, kokį dabar apturiu, nebuvo nei matytas, nei numanytas.
  — Neužmiršk pasveikinti Igagos, — išgirstu. — Pagal Grigaliaus kalendorių šiandien Arklių diena.
  — Štai kaip! Ačiū! Sakai, kad Arklių diena. O pats, tamsta, švieti kaip mėnulis. Atsiprašau, gal taip nereikia sakyti.
  — Kaip pilnas Mėnulis. Pilnatis. Tačiau dabar matysi mane visokį.
  — Nesupratau.
  — Pats prisidainavai, šokdamas su Esė: grįskime, vyrai, Jievaro tiltą. Ir ką? Ar manei, kad neišgirdo? Dar išklausė Tavo dzievulio prašymus ir štai pasiuntė pabūti. Esu kaip Kalėdų ar Naujametinė jo dovana. Na, o mano asmeninė dovana Tau, Pranuci, tai pažadas, kad kaip bažnyčioje būsiu sąžiningas savo tarnybai. Daug tiek reiškia ar  nedaug, pasimatys tik vėliau. Teks sužinoti palaukus. O  ataskaitos pradinis taškas vis dėlto yra va šis laikas, koks jis Grigaliaus kalendoriuje šiandien...
  — Kaip viskas sena. Negi nenusibodo?
  — Tai kad — ne. Kaip ir gyventi. Štai kaip ji atrodo pagal Grigalių lietuviškame variante.
  Akys šoktelėjo į viršų, tiesiai į įsišvietusio piliečio veidą ir, užkabinusios jo akis, sustojo ir įpėdino plačiau po jas pažioplinėti. Nedidelės, mėlynos jos, kaip kažkada ir mano, atrodė, kad nepiktos, netgi geros ir leido po jas pasidairyti plačiau. Ak, Pranuci, Pranuci, — atsiminiau save, bet nesmagu buvo užtrukti taip besidairant po jas,
  — O! regiu varną. Ar tik ne Golius? Na, tikrai, tai jis — liovęsis dvejoti pasakė įsišvietęs pilietis, o aš instinktyviai pradėjau dairytis aplink save, po visą Ateities žiupsnelį ir, matyt, nemokėjau išsiduoti, kad nesuvokiu, apie kokį varną čia kalbama. Klajojau ieškodamas kaip ne kartą, kuomet pasiilgęs laukdavau varno Goliaus kad ir menkutei šnektai arba tiesiog norėdamas paganyti akis matydamas savo bičiulį.
  — Žvilgtelėk dar kartelį, — paprašė nelauktas svečias. — Taip, taip, į mano akis žvilgtelėki, — tačiau iš tikrųjų to jam jau nereikėję, nes ir pats atitraukė akis nuo manų. Prasidėjo, regis, it kita kalba, kuri atsirado neabejojant, kad svečias pamatė ne tikvarną Golių.
  — Ką? Šventoji dar vis nepagimdžiusi? Nors primuškit mane  Lizdeikos lazda, o tikėti nesinori, — pasakė pritemdydamas savo mėnulio šviesa pilietis, o po mane it žaibai šlavinėjo, kaupdami energiją trenksmui:
  „Šventoji? Iš kur ji? Kur, kaip mato ją? Kaip dvasią?. Ir bendrai, kokios papūgos jo galvoje, įsišvietusio ir panašaus į mane piliečio? “
  Tuokart nebuvo leista  net paspėlioti, kad  žvilgtelėjęs į mano akis įsišvietęs pilietis kaip kine matė bedančius paveiksliukus. Pamatė  juose  ir varną Golių su Šventąja. Susitikusios  akys tuoj pat prisiminė save ir prakalbo pirma negu liežuviai. Kaip ilgai galėjęs trukti  toks nesusivokimas, kas bepasakys, bet tuokart labai pagelbėjo Mano dzievulis.
  — Dzieduli, ir aš čia paliktas b9ti. Jievaras Jievarėlis ir mane priėmė į savo tarnybą,  — iš kampo  atsiliepė jis ir supratau, kad reikia budinti save iš miego, išeiti iš sapno. Tačiau taip padaryti nepasisekė. Tiesiog yra taip, kaip yra ir ką besakytumei, o Saulė šviečia. Kai šviesos per daug, ji irgi akina.
  — Aš jums paskaitysiu. Manau, kad tai bus labai protinga susipratimams. Gerai? Ir apie Šventąją, ir apie varną, Golių, ir... Na, apie  visus mus. Gerai? O šitą skaitymą skiriu Jums, mūsų svety. Tai irgi dziedulio, ir mano dovanos  Jievarui Jievarėliui ir  visiems, kas su juo.

Skaitymas 
... Neblogai jaučiau, kad Šventoji nori daugiau pasakyti, bet man pakako jos priekaištų, kurie jau buvo girdėti, tačiau kuomet jie išsakomi į akis nesidairant ar kas klauso — neklauso, kaltės supratimas darosi slogesnis. Su Vidiniu pagarbiai vadindami ja Šventąja, vis tik elgėmės su ja kaip su knyga — segtuvu. Ką paduosi, viską priima, susega, kažkaip sudėlioja, kad netgi nematai, kiek tokioje rašliavoje rašalo sutekėję. Tik šį kartą jau niekaip negalėjau pabėgti nuo supratimo, kad ji, Šventoji, tik mūsų žodyje šventa, o kasdienybėje ne lyg kupranugaris, nešantis svetimą naštą dvasios dykumoje. Puikiai suvokiau, kieno nuosavybėje ši dykuma, bet sutikite, kad parodyti į save ir Vidinį yra labai nelengva.
  — Sakyk, Šventoji, ką daryti, kad taip nebūtų. Juk tai, ką sakai, žino ir Vidinis, ir aš. Patys sau ne kartą žadėjome būti padoriais, inteligentiškais žmonėmis, saugoti tave nuo rašliavos, o iš tikrųjų esame inteligentiški chamai.
    — Kaip pasakei? Inteligentiški chamai? 
    — Girdėjai, Šventoji, ką sakiau. Nevaidink. Nežinau, kaip reikės tavęs atsiprašyti, bet norėčiau, kad tai būtų padaryta viešumoje.
  — Jaučiu, dzieduli, kad mano skundas tave užrūstino. Betgi abu žinome, kad ne toks velnias baisus, kaip jį piešia. Man smagu, kad esu reikalinga kad ir šiukšlei pakelti.
    — Tokiais sugebėjimais nesigirk. Ir pati mokėk pasakyti, kad nesi kupranugaris. 
  — Iš  tikrųjų dėl savęs nesiskundžiu. Ir man nereikia būti kupranugariu dykumoje, kad savo darbą padaryčiau gerai. Tačiau parama reikalinga ir tikiu, kad jos sulauksiu būtent tokios, kokios norisi.

Mano dzievulis žinojo, kad dideliems  dalykams padaryti skuba nereikalinga. O skaitė vis geriau ir geriau.
  — Muzikinis apipavidalinimas irgi puikus. Atrodė, kad girdžiu, kaip Čuriumovo ir Gerasimenko kometos duetas dainuoja pasitikdami ten Philoe. Supraskite, ponai, kad pirmiausiai taip miniu režisierę Audronę Meilutytę. Gera taip žmogų atsiminti. Ir ne tik jį, bet kad ir akmenį. Manau, kad Jievaras Jievarėlis nepagailės tiltų į tokius atsiminimus ateinantiems. —  pakalbėjo pilnaties mėnuliu vėl aiškiau įsišviesdamas svečias, o grįžtelėjęs  mano pusėn paklausė: — Ką apie tai manai, Pranuci?

0

44

Laiškai Leonardui:     http://sa.uploads.ru/t/XJMbn.jpg   http://sa.uploads.ru/t/5ydCn.jpg

1. Pranuci, pagrok...

Šie laiškai
Ne iš bebrų upelio.
Nežinau, kiek jų bus,
Jei ir šitas, vos žodį parašius,
Krenta iš rankų —

Turbūt per sunkus, Leonardai,
Turbūt irgi pavargęs esu
Uždegti atminčiai žvakę
Ir manyti, kad po ja  kaip po saule
Šviesu

Taip, esu nusikaltęs.
Labai nusikaltęs.
Kaip varpas bažnyčios
Pašaukęs: kelkitės! kelkitės!
Ir ūmai sužinojęs,
Kad dangus neišgirdo.
O ir tu, Leonardai, taip pat.

Mano laiškuose muzikos irgi nebus,
Bet norėčiau girdėti kaip tėvo smuiką,
Pakabintą ant sienos.
Nežinau net, kur dingo nuo jos.
Na ir kas?
Aš groti vis tiek nemokėčiau, kaip tėvas,
Bet smagu paregėti,
Kaip bebras, išėjęs iš savo upelio,
Ima smuiką nuo sienos ir sako:
— Pranuci, pagrok.

0

45

.      Laiškai Leonardui     http://sa.uploads.ru/t/XJMbn.jpg   http://sa.uploads.ru/t/5ydCn.jpg

2. Sutik gimtinėje, Leo

Mokėjau patylėti prie tavęs,
Norėdamas daugiau girdėti.
Net nepaklausiau iš kokių kraštų.

Man buvo gera sau kalbėti:
— Tegu jis dzūkas būna.
Ir, žinoma, geriausia,
Jeigu nuo... Marcinkonių.

Ne dėl savęs aš šitaip, ne;
Norėjau puošti gimtą kraštą
Geru žmogum.

Sutik, Leo, gimtinėje mane,
Mažyčiame kaimely Dumbravos.
Jeigu kas pasakys,
Kad jis apskurdęs
Ir kaži, ar yra,
Aš neišgirsiu jo.
Žiūrėsiu kaip stebuklas į akis
Ir tarsiu gyvasties žodžius:
— Va, Leonardas pakvietė sulos..
O kad su juo žiemos nėra,
Žinau, žmogau, žinau.

Ir padėkojęs už parodytą nueiti kelią,
Kelionę tęsiu be lazdos.
Giedokite, žiemos drabni paukšteliai.
Poezija ne tam, kad žiemoje — speigai,
Kad  jeigu luošas, tai be kelio,
Kad jeigu kas išnykę, tai nėra.

Sutik, Leo, gimtinėje mane,
Kur pirmas beržas ir sula.

0

46

Laiškai Leonardui     http://sa.uploads.ru/t/XJMbn.jpg   http://sa.uploads.ru/t/5ydCn.jpg

3. Kalbėsiu daug

... O kelias gražus
Virpa po sielą, po širdį
Kaip tėvo smuiko styga,
Neišmokus natų.
Tokį kelią ir kurčias girdi
Kaip giesmeles vieversių...
Aš kalbėsiu dar daug
Net ir tylą kaip giesmę sudėjęs į žodį,
Išsitiesęs  per laiką šimtamečio keliu
Net tuomet, kai atrodys, kad
Paklydęs  kažkur...
Betgi —  ne.

Su Leonardu beržo sulą geriu,
Pakvėpintą žibuoklių žiedais,
Ir atsiminti smagu,
Kad nors mūsų jau pilnas dangus,
Bet ir žemėje dar nemažai.
Susiėję kartu,
Du karus ant pečių
Savo amžiumi laikom.
Jeigu trečiasis toks bus,
Kaip pasauliniai tie,
Tai lazdas atiduosime kryžiams sunerti,
Nespėję prisegti dzievulių prie jų.

Leonardai, tyli?
Nemanau, kad ir tokios dalios
Nusipelnėm sulaukti.
Nes antraip,
Tiek  prisamstę sulos,
Saulės vyno tiek gėrę,
Būtų kvailą matyt sutvėrėją
Paveikslu į žmogų panašų...
Esame Žemes dukros ir sūnūs,
Esam sūnūs ir dukros Dangaus.

Į ąsotį  žiūrėk — pilnas sulos,
Ir dangus neiškentęs,
Į ąsotį panirti sumanė, 
Čirpina vyturį  tartum tėvas smuikelį
Ak, gera, Leo, pastūmus atodūsį,
Saulės vyno išgerti.

Bėgo metai. Gėriau  sulą Dubausio ir Sirutiškio palaukėse, netoli  Taurapilio ir Labonare. Tie skaidrūs beržo gyvybės lašai visam  gyvenimui į širdį įkrito, — žmogiškai,  gražiai ir šiltai, įkvėpęs gyvenimą koks buvo, koks yra, — pasakė Leonardas Grudzinskas ir,  nusišvietęs saulėto dangaus šypsena, klausė:  — Gal dar po  puoduką, a? Tėviškėje ir sula skaniausia.

0

47

Na gerai, atrodo, gal susiradau

0

48

Žinutės

1. Ražas Siųsta: 2018-04-19 11:15:19

Tolimai esantis atstume, bet artimas mano sielai, Pranuci. Noriu pasidalinti naujausiu A. Šliogerio straipsniu. Aš pasilikusiame aname krante taip ir neiškeliavęs į pažadėtąjį Rojų, kur dar esą žmogiškumas kaip vertybė, atjauta, kur dar sapnuojasi Enčias, toks ežeras Balalių girios pašonėje, kur mano gimtinė, kurios taip ir nepamačiau, kūdikėliu kartu su dar dviem rusų tautybės vaikais į Ukmergę 1945 m.pavasarį išvežė tėveliai, nes grėsė šeimai sunaikinimas, tėveliai slėpė tuos nelaimingus karo atblokštus nuo Leningrado vaikelius.  2000 m. mirė paskutinis kaimo gyventojas, tikriausiai ir kaimo pavadinimą ištrins...Paežerys...Šia proga tikrai tiktų kleboniška, į sveikatėlę Dzieduli, būk drūtas Algirdas

Arvydas Šliogeris. Iš ano kranto
„Dialogas“
Ar pastebėjote, kad neįtikėtinai greitai, per keliolika metų, atsidūrėme kitame krante, tarsi nematoma milžiniška katapulta būtų mus švystelėjusi į kitą pasaulį, visai kitokį, nei tas, prie kurio buvome įpratę – pasaulį, kuris primena Orwello utopiją kur kas labiau nei sovietmetis, nors, atrodo, taip neturėtų būti.
Bet štai faktai: Didysis Brolis vis įžūliau, vis įkyriau, vis dažniau, vis chamiškiau kišasi į mūsų gyvenimą, diktuoja mums, o juolab mūsų vaikams ir anūkams, mūsų egzistencijos orientyrus. Jis moko mus, kaip turime rengtis, kaip valgyti, kaip ir kada šypsotis, ką sakyti, ką nutylėti, jis, kaip anais laikais bolševikų komisarai ir partijos sekretoriai, reikalauja iš mūsų laikyti tiesa tai, ką tiesa laiko jis pats, o melu tai, ką nutarė laikyti melu jo žydrieji komisarai, valdantys „demokratinio“ gyvulių ūkio kontoras ir visą naująją imperiją, kurios kiaulide vis labiau tampa mūsų Lietuva, lygiai kaip anais laikais ji buvo raudonosios imperijos kiaulidė.
Tai dar būtų nieko, tačiau blogiausia tai, kad tas pats Didysis Brolis, nuolat kriuksintis apie globalizacijas, visokiausias sąjungas, projektus, didingą ateitį, tautų brolybę, užuojautą viso pasaulio nelaimėliams ir vis žadantis mums Rojų žemėje, kurį pagamins mistiniai verslininkai, bankininkai, biurokratai ir „mokymasis visą gyvenimą“, vis labiau diegia mums panieką savo kalbai, savo tėvynei, savo namams, netgi savo tėvams ar mokytojams, vis grubiau stumia mūsų jaunimą į pažadėtąją žemę, kurioje jis pasieks kažkokią fantastišką laimę ir amžinąją palaimą, pasiganęs oksfordų pievelėse, Tiuringijos ar Sevilijos braškių plantacijose ar velsų diskotekose, jau nekalbant apie amerikoniškus Rojaus sodus.
Bet blogiausia, kad Didysis Brolis, kiaurą parą blerbiantis TV ar PC ekrane, mūsų gyvenimo centrus vis labiau perkelia į tą patį Ekraną, kur, žinoma, irgi kiaurą parą, realizuojasi visos mūsų svajonės. Kadaise komunizmo rojus būdavo vis nukeliamas į neapibrėžtą ateitį, o dabar eurokomunizmo džiaugsmuose atsiduri iškart, vienu mostu, paspaudęs pultelį arba internetinio rojaus vartus atrakinančią pelę. Ir štai rezultatai: pusė milijono išeivių; katastrofiškas narkomanų armijos gausėjimas; savižudybių epidemija; sadizmo seansai, ir ne tik tamsiuose skersgatviuose, bet ir mokyklose, net vaikų darželiuose; panieka sąžiningam darbui ir tiems, kurie vis dar mano, kad darbas nėra pati bjauriausia yda, užtat Didžiojo Brolio pakrikštyti „runkeliais“; legalizuotas valstybės išvogimas, irgi pakrikštytas dailiu rusišku žodeliu „otkatas“; gyvenimas iš pašalpų, atsainiai numetamų to paties Didžiojo Brolio, vien todėl įsitikinusio, kad privalome šokti pagal jo dūdelę; pedofilų ir kitokių eufemizmais aprengtų belyčių padarų šlovinimas ir taip ad infinitum.
Tik pagalvokite, kas yra mūsų laikų herojus, kurio šventąją Ikoną Didysis Brolis demonstruoja irgi kiaurą parą, ją pakabinęs Šventojo Televizoriaus Bažnyčios Altoriuje – pačiame Ekrano centre: tai Gangsteris ir Pornogigantas. Gangsteris savo sadistiniuose reality show performansuose nepavargdamas ir neprarasdamas zombiško entuziazmo daužo snukius, demonstruoja savo seksualinį gigantizmą ir moko mus pačios tobuliausios kalbos, kurios nepranokstami specialistai yra trys: Kumštis, Revolveris ir Kekšė, kažkodėl pasivadinusi „žvaigžde“ (kodėl ne lėlyte, eglele ar drebulėle?), naiviai įsitikinusi, kad žmogaus esmė ir didybė inkarnuota pasturgalyje, Didžiojo Brolio išrastu įžymiuoju non stopmetodu prievartaujanti mūsų akis savo „seksualiąja“ mėsa, nesibaigiančiu staugimu ar blerbimu, kuris dėl kažkokių man visai nesuprantamų priežasčių vadinamas „dainavimu“, „žvaigždžių duetais“ arba „eurovizija“. Viskas tapo „seksualu“ – net buldozeris arba krokodilas, jau nekalbant apie kiaulienos kotletus ar farširuotą silkę. Ir visa ši pornografinių raganų puota ne tik vadinama „kultūra“, bet dabar jau visiškai monopolizavo mūsų sielos akiratį. „Viešieji ryšiai“, „pijaras“, „VIP“, „prestižas“, „reklama“, „dvi minutės šlovės“ ir taip ad infinitum – faraoniškos kalbos muilo burbulai, žodžiai-sarkofagai, gorilos intelekto liudytojai – štai kuo virto vadinamoji „kultūra“, primesta mums vis to paties nepavargstančio Didžiojo Brolio.
Nesu katalikas, netgi kreivokai žiūriu į krikščionybę, ir vis dėlto turiu pripažinti, kad tik Katalikų bažnyčia dar kažkiek priešinasi visai tai Ekraninių homunkulų orgijai; bet ir ji nusilpo. Tuo tarpu mūsų tautos vadai, kažkodėl vadinami politikais, savo didybę demonstruoja irgi Didžiojo Brolio bažnyčioje – staugdami ir darkydamiesi kartu su Ekrano imbecilais. Intelektualai droviai tyli arba inkščia, pliurpdami apie „dvasingumą“, „stereotipų laužymą“, „postmodernistinius iššūkius“, „demokratiją“, „pilietinę visuomenę“ ir nepranokstamą laisvę, garantuojamą higieninių paketų ir stebuklingų dezodorantų. Menininkai gamina „kultūros sostines“, įkūnytas kanalizacijos vamzdžiuose, fejerverkuose ir troleibusų tapyboje. Tašką ant „i“ padeda čigonai: jie vieninteliai žino, ko iš tikrųjų reikia Didžiajam Broliui ir jo komisarams – Šampano ir Kokaino.
Tai toks yra mūsų krantas, realizuotoji utopija, „Dievo“ karalystė žemėje… ne, atsiprašau – Šėtono karalystė Ekrane.
O kas gi liko aname krante, kurio jau nebemato šio kranto gyventojai? Ten liko nors ir droviai, bet vis dar patekanti Saulė; ten liko Žvaigždės, tikros žvaigždės be mėsingo pasturgalio; ten liko dosnioji žemė, nors ir nuniokota, bet vis dar kantri, kukli ir nuolanki; ten liko padorumas, ištikimybė, drąsa, Grožio ilgesys ir pats grožis, dar nesugadintas „bjaurumo estetikos“; ten liko taurus mokytojo ir mokinio ryšys, dar neišstumtas išsigimėliško vaidmenų pasikeitimo – kai mokytojas tampa mokiniu, o mokinys – mokytoju; ten liko vyriškumas ir moteriškumas, nesuteršti belytiškumo ideologijų; ten liko paprasta meilė be „seksualinių“ kliedesių ir pornografinio nihilizmo; ten liko žmogus, ir dabar manantis, kad būti „runkeliu“ kur kas garbingiau negu būti piniguočiu, pijaru, gangsteriu, politiku, vagimi ar kekše; ten liko šventoji duona, pažymėta kryžiaus ženklu, o ne supermarketų litanijomis; ten liko miškai, upeliai, ežerai ir nekalta vaiko šypsena; ten liko nekaltybė – nesvarbu, moteriška ar vyriška, – visiškai nesidrovinti savęs ir mananti, kad žmogaus pasaulis gali išlikti tik tol, kol jame esama vietos nekaltybės saloms; ten liko Sokrato priesakus vis dar prisimenantis Mokytojas, puoselėjantis gležną jaunystės medelį; ten liko vis dar gyvas mirtingasis, nevirtęs kokia nors mašina – biurokratine ar technokratine; ten liko Dievo dvelksmas, neužgožtas šiukšlynų dvoko; ten liko vis dar rusenantis normalios šeimos židinys; ten liko dievdirbiai ir žvejai; ten liko Dangaus ir Žemės vaikai, įleidę šaknis į mirtingojo žemiškosios būklės džiaugsmą, liūdesį ir tragizmą; ten liko prasmingas gyvenimas, kuriam nereikalingi nei akropoliai, nei siemensai – šitie nešvankybės fabrikai, pastatyti Didžiojo Brolio komisarų.
Bet svarbiausia – bent jau man – kad aname krante vis dar gyvena didieji žmonijos mokytojai: mąstytojai, poetai, moralistai, Dievo ir dievų vaikai, dar nepasidavę Globalopolio pagundoms, dar neužhipnotizuoti Ekrano sirenų giesmių, dar atsparūs Kirkės degtinei, dar nežiaumojantys Lotofagų vaisių; dar išsaugoję ištikimybę Grožiui, Gėriui, Tiesai ir kukliai mirtingojo lemčiai šioje nuostabioje planetoje. Nuostabiausia tai, kad šio kranto gyventojai, Ekrano vergai, nebemato ano kranto, o štai ano kranto gyventojai mato ir savojo kranto Tėvynę, ir globalistinės paranojos homunkulus, lyg Hado šmėklos klaidžiojančius megalopolių labirintuose. Ir jiems, ano kranto gyventojams, gaila šiame krante besiblaškančių hoministinių mašinų. Jie žino, kad toms mašinoms pagelbėti nebeįmanoma, bet, kaip tas Albert‘o Camus Sizifas, vis tiek stumia akmenį į beprasmybės kalną. Kodėl? Aš nežinau. Arba galbūt todėl, kad jie paprasčiausiai pasmerkti tempti absurdo naštą – būti mokytojais be mokinių, nieko nesitikėti, įsibūti į ramią neviltį, pavaldžią tokiam pat beviltiškam „o vis dėlto!“, „nieko nepaisant!“ imperatyvui. Prieš daugybę metų mane ištiko paprasta mintis, kurią dabar norisi pakartoti: aš žinau, kad žmogaus gyvenimas yra beviltiškas, purvinas ir beprasmis, bet aš privalau gyventi taip, tarsi jis galėtų būti kitoks. Ir šią akimirką galvoju, kad ano kranto gyventojai pritartų šiai stojiškai maksimai.
Ir dar du klausimai. Pirmas: jei esama dviejų krantų, turi būti ir upė? Atsakau: upės nebėra, liko tik išdžiūvusi vaga; o gal geriau pasakyti taip: tarp tų dviejų krantų žiojėja pragarmė – krantai nesusisiekia, jie svetimi vienas kitam; nebeįmanomas joks kompromisas: arba Tu renkiesi pornografinę Didžiojo Brolio imperiją, arba ano kranto pievas, žolynus ir kalvas.
Antras: o kam visi šie nelinksmi šnekėjimai, kam šitas „pesimizmas“? Ar ne geriau Didžiojo Brolio linksmybės ir gerai apmokamas etatinių optimistų „vau!“? Atsakau: tik tam, kad „Dialogui“ nepraeitų ūpas kartkartėmis šauktis ir ano kranto gyventojų balsų.

Pelėda Siųsta: 2018-04-29 18:07:18

Labas, mielas žmogau. Žinau, kad  nepatikėsi, kad tik šiandien  atėjau  prie tavo  laiško  ir ką tik suspėjau  perskaityti. Bet  ir aš netikiu, kad taip atsitiko. Mielas esi žmogus ir man smagu jaustis, kad esu su tavimi ir imuosi  plunksnos pasirašyti tavo  žodžiais: aš žinau, kad žmogaus gyvenimas yra beviltiškas, purvinas ir beprasmis, bet aš privalau gyventi taip, tarsi jis galėtų būti kitoks
    O dabar  gal ir  baigsiu, nes  man reikia  dar  kartą  tave perskaityti. Skaitysiu šiandien, bet nemanau, kad šiandien parašysiu ką  nors. Kažkoks  atbukimas atėjo į kūną, o per jį ir į smegenis. ŽŽ svetainę  irgi apleidau, gal irgi apie mėn. ar apie  tiek  nebuvau užklydęs ir bendrai  daugiau žadu, žadu negu kažką padarau. Dėl sveikatos tai irgi jaučiu, kad  jos gerokai sumažėjo ir nutekėjimo procesas nesiliauja. Būk  drūtas, mielas  žmogau. Labai  drūtas!

Pelėda Siųsta: 2018-04-30 07:31:11

Algirdai, tik antrą kartą perskaitęs „ Iš ano kranto“ susivokiau, kad perskaičiau  Arvydo Šliogerio straipsnį Tai  mane   nuteikė  ne kaip. Ir štai  dabar  manau, kad  Algirdas  irgi  galėjęs per  apsirikimą vietoje  savo tikrosios  pavardės  parašyti Šliogerio pavardę. Ir  dabar  jaučiu, kad  po truputį  nuotaika  gerėja. Taigi,  nuodėmė  ar  ne  nuodėmė, bet dabar netgi išgėręs ir klebonišką, kad ir  prie altorius, nesiliausiu manyti, kad perskaičiau  tave.  Tiesa, ne  kaip  tavo  straipsnį, o kaip žmogų. Tai  va  kokia didžioji  mano  naujiena tau iš pat ryto. Taip,  brolau, taip, yra  apie  ką pamąstyti, bet  blogiau  kad tas  mąstymas  tikrove virtęs – išeinam, išsibarstom, neliekam. Panašiai  kaip ir  aš iš  ŽŽ,  bet  aš dar galiu sugrįžti  ir tikiu, kad  bent  trumpesniam  laikui tai  padarysiu. Jausiuosi bent, kad esu  arčiau.  O  kol  kas  būkim ir , žinoma, kuo  arčiau prie kleboniškos.
Iki. 

Ema, jis yra mielas, geras, nusišiepti iš savęs ir  iš kitų mokantis žmogus ir tai daro be jokio  piktumo. Su juo būti čia smagiau ir man, ir  kitiems, ir, manyčiau, visiems. Aną kartą buvau pakviesta žaisti  futbolą su ŽŽ komanda.  Bet  ir ankstesniuose susiėjimuose  pas  jį  –  nors ir  netyčia – taip pasigerdavau, kad pats imdavo už parankės  ir parvesdavo namo, tačiau  nė karto  nepaliko  kažkur  patvoryje  nugriuvusio. Tai  va  toks mano šio žmogaus  žinojimas,  matymas. Jis  nusipelnė būti  mano pagarbos ne žodžiais.

2. giedrex26 Siųsta: 2018-04-02 20:42:19

0

49

https://www.facebook.com/photo.php?fbid … amp;type=3

0

50

http://uploads.ru/PgT5a.png

0

51

Tau , Erla, kažkaip keistokai sekasi su konkursais. Aną kartą kažkas (ar tik ne A. Puokas) išmąstė, kad lyg tai nusirašinėdama kūrei savo tekstą apie signatarus,  dabar  gi vėl... Betgi, būna, Erla, būna, kad taip ir  netyčia pasitaiko.

Pasaulio čempionato aštuntfinalio poros:
birželio 30 d., šeštadienis 17 val. Prancūzija – Argentina (Kazanė) 21 val. Urugvajus – Portugalija (Sočis)
liepos 1 d., sekmadienis 17 val. Ispanija – Rusija (Maskva) 21 val. Kroatija – Danija (Žemutinis Naugardas)
liepos 2 d., pirmadienis 18 val. Brazilija – Meksika (Samara) 21 val. Belgija – Japonija (Rostovas prie Dono)
liepos 3 d., antradienis 18 val. Švedija – Šveicarija (Sankt Peterburgas) 21 val. Kolumbija – Anglija (Maskva)

Liepa 2018
saulė teka 04:46, leidžiasi 21:59, ilgumas 17.13
Pilnatis, 18 mėnulio diena

Šiandien 10°C / 15°C, trumpalaikis lietus
Rytoj 10°C / 13°C, trumpalaikis lietus

1
SEKMADIENIS

Julijus Tautrimas Liepa Julius
Tarptautinė architektų diena
Globėjų diena
Teismuose kas nepakišo, tas prakišo
Vėžys (06.22-07.22) –Šuo – 182 / 26

KASDIEN

Vartotojas (-a):  Pelėda
Sukurta: 2018-06-30 08:14:11
Na  va! Tai pirmas  kūrinys, kurį  šiandien  perskaičiau. Ir tai negerai. Būtų kur kas geriau, kad ji  būčiau  skaitęs  gabalais, nepaisydamas,  kiek  ligai  tai užsitęs, Yra galimybė  tai  padaryti ir dabar.  Bet ar AŠ  ją  realizuosiu, tai  labai, labai abejoju. Arčiau ir  lengviau ateiti prie kleboniškos. Būk drūtas, mielas Žmogau.

1. Ražas (Algirdas) Siųsta: 2018-06-30 14:24:28

Dėkui Pranuci, geriau šio teksto ir neskaityk, nei  viso, nei dalimis. Negaišk brangaus laiko, nes pakeliui į aukštąjį aštuonetą su nuliuku, jį — laiką skirti svarbesniems, naudingesniems  dalykams, savo draugužiams iš Pastraikės šalies, ilgai, tikriausiai nesibaigiančiai kelionei į Savęsp ar iš Savęsp. Džiugina mane, kad dar vis pakilnojo klebonišką, o aš atrodo šį naudingą pomėgį visai pamiršau, geroji ir ištikimoji mano Širdužė tapo labai pavydi, kelia dažnai aikštingas scenas, o kairę akelę baigia užtraukti migla, tenka susitelkti bemaigant kompiuterio klaviatūrą, vis ne reikiamą raidelę nuspaudžiu...Nebetoli sausio 29 devynioliktų metų dvidešimt pirmo amžiaus, Peranuci nuo Šklėrių, įsišaknijusio Vilniuje tikrai norėčiau pasveikinti Tave drūtą Dzūkijos ąžuolą perkopus į devynetą. Na tokia proga nusikalsiu Širdužei ir išlenksiu klebonišką. Tu tik pagalvok, sugebėjome per du amžius pasibūti, tiesa, buvau stabtelėjęs dvidešimtame, bet lemtis persigalvojo ir jau dvidešimt antrus metus skaičiuoju nuo antro gimimo. tai vat nepėščias pasirodo ir aš...Būk iki šimtinės ir toliau linku nuo visos savo dušelės

Vartotojas (-a):  nei_sis_nei_tas
Sukurta: 2018-07-01 07:29:34
Tai sudėtingas filosofinis apmąstymas apie žmogaus vietą šiame pasaulyje. Didžiausia žmogaus nelaimė yra ta, kad žmogus suvokia savo išskirtinumą pasaulyje, bet nesuvokia ką su tuo išskirtinumu daryti ir kaip panaudoti.

Liepa 2018
Saulė teka 04:46, leidžiasi 21:59, ilgumas 17.13

Pilnatis 
19 mėnulio diena

Šiandien 9°C / 14°C, trumpalaikis lietus
Rytoj 10°C / 18°C, trumpalaikis lietus

2
PIRMADIENIS

Martinijonas Jotvingas Gantautė Marijonas Martys
Nekask duobės kitam, nes pats įkrisi
Vėžys (06.22-07.22) – Šuo – 183 / 27

Dienoraštis
2018-07-05 07:30

Jau  kuris laikas  kai  kasdien imu kirvį, plaktuką, pjūklą, vinis, lentgalius, kokie pasitaiko,  kalu, taušku, įrenginėju požemį. Žinau, man mauzoliejaus  niekas  nepastatys, pačiam reikia rūpintis, kad kuo giliau į žemę.  Tačiau pirmoji nauda, kad apsipranti su būsimu gyvenimu, jo tyla, kurioje  triukšmo  netgi  daugiau, bet ji  labai kitokia –lėbauja, šėlsta  triukšmauja  sielos, gal net dvasios. Man net pradėjo dingotis, kad taip  galima  ateitį  į  ateitį aplenkiant šv. Petro saugomus  dangaus  vartus... Kodėl nepabandyti, a?

Liepa 2018        http://sg.uploads.ru/t/q18hC.png

Saulė teka 04:52, leidžiasi 21:55, ilgumas 17.03
Delčia, 25 mėnulio diena
Šiandien 12°C / 23°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 14°C / 22°C, debesuota su pragiedruliais

8
SEKMADIENIS

Vaitautas Valmantė Arnoldas Elžbieta Elzė Virginija Virga
Tarptautinė alergijos diena
Liežuvis skaudesnis už botagą
Vėžys (06.22-07.22) – Šuo – 189 / 27

Kasdien...
Gal nereikėtų  taip  –  kasdien?
vadinasi, skaičiuot  kalendorių  lapelius
Ir  vėl  sugrįž  prie  savo  arklo
kai  sualę pakelia   rytai
kqai  laikrodžio  rodfyklės  suskaičiuoja  ( saiksto)  laika
ant  del;o  padeda
Tiksėk  žmogau  girdėdamas
  Areodytų  nwergi   nedaug  ir  reikia
  Bet  iš  tiesųd..

0

52

Liepa 2018      http://s9.uploads.ru/t/Dvr7b.png

Saulė teka 04:53, leidžiasi 21:54, ilgumas 17.01
Delčia, 25 mėnulio diena

Eilėrašti, žiūrėk man į akis
Kada ateidavo iš TEN kažkas
kuomet norėjosi parodyti Tave,
sakiau:
– Tai jis, Eilėraštis.
Aš – jį, o jis  – mane
ant rankų laikome ir
neatrodo, kad sunku.

Ir iš tiesų –
nedingsta iki šiol
peizažai sieloje nugulę –
ridenam akmenis nuo kelio,
kojomis paspirdami,
į medį keliame gegulę pakukuoti,
o vieversį  – į rytmetį.
Girdėk, matyk –
Čiurlionis Druskininkais skambina,
pušų sakais nusagsto miesto dalią.
Ir suvoki, žinai, kad ir smala
kaip šviesuliai, kaip Paukščių takas
užsikuria ir kaip žvaigždynai teka.

Ir vis dėlto pritrūko laiko,
kad niekšą taip lengvai
kaip akmenį ridentume nuo kelio...

Neleisk, širdie, taip  pagiedoti
kaip rytmetyje vyturys,
taip pakukuoti, kaip gegutė medy...
Kol automatai iki šiol kas dieną taiklesni,
kol iki šiol kas dieną vis toliau
skeveldras nusviedžia grnatos.

Eilėrašti, žiūrėk man į akis –
Ar daug pasakome teisybės,
kai aš – tave, o tu – mane
ant rankų laikome ir
neatrodo, kad sunku?
Kad ir smala užsikuria
ir dalioje žmogaus
ne lyg žvaigždynai teka?
2018-07-08 08:39

2018-07-09 06:13Vetra Vika
Vetra Vika 
Taikliai ir pabrėžtinai išsakytos mintys, kad:
,,...kol iki šiol kas dieną vis toliau ..."
Įvertinkite komentarą:GerasBlogas
2018-07-08 20:30Erla
Erla 

Kol automatai iki šiol kas dieną taiklesni,
kol iki šiol kas dieną vis toliau
skeveldras nusviedžia grnatos.

Pakeisčiau
Kol automatai  kas dieną taiklesni,
kol kas  dieną vis toliau lekia
granatų skeveldros.

Niekšas ir yra niekšas. Lengvai nenuridensi.
Ir vis dėlto pritrūko laiko,
kad niekšą taip lengvai
kaip akmenį ridentume nuo kelio...
4

2018-07-08 17:03Atėja
Atėja 
puikiai 5
2018-07-08 09:54Vi van Go
Vi van Go 
Paskutinis posmas viską pasakantis, yra klaidelė: gr(a)natos

Šiandien 14°C / 21°C, trumpalaikis lietus
Rytoj 15°C / 23°C, debesuota su pragiedruliais

9
PIRMADIENIS
Marcelina Veronika Algirdas Algirdė Leonardas Marcė Vera
Daug norėsi - mažai turėsi
Vėžys (06.22-07.22) – Šuo – 190 / 28

Aš elgeta?
turbūt skaudžiau
nes  elgetauti net nemoku.
Atsibudau vienetvėj  p[o  sapno
Toli  nuo  tėvisšės,  be   batų,  be  rūbo –
Aš  nuogas.
Tik paklodę kūna  apsidangstę

už  ryto  lango  noksta  obuo;liau..

Nemira Čvn
Nemira Čvn Jums leidus įkelsiu į savo nemiros.wordpress.com.

Anglijos užsienio  reikalų  ministras      http://s8.uploads.ru/t/HGeSq.png

0

53

Kaip prie altoriaus

Jaučiu,
kad liūdna truputį,
lyg jausčiau kirmėlyną būsimą
atėjusį į mano ateitį,
beje, dėkingą,
kad ne pelenais barstausi.

ateinantį į mano nebūtį
galbūt todėl, jog numanau,
kad ne visi štai šitokį supras
nors džiaugsmo nemenkai daugiau.

O rodau į save kaip beprotį
kaip ir kiti kad rodo į mane
ir džiaugiasi, esą, jų semevys proto galvose..

Šiandieną irgi per save girdžiu
kaip kas pasako apie mano galvą
0 aš tave,  Eilėrašti, kaip Dievą kalbinu
iš šitokios galvos,
iš savo supratimų.
Ir regisi, kad iš tiesų žinau
be šitokios galvos tau pas mane nebeateiti.

Sekmadienis.
Turbūt, žinai? –
visais keliais išėję žmonės į bažnyčias.

Martynai, Jonai, Broniau, Ona ar Terese
tebūsiu slenkstis Jums sugrįžti į namus,
bet štai dabar iš savo  beprotės 
nors vieną kartą Jums linkiu,
kad ir Eilėraštį išgirstum
kaip prie altoriaus Jėzų Kristų.

0

54

https://www.facebook.com/photo.php?fbid … &ifg=1

0

55

https://www.facebook.com/photo.php?fbid … &ifg=1